Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.748
|
čitano: 1.844.609
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
Nod14 kaže...

Trenutačno najveći mi je minus na gcamu-u to što nema face detection pa npr kad fotkaš osobu s glavnom kamerom npr. ispred panorame Rovinja, gcam ne prepoznaje automatski osobu i na taj način podešava fokus, nego nekad fokus bude na pozadini, a subjekt ostane blago zamučen što se primjeti tek kod zoomiranja. Dakle, trebalo bi raditi tap to focus. Stock cam nema tih problema, ali stock WB, odnos ekspozicije subjekta i pozdaine i zaglađaivanje face mi se osobno ne sviđaju. 

I nekad mi je night mod na stock app praktičniji jer je brz i pouzdan, fotke su oštre i s dosta pogođenim bojama. Night sight je nadmoćan kad je scena jako mračna i naravno astro mod koji radi čuda bez posebnog truda. 

Od porteva, urnyx daje satndardno dobre rezultate bez ikakvih konfiguracija, a za burial beta 8 je ipak poželjno staviti neki xml (telegram grupa t.me/mi10XMLs ), preporuka za zadnji makshow i dennis. 

Koristim urnyx zadnji sa configom. Primjecujem da subject tracking radi odlicno. 

Jedva cekam prosetat telefoncic veceras. 

Uređaji u zadnjih 12mj: Iphone 6s/7/8plus/XR. Xiaomi: mi8/mi9/mi9t/mi9tpro/mi note10/poco F1/ note7. Samsung: Note9/s9/s9+/s10/s10+/note10/a70/a71. Pixel 2xl, Realme x2 pro. Huawei:p30pro/mate20p
13 godina
neaktivan
thebatman kaže...

Mi note 10 (nabavio ga ekspresno ponukam koleginim postom od jucer)

gcam

3.7x kamera

https://www.flickr.com/photos/181609696@N07/50254917142/in/dateposted/

https://www.flickr.com/photos/181609696@N07/50254076433/in/dateposted/

Nema retardiranog switchanja kamera, nema cropanja, 2m daljine. 

Ovo danas sta si slika cvijece i pas...pas ti je kompletno plav.Plave tonove ti slika baca., aj cvijece je manje plavo.

11 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava

Je je tu sam testira neke postavke za wb :)

Cvijece je na jednoj slici ostao ai upaljen pa malo nalozio boje hehe

Uređaji u zadnjih 12mj: Iphone 6s/7/8plus/XR. Xiaomi: mi8/mi9/mi9t/mi9tpro/mi note10/poco F1/ note7. Samsung: Note9/s9/s9+/s10/s10+/note10/a70/a71. Pixel 2xl, Realme x2 pro. Huawei:p30pro/mate20p
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Aux kamere s upaljnenim Google AWB daju plave slike na svim portevima koje sam probao osim na burial beta8 + zadnji makshow xml. Navodno su za zadnji burial radili dosad najveće promjene u algoritimima za HDR i AWB, ne znam detalje, ali pozitivnu razliku vidim. Uspoređivao sam i s Urnyx 2.1 i opet mi je burial bolji. 

0 0 hvala 0
11 godina

Probat cu i nju thx. Jesi probao astro mod na 3.7? To bi moglo bit zanimljivo

17 godina
neaktivan

Misliš 7.3? Burial beta 8 je baziran na 7.3, a fotke s astro modom su u zadnjem albumu. 

Koliko znam, postoje već i 7.4 i 7.5, ali nema još dobrih verzije za Mi (Note) 10.

11 godina

Ne nego astro mode na 3.7x kameri

17 godina
neaktivan

aha, nisam još probao, nije mi se činilo kao da ima smisla, ali budem isprobao pa stavim sample ako mi ispadne nešto iskoristivo 

10 godina
mzopg kaže...
R36 kaže...

To mi je največa fora...te priče - foto entuzijasti.

Ne traže svi point and shoot uređaje koji će sve sami odraditi umjesto korisnika.

Fotografija bi trebala imati nekakvu priču iza sebe.

Postoji komercijalni mainstream većinski dio tržišta, a na svu sreću postoji i onaj koji je fokusiran na određeni segment i tip korisnika.

za takve postoje fotoaparati.

zapravo u danasnje vrijeme jedino i za njih jos uvijek postoje fotoaparati

11 godina
digitall kaže...

Zasto bi to tako bilo ako je fotoaparat sastavni dio danasnjih mobitela.

Sve je tu sto cini fotic, ali minijaturizirano.

10 godina
ocean77 kaže...
digitall kaže...

Zasto bi to tako bilo ako je fotoaparat sastavni dio danasnjih mobitela.

Sve je tu sto cini fotic, ali minijaturizirano.

mislio sam na to ako zelis dobiti ozbiljne rezultate neces se igrat s mobitelom.. 

pro mode na mobu je za igranje, jos na lg g4 mi je bilo fora.. ali samo fora.. u nekim situacijama mozes ponesto bolje izvuci, ali previse muke za premalo dobitka,,

rezultati su bili na foticu

igranje s pro modom na mobu usporedujem s automatikom na dslr-u, jednako beskorisno.

jebote sad sam ja onaj koji "pljuje" po mob kamerama, a od nokie n95 mi je mob primarna kamera, i kada sam prije 13 godina rekao da ce ubrzo mobiteli ubiti obicne p&s digitalne fotice svi su mi se smijali... 

al shvacas poantu

11 godina

Meni nije jasno zasto je vama toliki problem PRO mode.

Pa naravno da ga nema smisla koristiti za dnevne fotke jer nema nikakvih benefita, ali za neke delikatnije situacije mi nikakav problem nije otici u PRO i promjeniti neke parametre pogotovo sto tocno znam sto treba napraviti i to mi je par sec posla.

Razumijem da netko tko nema nikakvog predznanja o tome da mu je to dosta komplicirano.

Sto se tice kamera u mobitelima, one su sve ozbiljnije i zasto se nebi mogle koristiti i za  nesto ozbiljnije.

Ne mislim pri tome da kao PROFI kome je to izvor zarade ides fotkati mobitelom vec kao nekom entuzijastu koji zeli dobiti OK IQ ce taj posao odraditi i neki bolji smartphone.

Npr. Mi 10 PRO koji ima tek nesto malo manji senzor od RX100 koji je vec cijelo desetljece izbor mnogih foto entuzijasta.

Mi10 PRO npr. je vrlo sposoban camera phone sa 3 zanimljive fokale i malim otvorima blende.

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
digitall kaže...
mzopg kaže...
R36 kaže...

Ne traže svi point and shoot uređaje koji će sve sami odraditi umjesto korisnika.

Postoji komercijalni mainstream većinski dio tržišta, a na svu sreću postoji i onaj koji je fokusiran na određeni segment i tip korisnika.

hoćeš reći da se mobitelom ne može dobiti ozbiljna fotografija? ili koristiti ozbiljniji fotograf?

ne slažem se.

po vama ispada da danas nitko nema vremena i da sve mora biti što više automatizirano, post obrada obavezna.

10 godina
ocean77 kaže...

Meni nije jasno zasto je vama toliki problem PRO mode.

nisi shvatio poantu ponovo..

automatika vec izvlaci gotovo maksimum kod mobitela

to sto dobijes benefita iz pro mode je uglavnom mizerija

možda se može još iskoristiti u nekoj situaciji..ali pričati o tome kao o nečemu woow je već ono..

nekad sam ga koristio da smanjim brzinu okidaca zbog hvatanja klinaca i sl., ili za fotkanje zvijezda ili noćnog landscapea s max duljinom ekspozicije, pa stackanje više komada itd..

danas postoje modovi za to koji to bolje odrade, i to odrade na automatici. ako je noć on snima par sekundi dok god držim ruku mirno, opcija praćenja zvijezda, traffic light trails, itd.

a dslr obrnuto, iako i oni sad imaju dosta bolju automatiku..

mzopg kaže...
digitall kaže...
mzopg kaže...
R36 kaže...

hoćeš reći da se mobitelom ne može dobiti ozbiljna fotografija? ili koristiti ozbiljniji fotograf?

ne slažem se.

po vama ispada da danas nitko nema vremena i da sve mora biti što više automatizirano, post obrada obavezna.

evo čitam sebe od prije nekoliko godina.. :)

ozbiljni fotograf neće uzeti mob ni u obzir, ni sad, ni prije 10 godina, ni za 20 godina

i to čak ni fotograf amater koji ne zarađuje putem toga

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2020 10:05 (digitall).
11 godina

3.7x sa 40cm vs 1x

https://www.flickr.com/photos/181609696@N07/50257961662/

https://www.flickr.com/photos/181609696@N07/50257118243/

Skroz mi leži ova 3.7x

Malo zna bit buke, ali ništa ne ispravljivo. Slika uvik oštra.

Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina

0 0 hvala 1
11 godina

Ima na njuskalu novi p40p+ za 5300kn sa papirima (redovna cijena 10.000kn!)...mislio sam prije da ako bude takva cijena da ga odmah uzimam, ali što više čitam o problemima sa GSM serivsima, nekako sam se ohladio...čak mi se čini da ovi koji imaju nepodržane Huawei uređaju odustaju od GSM servisa s vremenom zbog komplikacija i koriste ove zamjenske aplikacije...? meni to nije opcija, bar mi se tako trenutno čini...uf, glupi Trump

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
digitall kaže...

ozbiljni fotograf neće uzeti mob ni u obzir, ni sad, ni prije 10 godina, ni za 20 godina

Iz navike i svojih krutih uvjerenja. Isto je bilo prije 25+ godina kada je krenula digitalija. Tada moji poznanici i prijatelji renomirani fotografi su tvrdili da nikada digitalija neće zamijeniti analogni fotić i film. Nema šanse da to postigne takvu kvalitetu itd. itd. Dio ih je godinama gurao svoju filozofiju i uvjerenja, ali do današnjeg dana su se svi ili prebacili na dSLR ili umirovili. Tako da tko zna što nam donosi sutra po pitanju mobilnih fotića, a ja tvrdim da se već danas može napraviti jako dobra fotka s mobitelom i to fotka koja se može bez problema koristiti za profesionalnu upotrebu.

Tisak izumire već duže i glavni medij su internet aplikacije, a njihovi uvjeti su osjetno manji i podređeni su kvantiteti.

6 godina
mzopg kaže...
digitall kaže...

Iz navike i svojih krutih uvjerenja. Isto je bilo prije 25+ godina kada je krenula digitalija. Tada moji poznanici i prijatelji renomirani fotografi su tvrdili da nikada digitalija neće zamijeniti analogni fotić i film. Nema šanse da to postigne takvu kvalitetu itd. itd. Dio ih je godinama gurao svoju filozofiju i uvjerenja, ali do današnjeg dana su se svi ili prebacili na dSLR ili umirovili. Tako da tko zna što nam donosi sutra po pitanju mobilnih fotića, a ja tvrdim da se već danas može napraviti jako dobra fotka s mobitelom i to fotka koja se može bez problema koristiti za profesionalnu upotrebu.

Tisak izumire već duže i glavni medij su internet aplikacije, a njihovi uvjeti su osjetno manji i podređeni su kvantiteti.

Hehheeh na prvu odlicna analogija a na drugu nidje veze sto bi rekao nas narod.....

Kod prelaska sa analogije na digitaliju jedna stvar je ostala ista a to je format.... Preslo se na ff senzore a na telefonu imas sta.....

Ako je ijedna grana fizike prosta to je optika i nikakav telefon ne moze to zaobici....

Koji to profesionalac danas koristi telefon za bilo sta... Znas li ijednog? Ja sam amater i meni su slike sa moba cisto sranje. Odlicne za 99% slucajeva ali nazvati to odlicnom fotkom za profi upotrebu? De uozbilji se....

13 godina
neaktivan
Dan1234567890 kaže...

Ima na njuskalu novi p40p+ za 5300kn sa papirima (redovna cijena 10.000kn!)...mislio sam prije da ako bude takva cijena da ga odmah uzimam, ali što više čitam o problemima sa GSM serivsima, nekako sam se ohladio...čak mi se čini da ovi koji imaju nepodržane Huawei uređaju odustaju od GSM servisa s vremenom zbog komplikacija i koriste ove zamjenske aplikacije...? meni to nije opcija, bar mi se tako trenutno čini...uf, glupi Trump

Iskreno meni je dopizdio gms nakon 3mj tako da sam ga maknuo. Pisao sam o tome.

A 5300kn ti je jebena cijena.

13 godina
neaktivan
Dan1234567890 kaže...

Našao. Lik je iz Splita 

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2020 15:20 (R36).
11 godina
R36 kaže...
Dan1234567890 kaže...

Našao. Lik je iz Splita 

je, i ja živim u Splitu :) no kažćem, nekako mislim da ne mogu bez GSMa...ako tko hoce, odem mu ga uzet, a usput istestiram, iscjenkam se za 5000 :)

13 godina
neaktivan
Dan1234567890 kaže...
R36 kaže...
Dan1234567890 kaže...

Našao. Lik je iz Splita 

je, i ja živim u Splitu :) no kažćem, nekako mislim da ne mogu bez GSMa...ako tko hoce, odem mu ga uzet, a usput istestiram, iscjenkam se za 5000 :)

Pitao sam lika iz zajebancije da mu u zamjenu dajem sat GT2 i P40 Pro za P40 PRO+ čisto da vidim kako diše 

10 godina
mzopg kaže...
digitall kaže...

pa nije ti baš uspredba.. fotić je ostao fotić, objektiv je ostao objektiv. kad se pojavila digitalizacija samo budali nije bilo jasno kao dan da će to pregaziti analogiju

nitko ne kaže da današnji mob ne može napraviti dobru fotku, i naravno da će napredovati, ali netko tko se bavi s tim neće ga ni pogledati

14 godina
neaktivan
Posmatrač kaže...

Hehheeh na prvu odlicna analogija a na drugu nidje veze sto bi rekao nas narod.....

Kod prelaska sa analogije na digitaliju jedna stvar je ostala ista a to je format.... Preslo se na ff senzore a na telefonu imas sta.....

Ako je ijedna grana fizike prosta to je optika i nikakav telefon ne moze to zaobici....

Koji to profesionalac danas koristi telefon za bilo sta... Znas li ijednog? Ja sam amater i meni su slike sa moba cisto sranje. Odlicne za 99% slucajeva ali nazvati to odlicnom fotkom za profi upotrebu? De uozbilji se....

Nije se prešlo samo na FF senzore, pa nisu svi dSLRovi FF, određeni nedostaci se danas nadoknađuju na drugačiji način.

Usko surađujem sa ljudima koji to rade profesionalno i u svom poslu koriste i mobilne uređaje za fotografiranje.

Slike sa moba mogu biti vrhunske, a sve ovisi o njihovoj finalnoj primjeni. Nije isto ide li to za nekakvu monografiju ili za instagram. Jedno i drugo može biti poslovna primjena. Mada sa današnjim uređajima dobar fotograf može izraditi bez problema kvalitetne fotke i za tiskane materijale.

Nemam se ja što uozbiljiti, svakodnevno moji u firmi obrađuju i koriste fotke slikane mobitelima.

Po čemu ti definiraš fotku za profi upotrebu?

Znaš li zašto fotografi i danas prvenstveno koriste u poslu dSLR? Zato što da se pojave klijentu s mobitelom klijent bi ih smatrao neozbiljnima, onako kad dođu sa 20kg opreme to ostavlja dojam ozbiljnosti. 

Da se razumijemo ne govorim da je mob već zamijenio dSLR niti da je blizu njega, već da se sa današnjim mobitelima za određene primjene može izraditi profi fotka.

Ne zaboravi da današnji mobiteli imaju senzore veličine do 1/1.32", što je daleko od nekadašnjih 1/3".

Da ne bi bilo da ja bubam bez veze evo i malo istraživanja, od 881 profesionalnog fotografa, 11% njih koristi mobitele u svom radu za izradu profesionalnih fotografija. 31% ih više koristi mobitele nego prije 12 mjeseci. dSLR FF je pao na 53%.

https://www.dpreview.com/news/0107410682/study-smartphone-camera-use-on-the-rise-among-pro-photographers

Professionals who use smartphones do so predominantly because they have less gear to carry and the phone allows you to 'catch moments' because it is always within reach. On the other hand, phone use is still much lower than it could otherwise be because professional photographers have concerns about the optical quality of smartphone cameras, even those on high-end models, but also client perception. It seems in some people's minds it's still the camera that makes the pro and that also has an impact on gear choice among professionals.

Evo i malo random pro fotografa koji u svom poslu koriste i mobitel za fotografiranje:

https://www.juliancalverley.com/

https://www.juliancalverley.com/iphoneonly1

https://www.chrisburkard.com/

https://www.manginphotography.com/index

digitall kaže...

nitko ne kaže da današnji mob ne može napraviti dobru fotku, i naravno da će napredovati, ali netko tko se bavi s tim neće ga ni pogledati

Ni ne znaš koliko nisi u pravu.

13 godina
neaktivan

Bio nešto zagrijan za Oppo Find X2 Pro i malo prelistao Xda forum i nisam baš nešto pao na guzicu. Ima jedan na njuškalu za oko 5000kn.

I dalje P40 Pro nema konkurencije pogotovo što se tiče prednje kamere koja ima AF i senzor dubine...

0 0 hvala 0
10 godina

a slusaj, ko kome brani da otvori svoj photo studio i fotka s mobitelima, ili da je jedan dio odraduje mobitelima.. e sad, sto, kako i zasto ce s mobom slikati je druga prica..

isko tako mogu otvoriti prijevoznicki obrt pa povremeno nesto prevesti pickup-om, da ne palim kamion radi neke sitnije stvari

11 godina

Evo jedna s mi note 10 izvucena iz raw datoteke

https://www.flickr.com/photos/181609696@N07/50264586103/in/dateposted/

A evo i raw ako ko strucniji moze izvuc sta bolje

https://drive.google.com/file/d/1-B6uHiD_Fibrpxb_tFQBqU-b0NxfOW0v/view?usp=sharing

Moj PC  
8 0 hvala 0
16 godina

Ovo je od sinoć? Baš je dobro lampalo!

14 godina
thebatman kaže...

Evo jedna s mi note 10 izvucena iz raw datoteke

https://www.flickr.com/photos/181609696@N07/50264586103/in/dateposted/

A evo i raw ako ko strucniji moze izvuc sta bolje

https://drive.google.com/file/d/1-B6uHiD_Fibrpxb_tFQBqU-b0NxfOW0v/view?usp=sharing

Evo malo sam se poigrao s tvojim raw-om.
Example photo.

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/ https://www.flickr.com/photos/95774435@N02/?hide_photostream_welcome=1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice