Pozdrav ljudi, imam jedan upit, imam poprilično softwarea koji su ostali u firmi i koje treba prenjet na drugu firmu, tiču se građevine Archline, Tower, Armcad i slično, postoji li gdje u RH netko tko otkupljuje ili nešto slično takav korišteni specijalizirani software, baš glupo da nema, jednom kad mi je trebalo isto nešto i kupio bi također nisam našao ništa tako slično.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav ljudi, imam jedan upit, imam poprilično softwarea koji su ostali u firmi i koje treba prenjet na drugu firmu, tiču se građevine Archline, Tower, Armcad i slično, postoji li gdje u RH netko tko otkupljuje ili nešto slično takav korišteni specijalizirani software, baš glupo da nema, jednom kad mi je trebalo isto nešto i kupio bi također nisam našao ništa tako slično.
-ne postoji nigdje u svijetu, osim na 'jakuševcu' .. jer je to stvar licence, vlasništva itd. ..
-jedini izuzetak za microsoft eula-soft-licencu po svijetu-regijama je njemačko-austrijska eula, kojom oni imaju pravo prenjeti vlasništvo (prodati) računalo (hw) s predinstaliranim oem softom, dakle samo ono što je došlo s hw-om paket-zajedno.. a to može biti samo win os + često msoffice.. ne treći soft kojeg nemaš kao predinstaliranu oem licencu.. i to za dojč-aus, kao izuzetak koji možeš pročitati u eula-i.
-no pošto smo eu, tad svaki zakon koji vrijedi u jednoj državi, možeš iskoristiti i po toj osnovi to tražiti-dobiti, no ne za tvoj primjer jer to nije oem-prednstaliran soft-licenca i to kad bi prodavao računala-komplet.
-to koriste i 'pirati' ali samo za win-mso licence, jer za ostali soft ne postoji, tj svaki proizvođač ima svoje uvjete pa odeš na njihove stranice i vidiš ili pitaš.. ne 'nas' ili nekog u prolazu, nego jedine relevantne-vlasnike, koji će naravno reći 'ne'. .. :) a ako misliš da postoji neki zakon koji bi to omogućio, opet ne. .. tj izuzetak je ms-eula i to zato jer je oem-predinstalirano i jer su te države tako ugovorile uvjete s vlasnikom prilikom licenciranja.
-tako postoji mogućnost da je firma u licenciranju upravo tako ugovorila mogućnost.. no naravno to bi radila samo neka 'velika' firma, država i sl. .. ostali mali nemaju direktne ugovore pa time ni takvu mogućnost.
-obrnuto, svaka neovlaštena distribucija je zabranjena, kažnjiva.. jedino vlasnik može dozvoliti korištenje, tj posjedovanje licence nije vlasništvo nad soft, jer riječ licenca nije vlasnički list nego dozvola uz uvjete.. i korisnik tad ima dozvolu koristiti soft, nema dozvolu prenositi dozvolu na treće osobe, kao što vozač s vozačkom dozvolom ne prenosi vozačku dozvolu na treće osobe, to radi autoškola-policija itd.. ovlaštena institucija ili vlasnik. ok? -sve ostalo je piraterija, kažnjivo, zabranjeno i bilo koji izvor licence ili softa koji nije ovlašteni izvor je piraterija, što eliminira logiku da će bilo tko tko zna zakon-pravila nešto kupiti-platiti makar 1€ jer nema važeću-valjanu licencu, kao što nebi imao valjanu vozačku da mu je ti isprintaš, imao bi fejk, novčanice itd..
-a roba koja nije original-brand, npr cipele-tenisice, trenirke, parfemi.. se ne smiju staviti na tržište, moraju se uništiti, spaliti, ne može se čak donirati u dobrotvorne svrhe.. i to zna tko želi znati, pa se piraterija ne koristi ili se barem ne plaća čak ni jedan euro jer je tad bolje biti bez licence-dozvole nego imati lažnu, kao novčanice ili vozačka-fejk jer tad osim vožnje bez vozačke snosiš kaznu za falsificiranje dokumenta, dodatno djelo itd.
-tebi je to baš glupo i kad si tražio nisi pronašao? -kul.. sad znaš i zašto. :)
ti si ko AI chatbot ali da je samo naporan i beskoristan. Daj sjaši više
Zanimljivo, ali u konkretnom slučaju ipak griješiš. Radi se o trajnim licencama Tower i ArmCAD, a proizvođača/distributera sam već kontaktirao upravo vezano uz prijenos i dobio potvrdu da je prijenos licenci moguć. Dakle, nije riječ o OEM Windows licenci niti o neovlaštenoj distribuciji, nego o prijenosu postojeće licence na drugu tvrtku uz suglasnost/licencnu proceduru nositelja prava. Zato i tražim postoji li netko tko otkupljuje takve licence ili posreduje pri prodaji. Ako je proizvođač potvrdio da je prijenos moguć, teško da se to može nazvati piraterijom.
-zato i kažem, kontaktiraš vlasnika.. i eto, on ti kaže da je moguće.
-istovremeno to ti je odgovor zašto ne postoji 'trgovina' jer je to stvar vlasnika i korisnika licence, ne trećih strana, tj da vlasnici žele promjenu politike licenci kao 'liberalizaciju' tad bi to bilo tako riješeno, ne žele i tad to riješavaš direktno.. tj ako ti kao firma preneseš licencu uz suglasnost vlasnika, trgovina-posrednik-netko treći s tim nema ništa, čak ni država-zakon (osim da ga kršiš..) itd.
-npr jedna firma kupi drugu firmu i postaje 'vlasnik' (korisnik) svega što je kupljena firma imala..
-zato to nema koristi pitati 'na internetu' nego moraš direktno s vlasnikom licence dok za primjer navodim ms-eula, a naravno svaka firma koja proizvodi soft ima svoje uvjete koje tad moraš poštivati pa i mogućnost prijenosa.