4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.401
|
čitano: 2.055.566
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

zag0   Samo uzmi ZTE MC801a provjeren router čak podržava neke agregacije u HR koje ni routeri sa boljim chipsetom ne podržavaju. Ispod 100€ teško da ćeš naći 801a ispravan i da nije zaključan na O2 ili kojeg drugog operatera .

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 20:37 (DDavorin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

Hvala!

Neovisno o ovome, jel netko probao kineske Suncomm routere? Vidim da po Alibabi ima za 300-350€ s dostavom i carinom modela sa Snapdragonom X75.

13 godina
Mislim da nitko nije testirao taj model. Problem je sa tim routerima što se ne zna dali rade sve agregacije koje su u HR. Pa evo prilike budi prvi pa testiraj. x55 je top chipset i provjeren tako da moj prijedlog je i dalje mc801a. Nabavio prije tri mjeseca Quectel RM551E-G(x75) modem sa m.2 sučeljem i odgovarajući router sa M.2 priključkom. Skoro pa tri mjeseca je kod kolege koji ga testira i pun je bugova pa sa Quectel riješava te bugove. I kad se sve ispegla možda i bude ok. Samo treba vremene i vremena ,a naravno i volje
17 godina

Je na ZTE routere (MC801A/MC888) moguće aktivirati eSIM profil ili se mora gurati plastika unutra? Pretpostavljam da ću fizički SIM čekati neko vrijeme od kad naručim od A1/HT preko weba dok bi eSIM dobio odmah na mail...

Inače HT prodaje TCL Linkhub HH515LM 5G Router za 148€: https://www.hrvatskitelekom.hr/simpa-mobitel/tcl-linkhub-hh515lm-5g-router?entityid=d4XCPB5Fy7k15_Myt2futZgpEPUwrVU93kVhk4pZkL41&gapt=4-32-1-1-0-0-0-13&plt=MainSimpa&ptype=

Osim ako je ovo puno lošiji uređaj od ZTE/Huawei/Xiaomi koje nalazim po Njuškalu za slične ili veće novce ovo mi se čini kao dosta dobra kupnja?

Trebao sam prvo probati ići do kraja s kupnjom pa onda pisati - rasprodani su. Nevermind...

I da, koliko vidim A1 i HT imaju identičnu ponudu (20 dana flat 5G za 10€) dok Telemach za iste novce ne daje "1+1 gratis" odnosno daje samo 10 dana. Jel ja to negdje ne vidim tu informaciju ili je stvarno Telemach duplo lošiji ove godine s tom ponudom za turiste?

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 23:13 (zag0).

0 0 hvala 0
13 godina
zag0 kaže...

Je na ZTE routere (MC801A/MC888) moguće aktivirati eSIM profil ili se mora gurati plastika unutra? Pretpostavljam da ću fizički SIM čekati neko vrijeme od kad naručim od A1/HT preko weba dok bi eSIM dobio odmah na mail...

Inače HT prodaje TCL Linkhub HH515LM 5G Router za 148€: https://www.hrvatskitelekom.hr/simpa-mobitel/tcl-linkhub-hh515lm-5g-router?entityid=d4XCPB5Fy7k15_Myt2futZgpEPUwrVU93kVhk4pZkL41&gapt=4-32-1-1-0-0-0-13&plt=MainSimpa&ptype=

Osim ako je ovo puno lošiji uređaj od ZTE/Huawei/Xiaomi koje nalazim po Njuškalu za slične ili veće novce ovo mi se čini kao dosta dobra kupnja?

Trebao sam prvo probati ići do kraja s kupnjom pa onda pisati - rasprodani su. Nevermind...

I da, koliko vidim A1 i HT imaju identičnu ponudu (20 dana flat 5G za 10€) dok Telemach za iste novce ne daje "1+1 gratis" odnosno daje samo 10 dana. Jel ja to negdje ne vidim tu informaciju ili je stvarno Telemach duplo lošiji ove godine s tom ponudom za turiste?

Samo fizička kartica u ZTE mc801a. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2025 10:43 (DDavorin).
13 godina

Ne znam u koju temu postaviti pa ću ovdje probati jer je vezano uz ruter. Danas mi promjenili ruter. Imao sam ZyXEL, a sad imam novi SPEEDPORTplus.
Žičano spajanje na pc, ps5, i tv radi odlično. Spajanje na WiFi mobiteli i taj tv također odlično. Problem mi je tv u drugoj sobi koji je LG 32LK6200PLA. Na starome ruteru je radio odlično tv. Max, Netflix, YouTube... Sada preko novoga rutera brzina je 0.3 Mbit/s (slika). Treba po 5 min da nešto otvori od Netflix, YouTube. Nazvao iskon i nešto su probali preko njih u bezi WiFi i to je to. Nije pomoglo. Tv ima zadje ažuriranje od 30.05.2025. Resetirao ruter, tv, mrežne postavke na tv-u, ali ništa ne pomaže. Znači doslovno do malo prije na starome ruteru TV radio odlično, a sada je neupotrebljiv što se tiče interneta.
Ima li nade da se to sredi ili moram kupiti neki stick pa da preko njega se spajam?
Dok sam pokraj tv-a mob mi preko WiFi ima oko 80 brzinu, a tv 0.3.

TV ...

https://www.displayspecifications.com/en/model/dc551232

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2025 15:34 (mariclius).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Vjerojatno je problem zbog uključenog band steering, zna raditi loše na starijim uređajima. Probaj ugasiti band steering i spojiti tv na 2.4 ghz. Na routeru piše ip i login podaci, zatim u postavke wifia pronaći

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2025 15:48 (Lil Dice).
13 godina

Bolje je sada i barem se može pokrenuti Netflix i dr. Brzina varira od 5 do 10 mbit. Nije najbolje, ali nakon 4,5 sec pokrene film i seriju i radi dobro.
Nekad padne brzina, ali bit će to dovoljno. Hvala ti puno. Ono je bilo neupotrebljivo. Sada evo gledamo:) Hvala:)

Jedino ovo nisan shvatio... "spojiti tv na 2.4 ghz", kako to napraviti?

U postavkama tv-a vidim samo opciju isključiti IPv6. Drugo ne vidim.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2025 17:03 (mariclius).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Kad isključiš band steering onda imaš dvije wifi mreže, jedna npr. "Iskon", a druga "Iskon_5Ghz" ili kako već piše na routeru. Ovaj bez sufiksa je 2.4 ghz. Spojiš ga na taj wifi, al vjerojatno tv niti ne podržava 5ghz tako da ti ovaj drugi niti neće prikazati.

Što se spore brzine tiče, pogledaj pod Send settings kako je podešeno ovo

13 godina

Evo slike tih postavki...

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Probaj pod 2.4 ghz staviti channel 11 i channel bandwith samo 20mhz, pa istestiraj. Ako je isto onda vrati kak je bilo na auto.

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
Morao na posao. Isprobao sam i bilo je isto, ali probati ću sutra opet pa nakon toga resetirati ruter i isključiti tv iz struje pa onda testirati.
Kako god već si mi pomogao i može se gledati. Hvala još jednom
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina

Pozdrav,

Imam 4g+ router huawei b535-333 cat7 i flat karticu od Telemacha.

Zimi radi ok, ali ljeti je katastrofa.

Obzirom da živim u mjestu gdje nema repetitora, provjerio sam i imam otvoreni pogled na  njihov repetitor koji se nalazi u Pučišćima na Braču.

Zračna udaljenost je rekao bi jedno 7km.

Zanima me da li se isplati uložit u vanjsku antenu, te ako da, koju kupiti? Da li je to plug and play ili ću dodatno morati nešto konfigurirati?

Ako netko ima volje, molio bi da mi barem u šturo objasni što i kako napraviti. Biti ću veoma zahvalan.

Unaprijed hvala svima na odgovorima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2025 16:42 (codmo).

0 0 hvala 0
17 godina
codmo kaže...

Pozdrav,

Imam 4g+ router huawei b535-333 cat7 i flat karticu od Telemacha.

Zimi radi ok, ali ljeti je katastrofa.

Obzirom da živim u mjestu gdje nema repetitora, provjerio sam i imam otvoreni pogled na  njihov repetitor koji se nalazi u Pučišćima na Braču.

Zračna udaljenost je rekao bi jedno 7km.

Zanima me da li se isplati uložit u vanjsku antenu, te ako da, koju kupiti? Da li je to plug and play ili ću dodatno morati nešto konfigurirati?

Ako netko ima volje, molio bi da mi barem u šturo objasni što i kako napraviti. Biti ću veoma zahvalan.

Unaprijed hvala svima na odgovorima.

Pomoglo bi  da staviš više podataka, npr skrinšot iz netmonstera ili nekog sličnog programa

(ako ti je i mobitel na telemachu)

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2025 18:08 (segregator).
5 godina

Pozdrav,

Mobitel mi nije na Telemachu, ali slobodno recite što vam treba pa cu vam poslati

17 godina
codmo kaže...

Pozdrav,

Mobitel mi nije na Telemachu, ali slobodno recite što vam treba pa cu vam poslati

Ovako neššto, možda se čak vidi i na postavkama routera:

5 godina

Ok, sad sam se sjetio da imam službeni Telemach broj 🤦 budem skinuo na njega app pa ću vam poslati ss. Prepostavljam da treba na lokaciji gdje se koristi usluga vidit ove parametre. Recite mi da li parametre mjerim unutar objekta gdje se koristi, ili s mjesta gdje bi bila montirana antena? 

8 mjeseci

Pozdrav, imam Gigabox+ s uredajem Xiaomi 5G CPE Pro ali je uzasno spor cak i kad ima 5G mrezu. Bio je prije na 4G jer je bio vise uvucen unutra a sad je blizu prozora i opet iste brzine. Probao sam wifi na 2.4 i 5ghz ali ista prica, uzasno sporo. Da li je netko imao slicnih problema?

Mozete na slici vidjeti kolika je brzina :D

0 0 hvala 0
17 godina
Aqualax kaže...

Pozdrav, imam Gigabox+ s uredajem Xiaomi 5G CPE Pro ali je uzasno spor cak i kad ima 5G mrezu. Bio je prije na 4G jer je bio vise uvucen unutra a sad je blizu prozora i opet iste brzine. Probao sam wifi na 2.4 i 5ghz ali ista prica, uzasno sporo. Da li je netko imao slicnih problema?

Da nisi možda premašio 600GB prometa?

8 mjeseci
segregator kaže...
Aqualax kaže...

300-400GB u vrh glave. Mislim da je neogranicen internet, barem tako pise. Zvat cu ih sutra da vidim da li se moze zamjeniti ruter

17 godina
Aqualax kaže...
segregator kaže...
Aqualax kaže...

300-400GB u vrh glave. Mislim da je neogranicen internet, barem tako pise. Zvat cu ih sutra da vidim da li se moze zamjeniti ruter

Neograničen je, ali nakon 600GB (nisam siguran da li je sad 600GB, prije je bilo 400) brzina pada na 4/1

8 mjeseci
segregator kaže...
Aqualax kaže...
segregator kaže...
Aqualax kaže...

Neograničen je, ali nakon 600GB (nisam siguran da li je sad 600GB, prije je bilo 400) brzina pada na 4/1

Upitati cu ih i to da vidim ali mislim da je u samom ruteru problem jer zna i prekinuti vezu svako toliko

14 godina
segregator kaže...
Aqualax kaže...
segregator kaže...
Aqualax kaže...

Mislim da je ukinut limit, nigdje se tih 600 gb ne spominje više na sajtu, šta se tiče brzine bilo bi idealno uć u ruter vidjeti kakvi su parametri, moguće da i sam repetitor na koji se spaja je jednostavno preopterećen korisnicima.. 

LP
14 godina
codmo kaže...

Ok, sad sam se sjetio da imam službeni Telemach broj 🤦 budem skinuo na njega app pa ću vam poslati ss. Prepostavljam da treba na lokaciji gdje se koristi usluga vidit ove parametre. Recite mi da li parametre mjerim unutar objekta gdje se koristi, ili s mjesta gdje bi bila montirana antena? 

Vani logično, gledaj isto na cell mapperu položaje repetitora da vidiš gdje ti je bolje okrenuti, u ruteru u postavkama samo trebaš mode promjeniti na external mada mislim da se i automatski prebaci nisam siguran više.. trebaju ti ovakve antene Logaritamska antena Unicom MIMO 790-2700MHz, 9.5-11.5dBi

Također si pogledaj druge opcije, mislim da na Braču HT ima bolju pokrivenost ak se dobro sjećam unazad god dve kad sam bio

LP
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2025 6:53 (zabbax21).
5 godina

Ok budem, hvala na info. Na Braču ne živim, već preko kanala na omiškoj rivijeri. Na tom potezu rivijere nema niti jedan repetiror prije grada Omiša tako da svi hvatamo signal s Brača. Frend radi u Telemachu i provjerio mi je raspored njihovih repetirora, čistu vidljivost imam na onaj u Pučišćima. Ima i u mjestu Postira, ali je zračna udaljenost veća za 2km i nemam čistu vidljivost.

17 godina
zabbax21 kaže...
segregator kaže...
Aqualax kaže...
segregator kaže...
Aqualax kaže...

Mislim da je ukinut limit, nigdje se tih 600 gb ne spominje više na sajtu, šta se tiče brzine bilo bi idealno uć u ruter vidjeti kakvi su parametri, moguće da i sam repetitor na koji se spaja je jednostavno preopterećen korisnicima.. 

https://www.hrvatskitelekom.hr/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=16590&rType=2

5 godina

Evo mjerenje s mjesta gdje bi bila antena. Obzirom da se ne razumijem u parametre, da li se isplati ulagati u antenu?

0 0 hvala 0
17 godina
codmo kaže...

Evo mjerenje s mjesta gdje bi bila antena. Obzirom da se ne razumijem u parametre, da li se isplati ulagati u antenu?

Pošto imaš optičku vidljivost, mislim da se isplati

5 godina

Nema veze što je toranj udaljen cca 7km zračne linije? Da li bi imao realni dobitak na stabilnosti veze i brzine? Ok antene nisu skupe ali da ne bušim džabe ako nema realne koristi. Uzeo bi p56 antene koje bi se spajale na b535-333 cat7 ruter.

17 godina
codmo kaže...

Nema veze što je toranj udaljen cca 7km zračne linije? Da li bi imao realni dobitak na stabilnosti veze i brzine? Ok antene nisu skupe ali da ne bušim džabe ako nema realne koristi. Uzeo bi p56 antene koje bi se spajale na b535-333 cat7 ruter.

Baš zato što je udaljen 7km :)

Za LTE je to OK...ja se evo igram malo sa svojim TCL modemom, i imam bolji

signal kad ga stavim iza 2 zida, nego na balkonu, pošto mi je repetitor udaljen

10 metara pa je signal prejak, lol

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice