Pa ajde da krenemo. Napokon je stiga taj jelly bean kojeg smo predugo čekali. Vrlo je dobro napravljen, ali zar je trebalo baš godinu dana. No, razlog tomu je vjerojatno (nagađam) što su htjeli da cijela nova linija koja ima jelly bean izgleda kao ona na Xperiji Z.
Evo ukratko ću napisati u čemu je razlika, kako se mobitel ponaša, obraditi par bitnih stavki i to potkrijepiti sa slikama.
za početak 2 slike koje smo tako dugo čekali :D
Krećemo...
LOCK SCREEN - potpuno izmjenjen, nema više slidera za otključavanje već je potrebno po zaslonu (bilo gdje) povući prema gore ili dolje i zaslon je otključan. Pri vrhu se nalaze sat, fotoaparat s desne strane te galerije glazbe s lijeve.
POČETNI ZASLON - Ikonama na dnu više ne piše naziv, već samo sličica. Ikone su također izmjenjenog izgleda. Početni zasloni se napokon mogu "baciti u smeće" i dodavati. Kad se prst zadrži duže na početnom zaslonu, otvara se taj "customizer". Widgete, kratice aplikacija, pozadine i teme je moguće promjeniti odmah jer se tad pri dnu otvore opcije za promjenu istih.
IZBORNIK - Prilično izmjenjen, sada su sve ikone uokvirene pravokutnikom. U gornjem lijevom kutu je izbornik za napraviti željeni redoslijed aplikacija, bilo to abecednim redom, najčešće korištenim ili vlastitim redoslijedom. U gornjem desnom kutu je search za pretraživanje aplikacija. Za deinstaliranje aplikacija potrebno je pritisnuti tipku za opciju (skroz desnu na touch tipkama) i stisnuti na deinstaliraj. Još jedna novost je što se u izborniku sada mogu napraviti mape.
NOTIFICATION BAR - Drugačijeg dizajna, dodane brze postavke na vrhu. Kad obavijesti dolaze, mogu se maknuti jednostavnim dodirom na tipku koja se tad pojavi "očisti".
STATUS BAR - Nikakve naročite promjene ali nije ni trebalo ništa posebno očekivati. Dodan je postotak baterije, a ikonice koje se nalaze na lijevo kada je neki program upaljen su izmjenjene.
GAŠENJE APLIKACIJA I DODAVANJE "MALIH APLIKACIJA" - Aplikacije se gase isto kao i prije. Zamjerka je što nisu dodali tipku gdje se mogu ugasiti sve odjednom ali dobro. Novost je da su na dnu dodane tzv. male aplikacije. Kad ih se upali, u gornjem lijevom kutu se stvori mali kvadratić tj. umanjeno "izdanje" te aplikacije. Zgodna stvar.
PONAŠANJE MOBITELA - Xperia S s novim 4.1.2 jelly bean updateom radi puno fluidnije, to je na oko prvo primjetna stvar. Ulazak u aplikacije je brži, više ne trza na početnim zaslonima i općenito se svaki proces dosta brže odvija.
NEKOLIKO BITNIH STAVKI - Kamera se brže otvara iz izbornika i s lock screena. Fokusiranje je također brže i preciznije. Prije bi znao dobro fokusirati, ali nakon pritiska na gumb za slikavanje izgubi fokus i slika ostane mutna. Toga više nema. Brze postavke za kameru su ostale s lijeve strane, a sad ih se može staviti četiri što je meni ispalo jako zgodno jer imam odmah dostupnu ISO vrijednost, ekspoziciju, količinu bijele i bljeskalicu. Novost je to da su sada tipka za slikavanje i snimanje jedna ispod druge.
Baterija koliko vidim sada znatno duže traje, posebno pri surfanju netom. Ulazak u imenik i poruke je sada brži, te su boja i tema izmjenjene, isto kao na Xperiji Z. No, tijekom scrollanja i dalje trza, ne kao prije ali još uvijek da. Što se tiče multimedijalnih stvari, walkman, album i filmovi su totalno izmjenjeni, također isto kao na Xperiji Z. Walkman sada ima nekoliko opcija za poboljšanje zvuka, nove sličice po kategorijama (albumi, izvođači, favoriti itd.) i koliko sam primjetio mrvicu glasniji i čišći zvuk preko zvučnika. Album za slike i album za filmove također imaju novi skin, brže rade i nema više onih trzaja. U albumu su ostale više manje iste opcije dok je kod filmova raspoloživo nekoliko novih opcija koje se dotiču zvuka i slike.
Nove aplikacije i dodatci koji dolaze s jelly beanom su xperia link (povezivanje s tabletom ili računalom putem bluetootha), snimatelj zvuka koji je napokon došao, sramota da ga nije bilo na ice cream sandwichu, google chrome koji je po meni nepotreban jer je tu defaultni pretraživač koji radi fluidnije i "normalnije" prikazuje stranice. Na chromeu neke čudno izgledaju. File comander je sustav datoteka koji je po meni jako jako dobar. Radi vrlo fluidno i brzo učitava, pregledan je te jednostavan za korištenje a opet ima dosta opcija. Odlično, za pohvalu.
Uglavnom, što se mene tiče, update na jelly bean je prilično velik i kvalitetan skok. Nadam se da se i vama sviđa, pozdrav :)

FJAKA =psihofizicko stanje prilikom teznje ni za cime. Ucestala je greska zamijeniti fjaku s lijenoscu. Za razliku od ove potonje, fjaka je uzviseno stanje uma i tijela kojem tezi cijelo covjecanstvo