Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 360.989
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Sl. Brodska bolnica izvodi abortus na plodu koji nije stariji od 3 mjeseca, provjereno, kolegica bila .

12 godina
neaktivan
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
Milka30 kaže...

I za moju kolegicu "Mracnu":

Navodis recenicu "plod utrobe tvoje" i onda mi kazes da ne izvrces recenice?Kakve veze uopce ta recenica ima sa abortusima?Veze ih samo rijec plod,koja uopce nema isto znacenje.

I ironija je ta da si upravo ti citala iz Biblije i nasla ono sta tebi pase!

Jos malo i prekrstiti cemo mi tebe

I sad neka netko s tobom ozbiljno diskutira kad svakim svojim postom dokazuješ koliko si zapravo ograničen i nepošten sugovornik. Jesi li sam više puta naglasio da priznaješ samo Bibliju? Jel u toj istoj Bibliji fetus cijelo vrijeme nazivaju plodom utrobe?

I još me imaš obraza pitati kakve veze to ima sa abortusima? Pa jel cijelo vrijeme svoje mišljenje protiv abortusa opravdavaš time da je to dijete a ne plod i da je Bog rekao da je to dijete?

A što se tiče krštenja i prekrštavanja, krštena sam. Krstili su me takvi kao ti koji imaju potrebu brinuti o tuđim životima i ispirati mozak drugima umjesto da se brinu za svoju guzicu. Samo izgleda da mi nisu dovoljno uspjeli isprati mozak pa im se "ovčica" istrgla iz stada. A prekrštavati me neće nitko. Imam "svoju" vjeru u kojoj me nitko ne uvjerava da sam manje vrijedna jer sam žensko. Nitko mi ne ograničava moje slobode i prava, nitko mi ne prijeti sudnjim danom da bi me natjerao da činim stvari s kojima se ne slažem i nitko mi ne glumi da je veći vjernik od mene.

Samo ti uživaj u svojoj vjeri. Nemam apsolutno ništa protiv. Imam samo protiv toga da mi ju guraš pod nos kao ispravan put.  

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
16 godina
protjeran
ivanzu kaže...

Sl. Brodska bolnica izvodi abortus na plodu koji nije stariji od 3 mjeseca, provjereno, kolegica bila .

Pa nije ni legalno radit abortus na starijem fetusu..

14 godina

Pa nije ali ovaj govori da uopce ne izvode abortus.

17 godina
odjavljen
Psiho246 kaže...

I kreacionisti u SADu imaju svoje znanstvenike koji za njih tvrde da je zemlja stara 6000 godina.

Kolega, molim da pripazite na izražavanje, nedostaju vam navodnici ili prefix "pseudo".

Psiho246 kaže...

Edit: Sto se tice priziva na savjest to je totalni bullshit.

Doktori se kod nas prizivaju na savjest jer kada prode radno vrijeme, rade "ilegalne" pobacaje da bi sebi nesto dodatno stavili u dzep.

...

Priziv savjesti je sam po sebi debilan. Doktor si i jedini priziv koji si prizvao je hipokratska zakletva i sve drugo je bullshit.

Da se to elegantno riješiti. Prvi i pod hitno nužan korak je uvesti formular u kojem pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljuje da ne izvršava pobačaje, te se obvezuje poslodavca pismeno obavijestiti ukoliko tu odluku promijeni, te uvesti sankcije za one koji su izvršili pobačaj bez da su tu izjavu povukli, osim eventualno u slučaju kad život pacijentice ovisi o neodgodivom izvršavanju pobačaja.

Drugi korak je uvesti pravo na priziv savjesti isključivo za one doktore koji su upisali specijalizaciju u trenutku kad pobačaj nije bio dopušten. Ako je netko svjesno odabrao zanimanje u kojem mora raditi nešto što mu savjest ne dopušta to je njegov osobni problem. Profesionalni vojnik nema pravo na priziv savjesti jer je sam odabrao profesiju, dok ročnik ima jer ga država prisiljava.

Psiho246 kaže...

Bas kao sto ostavljaju u knjizici narudbi prazna mjesta za pacijente koji su "preko veze". To je klasika u HR, i nisam protiv toga toliko cisto jer nasi doktori zaraduju smijuriju naspram drugih EU drzava, tako da taj nepotizam je jedino sto odrzava nas pokvaren sustav zdravstvene zastite.

S ovim se ne mogu složiti jer a.) sustav ne funkcionira (ako moraš platiti da bi dobio uslugu koju već plaćaš putem obaveznog zdravstvenog osiguranja, onda praktički nemaš zdravstveno osiguranje; i b.) dobrim djelom taj pristup i uništava sustav (što tjeranjem doktora kojima moral to ne dopušta, što financijskim iscrpljivanjem sustava zbog dodatnih troškova uzrokovanih komplikacijama zbog čekanja, što zbog eventualnih tužbi).

mirzet1976 kaže...

Na što sugerišeš ovdje da Allah nije bog i kršćanima - https://www.rt.com/op-edge/227871-palestinian-orthodox-christian-bishop/

Upravo suprotno, sugerira da se radi o istom Bogu, ali različitim učenjima.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
14 godina
ddarknessfairyy kaže..

I sad neka netko s tobom ozbiljno diskutira kad svakim svojim postom dokazuješ koliko si zapravo ograničen i nepošten sugovornik. Jesi li sam više puta naglasio da priznaješ samo Bibliju? Jel u toj istoj Bibliji fetus cijelo vrijeme nazivaju plodom utrobe?

I još me imaš obraza pitati kakve veze to ima sa abortusima? Pa jel cijelo vrijeme svoje mišljenje protiv abortusa opravdavaš time da je to dijete a ne plod i da je Bog rekao da je to dijete?

A što se tiče krštenja i prekrštavanja, krštena sam. Krstili su me takvi kao ti koji imaju potrebu brinuti o tuđim životima i ispirati mozak drugima umjesto da se brinu za svoju guzicu. Samo izgleda da mi nisu dovoljno uspjeli isprati mozak pa im se "ovčica" istrgla iz stada. A prekrštavati me neće nitko. Imam "svoju" vjeru u kojoj me nitko ne uvjerava da sam manje vrijedna jer sam žensko. Nitko mi ne ograničava moje slobode i prava, nitko mi ne prijeti sudnjim danom da bi me natjerao da činim stvari s kojima se ne slažem i nitko mi ne glumi da je veći vjernik od mene.

Samo ti uživaj u svojoj vjeri. Nemam apsolutno ništa protiv. Imam samo protiv toga da mi ju guraš pod nos kao ispravan put.  

A kada sam ja to napisao da priznajem samo Bibliju?Rekao sam da razumijem Bibliju,velika je to razlika!

Meni Bog nista nije rekao(jesam tako napisao,ali nisam mislio doslovno da mi je rekao),ali sam odgojen tako i zivot me je naucio da ipak to nije plod,nego zivo bice(uostalom linkao sam sliku).

I stalno ponavljate da ja vama nesta namecem!Iskreno se ispricavam ako to zaista radim,jer to mi nije namjera.Ja znam da je tesko takve ljude uvjeriti u suprotno i smatram da nikome nista ne namecem.

Smatram da ova tema nema smisla ako ne bi bio koji vjernik u njoj,zato i pisem!Ako se vratite malo unazad,vidjecete da moje "nametanje" vama je ustvari sarkasticni odgovor na vase izlaganje koje sam ja osjetio nametanjem.

Zasto mislis meni netko ogranicava moja prava,zar mislis da nama prijete sudnjim danom?Rekao sam i necu vise:Meni osobno Crkva ne prestavlja sveto,u njoj se osjecam ugodno.Svecenici mi nisu Bogovi,stovise to su obicni ljudi sa kojima mozes o svemu razgovarati!Ne palcam KC zato sto moram,nego zato sto zelim!

Ja znam da postoje vjernici koji idu u extremno,svaki dan u crkvi,stalno pricaju o vjeri,Bibliji...Takvih je jako malo i ja se sa takvim vjernicima ne druzim i neposteno je sve nas trpati u isti koš!

Ako želiš pobijediti,ne smiješ izgubiti!
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.4.2017 20:03 (Milka30).
18 godina
neaktivan
Milka30 kaže...
ddarknessfairyy kaže...

Ni jedan pojedinac si ne može uzimati za pravo da ubija u njegovo ime...

A u redu je ubiti samo zato sto je nekakav doktor rekao da u pitanju nije djete nego plod?

-Meni je Bog rekao da je to djete,jer imam dokaz da kasnije to djete se rodi i postane covjek!

-Tebi je znanost rekla da je plod u pitanju,jer jos nije mozak aktivan!

Koja je razlika?

Shvaćaš li da riječi imaju određeno značenje i da riječ dijete označava rođenu osobu? Crkva je dugogodišnjom smišljenom kampanjom, kojoj je cilj manipuliranje ljudima, tako da se fetusi poistovjete s djecom, uvela sintagmu 'nerođeno dijete', koja je glupost. 

Kao što se fetus rodi i postane dijete, tako i čovjek umre i postane leš, no niti je živ čovjek leš, niti je fetus dijete. To što će jecnog dana čovjek umrijeti, ne čini ga lešom, i što je najvažnije, ne možemo ga zvati, a pogotovo ne tretirati kao leš, samo zato jer znamo da će to jednog dana sigurno postati.

Molim te reci mi gdje na ovom 'djetetu' vidiš ruke i noge?

Također mi reci liči li ti ovo na dijete?

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.4.2017 20:46 (Visak).
12 godina
neaktivan
Milka30 kaže... 

A kada sam ja to napisao da priznajem samo Bibliju?Rekao sam da razumijem Bibliju,velika je to razlika!

Meni Bog nista nije rekao(jesam tako napisao,ali nisam mislio doslovno da mi je rekao),ali sam odgojen tako i zivot me je naucio da ipak to nije plod,nego zivo bice(uostalom linkao sam sliku).

Zasto mislis meni netko ogranicava moja prava,zar mislis da nama prijete sudnjim danom?

Ne, ti si rekao veoma posprdno kako ne priznaješ evoluciju kao takvu već da je čovjeka stvorio Bog. Samim time priznaješ Bibliju kao mjerodavnu po pitanju nastanka čovjeka.

Tvoja linkana slika je budalaština koja nema veze sa plodom do 10 tjedana i uopće nije vrijedna komentiranja.

Čekaj malo ti mene stvarno pitaš zašto mislim da vam se prijeti sudnjim danom? Pa cijela katolička vjera je temeljena na tome će na sudnji dan svi mrtvi ustati i svima će biti suđeno da li su bili "dovoljno dobri".

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
18 godina
neaktivan
Milka30 kaže...

...Eh da,Mojsije nije nikoga masakrirao,nego je molio Boga da postedi navjernike,kasnije se sam rasrdio,razbio tele,zapalio i bacio u vodu-natjerao nevjernike da ju popiju!

Sa ateisticke strane gledanja,nije im bilo nista,jer je zlato teze od vode i brzo je potonulo

Pa daj ne laži tako bezobrazno!

Dao sam ti citat iz katoličke Biblije gdje jasno piše da je naredio pokolj i navodi se 3000 žrtava.

Nevjerojatno je kako suočen s nedvojbenom činjenicom ti nisi u stanju priznati istinu ako ti ne odgovara. Skrenuo bih pažnju ostalim vjernicima koji potiho ovo prate, a među kojima sigurno ima dosta razumnih, da kada vidite da netko vjernike prikazuje u lošem intelektualnom svjetlu, to vam je zbog ovakvih likova. Vi šutite, a oni su glasni.

18 godina
neaktivan
BDS kaže...
Visak kaže...

Ne znam koju Bibliju ti imaš, ali u katoličkoj piše ovako:

Kad je Mojsije vidio kako je narod postao razuzdan – ta Aron ih je pustio da padnu u idolopoklonstvo među svojim neprijateljima –26stade na taborskim vratima i povika: »Tko je za Jahvu, k meni!« Svi se sinovi Levijevi okupe oko njega. 27On im reče: »Ovako govori Jahve, Bog Izraela: ‘Neka svatko pripaše mač o bedro i pođe taborom od vrata do vrata pa neka ubije tko svoga brata, tko svoga prijatelja, tko svoga susjeda.’«28Sinovi Levijevi izvršiše Mojsijev nalog, i toga dana pade naroda oko tri tisuće ljudi. 29»Danas ste se posvetili Jahvi za službu«, reče Mojsije, »tko uz cijenu svoga sina, tko uz cijenu svoga brata, tako da vam danas daje blagoslov.«

http://biblija.ks.hr/search.aspx?k=2&p=32

Slažeš li se sada da je naredio pokolj, što ga čini ubojicom? Pouka te priče je da ako netko vrijeđa tvog boga imaš moralno pravo ubiti ga. I to se kroz povijest često činilo.

Tvoja tvrdnja da je Biblija jasna vjernicima to potvrđuje, jer nisu kroz povijest ateisti tvrdili da nevjernike treba ubijati (i to provodili), nego su to činili vjernici. Ili ćeš reći da su većina vjernika kroz povijest zapravo bili nevjernici?

KC je današnji primjer toleriranja raznih vjerovanja, običaja koje su kroz stoljeća postala dio kršćanskih religija. Nije bilo "rezanja" nauka koje nisu u skladu s Biblijom, sve se toleriralo. Danas je KC kao i većina drugih religija obična korporacija koja iskorištava Bibliju(bebač je uglavnom rekao sve s čime se apsolutno slažem). Zato si postavljam pitanje koje sam boldao. Što je Bog trebao učiniti? Ako smo krenuli logikom da postoji i da je kroz Izreelski narod htio pokazati što je ispravno, a što ne, nekako je jasnije da nije smjelo biti tolerancije. Sve je trebalo biti čisto i jasno do pojave Isusa i kompletiranja Biblije. Da li je imao pravo na takvo nešto, da li je to brutalno? 

Uglavnom, ateisti su jako lijepo shvatili da sve to skupa nema logike. A s druge strane Bibliju poznaju samo kroz religije koje su im bliske, kao što je to kod nas KC. 

Uopće ne govorimo što je bog trebao napraviti, pričamo o tome što je čovjek (Mojsije) napravio, odnosno je li prihvatljivo da netko ubija (ili naređuje ubijanje) druge ljude, jer ima božanske vizije. Bi li volio da tvoj susjed krene u takav pohod?

Da je sve stalo na Mojsiju rasprava bi bila čisto filozofska, ali mi svakodnevno čitamo o ubojstvima koja se događaju upravo po ovom obrascu - uvrijedili ste boga, zaslužujete umrijeti. A nikad nisam čuo da je netko osudio mojsijev postupak. Dakle ta knjiga (i još jedna) su direktna inspiracija tim ljudima i ne može se reći da su oni nešto krivo shvatili, jer nikad nitko nije rekao da je Mojsije pogriješio. Dapače, i vi ovdje branite njegov postupak. Shvati da ljudi ne zaslužuju smrt samo zato jer se odluče moliti nekom drugom. Ni u priči, ni u stvarnom životu.

18 godina
MrBlc kaže...
BDS kaže...

Svi okolni narodi koji su štovali druge lažne bogove bili su poznati po razvratnim ceremonijama obožavanja i žrtvovanja ljudi i djece.

ddarknessfairyy kaže...
BDS kaže...

Biblija navodi da je Jahve odabrao Izraelce kao narod kroz koji će pokazati da je pravi Bog. Svi okolni narodi koji su štovali druge lažne bogove bili su poznati po razvratnim ceremonijama obožavanja i žrtvovanja ljudi i djece. Svaki oblik štovanja takvih idola rezultirao je osudu i uništenje.

Čovjek nam je sve tako lijepo objasnio, on je izgleda bio tamo u publici i gledao kako se žrtvuju djeca svim Bogovima osim kad je bio Jahve u pitanju. 

BDS kaže...

Ako smo krenuli logikom da(Bog)postoji i da je kroz Izreelski narod htio pokazati što je ispravno, a što ne, nekako je jasnije da nije smjelo biti tolerancije. Sve je trebalo biti čisto i jasno do pojave Isusa i kompletiranja Biblije. Da li je imao pravo na takvo nešto, da li je to brutalno? 

3. Mojsijeva 20:2, 3 

Jeremija 7:30-34

Za svaki redak pogledajte i reference.

Napisao sam što piše u Bibliji. Ti možda aludiraš na autentičnost Biblije?

edit:

Visak kaže...

Uopće ne govorimo što je bog trebao napraviti, pričamo o tome što je čovjek (Mojsije) napravio, odnosno je li prihvatljivo da netko ubija (ili naređuje ubijanje) druge ljude, jer ima božanske vizije. Bi li volio da tvoj susjed krene u takav pohod?

Pa pročitaj od početka 32 poglavlje(7-10) pa će ti biti jasnije. Ili ovdje.

edit2:

Visak Iskreno me čudi što pišeš za abortus i slike koje si stavio. Pogotovo jer voliš znanost. U trenutku začeća svaka stanica ima komplet uputa, DNK sadrži ogromnu količinu informacija. DNK sadrži gene, odnosno upute za nastanak jedinstvenog ljudskog tijela. U tom trenutku imaš uputu kako će izgledati otisak prsta čovjeka, ne samo prsta, kompletno upute izgleda cijelog tijela do najsitnijih detalja. U tom trenutku 0 postaje 1. "Problem" nastaje kada govorimo o pravu žene. A u tu raspravu ne želim ulaziti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.4.2017 22:04 (BDS).
17 godina
odjavljen
BDS kaže...

3. Mojsijeva 20:2, 3

Jeremija 7:30-34

Napisao sam što piše u Bibliji. Ti možda aludiraš na autentičnost Biblije?

Ajme, oprosti, nisam te dobro shvatio. Ako to piše u knjizi koja govori o razdvajanju mora, potopu za kakav je potrebno više vode nego na Zemlji postoji, grmovima koji gore, ali nikad ne izgore, štapovima koji se pretvaraju u zmije..., onda je to sigurno povijesna činjenica.

Vidiš, recimo jedna zanimljivost vezana uz kršćanstvo, a koju sam učio na vjeronauku: kad su se pojavile prve veće kršćanske zajednice, nekršćani su ih ogovarali da žrtvuju i jedu djecu. To je valjda u to vrijeme bilo nešto najgore što o nekom možeš reći, poput vještica u srednjom vijeku ili babe roge i cigana koji kradu i sakate djecu u vrijeme mog djetinjstva.

Nemojmo zaboraviti i Abrahama koji je došao pred sam čin žrtvovaja svog sina jer je to od njega Bog tražio. Može katolički puk romantizirati tu priču koliko želi, pa ga je Bog samo testirao, pa nije on to za ozbiljno mislio, pa ovo, pa ono. Misliš da mali to nije skužio!? Je li Bog poslije platio psihoterapiju!? Ono, naredio mu da ubije svog sina, pa poslao anđela da kaže "jk, lol" u zadnji čas, ne znaš je li priča o Bogu ili o Johnu Krameru!

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
18 godina
neaktivan
BDS kaže...

Pa pročitaj od početka 32 poglavlje(7-10) pa će ti biti jasnije. Ili ovdje.

Ne shvaćam što mi ima biti jasnije. Ako imaš nešto za reći onda to napiši, Bibliju znam pronaći i sam.

18 godina
ddarknessfairyy kaže...

Pa cijela katolička vjera je temeljena na tome će na sudnji dan svi mrtvi ustati i svima će biti suđeno da li su bili "dovoljno dobri".

Ma pusti, i sam se prijetio time ovdje u temi, ali vjerska šizofrenija čini svoje, tako da nisam siguran da je on toga uopće svjestan.

Gledam te!
18 godina
neaktivan
BDS kaže...

edit2:

Visak Iskreno me čudi što pišeš za abortus i slike koje si stavio. Pogotovo jer voliš znanost. U trenutku začeća svaka stanica ima komplet uputa, DNK sadrži ogromnu količinu informacija. DNK sadrži gene, odnosno upute za nastanak jedinstvenog ljudskog tijela. U tom trenutku imaš uputu kako će izgledati otisak prsta čovjeka, ne samo prsta, kompletno upute izgleda cijelog tijela do najsitnijih detalja. U tom trenutku 0 postaje 1. "Problem" nastaje kada govorimo o pravu žene. A u tu raspravu ne želim ulaziti.

Uputa nije isto što i čovjek, a postoji u svakoj tvojoj stanici koje stalno otpadaju s tebe. Ljudski život nije zaštićen zato jer imamo 46 kromosoma, pa sve što ima 46 kromosoma treba biti zaštićeno, nego zato što smo svjesna bića koja žele živjeti. Embrij nije svjesno biće i ne može imati taj status, kao što ga nema ni leš, koji također sadrži svu informaciju kao i čovjek, ali nema isti status. Čovjek si od rođenja do smrti, van tog perioda si nešto drugo, s tijelom više ili manje sličnim ljudskom, ali bez statusa osobe.

I mala ispravka, oplođena stanica nije jedinstvano biće, jer se u prvih desetak dana može podijeliti na pola, pa dobiješ blizance. Dakle radi se samo o nakupini stanica koje se razmnažaju, a tvoje boldano je netočno. Pogledaj još jednom prvu sliku.

Kad si se već uključio odgovori vidiš li na tim slikama djecu (ili ljude).

15 godina
protjeran
Visak kaže...

Uputa nije isto što i čovjek, a postoji u svakoj tvojoj stanici koje stalno otpadaju s tebe. Ljudski život nije zaštićen zato jer imamo 46 kromosoma, pa sve što ima 46 kromosoma treba biti zaštićeno, nego zato što smo svjesna bića koja žele živjeti. Embrij nije svjesno biće i ne može imati taj status, kao što ga nema ni leš, koji također sadrži svu informaciju kao i čovjek, ali nema isti status. Čovjek si od rođenja do smrti, van tog perioda si nešto drugo, s tijelom više ili manje sličnim ljudskom, ali bez statusa osobe.

I mala ispravka, oplođena stanica nije jedinstvano biće, jer se u prvih desetak dana može podijeliti na pola, pa dobiješ blizance. Dakle radi se samo o nakupini stanica koje se razmnažaju, a tvoje boldano je netočno. Pogledaj još jednom prvu sliku.

A situacije kada nismo svjesna bića?

18 godina
neaktivan
lovacmaki kaže...

A situacije kada nismo svjesna bića?

Cijela priča je arbitrarna, ne postoji stvarno 'pravo' na život, samo smo se tako dogovorili. Dogovor nam svima odgovara, jer nas štiti, čak i kad smo potpuno nemoćni. U raznim društvima se to pravo suspendiralo po raznim osnovama, pa i po osnovi nemoći (Japan, Sparta). Moderno zapadno društvo ide prema širokoj zaštiti svih kategorija, gdje je to moguće, ali kod trudnoće se suočava s činjenicom da embrio treba domaćina, a taj domaćin isto ima neka prava, i pri tome je svjestan, punopravan član zajednice, što embrio nije. Kada odbaciš iracionalne motive, nije teško donijeti zaključak kome treba dati prednost. Biće koje je svjesno sebe ima prednost pred bićem koje nikad nije bilo svjesno sebe. Recimo u situaciji gdje je trudnica u komi iz koje se sigurno neće probuditi, a mora se birati između fetusa i nje, logično je izabrati fetus. U svim drugim slučajevima ona ima prednost.

15 godina
protjeran
Visak kaže...
 Kada odbaciš iracionalne motive, nije teško donijeti zaključak kome treba dati prednost. 

Ako govorimo o pravu na život, naravno da je prednost svjesne osobe odnosno majke. Ali mislim da najveći broj protivnika pobačaja neće protestirati kada je život majke ugrožen.

17 godina
odjavljen
lovacmaki kaže...

Ako govorimo o pravu na život, naravno da je prednost svjesne osobe odnosno majke. Ali mislim da najveći broj protivnika pobačaja neće protestirati kada je život majke ugrožen.

Neće direktno, organizacije koje promoviraju takve stavove imaju moćan PR. Pogledaj onaj linko koji sam gore ostavio. Uporno se ponavljaju laži koje bi na mala vrata trebala uvjeriti ljude da silovana žena ne može zatrudnjeti. Tek kad dovoljan broj ljudi popuši tu laž, onda možemo očekivati da će tražiti ukidanje posebnih kriterija za žrtve silovanja, jer, eto, po njima, ako one nisu bile spremne na dijete, onda pri silovanju ne bi zatrudnile.

Isto tako, ova slika koju je Milka stavio je dosta česta kod protivnika pobačaja, a izvor joj je niz "edukacijskih" videa i materijala koji su u nekim školama puštani i srednjoškolcima kako bi ih upoznali s užasima pobačaja, međutim, radilo se o videima pobačaja starijeg fetusa, što je kod nas ilegalno. Te organizacije su svjesno išle na laž i manipulaciju kako bi ljude pridobili na svoju stranu i prikazivali su nešto što je ilegalno, a tvrdili da je legalno i da se trebamo boriti kako bismo to zabranili.

Pogledaj samo Poljsku. Kod njih je bio prijedlog da se protiv žene koja je doživjela spontani pobačaj otvori istraga koja bi trebala pokazati da li je ona sama inducirala taj pobačaj. Postoje države koje to imaju i praksa je pokaza da se to pretvori u witchhunt. Netko je vidio s pivom (alkohol je inače štetan, ali 2 dcl pive imaju zanemarivu količinu alkohola, otprilike na razini 2 zrele breskve, a mala količina pive ima benefita za zdravlje), netko je vidio da nosi namirnice od auta do kuće, sigurno je to uzrokovalo pobačaj. Čak i da se pristupa krajnje racionalno i korektno, ženi koja je izgubila željeno dijete, takva tortura definitivno ne treba.

Što se tiče opravdanih razloga, evo ti primjer kako to izgleda i danas za slučajeve kad je opravdano, ali je prošao 12-i tjedan: http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/ateisti-teisti-nesto-trece/5344765.aspx 

Općenito, svima koji su uvjereni kako se ateisti u ovoj državi nemaju što buniti, evo još jednog primjera iz medija:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pomocnik-ministra-siri-mrznju-po-fejsu-ne-podnosi-protestante-nevjernike-i-zastitnike-zivotinja/961048.aspx

18 godina
neaktivan
lovacmaki kaže...
Visak kaže...
 Kada odbaciš iracionalne motive, nije teško donijeti zaključak kome treba dati prednost. 

Ne govorim samo o pravu na život. Žena ima pravo birati želi li roditi, pitanje je samo do kojeg trenutka ima to pravo. U svakom slučaju zigota (prva slika) joj ne može to pravo oduzeti.

18 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Općenito, svima koji su uvjereni kako se ateisti u ovoj državi nemaju što buniti, evo još jednog primjera iz medija:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pomocnik-ministra-siri-mrznju-po-fejsu-ne-podnosi-protestante-nevjernike-i-zastitnike-zivotinja/961048.aspx

Totalni cliché.

Malo bezuvjetne ljubavi prema bogu pomiješane sa vrijeđanjem ateista, žličica ili dvije nacionalizma, prstohvat superiornoga stanja pokornosti zatvorenoga uma, šalica negiranja povijesti nasilja inspiriranoga religijom.

Sve to izmiješati bez ikakvoga reda, ispeći - i na kraju povući vodu.

Razočaran sam. Nedostaje mu originalnosti.

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
18 godina
Visak kaže...
BDS kaže...

edit2:

Visak Iskreno me čudi što pišeš za abortus i slike koje si stavio. Pogotovo jer voliš znanost. U trenutku začeća svaka stanica ima komplet uputa, DNK sadrži ogromnu količinu informacija. DNK sadrži gene, odnosno upute za nastanakjedinstvenog ljudskog tijela. U tom trenutku imaš uputu kako će izgledati otisak prsta čovjeka, ne samo prsta, kompletno upute izgleda cijelog tijela do najsitnijih detalja. U tom trenutku 0 postaje 1. "Problem" nastaje kada govorimo o pravu žene. A u tu raspravu ne želim ulaziti.

I mala ispravka, oplođena stanica nije jedinstvano biće, jer se u prvih desetak dana može podijeliti na pola, pa dobiješ blizance.Dakle radi se samo o nakupini stanica koje se razmnažaju, a tvoje boldano je netočno. Pogledaj još jednom prvu sliku.

Uporno pokušavaš filozofirati i nepotrebno zapetljavati činjenice. Želiš mi reći da postoji tjedan, dan i sat kada "nešto" postaje "netko"?

46 kromosoma, 23 od majke i 23 od oca, kombinacijom genetskog materijala u trenutku začeća DNK sadržava SVE. Sve je definirano! Jedinstveno je i neponovljivo kao i otisak prsta. Već je definiran "netko" i to do naj sitnijih detalja. DNK sadržava i informacije kako će se ostvariti "projekt" koji je već definiran. U trenutku začeća 0 postaje 1. Ponavljam, ne ulazim u problematiku prava žene.

16 godina
Visak kaže...

Ne govorim samo o pravu na život. Žena ima pravo birati želi li roditi, pitanje je samo do kojeg trenutka ima to pravo.

Osobno držim da bi žena na to trebala imati pravo sve do rođenja (kada to više i nije pobačaj već prijevremno rođenje). Smatram da je ženino pravo da raspolaže sa svojim tijelom kako želi u ovom slučaju primrano.

18 godina
neaktivan
Objasnio sam ti da nije sve definirano u trenutku začeća, jer iz oplođene stanice mogu nastati dva različita čovjeka. Imaju isti genetski kod, a opet su različiti ljudi. Dakle početna premisa o jedinstvenoj osobi ti ne stoji, pa tako ni svi zaključci koje iz nje izvlačiš.

To nije zapetljavanje činjenica, nego njihovo navođenje. Ne znam zašto su vama činjenice stalno trn u oku.
16 godina
protjeran
captain_soap_McTawish kaže...
Visak kaže...

Ne govorim samo o pravu na život. Žena ima pravo birati želi li roditi, pitanje je samo do kojeg trenutka ima to pravo.

Osobno držim da bi žena na to trebala imati pravo sve do rođenja (kada to više i nije pobačaj već prijevremno rođenje). Smatram da je ženino pravo da raspolaže sa svojim tijelom kako želi u ovom slučaju primrano.

Po meni je ok nas zakon koji kaze do 12. tjedna mislim. Abortus bebe od 8 mjeseci nitko normalan ne bi radio...

18 godina
captain_soap_McTawish kaže...
Visak kaže...

Slažem se iz jednostavnog razloga - svatko ima pravo na svoj vlastiti tjelesni integritet. Ne može se nikome oduzeti ili suspendirati to pravo za račun nekog drugoga, a posebice ne nekoga nerođenoga i nesvjesnoga i to bez pravnog i faktičkog statusa ljudskog bića. 

Ovi koji promatraju žene kao inkubatore kojima se mogu ograničiti prava suvereniteta nad vlastitim tijelom u trudnoći su mi posve neshvatljivi. Neki su jednostavno zli, ali većina ih se uopće ne trudi razmisliti o posljedicama svojih "načelnih" stavova do kraja. 

Primjerice, ako fetus/plod ima veća prava na tjelesni integritet od vlastite majke, ima li onda ta ista veća prava i rođeno dijete? Ako rođeno dijete tako ima bolestan neki od organa - bubreg, pluća ili srce, ima li pravo tražiti od svoje majke da mu da taj organ bez obzira na njen pristanak? 

Da netko predloži takav zakon po kojemu je majka dužna svojoj djeci u slučaju potrebe služiti kao obavezni donator i skladištar rezervnih organa, proglasili bi ga ludim. 

Međutim, kada netko nerođenom fetusu daje pravo prvenstva na raspolaganje ne pojedinim organom u majčinom tijelu, već ČITAVIM TIJELOM i to ne na zahtjev fetusa već na zahtjev tipova koji tvrde da govore u ime fetusa, to onda razmatramo kao opravdani stav? 

To je bolesno.

BTW, totalno oftopičarimo.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.4.2017 12:29 (Drago).
18 godina

Da neki koriste mozak, ova rasprava ne bi ni postojala. Uopšte.

Rvat katolik!
18 godina
BDS kaže...

Uporno pokušavaš filozofirati i nepotrebno zapetljavati činjenice. Želiš mi reći da postoji tjedan, dan i sat kada "nešto" postaje "netko"?

46 kromosoma, 23 od majke i 23 od oca, kombinacijom genetskog materijala u trenutku začeća DNK sadržava SVE. Sve je definirano! Jedinstveno je i neponovljivo kao i otisak prsta. Već je definiran "netko" i to do naj sitnijih detalja. DNK sadržava i informacije kako će se ostvariti "projekt" koji je već definiran. U trenutku začeća 0 postaje 1. Ponavljam, ne ulazim u problematiku prava žene.

Koji si ti lik. 

Dao sam ranije primjer svoje odrezane ruke.

Ako hracnem ispred tebe masnjak, oces ga ti ic spasavati zato jer sadrzi moj DNK, tj. sve informacije o meni?

Jel ja ubijam ljude ako hrackam masnjake po cesti?

Jel moja odsjecena ruka osoba? Ima zive stanice, DNK, cak i zivce? Zasto moja ruka nije osoba, ako embrijo je? Zasto hracak?

Priznati kada si u krivu je pocetak razvijanja znanja i inteligencije. Shvati da pricas bedastoce i postani bolja osoba.

Tvoje misljenje nije bazirano na logici i znanosti vec na indoktrinaciji. Budi jaci od toga, nedaj se indoktrinirat! Nedajte da rade budale iz vas!

- Psiho246
18 godina
Visak kaže...
...

To nije zapetljavanje činjenica, nego njihovo navođenje. Ne znam zašto su vama činjenice stalno trn u oku.

Pa to je barem lako objasniti - činjenice su u suprotnosti sa svjetonazorom koji je oblikovan na osnovu mitologije pastira iz brončanog doba od prije nekoliko tisuća godina, te kasnijim interpretacijama te mitologije, a koja sama nema nikakve veze s činjenicama. 

Ali kada mitologiju prihvatiš kao osnovu za svoj "worldview", onda su činjenice neprestani problem s kojim se hrveš do kraja života. 

This space for rent!
18 godina
Psiho246 kaže...

Dao sam ranije primjer svoje odrezane ruke.

Ako hracnem ispred tebe masnjak, oces ga ti ic spasavati zato jer sadrzi moj DNK, tj. sve informacije o meni?

Jel ja ubijam ljude ako hrackam masnjake po cesti? 

Da li ti znaš što je začeće?

Psiho246 kaže...

Jel moja odsjecena ruka osoba? Ima zive stanice, DNK, cak i zivce? Zasto moja ruka nije osoba, ako embrijo je? Zasto hracak?

Da li ti uopće znaš kako nastaju djeca? Go back to school.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.4.2017 13:32 (BDS).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice