Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.330.972
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: CPU chat tema
war3_tft kaže...
mislioc kaže...
war3_tft kaže...

Zivo me zanima kakav će biti ovaj kava i5 6/6 cpu, imam osjećaj da će biti optimalni price-performance cpu za rokanje na 144hz.

Navodno i7 8700k 6/12 oko 350$. I naravno novi socket 1151v2.

Da taj i7 će bit za ekipu kojima će trebati više threadova, al mislim da bi ovaj bez ht-a za manju cijenu trebao biti čisto dovoljan ako je samo gaming u pitanju.

I ako se bude fino OC-ao, opet će bit dominantan kod gamerske populacije.

13 godina
neaktivan
mislioc kaže...

Navodno i7 8700k 6/12 oko 350$. I naravno novi socket 1151v2.

Prije 450 nego 350

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
17 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...
Puno vi nade polažete u CL. Intel je bajke pričao i o KL pa je napredak po jezgri za isti takt: 0%.

A što se Vulkana i Dx12 tiče, nije da je CPU nebitan, nego smanjuje potrebu za IPC-om koristeći jezgre koje inače ne koristi. Npr. GTA5 ne bi time ništa dobio jer ionako nagazi sve jezgre koje imaš i uvijek je gladan za još. I takta i jezgara. Tu je CPU stalno usko grlo.

Naravno da polaganje nade u CL nije zbog ipc-a nego 50%-tnog povecanja broja jezgri... Nebitno dal ce ipc bit isti ili 5-10% bolji...

Pa nije da će 6 jezgri išta donijeti novoga. Kome to treba, ima X99, X299... 6 jezgara za CL je politička odluka uzrokovana AMD-om, a ne tehnološki napredak.

Nope.
14 godina
protjeran
Tonči kaže...

Pa nije da će 6 jezgri išta donijeti novoga. Kome to treba, ima X99, X299... 6 jezgara za CL je politička odluka uzrokovana AMD-om, a ne tehnološki napredak.

Donijet će novog u smislu da će na jeftinijoj main stream platformi biti dostupan 6/6 procesor koji bi po svemu sudeći trebao biti jeftiniji, a jači od 7700k koji je trenutno top po pitanju gaminga.

17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
Tonči kaže...

Donijet će novog u smislu da će na jeftinijoj main stream platformi biti dostupan 6/6 procesor koji bi po svemu sudeći trebao biti jeftiniji, a jači od 7700k koji je trenutno top po pitanju gaminga.

7700K nije "top" po pitanju gejminga, nego je 2. po redu "top" po pitanju gejminga u igrama koje koriste 4 ili manje jezgara i nije im dovoljan neki drugi procesor.

Ako imaš igru koja treba 6 jezgara, onda imaš 5820K koji će u tom slučaju biti "top" i jači od 7700K. Ako ti 5820K nije jači od 7700K, neće biti ni 8700K jer to znači da ti ne treba 6 jezgara.

Nope.
12 godina
neaktivan
CPU chat tema

Cijena ce bit odlucni faktor kojim putem krenuti. Nadam se da ce biti pametni

Battlelog: D3lBoy-00
10 godina
protjeran
Tonči kaže...

7700K nije "top" po pitanju gejminga, nego je 2. po redu "top" po pitanju gejminga u igrama koje koriste 4 ili manje jezgara i nije im dovoljan neki drugi procesor.

Ako imaš igru koja treba 6 jezgara, onda imaš 5820K koji će u tom slučaju biti "top" i jači od 7700K. Ako ti 5820K nije jači od 7700K, neće biti ni 8700K jer to znači da ti ne treba 6 jezgara.

Opet lupetaš, eto malo provjeri situaciju pa ces vidjeti da cak i u GTA V kojeg volis spominjati kao CPU heavy naslov 6700k na 4.6GHz i dalje sjedi mirno na tronu, također tu su i Crysis 3 i jos neki zanimljivi naslovi u testu... 

Core i7 6700K vs 5820K vs 5960X CPU Face-Off: Which Is Best For Gaming?

Naravno, 7700k ce na 4.9-5GHz davati jos koji frejm vise 

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.8.2017 1:46 (Lucidius).
14 godina
protjeran
Tonči kaže...
war3_tft kaže...

Nisam bas po testovima vidio 5820k, a ovo malo što sam gledao 7700k ga vodi u recimo jednom gta5 za kojeg si i sam rekao da može fino zaposliti sve jezgre.

Ako pogledamo testove između 7700k i 7600k ovaj prvi u svim igrama daje bolje rezultate, a nije baš da sve te igre koriste preko 4 jezgre, najvažnije u cijeloj priči je da ima dosta bolje 1 i 0.1% min fps. Išao sam logikom da bi 6 jezgri trebalo biti bolje od 4 s ht-om i ako tome dodamo nižu cijenu dobijemo super gaming cpu.

12 godina
neaktivan
CPU chat tema

"Tko gejma na Threadripperu je idiot................ Sve dok AMD ne kaže suprotno"

Battlelog: D3lBoy-00
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Sad se malo blesav pravis, poanta je da ce intel dat 6 jezgara po daleko nizoj cijeni nego do sada, naravno da to nije tehnoloski napredak ali je veliki napredak u omjeru ulozeno/dobiveno kod intela. A donijet ce novoga to da ce kupnja i5 ponovno imat smisla posto pored ryzena 1600 i nema puno smisla..

17 godina
ansha kaže...
Tonči kaže...

Sad se malo blesav pravis, poanta je da ce intel dat 6 jezgara po daleko nizoj cijeni nego do sada, naravno da to nije tehnoloski napredak ali je veliki napredak u omjeru ulozeno/dobiveno kod intela. A donijet ce novoga to da ce kupnja i5 ponovno imat smisla posto pored ryzena 1600 i nema puno smisla..

Pa dao je i 10 jezgri po daleko nižoj cijeni čim su čuli za TR. Sa prijašnje generacije od 1700$ na sadašnjih 1000$. Imali su monopol i sad ga više nemaju, pa sa megalomaskih cijena idu na 40% niže. I dalje nisu konkurentni van igranja. Hint: stazice i jezgre 

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
16 godina
protjeran
hrvooje kaže...

Pa dao je i 10 jezgri po daleko nižoj cijeni čim su čuli za TR. Sa prijašnje generacije od 1700$ na sadašnjih 1000$. Imali su monopol i sad ga više nemaju, pa sa megalomaskih cijena idu na 40% niže. I dalje nisu konkurentni van igranja. Hint: stazice i jezgre 

Stazice su strasno bitne 

17 godina
ansha kaže...

Stazice su strasno bitne 

Ne znam ja ništa. Tako su pričali svi forumaši i recezenti kad je izašao Ryzen. A kod radnih stanica ili kako kažu 'strojevi za entuzijaste' bi zaista i moglo biti bitno ECC memorija i diskovi u RAID-u. Za sve ostale tu je G4560, zar ne?

13 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Za sve ostale tu je G4560

Dobro nam dosao u g4560 klan 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.8.2017 9:28 (chaselol).
14 godina
protjeran
Klub parkinson :P
10 godina
odjavljen
XXX kaže...
war3_tft kaže...
nicky.sl kaže...

Pričekajmo kavu još koji dan pa ćemo biti pametniji. 

Čekali smo Ryzen deset godina pa možemo i kavu pričekat još malo jer čini mi se da bi mogla totalno izokrenit trenutnu situaciju.

Zivo me zanima kakav će biti ovaj kava i5 6/6 cpu, imam osjećaj da će biti optimalni price-performance cpu za rokanje na 144hz.

I mene isto, nadam se polavi i5 6500, 6600, 6700, 7500, 7600, 7700 po njušci 

Zasto bi netko kupovao 6/6 ako vec ima 4/8, ili si na istoj platformi moze uzet 4/8, nema smisla ...

The Show Must Go On
9 godina
neaktivan
Glavas_ZG kaže...
XXX kaže...
war3_tft kaže...
nicky.sl kaže...

Pričekajmo kavu još koji dan pa ćemo biti pametniji. 

Čekali smo Ryzen deset godina pa možemo i kavu pričekat još malo jer čini mi se da bi mogla totalno izokrenit trenutnu situaciju.

I mene isto, nadam se polavi i5 6500, 6600, 6700, 7500, 7600, 7700 po njušci 

Zasto bi netko kupovao 6/6 ako vec ima 4/8, ili si na istoj platformi moze uzet 4/8, nema smisla ...

Zato sto su jezgra ponekad (ili skoro uvijek?) korisnija od threadova.

17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...

Stock test ne valja. Boost taktovi su preniski iako se sve serije uglavnom slično clockaju među modelima, ali i šire.

ansha kaže...

Da, ajde, bit će 50% više jezgara dostupno i igračima plićeg džepa, no nisam posve siguran kako je to tržište raspoređeno, nemam baš osjećaj za taj segment pa vjerojatno ne vidim ogroman benefit koji stoji.

Nope.
18 godina
odjavljen
Glavas_ZG kaže...

Puno toga u životu nema smisla pa se svejedno radi 

18 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Kaj se nisu tak huligani služili istom retorikom kod izlaska polarisa ...kao to već imamo sa R9 290/390, pa je AMD sirotinja odgovarala da polaris donosi pad cijena za iste performanse, nižu potrošnju i grijanje.

Kak se to sve vrti krug, baš zanimljivo 

17 godina
odjavljen
ansha kaže...

Stazice su strasno bitne 

Pa jesu. Igrač koji ima jednu x16 karticu i jedan x4 SSD već je na 20 stazica, što je 4 više od 16 koje daje 7700K. To je tragikomično za najbrži korisnički cpu. 

Nope.
17 godina
CPU chat tema

Zanimljivo kod TR, u nekim aplikacijama je brži na stocku nego oc. Zašto? Jer je XFR 200MHz i na stocku ide sa 4 GHz boosta na 4.2 sa 4 jezgre. Dok kad je oc na 4GHz sve jezgre, ne pali se XFR, a aplikacija npr. ne koristi sve jezgre. Druga zanimljivost je 'gaming mode' u Ryzen Master softveru. Ta stvar gasi jedan blok od 8 jezgri, pa se broj jezgri smanjuje za pola i poništava se latencija na komunikaciji između ta dva bloka, jer ionako većina igara ne koristi više od 4 jezgre. I još se koristi memorija jezgre na kojoj je thread, NUMA. 'Gaming mode' donosi 5-20 % bolje performanse u igrama.

16 godina
protjeran
Glavas_ZG kaže...

Lol, mozda zato sta je 6/6 brze od 4/8?

17 godina
odjavljen
ansha kaže...
Glavas_ZG kaže...

Eno, kaže gore kolega da nije ako ostaviš 6-core na 3.5GHz, a 4-core na 4.5 :P

Nope.
16 godina
protjeran
Tonči kaže...
ansha kaže...
Glavas_ZG kaže...

Eno, kaže gore kolega da nije ako ostaviš 6-core na 3.5GHz, a 4-core na 4.5 :P

A cuj, i sigle core athlon od prije 12 godina je brzi od threadrippera ako je na dovoljno visokom taktu...

18 godina
odjavljen
CPU chat tema

Moraš bit puknut da kupiš rippera za gaming, ali vjerojatno će ljudi kupovati i EPYC za igranje.

17 godina
ansha kaže...

A cuj, i sigle core athlon od prije 12 godina je brzi od threadrippera ako je na dovoljno visokom taktu...

Paul je to demonstrirao

14 godina
XXX kaže...

Moraš bit puknut da kupiš rippera za gaming, ali vjerojatno će ljudi kupovati i EPYC za igranje.

Npr. otvoriš igraonicu i rokneš jednog sa virtualizacijom samo za e-sports.

14 godina
protjeran
Luci je stavio video gdje su 5820k i 6700k stavljeni na isti takt od 4.6 GHz, igre i scene koje su testirane su bile cpu heavy i sl je davao bolje rezultate.

Rezultati su takvi jer sl ipak ima noviju i bolju arhitektiru, ipc zar ne? Malo sam trazio i pronasao clanak gdje se govori o tome da na rezultate utjece i razlika u l2 i l3 cacheu, ali u to se ne razumijem pa ne znam da li taj dio uopce ima smisla.

Cl bi s druge strane tebao imati u najgorem slucaju jednako jake jezgre kao i kl, u tom slucaju bi 6 jezgri zrebalo biti bolje od 4 s ht-om. To je neko moje razmisljanje, al nek me netko tko se bolje razumije slobodno ispravi, jer poanta i je nauciti nesto.
17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
Luci je stavio video gdje su 5820k i 6700k stavljeni na isti takt od 4.6 GHz, igre i scene koje su testirane su bile cpu heavy i sl je davao bolje rezultate.

Rezultati su takvi jer sl ipak ima noviju i bolju arhitektiru, ipc zar ne? Malo sam trazio i pronasao clanak gdje se govori o tome da na rezultate utjece i razlika u l2 i l3 cacheu, ali u to se ne razumijem pa ne znam da li taj dio uopce ima smisla.

Cl bi s druge strane tebao imati u najgorem slucaju jednako jake jezgre kao i kl, u tom slucaju bi 6 jezgri zrebalo biti bolje od 4 s ht-om. To je neko moje razmisljanje, al nek me netko tko se bolje razumije slobodno ispravi, jer poanta i je nauciti nesto.

Trebalo bi vidjeti stvarni test, ipak je razlika u generaciji; teoretski moguće par posto, ali zapravo ne. U istoj generaciji ne. 6-jezgreni će bit sigurno brži na istom taktu, a i ima više keša. 6850K i 6700K su usporedba na istom taktu. Ako je 6700K brži od 5820K na istom taktu, osim što je ta razlika sigurno ispod par %, govori i da igra u pitanju ne zna koristiti više i da zapravo nije "cpu heavy". :) Obično se 2-3% prednosti u generaciji izgubi i u prosjeku par mjerenja. Jedini CPU koji je napravio bitan korak je Haswell s oko 11% ubrzanja u odnosu na prošlu generaciju. Sve iza toga je išlo po par postotaka do 0% u slučaju Kaby Lakea prema Skylakeu.

Ukratko, Skylake je čak u praksi sporiji u odnosu na Haswell, tako da je na istom taktu nemoguće da je 6700 brži:

http://www.anandtech.com/show/9483/intel-skylake-review-6700k-6600k-ddr4-ddr3-ipc-6th-generation/9

http://www.anandtech.com/show/9483/intel-skylake-review-6700k-6600k-ddr4-ddr3-ipc-6th-generation/10

Nope.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice