Pravno pitanje u vezi softverskih licenci

poruka: 9
|
čitano: 2.238
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pitanje za pravnike, ako slozim sustav sa jednim serverom na kojemu je instaliran jedan legalni autocad i onda 10ak thin client-a koji nemaju autocad instaliran pokrece jednu instancu autocada sa servera jel to legalno?

Jer realno gledano thin client-i nemaju instaliran autocad pa inspekcija nemoze zhtijevati licencu za thin client-e dok server ima legalnu kopiju programa.

Isto tako ako ti u svom kompu otvoris 10 autocad prozora ti nemoras imat licencu za svaki prozor, a ovo je ista stvar samo se otvara na remote client-u u lan-u.

Ali isto tako ovo je debelo varanje..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Mislim da nije legalno. Takodjer postoji caka, koja funkcionira kod vecine programa koje sam isprobao, gdje mozes trial verzije produziti zauvijek koristeci takodjer legalan program i tema mi bila obrisana.

,,Baš i nije... COD je više razbibriga u odnosu na nadmoćni BF2.'' ROFLCOPTERIMAO
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Pravno pitanje u vezi softverskih licenci
itko?? toliko pirata a nijedan pravnik, zalosno
17 godina

Nisam pravnik ali gledaj ovako. Ti platiš licencu za 1 radno mjesto. Na tom radnom mjesto smije raditi jedna osoba.

Znači po tome bi ovo bilo kao da ja stavim neki program na jači komp i onda svi koji su u mreži mogu koristit isto to bez licnence.

E baš neide. Znači inspekcija ima pravo kazniti sve koji koriste na taj način programe.

To ti je kao da od igre više korisnika koristi isti account. To je automatsko kršenje licence i ban.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.5.2011 13:12 (Hummer).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pitanje - kakvu licencu ima taj tvoj legalni AutoCAD?

1. Stand-Alone

2. Multi-seat Stand-Alone

3. Network

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -

2 0 hvala 0
15 godina
macak kaže...

Pitanje - kakvu licencu ima taj tvoj legalni AutoCAD?

1. Stand-Alone

2. Multi-seat Stand-Alone

3. Network

Preteče me čovjek.

Kako AutoCAD ima mrežnu verziju, petljanje s Stand-Alone kao mrežnom varijantom mislim da ne prolazi. Najbolje ti je pročitati EULA-u uz AutoCAD koji planiraš koristit. Unutra ti je sve napisano. Teško da ćeš naći pravnika koji je potkovan s poznavanjem predmetnog softvera.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan
ma autocad je bio primjer, mislim na softver opcenito
15 godina
Hummer kaže...

Nisam pravnik ali gledaj ovako. Ti platiš licencu za 1 radno mjesto. Na tom radnom mjesto smije raditi jedna osoba.

Znači po tome bi ovo bilo kao da ja stavim neki program na jači komp i onda svi koji su u mreži mogu koristit isto to bez licnence.

E baš neide. Znači inspekcija ima pravo kazniti sve koji koriste na taj način programe.

To ti je kao da od igre više korisnika koristi isti account. To je automatsko kršenje licence i ban.

Vjerojatno si htio reći da ga istovremeno ne mogu koristiti dva korisnika. Instalacija AutoCAD-a je vezana uz računalo i bilo tko da sjedne za to računalo može raditi bez posljedica. Isti taj autoCAD može biti instaliran na dva računala (lap i desk) i legalno se može koristiti kroz seljenje licence. Poanta je u tome da se ne može istovremeno raditi na oba računala s licencom. Nadalje Autodesk ima i program pretplate na svoje proizvode u kojem se dozvoljavaju i odstupanja (tiopa da stariju verziju koristiš na drugom računalu.....). Sve rečeno odnosi se na stand-alone verziju.

15 godina
Escudo kaže...
ma autocad je bio primjer, mislim na softver opcenito

Nisam siguran da postoji generalni stav po tom pitanju. Najbolje ti je proučiti EULA-u prije instalacije što ti je jednako vađenju zuba na živo.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice