Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.351.611
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: CPU chat tema
Tonči kaže...
Lucidius kaže...

Ali nemora bit da su nuzno stavili losu pastu... 

Već znamo kakvu su stavili. licencirana Zvijezda Majoneza je dugoročno stabilna, ali bezveznih termalnih performansi.

Budi precizan ili točan, pa eto tek sad je sve na mjestu i onda nema frke.

Eto kaj se događa kad imaš propisan đumbus u firmi. Navodno je Intelov šef Brian Krzanich tek jučer saznal=pa pošandrcal, da eto nema lema na Kabylake-X i Skylake-X procovima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.5.2017 13:39 (rambox).
14 godina
protjeran
Tonči kaže...

Baš i ne. 7700K se delidan grije na 70°C na 5GHz, a s tom pastom na 90-95°C. Sad zamisli što se događa 8, 10, 12, 14, 16 i 18-core procesorima kad je 4-core na 95°C?

U kakvim uvjetima ide na 90-95, stres test ili? Evo prije par tjedana je Luci stavio video kako se ponasa njegov 7700k na 5GHz i 1.4v u cinebenchu, proc je isao do 84 stupnja, da je smanjio napon temp bi bile jos nize. E sad istina je da on ima vrhunski AIO, ali oni koji renderaju il slicno s tim procesorom ionako ce nabaviti posteno hladenje, oni koji se samo igraju igrat ce se na 60-75 stupnjeva ovisno o hladenju. Ne treba zaboraviti i to da ih ne drze svi na 5GHz, koliko sam citao za 4.8 tom procesoru treba smijesan napon tako da su i temperature kud i kamo nize.

Mislim da su stvarno ludi ako stave tu istu pastu na procesore koje si naveo...

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.5.2017 13:48 (war3_tft).
16 godina
protjeran
CPU chat tema

Temperatura u Cinebenchu nije pravi pokazatelj jer test jako kratko traje, na tu temp. de jos 5°C gore kod dugotrajnijeg opterecenja..

A 85°C u Cinebenchu znaci cca. 370°C pri avx fpu load-u...

14 godina
protjeran
ansha kaže...

Temperatura u Cinebenchu nije pravi pokazatelj jer test jako kratko traje, na tu temp. de jos 5°C gore kod dugotrajnijeg opterecenja..

Da cinebench i nije bas neki realan pokazatelj jer kratko traje, bilo bi zanimljivo vidjeti temp sa manjim naponom, a rekao je da mu 5GHz drzi sa 1.37 ak se ne varam. Ako nista barem je za gaming dobar.

10 godina
protjeran
itomic009 kaže...
toxic kaže...

Tu cu pitat.

Ja sam prešao na i7 6700K i mogu ti reć da bi na tvom mjestu pričekao Cofee Lake pa da imaš osjetan boost. Ako ti se neda čekati onda R5 1600 kao generalno bolji CPU ili i7 7700K kao trenutno gamerski brži CPU. Ja da sada uzimam uzeo bi rađe R5 1600 pa neka jezgara. 

Ja sam takav paket (i7 3770K + MBO + RAM) prodao za ukupno 2000kn. Više od toga ne ide. 1100 do 1200kn ti ide CPU pa računaj.

Ma nemre vise od 1000kn dobit za taj proc nikako (oko 900kn vrijedi realno), nit ima garanciju, vec je dosta star i ploca nema u ponudi a i polovne su rijetke i uz to stare i istrosene, delidan je (moze i nemora utjecat na cijenu ovisi do kupca) a najbitnije je da uz sve spomentuto najveci udarac na cijenu radi Ryzen 1400 4/8 proc kojeg novog mozes kupit za 1300kn i dobit jace jezgre, skroz novu i nadogradivu platformu nekoliko godina i jos uz to sve pod garancijom.

Plocu moze prodat za 500kn i ram isto za 500, to je 1000kn plus proc 900kn = 1900kn

toxic

i7 7700K 2700kn sa uracunata 3 posto popusta

ASRock Z270-GAMING K4 1043kn

Patriot Viper4, 3000Mhz, 8GB (2x4GB), CL16 620kn

Ukupno: 4363kn

Inace, imas i DDR4 2400MHz po 450kn, to ti je jos 170kn dole znaci ukupno bi ispalo 4190kn

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.5.2017 14:07 (Lucidius).
10 godina
protjeran
war3_tft kaže...
ansha kaže...

Da cinebench i nije bas neki realan pokazatelj jer kratko traje, bilo bi zanimljivo vidjeti temp sa manjim naponom, a rekao je da mu 5GHz drzi sa 1.37 ak se ne varam. Ako nista barem je za gaming dobar.

To su sitni spajkovi bili (na sekundu, nebitno skroz, drugo da proc ide konstantno na tolko), proc je inace bio na 79-80 stupnjeva na 1.4v u cinebenchu 5GHz, cak sam tokom snimanja pokazivao i senzor na maticnoj. Ja imam prosjek od cipa, ljudi inace bez frke drze 1.36v stabilno za 24/7 5GHz i tu se jos smanji grijanje za nekih 5-6 stupnjeva.

U igrama nekih 60-65c max imam na 1.4v, gledali ste i to, ovi kaj ga drza na 1.36v imaju po 57-60c u igrama.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.5.2017 14:05 (Lucidius).
13 godina
neaktivan
toxic kaže...

Koji je idealna zamjena i7 3770k ?

Ne želim potrosit previse novaca.

Dok ne vrisne ta i7 ne treba ti nova zamjena ni za 1080p ni za 4k 

Eventualno kad vidimo sta nudi 8th gen intel ili Zen+ ali danas za gaming potrebe taj procesor je zvjerka i svaki upgrade je zanemariv i neisplativ

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
14 godina

Ja sa svojim i7 6700K Kaby Lake procesorom isto ne mogu reć ništa pošteno pod Noctuom s jednim centralnim ventom (drugi skinuo radi rama). Kako se god okrene smiješno je da prodaju CPU koji je i reklamiran za clockanje, nema ni stock coolera jer se očekuje da ga kupe napredni korisnici i onda ga prodaju s tako jadnim termalnim performansama. Ajd ako je to "obični" lockani CPU koji košta nešto malo. Ali ovo nije jefitni CPU i reklamira se za entuzijaste i clockere i onda ga trebaš rasturit da bi ga pošteno sklopio da možeš clockati kako treba a da se ne pregrije.

17 godina
odjavljen
itomic009 kaže...

Ja sa svojim i7 6700K Kaby Lake procesorom isto ne mogu reć ništa pošteno pod Noctuom s jednim centralnim ventom (drugi skinuo radi rama). Kako se god okrene smiješno je da prodaju CPU koji je i reklamiran za clockanje, nema ni stock coolera jer se očekuje da ga kupe napredni korisnici i onda ga prodaju s tako jadnim termalnim performansama. Ajd ako je to "obični" lockani CPU koji košta nešto malo. Ali ovo nije jefitni CPU i reklamira se za entuzijaste i clockere i onda ga trebaš rasturit da bi ga pošteno sklopio da možeš clockati kako treba a da se ne pregrije.

Jbt, pa taj proc (6700k) radi na 4.8 bez jebemti. To je OC od 20% u odnosu na osnovni takt. Koliko bi ti?

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.5.2017 14:42 (Friday).
13 godina
Friday kaže...

Jbt, pa taj proc (6700k) radi na 4.8 bez jebemti. To je OC od 20% u odnosu na osnovni takt. Koliko bi ti?

Ili duplo ili nista 

10 godina
protjeran
CPU chat tema

Nejde bas na 4.8GHz samo tako, treba za to i dobar primjerak i extra hlađenje, 4.7GHz je realan scenarij 

17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
Tonči kaže...

Baš i ne. 7700K se delidan grije na 70°C na 5GHz, a s tom pastom na 90-95°C. Sad zamisli što se događa 8, 10, 12, 14, 16 i 18-core procesorima kad je 4-core na 95°C?

U kakvim uvjetima ide na 90-95, stres test ili? Evo prije par tjedana je Luci stavio video kako se ponasa njegov 7700k na 5GHz i 1.4v u cinebenchu, proc je isao do 84 stupnja, da je smanjio napon temp bi bile jos nize. E sad istina je da on ima vrhunski AIO, ali oni koji renderaju il slicno s tim procesorom ionako ce nabaviti posteno hladenje, oni koji se samo igraju igrat ce se na 60-75 stupnjeva ovisno o hladenju. Ne treba zaboraviti i to da ih ne drze svi na 5GHz, koliko sam citao za 4.8 tom procesoru treba smijesan napon tako da su i temperature kud i kamo nize.

Mislim da su stvarno ludi ako stave tu istu pastu na procesore koje si naveo...

U uvjetima stvarnog stresa - nek' renda u Blenderu pola sata pa ćemo vidjeti koje su temperature. :) 

Nope.
14 godina
Friday kaže...

Ne radi tako lako na 4.8Ghz ako tražiš full stabilan i sigurno ne radi s makar kakvom pločom ili hladnjakom. Ja nisam ni mislio na neki žešći OC niti nešto posebno kritiziram Intel jel mi radi sasvim fino na 4.5Ghz i ne treba mi 4.8Ghz nego komentiram kako je stvarno preloše da tako močna korporacija koja radi vrhunske stvari napravi takva sranja s tim K modelima i takvim jadnim pastama !! A još ti ni hladnjak ne daju za razliku od prije !! Pa mogli su to radit u startu (kvalitetniju pastu) bolje i gotovo a ne ovako.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.5.2017 15:20 (itomic009).
10 godina
protjeran
CPU chat tema

Pa taj ko kupuje "k" model stock hladnjak vec po vađenju iz kutije baca u kantu, tako da sa te strane nevisim potrebu nikakvu da daju hladnjak, jedino vidim problem u tome sta cak ni bez hladnjaka nisu dali manju cijenu proca naspram prijasnjih generacija, a ako vec nisu spustali cijenu proca, mogli su vec kad su maknuli stock hladnjak stavit bolju pastu a ne da se tolko lihvare oko svake kune i gledaju samo cisti profit za firmu.

EDIT:

Isti kuki i sa ovim SkyX procesorima, to su mogli biti tako dobri procesori jer je Skylake odlicna arhitektura da nisu sve te penale sami sebi zabili u gol (odustajanje od lema, manjak stazica, manjak cachea i opet nisu blagi sa cijenama)

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.5.2017 15:16 (Lucidius).
14 godina
protjeran
CPU chat tema

nevezano za temu gdje mogu vidjeti kad sam instalirao windowse?(win7)lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
15 godina
Stjepanj kaže...

Aida64.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
13 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

systeminfo.exe u cmd 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
13 godina
neaktivan
CPU chat tema

Opet ponavljam: pasta na sky-u je čak ok, intel je na kaby (i kako der8auer tvrdi skyx i kabyx) stavio sranje pastu performance-wise. Nenormalni pojedinci su vrtili 1.5V sa lošim zračnim hlađenjem na skylaku bez da se procesor (previše) bunio, vjerujem da bi se kaby otopio već na 1.4V sa istim hlađenjem, naravno bez delida. Ima li tko želju probat?

14 godina
protjeran
CPU chat tema

nesto si ti pobrkao, kaby lake je jos hladniji od skylakea!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
13 godina
neaktivan

Hladniji u slučaju kad su oba delidana jer treba manji napon za isti takt u usporedbi sa skylakom. Out of the box, ne.

9 godina
neaktivan
CPU chat tema

Computex cijene za Intel:

Sky Lake-X

• Core i9-7980XE: 18C/36T, $1,999
  • Core i9-7960X: 16C/32T, $1,699
  • Core i9-7940X: 14C/28T, $1,399
  • Core i9-7920X: 12C/24T, $1,199
  • Core i9-7900X: 10C/20T, $999
  • Core i7-7820X: 8C/16T, $599
  • Core i7-7800x: 6C/12T, $389

Kaby Lake-X

• Core i7-7740X: 4C/8T, $339
  • Core i5-7640X: 4C/4T. $242
13 godina
neaktivan
X3M kaže...

Computex cijene za Intel:

Sky Lake-X

• Core i9-7980XE: 18C/36T, $1,999
  • Core i9-7960X: 16C/32T, $1,699
  • Core i9-7940X: 14C/28T, $1,399
  • Core i9-7920X: 12C/24T, $1,199
  • Core i9-7900X: 10C/20T, $999
  • Core i7-7820X: 8C/16T, $599
  • Core i7-7800x: 6C/12T, $389

Kaby Lake-X

• Core i7-7740X: 4C/8T, $339
  • Core i5-7640X: 4C/4T. $242

nije lose, s obzirom da se oko 1.699 USD placalo za 10/20 sada se dobije 16/32 CPU

ali ova dva modela 7740X i 7640X 

9 godina
Dosta vise s tim,nemoze pasta nikad bit ok tu,moze bit losija i bolja ali nijedna ok. Ihs uz zastitu sluzi da se s die-a male povrsine moze disipirat vise vati nego bi bilo moguce da se koristi obicna pasta u direktnom kontaktu die-a i hladnjaka. To radi tako da imas indij koji ima desetak puta bolju toplinsku provodljivost na istoj povrsini od paste pa se moze s 200mm2 die-a prenit na ihs puno vise topline.posto je ihs dosta vece povrsine ko i podnozje hladnjaka ,tu nije vise veliki problem obicna pasta jer je puno manje vati po mm2 tu pa je i obicna pasta otprilike dovoljna.
17 godina
odjavljen

7700K s Conductonautom na 5.1/5.0GHz hladniji je oko 28-31°C od ne-delidanog ovisno o vrsti opterećenja. Provjereno. :)

Nope.
13 godina

Posalji mail Intelu da ih malo oraspolozis! ;)

coffe,coffe,coffe.....
15 godina
metallic kaže...

Posalji mail Intelu da ih malo oraspolozis! ;)

Kakve to veze ima s Intelom???

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
13 godina

Oni proizvode taj proc, a naisli su na probleme i kritike kod nekih korisnika.

Uz primjenu, takve paste koju spominje Tonci, sve bi bilo i vise nego dobro! Eto.

edit: Poanta, mogli bi barem takvu super pastu staviti na proc koji je "otkljucan"...

coffe,coffe,coffe.....
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.6.2017 11:27 (metallic).
9 godina
Nisu jer takva pasta je skuplja od onog indija i onog mikrona zlata sta stave na ihs kad leme .

Poanta , intel= cheap basterds svejedno jeli te arhitekture trpe lemljenje(ima clanak koji "objasnjava" kako navodno skylake ne trpi lemljenje a i da nije ekoloski i da bi slomilo onaj tanki pcb koji isto nisu trebali stavit) ili ne.
17 godina
odjavljen

Postoji velika vjerojatnost da je lem krući i lošiji za velike temperaturne razlike od paste. Slabo se fizički bavim tim stvarima, ali dabar_solta_V2 bi mogao znati kako će lem, a kako pasta reagirati na -90°C i +90°C promjene kod, primjerice, overclockanja tekućim dušikom. Ono što znam fizike i elektronike, lem je gora opcija...

Nope.
17 godina
Tonči kaže...

Postoji velika vjerojatnost da je lem krući i lošiji za velike temperaturne razlike od paste. Slabo se fizički bavim tim stvarima, ali dabar_solta_V2 bi mogao znati kako će lem, a kako pasta reagirati na -90°C i +90°C promjene kod, primjerice, overclockanja tekućim dušikom. Ono što znam fizike i elektronike, lem je gora opcija...

znači bilo bi najbolje delidat i ostavit wafer bez ičega. onda si siguran.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice