Točno tako sam i ja mislio... Malo manje tehnički doduše. U suštini, ako misle izbacit x80ku sa solidnim skokom u perf. u odnosu na 1080ti/Txp morat će nabijat jezgri što znači veći čip, što znači skuplje... Ali da, nemaju razloga išta požurivat kad krepali amd-ov RTG dreti banane.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Mislim da je pitanje samo koliko memorijske propusnosti žele. Ako žele zadržati sve memorijske kontrolere, morat će ići na cijele GPC-ove i onesposobljene SM-ove. Ako žele rezati kontrolere (vjerojatnije) ugasit će 1-2 GPC-a.
Vege su zapele na razini 1080, a ne može ih se nigdje ni kupiti; ja čak nisam uspio nabaviti Vegu niti preko poznanika u AMD-u, što znači da nisu prijetnja ni blizu. Kartice ne postoje na tržištu.
Navi je jako daleko, a Vega refresh (koji bi trebao napasti 1080Ti) nije na vidiku, barem glasina nema. Dakle, 2018. je godina odmora za NVidiju. Igranje cuclanja love od korisnika kojima je dosadno.
Prilog sa skicama arhitekture Volte. Ne očekujem velikeb suštinske razlike za Ampere. Eventualno dobijemo malo veće taktove zbog malo optimiziranijeg procesa ("12nm"), ali ne drastične (100-200MHz, jer 12nm zapravo nije manji tranzistor kao što ni 14nm nije pravih 14nm u odnosu na 16nm itd. ali to je druga priča). Čak i 200MHz je zapravo 10% takta i teško preko 5% ubrzanja.
Ovi ML120 ventovi su fenomenalni, to je do njih. Na maksimalnih 1600 RPM imaju nevjerojatno ugodan zvuk u toj mjeri da ih mogu držati na 1600 da ih čujem i ne smeta mi. A smetaju mi, inače odlične, Noctue na 1200.
Hehe, znaci da noctua nije odlicna nego prilicno smecasta :)
Pa ne bih se baš složio. Blizu su, ali ML se izdvajaju time što su jako ugodnog zvuka. Sve je to isti zrak, ali ovi baš struje ugodno. Možda je individualno, ali meni šuštanje zraka na njima najbolje zvuči. Evo, probao sam Silent Wings 3, ML120, stock ML120 (s radom) i Noctue NF-F12 i NF-F12x15 i ML120 su najtiši, k tome jedini koji mogu na 0 RPM kroz PWM (dakle, bez da ih baš ugasim ručno na kontroleru), što je za "male" strojeve poput 8700K fantazija, jer ga na 5.2GHz5.0 uncore u idleu i laganom korištenju (desktop, 1-3 jezgre) samo pumpa drži ispod 45°C. U igrama, gdje radi samo 1 jezgra na max, 55°C je s fanovima na 0 RPM, a pumpa je na ~1000 RPM (quiet, 1/3). Nemamo info koji flow je u pitanju, ali dovoljan je.
Onda si se lose izrazio jer ako su ti ovi ugodniji na 1600rpm-a od noctue na 1200rpm, onda tebi ti ventovi nikako ne bi trebali biti blizu.
Kako postignes 0rpm? Meni je minimum 4xx rpm. Doduse, jedina prednost je malko manje sakuplja je prasine, jednako su bucni na 0 i na 800rpm.
Ovi ML120 ventovi su fenomenalni, to je do njih. Na maksimalnih 1600 RPM imaju nevjerojatno ugodan zvuk u toj mjeri da ih mogu držati na 1600 da ih čujem i ne smeta mi. A smetaju mi, inače odlične, Noctue na 1200.
Hehe, znaci da noctua nije odlicna nego prilicno smecasta :)
Pa ne bih se baš složio. Blizu su, ali ML se izdvajaju time što su jako ugodnog zvuka. Sve je to isti zrak, ali ovi baš struje ugodno. Možda je individualno, ali meni šuštanje zraka na njima najbolje zvuči. Evo, probao sam Silent Wings 3, ML120, stock ML120 (s radom) i Noctue NF-F12 i NF-F12x15 i ML120 su najtiši, k tome jedini koji mogu na 0 RPM kroz PWM (dakle, bez da ih baš ugasim ručno na kontroleru), što je za "male" strojeve poput 8700K fantazija, jer ga na 5.2GHz5.0 uncore u idleu i laganom korištenju (desktop, 1-3 jezgre) samo pumpa drži ispod 45°C. U igrama, gdje radi samo 1 jezgra na max, 55°C je s fanovima na 0 RPM, a pumpa je na ~1000 RPM (quiet, 1/3). Nemamo info koji flow je u pitanju, ali dovoljan je.
Onda si se lose izrazio jer ako su ti ovi ugodniji na 1600rpm-a od noctue na 1200rpm, onda tebi ti ventovi nikako ne bi trebali biti blizu.
Kako postignes 0rpm? Meni je minimum 4xx rpm. Doduse, jedina prednost je malko manje sakuplja je prasine, jednako su bucni na 0 i na 800rpm.
Ha? Dakle, glasnoća je manji problem od frekvencije zvuka. Glasniji je protok zraka, ali kako se ni SW3 ni ML120 ne čuju, razlika je samo u frekvenciji. Nisu mi ugodniji zbog 0 RPM, nego su jednostavno na 1600 ugodnijeg zvuka od Noctua na 1300. (pardon, ne 1200). Na 1700 Noctue NF-F12x15 čak i zuje. Same u zraku testirane, čak bez radijatora. ML120 i SW3 se ne čuju.
0 rpm je feature koji imaju ML120 i novi Vardari. Koliko znam jedini na tržištu. Nisu jednako bučni. Ja na oko 400 već čujem zrak po noći, na 800-900 i po danu. To mi je jako bitno za audio recimo.
Evo usporedba Titan V vs. Titan Xp
https://docs.google.com/spreadsheets/d/12JD678Z5YNKwTjgVMsfJqKhGP8VyTaZzkJ6Ip6uVmbQ/edit?usp=sharing
Ha? Dakle, glasnoća je manji problem od frekvencije zvuka. Glasniji je protok zraka, ali kako se ni SW3 ni ML120 ne čuju, razlika je samo u frekvenciji. Nisu mi ugodniji zbog 0 RPM, nego su jednostavno na 1600 ugodnijeg zvuka od Noctua na 1300. (pardon, ne 1200). Na 1700 Noctue NF-F12x15 čak i zuje. Same u zraku testirane, čak bez radijatora. ML120 i SW3 se ne čuju.
0 rpm je feature koji imaju ML120 i novi Vardari. Koliko znam jedini na tržištu. Nisu jednako bučni. Ja na oko 400 već čujem zrak po noći, na 800-900 i po danu. To mi je jako bitno za audio recimo.
Noctua ili ima los motor ili lose dizajnirane lopatice, kako god okrenes, to je lose. A to da im 15mm vent zuji na 1700rpm je isto tragedija, da valja trebao bi bit tisi od 25mm ventova na manjim okretajima. U najboljem slucaju to je defektan vent. Scythe ih za duplo manje cijenu ubije u pojam..
Zasto se na Corsairovim stranicama od ML Pro venta ne spominje 0rpm/stop funkcija? Cak izricito pise da je raspon 400-2400rpm..
Noctua ili ima los motor ili lose dizajnirane lopatice, kako god okrenes, to je lose. A to da im 15mm vent zuji na 1700rpm je isto tragedija, da valja trebao bi bit tisi od 25mm ventova na manjim okretajima. U najboljem slucaju to je defektan vent. Scythe ih za duplo manje cijenu ubije u pojam..
Zasto se na Corsairovim stranicama od ML Pro venta ne spominje 0rpm/stop funkcija? Cak izricito pise da je raspon 400-2400rpm..
Možda misli na 0% PWM :) tj. 400rpm
A najjace je jos da na 400rpm cuje zrak. Koji zrak na 6.5 okr./s? To ne da je preslabo strujanje za cut nego jedva osjetis da se zrak mice. Tonci, ne cujes 400rpm. 100% sigurno.
kod mene sve ventove kontrolira asusov fan xpert i pored krivulje koju namještam ovisno o temperaturi proca ili matične, ima i opciju gašenja ventova u idle
EDIT: doduše, tu opciju imam samo za case fanove, za cpu fan nema te opcije no kod njega mi spušta minimalni rpm na cca 270
A najjace je jos da na 400rpm cuje zrak. Koji zrak na 6.5 okr./s? To ne da je preslabo strujanje za cut nego jedva osjetis da se zrak mice. Tonci, ne cujes 400rpm. 100% sigurno.
Tonči se nasnifao tekućeg metala kad je delidao 8700k, pa sad čuje atome kisika kako se sudaraju dok ih lopatica noctua ventilatora nježno miluje
kod mene sve ventove kontrolira asusov fan xpert i pored krivulje koju namještam ovisno o temperaturi proca ili matične, ima i opciju gašenja ventova u idle
EDIT: doduše, tu opciju imam samo za case fanove, za cpu fan nema te opcije no kod njega mi spušta minimalni rpm na cca 270
To je nesto drugo, mi pricamo o feature-u samog venta da se na 0% (ili koliko vec) pwm-a ugasi. Naravno da ce se svaki ugasit kad mu ploca ukine struju.
To je nesto drugo, mi pricamo o feature-u samog venta da se na 0% (ili koliko vec) pwm-a ugasi. Naravno da ce se svaki ugasit kad mu ploca ukine struju.
Zašto je "fičr" to da se na 0% pwm-a ugasi fan ako ga ploča svakako može? Možda baš jer ploče inače ne gase ventove na cpu fan headeru, a ako staviš 0% pwm ipak ga ugasi?!
Ista stvar je meni otkad sam spojio na matičnu sve. CPU (top radijator) fanovi mi se ne daju ugasit, a ovi na 240 radu sprijeda se mogu. Sad se dvoumim da li otići na ML120 ili uzet još par SP120 za 240m radijator... SP bi mi se uklopili vizualno, ali ML su ipak nešto bolji. Iako SP120 kad je do daske roka zraka da je to čudo.
Pa to je pitanje kontrolera - kad dobiju signal ispod xx% za neki svoj minimum (400-1600 za ML?) onda se ugase.
Vardarova fora:
http://www.xtremerigs.net/2017/08/03/ek-releases-updated-vardar-evo-fans-0db-technology/
Mislim da je implementacija kod ML120 slična. Svakako, sami (kontroler) reagiraju na temperaturu i fino se zavrte kad treba.
Baš testiram kako to izgleda kad spustim na 20% kroz Commander Pro.
Zašto je "fičr" to da se na 0% pwm-a ugasi fan ako ga ploča svakako može? Možda baš jer ploče inače ne gase ventove na cpu fan headeru, a ako staviš 0% pwm ipak ga ugasi?!
Ista stvar je meni otkad sam spojio na matičnu sve. CPU (top radijator) fanovi mi se ne daju ugasit, a ovi na 240 radu sprijeda se mogu. Sad se dvoumim da li otići na ML120 ili uzet još par SP120 za 240m radijator... SP bi mi se uklopili vizualno, ali ML su ipak nešto bolji. Iako SP120 kad je do daske roka zraka da je to čudo.
Kako nije feature venta kad se drugi pwm ventovi tako ne ponasaju?
Meni ploca ne moze gasit ventove sa MSI software-om, ne znam dal asus-ov software to moze na drugim plocama, sumnjam.
Zanimljivo kod mene je da ML-ovi nakon 1800rpm vise skoro uopce ne smanjuju temp., mozda za 1°C na max. 2400rpm tako da od tog turbo struja ja i buke nema neke koristi.
Pa to je pitanje kontrolera - kad dobiju signal ispod xx% za neki svoj minimum (400-1600 za ML?) onda se ugase.
Vardarova fora:
http://www.xtremerigs.net/2017/08/03/ek-releases-updated-vardar-evo-fans-0db-technology/
Mislim da je implementacija kod ML120 slična. Svakako, sami (kontroler) reagiraju na temperaturu i fino se zavrte kad treba.
Baš testiram kako to izgleda kad spustim na 20% kroz Commander Pro.
To nisu uopce ML o cemu ti pricas. ML-ovi idu od 400-2400rpm, na nula % pwm su na 400rpm i nema zaustavljanja. To sta ti imas nije retail ML nego valjda vent koji je bundle-an uz nove Corsai AIO-ve.
Dakle:
ML120 Pro (http://www.corsair.com/en-eu/ml120-pro-rgb-led-120mm-pwm-premium-magnetic-levitation-fan-single-pack)
i ugrađeni ML120 (s radijatorom).
Ovako to izgleda:
Do 15% su ugašeni. Kad stavim na 20% dignu se i vrte. Minimalno, ali vrte. Na 0%-15% što god stavim, samo su ugašeni.
Bundlani ventovi su također ML120 Pro:
"POWERED BY MAGNETIC LEVITATION
Three low-noise 120mm ML Series magnetic levitation PWM fans deliver improved airflow and produce just 25 dBA of noise at full speed."
Dakle, pretpostavljam da su to isti fanovi (izgledaju vrlo slično, samo što su ovi LED prozirni i što imaju izmjenjive gumice na vrhu kantuna).
Nisu isti jer se ti vrte do 1600 a retail do 2400. Važna stavka. Ako je isti ležaj ne znači da su isti.
ah tek sad vidim. To su ala Quiet Edition ML. Ništa to. Nikad nisam kužio tu verziju SP120 ili evo sad i ML... Pa SP i ML na 1600 su "quiet" jbga.
Nisu isti jer se ti vrte do 1600 a retail do 2400. Važna stavka. Ako je isti ležaj ne znači da su isti.
Nope.
Speed 400 - 1600 RPM +/- 10%
Kaže 400 do 1600. Nema šanse da je to 2400. :) Ono su što kaže, imam ih ispred sebe.
Edit na edit:
ah tek sad vidim. To su ala Quiet Edition ML. Ništa to. Nikad nisam kužio tu verziju SP120 ili evo sad i ML... Pa SP i ML na 1600 su "quiet" jbga.
A da, RGB su 400-1600. U bojicama (pojedinim) su 2400. Bundlani su ovi bez RGB, ali isti model dqo 1600.
2400 mi je i puno. Nisam nikad vrtio ništa tako visoko. Noctue PPC na 2000 su mi već prebučne.
2400 mi je i puno. Nisam nikad vrtio ništa tako visoko. Noctue PPC na 2000 su mi već prebučne.
2000+ je tu za bench i ništa više :)
btw jesi vidio da će domalo fc TV blok? Jesi kontao uzet ga?
A vidio sam da rade na tome. Neki je već i vani, mislim Bitspowerov. Ali nisam stigao pogledati, ubija me malo vrijeme slobodno, a i bolestan već tjedan dana pa...
Svakako hoću kad bude dostupan. Što hladnije i tiše, to bolje.
A vidio sam da rade na tome. Neki je već i vani, mislim Bitspowerov. Ali nisam stigao pogledati, ubija me malo vrijeme slobodno, a i bolestan već tjedan dana pa...
Svakako hoću kad bude dostupan. Što hladnije i tiše, to bolje.
Tonči, čeka se tvoj cb 1800+ skor sa 8700k, a ti se uhvatio ovog palamuđenja sa ventilatorima, primi se ozbiljnog posla 
ASUS X Formula - cca. 3300 kn , Mall.hr.
i7 8700k - cca. 3000 kn, Mall.hr
GSkill TridentZ RGB 2X 8 GB kit 4266 MHz, cca. 2500 kn, UziShop.hr
Nađeš si negdje Alphacool Eisbaer 420 AIO.
I ne moraš čekati nikoga, ideš na prvo mjesto sigurno.
I ti imaš tu ploču, procesor... Ajde ti zavrti :)
Na ploci se da ustedit jedno 2500kn, a i taj cooler nece hladit nista bolje od nekog 240 AIO-a jer tdp nije problem...
A ne bih hvala jer ne vidim smisla u tome, gledam da uzmem još jedan takav isti,
samo s bržim RAMom, onda možda.
Imam viška jedan Corsair RM650X, Samsung 850 Evo 500 GB, stavio bi to na neki bench case,
onda bi se malo zabavljao primarno s time, pogotovo ako procesor nađem bez garancije i jeftinije.
Na ploci se da ustedit jedno 2500kn, a i taj cooler nece hladit nista bolje od nekog 240 AIO-a jer tdp nije problem...
Svakako, ali ja sam ti svestrana osoba, ja gledam i mogućnost da tu ubacim i GPU, ako već ulažem, da uložim kako treba.
Za ploču znam da misliš na MSI Z370-A PRO, ta ploča je za ne povjerovati, RAM ide preko 4000 MHz bez problema,
čak i preko 5.0 GHz bez problema, za te novce puna šaka brade.
A ne bih hvala jer ne vidim smisla u tome...
Ako ti ne vidiš smisla zašto se onda uplićeš onako u raspravu? Mislim da bi nas dosta voljelo vidjet cb na 1800+ sa 8700k.
Ajde Valentine, pocasti nas jednim 1700+ skorom na cb, sto je to za takvog dasu poput tebe...
Znaš šta, mogu ti reć da isto medo ohladi bolje. Ne puno al pomak se vidi. Jučer sam testirao prime na 1.26@5ghz. Temp uglavnom oko 65°C, jedna jezgra na 71. Sa h110 je odlazilo do 75°C na većini jezgri, ista pasta, plus to je bio 280 aio. Vidi se razlika, al isto tako se vidi teški bneck powered by Tommy majoneza.
ps. baš 2500kn uštede na ploči mi je malo pretjerano. Pa nećemo smeđe ploče kupovat sad...
A ne bih hvala jer ne vidim smisla u tome...
Ako ti ne vidiš smisla zašto se onda uplićeš onako u raspravu? Mislim da bi nas dosta voljelo vidjet cb na 1800+ sa 8700k.
njemu je dovoljno da Chaselol vidi njegov "stroj" 
Možda nisam trebao, ali ja kad me nešto zanima i kad nešto hoću, ja neću tražiti niti tebe niti Tončija niti ikoga drugoga
da to odrađujete za mene, ja ako želim vidjeti taj rezultat, uzet ću te komponente sebi i sam odraditi testove,
zato sam predložio kolegi Lavu da ako želi vidjeti taj rezultat i to mu predstavlja nešto u životu, da fino ode u trgovinu,
fino to pokupuje i odvrti si testove, a ako želi, neka ih odvrti da i drugi vide.

Ružna je do bola, ali to je čudo od ploče, čak i Asrock Z370 Pro4, ali Asrock ne kupujem jer mi se ne da svako
malo to nositi na reklamaciju jer ja ako ne dobijem neispravnu iz kutije, crkne u prvoj godini ili nešto na njoj ne radi,
bilo USB utor, bilo LAN kartica, bilo utor za RAM, a ako sve radi, onda ja slomim barem one nazovi ih kopče koje
zaključavaju RAM, ja znam da ima nešto u onome što Luci pili, vidio sam to, ali jednostavno mi se ne isplati.
Možda nisam trebao, ali ja kad me nešto zanima i kad nešto hoću, ja neću tražiti niti tebe niti Tončija niti ikoga drugoga
da to odrađujete za mene, ja ako želim vidjeti taj rezultat, uzet ću te komponente sebi i sam odraditi testove,
zato sam predložio kolegi Lavu da ako želi vidjeti taj rezultat i to mu predstavlja nešto u životu, da fino ode u trgovinu,
fino to pokupuje i odvrti si testove, a ako želi, neka ih odvrti da i drugi vide.
I sta kad kupi komponente kad je sansa da dobije takav primjerak procesora jako mala? Ko hoce takav score mora dat 5k kn za binani 8700K...