Transparent

poruka: 10
|
čitano: 2.839
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Transparent

Imam ikonu 40x40 i želim da mi crni background tj crno oko ikone bude transparent. Pokušao sam u paintu select all -> transparent sejvao u .png onda u .jpg nema šanse... imam i photoshop, ali neznam na njega radit. Evo ovakve bi ikone htio transparent (ima ih preko 30) pa bi htio da mi netko napiše tutorial kako da stavim da mi ovo okolo bude transparent.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Transparent
Logi73 kaže...

Imam ikonu 40x40 i želim da mi crni background tj crno oko ikone bude transparent. Pokušao sam u paintu select all -> transparent sejvao u .png onda u .jpg nema šanse... imam i photoshop, ali neznam na njega radit. Evo ovakve bi ikone htio transparent (ima ih preko 30) pa bi htio da mi netko napiše tutorial kako da stavim da mi ovo okolo bude transparent.

Problem je u formatu. PNG podržava transparenciju dok JPEG ne podržava. Ostavi sliku u PNG formatu ili još bolje u PSD-u ako se planiraš baviti photoshop-om malo ozbiljnije.

13 godina
protjeran

Ma pokušao sam sve žive formate, ali neće. Online convertera skoro i nema koliko sam uspio googlati. Jeli i ti radiš Select all -> transparent -> save as -> aaaa.PNG

15 godina
neaktivan

Ako ćeš maknuti taj crni dio (što možeš i u Paintu), označiš ga i pritisneš Del > save as... > aaa.png.

Ili ako hoćeš pošalji mi link u PP.

13 godina
protjeran

Jesam, ali neće ostati transparent. Nemogu ti poslati link jer ima hrpa toga, a uostalom želim sam naučiti kako napraviti transparent sliku.

16 godina
Transparent

Evo ukratko za Photoshop CS5 (nisam siguran ali mislim da je slično ili isto i u CS4):

1. Učitaš fotku i izabereš alat "Quick selection tool" (slika 1)
  2. Sa tim alatom ideš uz rub toga kruga s unutarnje strane i photoshop pomalo shvati što bi htio označiti i selektira ti taj cijeli krug - pošto se u tvojem slučaju radi o krugu na unificiranoj crnoj podlozi vrlo vjerovatno će ti lijepo uspjeti selektirati automatski taj krug. Ako malo i pređe preko imaš opciju da držiš tipku "Alt" i s istim alatom pobrišeš višak (Smanjuj si i povećavaj kist po potrebi - opcija za to ti je u gornjem lijevom kutu ispod ikone "Ps"...)
  3. Nakon što je selekcija napravljena klikneš na dugme "Add a pixel map" (slika 2) i ostane ti samo ono što je selektirano na prozirnoj podlozi...
  4. Ako nisi zadovoljan selekcijom dodatno je još možeš sredit alatom "Mask Edge..." (slika 3) - otvori ti se novi dijalog pa se malo igraj klizačima dok ne dobiješ što bi htio...

na kraju sejvaš kao .png i to bi trebalo bit to...

Evo ja sam ti stavio fotke koje bi ti mogle pomoći, nije ista fotka ali je bit i način isti...

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.4.2012 19:08 (deya100).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Kad idem Quick select tool onda mi uvjek bjezi i selektira i background. 2 slika to u mene nema. Ja sam u paintu izbrisao crnilo i ostalo je samo bijelo. Zar nema jednostavno način da se samo bijelo oko slike makne te postane transparent? Jer imam oko 30 ovakvih "ikona" i za ovo će mi trebati 2 sata

16 godina
Transparent

Pretpostavljam da ti selekcija bježi zbog toga jer ti je fotka full mala, probaj si odabrat jako mali kist i onda idi uz unutarnji rub toga crvenog kruga...

drugi način je da pokušaš s istim alatom selektirat tu crnu pozadinu (ili bijelu ako imaš fotke na kojima si uspio dobit bijelu pozadinu) i onda ideš u meni "Select" i odabereš opciju "inverse" da ti prebaci selekciju na ono što nisi selektirao (krug znači)

Treći način je opcija "Color Range" u "Select" meniju - kad ti se otvori noci prozor klikneš jednom na pozadinu i onda držiš tipku SHIFT i klikaš dalje po pozadini pazeći da ne klikneš na krug - klikaš dok nisi zadovoljan selekcijom - u ovoj tehnici je velika šansa da će ti selekcija malo preći i na onaj dio u krugu što je bijeli ali taj neželjeni dio selekcije možeš izbrisat recimo isto Quick Selection Tool-om tako da držiš ALT tipku... nakon toga opet odi u select meni i odaberi opciju inverse...

Radi se o 30 fotki pa nemoj bit nestrpljiv, 2 sata posla i nije tako puno...

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.4.2012 19:54 (deya100).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

evo uspio sam sve selektirati samo neznam gdje naći taj add a pixel map evo slika dole

edit: evo jesam moram sam kliknut na ESSENTIALS :)  puno hvala :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.4.2012 20:22 (Logi73).
16 godina

Nema na čemu! {#}

Da, ja sam označio Add a pixel map na drugoj fotki ali zaboravio sam uz strelicu i napisat što je to... Glavno da si se snašao! {#}

Ova tehnika ti dosta bolje djeluje kad je fotka u velikoj rezoluciji, tako da ako budeš uređivao neke veće fotke i trebao nešto selektirati bit će ti od koristi... Eto naučio si nešto novo!

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.4.2012 22:16 (deya100).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice