Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 345.591
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

@mbaksa

Tesko mi je odgovarati sa mobitelom. I nemam vremena.

Iako sam napisao post i dalje nemam namjeru sudjelovati u temi. Zašto!?

Tvoj odgovor na moj post i dalje potvrđuje da si debelo u zoni komocije i isključivo se vodiš selektivno reproduktivnim znanjem koje nam pokušavaš predstaviti kao ultimativnu znanost. Tvoji odgovori upućuju na neambicioznost, nedostatak i želju za funkcionalnim razmišljanjem s očekivanjem da se potvrde sve tvoje teorije dok mirno sijediš u svome kutu s kojeg gledaš na svijet u miru i tišini osobne komocije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.3.2017 18:40 (BDS).
18 godina
moderator
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?

@BDS

Meni je komotno, a tebi noge smrde. 

18 godina
BDS kaže...

@mbaksa

Tesko mi je odgovarati sa mobitelom. I nemam vremena.

Iako sam napisao post i dalje nemam namjeru sudjelovati u temi. Zašto!?

Tvoj odgovor na moj post i dalje potvrđuje da si debelo u zoni komocije i isključivo se vodišselektivno reproduktivnim znanjem koje nam pokušavaš predstaviti kao ultimativnu znanost. Tvoji odgovori upućuju na neambicioznost, nedostatak i želju za funkcionalnim razmišljanjem s očekivanjem da se potvrde sve tvoje teorije dok mirno sijediš u svome kutu s kojeg gledaš na svijet u miru i tišini osobne komocije.

Uj, akcio!

This space for rent!
12 godina
odjavljen
Drago kaže...

Osim ako Eywa tvrdi da "slobodna volja" dolazi od duše, odnosno da su intelektualni procesi nevezani uz moždanu aktivnost već uz dušu (što je abnormalno teško za dokazati s obzirom na napredak neuroznanosti, psihofarmaka i svega ostaloga što činimo da oblikujemo kaoo nam funckionira mozak, pa samim tim i intelektualni procesi). 

Nešto tako. To je i logika kojom su se mahom sve duhovnosti vodile, od istoka do zapada. I ne da je abnormalno teško, već je nemoguće dokazivati tako što. Ne znam zašto uopće naglašavati!? No ostaje pitanje zašto ljudi i danas, od istoka do zapada, i dalje dijele takve poglede i odmahuju; od seljaka do sveučilišnog peofesora? Možda zato što su svjesni da ni znanost ne može dati odgovor na ta pitanja jer nadilaze njezinu i domenu i metodu pa se odlučuju za jedinu drugu opciju - vjeru.

MrBlc kaže...

1. Analogno, gledam utakmicu hr-njemacka iz 98. Po tvojoj analogiji bi igrači čim netko gleda utakmicu morali donositi te odluke ponovno i ponovno? Možda imaš i pravo - to bi objasnilo zašto ih pola ne zna složiti rečenicu - jer imaju toliko zbrku u glavi svaki put kad netko gleda snimku.

Mi tvrdimo da je to, prema dosadašnjim dokazima, najvjerojatnije i predstavili smo ti logiku iza toga. Ti ti taj koji nešto tvrdi za sigurno, ali ne daješ dokaze koji su u skladu s eksperimentima niti sa onim što znamo o svijetu, već se pozivaš na misticizam.

Tvrdnja da ti možeš znati na što ja aludiram bolje od mene samog nije komatibilna s hipotezom o slobodnoj volji i načinu nastanka misli koji iz toga proizlazi. Molim da mi ubudućeš ne stavljaš u usta ono što nisam reka, osim ako je to čokolada. U biti, zaboravi i na čokoladu, to bi bilo malo gay.

Ti svojim postovima dokazuješ da je za tebe ispravno traganje ono koje je u skladu sa tvojim željama. Ja čak niti ne pokušavam dokazati da ne postoji slobodna volja, već da prema sadašnjim dokazima ta hipoteza ima najjače indicije. Tvoja hipoteza nema indicija koje proizlaze iz ičeg mjerivog ili opazivog.

Idealni RNG radi na istom temelju na kojem bi i ta tvoja antena radila. I iako ne možemo predvidjeti output RNG-a, možemo ga statistički testirati koliko je random. Ako neka nepoznata i nemjerljiva veličina utječe na rezultate, statistika će to na velikom broju uzoraka pokazati.

Dakle, da te vratimo na hipotezu o mikrotubulima, iz te hipoteze možemo postaviti dvije pod-hipoteze:

1.) oni su antena duše

Problem s ovom hipotezom je što bi njihov output pao na gore navedenom statističkom testu. Ako bi neživa tvar u vidu RNG-a koja koristi isti fizkalni princip pokazala jedna svojstva, a živa stanica druga svojstva, to bi predstavljalo indiciju za tvoju hipotezu. Međutim, niti jedan dosadašnji eksperiment ne nije dao naznaku da bismo tako nešto trebali očekivati.

2.) oni su random generatori
Prema toj hipotezi, najdublja razina mozga je šum - hrpa random šuma. Svaki sljedeći sloj dobija taj šum prema filtrima koji su dijelom urođeni, dijelom naučeni, dok do svjesnog dijela mozda dolazi ono što poznajemo kao misao. Ako statistički test pokaže da mikrotubuli stvarno imaju random output, ova hipoteza je najizglednija. Međutim, kako su ti filtri generirani našim dosadašnjim iskustvom, teško se takva misao može nazvati slobodnom u pravom smislu te riječi.

1. Mislim, stvarno? Opet pobjegla poanta? Ne čudi... Ukratko, to što netko zna (recimo Bog) što ću napravit, ne utječe na moju odluku. Često mogu pretpostaviti (ajmo reći - znati) što ćeš sljedeće napisati. To ne znači da moje znanje i najmanje utječe na tvoj odgovor...

2. Logika nije dokaz. Indicija nije dokaz. Drago je dobro rekao - ako nismo definirali slobodnu volju, nemamo dalje raspravljati.

3. Ono na što aludiraš zaključujem prema iskustvu. Već si jednom pisao o tome izravnije, no tada nisam imao volje komentirat. Čistio sam se uz Nietzschea, čini mi se.

4. Naravno da smatram moje traganje legitimnim, no nigdje ne tvrdim da želim nešto dokazivati. To sam već nekoliko puta rekao. Jedna od mojih "misija" ovdje je pokazati da je stav svakog ovdje o ovim pitanjima - metafizika. Bez obzira što, bilo ja ili vi, pozivali znanstvenike, nobelovce ili baku sa pijace, ove teme su u srži metafizičke, odn. filozofija; negdje loša negdje dobra.

mbaksa kaže...

U potpunosti se slažem s tim. Samo mi nije jasno zašto to pišeš nama, a ne kolegi eywi.

ROFL. Da. Vidi vraga, ja ću ti biti iskren i reći da nisam sposoban prenijeti hegelovu dijalektiku seljaku koji je sišao s traktora, ili fichteovo učenje o nauci babi s pijace. To može istinski dobar učitelj koji je izlomio zube nekoliko puta u životu žvačući djela, mozgajući o njima i donoseći autentično znanje kroz heureka momente. To nije lako i meni nije nikakav problem reći da je ovaj gore kolega u pravu kad tvrdi da ovdje u glavnom prenosimo i reproduciramo tuđe znanje... Tebi to vjerojatno boka ego pa odmah prebacuješ koplje na mene? Nije problem, priznat ću. Mlad sam, i voljan učiti... Prenosim tuđe znanje i imam problema sa objašnjavanjem nekih slojevitih ideja prosječnom seljaku. 

Drago kaže...

A to. Pa ne znam što se tu ima raspravljati. Blic je dobro nejlao ovo s mikrotubulama. Na kraju ta tvrdnja ostaje na razini deklaracije. 

Ovo sve s kvantnom fizikom je besmisleno gurati u to.

Ideja o mikrotubulama dolazi od ljudi koji su rudarili čitav život nad tim idejama. Oni su jedni od izvora s kojih pijem. Jedni od. Preporučam Emperors new mind ako želiš nešto za polomit zube. Njemu reci da je besmisleno. 

mbaksa kaže...

Da...  Problem je kad ti znanost ruši svjetonazor pa se onda loviš za slamke (mikrocjevčice ) u očajničkom pokušaju da spasiš takav svjetonazor.

Opet, ja se nemam za što lovit. Moja odluka je promišljena i donešena. Shvatio sam odavno da je bitno tražiti koherentnost u priči, jer dokaze naći neću. Odluka je stvorila odnos, a za njega nema potrebe tražiti dokaze. Slobodno reci da sam nedokaziv, nemam problema s tim. Odrasli ljudi pričaju i dijele iskustva, a ne lome koplja u ego tripovima dokazivanjem znanja, intelekta ili društvenog statusa. Držim da imamo temelja napustiti takav diskurs.

A o mikrotubulima... Imaš gore razlog, ne lovim se ja na njih, već neki puno pametniji od mene na tom polju... Ti sigurno nisi autoritet koji ima znanje za "obaranje" te teorije. Ako imaš, molim te probaj, šalji mail, napiši rad... Max Tegmark je pokušao, pa se posuo pepelom.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
18 godina
moderator
eywa33 kaže...
ROFL. Da. Vidi vraga, ja ću ti biti iskren i reći da nisam sposoban prenijeti hegelovu dijalektiku seljaku koji je sišao s traktora, ili fichteovo učenje o nauci babi s pijace. To može istinski dobar učitelj koji je izlomio zube nekoliko puta u životu žvačući djela, mozgajući o njima i donoseći autentično znanje kroz heureka momente. To nije lako i meni nije nikakav problem reći da je ovaj gore kolega u pravu kad tvrdi da ovdje u glavnom prenosimo i reproduciramo tuđe znanje... Tebi to vjerojatno boka ego pa odmah prebacuješ koplje na mene? Nije problem, priznat ću. Mlad sam, i voljan učiti... Prenosim tuđe znanje i imam problema sa objašnjavanjem nekih slojevitih ideja prosječnom seljaku.

Nitko te nije tražio da objašnjavaš hegelovu dijalektiku. A od onog što te se tražilo da objasniš - ne objašnjavaš, bježiš ko vrag od tamjana. Recimo do dan danas nisi objasnio, pa zapravo ni pošteno pokušao objasniti svoj izmišljeni koncept "objektivno dobro".

eywa33 kaže...
Opet, ja se nemam za što lovit. Moja odluka je promišljena i donešena. Shvatio sam odavno da je bitno tražiti koherentnost u priči, jer dokaze naći neću. Odluka je stvorila odnos, a za njega nema potrebe tražiti dokaze. Slobodno reci da sam nedokaziv, nemam problema s tim. Odrasli ljudi pričaju i dijele iskustva, a ne lome koplja u ego tripovima dokazivanjem znanja, intelekta ili društvenog statusa. Držim da imamo temelja napustiti takav diskurs.

Mambo-džambo. Opet ne objašnjavaš kako si ti došao do svoje odluke nego samo kažeš da si došao do nje.

eywa33 kaže...
A o mikrotubulima... Imaš gore razlog, ne lovim se ja na njih, već neki puno pametniji od mene na tom polju...

Riječ je o rubnoj hipotezi koju malo tko danas doživljava ozbiljno. A ti je doživljavaš ozbiljnom jer ti se uklapa u tvoj svjetonazor. Znači ideš kontra - umjesto da prihvatiš najbolja objašnjenja, ti prihvaćaš rubnu hipotezu koja ti se slaže s tvojim svjetonazorom.

eywa33 kaže...
Ti sigurno nisi autoritet koji ima znanje za "obaranje" te teorije. Ako imaš, molim te probaj, šalji mail, napiši rad... Max Tegmark je pokušao, pa se posuo pepelom.

Prebacivanje tereta dokazivanja po milijunti put. Lejm.

18 godina
mbaksa kaže...

eywa33 kaže...
A o mikrotubulima... Imaš gore razlog, ne lovim se ja na njih, već neki puno pametniji od mene na tom polju...

Riječ je o rubnoj hipotezi koju malo tko danas doživljava ozbiljno. A ti je doživljavaš ozbiljnom jer ti se uklapa u tvoj svjetonazor. Znači ideš kontra - umjesto da prihvatiš najbolja objašnjenja, ti prihvaćaš rubnu hipotezu koja ti se slaže s tvojim svjetonazorom.

Ovo što Baksa kaže - ako za obranu posežeš u granično i egzotično tumačenje koje uopće nije općeprihvaćen stav struke, a s druge strane zastupaš ekstremnu tvrdnju za koju ti trebaju ekstremno uvjerljivi dokazi - to je jednostavno wishfull thinking, a ne argumentacija. 

This space for rent!
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ti vjeruješ da dostupnost informacija smanjuje idoktriniranost, barem si tako naveo. Što god, nije niti bitno sada, ono što ne uviđaš je pojmanje vjere i brkaš izraze kao "religijski koncept" koji spada u dio vjerovanja, isto tako ne znam da li znaš, ali religija i vjerovanje iako usko povezane nisu isti pojmovi te se strogo razlikuju. S toga to što tvrdiš nije netočno, ali nije netočno i to što ja tvrdim.

18 godina
moderator

Da se ne igramo pokvarena telefona, što točno ti tvrdiš?

Bog je religijski koncept. Raj i pakao su religijski koncepti. Grijeh zbog kojeg bi završio u raju ili paklu ili zbog kojeg bi ti tvoj bog nešto zamjerio je religijski koncept.

Do kojih to vjerskih a nereligijskih koncepata (?!) dijete samostalno dolazi, bez utjecaja roditelja?

18 godina

Lijevo desno nigdje moga stana...

This space for rent!
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Da se ne igramo pokvarena telefona, što točno ti tvrdiš?

Bog je religijski koncept. Raj i pakao su religijski koncepti. Grijeh zbog kojeg bi završio u raju ili paklu ili zbog kojeg bi ti tvoj bog nešto zamjerio je religijski koncept.

Do kojih to vjerskih a nereligijskih koncepata (?!) dijete samostalno dolazi, bez utjecaja roditelja?

Tvrdim da brkaš pojmove? Što ti tu ima biti jasno ili nejasno.

Ovaj drugi dio tvoga posta ne razumijem, pojasni utjecaj roditelja, da nema tvojih roditelja ne bi postojao, eto koliki utjecaj imaju oni nad tobom.... kakvo pitanje takav odgovor.... budi više direktan.

18 godina
mbaksa kaže...

@BDS

Meni je komotno, a tebi noge smrde. 

Drago kaže...
BDS kaže...

Uj, akcio!

znanstvene šaljivđije

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Nešto tako. To je i logika kojom su se mahom sve duhovnosti vodile, od istoka do zapada. I ne da je abnormalno teško, već je nemoguće dokazivati tako što. Ne znam zašto uopće naglašavati!? No ostaje pitanje zašto ljudi i danas, od istoka do zapada, i dalje dijele takve poglede i odmahuju; od seljaka do sveučilišnog peofesora? Možda zato što su svjesni da ni znanost ne može dati odgovor na ta pitanja jer nadilaze njezinu i domenu i metodu pa se odlučuju za jedinu drugu opciju - vjeru.

Mislim da se donedavno rijetko koji seljak time uopće zamarao jer nije imao KAD, kao što se nije imao kad ni obrazovati, dijelom i zato što je morao raditi više da hranio i vladare i duhovnjake koji su mu govorili kako mora živjeti i u što mora vjerovati.

Za profesora na teologiji nema sumnje da je bio uvjeren u to, a kako je do, u odnosu na povijest religija, nedavne povijesti, Crkva imala praktički monopol na edukaciju, mislim da je to u prošlosti vrijedilo i za ostale profesore.

Međutim, ako pogledamo psihijatre i neurologe, nisam siguran da dijele tvoj pogled na svijet. Možda ih i ima, ali to je njihov osobni pogled koji im ne bi smio utjecati na posao.

Ukratko rečeno, koristiš jednu nepoštenu i iskrivljenu generalizaciju da bi je pokušao iskoristiti kao argument.

eywa33 kaže...

1. Mislim, stvarno? Opet pobjegla poanta? Ne čudi... Ukratko, to što netko zna (recimo Bog) što ću napravit, ne utječe na moju odluku. Često mogu pretpostaviti (ajmo reći - znati) što ćeš sljedeće napisati. To ne znači da moje znanje i najmanje utječe na tvoj odgovor...

Tu si već sam sebe pobio:

eywa33 kaže...

Dakle, izvjesno je. OK. Ajd zamisli eksperiment u kojem računalo izračuna moj sljedeći čin; recimo podizanje ruke, počešati se po glavi... To računalo izračuna i prije nego ja to obavim, ono pokaže što je izračunalo. Ja "odlučim" suprotno. Što sad? Ovakav ishod je sasvim izvjestan i zamisliv.

Sad zamisli taj isti eksperiment, ali s tom razlikom da računalo ima za cilj navesti te da se počešeš po glavi. Sve što treba napraviti je reći ti da si odlučio dignuti ruku.

eywa33 kaže...

2. Logika nije dokaz. Indicija nije dokaz. Drago je dobro rekao - ako nismo definirali slobodnu volju, nemamo dalje raspravljati.

4. Naravno da smatram moje traganje legitimnim, no nigdje ne tvrdim da želim nešto dokazivati. To sam već nekoliko puta rekao. Jedna od mojih "misija" ovdje je pokazati da je stav svakog ovdje o ovim pitanjima - metafizika. Bez obzira što, bilo ja ili vi, pozivali znanstvenike, nobelovce ili baku sa pijace, ove teme su u srži metafizičke, odn. filozofija; negdje loša negdje dobra.

Logika i indicija nisu dokazi, tu se slažemo. Logika i indicije su tragovi. Ti svoje traganje smatraš legitimnim iako ignoriraš tragove. Želiš da su u šumi, a ne u bunaru.

eywa33 kaže...

3. Ono na što aludiraš zaključujem prema iskustvu. Već si jednom pisao o tome izravnije, no tada nisam imao volje komentirat. Čistio sam se uz Nietzschea, čini mi se.

Nisi označio na što se referenciraš, ali s obzirom na pozivanje na iskustvo, mislim da su ti Baksa i Drago to pobili sa citiranjem tvog posta.

eywa33 kaže...

Prema gornjim postovima, rekao bih da je nisi našao. Dodao bih da nije bitno tražiti koherentnost samo u priči, već i između priče i stvarnosti. Tu nam pomažu logika i indicije koje ti odbacuješ.

eywa33 kaže...

A o mikrotubulima... Imaš gore razlog, ne lovim se ja na njih, već neki puno pametniji od mene na tom polju... Ti sigurno nisi autoritet koji ima znanje za "obaranje" te teorije. Ako imaš, molim te probaj, šalji mail, napiši rad... Max Tegmark je pokušao, pa se posuo pepelom.

Sama hipoteza o mikrotubulima je nategnuta iako moguća. Međutim, ovo što ti tvrdiš je nadogradnja koja nije osnovana.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.3.2017 17:49 (MrBlc).
18 godina
moderator
vgetik kaže...
Tvrdim da brkaš pojmove? Što ti tu ima biti jasno ili nejasno.

Ne kužim o čem pričaš. Koje konkretno pojmove i zašto ti smatraš da ih "brkam"?

vgetik kaže...
Ovaj drugi dio tvoga posta ne razumijem, pojasni utjecaj roditelja, da nema tvojih roditelja ne bi postojao, eto koliki utjecaj imaju oni nad tobom....

Pa upravo u tome i jest poanta. Slijedom toga vjera djetata dolazi od njegovih roditelja, kroz odgoj/indoktrinaciju. Ne slažeš se s tim?

18 godina

Ja sam isto tija reć da vidim da se vgetik nešto buni, a uopće ne razumijem koji dio tvojih postova opovrgava jer su rečenice apsolutno nerazumljive, plus šta ne citira dio na koji odgovara tako da nekome tko je lijen kao ja i ovo ovlaš čita nije jasno svađate li se oko opreme za pecanje ili koje felge staviti na golfa.

This space for rent!
18 godina
moderator
Drago kaže...

Ja sam isto tija reć da vidim da se vgetik nešto buni, a uopće ne razumijem koji dio tvojih postova opovrgava jer su rečenice apsolutno nerazumljive, plus šta ne citira dio na koji odgovara tako da nekome tko je lijen kao ja i ovo ovlaš čita nije jasno svađate li se oko opreme za pecanje ili koje felge staviti na golfa. 

Izgleda oko poljoprivrede. 

Ne znam... Fakat ne znam. Hrpa buntovnika bez razloga na ovoj temi. Glavno da se bune, da svijetu pokažu da se bune, da izraze neslaganje. S čim i zašto? To nije bitno.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Previše ti je opširan pojam 'indoktrinacija' da u nju uvrštavaš i odgoj, indoktrinacija je usadnja ideja koje ne preispituješ, dok dijete na odgoj može imati nepredvidivu reakciju. Dalje vidi post na 34. str. po pitanju vjere.

mbaksa kaže...

Pa upravo u tome i jest poanta. Slijedom toga vjera djetata dolazi od njegovih roditelja, kroz odgoj/indoktrinaciju. Ne slažeš se s tim?

Da religija, ili u užem smislu vjeroispovjest dolazi od roditelja.

18 godina
eywa33 kaže...

Intelektualno si ekstremno nepošten.

Neprestance se vraćaš u raspravu s ultimativnim tvrdnjama za koje na kraju ne uspiješ naći argumentaciju, i na kraju kada je i tebi jasno da nemaš nikakve argumentacije, svaki puta pokušaš relativizirati argumente svih u raspravi i sve svodiš na metafiziku. 

Nije sve metafizika, nego ti pokušavaš predstaviti stvari takvima. Ovdje su se ljudi potrudili iznijeti podatke o mjerljivim i provjerljivim eksperimentima i kada ti nije uspjelo te argumente pobiti, onda je to sve "metafizika".

Nije. Postoji mjerljivi, opažljivi fizički svijet oko nas, njegove zakonitosti i pravila, način na koji ih možemo registrirati, mjeriti i provjeravati. 

SVAKAtvoja diskusija završi isto. Zašto se uopće vraćaš na ovakve teme, svađaš se, izazivaš da bi na kraju sve završilo u tvom subjektivizmu i bez ijednog dokaza za tvrdnju s kojom počneš?

This space for rent!
18 godina
moderator
vgetik kaže...
mbaksa kaže...

Previše ti je opširan pojam 'indoktrinacija' da u nju uvrštavaš i odgoj,

Linkove stavljam za ukras? https://en.wikipedia.org/wiki/Indoctrination

Natjeraj Wikipediju da modificira članak prema tvojoj definiciji indoktrinacije pa se onda buni kako ja preopširno koristim termin indoktrinacija. 

vgetik kaže...
indoktrinacija je usadnja ideja koje ne preispituješ, dok dijete na odgoj može imati nepredvidivu reakciju.

Što to što si sad napisao pobogu znači?!

vgetik kaže...
Dalje vidi post na 34. str. po pitanju vjere.

Ne vidim.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ček ček ček, jel ti misliš da riječ odgoj na hrvatskom ima isto značenje što i parenting na englesokm :D?

16 godina
neaktivan

Jutros sam se prisjetio onog CGP Gray videa "You are two", i zapitah se - kako bi religiozna osoba bez corpus callosum reagirala na vjeru? S obzirom da jedna strana mozga vise ne mora biti prisiljena na teamwork, mozda bi se pola tijela odlucilo biti ateist?

Kako bi se onda tijelo dogovorilo oko toga da li da se moli ili ne? Jedna noga prema crkvi, druga prema birtiji? Covjek kleci i jedna ruka moli, druga pokazuje popu srednji prst?

Sta kad ta osoba umre? Pola osobe ide u raj, a pola u pakao?

Uglavnom - jos jedan dokaz da vjerovati znaci biti vrlo ne-samosvjestan i uopce ne poznavati istinsku bit samog sebe, te jos jedan dokaz kako je sve to kompletan buckuris nastao u neznanju i strahu od neznanja.

Ovdje je kratki edukacijski video o tome kako se ponasa osoba bez corpus callosuma:

Ovdje su eksperimenti nad zivim osobama kojima je CC ili kirurski odstranjen (zbog problema s epilepsijama) ili su rodjeni bez nj:

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
18 godina
moderator
vgetik kaže...
mbaksa kaže...

Ček ček ček, jel ti misliš da riječ odgoj na hrvatskom ima isto značenje što i parenting na englesokm :D?

Skockajte se kolega, nekaj vam se zmešalo.

17 godina
odjavljen
vgetik kaže...

Previše ti je opširan pojam 'indoktrinacija' da u nju uvrštavaš i odgoj, indoktrinacija je usadnja ideja koje ne preispituješ, dok dijete na odgoj može imati nepredvidivu reakciju. Dalje vidi post na 34. str. po pitanju vjere.

vgetik kaže...

Odgoj nije isto što i roditeljstvo, međutim, u kontektu izrečenog se može izjednačiti. Roditeljstvo (parenting) je širi pojam koji između ostalog uključuje i odgoj, dok sam odgoj nije isključivo roditeljski. Međutim, kad govoriš o utjecaju roditlja na stavove djece putem roditeljstva onda je upravo roditeljski odgoj ono o čemu govoriš.

Drago kaže...

Neprestance se vraćaš u raspravu s ultimativnim tvrdnjama za koje na kraju ne uspiješ naći argumentaciju, i na kraju kada je i tebi jasno da nemaš nikakve argumentacije, svaki puta pokušaš relativizirati argumente svih u raspravi i sve svodiš na metafiziku. 

To je zapravo varijanta middle grounda

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.3.2017 19:58 (MrBlc).
15 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Ma jbg, ovo mi više liči na sudoku nego na razgovor, nemam pojma niti što on želi niti koja je tema, koji rezultat moramo polučiti i tko je odgovoran za stanje.

18 godina
moderator

Pa ti si se javio prigovarajući meni nešto vezano uz to kako koristim termin indoktrinacija. Ak ti ne znaš što želiš, niti koja je tema - kak da ja znam?

15 godina
neaktivan

"As a pejorative term, indoctrination implies forcibly or coercively causing people to act and think on the basis of a certain ideology.[3] Some secular critics believe that all religions indoctrinate their adherents, as children, and the accusation is made in the case of religious extremism.[4] Sects such as Scientology use personality tests and peer pressures to indoctrinate new members.[5] Some religions have commitment ceremonies for children 13 years and younger, such as Bar Mitzvah, Confirmation, and Shichi-Go-San. In Buddhism, temple boys are encouraged to follow the faith while young.[citation needed] Critics of religion, such as Richard Dawkins, maintain that the children of religious parents are often unfairly indoctrinated.[6]"

Problem je što plešeš između.

"Indoctrination is the process of inculcating a person with ideas, attitudes, cognitive strategies or professional methodologies (see doctrine).[1]Humans are a social animal inescapably shaped by cultural context, and thus some degree of indoctrination is implicit in the parent–child relationship, and has an essential function in forming stable communities of shared values. Indoctrination can also become overtly politicized or systemic, and it is these stronger forms of indoctrination that are normally evoked when specific forms of societal indoctrination are singled out; used in its strongest sense, indoctrination becomes synonymous with thought reform or mind control."

Jasno impliciraš na gornju, ali kada te se pita onda biraš donju verziju.

18 godina
moderator

Nije li sve to indoktrinacija? Znači, buniš se što za indoktrinaciju koristim termin indoktrinacija?

Ne kužim u čem je problem. Roditelji implicitno indoktriniraju djecu (neki i eksplicitno), Vatikan eksplicitno.

Što konkretno te muči?

12 godina
odjavljen
Drago kaže...

Intelektualno si ekstremno nepošten.

Neprestance se vraćaš u raspravu s ultimativnim tvrdnjama za koje na kraju ne uspiješ naći argumentaciju, i na kraju kada je i tebi jasno da nemaš nikakve argumentacije, svaki puta pokušaš relativizirati argumentesvih u raspravi i sve svodiš na metafiziku. 

Nije sve metafizika, nego ti pokušavaš predstaviti stvari takvima. Ovdje su se ljudi potrudili iznijeti podatke o mjerljivim i provjerljivim eksperimentima i kada ti nije uspjelo te argumentepobiti, onda je to sve "metafizika".

Nije. Postoji mjerljivi, opažljivi fizički svijet oko nas, njegove zakonitosti i pravila, način na koji ih možemo registrirati, mjeriti i provjeravati. 

SVAKAtvoja diskusija završi isto. Zašto se uopće vraćaš na ovakve teme, svađaš se, izazivaš da bi na kraju sve završilo u tvom subjektivizmu i bez ijednog dokaza za tvrdnju s kojom počneš?

Dok vas nekolicina očekujete ultimativni dokaz za sve pizdarije koje se proseru na forumu, ja ti opet tvrdim da me takve rasprave u ovim temama ne zanimaju jer su prazne I POGREŠNE. Jesi li ti uopće pročitao NASLOV TEME?!? Jel ti se čini, čitajući naslov, da je riječ o fizičkim ili metafizičkim pitanjima?! Ono što me povuče za jezik jest kada vi tvrdite da predstavljate svemogući ateizam pa se krstite znanošću - takve gluposti su intelektualno nepoštene dragi Drago!!! Jer svoj metafizički stav protežeš na znanost. E nećete razbojnici! Znanost je lišena pizdarija kakve se čuju od Dawkinsa, Harrisa, Shermera, Nye-a i sličnih loših filozofa, a ovdje se prečesto čuju njihovi pamfleti i floskule. Virus koji takvi šire je gori od fundamentalizma i svega protiv čega se oni tobože bore - religije... 

A ja sam intelektualno nepošten što TVRDIM, iskreno i pošteno, da ne iznosim DOKAZE (jer ne mogu) u metafizičkoj diskusiji? Daj me počeši da se pokušam nasmijat...

Nije sve metafizika, naravno da nije. Znanost to nije.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.3.2017 21:31 (eywa33).
17 godina
Baksa ja mislin da oni zapravo ne kuze sta ih pitas, njihovi odgovori nema veze sa tvojim pitqnjima.
Rvat katolik!
17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Ono što me povuče za jezik jest kada vi tvrdite da predstavljate svemogući ateizam pa se krstite znanošću - takve gluposti su intelektualno nepoštene dragi Drago!!! Jer svoj metafizički stav protežeš na znanost

Nije sve metafizika, naravno da nije. Znanost to nije.

Tu si u krivu. Ni ja ni Drago ne protežemo svoj metafizički stav na znanost, već upravo suprotno, mi svoj metafizički stav gradimo na temelju znanosti. Možda filozofija smatra ispravnim svaki metafizički stav koji je koherentan (iako su tvoji stavi i tu imali kikseve). Možda su svi stavovi validni kao misaoni eksperimenti, međutim, kad se radi o percepciji i pokušaju razumijevanja svijeta, stav koji se protivi zakonima fizike nije validan stav, a stav koji je utemeljen na hipotezama koje su podržane logikom i indicijama je relevantniji od onog koji je rezultat čistog misaonog eksperimenta ili, još gore, puke želje.

O tome sam ti već pisao:

MrBlc kaže...

Dodao bih da nije bitno tražiti koherentnost samo u priči, već i između priče i stvarnosti. Tu nam pomažu logika i indicije koje ti odbacuješ.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Nitko te nije tražio da objašnjavaš hegelovu dijalektiku. A od onog što te se tražilo da objasniš - ne objašnjavaš, bježiš ko vrag od tamjana. Recimo do dan danas nisi objasnio, pa zapravo ni pošteno pokušao objasniti svoj izmišljeni koncept "objektivno dobro".

S obzirom da ti teže idu puno jednostavniji koncepti, hegela ti ne bih niti pokušavao izlagati. A zašto bježim od objašnjavanja? Pa zato jer bi trebao to raditi tebi, tipu koji samo čeka da poklopi sve što "nema dokaz" ouyeah. Samo mi još fali da moram čitat tvoje postove tipa "duša? daj dokaz!"... Moš mislit. Naravno da bježim.

A o "izmišljenom konceptu" objektivnog dobra... Doista, ali doista... nisam kriv što ne znaš spojit dva pojma u kontekstu teme koja je bila. No najgore od svega je činjenica da sam na nekoliko mjesta objašnjavao (evo i nedavno kolegi wyks), i osjećao se ko teta u vrtiću kad objašnjava kako treba vezati špigete. 

mbaksa kaže...

Mambo-džambo. Opet ne objašnjavaš kako si ti došao do svoje odluke nego samo kažeš da si došao do nje.

Da bi tebe onda slušao sa "dokaži" eskapadama?! Da... 

mbaksa kaže...

Svaka revolucionarna teorija je u početku bila "rubna". To bi valjda trebao znat... No, valja naglasiti - to je jedina teorija koja predstavlja naturalistički korelat za svijest i ima potencijal objasniti puno više fenomena, na tako jednostavan način. 

mbaksa kaže...

Prebacivanje tereta dokazivanja po milijunti put. Lejm.

Da, zanimljivo. Možeš za promjenu dokazat nepostojanje slobodne volje pa onda pričat o dokazivanju?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice