Dali ste ikada imali astralna putovanja, lucidne snove i te pi*ke materine
26 | Ne |
---|---|
25 | Da |
Dali ste ikada imali astralna putovanja, lucidne snove i te pi*ke materine
26 | Ne |
---|---|
25 | Da |
Nadasve zanimljiva tema, osobno sam imao iskustva bliska lucidnim snovima a sa astralnim putovanjem se još nisam susreo. Bojim se inducirati to stanje zbog izvantjelesnog iskustva i mogućnosti paralize sna koju sam vec par puta dozivio (najneugodniji osjećaj ikad). Zanima me to sa čitanjem i odrazu u ogledalu, daj postajte neke linkove malo da više čitam o tome ! :)
A što naprimjer? Sebe u obliku duha? Ili neku utvaru i slično?
Recimo vidis lice, no ono bude "izmasakrirano" ili nesto slicno.
Previše ste Inception gledali...
@lzgr - To zašto se ne igrati sa tim, i zašto je riskantno je to, što svi tvoji najveći strahovi se prenose u astralni svijet, te te mogu progoniti u tvojoj podsvijesti do kraja života...
@DamageHigh - ima nas koji to prakticiramo često te nismo nabrijani na Inception...
A lucidne snove, nešto što mi se često dešava, jako lijep osjećaj, mnogo stvari iz stvarnog života okrenem u svoju korist itd.
Vidim da vas 99% misli da se radi o novoj igrici, od toga 75%
prepričava jeftine fabule iz filmova (negledanja u ogledalu)
a dio misli da će se uštekati kad se susjeda kupa pa joj gledati
cike. Odlično.
Aj samo malo realnih stvari:
-ne možete prizvati lucidni san kao kad loadate igricu, po receptu sa neta.
Mozak mora proći razne faze sna (kažu čak 5 faza), plus, ako ispravno i dovoljno spavate i zdravi ste,
vjerojatno ste imali lucidnih snova svake noći, ako ste imali neprekinut
san od 90-110minuta, ali ste ga "zaboravili" osim ako vas netko nije u tom trenutku probudio.
-oduzetost nema veze sa "krivim" ili specijalnim lucidnim astralnim snom, nego je to samo prekid sna u 3. ili 4. fazi, kad mozak
radi djelomično(3.faza) ili isključivo u sporim "delta valovima"(4.faza)
Tada mozak zbog "hlađenja" isključuje motoričke naredbe i ako vas nešto (prilično teško) probudi iz te faze,
možete biti oduzeti, dezorjentirani i "odvojeni" od svog tijela. Razne prijave NLO otmica pripisuju
se upravo iskustvima prisilnog buđenja u ovim fazama.
-REM faza je zadnja, 5. faza i to je dio kada nam se presleguju informacije u trajnu memoriju ili "flushaju" kao nepotrebne.
Dakle nešto kao defragmentacija/optimizacija.
Pritom smo "gledaoci" kockica koje se preslaguju, pa ih pratimo nesvjesno očima. Zato se i zove RapidEyeMovement.
Pritom možemo, ovisno o tjelesnom umoru i stupnju fragmentacije(nagomilanog neurednog spavanja mili manjka istog)
(ram moramo odraditi u kompletu, ako smo prekinuti ciklusi se neredovito ponavljaju dok god se rem ne obavi u potpunosti)...
dakle pritom možemo, ako nema puno posla za pospremanje preuzeti i aktivnu ulogu, pa nam snovi neće biti toliko kaotični
(razbacane kockice) i možemo ih kontrolirati, tj. "lucidno" sanjati. Dakle nema nikakve mistike niti strave u ulici brijestova.
-Ovo "gledanje u ogledalo", pri čemu se nešto "uznemirujuće" vidi, samo je odraz nesigurnosti (obično teenagarske u svoj
izgled), pa ćete bubuljicu koju inače vidite kad se gledate budin, u snu simbolizirati neprijateljskim stranim tijelom, poput crva
pod kožom ili ćete preuveličati gubitak kose i slično. Obična psihologija.
Mnogi su se također gro puta našli također da u snu neprestano kasne, ne uspijevaju pobjeći od nekog, ili izađu goli.
Sve spada pod standardne gornje simbolike sitnih frustracija, nesigurnosti i strahova koje inače normalno potiskujemo u realne okvire.
Naravno, mnogi new ageri kao i tisuće generacija dokonih prije njih, snu pridaju razna druga značenja, i hvale se
super vještinom astralnih putovanja, no stvar ne funkcionira u praksi. Astrelna putovanja koja su laboratorijski
kontrolirana, nisu polučila nikakve rezultate osim maštovitih pripovjetki. Snivalački "gurui" tako ipak nisu bili uspješni u analizi
temperature na površini Titana, vrsti preostalih igračih karata u specijalnoj zapečaćenoj kutiji,
sadržaju dnevnika na drugoj strani zemlje, i bilo čime ostalim lako provjerljivim.
Ako i "vidite" susjedu da se tušira, to su samo vlažni snovi,
jer kladim se da nije odlučila pod tuš u trenutku kad ste vi u svojoj specijalnoj lucidnoj REM fazi u pola 4 ujutro.
A nitko nije prijavio da je odlučio do susjede na tuširanje, ali je naletio na praznu kupaonicu sa ugašenim svjetlom,
pa je čekao 6 sati u svojem transcedentalnom stanju da dotična dođe obaviti malu nuždu.
Vidim da vas 99% misli da se radi o novoj igrici, od toga 75%
prepričava jeftine fabule iz filmova (negledanja u ogledalu)
cike. Odlično.
Aj samo malo realnih stvari:
-ne možete prizvati lucidni san kao kad loadate igricu, po receptu sa neta.
Mozak mora proći razne faze sna (kažu čak 5 faza), plus, ako ispravno i dovoljno spavate i zdravi ste,
vjerojatno ste imali lucidnih snova svake noći, ako ste imali neprekinut
san od 90-110minuta, ali ste ga "zaboravili" osim ako vas netko nije u tom trenutku probudio.
-oduzetost nema veze sa "krivim" ili specijalnim lucidnim astralnim snom, nego je to samo prekid sna u 3. ili 4. fazi, kad mozak
Tada mozak zbog "hlađenja" isključuje motoričke naredbe i ako vas nešto (prilično teško) probudi iz te faze,
možete biti oduzeti, dezorjentirani i "odvojeni" od svog tijela. Razne prijave NLO otmica pripisuju
se upravo iskustvima prisilnog buđenja u ovim fazama.
-REM faza je zadnja, 5. faza i to je dio kada nam se presleguju informacije u trajnu memoriju ili "flushaju" kao nepotrebne.
Dakle nešto kao defragmentacija/optimizacija.
Pritom smo "gledaoci" kockica koje se preslaguju, pa ih pratimo nesvjesno očima. Zato se i zove RapidEyeMovement.
Pritom možemo, ovisno o tjelesnom umoru i stupnju fragmentacije(nagomilanog neurednog spavanja mili manjka istog)
(ram moramo odraditi u kompletu, ako smo prekinuti ciklusi se neredovito ponavljaju dok god se rem ne obavi u potpunosti)...
dakle pritom možemo, ako nema puno posla za pospremanje preuzeti i aktivnu ulogu, pa nam snovi neće biti toliko kaotični
(razbacane kockice) i možemo ih kontrolirati, tj. "lucidno" sanjati. Dakle nema nikakve mistike niti strave u ulici brijestova.
-Ovo "gledanje u ogledalo", pri čemu se nešto "uznemirujuće" vidi, samo je odraz nesigurnosti (obično teenagarske u svoj
izgled), pa ćete bubuljicu koju inače vidite kad se gledate budin, u snu simbolizirati neprijateljskim stranim tijelom, poput crva
Mnogi su se također gro puta našli također da u snu neprestano kasne, ne uspijevaju pobjeći od nekog, ili izađu goli.
Sve spada pod standardne gornje simbolike sitnih frustracija, nesigurnosti i strahova koje inače normalno potiskujemo u realne okvire.
Naravno, mnogi new ageri kao i tisuće generacija dokonih prije njih, snu pridaju razna druga značenja, i hvale se
super vještinom astralnih putovanja, no stvar ne funkcionira u praksi. Astrelna putovanja koja su laboratorijski
kontrolirana, nisu polučila nikakve rezultate osim maštovitih pripovjetki. Snivalački "gurui" tako ipak nisu bili uspješni u analizi
temperature na površini Titana, vrsti preostalih igračih karata u specijalnoj zapečaćenoj kutiji,
sadržaju dnevnika na drugoj strani zemlje, i bilo čime ostalim lako provjerljivim.
jer kladim se da nije odlučila pod tuš u trenutku kad ste vi u svojoj specijalnoj lucidnoj REM fazi u pola 4 ujutro.
A nitko nije prijavio da je odlučio do susjede na tuširanje, ali je naletio na praznu kupaonicu sa ugašenim svjetlom,
pa je čekao 6 sati u svojem transcedentalnom stanju da dotična dođe obaviti malu nuždu.
super si sve napise, al daj covjece uredi to da je lakse za oci boli me glava
Slazem se sa svime osim sa ovim o ogledalu. Ne dogada se stalno da je slika izoblicena ili nekakva deseta, no u najcesce slucajeva ona je takva.Naravno ispred zrcala se moze i jos stvari dogoditi, evo malo linkova dolje pa kome se da neka procita.
Na neki nacin i je istina, da ako se bojis da ces vidjeti nesto zastrasujuce, to ces doista i vidjeti. No tu ima puno vise od nesigurnosti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lucid_dream#Reality_testing
http://www.lucidity.com/NL52.LightandMirror.html
Teško, tipkam na poslu dok radim druge stvari, stoga sorry i na tipfelerima :)
Da se vratim na temu, ...vjerojatno ste ovdje mnogi mladi pa uglavnom nemate traumatskih iskustava
osim nekih povremenih noćnih mora izazvanih aktualnim snažnijim stresovima
(npr. pisanje državnih matura u snu)... no ja osim prijašnjih opetovanih snivanja
traumatskih situacija u ratu (koje skužim da sanjam, pa proglasim lucidnima,
pa malo kontroliram, pa opet "pobjegnu" u svoju kolotečinu),
gotovo svaku noć "razgovaram" i sa pokojnim ocem.
Znam da je san, pa pričam i časkam. Prežvakavam aktualne probleme u kući i
stavljam mu u usta stvari koje mi iskustvo i pamćenje tvrde da bi ih on pričao.
Nikakve specijalne pripreme ni recepte za to netrebam, samo treba malo discipline kad
ću se probuditi (na kraju REM ciklusa), da bih zapamtio "događaj".
No ne proglašavam se zato šamanom ni mistikom, a snove nečim što nisu.
Ima jedna situacija sa REM fazom: proživljava se bez posrednika(čula), svjesnih filtera(prosudbe) i
stega samokontrole. Stoga noćna mora može biti izrazito intenzivna iako prepričana
ne djeluje strašno, erotski san može iako realno banalan, izazvati poluciju ili snažan osjećaj
"zaljubljivanja" u sanjanu osobu ako se potom probudite,
a naoko složeni problemi poput matematike, daju se
u snu rješiti (ako ih inače znate rješiti) sa nevjerojatnom lakoćom i brzinom.
No u pravilu se u lucidnom snivanju teško ili nikako prizivaju ova "ugodnija" iskustva.
Obično se ljudi zadovolje obaranjem svemirskih rekorda u skoku u dalj i letenju kraul stilom:)
cike.
Moguce je, to je terapija za one koji imaju velikih problema sa snovima...
možete biti oduzeti, dezorjentirani i "odvojeni" od svog tijela.
Pretpostavljam da je ovo komentar na onaj moj upis o tome. Nisam ni ja rekao da ima veze s time. Nego sam rekao da ako prije navedeni postupak ne uspije, mozes zavrsiti u tom stanju, i onda bedara... :D
I nije iskljucivi razlog gasenja pojedinih dijelova, hladenje mozga. Nego i smanjenje potrosnje energije. Mozak je, naime, jedan od vecih potrosaca glukoze u organizmu. Mozdane stanice konzumiraju puno vise glukoze od ostalih stanica...
Ovo nije sigurno. Nitko sa sigurnoscu jos nije utvrdio cemu REM faza sluzi, postoje samo teorije i indikacije...
I da i ne. Nije samo odraz u ogledalu nego i citanje teksta kao i gledanje na sat. Opcenito za vrijeme snova "vidimo" ali kada pokusamo doista promotriti detalje to postaje nemoguce...
Nemogucnost bijega od progonitelja za vrijeme sna je cesto prouzrocena time sto nismo savrseno mirni dok spavamo pa nam se ponekad noge zapletu u pokrivacu, to se u mozgu za vrijeme sna onda manifestira kao teske noge i stalno padanje za vrijeme bijega. Za snove u kojima smo goli u javnosti psiholozi kazu da je to prouzroceno nasim strahom da ljudi ne otkriju neke stvari o nama koje im tajimo. Vjerojatno postoji i objasnjenje za kasnjenje u snovima, ali ja ga jos nisam cuo.
Takoder poznato je i da spavanje na lijevoj strani tijela kao i konzumiranje teske hrane prije spavanja, moze potaknuti nocne more zbog nelagodnog osjecaja u tijelu.
Ovo je sve tocno, nadam se da nitko stvarno ne misli kako se doista nalazi izvan tijela, to je sve u glavi. Ali ljudska psiha je zanimljiva stvar...
Zanimljivo je da i ti regularno imas lucidne snove, a ja sam do sada imao samo jedan. Iako sam jednom prilikom ujutro uspio nabrojati cak 5 razlicitih snova koje sam te noci odsanjao, niti jedan od njih nije bio lucidan. Inace, ako se nekome dogadalo da bi se probudio sa jasnim sjecanjem sna i onda bi taj san jednostavno iscezao da bi ga za par minuta potpuno zaboravili i cesto nam od sna ostane samo osjecaj (dobar ili los san), ima jedna caka. Nakon sto se probudite (postanete svjesni), ne pomicite se uopce i polako si odvrtite cijeli san u glavi da vam "sjedne". Nagla povecana aktivnost motorickih funkcija omete proces pamcenja sna...
Da, ovo je istina...sjećam se i sam da sam jednom sanjao nekakav hotel i nema šanse da pročitaš broj sobe...:P
cesto nam od sna ostane samo osjecaj (dobar ili los san), ima jedna caka. Nakon sto se probudite (postanete svjesni), ne pomicite se uopce i polako si odvrtite cijeli san u glavi da vam "sjedne". Nagla povecana aktivnost motorickih funkcija omete proces pamcenja sna...
Da ne radim kobasu iz citata ctiranog citata, po brojevima;
1. REM faza je prilično istražena, ako ništa (jer to je najlakše dokazati) dosta dobro se zna kakvu štetu se radi mozgu ako mu se ne dopušta završetak REM ciklusa.
To je inače izrazito efikasna vrsta torture, KGB je u prekidanju REM spavanja pritvorenika bio toliko uspješan, da su bili halucinantni, isprana mozga i toliko psihički izmoždeni, da su priznavali sve, pa je CIA pod sugestijama svojih psihologa i naučnika bila uvjerena da rusi koriste neke specijalne droge. Stoga su brže bolje pokušavali na vlastitoj populaciji i vojsci replicirati rezultate, koristeći najgore psihotropike koji su im dopali šaka. Inače, kad smo na ovoj temi, predlažem onima koje to zanima, dosta informativan i lako gledljiv BBC-ev dok Horizon: Why Do We Dream?
2. nemogućnost praćenja protoka vremena, gledanja samog sebe i čitanje teksta.
Naravno da ne možemo pratiti protok vremena na sanjanom satu, i egzaktne detalje na koje smo navikli u zbilji - rem snivanje nije linearno.
Mozak u tom pregledavanju paketića informacija sinapsi nema stvarni spoznajni podražaj (vidom) i funkcionira preskakanjem pojmova i simbolikom.
Ponavljam, nitko nije sanjao da 6 sati čeka susjedu u njenom wc-u i pritom čita u dosadi kemijski sastav na pasti za zube.
No, moguće je "čitati" tekst, ali uzrok je obično stvarno slušanje zaboravljenog uključenog tv-a ili radija, koji mozak reinterpretira u "logičnu" radnju.
Moguće je kažem i obavljati neke naoko egzaktne radnje poput računanja. I to nevjerojatno lako, jer je u biti ipak riječ o "apstraktnim" radnjama.
Navodno je Mendjeljejev periodički sistem elemenata odsanjao. Kao i sastav atoma. No naravno, prije toga su duboko svjesno bili u navedenoj problematici.
Kad smo kod toga, ima jedna zanimljiva pretpostavka da je snivanje u biti kvantno stanje svijesti. Ako ste upoznati sa pojmom kvantne mehanike,
(poznata shredingerova mačka koja je i mrtva i živa istovremeno), stvarno je moguće da ima logike u tome; po dokazanoj kvantnoj teoriji,
na kvanntim veličinama (i normalnim, ali daleko manje moguće)- moguće je biti na više mjesta odjednom, prolaziti kroz zidove, vrijeme i obzervacija položaja ili brzine su nemogući i t. d. baš poput sna :)
3. nemogućnost bijega od progonitelja.
Ne nije (ovdje konkretno) riječ o zapletenim nogama, sanjaoci često vrlo uspješno trče od progonitelja, ali ma gdje se skrili, on ih pronađe, pa oni ponovo bježe dalje.
To je prema nekakvoj uvriježenoj (manje frojdovskoj više jungovskoj) psihoanalizi potisnuta frustracija podređenim položajem pred nekim autoritetom ili problemom.
4.citat kako zapamtiti san... da, to je standardni način učenja. Ponavljanje u glavi:) Može se isto tako i zapisati ili izdiktirati pri buđenju.
1. Zna se krajnji ucinak, ali se ne zna sto se tocno s mislima dogada za vrijeme REM faze, niti njena funkcija nije jos tocno utvrdena, ono sto se zna jest da je bitna. Znanost moze mjeriti samo aktivnosti pojedinih djelova mozga, ali ne moze interpretirati pojedine elektricne impulse. Ne znam sto se u onom dokumentarcu koji si linkao tvrdi, ali ove moje tvrdnje dolaze na osnovu naucenog u skoli.
Ovo je inace super link:
http://psych.ucsc.edu/dreams/FAQ/index.html
2. Gledanje na sat u snu nije povezano s protokom vremena u snu, radi se o nemogucnosti mozga da odluci kako tocno nesto izgleda, time je vise povezano s nemogucnoscu razabiranja detalja nego s protokom vremena. Covjek u snu ne moze citati nesto sto nikada nije procitao, niti vidjeti ljude koje nikada prije nije vidio. Sve dolazi iz memorije.
3. Podrazaji iz stvarnog svijeta imaju utjecaj na snove (kao sto si naveo primjer nesvjesnog slusanja upaljenog TV-a za vrijeme sna), ja ne govorim o situacijama gdje progonjeni uspjesno bjeze nego o puno cescim situacijama kada bjezis, ali iz nekog razloga stalno posrces ili ne mozes brzo trcati (ovo se meni osobno cesce dogodi)...
4. Nije tu poanta bila u ponavljanju, to se podrazumjeva. Repetitio est mater studiorum, to valjda svi znamo. Htio sam istaknuti vaznost ponavljanja sna u glavi *prije* ikakvog fizickog pokreta udova...
Par puta sam mogao kontrolirati svoj san al sam bio napusen kao zvijer
Lucidan san sam doživio već nekoliko puta...Zakon stvar, anyway, uvjek sam pobjedio nekog neprijatelja ili bilo šta, jedino mi problem predstavlja paljenje svjetala u snu :D, čitati još nisam probao, a kod lucidnog snova sam uvijek imao potpunu kontrolu nad cjelim svjetom oko sebe.Neznam šta ste vi tu zakomplicirali, to su normalne stvari i nema se čega tu plašiti. Astralno putovanje još nisam iskusio,al kolko sam ja skuzio ,to su sve kontrolirani snovi a ne neko izlaženje iz tijela..Anyway, zahvaljujući tome istraživanju sam se rješio svog straha :)..Hvala..
No je li ovdje doista rijec o bjegu od stvarnosti (i vlastitog tijela), ili samo pokusaj preuzimanja kontrole nad vlastitim umom u trenutcima kada je nemamo (za vrijeme sna)?
Astralna projekcija nije san, i ne postiže se uspavljivanjem. Jogini ju dosežu meditacijom i vježbom, ostali - kako tko, naravno.
No na kraju se svodi na odvajanje od fizičkog tijela. Na stranu koliko truda treba da se to postigne - koja je svrha toga? Mislim, zašto bi itko želio odvojiti se od svojeg tijela i otići nekamo, kada to možeš postići i šetajući? :)
Neznam jeli ovo lucidni san, pa ako mi moze netko reci?
To sam sanjao prije 3 godine (ako se dobro sjecam).
Sanjao sam da sam bjezao iz jednog dvorca od nekog zombi/mumija cudovista.
Dosao sam do "dvorista" dvorca, nije ustvari bilo dvoriste, nego neki malo siri put ograden kamenjem od kojeg je sagraden dvorac(nije bilo krova).
Tu sam pao na jednom mjestu, digao se i poceo trcati, ali me uhvatio.
Zatim sam se ponovno vratio na taj trenutak kad sam pao i mogao sam raditi sto hocu, tocnije bjezati kako hocu.
Tada sam shvatio da je san.
Poceo sam raditi svakave "jump-ove" i trikove iz raznih animea, igri, parkoura, trcao sam najbrze sto sam mogao.
Ali svaki put me uhvatio i svaki put kad me uhvatio vratio sam se na taj trenutak kad sam pao.
Jednom sam se probao tuci s njim, ali bio je veci do mene za metar, tako da...
I tako poslije jedno 200 pokusaja(doslovno) ja se probudim.
No je li ovdje doista rijec o bjegu od stvarnosti (i vlastitog tijela), ili samo pokusaj preuzimanja kontrole nad vlastitim umom u trenutcima kada je nemamo (za vrijeme sna)?
Astralna projekcija nije san, i ne postiže se uspavljivanjem. Jogini ju dosežu meditacijom i vježbom, ostali - kako tko, naravno.
No na kraju se svodi na odvajanje od fizičkog tijela. Na stranu koliko truda treba da se to postigne - koja je svrha toga? Mislim, zašto bi itko želio odvojiti se od svojeg tijela i otići nekamo, kada to možeš postići i šetajući? :)
Jel' možeš otići na Antarktik pješice, jel možeš pješice prolaziti kroz zidove, jel' možeš otići i dalje od svog motherplaneta? I don't think so...
Astralna projekcija nije san, i ne postiže se uspavljivanjem.
Tako kazu...
Meni ovdje nije cilj secirati niciju duhovnost, mislim da moj argument stoji neovisno radi li se tu o pukom snu ili necemu dubljem.
Mene zanima (ove iskusnije pitam), kroz koju Vi chakru doživljavate vantjelesno iskustvo? Ja kroz 3. oko...
Jel' možeš otići na Antarktik pješice, jel možeš pješice prolaziti kroz zidove, jel' možeš otići i dalje od svog motherplaneta? I don't think so...
1. mogu.
2. nisi čuo za vrata? :) zanimljiv izum, vjerujem da ih imaš u kući / stanu... :)
3. To ne može nitko. Znaš li uopće što je astralna projekcija? :)
Imam dovoljno godina, i svašta sam prošao, uključujući tu i druženje (i brijanje) sa ljudima koji su brijali na to, a i na još koješta, a i sam sam se bavio sa gomilicom stvari.
Nakon podosta vremena (desetljeće i pol) sam prihvatio činjenicu da je znastvena metoda ipak ono što vrijedi, a ostalo je sve rekla-kazala.
Mogao sam izmisliti priču i ne biste imali nikakvog načina da ju provjerite. Čemu to? :)
Lucidni snovi su, za razliku od AP, lako dostupni svima, i samo je stvar vježbe i volje. Doslovce. Truditi se ostati svjestan i dok toneš u san. Osobno čak i imam metodu kojom unaprijed razaznajem hoće li biti lijep san, ili ružan, te ga mogu prekinuti i prije nego što je počeo. Supruga je mislila, kad me prvi puta vidjela i čula da prekidam san, da imam nekakav napadaj... :) no u rijetkim trenucima ta metoda zakaže.
Pojasni tu metodu kako znaš kakav će san bit ?
Ako želite dokazati da ne serete, evo zadatak - na mojoj srednjoj školi (SŠ Ivanec, nalazi se u Ivancu kao što ste pretpostavili) je uvijek naljepljena reklama za neki film i kojekakvi papiri. Od vas zahtijevam da kažete koji se film reklamira.
EDIT: Ovo ne vrijedi za ljude koji žive blizu. Vi možete doći pogledati i pješice :)
Ako želite dokazati da ne serete, evo zadatak - na mojoj srednjoj školi (SŠ Ivanec, nalazi se u Ivancu kao što ste pretpostavili) je uvijek naljepljena reklama za neki film i kojekakvi papiri. Od vas zahtijevam da kažete koji se film reklamira.
Transformers 3
Transformers 3
Iskreno, nemam pojma koje je, sutra idem pogledati.
Ne putujes svijetom,putujes kroz svoju memoriju.
Nisam nikada imao lucidni san iako mi je želja to doživjeti, ali eto, lijen sam, moglo bi se reći, jer nikad nisam imao dovoljno strpljenja započeti i odraditi ovu metodu:
Radi se o tome da sam čuo da je najbolja metoda za pobuđivanje lucidnih snova zapisivanje snova. Znači, odmah nakon buđenja ujutro zapisati u tzv. dnevnik snova svoj san, početi od onoga čega se najbistrije sjećate, pa dalje zapisivati sve sitne detalje kako ih se budete prisjećali. Opisivati prostor oko sebe, ulice, ljude, nelogičnosti, itd. To raditi svaki dan (naravno, ako se ne sjećate sna taj dan nećete zapisati ništa).
Ovo ima više učinaka:
E sad, postoji i način koji se može koristiti odvojeno, ili u kombinaciji sa dnevnikom snova, a to je tzv. "reality check", tj. kada si u budnom stanju odredite neku jednostavnu radnju nakon koje rezultat potvrđuje da ste budni, npr. pogledate u sat, vidite ispravan broj sati = budni ste... Kako ste razvili naviku gledanja u sat, to će se događati i u snu, pa kad u snu pogledate u sat, a vidite da vam se brojke mijenjaju, razljevaju ili ih nema = sanjate. Dovoljan "okidač".
Isto tako, kada se uđe u lucidan san, dosta ljudi se zna probuditi. Pročitao sam da je trik da kad se shvatite da sanjate (na početku lucidnog sna) pokušate raditi neke jednostavne radnje tipa brojanje brojeva, zbrajanje jednoznamenkastih brojeva, recitiranje abecede i slično.
Toliko sam čitao o tome, ali nažalost još niti jednom mi nije uspjelo doživjeti i održati lucidan san. :(
EDIT: BTW je li itko od vas ikad skužio da ima neograničenu mogućnost prisjećanja u snu. Npr. u snu uzmem Bug, broj koji je izašao prije nekog vremena, npr. godinu, dvije, i dok ga listam i čitam (u snu) znam točno da tako ide tekst u stvarnosti? A sve je ispravno: naslov, broj stranice, tekst, slike, potpisi ispod slika... o.O