Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.744
|
čitano: 1.821.216
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
Nisi me razumio pitanje?

Da li npr.netko trči pokraj tebe i ti ga uslikaš, čovjek ispadne cijeli normalan ili zamućen jedan dio tijela?

Pusti sad Mi10, on to ne može napraviti kako treba, zato te pitam za p40p
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 15:14 (Dario7).
13 godina
neaktivan
Dario7 kaže...
Nisi me razumio pitanje?

Da li npr.netko trči pokraj tebe i ti ga uslikaš, čovjek ispadne cijeli normalan ili zamućen jedan dio tijela?

Evo ti neke slike brziniski skinute s clouda pa vidi da li ti to odgovara. 

https://photos.app.goo.gl/wxa14ZPS2DMvJeFD8

11 godina
Kad ćeš biti u prilici, please nekog trkača ili trkačicu.
Ne mora biti Usain Bolt ;)
10 godina
ocean77 kaže...
Dario7 kaže...
@R36, mislim uzet P40 pro i ta stavka mi je bitna.
Znači u pokretu slike normalno uslika, ne zamuti ništa?

Ako to i radi iako sumnjam, to znaci samo jedno...nabrijava ISO na najjace da bi mogao ici sa sto visim shutter speed.

Kada shvatite te pojmove znat cete da jedno vuce drugo i da negdje dobivas, a negdje gubis.

djelomično točno.

tamo gdje ti mob ide 1/20 jedan prosječan dslr ide minimalno 1/200 na automatici s istim iso. 

tako da najbitnije od svega je veličina senzora, a uz to i optika, f otvor,. itd..

tj sposobnost senzora da u što kraćem vremenu prikupi dovoljno svjetla za ok sliku pri normalnom iso. tu je među mobitelima huawei prvi trenutno zbog ryyb.

druga prednost tog senzora je mali šum na velikom iso..

a dodatnu ulogu igra i tehnika hvatanja slike. da li je u igri stackanje više slika različitih ekspozicija u jednu ili ne, isp obrada, sam software, itd

14 godina
neaktivan
Dario7 kaže...
Nisi me razumio pitanje?

To ti može bilo koji današnji mobitel, brzo okidanje i ISO podešen ovisno o vanjskom osvjetljenju. Problemi nastaju kod lošijeg osvjetljenja, tu ulogu igra veličina senzora (pixela), što je veći može prikupiti više svjetla = brže okidanje.

Ono što ti još omogućuje veći senzor je i promjenu žarišne duljine, što znači da taj čovjek može biti "flat" u odnosu sa pozadinom pa je sve jednako oštro (u fokusu) ili možeš dobiti fora bokeh efekt da je samo on u fokusu, a ostalo blurano.

HDR ne treba koristiti kad se fotografiraju elementi u pokretu.

11 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava
Uređaji u zadnjih 12mj: Iphone 6s/7/8plus/XR. Xiaomi: mi8/mi9/mi9t/mi9tpro/mi note10/poco F1/ note7. Samsung: Note9/s9/s9+/s10/s10+/note10/a70/a71. Pixel 2xl, Realme x2 pro. Huawei:p30pro/mate20p
Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina
@r36 , zanima me da li P40p može izvući da je uže normalno a ne ovako mutno.

0 0 hvala 0
11 godina
Duplo

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 18:16 (Dario7).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Biciklist se kreće, ovaj do njega lik s torbom se kreće i ja se krećem u autu i pokušavam ulovit sliku. 

Ja vozim pa sam se nagnuo da ulovim kadar. 

Ako ti to nije dovoljno onda ne znam šta je. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 18:53 (R36).

0 0 hvala 0
11 godina

Dnevna slika...pa bilo bi žalosno da nije ostra.

0 0 hvala 0
13 godina
Dakle P30 i zutilo od nocnih fotki, ovo je slikano pod zutim lampama, lijevo je automatski PS, desno je slikano u pro modeu, WB sam stavio ovu postavku, cini mi se dosta realnija boja na slici.. ako moze misljenje :)

0 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
Zato je i kupio mob za 6000 kn da fotka bude oštra
13 godina
neaktivan
kbenzema kaže...
Zato je i kupio mob za 6000 kn da fotka bude oštra

Krivo si rekao...7800kn., a sljedeći put će biti 10000kn kad izađe Iphone 12 Pro.

10 godina
neaktivan
Mi 10 ultra vs. Mi note 10 pro

0 0 hvala 0
11 godina
antiratar kaže...
Mi 10 ultra vs. Mi note 10 pro

kako sam se nasmijao kad mi note 10 je napravio na 2x crop glavne kamere na auto modu, a ultra je slikao sa tele kamerom (

)....ne znam kako se ponasaju u pro modu :) - 14:55 u videu, ne znam zasto link ne otvara na tom mjestu video a trebao bi, nešto bug zeza s otvaranjem linkova ;)

Uglavnom, ultra očekivano pojeo mi note 10 u svim aspektima (osim u cropu glavne umjesto upotrebe telefoto), jedino mi u testu fale ove naše zahtjevne situacije koje komentiramo, pomični subjekti u slabom/noćnom osvjetljenju...ali tih generalno i rijetko ima u testovima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.9.2020 8:58 (Dan1234567890).
10 godina
odjavljen
To je sarkazam ili se stvarno misliš prebacit na iPhone?
13 godina
neaktivan
kbenzema kaže...
To je sarkazam ili se stvarno misliš prebacit na iPhone?

Ako se dogodi da Huawei prestane prozvodit mobitele što nije nemoguće, onda 100% idem na Iphone.

Samsung - vidiš i sam probleme oko Exynosa., i jedino mogu službeni uzet Note 20 Ultra.

Xiaomi - nedam za njih 1000 eura. Moraju imat odličan AF, Night mode da bi dao takvu lovu.

Pixel 5 - srednji rang procesora..., i opet neće imati 5x zoom

One plus - ma oni su meni humor, pogotovo oko kamere.

Oppo - zanimljiv proizvođać, ali kome ću ga poslije prodat kad bi mijenjao mob.

Sony i LG - njih ne doživljavam više... 

Kod Iphonea izlazi IOS 14 koji će se koliko toliko približit Androidu tako da mi to odgovara. I Iphone ima klasično vrhunsku kameru tako da tu ne mogu mašit. Neće imat možda 5x zoom, ali ako je to jedina stavka koje se moram odreći, onda nije problem.

Probat ću na P40Pro izdržat što duže...

Tako da nije sarkazam.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.9.2020 9:43 (R36).
11 godina

Meni od svih tih igraca jedino xiaomi igra radi kombinacije hardvera i softvera.

O iphoneu razmisljan, ali neke sitnice kao youtube vanced, smart dial, snimanje razgovora me koce. 

Uređaji u zadnjih 12mj: Iphone 6s/7/8plus/XR. Xiaomi: mi8/mi9/mi9t/mi9tpro/mi note10/poco F1/ note7. Samsung: Note9/s9/s9+/s10/s10+/note10/a70/a71. Pixel 2xl, Realme x2 pro. Huawei:p30pro/mate20p
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

kada ce imati 120Hz ekran i App draw, iste sekunde kupujem iPhone

ostali su jedini koji mogu ponuditi top model a da nije iznad 6"

top foto i naj video, a drzi cijenu nevjerovatno

iako je u startu skuplji, dode prakticki na isto, kada ga prodajes nakon 2-3 godine, ili si cak s njime u plusu, u odnosu na recimo Samsung ili Huawei, kojima cijena pada prebrzo kod nas

Moj PC  
3 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
Nakon Matea, sigurno prelazim na nešto manje, a u to mi ulazi jedino Pixel i iPhone. Al opet, iPhone je jebeno preskup s obzirom da u prosjeku mijenjam mob svakih 18-20 mjeseci, pa sad da mi se daje 8000+ kn za nešto kaj ću koristit "kraće" vrijeme, ne znam jel ima smisla.

Ali lagano stavljam pare na stranu, pa za otprilike godinu dana, vidjet ćemo kakva će bit situacija.

0 0 hvala 0
7 godina
kbenzema kaže...
Nakon Matea, sigurno prelazim na nešto manje, a u to mi ulazi jedino Pixel i iPhone. Al opet, iPhone je jebeno preskup s obzirom da u prosjeku mijenjam mob svakih 18-20 mjeseci, pa sad da mi se daje 8000+ kn za nešto kaj ću koristit "kraće" vrijeme, ne znam jel ima smisla.

Ali lagano stavljam pare na stranu, pa za otprilike godinu dana, vidjet ćemo kakva će bit situacija.

ali ces ga prodat za 5-6k

dok ja svoj samsung koji sam platio 6k za isto razdoblje mjeseci mogu dobit 3k

dode ti na isto :)

10 godina
odjavljen
Kužim, ali opet ne shvaćam ljude koji daju 5-6k za polovni mob bez garancije. To stvarno moraš biti zaluđeni fanboy
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.9.2020 10:31 (kbenzema).
6 godina
neaktivan
kbenzema kaže...
Kužim, ali opet ne shvaćam ljude koji daju 5-6k za polovni mob bez garancije. To stvarno moraš biti zaluđeni fanboy

a tak je to kod nas sto se tice iPhone

2020, losa godina po pitanju kamera, apsolutno nista uzbudljivoga nije izaslo, samo varijacije na istu temu

sta mislite?

www.youtube.com/TerabitTV
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.9.2020 10:33 (Mitohondri).
13 godina
neaktivan
Mitohondri kaže...
kbenzema kaže...

a tak je to kod nas sto se tice iPhone

2020, losa godina po pitanju kamera, apsolutno nista uzbudljivoga nije izaslo, samo varijacije na istu temu

sta mislite?

Ovisi što tebe uzbuđuje?

6 godina
neaktivan
R36 kaže...

Ovisi što tebe uzbuđuje?

nista previse, sitni a bitni noviteti meni osobno

na primjer

2018. vs 2019. godina 

P20 Pro vs P30 Pro - ubacivanje UltraWide umjesto B&W, velik IQ napredak, 125mm tele, ogroman napredak pri low light fotkanju

doduse 125mm je too much, bolja mi je bila ona od 80mm na P20Pro, medutim dosta veliki tehnoloski napredak na tom polju

S9+ vs s10+  ubacivanje UltraWide, velik IQ napredak iako je isti senzor, 4K@60 na prednjoj kameri 

2019. vs 2020. P40 Pro 4k@60fps video, IQ sitni napredak, low light jako sitno poboljsanje jer je P30 Pro inako bio brutalan

s10+ vs s20+ 52mm vs 29mm tele korak nazad?, ToF senzor, 8K@24 video, photo IQ prakticki isti, sitni napredak pri nocnom fotkanju

ne pametujem nista, vec samo pitam sta vi mislite, da li imate osjecaj da se usporava sve to skupa?

www.youtube.com/TerabitTV
13 godina
neaktivan
Mitohondri kaže...
R36 kaže...

Ovisi što tebe uzbuđuje?

nista previse, sitni a bitni noviteti meni osobno

na primjer

2018. vs 2019. godina 

P20 Pro vs P30 Pro - ubacivanje UltraWide umjesto B&W, velik IQ napredak, 125mm tele, ogroman napredak pri low light fotkanju

doduse 125mm je too much, bolja mi je bila ona od 80mm na P20Pro, medutim dosta veliki tehnoloski napredak na tom polju

S9+ vs s10+  ubacivanje UltraWide, velik IQ napredak iako je isti senzor, 4K@60 na prednjoj kameri 

2019. vs 2020. P40 Pro 4k@60fps video, IQ sitni napredak, low light jako sitno poboljsanje jer je P30 Pro inako bio brutalan

s10+ vs s20+ 52mm vs 29mm tele korak nazad?, ToF senzor, 8K@24 video, photo IQ prakticki isti, sitni napredak pri nocnom fotkanju

ne pametujem nista, vec samo pitam sta vi mislite, da li imate osjecaj da se usporava sve to skupa?

Ja ti mogu reći za sebe da je meni najbitnije bilo da P40 Pro dobije 4K@60fps i dobru prednju kameru. Na kraju krajeva to su napravili nasprma P30 Pro. 

11 godina
R36 kaže...

Ja ti mogu reći za sebe da je meni najbitnije bilo da P40 Pro dobije 4K@60fps i dobru prednju kameru. Na kraju krajeva to su napravili nasprma P30 Pro. 

I gubitak GMS podrske.

Mozemo mi pricati da se moze bez GMS-a...moze se naravno, ali meni je lakse s tim zbog sinkronizacije svega i svacega sto mi olaksava svakodnevicu.

Huawei ce naci i vec je nasao neke alternative pa kome se da zezati s time neka mu.

13 godina
neaktivan
ocean77 kaže...
R36 kaže...

I gubitak GMS podrske.

Mozemo mi pricati da se moze bez GMS-a...moze se naravno, ali meni je lakse s tim zbog sinkronizacije svega i svacega sto mi olaksava svakodnevicu.

Huawei ce naci i vec je nasao neke alternative pa kome se da zezati s time neka mu.

Slažem se. Svako ima pravo na izbor. 

10 godina
Koristim iPhone 11 Pro, još malo pa godinu, kupio ga kad je izašao.

R36, ako se tješiš da će iOS 14 biti nešto posebno, skratit ću ti muke jer vrtim public beta 14.7 i isti k. Widgeti me nikad pretjerano nisu zanimali.

Već sam ga par puta htio zamijeniti za Android, al ne znam što pametno da kupim. Kad se sagleda sve, mobitel je vrhunski dosadan 😆

120Hz nisam koristio, ali 90Hz Android je približno fluidan kao i iPhone (ne brz nego fluidan).

0 0 hvala 1
11 godina

https://www.flickr.com/photos/62335771@N03/shares/04XB22

Par novih sa Pixelom.

Najvise raduje ta jednostavnost (tko to voli), izvadis iz djepa i okines.

Portretni nacin su jako dobro rijesili sto se vidi na dvije slike.

Edge detection su doveli prakticki do savrsenstva, a i simulacija DOF-a je odlicna.

Ove stipaljke npr., tocno je rasclanio poziciju svake i postavio ih u odgovarajucu relaciju dubinske ostrine.

To sam namjerno slikao jer mi se cini kao zeznuta situacija za SW, ali odradio je dobro.

Nisam neki ljubitelj tog fake portrait mode, ali kada radi ovako dobro posegnut cu nekada za njim.

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice