Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.528.144
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
protjeran
Re: Chat tema ljubitelja hardvera
Shockwave kaže...
lav1000 kaže...
Shockwave kaže...

A bubice, kako odmah reagiraš kada ti netko dira ljubav . Ili si to ti Luce, a ovo ti je taj drugi account?? Vrlo sličan stil pisanja (na razini osnovnoškolca), a uz to je nevjerojatna kemija između ta dva vaša (tvog) računa i lijepo se nadopunjuju i brane .

ni trolati ne znaš, daj pojačaj dozu estrogena, možda dođeš malo k sebi

17 godina
odjavljen
Najbrži kaže...

Ili meni najjači slučaj gdje moja CMK16GX4M2B3200C16 memorija po QVL radi na Asus RoG X370-F i X370-I pločama, a ne radi na Asus Prime X370-PRO koje po QVL imaju ove podržane: CMD16GX4M2B3200C16 i CMU16GX4M2C3200C16. Promijenio sam ovaj tjedan PSU i trenutno mi radi stabilno na 3000MHz sa 16-18-18-36@1.35V. Najjradije bi prodao svoju i uzeo RoG X370-F/I ploču.

Da, ima bizarnih situacija, na prvi pogled, ali često radi. No za biti siguran, radije se držati QVL-a, jer u tom slučaju...

lav1000 kaže...

Tonči, nalazi se taj moj kit na listi podržanih na toj b350 koju sam imao, lijepo su napisali brzina 2400Mhz, ali nije baš da je radilo

... ako je kit na listi, onda mora raditi inače je primjerak defektan. JEDEC za Ryzena je čak u tih 2400 mislim.

Nope.
14 godina
protjeran

Ne pada mi na pamet guglati. Bit svega je kad maknemo sve te fensi skracnice i pogledamo forum(e) i brdo recenzija dobijemo jasan zakljucak, a on je da ocito sve te kombinacije koje si nabrojao bolje i jednostavnije rade sa intelom. Ne znam cemu ljutnja. 

Tonči kaže...
lav1000 kaže...

Tonči, nalazi se taj moj kit na listi podržanih na toj b350 koju sam imao, lijepo su napisali brzina 2400Mhz, ali nije baš da je radilo

... ako je kit na listi, onda mora raditi inače je primjerak defektan. JEDEC za Ryzena je čak u tih 2400 mislim.

Taj kit ne samo da je radio nego se overklokao na 3000 cl15 na z370 ploci sa 8600k, na entry lvl z170 ploci sa g4560 i 6600k.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2018 0:33 (war3_tft).
14 godina
protjeran
Tonči kaže...
war3_tft kaže...
Tonči kaže...
war3_tft kaže...
To je ista ona memorija sto na ryzenu nije isla preko 2400? Mora da je neka magija ili photoshop.

Znaš li što znače pojmovi: IMC, NUMA i npr. QVL...?

Ne, objasnis mi?

Guglaj prije nego trolaš gore, jer to što radiš je čisto trolanje.

Radi li neki memorijski kit odlučuje kombinacija memorijskog kontrolera, moda rada arhitekture, ploče i sami kit pa se isti najčešće nalazi na listi podržanih. Niti svaka memorija radi sa svakim procesorom niti je svaka pogodna za sve platforme. Moj kit koji na Intelu radi na 4,27GHz može uopće ne radit na Ryzenu i obrnuto je moguće da kit koji radi na Ryzenu na 3600, ne radi na nekom Intelu.

A dobro Tonci Intel-a je koristilo 90% korisnika PC svijet u evo samo tih 10+g dominacije i cca 50 generacija socketa kao u "50 nijansi sive" nije bilo toliko "problema" s memorijom koliko je ima trenutno Ryzen.

Latencije i "clock" su naj, naj bitniji kod jednog i drugoga to znaju i vrapci na grani!

Pusti te "kratice" i priče o mogucnosti da neki kit ne radi na Intelu, toliko ih je malo da su zaista samo "priče" barem u njihovom slucaju!

Ali da ne "kenjamo" samo kako je Ryzen loš najpoznatiji primjer s Intel "otpadom" zvanim Haswell-E (x99) sto si i sam imao kaj ti je sprzilo tamo neki cpu ne?, dobro da ti i sva memorija nije krepala koje je to govno od kontrolera bilo, imas prepun internet o sprzenim ram modulima zbog tog istog loseg memorijskog kontrolera u Intelu!

I sam sam imao doticnu x99 plocu od skoro 3000kn+i7 5820k i to je bila konfiguracija koja je najmanje bila na mom stolu, yebeni uzas od ploce i s 29 updejtova biosa nije radila kak spada. Opcenito sve zajedno je bio kupus od platforme za razliku od starijeg Boga High End-a x79!

Toliko je "popularan" x99 bio da je najprodavaniji kralj tog socketa i7 5820k bio izmedu fx 6xxx i 8xxx, znaci smijeh zivi!

No opet da se malo vratim na onaj nemjerljivo bolji postotak stabilnosti kod Intela rekordi koji se ruse iskljucivo na Intel platformi (pogledaj samo listu rekorda ram modula AMD-a nema "nigdje" jos od doba DDR2) i debelo iznad prosjecne frekvencije, niske latencije i pitaj boga kaj sve ne(uvrstiti ovdje i te svoje kratice:) mozemo bas zahvaliti tom enormnom broju cipseta i socketa koji su utrli put Intelovoj stabilnosti pogotovo s Ram modulima, sad je na redu AMD-ov Ryzen no kod njega barem za sada nema crknutih Ram modula i nedaj boze jos 10x skupljih procesora.."my 2¢"!LP

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2018 0:49 (Stjepanj).
17 godina
odjavljen

Ljutnja? Nema ljutnje, ali ne treba biti trolanja. Opet nisi uhvatio bit:  to što kit M radi na platformi R, a ne na platformi I, ne znači da je platformaa I bolja od platforme R. Kit K radi na mojoj Z370 ploči, a uopće ne radi na mojoj X299 ploči. To ne čini Z370 boljom od X299. Na X299 uopće ne mogu bootati na 3.86GHzCL21, a drugi kit uredno radi na tome. Istovremeno, na Z370 se uredno vrti na 4.273CL17. To nisu usporedive stvari.

Nope.
17 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...

A dobro Tonci Intel-a je koristilo 90% korisnika PC svijet u evo samo tih 10+g dominacije i cca 50 generacija socketa kao u "50 nijansi sive" nije bilo toliko "problema" s memorijom koliko je ima trenutno Ryzen.

Latencije i "clock" su naj, naj bitniji kod jednog i drugoga to znaju i vrapci na grani!

Pusti te "kratice" i priče o mogucnosti da neki kit ne radi na Intelu, toliko ih je malo da su zaista samo "priče" barem u njihovom slucaju!

Ali da ne "kenjamo" samo kako je Ryzen loš najpoznatiji primjer s Intel "otpadom" zvanim Haswell-E (x99) sto si i sam imao kaj ti je sprzilo tamo neki cpu ne?, dobro da ti i sva 

Ne, to nije istina. Jedino što se dogodilo je da je Asusov BIOS (1802 mislim) za točno jednu ploču (R5E) dizao napon na sumanutu cifru. I to je to. Nema nikakve veze sa samim chipsetom.

Priče po forumima, čak i ako ih ima, u pravilu su budalaštine i anegdotalni "dokazi" malog broja ljudi (jer se na forume neće javiti netko tko nema problem). Da nije tako, ne bi taj isti socket i ista ploča uredno hostala ne samo Broadwell-E i opet Haswell-E, nego i duplo više memorije od uopće službeno podržanog, a ni IMC ne bi to mogao da je "škart".

Moj 5960X gura 128GB memorije na 2600CL13 i to dok CPU kucka na 4.5. Službeno podržano je max 64GB na 2133/2400. :)

Nope.
14 godina
protjeran
Tonči kaže...

Ljutnja? Nema ljutnje, ali ne treba biti trolanja. Opet nisi uhvatio bit:  to što kit M radi na platformi R, a ne na platformi I, ne znači da je platformaa I bolja od platforme R. Kit K radi na mojoj Z370 ploči, a uopće ne radi na mojoj X299 ploči. To ne čini Z370 boljom od X299. Na X299 uopće ne mogu bootati na 3.86GHzCL21, a drugi kit uredno radi na tome. Istovremeno, na Z370 se uredno vrti na 4.273CL17. To nisu usporedive stvari.

Trolanje bi bilo da je to jedan izolirani slucaj, ali nije. Gdje god se okrenes problemi sa memorijom na ryzenu, dok je s druge strane situacija potpuno drugacija. Ovo sto si ti naveo stoji, ali trenutno je preocito je na kojoj platformi memorija 10 puta bolje radi, barem sto se mainstreama tice.

9 godina
protjeran
war3_tft kaže...

Taj kit ne samo da je radio nego se overklokao na 3000 cl15 na z370 ploci sa 8600k, na entry lvl z170 ploci sa g4560 i 6600k.

na 3200 molim lijepo 

17 godina
odjavljen

Ali KOJA memorija? Izvadi kit koji radi na 3600 i radit će uvijek na 3600, malo gore-dolje ovisno o lutriji.

U tome je smisao. Ne očekuješ valja da XMP memorija radi na Ryzenu bez muke?

Nope.
14 godina
protjeran
ddr4
10 godina
odjavljen
Chat tema ljubitelja hardvera

Molim prekid rasprave o ramima.

Nije interesantno.

16 godina
odjavljen

Tako je, pričajmo malo o mom threadripperu

Stigao je i EK monoblock, pa ovaj vikend montiram.

BTW, instalacija procesora je ultra jednostavna i lagana, ako je nekome to bio problem bolje da se ostavi kompjutera.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2018 8:53 (Jakovp).
17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
ddr4

:/ a baš trolaš. Šteta.

Jakovp kaže...

BTW, instalacija procesora je ultra jednostavna i lagana, ako je nekome to bio problem bolje da se ostavi kompjutera.

Oho, jako fino. :) Pametnija kupovina od mog 7980XE. :) I da, iznimno je lagana instalacija. Ja nemam novi block još, ali kako je stroj kod kolege, načekat će se mašina...

Nope.
16 godina
protjeran
Jakovp kaže...

Sad spoji plocu na taj akumulator da vidimo jel sljaka sve kako treba 

14 godina
protjeran
Tonči kaže...
war3_tft kaže...
ddr4

:/ a baš trolaš. Šteta.

Ne trolam neg ti bedastocom moram odgovoriti na bedastocu. Pitas me koji ram, sta bi ja sad trebao konkretno modele navoditi? Prema videnom tvrdim da ce vecina memorije raditi na intelu i to do pristojnih brzina, evo jedan primjer (6:52) 

. Radi se o entry level z370 plocama, na z170 i z270 su brzine vjerovatno nesto manje u prosjeku, al ce opet raditi minimalno na pristojnih 3200 ako je xmp tako deklariran. Ajde da je to bila par slucajeva pa bi se reklo da su izolirani, ali na cijelim internetima ljudi se zale na memoriju kdo ryzena, sam AMD je izjavio da je ryzen "picky" po pitanju memorije i da preporuca samsung b-die, na dnevnoj bazi imas ljude koji se zale po forumima, isto tako ima masa ljudi kojima memorija nije radila na ryzenu pa kad su je ustekali u intel ona je nekim cudom proradila, dokaza na svakom cosku pa ne razumijem cemu pametovanje U hedt platforme se ne zelim mijesati jer me ne zanimaju i nebitne su mi pa ih iz istog razloga nisam niti proucavao.

17 godina
odjavljen

HEDT platforme imaju iste karakteristike kao i "obični Ryzen" - rjeđe su, manje se testiraju i više su "picky". Da, jako je važno koja memorija upravo zbog toga koji die može biti. Nije bitno je li nešto entry ili enthusiast, osim u smislu da će enth. biti više picky.

Ryzen nema problema s memorijom, nego jednostavno trebaš birati što ubacuješ, a ne trpati Intelovu memoriju u Ryzen. XMP memorije mogu raditi na Ryzenu, ali ne moraju - Intelove su. XMP nije univerzalna DDR4 tehnologija, nego Intelova specifikacija. 

Hardver je danas lako kupiti, ali ipak se ne možemo praviti baš potpuno tupasti pa ignorirati te "detalje" samo kako bi srali po onome što nam se ne sviđa... zar ne?

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2018 11:25 (Tonči).
14 godina
protjeran

Moze mi netko prevesti kaj trebam napraviti da ovo dobim za 1200€?

pola je na engleskom pa njemackom nis ne kuzim, neka akcija ili koji K?

https://www.caseking.de/en/ck-express-system-xv-edition-amd-ryzen-1800x-gtx-1080-ti-ckpc-039.html#tech_specs

lp

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2018 12:02 (Stjepanj).
12 godina
neaktivan
Nista nemos napraviti jer su prijave bile do 31.1. :( Komentirali smo vec na akcijama i popustima PiO.
14 godina
protjeran
Normalno da ces provjeriti popis kompatibilnih memorija kad uzmes ryzen plocu. Problem je taj sto si ogranicen kitovima, znam kad sam gledao frendu istu memoriju ploca npr podrzava neku brzinu u kombinaciji 2x8, ali ne i 2x4 npr (iako takav kit postoji), iso tako ne daj Boze da stavis 4 plocice. Na kraju cak i ako uzmes kit sa popisa (posebice ako je neki keftiniji i da nije samsung b-die) pitanje dal ce raditi, secer na kraju maticne u cijeloj prici poblesave pa se boris sa ucestalim loopovima. Za moj ukus je to previse limitacija i zivciranja.
17 godina
odjavljen

Ali to imaš na svakoj novoj ili rijetkoj platformi; Znaš kakav je izbor za Xeone? Nema ga. Ograničen si i na Intelu. Ne možeš ugurati non-XMP memoriju pa da radi k'o iz praćke. Isto tako ni XMP u Ryzena. Nema živciranja ako je komad ok. Znaš koliko sam se ja živcirao za pokrenuti 4266CL17 na svojoj ploči i procesoru? Nula. Jel' na QVL-u? Jest. Dok ne proradi, šaljem RMA ili procesora ili kita, ali radi iz prve pa... Na Threadripperu sam na 3200CL14 bio bez ikakvih problema. Iznimno fine latencije i dobar takt od prve.

Nope.
14 godina
protjeran
Tonči kaže...

Ali to imaš na svakoj novoj ili rijetkoj platformi; Znaš kakav je izbor za Xeone? Nema ga. Ograničen si i na Intelu. Ne možeš ugurati non-XMP memoriju pa da radi k'o iz praćke. Isto tako ni XMP u Ryzena. Nema živciranja ako je komad ok. Znaš koliko sam se ja živcirao za pokrenuti 4266CL17 na svojoj ploči i procesoru? Nula. Jel' na QVL-u? Jest. Dok ne proradi, šaljem RMA ili procesora ili kita, ali radi iz prve pa... Na Threadripperu sam na 3200CL14 bio bez ikakvih problema. Iznimno fine latencije i dobar takt od prve.

Pustimo sad xeone i 4266 brzine na nekoj hedt platformi koje 1% nas ovdje nece vidjeti niti imati koristi od toga, ja pricam o mainstreamu koji zanima veliku vecinu ovdje. Pa kolko god treba proci da se ryzen 1 prestane smatrat novom platformom? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2018 20:21 (war3_tft).
9 godina
protjeran

ova moja ryzen defektna memorija stabilna sa 1.28V na mojim starim 3200Mhz postavkama (16-18-18-42)

jel ima što bolje, pouzdanije, točnije za testiranje memorije od ovog AIDA memory stress testa, pa da isprobam još malo kad se već igram s tim...

mem 3200 1.28V mem 3200 1.28V

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2018 20:31 (lav1000).
14 godina
protjeran
Defektna, hahaha! Pa ono idi dalje dok ne rikne tj pocnu bsod i freez u tom programu, moji ddr4 furyX idu rock stable 800mhz iznad defaulta prek toga se ruse barem na ovim nizim latencijama preko 3600 nisam probavao overklok od 1.2ghz s losim latencijama mi nema smisla.lp
9 godina
protjeran
Stjepanj kaže...
Defektna, hahaha! Pa ono idi dalje dok ne rikne tj pocnu bsod i freez u tom programu, moji ddr4 furyX idu rock stable 800mhz iznad defaulta prek toga se ruse barem na ovim nizim latencijama preko 3600 nisam probavao overklok od 1.2ghz s losim latencijama mi nema smisla.lp

1.24V odmah ruši, a za veće frekvencije traži dosta veće latencije, nismo na ryzenu pa da se tješimo da je cl20 3000mhz pjesmica od performansi 

14 godina
protjeran

Pa kaj cekas s naponom 1.5 rokni odmah da vidis do kud idu? Aj zanima me kad ce ti se pocet rusit.lp

9 godina
protjeran
Stjepanj kaže...

Pa kaj cekas s naponom 1.5 rokni odmah da vidis do kud idu? Aj zanima me kad ce ti se pocet rusit.lp

ja smanjio sa 1.4 na 1.28, a ti me sad tentaš da idem na 1.5 

14 godina
protjeran

Ma dobro ne trebas, ljepo se kloka pa me zanimalo do kud idelp

18 godina
odjavljen
prvo mjesec dana drobite o vodenim hlađenjima i sada ste se primili memorije 😝

Čak ste i Luciju dosadni.
17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
Pa kolko god treba proci da se ryzen 1 prestane smatrat novom platformom? 

Barem 2-3 generacije puni ciklus. Tek treća daje neko iskustvo. Intelova Core arhitektura je stara 12 godina. Normalno je da je ponuda memorija i zrelost platforme na razini na kojoj to Ryzen ne može biti.

Nope.
14 godina
protjeran

Ovaj gad lav1000 ima srece hw lutrijom za ne povjerovati, taj da kupi plej stejsn imao bi 100 fps.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice