Neželjeni pozivi iz Češke

poruka: 86
|
čitano: 16.663
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Neželjeni pozivi iz Češke
zelenapaprika kaže...
Nuclear_Phoenix kaže...

Ma možeš se slikati, treba ti kreditna kartica i za 15 minuta imaš 100 novih brojeva.

Evo primjer (ima tisuće ovih providera) - https://voip.ms/pricing#improved_communications_container

Ako nitko ništa ne poduzme, ništa se neće riješiti. Ne vjerujem da se ne može napraviti traceing ovakvih poziva.

Nažalost, ne dovoljno brzo, efikasno i pouzdano.

5 godina
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...
Nuclear_Phoenix kaže...

Ma možeš se slikati, treba ti kreditna kartica i za 15 minuta imaš 100 novih brojeva.

Evo primjer (ima tisuće ovih providera) - https://voip.ms/pricing#improved_communications_container

Ako nitko ništa ne poduzme, ništa se neće riješiti. Ne vjerujem da se ne može napraviti traceing ovakvih poziva.

To je do operatera. Svi savjeti na inernetu za borbu protiv ovakvih poziva uključuju savjet da se to prijavi operateru i nadležnom tijelu (kod nas je to HAKOM). Ako nitko ne reagira, to je samo poziv da se ljude dalje maltretira jer nema posljedica.

17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

To je do operatera. Svi savjeti na inernetu za borbu protiv ovakvih poziva uključuju savjet da se to prijavi operateru i nadležnom tijelu (kod nas je to HAKOM). Ako nitko ne reagira, to je samo poziv da se ljude dalje maltretira jer nema posljedica.

A što misliš da oni mogu?

5 godina
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

HAKOM? Dati nalog operaterima da blokiraju određene serije brojeva. Nije li to pisalo u članku koji sam citirao?

Ima još, ali je starije: "Primijetili smo povećani broj dolaznih poziva s nepoznatih brojeva, kao i to da vas kontaktiraju osobe s tvrdnjom da imaju propušteni poziv s vašega broja. Radi se o poznatom načinu zloupotrebe nasumično odabranih brojeva te u suradnji s HAKOM-om radimo na smanjenju takvih situacija kako bismo vas zaštitili. Još jednom molimo da nam prijavite sumnjive pozive i ne kontaktirate nepoznate brojeve."

Sizifov posao? Da. Ali ako se baš ništa na napravi, onda koja korist od regulatora i operatera koji usto imaju vlastite kampanje sigurnosti komuniciranja.

https://www.facebook.com/A1Hrvatska/posts/za%C5%A1titite-se-od-sumnjivih-pozivatelja-i-la%C5%BEnih-poruka%C4%8Desto-smo-pisali-o-va%C5%BEnosti/10158492014678004/

Usput, jesi svratio na Web HAKOM-a i provjerio dostupnost optike po Zagrebu? Imaš grafički prikaz, pa se lijepo vide rupe u pokrivenosti. 

17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

HAKOM? Dati nalog operaterima da blokiraju određene serije brojeva. Nije li to pisalo u članku koji sam citirao?

Usput, jesi svratio na Web HAKOM-a i provjerio dostupnost optike po Zagrebu? Imaš grafički prikaz, pa se lijepo vide rupe u pokrivenosti. 

HAKOM? Dok on riješi jedne bvrojeve, promijene se u tisuće novih. To nije ni Sizifov posao, i on bi odustao.

Rupe? Znam i zašto je dobar dio njih.

5 godina
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

HAKOM? Dok on riješi jedne bvrojeve, promijene se u tisuće novih. To nije ni Sizifov posao, i on bi odustao.

Neka HAKOM riješi barem dio brojeva.

Rupe: ne sumnjam da znaš. Zato si tu da ne napišeš zašto. Umjesto toga si tvrdio da je Zagreb pokriven.

17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Rupe: ne sumnjam da znaš. Zato si tu da ne napišeš zašto. Umjesto toga si tvrdio da je Zagreb pokriven.

HAKOM? Ne može niti ima smisla.

Gdje sam pisao da je cijeli Zagreb pokriven?

5 godina
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Onda mediji i A1 koje sam citirao lažu, a ti jedini imaš pravo. Točno piše što se zbivalo između HAKOM-a i operatera i kome da se ljudi jave u slučaju ovakvih poziva. Hoće li nakon toga operateri nešto napraviti, to je na njima, a na HAKOM-u je da ih potakne da to naprave.

U temi koja se ticala optike i kolika je pokrivenost po zgradama: "To mi baš nije jasno, po cijelom gradu se po zgradama to radi već desetljeće, dapače npr. u mojoj (NZG) imam tri zasebna providera optike sa zasebnim instalacijama.". Ne radi se baš po cijelom gradu, što pokazuje i HAKOM-ova karta.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2025 18:53 (zelenapaprika).
17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Onda mediji i A1 koje sam citirao lažu, a ti jedini imaš pravo. Točno piše što se zbivalo između HAKOM-a i operatera i kome da se ljudi jave.

U temi koja se ticala optike, kada sam ti napisao da zapadni dio Zagreba nije do kraja pokriven.

Možeš po portalima čitati što god želiš. Nitko ne može blokirati sve pozive, to je davno izgubljena borba.

Skoro niti jedan dio Zagreba nije 100% pokriven, ali najveći dio jest. Gdje sam napisao da je cijeli Zagreb pokriven, točno?

5 godina
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Onda mediji i A1 koje sam citirao lažu, a ti jedini imaš pravo. Točno piše što se zbivalo između HAKOM-a i operatera i kome da se ljudi jave.

U temi koja se ticala optike, kada sam ti napisao da zapadni dio Zagreba nije do kraja pokriven.

Možeš po portalima čitati što god želiš. Nitko ne može blokirati sve pozive, to je davno izgubljena borba.

Skoro niti jedan dio Zagreba nije 100% pokriven, ali najveći dio jest. Gdje sam napisao da je cijeli Zagreb pokriven, točno?

Niti ne tvrdim da se mogu blokirati SVI brojevi. Jesam li napisao da neka blokiraju barem dio brojeva. Kao da kriminalcima javno kažeš, ne možemo vas sve uhvatiti, pa nećemo hvatiti nikoga. Krasno.

Aha, sada niti jedan dio nije 100% pokriven... :-) Našao sam citat i boldao što si napisao. Kriteriji uvođenja optike su čudni.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2025 18:59 (zelenapaprika).
14 godina

Silom prilika imam potrebu javljati se na nepoznate brojeve no nikad ne uzvraćam poziv na iste.

Do sada par puta naletio na ponude za investiranje na što u pravilu prekidam poziv bez objašnjenja i pozdrava.

No jednom sam iz dosade i viška vremena zaigrao ulogu zainteresiranog ulagača koji nažalost baš ne kuži srpski (tipa, berza, akcije, kucanje ... ) pa mi je tip to sve strpljivo objašnjavao, nakon nekog vremena čak me je povezao sa svojim supervizorom, e tu je nastala komedija jer je supervizor bila gospođa, a ja se gešaltao u mizogin mod.  Pa onda lagana panika sa njihove strane kako da zadrže mušteriju i "kako to ženomrzac u 21. veku" (jeste, objasnila mi je što je to 'veku' ) i tako pomalo naprijed-natrag; naprijed-natrag završilo tako da je dotična meni zalupila slušalicu.

Od tog 'incidenta' više nisam imao takvih poziva. 

0 0 hvala 0
5 godina
Yuda kaže...

Silom prilika imam potrebu javljati se na nepoznate brojeve no nikad ne uzvraćam poziv na iste.

Do sada par puta naletio na ponude za investiranje na što u pravilu prekidam poziv bez objašnjenja i pozdrava.

No jednom sam iz dosade i viška vremena zaigrao ulogu zainteresiranog ulagača koji nažalost baš ne kuži srpski (tipa, berza, akcije, kucanje ... ) pa mi je tip to sve strpljivo objašnjavao, nakon nekog vremena čak me je povezao sa svojim supervizorom, e tu je nastala komedija jer je supervizor bila gospođa, a ja se gešaltao u mizogin mod.  Pa onda lagana panika sa njihove strane kako da zadrže mušteriju i "kako to ženomrzac u 21. veku" (jeste, objasnila mi je što je to 'veku' ) i tako pomalo naprijed-natrag; naprijed-natrag završilo tako da je dotična meni zalupila slušalicu.

Od tog 'incidenta' više nisam imao takvih poziva. 

Ako imaš vremena i volja, onda se možeš i zabaviti. Nekada bi nazivali često razni trgovci i naši telekomi i onda sam već naučio dosta brojeva s kojih zovu napamet i nisam se javljao, jer se uvijek vrtila ista priča.

No, kako je s vremeno opala popularnost fiksnih brojeva, sada na taj fiksni broj zove rijetko tko. Baš se iznenadim kada zazvoni. Na telefonu je lagani sloj prašine jer se ne koristi. :-)

Ali su se zato prebacili na mobilne brojeve, pa zovu i zovu... Neki dan s nekog 098 broja s kojeg HT zove već godinama (tako se piše po forumima), ali mi nije bio poznat. I žele me navući da platim 63% više ono što sada plaćam uz neki bezvezni dodatak. Svašta.

17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Niti ne tvrdim da se mogu blokirati SVI brojevi. Jesam li napisao da neka blokiraju barem dio brojeva. Kao da kriminalcima javno kažeš, ne možemo vas sve uhvatiti, pa nećemo hvatiti nikoga. Krasno.

Aha, sada niti jedan dio nije 100% pokriven... :-) Našao sam citat i boldao što si napisao. Kriteriji uvođenja optike su čudni.

A ti im samo javljaj koje rojeve d ablokiraju, sretno. 

Naravno da ništa nije 100% pokriveno, zato sam i pitao gdje si. U Zagrebu nije ni voda ni kanalizacija pokrivena 100%, kamoli optika.

A da je pokrivenost optike u Zagrebu izvrsna, jest.

10 godina
zelenapaprika kaže...

Te serije brojeva imaju i legitimnih korisnika unutra - razne dostavne službe zovu i šalju preko njih i slično. Blokiranjem cijele serije bi zahvatio i poštene i nepoštene s time da bi puno više naštetio poštenim korisnicima jer će ovi prevaranti za 15 minuta posla imati kompletno nove brojeve. Nema smisla tako blokirati u blokovima jer osnovni problem nećeš riješiti nego samo dovesti hrpu novih.

Uostalom, caller ID se da spoofati, jednom sam i sam uspio u tome, čisto u svrhu demonstracije da se može. Trebalo mi je cca pola sata i 5€ - šef je primio poziv na mobitel sa svog vlastitog broja. Ne znam jel se i dalje može, to je bilo prije par godina, jel provider zakrpao taj "propust" koji nije pravi propust nego feature SIP protokola jer ima i legitimne svrhe. Stvar je u odlaznom pozivu, primatelj poziva ne može tome ništa jer SIP tako funkcionira, samo je pitanje da li vjeruje ovome tko inicira poziv. Opet, svrha može biti legitimna.

Boriš se protiv vjetrenjača. Skini od Googleta njihovu "Dialer" aplikaciju, ima spam call screening i čim više ljudi prijavi poziv kao spam, bolje radi. To je najbliže ovome što bi ti htio... I prijavi svoj broj u onaj registar "Ne zovi". A ako već nisi, zatraži i brisanje iz javnog imenika (takozvani "tajni broj").

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2025 23:08 (Nuclear_Phoenix).
5 godina
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

A ti im samo javljaj koje rojeve d ablokiraju, sretno. 

Naravno da ništa nije 100% pokriveno, zato sam i pitao gdje si. U Zagrebu nije ni voda ni kanalizacija pokrivena 100%, kamoli optika.

A da je pokrivenost optike u Zagrebu izvrsna, jest.

Javljat ću im sigurno, to je najmanji problem. Jer operateri svakako neće poduzeti ništa dok im kritična masa ljudi ne počne slati pritužbe na neželjene pozive. Tako je u svemu u životu. Taman da si u pravu, da ti određeni zakon drži leđa, neće se ništa pokrenuti dok se ne pobuni dovoljan broj ljudi da netko makne svoju lijenu guzicu. A zvati za svakakve idiotske ponude mogu. Kao što sam napisao, mene su prošli tjedan zvali iz HT-a i ponudili mi istu uslugu koju sada koristim po 63% višoj cijeni. Nemam nikakve ugovorne obaveze. 

Na ovoj karti se lijepo vide rupe. :-) Ja sam u jednoj od njih. A kada konačno ponude optiku, neka se pobrinu da to bude po nekoj povoljnoj cijeni, inače su optiku vukli uzalud. 

5 godina
Nuclear_Phoenix kaže...
zelenapaprika kaže...

Te serije brojeva imaju i legitimnih korisnika unutra - razne dostavne službe zovu i šalju preko njih i slično. Blokiranjem cijele serije bi zahvatio i poštene i nepoštene s time da bi puno više naštetio poštenim korisnicima j

(...)

Boriš se protiv vjetrenjača. Skini od Googleta njihovu "Dialer" aplikaciju, ima spam call screening i čim više ljudi prijavi poziv kao spam, bolje radi. To je najbliže ovome što bi ti htio... I prijavi svoj broj u onaj registar "Ne zovi". A ako već nisi, zatraži i brisanje iz javnog imenika (takozvani "tajni broj").

Sličan primjer. Nebrojeno puta se dogodilo da se blokiraju i poštene IP adrese uz one nepoštene. Recimo, Microsoft je blokirao IP adresu mail servera HT-a (onog vulgaris, za obične korisnike @zg.t-com.hr) prema sebi. Kontaktirao sam HT, a oni su mi odgovorili - da ja pišem Microsoftu. :-) Pazi ti to. Da ja Joe average pišem velikom Microsoftu da s crne liste skine Hrvatski telekom. Nije da nisam probao. Našao sam neki Web formular, popunio što se tražilo od mene. Javio mi se neki Indijac i još jedno zatražio iste podatke. Nakon cca 3 sata mail server HT-a je bio odblokiran. Da bi već sutra bio ponovno blokiran. Ali onda više nisam reagirao. Trebala su 3 mjeseca da se skine ta blokada. Tko je, kada i kome pisao, nemam pojma, dalje mi se nije dalo zezati. Znači, 3 mjeseca nije bilo moguće slati mail s HT-a, na hotmail.com, live.com, outlook.com. 

Najbolje da ja idem brinuti o svemu, dok gospoda i gospođe inženjeri elektrotehnike i/ili računalstva i/ili matematike vrte palčeve.

Tako je i s ovim neželjenim brojevima. Fućka mi se. To je VoIP, vidi se otkud dolaze pozivi, blokiraj. Ako se netko buni, neka se identificira, pa ga budu skinuli s crne liste. Primjer za to sam da na početku ovog odgovora.

Google dialer mi je default na Androidu. Često ga ažuriram, kako izađe nova verzija. Nisam primijetio da su mi označili ove brojeve kao problematične. Ja ih naknadno označim da i drugima napravim uslugu. I onda imaju oznaku neželjenih brojeva. Majka Tereza. 

Ne vjerujem ti ja u taj registar "Ne zovi". Ljude su svejedno nazivali, a bili su u registru. Kaj, da im spominjem GDPR? Pa znaju da gnjave i da su prekršaju, ali ih boli đon.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2025 14:28 (zelenapaprika).
10 godina

Sad kažeš da ne vjeruješ u registar i ne želiš tamo upisati broj, a jamraš o blokiranju čitavih grupa brojeva po kojem ključu? Par prijava od korisnika? Zahvatio bi 50, 100, 5000 brojeva jer je u tom bloku jedan spammer? Moja iskustva sa registrom su potpuno suprotna, spam pozivi su gotovo nestali. Ne sjećam se kad me nazvao netko tko ne treba a između ostalog, imam obrt i broj mi je javno objavljen na netu.

Mislim da je tebi dosadno u životu, nađi si neki hobi. Ili se ne javljaj na brojeve koje nemaš u imeniku, pa ako te netko baš jako želi dobiti, poslat će SMS.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2025 14:39 (Nuclear_Phoenix).
7 godina

Ne razumijem svrhu postojanja ovog topica, onaj tko ne želi neželjene pozive, bilo s jednog broja ili cijelog opsega brojeva, taj će si napravit whitelistu i problem rješen.

0 0 hvala 0
5 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

Sad kažeš da ne vjeruješ u registar i ne želiš tamo upisati broj, a jamraš o blokiranju čitavih grupa brojeva po kojem ključu? Par prijava od korisnika? Zahvatio bi 50, 100, 5000 brojeva jer je u tom bloku jedan spammer? Moja iskustva sa registrom su potpuno suprotna, spam pozivi su gotovo nestali. Ne sjećam se kad me nazvao netko tko ne treba a između ostalog, imam obrt i broj mi je javno objavljen na netu.

Mislim da je tebi dosadno u životu, nađi si neki hobi. Ili se ne javljaj na brojeve koje nemaš u imeniku, pa ako te netko baš jako želi dobiti, poslat će SMS.

Puno ću postići upisom u registar:

"Trgovci me i dalje zovu iako je broj upisan u Registar "NE ZOVI". Što mogu učiniti?
Najprije obavijestite trgovca da je Vaš broj upisan u registar i zatražite da broj ukloni s popisa. Ako Vas trgovac i dalje nastavi kontaktirati, možete podnijeti prijavu Državnom inspektoratu. Prijava mora sadržavati Vaš telefonski broj, telefonski broj pozivatelja, datum i vrijeme poziva te naziv trgovca. "

Evo, već idem prijaviti broj s Cipra Državnom inspektoratu RH. Budimo realni.

Mene nije briga ako se blokiranjem raspona brojeva zahvati i netko legitiman. To se događa. Onda se javiš svom operateru, jer je broj mora biti registriran (osim ako je prepaid, što kod nas još nije obavezno, ali u mnogim zemljama jest) i žališ se.

Tebi treba crtati da su ljude maltretirali sitni i krupni prevaranti i da svaki tjedan imaš članke o tome, a povremeno i priloge na TV-u u vijestima. Kada šteta nastane, onda je kasno, jer mnogim lopovima možeš staviti soli na rep. Takve vijesti služe isključivo ekipi na Indexu, 24sata i Večernjem da se rugaju žrtvama kako su glupi i da oni sami nikada ne bi nasjeli. Situacija će postati samo gorom s AI alatima.

Uz broj obrta sigurno imaš i privatni broj koji nisu dijelio šakom i kapom.

Zadnja rečenica je posebno šuplja i uvredljiva. Još ti fali "ako ti se ne sviđa da te zovu, odseli iz Hrvatske" i "Kme, kme".  Ne mogu se ne javiti na sve nepoznate brojeve jer među njima ima i legitimnih poziva. Ne, gotovo nitko više ne šalje SMS. 

Prosim lepo, ako se nema što napisati konstruktivnoga, ne odgovarati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2025 15:03 (zelenapaprika).
5 godina
gpd kaže...

Ne razumijem svrhu postojanja ovog topica, onaj tko ne želi neželjene pozive, bilo s jednog broja ili cijelog opsega brojeva, taj će si napravit whitelistu i problem rješen.

NE MOŽEŠ si napraviti whitelistu brojeva, jer to znači da te nitko drugi legitiman ne može nikada dobiti, ni banka (a važno je, mene su zvali kada su mi ukrali broj kreditne kartice), poslodavac s broja koji nemaš upisan, liječnik, država, a niti dostavljač paketa kojeg čekaš, a čiji broj nije u whitelisti.

10 godina
zelenapaprika kaže...

...

Mene nije briga ako se blokiranjem raspona brojeva zahvati i netko legitiman. To se događa. Onda se javiš svom operateru, jer je broj mora biti registriran (osim ako je prepaid, što kod nas još nije obavezno, ali u mnogim zemljama jest) i žališ se.

...

Zadnja rečenica je posebno šuplja i uvredljiva. Još ti fali "ako ti se ne sviđa da te zovu, odseli iz Hrvatske" i "Kme, kme".  Ne mogu se ne javiti na sve nepoznate brojeve jer među njima ima i legitimnih poziva. Ne, gotovo nitko više ne šalje SMS. 

Kontradiktoran si sam sebi. Ne želiš se upisati u registar, ne želiš odbijati pozive sa nepoznatih brojeva a želiš radi svoje komocije da netko drugi blokira tuđe, moguće ispravne brojeve?

I da, i privatni broj je posijan svuda, samo na Njuškalu imam preko 50 oglasa od kojih su neki stajali i po 2-3 mjeseca dok ih nisam prodao/deaktivirao.

7 godina
zelenapaprika kaže...
gpd kaže...

NE MOŽEŠ si napraviti whitelistu brojeva, jer to znači da te nitko drugi legitiman ne može nikada dobiti, ni banka (a važno je, mene su zvali kada su mi ukrali broj kreditne kartice), poslodavac s broja koji nemaš upisan, liječnik, država, a niti dostavljač paketa kojeg čekaš, a čiji broj nije u whitelisti.

To je lako , njima daj virtualni broj. Eno Nuclear Pheonix je dao link ako se ne varam na servis gdje možeš zakupiti opseg brojeva. A na primarnom broju napravi whitelist.

17 godina
zelenapaprika kaže...

Mene nije briga ako se blokiranjem raspona brojeva zahvati i netko legitiman. 

Pobogu...

5 godina
Nuclear_Phoenix kaže...
zelenapaprika kaže...

...

...

Kontradiktoran si sam sebi. Ne želiš se upisati u registar, ne želiš odbijati pozive sa nepoznatih brojeva a želiš radi svoje komocije da netko drugi blokira tuđe, moguće ispravne brojeve?

I da, i privatni broj je posijan svuda, samo na Njuškalu imam preko 50 oglasa od kojih su neki stajali i po 2-3 mjeseca dok ih nisam prodao/deaktivirao.

Bojim se da ti ne znaš čitati s razumijevanjem, što je velik problem u Hrvatskoj.

Pa da ti posljednji put pojasnim, jer ti svakako neću više odgovarati, ma što ti napisao.

Dakle, registar "Ne zovi" je polukoristan. Jer, mnoge individue i firme (legitimni i nelegitimni) zovu mimo tog registra. Kao dokaz sam ti dao i citat s HAKOM-ovih stranica. Da se žalim Državnom inspektoratu RH za broj iz Slovenije, Latvije (taj je zvao par dana ranije) i s Cipra? Daj ti to napravi, pa mi javi rezultat.

Ne želim a priori odbijati nepoznate brojeve (brojeve osim onih u imeniku koji su u whitelisti), jer me tada ne mogu nazvati legitimni brojevi poput banke, poslodavca, liječnika ili sada dostavljača paketa GLS-a kojega upravo čekam. Da se izrazim slikovito, neću zbog par trulih jabuka bagerom poravnati cijelu plantažu jabuka - neću zbog određene kvote prevaranata sebi onemogući da me dobiju normalni ljudi, poput ovih koje sam naveo (banka, liječnik...).

Ali postoji netko tko može pomoći. Čitaj dalje.

Kao što se moglo nedvosmisleno i jasno shvatiti iz napisa u medijima, koje sam isto citirao, HAKOM i operateri surađuju u takvim slučajevima. Samo takvu neželjenu komunikaciju KORISNICI domaćih operatera moraju prijaviti svojem opeateru. Da, oni moraju reagirati. Hoće li reagirati kada im se javi 5000 korisnika ili će ih na to natjerati regulator, meni je svejedno. Ja ću takve brojeve prijaviti operateru, da još ne nastrada netko tko nije ni svjestan da je riječ o prevari. Zato postoji regulator.

Evo ti posljednji put još jedan primjer:

"ZAGREB, 22. travnja 2016. – Tijekom četvrtka, 21. travnja, primijećen je novi pokušaj prijevare korisnika, a riječ je o povećanom broju poziva s inozemne numeracije +882 13800xxx prema dijelu korisnika u mreži jednog od operatora pokretnih elektroničkih komunikacija. Naime, radilo se o kratkim pozivima, koji su se korisniku prikazivali kao propušteni pozivi te se očekivao povratni poziv. Operator je u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM-om) bez odgode onemogućio pristup prema navedenim brojevima, kako bi se spriječile štete i nekontrolirani troškovi, koje pozivanje takvih brojeva može izazvati."

https://www.hakom.hr/hr/hakom-upozorava-korisnike-ne-odgovarajte-na-pozive-s-nepoznatih-medjunarodnih-brojeva-a-pokusaj-zlouporabe-prijavite/4928

Ugodno ti ljeto!

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2025 16:20 (zelenapaprika).
5 godina
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...

Mene nije briga ako se blokiranjem raspona brojeva zahvati i netko legitiman. 

Pobogu...

Da, to se događa. Pogledaj ovaj primjer koji sam maloprije da Phoenixu. Kada se želi, može se blokirati raspon brojeva, kao što se može blokirati raspon IP adresa. Koliko još dokaza trebam podastrijeti? 

8 mjeseci
Nuclear_Phoenix kaže...

Registar ne pomaže kod ovog, ja sam upisan i zovu me. Ovo su prevaranti, jebe se njih za registar Ne zovi...

5 godina

Ima veze s temom jer i tim putem stižu neželjene poruke i pozivi. I meni su stizali (oboje): https://www.index.hr/vijesti/clanak/whatsapp-zbog-prevara-blokirao-gotovo-7-milijuna-racuna/2697021.aspx

0 0 hvala 0
16 godina
zelenapaprika kaže...
--

Ali postoji netko tko može pomoći. Čitaj dalje.

Kao što se moglo nedvosmisleno i jasno shvatiti iz napisa u medijima, koje sam isto citirao, HAKOM i operateri surađuju u takvim slučajevima. Samo takvu neželjenu komunikaciju KORISNICI domaćih operatera moraju prijaviti svojem opeateru. Da, oni moraju reagirati. Hoće li reagirati kada im se javi 5000 korisnika ili će ih na to natjerati regulator, meni je svejedno. Ja ću takve brojeve prijaviti operateru, da još ne nastrada netko tko nije ni svjestan da je riječ o prevari. Zato postoji regulator.

Evo ti posljednji put još jedan primjer:

"ZAGREB, 22. travnja 2016. – Tijekom četvrtka, 21. travnja, primijećen je novi pokušaj prijevare korisnika, a riječ je o povećanom broju poziva s inozemne numeracije +882 13800xxx prema dijelu korisnika u mreži jednog od operatora pokretnih elektroničkih komunikacija. Naime, radilo se o kratkim pozivima, koji su se korisniku prikazivali kao propušteni pozivi te se očekivao povratni poziv. Operator je u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM-om) bez odgode onemogućio pristup prema navedenim brojevima, kako bi se spriječile štete i nekontrolirani troškovi, koje pozivanje takvih brojeva može izazvati."

-

-eh... da. ''ali'' :) umjesto predavanja TIPSSa, kraće teorije i prakse, lakše je baciti pogled na datum, u vrijeme kad je regulacija svega, inspektorat-hakom.. išao na bolje i nestanak inspektorata, covid itd. od kad je opet lošije stanje ili manji strah trgovaca-telekoma i žmuklera..

-početna teorija, pravilo.. svaki korisnik koji primi neželjeni poziv, treba drugoj strani reći da ne dozvoljava, zabranjuje, traži brisanje iz adresara itd.. i prijaviti operateru.

-tako operater, ima prijave, mora nešto poduzeti.. + a to nešto može i bez tih prijava, tj trebao bi, jer mu je to neovisno o prijavi i posao-obveza uključena u zaštitu-uvjete-zakone tj telekom je dužan zaštititi korisnike.. i pošto on vidi sav promet, vidi masovne pozive, vidi sve (dok npr policija tek po sudskom nalogu, formalno) tad on prvi, prije svih ostalih to može i 'mora'.. odnosno tako rade svi, npr banke s transakcijama i iznosima.. no za banke je to konkretnije-jasnije jer je u pitanju novac .. mada je i ovdje u konačnici novac, ali kroz neki račun, prikriveno kao usluga koju teoretski juzer može i svjesno koristiti, ne samo prevarama i sl. ..

-jednostavno, u takvim masovnim pokušajima operater to vidi, zna.. i može pad do tog da bi i morao ili 'morao', no prave se ćoravi, naivni.. npr do tog da se država iz koje dolaze problemi (sporedno npr hakerski napadi ili ovo..) isključi iz mreže, opet sporedno koje, telekoma-interneta-bankinga.. no to se radi samo kad to žele veliki, npr kad se ruse isključi iz swifta.. a moglo bi i češće, dok se države ne opamete, tj jurisdikcijski ne riješe izvor problema u svom dvorištu i teoretski idući dan bi imali savršen svijet bez internetskih problema.. :) uz naravno jednoroge koji skakuću okolo..

-regulator.. kao hakom .. bi da je regulator, češće kažnjavao propuste, pa čak do ukidanja licence-koncesije.. no eto, jadni, ćoravi, .. dijele penkale-kravate dok sponzoriraju derneke i reklame telekoma, umjesto da su regulator ili da sukladno statutu štite građane-korisnike.. pa do poštanske unije koja im mora objasniti za žuti papirić, jer regulator je taj koji donosi-tumači zakon, pa ako on tumači pogrešno.. on je zakon.

-npr nedavno smo primjetili kazne firmama za gubitke podataka pod gdpr, za neadekvatnu zaštitu.. kao hep i sl. ... a telekomi? .. pogotovo u slučaju ovakvih prevara, nabijanja računa?

-telekomi su glavni krivac, odgovorni, tj oni su ona karika lanca bez koje ni prevare nema, jer .. kako prevarant nešto zaradi? čarobnim prahom? .. ne, nego uslugama posebnih tarifa, koje zakupi od ...? od? da, od telekoma. jednako kao što bug-časopis ima plaćene reklame (ponekad za pirateriju, kao primjer, ne kritika :) ).. i tad znaju tko im je platio, tj ne rade to đabe a novac od nekud mora sjesti na račun, pa postoji neki iban-broj.. trag. .. isti takav postoji za telekome jer i oni sve naplaćuju, ne daju đabe, pa kad se dođe do tog telekoma, njemu se naplati ceh i nakon tog se čudom opameti pa to više ne radi.. jednostavno, no mora se provoditi, kažnjavati, ne blejati i biti glup-ćorav pokrovitelj reklama i domjenaka bez smisla, biti regulator-zakon i provoditi ga.

-moguće ili nemoguće? moguće je.. no realno nikome osim onom tko plati ceh nije zanimljivo ili u konkretnom interesu.. tj sve, državu, eu, sud.. boli kiki za građane, dok se građani ne bune, ne traže ili pred izbore :) .. a u međuvremenu iste države-političari dobijaju poreze tih telekoma kao i donacije, penkale-kravate, krstarenja itd.. pa iz tog rakursa nije pristojno pritiskati telekome, barem dok se masa građana ne buni, a ne bune se, jer se žaba u loncu polako skuha, eurić vamo-tamo na računu.. pola toga ni ne primjetimo u plaćanju mobačem, samo klik-next ili trajni nalog.. šbbkbb.. što ako mala država kao hr i recimo milijun korisnika netko opljačka po jedan euro? laka računica, milja eura u džepu.. dok ni jedan pojedini građanin ne mora primjetiti da je pokraden a ako primjeti.. što .. tužba-prjava? kome? koji iznos? trošak, vrijeme kao i to da policija ne želi ništa za takve iznose.. ono, ukradi euro nisi lopov.. mada jesi. .. a to omogućuju telekomi (svi veliki sustavi, banke i sl.).. odnosno, država-policija to mora kad je po službenoj dužnosti, ne privatna tužba pojedinca, nego npr masovno.. a to prvi primjeti operater kojem je i posao to tad spriječiti-zaustaviti, jer može, jer je prvi i to vidi i bez naloga.. odnosno kad policija ima sudsko riješenje tad ona od operatera to i zatraži, pa u konačnici operater to i napravi, ne netko treći čarobnim štapićem..

-no ne žele onom mogućom automatikom ili tumačenjem da im je to već obveza nego čekaju takav nalog a to dođe tek kad je do jaja, masovno i u medijima.. tj promil-promila.. a da jednom to prakticiraju prečicom, već idući dan bi svijet bio čist.. jer nikome se tad ne isplati, tj i drogdiler izgubi poneku pošiljku, no dok mu se isplati radi to dalje.. da mu se ne isplati, radio bi kao konobar ili nešto treće.. :)

-a telekomi to ne rade.. jer zarađuju, indirektno suučesnici.. i opet svi sretni dok većina juzera često ni ne zna da im je ukraden euro.. nakupi se, jedini problem je što i lopova ima blentavih, pa umjesto eura žele 100 ili 1000.. a tad je i reakcija svih odgovarajuća jer je masovna, kvaka22.. pa pouka, prepohlepan lopov ne prolazi, umjeren koji dijeli dobit s posrednicima neovisno jel govorimo o carini-drogi ili telekomunikacijama.. posluje bizasjužual jer sve je biz i novac.

-treba prijavljivati, to je ono što građanin-korisnik može pa i 'mora' jer je i njemu i ostalima to u interesu tj tako se postigne potrebna kritična masa, ništa drugo realno ne može, čak ni privatnu tužbu zbog jurisdikcije i sl. ..

-ostalo može zakon, sud-policija.. no tek kad se sustav pokrene a za to mora biti jači-veći poticaj, dok operater može trenutno, po pravilima bi to i 'morao' (ili trebao-mogao..) no ako mu nije u interesu neće.. a tad bi regulator da je regulator mogao reći.. eto ti kazna i za to, po osnovi što si mogao a nisi, propust.. hoće li i takav primjer? za sad nema.. a mogao bi, morao bi.. kad-tad pa i od hakoma mada zvuči nevjerovatno :) odnosno postat će možda normalno kad jednog dana netko pita što hakom radi ili zašto ne radi svoj posao po pravilima, zakonu i statutu koijm je osnovan? zašto ne regulira i sankcionira? i odgovornost odgovornih koji su za sad neodgovorni mada lupaju pečate, dijele ateste i koncesije čak i kad ponekad kazne kao hep za propuste sigurnosti, koje opet, oni kao regulator kontroliraju za telekome i koji ih ako ne zadovoljavaju standarde trebaju upozoriti, kazniti i na kraju zabraniti rad ako nije zadovoljavajuće riješeno.. kao za hep, .. tj za sve ostale slučajeve se može jednako pitati postoji li i hepova odgovornost za ne-nadzor onog što su dužni nadzirati? kad jednom oni dobiju kaznu, tad će početi raditi svoj posao i to lančano vrijedi za ostale u lancu, pa i za prevare kroz telekome.. isto osnovno lančano pravilo, pri čemu svatko lupne po glavi onog koji mu je u dohvatu a zadnji plati ceh za sve i tad se opameti ili je izbačen iz mreže.

-no to se ne radi.. možemo se samo pitati zašto, a odgovor je novac i zato jer mogu, jer lanac-sustav ne radi svoj dio posla .. ako postane neisplativo ili nenaplativo, tad to ni najgluplji lopov neće više raditi, čuvat će ovce ili spavati..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.8.2025 13:14 (ihush).
5 godina
ihush kaže...

-eh... da. ''ali'' :) umjesto predavanja TIPSSa, kraće teorije i prakse, lakše je baciti pogled na datum

Dokle, trvdoglava gospodo forumaši? :-)

NE JAVLJAJTE SE
Hrvati na udaru sumnjivih poziva iz inozemstva: Evo kako dolaze do vaših brojeva

Autor

Tanja Gojsilović

U posljednje vrijeme neki su se Hrvati požalili da ih masovno zovu nepoznati brojevi iz inozemstva. Zbog straha od moguće prevare, mnogu se najčešće ni ne javljaju na takve pozive.
18.04.2025. u 11:21

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) su nam potvrdili da je povećan broj prijava sumnjivih poziva iz Mađarske, Češke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i Slovenije. "U proteklih desetak dana primijetili smo lagani porast prijava krajnjih korisnika vezanih za sumnjive pozive s nacionalnih brojeva država koje navodite, ali i s brojeva Slovenije, koji su u ovom trenu zastupljeni u najvećem postotku s obzirom na ukupni broj sumnjivih poziva u navedenom razdoblju."

Na pitanje što HAKOM poduzima u slučaju takvih prijava, kažu nam: "Sve prijave koje zaprimimo prosljeđuju se operatorima koji, ovisno o količini sumnjivih poziva, blokiraju prijavljene brojeve ili čitavi raspon nekih brojeva iz strane države kako bi se izbjegla potencijalna šteta za krajnje korisnike."

Ako i vi primate sumnjive pozive iz inozemstva, možete ih blokirati, no budući da pozivatelji stalno pozivaju s raznih brojeva, to nije dugoročno rješenje. Iz HAKOM-a također naglašavaju važnost prijavljivanja takvih poziva.

https://direktno.hr/direkt/hrvati-udaru-sumnjivih-poziva-iz-inozemstva-evo-kako-dolaze-do-vasih-brojeva-369668/

17 godina
zelenapaprika kaže...
ihush kaže...

-eh... da. ''ali'' :) umjesto predavanja TIPSSa, kraće teorije i prakse, lakše je baciti pogled na datum

Dokle, trvdoglava gospodo forumaši? :-)

...

Ako i vi primate sumnjive pozive iz inozemstva, možete ih blokirati, no budući da pozivatelji stalno pozivaju s raznih brojeva, to nije dugoročno rješenje. Iz HAKOM-a također naglašavaju važnost prijavljivanja takvih poziva.

I?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice