Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.748
|
čitano: 1.845.279
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava

Pustite automatiku ak imate manual mode sa više objektiva, mislim da je to daleko bolja opcija..

Neam niš protiv ak softver sam prebacuje žar.dulj. al ak je to sređeno odlično, al ili to nije na androidu dovedeno do savršenstva ili.. Ko zna..

Manual mode je bolja opcija ukoliko softver dozvoljava mjenjanje objektiva "on the fly". 

Osobno, više sam za jedan odličan objektiv na smartfonu neg za četiri solidna. 

Bit će prava stvar dok bu mogli skucat uz prime objektiv s velikim senzorom da onda bude isti takvi i wide+tele camera e to bi bio bogovski posao..

Na smartfonima je najgora stvar što softver to sve dirigira i to im je slaba točka (opet ovisi kako kod kojeg proizvođača).

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
digitall kaže...

sad sam bas išao silovat i na 2 - 2.5 metra ne prebacuje na glavnu.. vani na balkonu klince lovim.. 

tu negdje na oko 2m je granica i mučenje s fokusom, evo ova ispod je čak s manje od 2m i tu se borio da fokusira, pa je sam prebacivao na glavnu pa opet sam vracao na 5x nekoliko puta..

čemu čuđenje i rasprava uopće

Pa to ja govorim, ne prebacuj mi sam glupi mobitelu, pusti me da sam to rjesim :)

Dud kaže...
thebatman kaže...

Ajde pogledaj gore di je kolega stavio macku. 

Jedna slika sta je kolega fotografirao, druga što prepametni p30 pro odlucio da je ipak mozda bolje cropat glavni senzor i dobit govno kvalitetu. 

A ovo što govoriš o snimanju portreta s glavnom kamerom, sve ok, ali glavna kamera je preširoka, dolazi do distorzije, a ako oces oas pravi boke moras doc na 30-40 cm od osobe. 

A sad se vracam na p40, koji ce na toj udaljini prebacit na uw kameru i cropat je. 

Ugl, moja poanta je: ako je isključen ai, onda me ne jebi s cropanjem nego me pusti da se sam udaljin korak dva ako vidim da ne mogu isfokusirat itd. Ne donosi odluke za mene ili mi barem daj opciju da iskljucim to. 

Čitam sve ovo i razmišljam si ček kaj ti na huaweiu nemreš sam birat koji objektiv ćeš koristiti ni u manualnom modu? Ak je tak onda fakat bzvze.

Na svakom modu on sam switcha

Uređaji u zadnjih 12mj: Iphone 6s/7/8plus/XR. Xiaomi: mi8/mi9/mi9t/mi9tpro/mi note10/poco F1/ note7. Samsung: Note9/s9/s9+/s10/s10+/note10/a70/a71. Pixel 2xl, Realme x2 pro. Huawei:p30pro/mate20p
13 godina
neaktivan
digitall kaže...

sad sam bas išao silovat i na 2 - 2.5 metra ne prebacuje na glavnu.. vani na balkonu klince lovim.. 

tu negdje na oko 2m je granica i mučenje s fokusom, evo ova ispod je čak s manje od 2m i tu se borio da fokusira, pa je sam prebacivao na glavnu pa opet sam vracao na 5x nekoliko puta..

Prošle godine također pokušao dokazat na taj način ali nije išlo...

Čekaj sad odgovor naših forumskih inženjera za kameru. 

Kaže mi frend da je pokušao na Ultri 100x zoom na 2m i kaže da ništa ne vidi i da će radi toga vratit mobitel. 

13 godina
neaktivan

Osobno meni zoom nije primaran al dobro ga je imat. Da se sve i svašta uslikat s njim ali 95% koristim glavnu kameru.

Kupit ili ne kupit mob zbog toga da li cropa ili ne cropa ili koristi ili ne koristi 5x zoom su forumske bedastoče 

0 0 hvala 0
11 godina

Jebiga dragi, ode raspravljamo o kamerama, sitnicarimo jer su nas razmazili telefoni. Svi smo toga svjesni i zabavno nam je :)

Uređaji u zadnjih 12mj: Iphone 6s/7/8plus/XR. Xiaomi: mi8/mi9/mi9t/mi9tpro/mi note10/poco F1/ note7. Samsung: Note9/s9/s9+/s10/s10+/note10/a70/a71. Pixel 2xl, Realme x2 pro. Huawei:p30pro/mate20p
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
thebatman kaže...

Jebiga dragi, ode raspravljamo o kamerama, sitnicarimo jer su nas razmazili telefoni. Svi smo toga svjesni i zabavno nam je :)

Nisu oni nas razmazili nego okinuli po džepu.

17 godina
R36 kaže...

Nisu oni nas razmazili nego okinuli po džepu.

Al vidim da se niko ne buni oko toga

10 godina
thebatman kaže...
digitall kaže...

Pa to ja govorim, ne prebacuj mi sam glupi mobitelu, pusti me da sam to rjesim :)

a sad zamisli da je tako, prebacis na 5x i gadas nesto na 2m i blize i on se naravno ne moze fokusirati kako treba zbog fizike, rezultati katastrofa u 99% takvih slucajeva.. kakvi bi komentari bili.. glupi mobitel ne moze sam prebaciti na drugu lecu da dobijes koliko toliko upotrebljiv rezultat.. a ima tof senzor i hrpu pameti..

tko bi ljudima ugodio..

11 godina
digitall kaže...
thebatman kaže...
digitall kaže...

a sad zamisli da je tako, prebacis na 5x i gadas nesto na 2m i blize i on se naravno ne moze fokusirati kako treba zbog fizike, rezultati katastrofa u 99% takvih slucajeva.. kakvi bi komentari bili.. glupi mobitel ne moze sam prebaciti na drugu lecu da dobijes koliko toliko upotrebljiv rezultat.. a ima tof senzor i hrpu pameti..

tko bi ljudima ugodio..

Trebali su to ukomponirat u ai tipku. Kad je ai uključen da sam prebacuje, kad je iskljucen da korisnik bira. 

17 godina

Ne znam da li fizika pravi problem, samo proizvođačima to niko nije rekao, ali itekako postoje objektivi te ili slične fokusne dužine koji fokusiraju i na manje od pola metra. Takođe, mislim da smo apsolvirali da slikanje portreta 125mm kamerom nije uopšte nerazumno, te je samim tim za očekivati da 125mm kamera odradi odgovarajući kadar. I, da zaboravimo sve "filozofske" priče, ocean77 je na prethodnoj strani dao primer gde je telefon savršeno fokusirao "tele" kamerom, a onda u trenutku rešio da se prebaci na glavnu - post. "AI" koji u bilo kom momentu odluči da je rezultat levo poželjniji od rezultata desno je krajnje manjkav i, ako ništa drugo, potrebno je dati korisniku mogućnost da ga ručno "nadjača".

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina

slažem se jedino da je u pro mode trebalo ostaviti na onoj koju odaberes, a ovo ostalo ne, jer bi 99% ljudi pizdilo sto ima glupi pametni telefon, a ovih 1% bi bilo zadovoljno.. donekle.. jer bi nasli neku drugu dlaku u jajetu.. 

10 godina
Ivan(4) kaže...

Ne znam da li fizika pravi problem, samo proizvođačima to niko nije rekao, ali itekako postoje objektivi te ili slične fokusne dužine koji fokusiraju i na manje od pola metra. Takođe, mislim da smo apsolvirali da slikanje portreta 125mm kamerom nije uopšte nerazumno, te je samim tim za očekivati da 125mm kamera odradi odgovarajući kadar. I, da zaboravimo sve "filozofske" priče, ocean77 je na prethodnoj strani dao primer gde je telefon savršeno fokusirao "tele" kamerom, a onda u trenutku rešio da se prebaci na glavnu - post. "AI" koji u bilo kom momentu odluči da je rezultat levo poželjniji od rezultata desno je krajnje manjkav i, ako ništa drugo, potrebno je dati korisniku mogućnost da ga ručno "nadjača".

malo si pobrkao fotoaparate s mobitelima.. sorry

ne znam jesi do sada skuzio, pričamo o p30p i njegovim fizickim ograničenjima

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2020 11:57 (digitall).
17 godina

To čudo ugrađeno u mobitel, što štrči sa druge strane, je fotoaparat. 

Opet, pogledaj primer koji je dao ocean77, očigledno je da je ograničenje u softwareu, ne u hardwareu (naravno, postoje i realne granice mogućnosti kamere, ali nije to ono u šta se udara).

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
Ivan(4) kaže...

To čudo ugrađeno u mobitel, što štrči sa druge strane, je fotoaparat. 

Opet, pogledaj primer koji je dao ocean77, očigledno je da je ograničenje u softwareu, ne u hardwareu (naravno, postoje i realne granice mogućnosti kamere, ali nije to ono u šta se udara).

Drago mi je da ipak pojedinci kuze o cemu pisem.

Ti si skuzio poantu, neki jos nisu.

Jedna od te dvije slike je dokaz da subjekt (macka) nije preblizu jer ju je kod jedne fotke najnormalnije fokusirao i dao odlicnu sliku dok je na zalost vec kod druge odlucio prebaciti na glavnu i raditi CROP.

Da stvar bude gora dok si u 5X kameri on konstantno mijenja kamere ako je npr subjekt u sjeni jer ocito SW procjeni da je premalo svjetla (iako ga je sasvim dovoljno) i prebaci na glavnu koja ima znatno veci otvor blende pa samim tim pusta i vise svjetla na senzor i onda SW moze koristiti vece brzine zatvaraca.

Ovdje dolazimo do zakljucka da je SW kamere lose optimiziran i da su to mogli bolje rijesiti...ili ovo sto kaze kolega Batman, na AI ili auto mode neka SW radi sto hoce, ali kada odem u PRO mode ja sam BOG...i ne zelim upliv SW u ono sto radim.

Xiaomi je po tom pitanju daleko bolji.

11 godina
digitall kaže...

malo si pobrkao fotoaparate s mobitelima.. sorry

ne znam jesi do sada skuzio, pričamo o p30p i njegovim fizickim ograničenjima

Nista kolega nije pobrkao, a mene cudi da ti do sada nisi skuzio da je P (Photography) serija mobitela kod Huawei orjentirana na kupce kojima je gle čuda kamera vrlo bitna sto je to isto P u nazivu i dio same oznake i naziva smartphonea o kojem pisemo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2020 12:23 (ocean77).
10 godina

nek ste vi meni objasnili..

što bi ja jadan bez vas.. živio u neznanju i dalje

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2020 13:02 (digitall).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Uvijek se rasprava svede na dvije različite grupe korisnika. Prvi obično nemaju previše znanja oko fotografije i zanima ih uređaj koji će sve sam odraditi za njih i sviđalo se to nama ili ne oni su u većini i industrija se prvenstveno prilagođava njima, drugi se kuže u fotografiju i žele imati kontrolu nad fotoaparatom. Nemam ništa protiv da u uređaju imamo kombinaciju jednog i drugog, pa neka si korisnik sam odabere što mu odgovara, ali ako je na manualnom (Pro) onda se software nema što petljati u odabir objektiva i ostalih detalja.

Jučer sam malo testirao Poco F2 Pro, stock camera vs gcam vs pro mode i ono što se može dobiti uz malo truda preko Pro moda je daleko bolje od automatike. Nadam se da ću uhvatiti malo vremena ovih dana pa odraditi jedan test i staviti rezultate. Čisto da se vidi što stvarno može hardware uz malo znanja, a što radi automatika bez previše znanja. Prvenstveno u uvjetima lošijeg osvjetljenja jer dnevne fotke odavno nisu "problem".

0 0 hvala 0
10 godina
mzopg kaže...

Uvijek se rasprava svede na dvije različite grupe korisnika. Prvi obično nemaju previše znanja oko fotografije i zanima ih uređaj koji će sve sam odraditi za njih i sviđalo se to nama ili ne oni su u većini i industrija se prvenstveno prilagođava njima, drugi se kuže u fotografiju i žele imati kontrolu nad fotoaparatom. Nemam ništa protiv da u uređaju imamo kombinaciju jednog i drugog, pa neka si korisnik sam odabere što mu odgovara, ali ako je na manualnom (Pro) onda se software nema što petljati u odabir objektiva i ostalih detalja.

slažem se, to sam i napisao da bi bilo dobro da u pro mode ne odabire ništa sam.

i još bi dodao da nisu u pitanju samo dvije grupe korisnika, jedni glupi drugi pametni, jer ima nas i koji držimo dslr na polici da skuplja prašinu, dok je mob u džepu i spreman da u trenutku odradi automatski najbolje što može, jer uglavnom nemaš luksuz neograničenog vremena s hvatanjem djece i ljubimaca.. ono što propustiš te sekunde je gotovo..

igranje s pro modom uvijek probam da vidim mogućnosti i rezultate, ali ga u stvarnosti ne koristim nikad 

13 godina
neaktivan
digitall kaže...
mzopg kaže...

slažem se, to sam i napisao da bi bilo dobro da u pro mode ne odabire ništa sam.

i još bi dodao da nisu u pitanju samo dvije grupe korisnika, jedni glupi drugi pametni, jer ima nas i koji držimo dslr na polici da skuplja prašinu, dok je mob u džepu i spreman da u trenutku odradi automatski najbolje što može, jer uglavnom nemaš luksuz neograničenog vremena s hvatanjem djece i ljubimaca.. ono što propustiš te sekunde je gotovo..

igranje s pro modom uvijek probam da vidim mogućnosti i rezultate, ali ga u stvarnosti ne koristim nikad 

Tako je i kod mene i meni je P40P po tom pitanju vrh.

Nije da ga ne bi iz znatiželje zamjenio s Mi10 Pro i OP 8 Pro ali si mislim ako mi kamera neće biti kao na P40P, onda sam mašio na najjače., a svjestan sam da neće biti...pogotovo na OP8 Pro.

14 godina
neaktivan
digitall kaže...
mzopg kaže...

Ne bi ih dijelio na glupe i pametne, jednostavno ima ljudi koje ne zanima fotografija u svom umjetničko/izvornom smislu kao i tehnologija koja stoji iza stvaranja. Potpuno razumljivo, posebno od kad je došlo do masovne upotrebe fotoaparata, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko ljudi danas uopće naknadno koriste te silne fotke. Jedno je bilo kad smo imali film za fotić sa 24/36 fotografija pa bi pazili što i kako slikamo i te bi fotke i kasnije tu i tamo pogledali u albumu. Danas se fotke štancaju na stotine, tisuće i postale su poprilično "jeftine".

No da se vratim na temu, uz malo prakse "pro mod" nije osjetno sporiji od automatike. Davno sam radio upravo sportsku fotografiju i kroz kratki period se ušaltaš na manualnu i to ide bez ikakvih problema, već u startu znaš otprilike koje postavke ti odgovaraju prema osvjetljenju i ostalim uvjetima. Postoji i nešto što se zove burst shooting i idealno je za situacije koje kolega R36 često spominje, ali čini mi se da to malo tko koristi. Jasno mi je da se ljudima ne zamara previše s tim i da žele point and shoot uređaj, sve 5, ali to ne čini takav uređaj najboljim po pitanju kamere.

10 godina
R36 kaže...
digitall kaže...
mzopg kaže...

Nije da ga ne bi iz znatiželje zamjenio s Mi10 Pro i OP 8 Pro ali si mislim ako mi kamera neće biti kao na P40P, onda sam mašio na najjače., a svjestan sam da neće biti...pogotovo na OP8 Pro.

da, meni je isto zanimljiv mi10 pro, na njuškalu sam gledao ima čak jedan lol..

mislim da se s op nebi usrećili ni ja ni ti.. pogotovo za pokretne subjekte..

izbora nazalost ni nema više, huaweia ubijaju politikom iako je u zadnje vrijeme jedini donosio neke inovacije po pitanju kamere, sony ko sony, lg, htc nula..

ostao mi note20ultra kojeg ću uzet kad padne cijena jer mi je kao komplet vrh, a samsungova automatika me nije razočarala

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2020 21:54 (digitall).
10 godina
mzopg kaže...

Ne bi ih dijelio na glupe i pametne, jednostavno ima ljudi koje ne zanima fotografija u svom umjetničko/izvornom smislu kao i tehnologija koja stoji iza stvaranja. Potpuno razumljivo, posebno od kad je došlo do masovne upotrebe fotoaparata, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko ljudi danas uopće naknadno koriste te silne fotke. Jedno je bilo kad smo imali film za fotić sa 24/36 fotografija pa bi pazili što i kako slikamo i te bi fotke i kasnije tu i tamo pogledali u albumu. Danas se fotke štancaju na stotine, tisuće i postale su poprilično "jeftine".

No da se vratim na temu, uz malo prakse "pro mod" nije osjetno sporiji od automatike. Davno sam radio upravo sportsku fotografiju i kroz kratki period se ušaltaš na manualnu i to ide bez ikakvih problema, već u startu znaš otprilike koje postavke ti odgovaraju prema osvjetljenju i ostalim uvjetima. Postoji i nešto što se zove burst shooting i idealno je za situacije koje kolega R36 često spominje, ali čini mi se da to malo tko koristi. Jasno mi je da se ljudima ne zamara previše s tim i da žele point and shoot uređaj, sve 5, ali to ne čini takav uređaj najboljim po pitanju kamere.

e davno je to bilo kad smo premotavali film s 24 komada..

sto se tice pro modea meni osobno bi bio donekle upotrebljiv (na mobu) da imam presete koje spremim kako želim pa imam već gotove postavke za mračnije uvjete, brze scene, itd..

sad mi služi za slikanje zvjezdanog neba..

13 godina
neaktivan
digitall kaže...
R36 kaže...
digitall kaže...
mzopg kaže...

da, meni je isto zanimljiv mi10 pro, na njuškalu sam gledao ima čak jedan lol..

mislim da se s op nebi usrećili ni ja ni ti.. pogotovo za pokretne subjekte..

izbora nazalost ni nema više, huaweia ubijaju politikom iako je u zadnje vrijeme jedini donosio neke inovacije po pitanju kamere, sony ko sony, lg, htc nula..

ostao mi note20ultra kojeg ću uzet kad padne cijena jer mi je kao komplet vrh, a samsungova automatika me nije razočarala

Prošle godine uzeo službeni Note 9 kad je bio doslovno zadnji u A1...a sljedeće godine i ja pikiram uzet Note 20 Ultru službeni. 

Također me nikad kamera na Samsungu nije razočarala.

Xaomi bi uzeo ali iskreno mi se neda riskirati, jer sam već jedno imao Xiaomi mob ali srednji rang (iz fore ga naručio) i nije mi bila kamera baš bajna. Sva sreća prodao ga brzo i to kolegi s foruma...

Zanimljiv proizvođač mi je i Oppo...na S3 sjećam se stavio sam njihov UI - zvao se Color OS - bio je fora.

10 godina

nisam baš za istraživanje nepoznatog.. probao sam par puta ali svaki puta blago razočaranje.. za sada će mi poslužiti samsung note10+, po usporedbama s novim flagshipovima još uvijek jako dobro stoji, a cijena mu je ok sad.. iako će mi nedostajati veći zoom ali ok, preživjeti ću neko vrijeme jer sam odgodio razna putovanja zbog korone...

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2020 22:28 (digitall).
13 godina
neaktivan
digitall kaže...

nisam baš za istraživanje nepoznatog.. probao sam par puta ali svaki puta blago razočaranje.. za sada će mi poslužiti samsung note10+, po usporedbama s novim flagshipovima još uvijek jako dobro stoji, a cijena mu je ok sad

Imam ja običnog u obitelji...konkretno sestra ima Note 10...

Zanimljivo je kako se Note 10 dobro drži i noćnim uvjetima. 

14 godina
neaktivan

Sutra kreće prodaja Mi 10 Ultra, na rubu sam, jedan klik do narudžbe. 

Pretpostavljam da bi bio zadovoljan i sa Mi 10 Pro, ali ovaj Ultra je još korak dalje.

1 0 hvala 0
11 godina
mzopg kaže...

Pretpostavljam da bi bio zadovoljan i sa Mi 10 Pro, ali ovaj Ultra je još korak dalje.

Di si gleda, koja lova

14 godina
neaktivan
thebatman kaže...
mzopg kaže...

Di si gleda, koja lova

900$, napisali su da će prvo slati u EU skladište pa onda dalje u EU države, ali još bi to provjerio s njima.

https://www.giztop.com/xiaomi-mi-10-ultra.html

Vjerojatno će biti još ponude od 24.08. tada im kreće opet nekakav August sale.

17 godina
neaktivan

https://flic.kr/s/aHsmQ9qf9J

malo fotki iz Istre s Mi Note 10 (GCam burial beta 8), prvih par su astro mod, a ostale ugl daylight, ima ih dosta s aux kamerama (koristim ih poprilično često, sve osim makro), ultrawide mi je odlična ovako za landscape, 3.7x mi je i dalje najdraža od aux leća jer mi to neko idealno povećanje, a gcam i OIS na dotičnoj rijetko iznevjere čak i u porektu 

aposlutna većina fotki je sa zadnjim makshow xml za beta8 s kojim google AWB konačno funkionira kako spada (to mi je sada glavni config), ali par ih je s dennis xml-om koji je isto dosta dobar samo daje fotke s nešto jačom ekspozicijom i saturacijom, a mekšim kontrastom  

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2020 1:57 (Nod14).

2 0 hvala 5
11 godina
mzopg kaže...
thebatman kaže...
mzopg kaže...

Di si gleda, koja lova

900$, napisali su da će prvo slati u EU skladište pa onda dalje u EU države, ali još bi to provjerio s njima.

https://www.giztop.com/xiaomi-mi-10-ultra.html

Vjerojatno će biti još ponude od 24.08. tada im kreće opet nekakav August sale.

5700kn...

Da znas da bi mogao jednog uzet. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice