Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.766
|
čitano: 1.916.998
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
ocean77 kaže...

Ja sa Mate 20 PRO mogu "simulirati" IQ od Lumije 1020, kada se fotka iskljucivo u RAW IQ je slican, isto ima onaj natural grain kao sto L1020 ima u JPEG-u.

Mene privlaci 808, bas bi volio piknuti jednu. 🙂

Eh raw, navedi mi jedan smartfon koji parira u jpegu lumiji 1020? Nema ga..

11 godina
zuper kaže...
Mogao bi se ja malo poigrati sa Gcam na OP 7T. Ako na Mi 9 tako dobro radi, onda barem jednako bi trebao i na OP pošto je isti senzor u pitanju. Vjerojatno i bolje zbog bolje optike i OIS

Evo imaš ovdje, kad sam imao OP7P

https://www.flickr.com/photos/181609696@N07/albums/72157711503056732

15 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava

Jel za Gcam treba imat rootan mob ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
toshiba12345 kaže...

Jel za Gcam treba imat rootan mob ?

Ne treba.

11 godina
zvonac kaže...

Nokia 808 😁

17 godina
ocean77 kaže...
zvonac kaže...

Nokia 808 😁

Eh da.. Zaboravio na 808.Al u android i epl svijetu ne postoji, nazalost.. Mozda jednog dana.

14 godina
neaktivan
3dfx kaže...
R36 kaže...
3dfx kaže...

da je najbolji koji su ikada vidjeli, pa valjda bi mu dali bolje ocjene nego za P30 Pro, a ima identicne bodove za autofocus i za photo i za video

ne kuzim od kuda sada ta opsjednutost svih zivi sa autofocusom , i samsung i huawei imaju puno vise drugih ozbiljnijih problema ot autofocusa

Ako su tebi identični bodovi P40 Pro vs P30 Pro - 140 vs 125 za fotografije i 105 vs 97 za video onda ne znam šta više reći.

U tom njihovom ocjenjivanju gdje je razvitak senzora i softwarea dosao do te granice gdje je je 2-3 boda razlike jako puno u svemu tome, onda ne znam kako može biti identično broj 140 naspram 125.

Ultra ima fokus 97 a P40 Pro 100...i ti bi na osnovu bodova rekao da je mala razlika., a ustvari je ogromna razlika...

A ne znam od kad fokus nije bio bitan, pogotovo kod pokrenih kadrova. Netko fotografira kućne ljubimce, netko svoje dijete, netko tulum i fešte...gdje kadar nije statičan. E dok ostali fokusiraju, prošla baba s kolačima. 

Čim mi je loš fokus, najčešće moram ponovit sliku...i svi moraju biti mirni. Aj nas 5 može stajat mirno, al aj ti to objasni kućnom ljubimcu ili djetetu... 

E kad imaš dobar auto fokus s tim nemaš problema. 

Tako da...da fokus je bitan. 

P30 Pro i P40 Pro imaju identicne bodove za AUTOFOCUS i u fotografiji i u videu - to sam napisao

namjerno ignoriras i pises da sam rekao da imaj iste ocjene opcenito 

apsolutno nista revolucionarno nema na ovogodisnjim flagshiop smartphonima sto se fotografije tice u odnosu na proslu godinu, osim cijena, puno vike i borbe sa speckama, megapixelima zoooooomovia i ostalim sranjima, a rezultati na razini ili gori od top modela prosle godine, zavisno od proizvodaca do proizvodaca

revolucija se preselila u nizi segment 

Tvoja prva rečenica može zvuči dvosmisleno...a ja sam je shvatio općenito a ne konkretno za auto fokus...al nebitno.

U svakom slučaju imaju 100 bodova...al to ti je kao da kažeš da dva auta npr RS6 i Golf VI mogu postići jednaku brzinu od 250km/h. I kad tako gledaš, između za dva auto nema razlike jer i jedna i drugi postižu tu brzinu.

Ali ako ideš analizirat RS6 dođe do 250km/h za 15 sekundi i Golf VI za 40 sek.

U svakom slučaju i jedan i drugi i teći i pet imaju tih max 100 bodova ali iza njih se krije potpuno drugačija tehnologija..i netko je više brzi u tom poslu a netko sporiji. A ja čitam da P40 Pro nitko nije ni blizu. 

14 godina
neaktivan
ocean77 kaže...

Evo i S20 Ultra se nije proslavila protiv jos starije Nokie 808 Pureview, gledam usporedbu i opet vise detalja daje mob koji je izasao prije skoro 10 godina.

Cak ovdje nije problem senzor vec Samsung SW koji unisti detalje.

Mi Note 10 mi se cini bolji po tom pitanju i usporediviji sa N808 PV.

Usporedivat 808 s Ultrom nema smisla...jer kod 808 si imao samo kameru koja je valjala i ništa drugo. 

A po tome onda možeš s Ultrom usporediti bilo koji DSLR...i sad se postavlja pitanje tko želi nosit DSLR ili 808 koji vrti software koji više i ne postoji.

Šta mu znači kakve je fotografije radio, kad je jedino samo to znao radit. 

13 godina
neaktivan
R36 kaže...
ocean77 kaže...

Evo i S20 Ultra se nije proslavila protiv jos starije Nokie 808 Pureview, gledam usporedbu i opet vise detalja daje mob koji je izasao prije skoro 10 godina.

Usporedivat 808 s Ultrom nema smisla...jer kod 808 si imao samo kameru koja je valjala i ništa drugo. 

A po tome onda možeš s Ultrom usporediti bilo koji DSLR...i sad se postavlja pitanje tko želi nosit DSLR ili 808 koji vrti software koji više i ne postoji.

nitko ne usporeduje telefone, vec kamere, tema je kamere u smartphonima 

i kada pogledas fotke koje su gore postane, dode ti slabo koliko je to lose u usporedbi sa telefonom starim 7 godina, ali bas ono naocigled, umjesto da je kvaliteta obrnuta sto vise godine idu, ispada da sve vise nazadujemo 

svi proizvodaci reklamiraju svoje uredaje kako nekakava zadnja revoluciju i kvaliteta fotki na smartfonima, a ono zivi ocaj koliko je to slabo

steta

14 godina
neaktivan
Timo kaže...
R36 kaže...
ocean77 kaže...

nitko ne usporeduje telefone, vec kamere, tema je kamere u smartphonima 

i kada pogledas fotke koje su gore postane, dode ti slabo koliko je to lose u usporedbi sa telefonom starim 7 godina, ali bas ono naocigled, umjesto da je kvaliteta obrnuta sto vise godine idu, ispada da sve vise nazadujemo 

svi proizvodaci reklamiraju svoje uredaje kako nekakava zadnja revoluciju i kvaliteta fotki na smartfonima, a ono zivi ocaj koliko je to slabo

steta

Morate biti malo realni...

Ako usporedi 808 s današnji mobitelima vidiš koliko je 808 debeo, ne kompaktan. 

Ljudi želi praktične uređaj, velikog ekrana, malo mesa, a da je tanak, kompaktan i da lijepo leži u ruci., i još da ima veliku bateriju, itd itd..

Da bi oni te sve naše uvjete zadovoljili mora nešto patit...ajmo reci da pati kamera...(ne pati u krajnosti) ali ajmo rec da pati.

Ako pogledaš setup kamere na današnjim telefonima....hoćeš makro, širokokitnu, glavnu..sad svaki mob i na zadnjoj strani min 3 kamere...

Onda se nemam šta zalit...jer 808 je jednostavno cigla, koja je u to vrijeme bila smartphone, ako je uopće i bila. 

Tako da 808 je u svoje vrijeme bila top., sad nema veze s vezom...stsgili su tad veliku senzor koji je podebljao mob...,mogli su stavit i još već senzor...jer tad neke stvari nisu bile bitne kao danas.

Tako da...kakav 808.

17 godina
R36 kaže...
ocean77 kaže...

Ima smisla, zato što je 808mici adut kamera, ima samo jednu leću koja je odlična, i za današnje pojmove.. Na YT imaš usporedbe 1020 i 808 protiv današnjih flagšipova.

Pa softver na Nokijama je fenomenalan dok govorim za jpg, procesuiranje minimalno tj same fotke su odlične oku ugodne i odlično izbalansirane, za današnje smartfone to ne mogu reć, zapravo za njihov softver, pa većina smartfona out of box dok izlete na tržište uvijek imaju neke probleme i svaki zahtjeva naknadne zakrpe, a i u dost slučajeva se ne riješ kak spada to..

Imao sam oba smartfona i tek sad vidim kolko su onda bili odlični i danas tj za današnje pojmove i dalje mogu konkurirat a ak uzemo u obzir da su inferiorni uređaji. Fotke su prije bile prirodnije, realnije, a danas? Pa pogle malo, ajmo malo izoštrit sliku, ajmo šum ispeglat (prigušit) i kaj misliš koji je konačni rezultat toga, znaš i sam..

Prije se s tim nisam zamarao, tj tražio dlaku u jajetu, a danas? Danas brže bolje izbace proizvod s nedovršenim softverom, pa poslije krpaju, srećom ili nesrećom, ljudi ne poznaju potencijale 808 i 1020, tak da nisu upućeni u to kakve su im kamere na dotičnom dvojcu, i bolje za njih

Jer, dok gledam usporedbe, mogu samo ovo napravit

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.4.2020 18:05 (zvonac).
11 godina
R36 kaže...

Ljudi želi praktične uređaj, velikog ekrana, malo mesa, a da je tanak, kompaktan i da lijepo leži u ruci., i još da ima veliku bateriju, itd itd..

Da bi oni te sve naše uvjete zadovoljili mora nešto patit...ajmo reci da pati kamera...(ne pati u krajnosti) ali ajmo rec da pati.

Ako pogledaš setup kamere na današnjim telefonima....hoćeš makro, širokokitnu, glavnu..sad svaki mob i na zadnjoj strani min 3 kamere...

Onda se nemam šta zalit...jer 808 je jednostavno cigla, koja je u to vrijeme bila smartphone, ako je uopće i bila. 

Tako da 808 je u svoje vrijeme bila top., sad nema veze s vezom...stsgili su tad veliku senzor koji je podebljao mob...,mogli su stavit i još već senzor...jer tad neke stvari nisu bile bitne kao danas.

Tako da...kakav 808.

Nitko ovdje N808 PV ne usporedjuje sa danasnjim mobitelima na nacin kako ti prezentiras u postovima.

N808 je bila takodjer smartphone koji je imao Whatsapp, Facebook i slicne app koje ljudi i danas koriste, imala je Symbian koji je u to vrijeme bio brzi od Androida...sve to je nebitno, ovo je tema kamere i sasvim je legitimno usporediti N808 PV sa Mate 20 PRO ili S20 Ultrom...sva tri navedena imaju kameru, sva tri su mobiteli...razlikuje ih najvise godina nastanka.

Tebi to mozda nije zanimljivo, meni je jako zanimljivo pratiti taj razvoj, suceliti dva povijesna razdoblja...sto vrijeme vise odmice sve vise sam svjesniji genijalnosti Nokie i njezinih inzinjera.

Nokia me podsjeca na Njemacku iz perioda WW2 u kojem su u masi stvari bili ispred vremena (raketna tehnologija, stealth tehnologija, mlazni pogon...)...tako i Nokia, AOD je kada ono zazivio na Androidu...Nokia ga je imala valjda 10 godina prije...ogroman senzor u mobitelu su stavili jos 2011, na Androidima smo to dobili tek 2018...ima toga jos...

14 godina
neaktivan
ocean77 kaže...
R36 kaže...

Tako da...kakav 808.

Nitko ovdje N808 PV ne usporedjuje sa danasnjim mobitelima na nacin kako ti prezentiras u postovima.

N808 je bila takodjer smartphone koji je imao Whatsapp, Facebook i slicne app koje ljudi i danas koriste, imala je Symbian koji je u to vrijeme bio brzi od Androida...sve to je nebitno, ovo je tema kamere i sasvim je legitimno usporediti N808 PV sa Mate 20 PRO ili S20 Ultrom...sva tri navedena imaju kameru, sva tri su mobiteli...razlikuje ih najvise godina nastanka.

Tebi to mozda nije zanimljivo, meni je jako zanimljivo pratiti taj razvoj, suceliti dva povijesna razdoblja...sto vrijeme vise odmice sve vise sam svjesniji genijalnosti Nokie i njezinih inzinjera.

Nokia me podsjeca na Njemacku iz perioda WW2 u kojem su u masi stvari bili ispred vremena (raketna tehnologija, stealth tehnologija, mlazni pogon...)...tako i Nokia, AOD je kada ono zazivio na Androidu...Nokia ga je imala valjda 10 godina prije...ogroman senzor u mobitelu su stavili jos 2011, na Androidima smo to dobili tek 2018...ima toga jos...

Razlikuje ih najviše godina nastanka što je i logično kao i način poimanja mobitela u to vrijeme...

Ja se sječam Samsunga - W880 koji je 2009. god ima izgleda kao kompaktan fotić...tako da nije Nokia prva krenula tim putem., samo se to kod Samsunga 2009 nije pokazalo uspješnim a očito ni kod Nokie 2011..

Nokia je mogla još veći senzor stavit da je htjela, jer se tad nije gledalo na neke stvari kao danas...

Sve je bilo top u svoje vrijeme...ali ja ni tad nisam gledao na Nokiu 808 kao neki zanimljiv mob jer je bio velik i težak naspram Samsunga S3 kojega sam tad imao..., a i Andoid je bio već budučnosti i imao si više aplikacija za Android nego za Symbian...

10 godina
neaktivan
Evo jedna zanimljiva usporedba. P40 pro i Mi note 10 sa GCam.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
antiratar kaže...

Meni je tu netko stavio link za Gcam za P40 Pro...instalirao sam ali nije Gcam radio. 

10 godina
neaktivan
Ne znam. Nisam ja.

0 0 hvala 0
17 godina
R36 kaže...
antiratar kaže...

Meni je tu netko stavio link za Gcam za P40 Pro...instalirao sam ali nije Gcam radio. 

Mislim da sam ja stavio link.

14 godina
neaktivan
zvonac kaže...
R36 kaže...
antiratar kaže...

Mislim da sam ja stavio link.

E da Zvonac...ti si...probao sam ali ne radi. 

17 godina
neaktivan

evo još jedan album fotki s Mi Note 10 (gcam urnyx 1.6), ovaj put ugl dnevne fotke + 3 astro (nažalost nisam ovih dana uspio uhvatiti vedru noć, ali nije ni ovo loše)

https://flic.kr/s/aHsmMV7YiN

još par doživljaja:

- 3.7x kamera mi je i dalje možda i najdraža uz glavnu, taman povećanje, gcam nekad doda/ostavi dosta šuma kad nisu idealni svjetlosni uvjeti, ali meni ne smeta jer skoro uvijek fotka ispadne top što se tiče boja, kontrasta itd odlična je i za fotkanje ljudi, životinja i sl s par metara jer se da dobro namjestiti kadar, a subjekt ispadne oštro s puno detalja + bokeh bez protret moda

- Prvih dana 0.6x kamera me i nije nešto zainteresirala, ali sad mi je dobro legla, po danu se mogu dobiti odlične fotke, a ono što mi se još više svidjelo je to da se zahvaljujući autofokusu na njoj mogu dobiti odlične makro fotke, puno puno bolje nego one s makro kamerom od jadnih 2MP koju ni gcam ne spašava u dvoljnoj mjeri. S makro cam se može približiti još bliže nego s 0.6x, ali fotka prečesto ispada van fokusa + ostali aspekti kvaliete ne štimaju. Zaključak, AF na 0.6x - vrlo korisna stvar. 

- Što se tiče glavne kamere, prirodni bokeh je odličan za portrete, praktički nikad ne trebam korisiti portret mod osim ako nisam daleko od objekta, s tim sam jako zadovoljan. Shallow depth of field zbog veličine senzora sam isto primjetio, nekad to bude korisno, nekad se zbog toga jednostavno ne može dobiti dobra close-up fotka, ali zato su tu pomoće kamere. 

- Gcam voli šum i na gl kameri npr. kad se fotka u mračnijoj prostoriji s objektivom prema prozoru dok je vani dan uz hdr++, dijelovi prostorije koji su bili dosta tamni budu možda previše zrnati, iako sačuva više finih detalja nego stock app, možda mi je u takvim situacijama bolji balans šuma i detalja na stock app. To sam primjetio samo u par takvih ekstremnih situacija. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.5.2020 22:45 (Nod14).

8 0 hvala 1
11 godina
Nod14 kaže...

evo još jedan album fotki s Mi Note 10 (gcam urnyx 1.6), ovaj put ugl dnevne fotke + 3 astro (nažalost nisam ovih dana uspio uhvatiti vedru noć, ali nije ni ovo loše)

još par doživljaja:

- 3.7x kamera mi je i dalje možda i najdraža uz glavnu, taman povećanje, gcam nekad doda/ostavi dosta šuma kad nisu idealni svjetlosni uvjeti, ali meni ne smeta jer skoro uvijek fotka ispadne top što se tiče boja, kontrasta itd odlična je i za fotkanje ljudi, životinja i sl s par metara jer se da dobro namjestiti kadar, a subjekt ispadne oštro s puno detalja + bokeh bez protret moda

- Prvih dana 0.6x kamera me i nije nešto zainteresirala, ali sad mi je dobro legla, po danu se mogu dobiti odlične fotke, a ono što mi se još više svidjelo je to da se zahvaljujući autofokusu na njoj mogu dobiti odlične makro fotke, puno puno bolje nego one s makro kamerom od jadnih 2MP koju ni gcam ne spašava u dvoljnoj mjeri. S makro cam se može približiti još bliže nego s 0.6x, ali fotka prečesto ispada van fokusa + ostali aspekti kvaliete ne štimaju. Zaključak, AF na 0.6x - vrlo korisna stvar. 

- Što se tiče glavne kamere, prirodni bokeh je odličan za portrete, praktički nikad ne trebam korisiti portret mod osim ako nisam daleko od objekta, s tim sam jako zadovoljan. Shallow depth of field zbog veličine senzora sam isto primjetio, nekad to bude korisno, nekad se zbog toga jednostavno ne može dobiti dobra close-up fotka, ali zato su tu pomoće kamere. 

- Gcam voli šum i na gl kameri npr. kad se fotka u mračnijoj prostoriji s objektivom prema prozoru dok je vani dan uz hdr++, dijelovi prostorije koji su bili dosta tamni budu možda previše zrnati, iako sačuva više finih detalja nego stock app, možda mi je u takvim situacijama bolji balans šuma i detalja na stock app. To sam primjetio samo u par takvih ekstremnih situacija. 

Ima odlicnih fotki u galeriji koju si postao, napokon netko tko kuzi o cemu ja pisem cijelo vrijeme. 

Iako nemam taj mob vise, tvrdim da je to najbolji camera mob koji sam do sada imao, a imao sam zbilja puno svega.

Ovo je prvi mob koji je prakticki egal sa Nokiom 808...na glavnu kameru mislim.

Dodatan plus su ostale dvije tele kamere, nesto sto P40 PRO nema (50mm) i to mi je totalni deal breaker...cak ako i zanemarim Google servise koji ne dolaze legalno.

Ova 2X kamera je pun pogodak, a ima i odlican senzor na toj kameri solidne velicine (velicina kao na glavnoj kameri iPhone 11 PRO Max) i to u kombinaciji sa blendom f/2 pa fino zamuti pozadinu.

Na tom mobu zaista nema nikakve svrhe koristiti onaj fake bokeh.

Jedva cekam da padne cijena Mi 10 PRO da se vratim na taj camera setup u kombinaciji sa S865.

Ova fotka mi je super:

https://flic.kr/p/2iW57m1

Like i za sadrzaj zdjelice.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.5.2020 23:39 (ocean77).
11 godina
neaktivan
Nod14 kaže...

još par doživljaja:

Vrhunski izgleda. Ja se ne razumijem bas toliko, pretpostavljam da Mi 10 ima identicni senzor glavne kamere? Planiram uzet Mi 10 obicnu verziju kad mu malo padne jos cijena, ponajvise zbog snapdragona 865, pa ne zelim uzimat note 10.

Kvalitete fotografija (barem obicnih fotografija slikanih glavnom kamerom) bi trebale biti identicne ako ne i bolje sa gcam-om?

17 godina
Nod14 kaže...

još par doživljaja:

Odlične fotke! Dobar je ovaj Mi Note 10

Jedan midrejnđer stvarno pokaže zube flagšipima koji su daleko skuplji od Note 10.

11 godina
zvonac kaže...
Nod14 kaže...

još par doživljaja:

Odlične fotke! Dobar je ovaj Mi Note 10

Jedan midrejnđer stvarno pokaže zube flagšipima koji su daleko skuplji od Note 10.

Midranger je mi9t od 2500kn.

Flagship je mi9 od 3200kn.

A ovaj šta je 3700kn 6 mjeseci nakon izlaska, ne znam da spada bas u midrange. 

Da su bar taj telefon pustili sa SD845/855 i ravnim ekranom to bi bio san snova.

17 godina
thebatman kaže...

Midranger je mi9t od 2500kn.

Flagship je mi9 od 3200kn.

Da su bar taj telefon pustili sa SD845/855 i ravnim ekranom to bi bio san snova.

Pa Mi Note 10 je midrejnđer fon, po specifikacijama, al je fotić flagšip segment. A što se tiče cijene, takva je kakva je.. Ak postoji bolji mob sa istovjetnom kamerom ili boljom od Note 10, pucaj

Mislim da je njemu najjači adut kamera i išlo se na taj segment, mogli bi reći, fotić praktički bez kompromisa, a i kolko pratim, gcam se svakodnevno usavršava za taj mob, pa i dodatno podiže kvalitetu samih fotki..

Ak se traži neki izblanasirani mob, a da je naglasak recimo na jači proc, stereo zvučnike ili 90/120hz ekran, naravno da se neće preporučivat ovaj mob, al što se tiče kamera, tu rastura i tu bi ga mogao bez greške preporučit.

Dost njih povlači paralelu sa Mi10 koji je daleko skuplji od Mi Note 10, a recimo kom je u fokusu kamera i relativno ok cijena, po meni, sa Mi Note 10 nemre fulat.

Eh da jesu, to bi bio potez, al i cijena bi odmah bila veća, to ti je jasno. 

Evo jedan osvrt sa fotografske strane gledišta na Mi Note 10

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2020 12:23 (zvonac).
11 godina

Mi Note 10 ima samo jednu manu, fali mu brzi procesor...i to ne za svakodnevicu vec iskljucivo i jedino kameru. 

Doduse sa Gcam je brza, bar onom verzijom koju sam ja koristio. 

Smatram da je Mi 10 PRO neopravdano prakticki 2X skuplji jer te komponente koje su nesto bolje (procesor) nebi smjele toliko vise kostati...u kontekstu cijene Mi Note 10 je bolja kupnja.

Sto se njegove cijene tice, vidjao sam ga na njuskalu i za 2400 Kn sto je definitivno odlicna cijena za taj mob. 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja sam platio 3050kn preko ekupi + 175kn 2 godine osiguranja za lom ekrana, pratio sam cijenu kod nas duže vrijeme i to je najniža što sam vidio, inače se drži stabilno i ne ide baš ispod 3600-3700, zato ne očekujem da ćamo vidjeti Mi 10 za 4k 

Gledao sam i duplo skuplje modele tipa S20+ i Pixel 4xl (5899kn u neutrinu), ali sam zaključio da mi nema smisla davati toliko para za ono što mi treba (a i s obzirom na neke velike minuse koji ta 2 modela imaju). Pod #1 mi je top kamera, a sve ostalo mi nije toliko bitno tj mislim da mi SD 730G vs 855/865, 60Hz vs 90 ili 120Hz ne bi opravdali razliku u cijeni. S ekranom sam skroz zadovoljan, ne smeta mi što je zakrivljen, čak mu to podiže izgled + općenito mi je dizajn odličan - čvrst i sleek. S baterijom sam dosta zadovoljan, pogotovo koliko brzo se puni pa ga nikad ne punim preko noći. Radi brzo i fluidno, pogotvo nakon što sam ugasio miui animacije što je dalo osjećaj još dodatne brzine, a nije mi nimalo negativno utjecalo na iksustvo korištenja sučelja. Oko kamere nemam previše zamjerki, znao sam i prije kupnje da ću korisiti gcam jer sam već imao pozitivna iskustva i to mi je isto bilo bitno da postoji dobra podrška developersa (postoji više portova i svako malo izbacuju poboljšane verzije).

Jedina stavka s kojom nisam skroz oduševljen, kao netko tko je fan čistog androida, jest MIUI. Nabrojit ću neke gluposti/sitnice koje su me nairitirale:

- vibracija se ne može kontrolirati preko menija od tipki glasnoće, nego se posebno mora ići u postavke ili u notification baru 

- gcam se ne može postaviti kao glavna kamera pa da se ona pokreće s lock screena 

- ne može se staviti google discover kad svajpam lijevo, a što sam često korstio jer mi je google dobro selektirao vijesti + ima dobru vremensku prognozu, sad za to moram posebno otvarati google app, onaj miui app vault mi je beskoristan 

- koristim google kalendar, google notes, sat, photos itd, a ne mogu izbrisati miui verzije pa npr imam 2 kalendara

- google photos i dalje ponekad dupla fotke kod uploada ako koristim stock cam, a dok g photos radi u pozadini 

- tajmer ne prikazuje vrijeme na lock screenu ako je skriven sadržaj obavijesti, a to radi na čistom androidu 

- ne može se postvaiti wallpaper za lock screen preko ne-miui aplikacija, nego moram skinuti wallpaper i onda preko njihove galerije i themes appa

- ponekad jednostavno nestanu ikone na miui launcheru pa ga moram restartati

- miui full screen geste mi ne odgovaraju i ne mogu se na njih priviknuti, ove koje su najavljene s miui 12 mi se čine dosta bolje

- mape na home screenu prikazuju uvijek jednako male ikonice bez obzira bilo u mapi 3 ili 9 aplikacija što izgleda glupo kad su samo 3-4 

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2020 13:27 (Nod14).

1 0 hvala 1
11 godina
Nod14 kaže...

Ja sam platio 3050kn preko ekupi + 175kn 2 godine osiguranja za lom ekrana, pratio sam cijenu kod nas duže vrijeme i to je najniža što sam vidio, inače se drži stabilno i ne ide baš ispod 3600-3700, zato ne očekujem da ćamo vidjeti Mi 10 za 4k 

Gledao sam i duplo skuplje modele tipa S20+ i Pixel 4xl (5899kn u neutrinu), ali sam zaključio da mi nema smisla davati toliko para za ono što mi treba (a i s obzirom na neke velike minuse koji ta 2 modela imaju). Pod #1 mi je top kamera, a sve ostalo mi nije toliko bitno tj mislim da mi SD 730G vs 855/865, 60Hz vs 90 ili 120Hz ne bi opravdali razliku u cijeni. S ekranom sam skroz zadovoljan, ne smeta mi što je zakrivljen, čak mu to podiže izgled + općenito mi je dizajn odličan - čvrst i sleek. S baterijom sam dosta zadovoljan, pogotovo koliko brzo se puni pa ga nikad ne punim preko noći. Radi brzo i fluidno, pogotvo nakon što sam ugasio miui animacije što je dalo osjećaj još dodatne brzine, a nije mi nimalo negativno utjecalo na iksustvo korištenja sučelja. Oko kamere nemam previše zamjerki, znao sam i prije kupnje da ću korisiti gcam jer sam već imao pozitivna iskustva i to mi je isto bilo bitno da postoji dobra podrška developersa (postoji više portova i svako malo izbacuju poboljšane verzije).

Jedina stavka s kojom nisam skroz oduševljen, kao netko tko je fan čistog androida, jest MIUI. Nabrojit ću neke gluposti/sitnice koje su me nairitirale:

- vibracija se ne može kontrolirati preko menija od tipki glasnoće, nego se posebno mora ići u postavke ili u notification baru 

- gcam se ne može postaviti kao glavna kamera pa da se ona pokreće s lock screena 

- ne može se staviti google discover kad svajpam lijevo, a što sam često korstio jer mi je google dobro selektirao vijesti + ima dobru vremensku prognozu, sad za to moram posebno otvarati google app, onaj miui app vault mi je beskoristan 

- koristim google kalendar, google notes, sat, photos itd, a ne mogu izbrisati miui verzije pa npr imam 2 kalendara

- google photos i dalje ponekad dupla fotke kod uploada ako koristim stock cam, a dok g photos radi u pozadini 

- tajmer ne prikazuje vrijeme na lock screenu ako je skriven sadržaj obavijesti, a to radi na čistom androidu 

- ne može se postvaiti wallpaper za lock screen preko ne-miui aplikacija, nego moram skinuti wallpaper i onda preko njihove galerije i themes appa

- ponekad jednostavno nestanu ikone na miui launcheru pa ga moram restartati

- miui full screen geste mi ne odgovaraju i ne mogu se na njih priviknuti, ove koje su najavljene s miui 12 mi se čine dosta bolje

- mape na home screenu prikazuju uvijek jednako male ikonice bez obzira bilo u mapi 3 ili 9 aplikacija što izgleda glupo kad su samo 3-4 

Gcam bi trebao moci postaviti kao defaultnu kameru u postavkama.

Za otale stvari: Lawnchair 2, podrzava google feed, mozes mape sredit kako hoces.

11 godina
zvonac kaže...

Evo jedan osvrt sa fotografske strane gledišta na Mi Note 10

Teda pratim vec godinama, inace ne recenzira mobitele i ovaj mob ga je ocito dosta zainteresirao kada ga je odlucio testirati.

Nod, kako ti se cini brzina verzije Gcam koju ti koristis?

Dok sam imao taj mob nijedna verzija Gcam nije pouzdano radila sa svim kamerama.

Nasao sam jednu verziju koja je radila samo sa glavnom i ta je bila bar 2X brza od stock kamere tako da nije mozda iskljucivi krivac procesor za brzinu procesiranja 27MP fotki i pogotovo onih od 108MP.

Kako ti se cini AF na toj verziji Gcam koju koristis, meni je i to bilo znatno bolje nego na stock.

14 godina
neaktivan
thebatman kaže...

Trenutno je kod nas 3400kn, vani 2850kn. Kod ekupi se može uloviti na popustu za 3000kn. Ne vidim uređaj s boljim kamerama za manju cijenu.

Po tehnikalijama spada u višu srednju klasu.

14 godina
neaktivan
Nod14 kaže...

Odlične fotke. 

MIUI lako zamijeniš sa drugim ROM-om, ako ti nije sjeo. Meni su dobri Pixel Experience i LineageOS, njega trenutno koristim i s njim sam dosta zadovoljan.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice