Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 343.558
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Nije lako postati vjernik. To nisu samo natuknice od roditelja i okoline u koje povjeruješ tek tako.

Ni sami apostoli nisu samo tako povjerovali u Isusa. Mislim, teško je i nama samima povjerovati da se iznad neba pojavi leteći tanjur (vidis a ne mozes vjerovati) -trenutni efekt. Tako je i Isus rekao apostolima : "Vi koji ste vidjeli, jos uvijek ne vjerujete." "Zamislite kako je tek onima koji nisu vidjeli"

Kako su se Isusova čuda nizala, uz to i uskrsnuće i uzašašće, bezuvjetno su vjerovali u njega, da je sin bozji.

12 godina
odjavljen
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
mbaksa kaže...
eywa33 kaže...
Dakle, kad kažem objektivno dobro, onda mislim, poput onog tipa kojeg si linkao, na maksimu kojoj teži moralno djelovanje i na temelju kojega je uopće moguće donošenje bilo kakvog moralnog suda.

Kažeš maksima. OK. Cilj. Težnja. Ideja kojoj težimo. Kak ćeš ti na temelju maksime donositi ikakav moralni sud? Što konkretno ti ta maksima govori da bi ti mogao na temelju nje donositi moralne sudove? Jesi siguran da je maksima prava riječ?

eywa33 kaže...
Dakle, objektivni standard. Kao takav, on stoji kao temelj ili jamac moralnog suda, bez kojega je - ponavljam ko papagaj ali iz nekog razloga i dalje tvrdiš da ništa ne govorim, a ništa po tom pitanju nisi rekao - moralni sud arbitraran!

Aha, vidim. Nisi. Kažeš sad - objektivni standard. OK. Tko i gdje je definirao taj standard? Gdje se može nabaviti tekst kojim se definira taj standard? Kako su ljudi upoznati s tim standardom pa da se mogu ravnati po njemu? Recimo meni je ovo prvi glas.

Ti bi da ti odgovaram na ovo more pitanja koja se tiču osnovnih definicija pojmova filozofije koju pretendiraš oboriti, a sam ne nudiš nikakav protuargument za rečeno, ne nudiš svoje viđenje teme... K tome, nisi odgovorio na jedno jedino tako jednostavno moje pitanje?! Dakle, ok ti je tjerati me dubiozama da se ponavljam, a odgovoriti na pitanje koje bi mi jasno olakšalo tijek rasprave je irelevantno? Počinjem sumnjati u tvoje prave motive za raspravom... 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
matrix777 kaže...

Nije lako postati vjernik. To nisu samo natuknice od roditelja i okoline u koje povjeruješ tek tako.

Ja stvarno nemam problema s time tko je vjernik, a tko nije, ali ima problema s laganjem.

Nemoj izmišljati pa budi vjernik ili nevjernik ili bilo što koliko god hoćeš, ali kad mi ovako u prvoj rečenici počneš s bulšitanjem znam da imam posla s nekim tko će izmisliti bilo što da bi nešto dokazao. 

Koliko se djece muslimana pretvori u katolike ili pravoslavaca u budiste? Koliko te iste djece zadrži religiju u kojoj su se rodili? Ako je to stvar "osobnog angažmana" onda bi takve stvari trebale biti najnormalnije, pa ne bi u pravilu uvijek od pravoslavaca dolazili pravoslavci, od katolika katolici, od muslimana muslimani, od ateista ateisti - već bi bilo normalno da nemaš zajednice s većinskom religijom (ili ireligiozne) već bi sve bilo podjednako izmiješano. To, naravno - NIJE TAKO.

Ovo s čudima koja su apostoli vidjeli je posebna smijurija jer to nekako valjda apliciraš na sebe? Naime, da te obavijestim - ti nisi vidio ništa od toga (vjerojatno ni aposotoli, ali nebitno), tako da ti je taj argument za tvoju vjeru smiješan. 

This space for rent!
17 godina
veliki bebač kaže...

Vjera je stvar pojedinca, hoćeš vjerovati ili nećeš privatna stvar svakog čovjeka i ne treba mu se nametati. Nažalost mnogima je nametnuta, kao i mnogima od nas, već od samog rođenja - Katolici.

Ja se s tobom posve slažem u tome i nemam ništa protiv bilo čijeg prava da upražnjava svoju vjeru. Iako mi nije jasno zašto ne kažeš koje si konkretno denominacije?

This space for rent!
10 godina
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Ja stvarno nemam problema s time tko je vjernik, a tko nije, ali ima problema s laganjem.

Nemoj izmišljati pa budi vjernik ili nevjernik ili bilo što koliko god hoćeš, ali kad mi ovako u prvoj rečenici počneš s bulšitanjem znam da imam posla s nekim tko će izmisliti bilo što da bi nešto dokazao. 

Koliko se djece muslimana pretvori u katolike ili pravoslavaca u budiste? Koliko te iste djece zadrži religiju u kojoj su se rodili? Ako je to stvar "osobnog angažmana" onda bi takve stvari trebale biti najnormalnije, pa ne bi u pravilu uvijek od pravoslavaca dolazili pravoslavci, od katolika katolici, od muslimana muslimani, od ateista ateisti - već bi bilo normalno da nemaš zajednice s većinskom religijom (ili ireligiozne) već bi sve bilo podjednako izmiješano. To, naravno - NIJE TAKO.

Ovo s čudima koja su apostoli vidjeli je posebna smijurija jer to nekako valjda apliciraš na sebe? Naime, da te obavijestim - ti nisi vidio ništa od toga (vjerojatno ni aposotoli, ali nebitno), tako da ti je taj argument za tvoju vjeru smiješan. 

Sam si sve rekao. Zato i postoje "preobraćenja". A preobraćenje znači da si vjerovao u nešto pa sad vjeruješ u nešto drugo ili u ništa. Ateist nije nužno ateist od početka.

Šzo znači da onaj kojemu su roditelji ili društvo, okolina, "nametnuli" da vjeruje u npr katoličanstvo, a isti taj je s vremenom postao ateist, znači da je taj odvagnuo u što će vjerovazti ili neće. Nametnuto mu je  na samo na početku. 

Tvoj izbor (ili neciji drugi) ako si ti nakon nekog vremena postao ateist ili pak od samog početka. Dakle donio si sam izbor (ako ti je bilo u pocetku nametno ili ne). 

Svi tako funkcioniraju. Kršćanstvo nikome ne nameće ili prijeti ubojstvom ako ne bude vjerovao, kao u nekim religijama i sektama.

12 godina
neaktivan
Drago kaže...
veliki bebač kaže...

Vjera je stvar pojedinca, hoćeš vjerovati ili nećeš privatna stvar svakog čovjeka i ne treba mu se nametati. Nažalost mnogima je nametnuta, kao i mnogima od nas, već od samog rođenja - Katolici.

Ja se s tobom posve slažem u tome i nemam ništa protiv bilo čijeg prava da upražnjava svoju vjeru. Iako mi nije jasno zašto ne kažeš koje si konkretno denominacije?

Službeno, na papiru, sam još uvijek Katolik, pripadnik Katoličke Crkve, ali u praksi sam daleko od njih i ne želim imati nikakva posla sa tom ljudskom organizacijom. Moja gledišta i uvjerenja su mnogo bliža kakve imaju protestanti.

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.1.2017 11:46 (veliki bebač).
10 godina
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Ako ti iz konteksta zaključuješ da ja namećem drugima svoje stajalište, onda rasprava s tobom nema smisla

Cijenim svačije mišljenje, vjeroispovjest, boju kože, nacionalnost.. Također nemam problem tko je tko. 

I opet moram odgovarati da vjernik ne trazi dokaze na nacin na koji ih ti trazis ili bi ih prihvatio.

Tako da nema smisla odgovarati da su smijurije to sto su apostoli vidjeli ili nisu. Za tebe je smijurija, za mene vjera. I ne trebas me(i druge teiste) omalozavati da mi vjerujemo u gluposti.

Ja za tvoje ili bilo cije ateisticke druge tvrdnje ne govorim da su gluposti.

Tebi treba prvenstveno poštovanje prema drugima (teistima) Ako ga naravno imaš.

17 godina
matrix777 kaže...

Ako ti iz konteksta zaključuješ da ja namećem drugima svoje stajalište, onda rasprava s tobom nema smisla

Nisam UOPĆE rekao da namećeš svoje vjerovanje, nego da izmišljaš. Dakle, totalno mi je svejedno što ti vjeruješ, ali tvoja objašnjenja su čisto izmišljanje i bullshit i nije ti problem izmišljati gluposti kao ova da "nije lako postati vjernik" ("natuknice od roditelja" - lol . Nisu te vodili u crkvu i krstili niti te upisali na vjeronauk?)

Problem je u tvom prekenjavanju.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.1.2017 13:48 (Drago).
10 godina
Drago kaže...
matrix777 kaže...
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Nisam UOPĆE rekao da namećeš svoje vjerovanje, nego da izmišljaš. Dakle, totalno mi je svejedno što ti vjeruješ, ali tvoja objašnjenja su čisto izmišljanje i bullshit i nije ti problem izmišljati gluposti kao ova da "nije lako postati vjernik" ("natuknice od roditelja" - lol . Nisu te vodili u crkvu i krstili niti te upisali na vjeronauk?)

Problem je u tvom prekenjavanju.

Tako je. Tako su me odgojili. Što i dan danas prihvaćam, i ne želim mjenjati svoju odluku, na koju DANAS nakon navrsenih 30+ mogu samostalno, po svojoj sasvjeti i otvorenog uma odlučivati, bez ičije prisile.

17 godina
matrix777 kaže...

Tako je. Tako su me odgojili. Što i dan danas prihvaćam, i ne želim mjenjati svoju odluku, na koju DANAS nakon navrsenih 30+ mogu samostalno, po svojoj sasvjeti i otvorenog uma odlučivati, bez ičije prisile.

Hvala što priznaš. Dakle, bilo je vrlo lako, tako si odgojen, nema nikakve posebne introspekcije i propitivanja - you go with the flow. 

I to je skroz okej. 

This space for rent!
12 godina
neaktivan

Ovo kako su nas odojili i da to danas prihvaćamo.

Bez obzira koja tema je u pitanju, ako vidiš da nešto nije kako su te učili, pa promijeni svoje mišljenje, nemoj tome robovati i držat da je samo to ispravno. Tako se i rađaju šovinisti, koji su učeni samo jednoj istini, te se s vremenom ne daju mjenjati i da su oni i njihova stajališta bolja od drugih.

Mene moja majka nagovara da se vratim nazad u Crkvu, da ona se u toj vjeri rodila, i da su njezini bili Katolici, i da će u njoj i umrijeti. Je mi majka i poštovanje njoj i sve, ali i sama vidi koliko je Katolička Crkva gramziva i koliko jedno naučavaju, a drugo rade; npr. skromnost, a predprošli svečenik (dok sam još išao u Crkvu) je vozio novu MB E klasu! Od kuda si ti kao svečenik možeš to priuštiti i koju poruku daješ svome "stadu", a još je imao i Clia i grunt za vikendicu di je natukao kubike i kubike i kubike betona, a za ljubavnicu neću ni spomenuti. Ili uče o ljubavi, ali komunisti i Srbi "gazi ih!", svi koji ne glasaju za Kradeze su loši... Itd, itd.

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
10 godina
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Hvala što priznaš. Dakle, bilo je vrlo lako, tako si odgojen, nema nikakve posebne introspekcije i propitivanja - you go with the flow. 

I to je skroz okej. 

Što nebi priznao, nije to sramota (za teista)

Isto tako si mogao zaključiti da i ateist moze postati teist a da nije odgajan kao teist i obrnuto.

Što dokazuje da odgoj NIJE uvjet za biti teistom ili ateistom.

10 godina
neaktivan

Ne mogu biti niti ateist niti teist! Samo mogu misliti da jesam! Ono što JESAM, već JESAM bez obzira što ja mislio ili bio. Ne možeš vjerovati ili ne vjerovati u "nešto"...to ispada kao da imaš nekog izbora, ali nemaš...kad već JESI, kao i sve oko tebe...tvrdo ili mekano, vidljivo i nevidljivo, crveno ili crno, živo ili mrtvo,...

Tako da ja nisam niti ateist, niti teist, a  niti nešto treće...već JA JESAM...

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.1.2017 12:48 (Tabasco).
17 godina
matrix777 kaže...

Isto tako si mogao zaključiti da i ateist moze postati teist a da nije odgajan kao teist i obrnuto.

Pa i ja isto ne znam zašto to odmah nisi rekao nego krenuo nešto bajati o tome kako "nije lako postati vjernik".

Odgoj nije jedini uvjet (niti je to itko ikada rekao da jest tako da ne znam s kime se ti opet raspravljaš...), ali jest najvažnija stavka u tvom odabiru svjetonazora. Da nije nitko se ne bi zamarao njime. 

This space for rent!
10 godina
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Pa i ja isto ne znam zašto to odmah nisi rekao nego krenuo nešto bajati o tome kako "nije lako postati vjernik".

Odgoj nije jedini uvjet (niti je to itko ikada rekao da jest tako da ne znam s kime se ti opet raspravljaš...), ali jest najvažnija stavka u tvom odabiru svjetonazora. Da nije nitko se ne bi zamarao njime. 

Ti si sam sebi primjer zašto nije lako postati vjernikom. Jer u protivnom, ti danas nebi bio ateist. Mislim da dalje ne trebam.

17 godina
moderator
matrix777 kaže...

Ti si sam sebi primjer zašto nije lako postati vjernikom. Jer u protivnom, ti danas nebi bio ateist. Mislim da dalje ne trebam.

I'm sorry, but your reality check bounced.

17 godina
matrix777 kaže...

Da, ne trebaš dalje, ja ću završiti tvoj argument za tebe, tako to ide u diskusijama...

U zemlji gdje je u raznih vjerskim denominacijama preko 90% stanovništva, a kao ateisti ih se izjašnjava mislim ispod 5%, ti kažeš kako "nije lako postati vjernikom"? 

Konformizam je težak? 

LOL - šta ti jedeš?

Ovo je kao da Željka Markić ide objašnjavati brazilskoj ženskoj repki u odbojci na pijesku kako nije lako imati figuru kao ona...

This space for rent!
10 godina
Drago kaže...

Da, ne trebaš dalje, ja ću završiti tvoj argument za tebe, tako to ide u diskusijama...

U zemlji gdje je u raznih vjerskim denominacijama preko 90% stanovništva, a kao ateisti ih se izjašnjava mislim ispod 5%, ti kažeš kako "nije lako postati vjernikom"? 

Konformizam je težak? 

LOL - šta ti jedeš?

Ovo je kao da Željka Markić ide objašnjavati brazilskoj ženskoj repki u odbojci na pijesku kako nije lako imati figuru kao ona...

Pa čovječe ti govoriš da je lako postati vjernikom a TI TO NISI! Ne možeš razumjeti stav teista prema vjeri. I glupo je da to i komentiras.

17 godina
matrix777 kaže...

Pa čovječe ti govoriš da je lako postati vjernikom a TI TO NISI! Ne možeš razumjeti stav teista prema vjeri. I glupo je da to i komentiras.

Jedino je glup, i to izrazito, tvoj komentar jer je (p)ostati vjernikom u društvu u kojem ogromnu većinu čine vjernici ekstremno lako. Da je teško postati vjernikom ne bi imao 90% vjernika u populaciji. 

Na mojoj strani su podaci, a na tvojoj - što? 

Usput, evo ti i karton jer sam te više nego dovoljno puta u porukama upozorio na ovo tvoje posve nepotrebno citiranje bez kraćenja.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Ti bi da ti odgovaram na ovo more pitanja koja se tiču osnovnih definicija pojmova filozofije koju pretendiraš oboriti, a sam ne nudiš nikakav protuargument za rečeno, ne nudiš svoje viđenje teme... K tome, nisi odgovorio na jedno jedino tako jednostavno moje pitanje?! Dakle, ok ti je tjerati me dubiozama da se ponavljam, a odgovoriti na pitanje koje bi mi jasno olakšalo tijek rasprave je irelevantno? Počinjem sumnjati u tvoje prave motive za raspravom... 

To nisu osnovne definicije filozofije, dok ti pokusavas izjednaciti krscanski moral sa opcim (filozofskim). 

Nadalje, Baksa to ne pokusava oboriti jer je jasan razvoj etike i morala, vec on pokusava natjerati tebe da bez tautologije i krscanskih dogmi objasnis svoju tvrdnju o objektivnom dobru.

eywa33 kaže...

a sam ne nudiš nikakav protuargument za rečeno, ne nudiš svoje viđenje teme...

Ovdje pokazujes kontinuirano nepostenje u ovoj raspravi. Sam si nemusto i sa krajnje subjektivnog stajalista u raspravu ubacio termin koji nije definiran i koji je varijabilan u cijelokupnom razvoju etike i filozofije, sto te ne sprijecava da zahtijevas kontra-argumente necemo sto uopce nije argumentirano sa tvoje strane.

Opet - krscanski moral != moral.

eywa33 kaže...

Ti bi da ti odgovaram na ovo more pitanja 

K tome, nisi odgovorio na jedno jedino tako jednostavno moje pitanje?!

Krajnje nepostenje na granici uvrede. Tvoj argument ima uporiste iskljucivo sa stajalista krscanstva (cak restriktirano na rimo-katolicanstvo!) dok svjesno svodis tu subjektivnu dogmu na nivo jednostavnsti koja je opet, iskljuciva sa tvog stajalista ispod kompleksnosti cjelokupne rasprave o etici. 

U ovoj raspravi, a i u cjelokupnoj povijesti nereligjskog razvoja etike, nitko se ne usudjuje svoditi moral na objektivno standard, izuzev tebe, koji si vjesto umanjio intenzitet argumenta prelaskom sa objektivnog na maksimu (cak limes u nekim tvojim konstrukcijama). Nazalost ovo je skolski primjer obrane argumentacije., neprimjeren nivou kojeg ot tebe, svojom argumentacijom zahtijeva sugovornik.

eywa33 kaže...

tjerati me dubiozama da se ponavljam, a odgovoriti na pitanje koje bi mi jasno olakšalo tijek rasprave je irelevantno?

Natjerao si samog sebe navodeci konstrukcije koje uporiste imaju u krajnje restriktivnom sustavu koji pociva na dogmama koje ne vrijede ni u jednom drugom sustavu pa bio i on krajnje restriktivan.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
14 godina

Jedan mega LOL za ovu raspravu zadnjih par postova. 

Najzanimljiviji komad teksta bi bio " Ti si sam sebi primjer zašto nije lako postati vjernikom. Jer u protivnom, ti danas nebi bio ateist. Mislim da dalje ne trebam." Mislim da se tu trebala završiti rasprava.

Mislim, religija se u današnje vrijeme i održava na principu prenošenja u obitelji. Da nema toga, vjerujatno više ne bi niti bilo nikakve religije. 

10 godina
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Jedino je glup, i to izrazito, tvoj komentar jer je (p)ostati vjernikom u društvu u kojem ogromnu većinu čine vjernici ekstremno lako. Da je teško postati vjernikom ne bi imao 90% vjernika u populaciji. 

Na mojoj strani su podaci, a na tvojoj - što? 

Usput, evo ti i karton jer sam te više nego dovoljno puta u porukama upozorio na ovo tvoje posve nepotrebno citiranje bez kraćenja.

Na mojoj strani su podaci (97,7%), na tvojoj su podaci (2,3%)

Neka narod odluči :D

Hvala na kartonu, Bog zagovara na darivanju bližnjega svoga. Tebe smatram prijateljem, isto tako ljubim i neprijatelja. Hvala ti od srca. 

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Dileme koje su u diskonektu sa stvarnosti. Umjesto da pitaš ateiste koje dileme oni imaju, ti tu izmisliš neke svoje sulude dileme i projiciraš na njih! WTF?

Dileme koje su imali filozofi koje bi mnogi nazvali najuvaženijim ateistima čitave povijesti filozofije su u diskonektu sa stvarnosti ateizma? Ovo je, doista, tako teško za replicirati...

Pitao sam forumaša i izmjenio par svojih misli. Dokaz da ne čitaš. Evo pejstam:

"Pesimistični ateist vidi besmisao, a optimistični ateist ima iluziju o smislu i svrsi postojanja, moralnom djelovanju... Tako ja vidim ovu priču (dakle, na koga projiciram?!). Probaj me razuvjerit, ali najiskrenije te pitam, nikakav sarkazam ni trolanje. Daj mi, kao ateist, razlog za moralno djelovanje."
Na ovo je kolega dao odgovor, a ja svoj komentar te smo završili priču slaganjem, barem sa moje strane. Dakle, straw man.

mbaksa kaže...

Pitao bih se "koji je smisao" osjećaja krivnje ako sam tek zvjezdana prašina? Jasan primjer diskonekta sa stvarnosti. Ateisti se ne pitaju takve stvari - ako zbog ničeg drugog, onda zbog toga što ne stavljaju smisao tamo gdje mu nije mjesto. Iliti - pitanje koje si postavio spada u glupa pitanja.

Si siguran da se ateisti ne pitaju takve stvari ili samo projiciraš svoj stav na sveukupnu populaciju ateista?
Ne moraš odgovoriti, jer projiciraš. Kako znam? Pa imam frenda ateista koji se ne bi složio, kao prvo. A onda, imaš ergelu ateista koji su cijeli život pisali o - vidi vraga - ateizmu, i postavljali pitanje o smislu i to baš onom smislu za kojeg ti tvrdiš da ateisti ne postavljaju... Odgovor do kojeg su došli neki od njih jest upravo onaj kojeg ja iznosim kao cilj do kojeg ateizam vodi za kojeg me optužuješ da ga projiciram?! 
Evo još jedno pitanje: koji je po tebi smisao morala, odn. moralnog djelovanja? Ovo je ključno za "raspravu".
mbaksa kaže...

Zaključio bih da je potpuno nebitno što radim ja ili što radi itko drugi; Zašto? Još jedan jasan primjer diskonekta sa stvarnosti. Do takvog zaključka mogla bi doći deprimirana osoba - bez obzira je li u pitanju teist ili nije. Posebice mi nije jasno zašto bi ti došao do tog zaključka kad je situacija takva da nije nebitno što radiš na maloj skali, ali bi moglo biti nebitno na velikoj skali. Pa je sad na tebi na koju skalu ćeš se usmjeriti.

što će čovječanstvo izumrijeti; što vrste izumiru; - također pitanje skale

Zašto je bitno što radim na maloj skali? Obrazloženje ovog stava je ključno da ti mogu ukazat da je tvoj pogled na "moral" utemeljen na potpuno drugačijim razlozima koji za mene nemaju smisla, a nisu imali niti za Nitzschea, niti Schopenhauera, ni Sartrea... zbog čega su oni, došli upravo do onoga što ti smatraš "diskonektom od stvarnosti"...

mbaksa kaže...

Sve su to ionako slijepi bezumni procesi, - projiciraš svoje osobno nerazumijevanje kako nešto na manjoj skali može činiti nešto drugo na većoj skali

Nisi li prilično nedvosmisleno aludirao da nemamo niti slobodnu volju replicirajući na pitanje koje je postavio Original.exe? "Znači živimo kao da imamo slobodnu volju, iako je istina gorka. ". Koja je istina gorka? Da nemamo slobodnu volju? Dakle, slijepi bezumni procesi u mozgu stvaraju iluziju o "svijesti", mislima, slobodnoj volji i naposljetku - moralu, a ti ovdje gore aludiraš da ipak nisu slijepi bezumni procesi?! Ne razumijem. Rekao bih da si u kognitivnoj disonanci ako dobro zaključujem, no s obzirom da ne elaboriraš ništa detaljnije, ne mogu tvrditi sigurno. Jesu li naše misli tek proizvodi kemijsko-električnih reakcija u mozgu? Postoji li slobodna volja? Koji je smisao nečega na manjoj skali, recimo moralnog djelovanja?

mbaksa kaže...

sve je slučajnost - ? opet sebe projiciaš

Ipak, dakle nije slučajnost? Onda misliš da postoji neki, uvjetno rečeno, dublji razlog Big banga, evolucije, čovjeka, morala? Pliz, objasni se. Fakat želim čuti.

mbaksa kaže...

osjećaj za moralno djelovanje je tek naturalistički ostatak prirodne selekcije za očuvanjem vrste... So what? Zašto ga slijediti? - opet tvoja pogrešna interpretacija ateistova viđenja moralnosti

Pa obrazloži više koja je to ispravna!!!

mbaksa kaže...

Ako je moralnost tek iluzija, - što bi to značilo? sad moralnost pokušavaš distancirati od stvarnosti i posljedica 

Ok, dakle moralnost jest stvarna, ona postoji, i ima veze sa posljedicama ljudskog djelovanja. Ok, napokon imam mrvice koje oslikavaju tvoj pogled na moralnost. Dakle, za tebe je moralnost stvarna, ima veze sa posljedicama ljudskog djelovanja, a gorka je istina što ono? Da nemamo slobodnu volju jel? Dakle, došao si tamo gdje sam ja stigao hipotetskim pitanjima koje bih postavljao da sam ateist koje uporno pokušavaš diskonektat od stvarnosti. Očita kognitivna disonanca i teški straw man.

mbaksa kaže...

ako ne postoji apsolutno dobro i zlo i ako život nema konačan smisao i svrhu - čemu se brinuti oko ičega? - fakat, čemu? Opisuješ deprimiranu osobu, a ne ateista!

Dao sam odgovor na ovo Original.exe-u. Imaš iznad i ispod. Hint - optimistični i pesimistični ateist.

mbaksa kaže...

Strašno kolega, naprosto strašno. Bio bi zbilja jako loš ateist. Dakle, kao što sam već u više navrata rekao, nemoj izmišljati svoj neki suludi svjetonazor i lijepiti ga na ateiste!

Čitaj moje postove na temu. Evo, imao sam volje prolistati svoje postove i izrezati ono što ti argument očito svodi na straw mana.

Moja percepcija ateizma je ista ona koju su dijelili svi veći i važniji ateisti koji su predstavljali pravi izazov teistima svojim djelima.

... ateizam kako ga ja shvaćam - a rekao sam da ga shvaćam kroz nekolicinu prilično uvaženih povijesnih ličnosti koji su prštili ateizmom - vodi apsurdu, besmislu. 

Vjerojatno bi kao i svaki drugi ateist pokušao nekako osmisliti svoj život, svoje djelovanje i odluke... Ali u suštini bi mi sve to u konačnici bilo besmisleno, i varao bih sebe pokušavajući dati smisao tamo gdje ga nema.

Pesimistični ateist vidi besmisao, a optimistični ateist ima iluziju o smislu i svrsi postojanja, moralnom djelovanju... Tako ja vidim ovu priču. Probaj me razuvjerit, ali najiskrenije te pitam, nikakav sarkazam ni trolanje. Daj mi, kao ateist, razlog za moralno djelovanje. 

Ovo što tvrdiš bi bilo nešto prihvatljivo za mene ukoliko ne postoji objektivno dobro. Vrijedilo bi žrtve, istraživanja, spoznaje. Rekao bih da je to optimistični ateizam i pokušao bih biti takav.

Jasno je, dakle, da svoj "suludi svjetonazor" ne lijepim nikome već ga nedvosmisleno izričem kao svoj pogled na ateizam kojeg sam stekao kroz djela uvaženih ateista velikana.
Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
matrix777 kaže...

Na mojoj strani su podaci (97,7%), na tvojoj su podaci (2,3%)

Neka narod odluči :D

LOL! Skočio sam sebi u usta...

Znaš šta - ti si najgora reklama za svoje vlastite stavove ikada. 

This space for rent!
10 godina
Cordas kaže...

Jedan mega LOL za ovu raspravu zadnjih par postova. 

Najzanimljiviji komad teksta bi bio " Ti si sam sebi primjer zašto nije lako postati vjernikom. Jer u protivnom, ti danas nebi bio ateist. Mislim da dalje ne trebam." Mislim da se tu trebala završiti rasprava.

Mislim, religija se u današnje vrijeme i održava na principu prenošenja u obitelji. Da nema toga, vjerujatno više ne bi niti bilo nikakve religije. 

Stvar je takva kakvom je vi želite sami sebi preodočiti.

Malo dubljim razmišljanjem ( ovisno o potencijalu IQ-a), si mogao doći i do drugačijeg zaključka. 

Ja sam objasnio zašto nije (o)lako postati vjernikom NAKON odgoja, spomenuo sam i godine (30+ npr) kad odgoj definitivno prestaje pogotovo u toj dobi. Ne znam kada za tebe završava pa neću komentirati. 

Zašto se uhvatiti "vjere" kao predmet odgoja? Roditelji ti isto govore dok si mali (barem meni jesu) da budes dobar, ne smijes lagati, bla bla.. I to su ti rekli 1000 puta kad si bio zlocest, potukao se u skoli ili maznio kljuceve auta dok tate nema i otisao po curu. Pa ponekad napravis suprotno! Kako to da odgoj nije utjecao na takve stvari a na vjeru je u tolikom znacaju? 

"Vjeruj u Boga" reče otac. -vjerujes cijeli zivot (npr)

"Nemoj vise markirati iz skole" - markiras i dalje. 

Mozda glup primjer, ali odgoj je JEDNO i DRUGO. 

Ako ti ni sad nije jasno, poradi na sebi.

17 godina
matrix777 kaže...

Stvar je takva kakvom je vi želite sami sebi preodočiti.

Malo dubljim razmišljanjem ( ovisno o potencijalu IQ-a), si mogao doći i do drugačijeg zaključka. 

Ja sam objasnio zašto nije (o)lako postati vjernikom NAKON odgoja, spomenuo sam i godine (30+ npr) kad odgoj definitivno prestaje pogotovo u toj dobi. Ne znam kada za tebe završava pa neću komentirati. 

(...)

Iskreno, ti u ovoj dretvi nisi iskazao neki naročiti "potencijal IQ-a" (a baš ne barataš ni terminologijom), nisi svladao osnove citiranja i editiranja čak, pa mi nije jasno zašto imaš potrebu čvojeka koji te ni na koji način nije uvrijedio, vrijeđati i izazivati ovakvim pizdarijicama koje sam boldao? 

Savjetujem ti da se sam odeš hladiti malo od diskusije.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
matrix777 kaže...

Gle, ja kao vjernik iako druge vjere, ne mogu u potpunosti da razumijem to što ti govoriš. 

Sa aspekta postanka (bitna riječ) vjernikom od malih nogu Drago je u pravu u odnosu na tvoj argument. Ako imaš predominatni uticaj velikog broja stanovništva druge orijentacije onda je jasno šta ti Drago govori, teže je postat i biti različit od većine, odnosno lakše je postati vjernik u društvu u kojem je većina vjernika. Zbog tzv. "viška definicija" te prirode. 

No, da li si umjesto "nije lako postati vjernik" mislio "nije lako biti vjernik" i pridržavati se svega što to podrazumjeva, odnosno jednostavnije je sve odbaciti i postati "slobodan" od svih običaja, obaveza, dopuštenja i zabrana itd. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
14 godina
matrix777 kaže...

Zašto se uhvatiti "vjere" kao predmet odgoja? Roditelji ti isto govore dok si mali (barem meni jesu) da budes dobar, ne smijes lagati, bla bla.. I to su ti rekli 1000 puta kad si bio zlocest, potukao se u skoli ili maznio kljuceve auta dok tate nema i otisao po curu. Pa ponekad napravis suprotno! Kako to da odgoj nije utjecao na takve stvari a na vjeru je u tolikom znacaju? 

"Vjeruj u Boga" reče otac. -vjerujes cijeli zivot (npr)

"Nemoj vise markirati iz skole" - markiras i dalje. 

Mozda glup primjer, ali odgoj je JEDNO i DRUGO. 

Prvi bold: uhvatio si se mojeg IQ-a, a ti u 21. stoljeću vjeruješ da postoji netko tko je napravio cijeli svemir i baš ciljano na ovom planetu naselio razne vrste od kojih je baš izabrao ljude da budu najvažniji i jedino njima se obratio, a ostale zanemario. Ok.

Drugi bold: do svoje 16. godine sam bio vjernik i to isključivo jer sam iz teističke obitelji i jer su doslovno svi ljudi oko mene bili vjernici. Čim sam došao u godine kada mogu sam razmišljati svojom glavom i donositi svoje odluke, postao sam ateist. Što se poprilično kosi s tvojom tezom da okruženje i odgoj nemaju veze s tim kojoj vjeri (ne)pripadaš.

Ova usporedba s markiranjem ti je toliko glupa da je ne želim uopće dalje komentirati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.1.2017 14:19 (Cordas).
17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Ti bi da ti odgovaram na ovo more pitanja koja se tiču osnovnih definicija pojmova filozofije koju pretendiraš oboriti,

Znači, "objektivno dobro" je jedan od osnovnih pojmova u filozofiji? Zašto ga onda ti ne možeš definirati? Zar ne možeš onda prepisati definiciju iz neke knjige? Ili dati link na stranicu s definicijom?

eywa33 kaže...
a sam ne nudiš nikakav protuargument za rečeno, ne nudiš svoje viđenje teme...

Kak mogu protuargumentirati kad mi nije jasno o čem pričaš?!

12 godina
odjavljen
wyks kaže...

To nisu osnovne definicije filozofije, dok ti pokusavas izjednaciti krscanski moral sa opcim (filozofskim). 

Nadalje, Baksa to ne pokusava oboriti jer je jasan razvoj etike i morala, vec on pokusava natjerati tebe da bez tautologije i krscanskih dogmi objasnis svoju tvrdnju o objektivnom dobru.

Vidi, etika je filozofija morala. Pod filozofijom, s obzirom na kontekst rasprave, nedvojbeno je da mislim na moralnu filozofiju , to jest etiku. Dakle ne uvodim kršćanski moral u raspravu već isključivo onaj o kojem se raspravlja u etici, kao filozofiji morala. Nadalje, ovaj dio rasprave spada konkretnije u već spomenutu meta-etiku koja je jedna od grana etike. Dakle, komentar ti je promašen.. A onda, s obzirom da meta-etička pitanja nisu do kraja odgovorena, jer pravci u meta-etici nemaju dokaza - jer da imaju, samo bi jedan vrijedio, ostali bi bili objektivno pogrešni, a ova rasprava bi bila promašena - postoji masu pravaca, točno određnih, koji se razlikuju s obzirom na stajališta o značenju moralnih sudova, njihovoj naravi i mogućnosti argumentiranja istih; gdje ja ovdje argumentiram jedan oblik moralnog racionalizma kao meta-etički stav koji tvrdi da su moralni principi sintetički sudovi apriori. U tome konktekstu, prihvatio sam i naglasio Kantovo poimanje morala prikazano u Kritici praktičkog uma i Kritici čistog uma pa ću ti linkati da se ne mučiš previše. Nadam se da engleski nije problem.

Immanuel Kant (1724–1804) argued that the supreme principle of morality is a standard of rationality that he dubbed the “Categorical Imperative” (CI). Kant characterized the CI as an objective, rationally necessary and unconditional principle that we must always follow despite any natural desires or inclinations we may have to the contrary.

Boldano u citatu je ono što ja nazivan objektivnim dobromobjektivnim standardom, bezuvjetnim jamcem za moralno djelovanje... Dakle, riječ je o sintetičkom sudu aprioridakle - aposterirono dokazivanje je promašena logika.

wyks kaže...

Ovdje pokazujes kontinuirano nepostenje u ovoj raspravi. Sam si nemusto i sa krajnje subjektivnog stajalista u raspravu ubacio termin koji nije definiran i koji je varijabilan u cijelokupnom razvoju etike i filozofije, sto te ne sprijecava da zahtijevas kontra-argumente necemo sto uopce nije argumentirano sa tvoje strane.

Opet - krscanski moral != moral.

Dakako da sam sa krajnje subjektivnog stajališta ubacio termin, samo, on jest definiran, još odavno. Nije diskutabilna njegova definicija kao što ti aludiraš, nego zapravo njegova istinitost oko koje se filozofi koji se bave tim pitanjima (ne)slažu. Varijabilnost nije dakle u spornom pojmu, već o slaganju odn. prihvaćanju onoga što on predstavlja. Argumentirao sam, odn. prikazao zašto prihvaćam postojanje objektivnog standarda, objektivnog dobra, uzvišenog bezuvjetnog zakona (Kant)... 

Opet, kršćanski moral =/= moral. - prouči definicije morala i meta-etike.

wyks kaže...

Krajnje nepostenje na granici uvrede. Tvoj argument ima uporiste iskljucivo sa stajalista krscanstva (cak restriktirano na rimo-katolicanstvo!) dok svjesno svodis tu subjektivnu dogmu na nivo jednostavnsti koja je opet, iskljuciva sa tvog stajalista ispod kompleksnosti cjelokupne rasprave o etici. 

U ovoj raspravi, a i u cjelokupnoj povijesti nereligjskog razvoja etike, nitko se ne usudjuje svoditi moral na objektivno standard, izuzev tebe, koji si vjesto umanjio intenzitet argumenta prelaskom sa objektivnog na maksimu (cak limes u nekim tvojim konstrukcijama). Nazalost ovo je skolski primjer obrane argumentacije., neprimjeren nivou kojeg ot tebe, svojom argumentacijom zahtijeva sugovornik.

Ovo boldano - nema veze s logikom. Ako je Kantovo poimanje morala komplementarno kršćanskom koje ga nadopunjava, a ja se izrazito trudim ne uvoditi kršćanske dogme i moralnu teologiju, onda si upravo ti krajnje nepošten jer mi imputiraš neistinu, odn. ukratko - straw man. U raspravi sa drugim kolegom sam spomenuo Boga kao jamca moralnog djelovanja i moralnog suda za mene, dok u raspravi sa Baksom, bio sam izrazito oprezan da se ustručavam bilo čega što on ne prihvaća kao datost (Boga, dogme...). U filozofiji morala, koja se ne bavi religijskim pitanjima, prilično je važna diskusija ova koju izvodimo; pitanje smisla moralnih sudova.

wyks kaže...

Natjerao si samog sebe navodeci konstrukcije koje uporiste imaju u krajnje restriktivnom sustavu koji pociva na dogmama koje ne vrijede ni u jednom drugom sustavu pa bio i on krajnje restriktivan.

Ne! Gore ti je objašnjeno. Nikakav dogmatski sustav, isključivo filozofija morala. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice