Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Majke mi ti nisi dobar s glavom, prvo, 720p rezolucija, drugo, obe imaju istu regulaciju što se tiče broja faza, AB350M-HDV je ta koja ima manje faza.
Ajmo se sad vratiti na onu tablicu mindfactorija gdje je 1600 bio najprodavaniji cip u devetom mjesecu, iste one koje se nabijala na nos i koristila kao argument kad argumenata nije bilo. Ako je 1600 bio najprodavaniji one je to bio zato sto je vecina ljudi koji kupuju u tom cjenovnom rangu prosjecan korisnik/gamer, a ne netko tko se bavi 3d modeliranjem, virtualkama i slicno. Takvom korisniku ce biti bolje uzeti 8400 jer ce za manje novaca imati brzi cpu, platit ce 8400 jeftinije mozda nekih 100kn, platit ce H plocu 200-300kn manje, i platit ce ram 150-200kn manje (nakon rasprave u ryzen temi nemas mi sta sad vise doletavati sa onim svojim "jeftinim memorijama koje se dobro klokaju" jer se ustanovilo da je to smece sa smijesno visokim na latencijama pri visim frekvencijama). Eto zato je 8400 bolji.
P.S. Ovo izvlacenje na 3d modeliranje da nije tuzno bilo bi smijesno.
i5 8400 je skroz ok proizvod ali cemu kupovina 6 jezgri bez HT, to mi je cista idiotarija jer za gaming su 4 dovoljne a izvini da ces upariti nesto jace od 1070/1080 s tim procesorom ionako, jer za 1080ti bi bio BN.
Skroz konkurentan proizvod ali kao sto sam rekao 6c/6t procesori mi nemaju smisla, tolike jezgre a nemas HT
https://www.asrock.com/mb/compare.asp?Models=AB350M%20Pro4,AB350M,AB350M-HDV,AB350%20Pro4
ctrl + F Phase
Sve imaju isti broj faza osim HDV.
Zar se niko još ne pita kako i5 8400 nadjačava r5 1600 čak i za 60% u gejmingu (obično oko 30%) unatoč nižem radnom taktu i nedostatku SMT-a?Upravo zbog ovoga govorim da je IPC zen-a na nivou Sandy Bridge-a.Po čemu su video igre toliko specifične da imaju toliko lošije performanse?
@war3_tft r5 nije ništa bolji ni u rendanju, možda 10-ak posto.
Još jedno dijete poput Lucija koje ni ne zna što znače kratice koje koristi... 
btw te asrockice sve imaju 3+3 power faze 
a "obicna" ima 3+1 *non pro* zakinuta malo, ali u teoriji dobro radi i ona
Zar se niko još ne pita kako i5 8400 nadjačava r5 1600 čak i za 60% u gejmingu (obično oko 30%) unatoč nižem radnom taktu i nedostatku SMT-a?Upravo zbog ovoga govorim da je IPC zen-a na nivou Sandy Bridge-a.Po čemu su video igre toliko specifične da imaju toliko lošije performanse?
@war3_tft r5 nije ništa bolji ni u rendanju, možda 10-ak posto.
Još jedno dijete poput Lucija koje ni ne zna što znače kratice koje koristi... 
Dočekao sam i to da sam pored raznih forumaša u ovoj temi ja prozvan dijetetom 
Još se nisi oglasio u vezi broja fazi na pločama
Nije bitna rezolucija već koliki framerate navedeni procesori mogu održavati, ako je između njih razlika preko 35% onda je očito koji može obraditi više stvari.
Idi na polycount pa citaj sta ljudi uzimaju, u 3D vodama sam od 2008 i ne trebaju ti nikakvi xeon/threadripper i druge sl. pizde materine. R5 1600 je sasvim dovoljan za 3D modeliranje za igre gdje polycount rijetko prijelazi 15mil i to sam dok se radi detaljni model u zbrushu.
Ma jasno, koji kreten bi uzeo xeon radnu stanicu kad mozes renderirat kod kuce na vesmasini
Drži se ti programiranja i baza podataka.
Drzim se, da. I imam high end stroj za to. Da sam "u 3D vodama od 2008" onda bih za to imao pravi stroj (kao npr mr smith koji ima dual xeon 24c/48t stanicu). Argumenti vas vikend-render lajbeka oko adekvatnog hardvera za renderiranje su u najmanju ruku smijesni. Da si dobar u tome i da zivis od toga imao bi i dobar stroj.
Kao gorstak kad izvali da njegov "usvirani" hdd nije nista sporiji od ssd-a. Pa da se jebeno ubijes...
Idi na polycount pa citaj sta ljudi uzimaju, u 3D vodama sam od 2008 i ne trebaju ti nikakvi xeon/threadripper i druge sl. pizde materine. R5 1600 je sasvim dovoljan za 3D modeliranje za igre gdje polycount rijetko prijelazi 15mil i to sam dok se radi detaljni model u zbrushu.
Ma jasno, koji kreten bi uzeo xeon radnu stanicu kad mozes renderirat kod kuce na vesmasini
Drži se ti programiranja i baza podataka.
Drzim se, da. I imam high end stroj za to. Da sam "u 3D vodama od 2008" onda bih za to imao pravi stroj (kao npr mr smith koji ima dual xeon 24c/48t stanicu). Argumenti vas vikend-render lajbeka oko adekvatnog hardvera za renderiranje su u najmanju ruku smijesni. Da si dobar u tome i da zivis od toga imao bi i dobar stroj.
Kao gorstak kad izvali da njegov "usvirani" hdd nije nista sporiji od ssd-a. Pa da se jebeno ubijes...
A joj dobra
Izvini, bez SSD-a se moze, bolje utrpati lovu u bolju grafulju ili neko vodeno hladjenje nego ssd 
Svi su se razmazili SSD-om pa se ufurali 
Izvini, bez SSD-a se moze, bolje utrpati lovu u bolju grafulju ili neko vodeno hladjenje nego ssd 
Svi su se razmazili SSD-om pa se ufurali 
Moze se bez SSD-a, naravno. Ali ako gledas u ekran sat vremena cekajuci da se projekt ucita (a mogao bi se ucitati za 5-6 minuta) onda drugacije gledas na to.
Meni je 3D modeliranje hobi koji ponekada donese zaradu, a za 3D modeliranje ti ne treba nikakav CPU od 10k kn, a niti quadro GPU, pogotovo ne za vrstu modeliranja koju ja radim. Njemu taj xenon sluzi kao render slave za kojim ja nemam potrebe posto render npr. normal mape za low-poly model nece trajati 3h+. I dalje od gospode trazim argumente zasto je i5 8400 bolji za light workstation naspram R5 1600?
sry
Moze se bez SSD-a, naravno. Ali ako gledas u ekran sat vremena cekajuci da se projekt ucita (a mogao bi se ucitati za 5-6 minuta) onda drugacije gledas na to.
Posao je druga prica i tu je neophodan.
Kod njega u bosni je ssd još uvijek luksuz.
Cime se ti drogiras
p.s. necemo dalje u offtopic 
Posao je druga prica i tu je neophodan.
Kod njega u bosni je ssd još uvijek luksuz.
Cime se ti drogiras
Ne šalji slike sa susjedovog PC-a.
Da te sad Stjepko cuje, da moze dao bi ti crveni karton 
Pa siguran sam da nemože ali neka laprda. Taj ionako lupeta kao otvoreni oberliht.
Battlefield 1 fhd
Ryzen 141.5
8400 147.7
CIV 6
Ryzen 77.8
8400 61.8
Deus ex
8400 81.7
Ryzen 81
Dishonored
8400 98.8
Ryzen 1600 84.3
Doom
8400 148.8
Ryzen 146.5
Far cry
8400 111.4
Ryzen 94.6
baš ogromne razlike između njih
Majke mi ti nisi dobar s glavom, prvo, 720p rezolucija, drugo, obe imaju istu regulaciju što se tiče broja faza, AB350M-HDV je ta koja ima manje faza.
Bože dragi, 2017 godina i igraš na 720p?
Ajd svi koji igraju na ovoj rezoluciji neka se jave da vidim koliko je takvih na ovom forumu.
Ne, pa vidiš kak se dobro drži cpu od 500 kn, GOLD ostaje. Ja savršeno zadovoljan. Nitko pametan ne mijenja pobjedničkog konja.