Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.362.978
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Chat tema ljubitelja hardvera
Kolacic kaže...

Obadvojica pricate gluposti u temi za hardver,tako da ne mogu upasti s glupostima u glup.... kuzis?  

Ovo je polu-troll/birtija tema, sve je dozvoljeno.

Cak smo prije mjesec dana pricali o centrifugiranju pojedinih proizvodjaca, mislim da je Koncar bio pri vrhu.

D3lBoy kaže...

Cestitam ovima koji se vesele tom updateu iako se jos nista tocno ne zna, nit je potvrđeno da ce se smanjiti performanse za 30%. Suptilno slavlje što susjed više nema novi Audi vec Škodu Favorit kao ja, TO!

EDIT: Hahah još je bolje nakon updatea u gamingu, koja uzaludna panika 

Panika jedina ce biti sa Xeonima kao sto je receno, desktop korisnici su mirni 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.1.2018 15:01 (chaselol).
17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
Citao sam malo komentare i to nije cijeli fix, u par konentara se spominje neki AMD spectre bug il sta vec koji je jos teze srediti...

Uglavnom puno informacija, nagadanja i svacega, treba ocito pricekati taj full update, iako ja sam klasa optimist pa mislim da desktop korisnici nece biti zahvaceni performanse dropovima.

Dva su napada: 

1. Meltdown - Intel

2. Spectre - Intel, AMD, ARM

1. je lako provediv i zakrpa stvara velike probleme s performansama u I/O dijelu.

2. je mnogo teže provediv, ali i dalje provediv, teže ga je zakrpati i zasad, osim što nema zakrpe niti ima kako utjecati na performanse, nije nešto što će se uskoro riješiti, ali ni stvarati probleme bitne u kontekstu performansi.

Problem s performansama je što zakrpa, zbog načina na koji mora biti izvedena, uvijek stvara usporavanja kod bilo kakvog I/O rada, dakle, sistemskih poziva, prekida itd. Performanse se degradiraju 5-30% u prosjeku. Najviše problema imat će mrežne operacije, diskovne, i sl.

Igre, koje većinu ovdje najviše zanimaju, neće imati problema na brzim strojevima, ali tamo gdje su malo sporiji, imat će više. Pogotovo katastrofalno tamo gdje nema dovoljno RAM-a i gdje se dosta koristi disk. Ne očekujem da će puno igara, pogotovo ovih koje ne koriste puno jezgara, imati problema i usporavanja, barem ne bitnih. Ali, nikad ne znaš... treba čekati bencheve na Windowsima kad izađe zakrpa (trenutno samo Insiders).

Nope.
11 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Cemu onda poruka moderatora? 

Lucidius kaže...

Naravno, sve 5, ajd sad si bar naucio u kakvoj temi komentiras, plus za tebe ;) 

Decko mislim da sam se zapravo ja nasmijao iza monitora. 

11 godina
Chat tema ljubitelja hardvera

Zahvačeni procesori:

• Intel® Core™ i3 processor (45nm and 32nm)
  • Intel® Core™ i5 processor (45nm and 32nm)
  • Intel® Core™ i7 processor (45nm and 32nm)
  • Intel® Core™ M processor family (45nm and 32nm)
  • 2nd generation Intel® Core™ processors
  • 3rd generation Intel® Core™ processors
  • 4th generation Intel® Core™ processors
  • 5th generation Intel® Core™ processors
  • 6th generation Intel® Core™ processors
  • 7th generation Intel® Core™ processors
  • 8th generation Intel® Core™ processors
  • Intel® Core™ X-series Processor Family for Intel® X99 platforms
  • Intel® Core™ X-series Processor Family for Intel® X299 platforms
  • Intel® Xeon® processor 3400 series
  • Intel® Xeon® processor 3600 series
  • Intel® Xeon® processor 5500 series
  • Intel® Xeon® processor 5600 series
  • Intel® Xeon® processor 6500 series
  • Intel® Xeon® processor 7500 series
  • Intel® Xeon® Processor E3 Family
  • Intel® Xeon® Processor E3 v2 Family
  • Intel® Xeon® Processor E3 v3 Family
  • Intel® Xeon® Processor E3 v4 Family
  • Intel® Xeon® Processor E3 v5 Family
  • Intel® Xeon® Processor E3 v6 Family
  • Intel® Xeon® Processor E5 Family
  • Intel® Xeon® Processor E5 v2 Family
  • Intel® Xeon® Processor E5 v3 Family
  • Intel® Xeon® Processor E5 v4 Family
  • Intel® Xeon® Processor E7 Family
  • Intel® Xeon® Processor E7 v2 Family
  • Intel® Xeon® Processor E7 v3 Family
  • Intel® Xeon® Processor E7 v4 Family
  • Intel® Xeon® Processor Scalable Family
  • Intel® Xeon Phi™ Processor 3200, 5200, 7200 Series
  • Intel® Atom™ Processor C Series
  • Intel® Atom™ Processor E Series
  • Intel® Atom™ Processor A Series
  • Intel® Atom™ Processor x3 Series
  • Intel® Atom™ Processor Z Series
  • Intel® Celeron® Processor J Series
  • Intel® Celeron® Processor N Series
  • Intel® Pentium® Processor J Series
  • Intel® Pentium® Processor N Series
18 godina
odjavljen

Pa ti kupi intel 

9 godina
protjeran

Nakon dugo vremena tema postala zanimljiva, bas sam s gustom procitao zadnjih par stranica 

10 godina
protjeran

Polako, tek sam poceo vracat temu na noge, kao najveca persona i najpopularniji forumas na Hr forumima i šire zadao sam si vratit ovu temu na populanost kao u njezina najsjajnija vremena 

EDIT:

A kada se vec krenulo sa BUG-ovima, eto da pocastim jednim ryzen BUG-om na Linux-u

AMD Ryzen Linux SegFault Bug

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.1.2018 22:03 (Lucidius).
17 godina
Lucidius kaže...

Polako, tek sam poceo vracat temu na noge, kao najveca persona i najpopularniji forumas na Hr forumima i šire zadao sam si vratit ovu temu na populanost kao u njezina najsjajnija vremena 

Svaka treća ti dala.

kradem mine iz minskog polja
15 godina
Lucidius kaže...

kao najveca persona i najpopularniji forumas na Hr forumima i šire zadao sam si vratit ovu temu na populanost kao u njezina najsjajnija 

Trollaš na najjače vidim. 

14 godina
protjeran
Valentin17 kaže...
Lucidius kaže...

kao najveca persona i najpopularniji forumas na Hr forumima i šire zadao sam si nož u vrat.

Trollaš na najjače vidim. 

malo sam ispravio tekstlp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
18 godina
odjavljen

Znači Intel bu sad propao?

12 godina
neaktivan

Po cemu i zasto?

Battlelog: D3lBoy-00
18 godina
odjavljen
D3lBoy kaže...

Po cemu i zasto?

Ako si uložio hrpu para u servere koji će sad raditi 15-30% sporije valjda se nadaš nekoj kompenzaciji? Tužbe?

12 godina
neaktivan

Od 5 do 30% u nekim situacijama ne znaci "30% sporiji CPU" kako vecina predstavlja. Također ne znamo kako ce bit u svim situacijama, ali za sada nema nekog udarca na disk/memory bencheve, igre 0% cak neke dobile boost. Tako da ne vidim razloga zašto bi propao, možda ako se nešto drasticno promjeni (opet nece propast), ali do tad ostaje samo naslađivanje.

18 godina
odjavljen

Osim naslađivanja osatje i pravdanje voljene kompanije 

12 godina
neaktivan

Kad budem imao dokaza o znacajnim promjenama, necu ih pravdat.

12 godina
odjavljen

Ako nije bilo već negdje, evo ovdje... Ukratko - nema razlike za prosječnog korisnika.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
18 godina
odjavljen

Si upalio automatsku nadogradnju windowsa?

13 godina
neaktivan
D3lBoy kaže...

Od 5 do 30% u nekim situacijama ne znaci "30% sporiji CPU" kako vecina predstavlja. Također ne znamo kako ce bit u svim situacijama, ali za sada nema nekog udarca na disk/memory bencheve, igre 0% cak neke dobile boost. Tako da ne vidim razloga zašto bi propao, možda ako se nešto drasticno promjeni (opet nece propast), ali do tad ostaje samo naslađivanje.

naravno da nece propast

medutim, ovo je vjerovatno najgora greska ikad, sa puno vecim i bitnijim posljedicama od samog usporavanja IO-ta

sigurnost u korporativnom okruzenju je jedna od najvaznijih stvari, i ovo ce kostati kompanije masnu lovu

bit ce hrpa izvan sudskih nagodbi, sto ce se odraziti i na cijene raznoraznih usluga, promjenje ugovora i slicno

naravno za obicnog domesticus gejmera nebitno, za sve ostale jako veliki IT potres, sa dugorocnim posljedicama za industriju

bit ce zanimljivo nadasve

12 godina
Timo kaže...

naravno za obicnog domesticus gejmera nebitno, za sve ostale jako veliki IT potres...

koje sve ostale?

evo moja baba kaže da nikakvijeh potresa ona osjetila nije 

10 godina
protjeran

Iskusniji se nisu ni doveli u taj polozaj da nakon automatskih updejta udaraju glovom od zid jer ih nisu ni palili, tako da onaj tko nije naucio na prijasnjim lekcijama bas mi je drago da se opekao 

12 godina
odjavljen

Prvi updejt instaliran. CB skor isti, frejmovi isti... vozi dalje miško, ostalo me ne zanima

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
12 godina
Lucidius kaže...

Iskusniji se nisu ni doveli u taj polozaj da nakon automatskih updejta udaraju glovom od zid jer ih nisu ni palili, tako da onaj tko nije naucio na prijasnjim lekcijama bas mi je drago da se opekao 

Iskusniji koriste automatski update a oni šta misle da su iskusni i da sve znaju ga isključuju i koriste raznorazne programe za "ubijanje špijuniranja" pa navuku sebi hrpu problema na vrat. 

Meni je oduvjek uključen automatski update i nikad nisam imao nikakvih problema. Korisnici sami sebi nabiju probleme pa im je kriv svatko a ne oni sami (na takvima neloše zarađujem).

Intel je napravio veliki propust u arhitekturi i teško ću im olako prijeći preko toga ako osjetim bitan pad performansi, tako da bi i kod mene mogao zakuckati kakav budući AMD.

MISCREATED
13 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
Timo kaže...

naravno za obicnog domesticus gejmera nebitno, za sve ostale jako veliki IT potres...

koje sve ostale?

evo moja baba kaže da nikakvijeh potresa ona osjetila nije 

sve ostale koji razumiju sta znaci kada ring-3-level user code ima slobodu citanja ring-0-level kernel podataka (sto ovaj propust omogucava) i koji ce biti uzas kada se to popravi, bez obzira koliko se % uspore procesi

ovo je jako ozbiljna greska u procesoru, visestruko gora od KASLR bypassa recimo

Amazon EC2, Microsoft Azure, Google Compute Engine su svi pogodeni ovime, a to su servisi koji su ozbiljniji i bitniji od tvoje babe :(

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.1.2018 8:40 (Timo).
12 godina
Timo kaže...
picajzla0707 kaže...

evo moja baba 

sve ostale...

zajebavam se malo, ali kad kažeš sve ostale izgleda da je moja baba u manjini

ustvari 99,9% ljudi na zemlji boli kita za ovaj "potres"

10 godina
protjeran
nicky.sl kaže...

Iskusniji koriste automatski update a oni šta misle da su iskusni i da sve znaju ga isključuju i koriste raznorazne programe za "ubijanje špijuniranja" pa navuku sebi hrpu problema na vrat. 

Ne koriste sigurno jer znaju da samo moze ujebat nesto (i kada je ugasen ima puno manje prilike da navuces nesto ili postanes zrtva nekog špijuniranja, pozadinskog mininga itd...), a sta se tice programa za ciscenje sistema tu su Ccleaner, Malwarebytes i Windows defender to je apsolutno sve sta trebas, zato je moj sistem uvijek zdrav kao dren i spreman za nabijanje rekorda po benchmark temama 

13 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
Timo kaže...
picajzla0707 kaže...

evo moja baba 

sve ostale...

zajebavam se malo, ali kad kažeš sve ostale izgleda da je moja baba u manjini

ustvari 99,9% ljudi na zemlji boli kita za ovaj "potres"

ma sve 5, razumijemo se

medutim iako 99,9% ljudi boli tuki za to, ipak svi mi koristimo svaki dan tehnologiju koja je pogodena ovime, i na ovaj ili onaj nacin moguce je da ce i tvoja baba, ako ih korsiti, nekako osjetiti ovaj FUBAR 

10 godina
protjeran
nicky.sl kaže...

Meni je oduvjek uključen automatski update i nikad nisam imao nikakvih problema. Korisnici sami sebi nabiju probleme pa im je kriv svatko a ne oni sami (na takvima neloše zarađujem).

Intel je napravio veliki propust u arhitekturi i teško ću im olako prijeći preko toga ako osjetim bitan pad performansi, tako da bi i kod mene mogao zakuckati kakav budući AMD.

I kako nisi imao problema sa auto win update kada si sad navukao taj štetni win update, i kako kazes kao korisnik si si sam kriv na tome, samo sta sam na sebi sada nebudes zaradio kao na drugima...

Cak razmisljas i o AMD-u, izgleda da te intekako potreslo moj Niki 

8 godina
protjeran
nicky.sl kaže...

Slažem se da korisnici sami uglavnom nestručnim rukovanjem natovare problem na leđa, no kod updatea ne vidim zašto bi bio problem ako user hoće manualno da ga instalira, jer da je to pogubno za usera i sistem ne bi postojala mogućnost manualnog skidanja updatea.

Zar ne ?

17 godina
odjavljen
D3lBoy kaže...

LOL. Gore sam upravo objasnio da je to najproblematičnije. Podebljano ne da nije točno, nego je čista laž i suprotna informacija istini. Najviše su na udarcu I/O syscall/interrupt operacije - mreža, diskovlje, memorija.

Nope.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice