:coffee:
A možda doktori imaju Hipokratuvu (ili sada ženevsku) zakletvu? Vjersko opredjeljenje ministra zdravstva nije bitno jer on ionako nije nikakav kurac naspram međunarodnog liječničkog saveza, ili kako se već zove, zaboravio sam.
A recimo da netko kaže, ja pretpostavljam da Bog postoji ali to ne mogu dokazati. Je li i to vjerovanje?
Gdje je razlika kada se kaže pretpostavljam da postoje napredni vanzemaljci u odnosu na pretpostavljam da postoji Bog.
Tu ne govorim o utjecaju religija na društvo, nego na samu izjavu.
Što ti nije jasno u riječi vjerovanje? Sam si stavio definiciju, evo je još jednom, na engleskom.
Belief is the state of mind in which a person thinks something to be the case, with or without there being empirical evidence to prove that something is the case with factual certainty.
Presumpcija (ono na što ti misliš) zahtjeva neki oblik činjenice o kojoj ovisi zaključenje druge tvrdnje. Ne možeš presumirati da postoji Bog, jer nemaš empirijsku činjenicu koja bi logičkim slijedom mogla doći do zaključka da on možda i postoji. Presumpcija da postoji napredni vanzemaljci može nastati iz činjenica da mi postojimo (ukoliko nas smatraš kao napredne i taj nivo naprednosti očekuješ od te extraterestrialne vrste) te da u svemiru postoji više mjesta na kojima je moguć život, i da je sam svemir vrlo veliko mjesto. To nije vjerovanje.

) !
Rvat katolik!