Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 361.402
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
AMD_IT kaže...

Znanje (ne vjera) o Bogu je ili znaš ili ne znaš. O tome on priča sa tih 50-50.

Ako tvrdiš da znaš onda to možeš i potkrijepiti dokazima što ne mogu niti teisti niti ateisti/antiteisti.

Ne znam je najlogičniji pristup znanju o Bogu.

Gore sam ti već na to odgovorio. Teisti tvrde da znaju, a nemaju dokaze, dakle ne znaju. Ateisti nemaju što znati ili ne znati, ako ni testi sami ne znaju. Teret dokaza nije simetričan, ako pričaš o nečemu što si zamislio u svojoj glavi i za što nemaš dokaz, pričaš gluposti i tu je kraj priči. Sad bih ja trebao tvrditi da ne znam postoje li Odin, Zeus i Crvenkapica?

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
odjavljen
AMD_IT kaže...
Mislim da kolega želi reći sa svojim primjerom jest da je vjerovati/ne vjerovati u Boga isto kao i procjenjivati nečiji prelazak ceste ako nemamo nikakve dodatne informacije o prelasku.

Ne moraš glumiti koleginog odvjetnika. Sasvim je jasno što želi reći, međutim, ono što nije jasno je kako mu objasniti da nije u pravu, a da je pri tom on u stanju to shvatiti unutar svoji predrasuda s kojima je krenuo sudjelovati u raspravi. 

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
14 godina
protjeran
MrBlc kaže...
AMD_IT kaže...
Mislim da kolega želi reći sa svojim primjerom jest da je vjerovati/ne vjerovati u Boga isto kao i procjenjivati nečiji prelazak ceste ako nemamo nikakve dodatne informacije o prelasku.

Ne moraš glumiti koleginog odvjetnika. Sasvim je jasno što želi reći, međutim, ono što nije jasno je kako mu objasniti da nije u pravu, a da je pri tom on u stanju to shvatiti unutar svoji predrasuda s kojima je krenuo sudjelovati u raspravi. 

Ako ti razumiješ što ja želim reći i ja razumijem što ti želiš reći u čemu je onda problem?

9 godina
protjeran
Visak kaže...
AMD_IT kaže...

Znanje (ne vjera) o Bogu je ili znaš ili ne znaš. O tome on priča sa tih 50-50.

Ako tvrdiš da znaš onda to možeš i potkrijepiti dokazima što ne mogu niti teisti niti ateisti/antiteisti.

Ne znam je najlogičniji pristup znanju o Bogu.

Gore sam ti već na to odgovorio. Teisti tvrde da znaju, a nemaju dokaze, dakle ne znaju. Ateisti nemaju što znati ili ne znati, ako ni testi sami ne znaju. Teret dokaza nije simetričan, ako pričaš o nečemu što si zamislio u svojoj glavi i za što nemaš dokaz, pričaš gluposti i tu je kraj priči. Sad bih ja trebao tvrditi da ne znam postoje li Odin, Zeus i Crvenkapica?

Znači čim netko tvrdi da nešto postoji ti automatski zauzmeš stav oko toga iako nemaš nikakve činjenice u suprotno.
To je kao da ja tvrdim da se budisti u nekim zemljama krvoločni a ti kažeš da nisu jer ti to nisam dokazao.
Ili bi rekao da ne znaš, dok ti ne dokažem svoju informaciju ili dok ne dobiješ dokaze za suprotnu.

Što je logičnije kada ti netko nešto tvrdi:

a. tvrditi suprotno jer on nema/nemaš dokaze

b. tvrditi da mu ne vjeruješ jer nema/nemaš dokaze

c. tvrditi da ne znaš jer nema/nemaš dokaze?

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.3.2017 20:38 (AMD_IT).
18 godina
moderator
AMD_IT kaže...

Što te tvrđenje spopalo?

Kad ti netko nešto tvrdi:

a) vjeruješ mu ako ti je prezentirao dovoljno dokaza za svoju tvrdnju.

b) ne prihvaćaš njegovu tvrdnju ako nema dovoljno dokaza za nju.

c) pobijaš, negiraš njegovu tvrdnju ako ti imaš dokaze za suprotno.

Sve to troje je logično za konkretnu situaciju na koju se odnosi.

18 godina
neaktivan
AMD_IT kaže...
Visak kaže...

Znači čim netko tvrdi da nešto postoji ti automatski zauzmeš stav oko toga iako nemaš nikakve činjenice u suprotno.
To je kao da ja tvrdim da se budisti u nekim zemljama krvoločni a ti kažeš da nisu jer ti to nisam dokazao.
Ili bi rekao da ne znaš, dok ti ne dokažem svoju informaciju ili dok ne dobiješ dokaze za suprotnu.

Započinješ pogrešno, pa ne možeš ni završiti točno. Nije se netko jučer sjetio da bog postoji, to je priča stara tisuće godina. Odnosno tisuće različitih priča, međusobno, a i unutar sebe kontradiktornih.

Ako znaš povijest religija možeš lako uočiti obrasce i vidjeti da kršćanstvo ili islam nisu ništa drugačiji, odnosno da se samo nastavljaju na starije religije, koje svi bez iznimke danas smatramo praznovjerjima. A i to kršćanstvo je kroz dvije tisuće godina vrlo ozbiljno tvrdilo svakakve gluposti (i ubijalo zbog njih), da se danas Crkva i vjernici odriču toga.

Dakle, nisam 'automatski zauzeo stav', nego sam sagledavši bogato povijesno iskustvo s religijama zaključio da su sve jednake, a kako ne mogu sve biti točne, a mogu sve biti netočne, zaključak je prilično jasan.

U to da su religije netočne nemam sumnje. Pitanje stvoritelja je nešto drugo i tu ne mogu biti kategoričan, ali mogućnost da on postoji ni na koji način ne čini neki teizam točnim, jer suština svakog teizma je tumačenje božje volje, a od mogućnosti da stvoritelj postoji, do poznavanja njegove eventualne volje je vrlo dalek put.

Zanimljivo je da dok ja živim kao da bog, raj i pakao ne postoje, oni koji tvrde da postoje u pravilu ne žive kao netko tko u to stvarno vjeruje.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
odjavljen
NiramX kaže...

Ako ti razumiješ što ja želim reći i ja razumijem što ti želiš reći u čemu je onda problem?

U tome što ignoriraš napisano i hvataš se na dijelove posta kako bi sam sebi mogao opravdati neutemeljene tvrdnje.

AMD_IT kaže...

U konkretnom slučaju bih ti rekao da bi takvo ponašanje za budiste bilo neuobičajeno i da nije popravdano povjerovati u takvu informaciju ako nemaš dokaze za istu. Uhvatio si se u Niramovu zamku logičke pogreške. On postavlja hipotetski scenarij u kojem o nečem ne možeš donijeti sud jer ne znaš APSOLUTNO ništa. Međutim, takva situacija u praksi nije uobičajena i obično za sobom povlači, ne donošenje neutralnog stava, već nemogućnost donošenja ikakvog stava. Što više znaš o temi to ćeš više raditi usporedbu tvrdnje (sa njenim dokazima) i onoga što znaš, te, ako si sklon kritičkom razmišljanju, koliko si u to siguran. Ako ti nešto znaš i netko ti da informaciju koja je u skladu s tim znanjem, prihvatiti ćeš je kao najvjerojatnije točnu. Ako ti netko da informaciju koja ne može biti istinita bez da se pokaže pogrešnim nešto što znaš i poprilično si siguran, onda ćeš za tu informaciju tražiti dokaze i bez dokaza ćeš je smatrati iznimno malo vjerojatnom.

Dakle, konkretno primjenjeno na temu, za deističkog boga ne možeš ni donijeti stav jer je taj bog poprilično nedefiniran. Teistički bog s druge strane počiva na tvrdnjama koje su tu u našem svijetu i za većinu tih tvrdnja pouzdano znamo da su netočne. Dakle, možda o samom Bogu nemamo previše informacija, ali znamo da ideja tog Boga počiva na temeljima za koje znamo da su pogrešni, što je više nego dovoljno za donijeti sud.

Znamo primjerice da se tijelo 4. dan od smrti već raspada, pogotovo na području na kojem je Isus u priči smješten (visoka tempratura, a tad nisu imali hladnjače). Vjerovati da je Isus oživio Lazara u doslovnom smislu, a da pri tom nije stvorio zombija se kosi sa nečim što ZNAMO. Kad vidiš da takav problem postoji s većinom priča onda je pitanje zašto uzimati išta od toga vjerodostojnim.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
14 godina
protjeran
MrBlc kaže...
NiramX kaže...

U tome što ignoriraš napisano i hvataš se na dijelove posta kako bi sam sebi mogao opravdati neutemeljene tvrdnje.

Ono što ti misliš da ignoriram uopće nije relevantno za ono na što ciljam.

I još nešto, jer vidim da ne shvaćaš: kako uopće znaš da nešto znaš?

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.3.2017 22:01 (NiramX).
18 godina
moderator
NiramX kaže...

Ne kužim što se uopće javljaš u temu ako ništa ne znaš.

17 godina
odjavljen
NiramX kaže...

Ono što ti misliš da ignoriram uopće nije relevantno za ono na što ciljam.

Za početak ignoriraš same temelje vjerojatnosti i statistike. Miješaš a priori vjerojatnost događaja s a posteriori vjerojatnošću, miješaš vjerojatnost događaja s vjerojatnošću da je tvrdnja točna ili netočna, a sve skupa potkrepljuješ sa a priori vjerojatnosti bacanja novčića.

A priori vjerojatnost je predviđena vjerojatnost. Kod bacanja novčića iznosi 50:50 (ok, realno je 49,999... : 49,999... jer postoji zanemariva mogućnost da pade na stranicu, međutim, ta vjerojatnost je teška za izračunati i iznimno mala), a ona proizlazi iz našeg znanja o novčiću - znamo kakvog je oblika i kako se kreće pri bacanju, pa znamo da je vjerojatnost takva. Ona nije takva iz neznanja, već upravo suprotno.

A posteriori vjerojatnost je izmjerena vjerojatnost koja se temelji na većem broju događaja. Primjerice, ako želimo testirati novčić da li stvarno daje 50:50, baciti ćemo 20 - 100 puta i to bi nam već trebalo dati dovoljno precizne rezultate za zaključiti da li je novčić idealan ili odstupa. Ako rezultati pokažu da sa sigurnošću od 95% (ili 97,5% kod kritičnijih stvari) možemo reći da jedna strana češće pada, smatramo da je namješten. Ova sigurnost proizlazi iz broja mjerenja i standardne devijacije. Ako želimo testirati koliko je vjerojatnost padanja na stranicu, morali bismo imati značajno više mjerenja jer je taj događaj iznimno rijedak, pa bi u malom broju mjerenja rezultati bili netočno.

Sad kad smo prošli najosnovnije osnove statistike i vjerojatnosti, možemo se baciti na primjenu.

Kod prelaska ulice, ti procjenjuješ a priori vjerojatnost da te pokupi auto. Za a priori procjenu (bilo okvirnu procjenu ili konkretan proračun), trebaju ti PODATCI. Kod novčića te podatke imaš: postoje dvije strane i obe su jednako vjerojatne jer je novčić simetričan. Kod prelaska ulice, ti podaci predstavljaju situaciju u prometu na osnovu koje procjenjuješ a priori vjerojatnost.

Kad nemaš podatke, možemo jedino pričati o općenitoj vjerojatnosti da nekog pokupi auto, ali to više nije a priori vjerojatnost, već a posteriori - statistička analiza općenitog slučaja. Tehnički gledano, to čak nije vjerojatnost da te pokupi auto, već je to udio onih koji su pogrešno procijenili a priori vjerojatnost da ih neće pokupiti auto (znači false negative), oni koji su točno ili  pogrešno procijenili da će ih skupiti auto nisu ni ušli u analizu jer su odustali od prelaska ceste.

Znači, prva greška ti je tvrdnja da je u situaciji neznanja logički ispravno primjeniti omjer 50:50. Ta greška je nastala tako što si ignorira činjenicu za o novčiću ipak znamo dovoljno da bi znali da u konkretnom slučaju novčića vjerojatnost stvarno i iznosi 50:50, već si to pripisao neznanju.

Sad dolazimo do druge greške: sve ovo o čemu smo gore pričali se odnosi na situacije kojima se statistika i vjerojatnost bave 1.) procjena vjerojatnosti događaja koji se NIJE DOGODIO, te 2.) statistička analiza VELIKOG BROJA DOGAĐAJA.

Ti to pokušavaš direktno preslikati na tvrdnju o događaju koji se ili dogodio ili se nije dogodio, međutim, taj događaj je već odlučen, pa ne govorimo o a priori vjerojatnosti, a događaj se pojavio samo jednom, pa ne možemo računati a posteriori vjerojatnost. Dakle, statistika i vjerojatnost ti ne mogu reći ništa direktno o samom događaju.

Prilikom donošenja odluke o prihvaćanju ili neprihvaćanju tvrdnje, oslanjamo se na kritičko razmišljanje, a statistika i vjerojatnost nam mogu samo biti pomoćni alati za analizirati argumente. Tako primjerice, nekom tko ti je već lagao ćeš teže vjerovati bez dokaza, dok ćeš onom tko ti je uvijek govorio istinu lakše povjerovati. Ako netko iznosi iznimnu tvrdnju, tražiti ćeš iznimne dokaze. To smo već sve prošli na ovoj temi.

Bottom line is: ignoriraš kompletnu granu matematike, dok istovremeno pokušavaš istu iskoristiti za potkrijepiti svoju tvrdnju. Stvarno moraš biti teški ignorant za tvrditi da to nije relevantno.

NiramX kaže...

Sad već ulaziš u dublju filozofiju. Možda je sve simulacija i možda ništa od onog što znamo nije točno. Međutim, postavili smo kriterije provjerljivosti i konzistentnosti i na osnovu toga istražujemo i učimo dalje. Ako se pojave dokazi da to nije točno, onda ćemo ih prihvatiti. Postojanje hipotetske mogućnosti da nešto nije točno ti ne daje za pravo iznositi proizvoljne tvrdnje.

18 godina
Visak kaže...

Zgodno (i kratko) predavanje o dvije različite osobnosti, vojničkoj i izvidničkoj. Vojnik ne propitkuje informacije, bori na temelju onog što mu je rečeno i jedino mu je pobjeda bitna. Izvidnik skuplja informacije i bitno mu je da su one točne.

Nadao sam se nekakvom taktićkom predavanju sa ćovijecima u uniformama, na jednoj strani USMC 1st Recon, na drugoj strani neki odrpanci, a kad ono neka ženska nešto drnda...

This space for rent!
15 godina
odjavljen
NiramX kaže...

Naravno da za puno toga možeš i moraš biti neutralan. Ali kakav pokazatelj? Da postoji direktan dokaz ateizma, ova tema ne bi postojala! Onda dokaži pa postani nobelovac, da se poslužim tvojim riječima. 

Kakav dokaz treba ateizmu? lol 

Default pozicija je ateizam, dok ti netko ne usadi religiju u mozak. Nitko se nikad nije rodio kao vjernik, niti će se ikad roditi kao vjernik.

Znaci, po tvojoj logici, ti ako kažeš da zubić vila ne postoji, moraš to dokazati. Gdje su ti pokazatelji? Isto vrijedi i za vilenjake, gremline i ostala mitska stvorenja. A ti opet ne vjeruješ u njih, bez tih dokaza da ne postoje. Zato što znaš da su izmišljeni. Zbog čega je onda bilo kakav bog izuzetak od tog? Zbog čega za boga vrijede drukčija pravila? Drukčiji kriteriji?

Jedini razlog zbog čega ova tema postoji, i jedini razlog zbog kojeg religija uopće još postoji je neznanje ljudi. Indoktrinacija je velik razlog, ali ona proizlazi iz neznanja. Jer da su ljudi informirani, sigurno svoju djecu ne bi učili ove budalaštine. 

Ne moram dokazivat nepostojanje boga jer to nije na meni. Teisti moraju to dokazati, i ti dokazi moraju biti dobiveni znanstvenom metodom. Ove eywine i matriksove spike se ne broje, jer niti jedan znanstveni dokaz nisu dali. Ta izmišljanja svojstava boga samo da se izbjegne odgovor i opravda stajalište su samo pokazatelj nevjerojatnog neznanja i tvrdoglavosti. Tisuće znanstvenih istraživanja potvrđuju evoluciju, jedino se kreacionisti protive tome bez dokaza. Gdje su njihovi doktorati biologije?

U zadnje vrijeme svi sve znaju, a nitko nikad ništa ne istražuje. Svi se ponašaju kao da imaju sveukupno znanje o svemiru, a završili trgovačku srednju školu. Pa dajte ljudi, šta vas je toliko sram reći "ne znam" i dopustiti da vas drugi nešto nauče?

Pročitaj koju Hitchensovu knjigu, možda će ti pozicija ateista/antiteista biti jasnija.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.3.2017 14:21 (footballer).
9 godina
protjeran
Ateisti ili teisti ili nešto treće?
Jeste li čuli za Baha'i religion? Djeluje zanimljivo.
18 godina

Ne i ne.

Gledam te!
17 godina
odjavljen
AMD_IT kaže...
Jeste li čuli za Baha'i religion? Djeluje zanimljivo.

Zamotano u lijepši celofan, iako im se moraju priznati neki krediti, makar deklarativni (nenametljivost i humanizam, iako ovo zadnje primjenjuju poprilično selektivno), koliko se toga u praksi drže ne znam jer nisam susreo. S druge strane impliciraju da onaj tko ne vjeruje u Boga nije racionalan, što upućuje na to da je u konačnici celofan ipak samo celofan.

9 godina
protjeran
Zanimljivi su jer su izbili jedan od argumenata ateistima u smislu, po čemu je jedna religija više u pravu od druge.
18 godina
moderator
AMD_IT kaže...
Zanimljivi su jer su izbili jedan od argumenata ateistima u smislu, po čemu je jedna religija više u pravu od druge.

Po kojoj logici?

14 godina
mbaksa kaže...
AMD_IT kaže...

Po kojoj logici?

Religijskoj

17 godina
odjavljen
AMD_IT kaže...

Oprosti, ali iznio si zanimljivu, iako poprilično nevjerojatno, tezu i morati ćeš je nečim potkrijepiti. 

Kako su to Baha'isti izbili navedeni argument? Po tome što tvrde da druge religije nisu u krivu, već se radi o istom Bogu? Kako su samo došli na tu ideju? Možda po tome kako katolici tvrde da je njihov Bog isti kao ždovski, samo je njima malo bolje objasnio stvari putem proroka u vidu vlastitog sina? Ili možda po asimilaciji raznih svetaca i religijskih motiva s područja na koja su se širili?

Opet, ništa novo, osim celofana. Da, noviji su, moderniji, skloniji humanizmu i prihvaćanju znanosti, ali to ne znači da su toliko revolucionarni ni da su im ideje nešto novo.

A što se tiče argumenta, svaka religija tom, ajmo reći istom, Bogu pripisuje više ili manje različita svojstva i djela. Tvrdnja da se radi o istom Bogu ne rješava te konflikte, već ih naglašava - svi su sigurni da postoji, ali nitko ne zna točno kakav je.

P.S. Neke probleme definiranja Boga rješavaju tako da zalaze u deizam, dok Boga smatraju teističkim. Tu također imamo konflikt.

18 godina
moderator
MrBlc kaže...
P.S. Neke probleme definiranja Boga rješavaju tako da zalaze u deizam, dok Boga smatraju teističkim. Tu također imamo konflikt.

To se bezbroj puta napravilo u ovoj temi, a posrijedi je logička pogreška ekvivokacije, gdje riječ "bog" ili "Bog" u različitim slučajevima znači različito.

Isto kao i skok s uzroka na "boga" - kad se spominje Kalamov kozmološki argument onda se argumentira za deističkog boga (iako se iz Kalamovog argumenta ne može doći ni do deističkog boga), a tražili smo argumente za teističkog boga.

18 godina
moderator

Debata "Ustade li Isus iz mrtvih?" u kojoj sudjeluje Matt Dillahunty iz The Atheist Experiencea. Traje dva i pol sata pa si prije gledanja (ili slušanja) ispecite kokice. 

9 godina
protjeran
Izbili su argument u smislu da ateist barem njima ne može doći i reći, po čemu je vaša religija više u pravu od xy.
Ili zašto je vaša religija vezana geografsku točku ako je prava.
9 godina
protjeran
I zanimalo bi me, zašto itko nešto tvrdi ako nema dokaza za to? Naravno vezano za ovu temu.
S obzirom da definitivnog dokaza nema. Jasno mi je da je teret dokazivanja na onome koji iznosi tvrdnju. Ali tvrdnja je i Boga ima kao i Boga nema.
Isto tako, nema definitivnih dokaza o tome što je bilo prije Big Bang-a. Zašto onda tvrditi nešto za što dokaza nema, a to je da je Big Bang nastao iz ničega.
18 godina
moderator
AMD_IT kaže...
Izbili su argument u smislu da ateist barem njima ne može doći i reći, po čemu je vaša religija više u pravu od xy.

Po kojoj logici?

AMD_IT kaže...
Ili zašto je vaša religija vezana geografsku točku ako je prava.

Kao i sve druge religije, geografski je vezana. Jesi proučio njihovu povijest?

AMD_IT kaže...
I zanimalo bi me, zašto itko nešto tvrdi ako nema dokaza za to? Naravno vezano za ovu temu.
S obzirom da definitivnog dokaza nema. Jasno mi je da je teret dokazivanja na onome koji iznosi tvrdnju.

Da ti je jasno, ne bi uporno pokušavao relativizirati teistički teret dokazivanja.

AMD_IT kaže...
Ali tvrdnja je i Boga ima kao i Boga nema.

Kojeg/čijeg boga?

AMD_IT kaže...
Isto tako, nema definitivnih dokaza o tome što je bilo prije Big Bang-a.

I? Ne zna se ni je li ičeg prije uopće bilo jer je vrijeme dimenzija našeg svemira.

AMD_IT kaže...
Zašto onda tvrditi nešto za što dokaza nema, a to je da je Big Bang nastao iz ničega.

Straw-manaš. Tko to tvrdi da je Big Bang nastao iz ničeg?

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.3.2017 1:29 (mbaksa).
9 godina
protjeran
mbaksa kaže...
1.Kao i sve druge religije, geografski je vezana. Jesi proučio njihovu povijest?

2.Da ti je jasno, ne bi uporno pokušavao relativizirati teistički teret dokazivanja.

3.Kojeg/čijeg boga?

4.I? Ne zna se ni je li ičeg prije uopće bilo jer je vrijeme dimenzija našeg svemira.

5.Straw-manaš. Tko to tvrdi da je Big Bang nastao iz ničeg?

Isprike na ovakvom citiranju ali sam htio maksimalno skratiti a ne znam kako se citira kao što si ti mene.
1.Nisam proučavao detalje te religije ali koliko sam shvatio oni tvrde da sve religije imaju istog Boga što znači da je to obuhvaća cijeli svijet.
2.Činjenica je da obje strane nešto tvrde. Ako je bitno tko je prvi počeo tvrditi onda isprike jer sam krivo shvatio.
3.Svačijeg. Svakog na kojeg se odnosi jedna ili druga tvrdnja.
4.Upravo to, ne zna se. Kako se išta onda može tvrditi s tolikim žarom (iz perspektive ateista znanstvenika).
5.Većina znanstvene zajednice? Ili sam ja i to fulao :D
Ne kažem da sam u pravu samo kao laiku mi neke stvari nisu potpuno logične.

18 godina
moderator
AMD_IT kaže...
Isprike na ovakvom citiranju ali sam htio maksimalno skratiti a ne znam kako se citira kao što si ti mene.

AMD_IT kaže...
1.Nisam proučavao detalje te religije ali koliko sam shvatio oni tvrde da sve religije imaju istog Boga što znači da je to obuhvaća cijeli svijet.

Ako nisi proučavao, kako onda možeš tako dedicirano tvrditi se protiv te religije ne može argumentirati istim argumentima kao i protiv ostalih?

Pa i kršćani i muslimani će ti reći da je bog samo jedan, zar ne? Samo ga druge religije vide drugačije.

Reći da sve religije imaju istog boga, a da su u isto vrijeme im koncepti tog boga uvelike različiti, je suludo. Time se boga opet svodi na deističkog boga - a što ćemo onda s religijama? Onda ih se sve jednostavno može prekrižiti, uključujući i tu religiju koju spominješ, a o kojoj ništa ne znaš - nisi se čak ni udostojio pročitati stranicu na (engleskoj) Wikipediji.

AMD_IT kaže...
2.Činjenica je da obje strane nešto tvrde. Ako je bitno tko je prvi počeo tvrditi onda isprike jer sam krivo shvatio.

Sad mi već krv počinje vrjeti i dođe mi da te počnem vrijeđati. Vrati se na jebeni početak teme - ovdje sam ti to objašnjavao - tri i pol mjeseca ti nisu bila dosta da usvojiš gradivo?! Kakve veze s ičim ima što netko tvrdi da bogovi ne postoje?

AMD_IT kaže...
4.Upravo to, ne zna se. Kako se išta onda može tvrditi s tolikim žarom (iz perspektive ateista znanstvenika).

5.Većina znanstvene zajednice? Ili sam ja i to fulao :D

Ili si fulao... Ti se tu igraš pogađanja? Zašto izmišljaš? Mislim, ne kužim - ti imaš neke ozbiljne probleme sa shvaćanjem? Navedi neke citate iz te "većine znanstvene zajednice" kojima se govori to što ti tvrdiš.

AMD_IT kaže...
Ne kažem da sam u pravu samo kao laiku mi neke stvari nisu potpuno logične.

Nisu ti logične kad radiš straw-man. Kad tuđe stavove predstavljaš onakvima kakvi nisu (predstavljaš ih nebuloznima) i onda se čudiš što su nebulozni. A nije da su njihovi stavovi nebulozni, nego je nebulozno to što ti radiš. Pa koji ti je vrag? To što radiš doista jest odraz velikog intelektualnog nepoštenja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.3.2017 2:13 (mbaksa).
9 godina
protjeran
Dosta si me oprao za večeras.
Samo citat koji si tražio:

''According to the big bang theory – our best explanation for why space is expanding – everything exploded from nothing about 13.8 billion years ago.'' - Sam dobro shvatio rečenicu? (pretpostavljam da je ova stranica relevantni izvor)
https://www.newscientist.com/article/mg22730370-300-what-came-before-the-big-bang/
18 godina
moderator
AMD_IT kaže...
Samo citat koji si tražio:

Tražio sam citate koji potvrđuju tvoje tvrdnje (ili bolje da kažem optužbe) - citat koji si dao ne potvrđuje tvoje tvrdnje.

AMD_IT kaže...
''According to the big bang theory –our best explanation for why space is expanding – everything exploded from nothing about 13.8 billion years ago.'' - Sam dobro shvatio rečenicu? (pretpostavljam da je ova stranica relevantni izvor)
https://www.newscientist.com/article/mg22730370-300-what-came-before-the-big-bang/

Kaže, znači, da je naše najbolje objašnjenje to i to. Znači, nitko nigdje ništa decidirano ne tvrdi (ili kao što si ti napisao "Zašto onda tvrditi nešto za što dokaza nema" i "tvrditi s tolikim žarom"), nego kaže da prema trenutnim saznanjima izgleda da je Big Bang nastao ni iz čega.

Ti stvarno ne vidiš da posve pogrešno predstavljaš stavove akademske zajednice?

9 godina
protjeran
Pitao si me tko tvrdi da prije Big Bang-a nije bilo ničega, dao sam ti link tko to tvrdi.
Najbolje objašnjenje je najbliže tvrdnji vezano za ovu temu koju znanstvenici u ovom trenutku mogu tvrditi.
Nitko neće decidirano tvrditi u ovom trenutku ali će reći koje je po njima najbolje objašnjenje.
18 godina
moderator
AMD_IT kaže...
Pitao si me tko tvrdi da prije Big Bang-a nije bilo ničega, dao sam ti link tko to tvrdi.
Najbolje objašnjenje je najbliže tvrdnji vezano za ovu temu koju znanstvenici u ovom trenutku mogu tvrditi.
Nitko neće decidirano tvrditi u ovom trenutku ali će reći koje je po njima najbolje objašnjenje.

Koji je problem s tim da netko kaže da je najbolje objašnjenje ono što je najbolje objašnjenje, i kakve to veze ima s teističkim tvrdnjama o postojanju njihovih osobnih bogova?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice