Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.335.514
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Re: CPU chat tema
picajzla0707 kaže...
chaselol kaže...

Jel vi stvarno ocekujete da cete dobiti 4/4 i3 od intela za 150 baksa?

jel netko stvarno, osim ramboxa" očekivao da će amd ovako razvaliti intela?

vremena se mijenjaju, intel glavinja i ništa nije nemoguće, dosta toga ovisi i o gubitku tržišta koje se dogodilo u međuvremenu i koliko to intelu zvoni na uzbunu

odjel menadžmenta koji analizira takve situacije može izračunati da će im dampinške cijene značiti na duže staze daleko više od trenutnog smanjenja ili čak gubitka profita

Unatoc odlicnom Ryzenu, daleko je situacija od toga da AMD ista razvaljuje, bolje je nego prije ali ih intel korekcijom cijena i/ili dodavanjem jos jezgara bez problema moze ponovno gurnut u nekonkurentnost..

17 godina
odjavljen
X3M kaže...

ionako ce ih oboje u buducnosti pojest ARM 

To ti je kao da kazes da ce u buducnosti svi voziti aute i nitko vise nece kupovati bicikle ili role...

Razlicite stvari

Freak Show Inc.
12 godina
ansha kaže...

Unatoc odlicnom Ryzenu, daleko je situacija od toga da AMD ista razvaljuje, bolje je nego prije ali ih intel korekcijom cijena i/ili dodavanjem jos jezgara bez problema moze ponovno gurnut u nekonkurentnost..

kako ne razvaljuje, baci oko i sam na teme o preporuci konfiguracija - nitko više intel niti ne spominje, sve rajzen, pa rajzen

ništa drukčije nije niti vani, a ovo drugo sam i ja rekao

17 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
ansha kaže...

kako ne razvaljuje, baci oko i sam na teme o preporuci konfiguracija - nitko više intel niti ne spominje, sve rajzen, pa rajzen

ništa drukčije nije niti vani, a ovo drugo sam i ja rekao

A da, Threadripper nudi 20% veće performanse za istu cijenu - u idealnim uvjetima. Za gejmere ne razvaljuje u tolikoj mjeri na taj način. Ryzeni nude 95% (ili nešto sl.) performansi za puno manju cijenu i to im je prednost. Većini je to dovoljno, naravno.

DaShip  kaže...

Ne Možeš reći da je svaki procesor dobar za 60 hz gejming, osim što svaka igra ima različite zahtjeve za procesorskom snagom još se u svim igrama razlikuju po frame tajmovima, zamisli 4k konfu sa gtx 1080 ti i pentiumom ;) (nisu li vam frame tajmovi bili glavni argument za uzimanje r7 umjesto i7?).

Ovdje imaš objašnjeno slikovito kako funkcionira to s komponentama, a ovdje (PDF ~22MB, Bug 2, ljetno izdanje, 2015., stranica 109.) sam objasnio relativno detaljno što CPU radi, što je frametime i sl. (kroz objašnjenje jednog od featurea Dx12). Uvijek ista priča: gotovo svaki moderni CPU će dovoljno brzo odraditi posao za sve igre danas , uključujući Ryzene, uz ograničenje da govorimo o običnim, 60Hz monitorima.

I dok je bolja metrika od prosječnog frameratea (koji je kalkulacija iz frametimea), frametime koji mjeriš je kumulativni rezultat cpu, bus i gpu operacija i stoga nije posve prikladan za stvarnu sliku o samom procesoru, osim ako ćeš direktno komparirati dva cpu-a u identičnim uvjetima (postavke, gpu, bus, memorija) i to tako da garantiraš da je GPU slabo zaposlen, da nema bug u toj rezi i sl. Izuzetak su igre koje imaju vlastitu dijagnostiku pa ti mogu dati cpu frametime (Frostbite engine, Doom 2016 itd.) kao izuzeti rezultat. Imaš opciju koristiti alate koje koristimo mi developeri, ali su za većinu igrača neupotrebljivi.

Ako znaš engleski, gornji članak u originalu je ovdje. TL;DR: ono što nam pokazuje ovaj graf ovdje:

Je da se Ryzen R7 1700 na 3,9GHz i i7-7700K na 5GHz oboje ponašaju toliko dobro da je na 1920x1080 stvar ista. Ryzen nešto malo više ograničava karticu, ali neznatno. A i pitanje je takta sabirnice, jer npr. 100 vs 130 može značiti par postotaka i biti jako važno baš u komunikaciji CPU-RAM-VRAM itd.

Ključno pitanje ima odgovor: treba li mi u gore testiranim igrama 7700K na 5GHz za igre ako imam 60Hz ekran ili je Ryzen R7 1700 dovoljan? - Odgovor je - ne treba, Ryzen je dovoljan, a bolji u multitaskingu.

Naravno. Drastično kompleksnija igra po pitanju AI-ja (GTA5

Nope.
9 godina
neaktivan

Ok, jedan od nas ne razumije materiju.Prosječni fps ne govori mnogo o fluidnosti jer se frejmovi mogu zadržati više nego što bi trebali a opet bi mogli imati npr. 60 fps po sekundi, uvedeni su 1% minimumi jer su bolji od običnih minimuma jer se može desiti da fps jednom padne na ekstremnu vrijednost i nikada više, ali ni 1% minimumi ništa ne govore o fluidnosti (zato neki pokazuju talasaste grafikone sa frame tajmovima) i ti hoćeš reći da jedan dvojezgreni pentium može pružiti istu fluidnost kao jedna osmojezgrena zvijer?Pa r7 1700 ima 4 puta više jezgri nego pentium, samo OS će uništiti performanse kod pentiuma i po tebi je svejedno koji procesor neko ima?Nisi čak ni razmotrio buduća povećanja procesorskih zahtjeva.

Usput jesi ti inžinjer u Ericssonu ili se i taj autor zove Tonči?

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.8.2017 20:17 (DaShip).
14 godina
CPU chat tema

Dobro Tonči da sada kupuješ cpu šta bih ti uzeo? ryzen 5 1600, ryzen 7 1700 ili i7 7700k. Onako govorimo o nekom najboljem omjeru cijene i performansi. Ovo pitanje sam postavio radi moje velike dileme s obzirom da imam 34 ultra wide monitor 144hz i primarno bi bilo za gaming pa možda i malo streamanje.Grafička koja dolazi je gtx 1080ti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.8.2017 20:20 (mislioc).
12 godina
Tonči kaže...

a ovdje (PDF ~22MB, Bug 2, ljetno izdanje, 2015., stranica 109.) sam objasnio relativno detaljno što CPU radi, što je frametime i sl... 

...Imaš opciju koristiti alate koje koristimo mi developeri...

DaShip kaže...

Ok, jedan od nas ne razumije materiju...

ajd probaj skužiti koji od vas dvojice ne razumije materiju 

12 godina
CPU chat tema

AMD je napravio dobru stvar za nas kupce, a to konkurencija. Sad će Intel ponuditi puno bolje stvari.

17 godina
odjavljen
DaShip kaže...

Ok, jedan od nas ne razumije materiju.Prosječni fps ne govori mnogo o fluidnosti jer se frejmovi mogu zadržati više nego što bi trebali a opet bi mogli imati npr. 60 fps po sekundi, uvedeni su 1% minimumi jer su bolji od običnih minimuma jer se može desiti da fps jednom padne na ekstremnu vrijednost i nikada više, ali ni 1% minimumi ništa ne govore o fluidnosti (zato neki pokazuju talasaste grafikone sa frame tajmovima) i ti hoćeš reći da jedan dvojezgreni pentium može pružiti istu fluidnost kao jedna osmojezgrena zvijer?Pa r7 1700 ima 4 puta više jezgri nego pentium, samo OS će uništiti performanse kod pentiuma i po tebi je svejedno koji procesor neko ima?Nisi čak ni razmotrio buduća povećanja procesorskih zahtjeva.

Mislim da dio u kojem komentiram FPS moraš pročitati još jednom. ;)

Tonči kaže...

I dok je bolja metrika od prosječnog frameratea (koji je kalkulacija iz frametimea), frametime koji mjeriš je ku...

Kao što vidiš, nisam ni rekao drugačije za "prosječni fps", nego samo da je frametime bolja metrika od prosječnog fpsa koji je beskoristan čak i kad makneš 1% najgorih, ali i najboljih, jer zapravo, trebao bi ti medijan, a ni onda nisi lišen loših scena i sl. Zato imamo sintetičke testove, upravo tome služe, da bismo bili lišeni bugova i čudnih situacija. Igre nisu i ne mogu biti ispolirane na razini sintetike.

Pentium? Ja govorim o Ryzenu 1700 i 7700K. Mislim da opet moraš pročitati i taj dio, koji sam čak podebljao:

Tonči kaže...

Ključno pitanje ima odgovor: treba li mi u gore testiranim igrama7700K na 5GHz za igre ako imam 60Hz ekran ili je Ryzen R7 1700 dovoljan? - Odgovor je - ne treba, Ryzen je dovoljan, a bolji u multitaskingu. 

Osim što ne spominjem Pentium, govorim o - gore testiranim igrama - ne o budućim igrama, ne o igrama koje nisu na onoj slici, već zaista, samo o igrama s onog grafa. Zato je diskusija relativno kompleksna. Future-proof CPU? A višejezgreni svakako, pogotov s Vulkan/Dx12 gdje je multi-core usage ključan element.

mislioc kaže...

Dobro Tonči da sada kupuješ cpu šta bih ti uzeo? ryzen 5 1600, ryzen 7 1700 ili i7 7700k. Onako govorimo o nekom najboljem omjeru cijene i performansi. 

Pa nije li logično? Ryzen se nameće kao optimalno rješenje za istu cijenu. Po igri, vidiš iz grafa. 7700K na 5GHz je najbrži... 

Nope.
13 godina
neaktivan

Kava je dovoljno blizu da bi vjerojatno bilo pametno sačekati čisto da vidiš što će točno ponudit i po kojoj cijeni.

Best buy je r5 1600, 1700 ne nudi ništa više za gaming (ako pričamo isključivo o gamingu). Možda bi overklokan 7700k češće davao 144+ fps, ali želiš li kupiti 4c proc u 2017.?

14 godina
protjeran
DaShip kaže...

Upravo 1% i 0.1% low fps su tu da prikažu kako se ponašaju frame timeovi, evo jedan video koji to dosta jednostavno objašnjava klik.

17 godina
odjavljen
DaShip kaže...

Svi se mi isto zovemo, popularno u Dalmaciji.

picajzla0707 kaže...

Ma krivo je razumio komentar. Vidiš da je preskočio i graf. Čita valjda na mobitelu. 

DaShip kaže...

Nije pogrešno to što si napisao, osim što ni 99%-tni fps ne znači puno. Realno, idealan indikator fluidnosti igre bi bilo kolika je devijacija u odnosu na najgušći scatter. Recimo, što je savršeniji krug, to je fluidnija igra:

normalizirano za 60Hz, 120Hz i 144Hz u odnosu na sirove podatke (Overwatch 1440px, max settings, 5960X@3.8GHz):

Što je krug ljepši, to je igra fluidnija. Idealan je savršeni krug. Da recimo, recenzenti tako prikažu, mogao bi znati odmah: ok, ova kartica/cpu su mi super i dovoljni za ovu igru na mom nHz monitoru.

Znaš da ove crvene dropove ne možeš riješiti malom promjenom postavki, a možda su i neki gadan nedostatak. Žute nisi siguran, zeleni je vjerojatno rješiv... po tome znaš da npr. prikazani CPU nije dovoljno dobar za kompetitivno igranje na 144Hz, znaš da nije baš zlatan za 120Hz, ali i da je debelo iznad potrebnog za 60Hz.

Možeš usporediti i dva procesora na sličan način pa možeš znati: ok, devijacija je između ta dva minimalna, neću dobit ništa. Samo, kad bi se recenzenti potrudili i dali ili sirove podatke i aktivne tablice pa da dobijaš grafove koje želiš, sam ih crtaš ovako u Excelu ili da izračunaju ručno sve kombinacije (najgluplje). Ima par hw sajtova koji daju hrpu kombinacija; Anandtech npr. daje za niz rezolucija i možeš uspoređivati komponente.

Nope.
12 godina
Tonči kaže...
picajzla0707 kaže...

Ma krivo je razumio komentar. Vidiš da je preskočio i graf. Čita valjda na mobitelu. 

i na mobitelu se može stisnuti link na pdf, skinuti i pročitati

riječ je o čistoj lijenosti ili nečem još gore u bilo kojem obliku rasprave - ignoriranju onoga što je sugovornik napisao, gdje pretpostavljaš kako si najpametniji i nastavljaš monolog

zato mu je "promakla" činjenica s kim razgovara

osobno volim s tobom ulaziti u rasprave naizgled jedan na jedan sve dok nekom laičkom logikom mogu bar donekle parirati, volim čak povremeno i provocirati (iz čiste zajebancije, nadam se da se ne ljutiš), ali itekako cijenim tvoju stručnost i znanje, zbog čega me smetaju ovakvi glupasti upadi

17 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

Svi mi ponekad mislimo da smo najpametniji, pa pogledaj samo Lucija. On to stalno misli.  - No, svi smo ponekad i slijepi; eno baš ja i Stjepanj - raspravljamo o dvije posve različite stvari - ja ne vidim da on drvi po Pentiumu, on ne vidi da je rezolucija FullHD, a ne 4K. Ja sam posebno slijep navečer i na mobitelu. Moram zumirati na 175% da išta vidim. Nekidan sam pisao o Polarisu i Vegi, misleći i pišući zapravo o Fijiju i Vegi - totalna zbunjoza.

DaShip nije ništa krivo rekao, samo što ja mislim da je fps kao metrika, pogotovo prosječni, još veće smeće, nego on tvrdi. Uvijek će u budućnosti postojati igre i kombinacije koje će tražiti više nečega. Zato odemo na Anandtech i pogledamo razliku u performansama procesora posljednjih 5 godina:

I vidimo da je netko tko je kupio i7-2600K 2013. godine, u gubitku oko 5,11 FPS u prosjeku u odnosu na nekog tko je sam ponosan na 7700K ili, još gore, svake godine nadograđivao. K tome sa 75 na 70. Yikes, mnogo znači kad vidip 60. 

Nope.
14 godina
protjeran
CPU chat tema

sve je to divno krasno, samo prije 5g nije postojala gtx 980pa je cpu ipak morao izvlaciti jos koji extra frame!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
17 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...

sve je to divno krasno, samo prije 5g nije postojala gtx 980pa je cpu ipak morao izvlaciti jos koji extra frame!lp

Hm? Dakle, imao si sporiji GPU, manje posla i za CPU, sigurno ne više. Sporiji GPU je kao dae dižeš rezoluciju, GPU ima šansu postati usko grlo. 

Nope.
12 godina
Nije mi1 jasno zasto intel u ovoj temi? Sto nije dosta usporedjivanja kvalitete i precijenjene intelove kvantitete?
12 godina
Spacecraft kaže...
Nije mi1 jasno zasto intel u ovoj temi? Sto nije dosta usporedjivanja kvalitete i precijenjene intelove kvantitete?

1. Možda zato što između ostalog Intel proizvodi i procesore oliti CPU a ovo je tema o CPU.

2. O kakvoj ti to kvaliteti i kvantiteti pričaš ??? 

ništa mi se neda
16 godina
protjeran
Spacecraft kaže...

Zato sta ne kupuju svi ove k-plus ryzen budget procesorice 

12 godina
ansha kaže...
Spacecraft kaže...

Zato sta ne kupuju svi ove k-plus ryzen budget procesorice 

ništa mi se neda
17 godina
odjavljen
CPU chat tema

Nope.
18 godina
odjavljen
CPU chat tema

Vidi ove Intel huligane 

Plakali bi od sreće da niste kupili precjenjene intele nego Ryzena 1700 

12 godina
XXX kaže...

Vidi ove Intel huligane 

Baš smo se lipo zabavljali dok nisi ti doša i izvalija notornu glupost 

ništa mi se neda
13 godina
neaktivan
CPU chat tema

Mislim da se nicky nasao prozvanim gore iznad jer je pazario 6850k par dana prije nego sto je Ryzen izasao 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
18 godina
odjavljen
CPU chat tema

A čovjek uči dok je živ, ili ti ga ne vrijedi plakati nad prolivenim mlijekom  Bilo pa prošlo, idemo dalje.

12 godina
chaselol kaže...

Mislim da se nicky nasao prozvanim gore iznad jer je pazario 6850k par dana prije nego sto je Ryzen izasao 

Jok braco znao sam ja jako dobro što kupujem i što izlazi ali poslije nekoliko izleta na AMD platforme koji nisu najsretnije prošli tribaće se taj Ryzen dobrano dokazati prije nego uđe u moje kućište.

Ne kažem da Ryzen nije dobar CPU ali to dobar nije dovoljno dobro za moje afinitete. Ipak ja preferiram Intel već duuuugo godina. 

ništa mi se neda
16 godina
protjeran
XXX kaže...

Vidi ove Intel huligane 

Lol, nema sanse da bi mijenjao svog 5820K za ryzena...

18 godina
odjavljen
CPU chat tema

Ha ha, kamo sreće da Intel još poskupi buduće procesore 

12 godina
XXX kaže...

Ha ha, kamo sreće da Intel još poskupi buduće procesore 

Nevirujem da će ih poskupit ipak ih pritišće taj vaš famozni Ryzen i baš zahvaljujući njemu profitiraćemo mi 

ništa mi se neda
18 godina
odjavljen
CPU chat tema

Šteta. Da poskupe bilo bi idealno 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice