Kad uneseš IBAN za transakcije građana izbaci ti ime i prezime na koje glasi račun, tj. osoba kojoj uplaćuješ i tek onda potvrdiš uplatu. To ime ne može biti lažno jer trebaš dat osobnu/OIB kada izrađuješ račun u banci.
Probao sam na ZABI al mi to radi samo za pravne. Za fizičke mi neda. Ili mora primatelj biti iz iste banke čije je bankarstvo?
Probao sam na ZABI al mi to radi samo za pravne. Za fizičke mi neda. Ili mora primatelj biti iz iste banke čije je bankarstvo?
Iz iste banke mora biti.
Hvala. Zanimljivo, uvjeren sam bio da to ne radi za fizičke osobe. Jer sam provjeravao na ZABI ili možda sam tam ne radi. Budem baš probao kad dođem doma.
Nevezano za prijevaru. Kako možete dobiti podatke od fizičke osobe kroz bankarstvo? Kaj ne funkcionira to samo za pravne?
Ezaba ima opciju provjere IBANa ali samo klijenata Zagrebacke banke.

Ako saznate ime i prezime mogu pomoći oko adrese, samo barem neki podatak o njemu da imamo.
Ajde da ga nađemo pa se skupimo petorica u auto i idemo da vidimo :D
da to nebi bila scena kao u TVP kad su sheldon i "utjerivaci duga" isli po pare od penny's decka.tko je gledao zna kako su prosli :)
Gledao sam ja, vjeruj mi da nebi takva situacija bila :D
Lik te prevari, na policiji te ljubazni gospodin ljubazno otpili, mailove si izbriso?
Pomiri se da si fasovo i nadam se da si nesto naucio iz ovoga ;)

Krađa i prevara je krađa i prevara bez obzira na iznos. Policija mora na prijavu intervenirati. Zakon je drugačiji samo što za 600 kn dotična osoba neće biti kazneno gonjena (neće ići u zatvor) nego prekršajno (bit će novčano kažnjena).
Ovaj dio oko povrata tvojih para mogu i policajci malo stisnut :) , a inače, da moraš ga tužit (što bi isto ti inicijano trebao platiti, a kasnije bi sve troškove nadoknadio onaj tko bude proglašen krivim...otom potom)
Neće čak ni prekršajno biti gonjena osim ako ne digneš privatnu tužbu.
I ja mislim da je to gotovo, a zašto si mailove brisao za boga miloga, kako se kaže "Na greškam se uči"
Ja ako bih već slao na račun nekoga to nebi bio iznos veći od 200-300 kn, i to bi provjerio maksimalno, ali na račun se šalje samo za određene stvari ili virtualne stvari, npr account, ili cd key ili slično....a za fizičku stvar koju ja mogu pogledati, pouzeće je majka....
Ok ljudi nemojte sad momka ubijat jebiga , zajebao se i poslao pare , mislim da nikad vise nece ;) Kaze se ko se jednom opeče i na hladno puše , a i za vas ostale na greškama se ući al ne na svojim već na tuđim . Jbg kolega desi se . Sljedeci puta samo pouzecem ;)
Možda govorim gluposti ali provjeri koš za smeće od mailova, možda su još tamo :D. Ofc, ako si ih samo pobrisao iz inboxa.
Evo slucaja ocigledne prevare, zovem i sve dogovorim za mobitel cijena stanje sve ok! cca 1900kn
Kad odjedanput trazi uplatu preko uplatnice neznam kakve u posti kao poslat ce osobnu i podatke,
tako nisam nikad kupovao na sta lik kaze njemu treba novac odmah i hitno je i ne zeli pouzecem slati
jer kao kad ce njemu novac stici, ja njemu a ko meni garantira da ce uredaj stici (kaze poslat cu vam osobnu i podatke)
Ja na to moze kupujem ali samo pouzecem i kad uredaj dode ja placam na to je pop... i glasnim tonom oces ili neces i
spusti slusalicu....
Hehehe zamalo koji likovi spremni na sve skoro.

Uplata na bankovnu karticu je teški promašaj. Pouzeće je 100 % sigurno makar i onda se zna desiti da uređaj ne radi a ti si već dao poštaru lovu ! Pogledaj video na linku šta su drugim ljudima radili i to za puno veće iznose ! https://www.youtube.com/watch?v=YZx-4cr_3gs