MPViewer za Mac OS opensource zamjena za FastStone

poruka: 19
|
čitano: 3.299
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Pozdrav ekipa, Godinama mi je na Windowsima FastStone Image Viewer bio apsolutni go-to alat kad je trebalo na brzinu preletjeti kroz foldere s hrpom fotki. Onda sam prešao na macOS i falio mi je taj taj FastStone osjećaj. Tražio sam nešto jednako brzo i direktno: munjevito browseranje po folderima, bezbolan fullscreen pregled, EXIF/metapodaci na dohvat ruke i UI koji ima neku win logiku. Kad nisam uspio naći ni približno dobru alternativu, odlučio sam zasukati rukave, platiti chat GPT :) i isprogramirati sam. Tako je nastao MPViewer – native Mac image viewer. Složio sam ga točno po workflowu nekoga tko zapravo puno radi s fotkama i želi da stvar samo radi. Projekt je u potpunosti open-source i arhitektura je složena tako da ga planiram aktivno nadograđivati s novim featureima po potrebi i sugestijama. Bacite oko (link na GitHub/projekt), slobodno dajte kritike, prijavite bugove ili nabacite neki pull request. Svaki feedback je dobrodošao!

Nije proizvod programera, već nekog kome fali FSViewer na mac-u. 

link za download:https://apps.apple.com/us/app/mpviewer-raw-photo-viewer/id6794488651?mt=12

web: https://mpviewer.com/

Edit: korigirano ono što više nije točno u opisu programa, te link na aplikaciju u app store-u.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.8.2026 22:48 (mladen-p).

5 0 hvala 3
17 godina

za slučaj da netko treba upute :)

-za instalaciju treba otići u sigurnosne postavke 'privatnost i sigurnost' .. 'otvori svejedno'...

ili za inglišspikinge..

1. Open System Settings > Privacy & Security.
  2. Scroll to the Security section and click Open Anyway beside MPViewer.

-naravno, user s passom, ne bez-guest.. (tad nema potvrdnog upita..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 1
13 godina
Re: MPViewer za Mac OS opensource zamjena za FastS

Je tako je kolega, nisam apple developer i za sada ne mislim ni biti ovo je nastalo iz čiste potrebe i želje da imam nešto što sam izgubio prelaskom na mac.

Upute možda ne baš najuočljivije su na webu i githubu, no evo ih i ovdje:

First-launch approval requiredUnsigned and not yet notarized

This beta is ad-hoc signed, but it does not yet have an Apple Developer ID signature or Apple notarization. Gatekeeper may block the first launch.

1. 1
    Open the DMG and drag MPViewer to Applications.
  2. 2
    Control-click MPViewer in Applications and choose Open.
  3. 3
    If it is still blocked, use System Settings → Privacy & Security → Open Anyway.

Read the complete installation guide

SHA-256a36801d1f5f2ec9383616409e2d46abb80acaa08db4984ed09b1c8578833d7c3Checksum file ↓
18 godina

Bio sam u istoj situaciji pred neko vrijeme, navikao sam na FastStone, a na Macu nisam naišao na slično sučelje, MPViewer mi se svidio za ovih desetak minuta korištenja. Vjerujem da ima podosta Win + Mac korisnika, ili korisnika koji su prešli na Mac, a navike znaju biti neugodna stvar. Tako da, savjetujem raditi na "marketingu", za ovo se treba pročuti! 

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

Uočih temu, sasvim slučajno, iznennadih se, ono baš totalno 
Na iPhoneu otišao po linku na stranicu i prvi dojam, jebenica profi design, od 1 do 10, moja ocijena (za sada) čista 12! 

Kako nisam išao (so far) u dubinu aplikacije, budem večeras, uočio sam prozor za "suport", što podržavam apasolutno, ali usprkos svemu upitanjce! Bude li se u nekoj doglednoj budućnosti išlo na "PRO paid" verziju?! 

ATJ Lučko
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Meni osobno je dosta plaćanja, reklama. spywarea i svega ostaloga, ovo će biti freeware. Dodane su još neke funkcije, popravljeno malo na ergonomiji i kraticama, cilj je svakako da ova verzija koja će biti večeras objavljena ostane kao freeware zauvijek, uz mogućnost neke donacije i slično. 
Maknuo sam sa githuba, ali nema straha link na stranici, i čim rješim ove peripetije oko developera nadam se uskoro na appstoreu potpuno besplatno, u inat svima :) Eventualna Pro verzija bi trebala ponuditi nešto više, što kako i ako ikad o tom potom, pare treba opravdati.

13 godina

Evo dostupna je valjda zadnja beta, službeno RC1, sljedeća objava u app storu :) 

download preko weba: https://mpviewer.com/

direktan link za download https://mpviewer.com/downloads/MPViewer-v1.0.2-RC1-macOS-Universal.dmg

user manual: https://mpviewer.com/downloads/MPViewer-v1.0.2-RC1-User-Manual.pdf

Tko ima vremena i volje, nek javi eventualne bugove, dojmove i sugestije.

Hvala! 

3 0 hvala 0
17 godina
mladen-p kaže...

Meni osobno je dosta plaćanja, reklama. spywarea i svega ostaloga, ovo će biti freeware. Dodane su još neke funkcije, popravljeno malo na ergonomiji i kraticama, cilj je svakako da ova verzija koja će biti večeras objavljena ostane kao freeware zauvijek, uz mogućnost neke donacije i slično. 
..

-pohvalno.. i po mom mišljenju, kvalitetnije-bolje.. tj ekipa koja koristi računala nema problem s plaćanjem kad osjete da je nešto ok-pošteno-korisno.. radije će donirati isti iznos nego ga plaćati kao cijenu. Naravno ne može si svatko priuštiti galantnost.. no moguće da će biti bolji biz nego uobičajen gdje jednostavno 'siluju'.. tj ona najvažnija razlika, ne moraš me nagovarati na nešto meni korisno-dobro.. sam ću pronaći.. cijena je najmanje važna (unutar nekih realnih raspona)... zasićenje silovanja i osjećaj da nešto radi.. i podsjetnik na uzor, faststone..

-pohvalan pozitivan primjer.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina

Pozdrav, evo da i ovdje objavim da je aplikacija u app store-u

link za download:https://apps.apple.com/us/app/mpviewer-raw-photo-viewer/id6794488651?mt=12

Dosta je toga dodano i, koliko sam uspio provjeriti, većina poznatih bugova je riješena. Ako naiđete na neki problem, slobodno javite. Otvoren sam za prijedloge, kritike i ideje za poboljšanja.

Svakako prođite kroz Help unutar programa. Dostupan je i na hrvatskom te sam se potrudio detaljno opisati način rada i praktički sve funkcije.

Sad kao neki marketinški foršpan:

MPViewer je besplatan macOS preglednik fotografija, RAW datoteka i videa, napravljen prvenstveno za fotografe koji žele raditi izravno s mapama — bez uvoza u katalog, stvaranja biblioteke ili korisničkog računa.

Neke od značajnijih mogućnosti:

• pregled RAW, JPEG, HEIC, TIFF, PNG i drugih formata
• zajednički pregled fotografija i videa unutar iste mape
• brz rad s velikim mapama, thumbnailovima i predučitavanjem fotografija
• fullscreen preglednik s glatkim zoomom, pomicanjem, navigatorom, lupom i filmstripom
• detaljan EXIF i prikaz podataka o fotografiji
• RGB histogram, brightness histogram, levels, overlay i vectorscope
• prikaz clippinga u sjenama i svijetlim dijelovima fotografije
• ocjene, keyword tagovi, flagovi i napredni filteri
• usporedba fotografija uz sinkronizirani zoom i pomicanje
• pronalaženje sličnih i dupliciranih fotografija
• nedestruktivne korekcije ekspozicije, boja, balansa bijele, detalja i vinjete
• veliki izbor gotovih efekata i spremanje vlastitih preseta
• crop i straighten s različitim fotografskim, društvenim i filmskim formatima
• nedestruktivne anotacije spremljene u XMP sidecar datoteke
• Quick Export i Batch Export u JPEG, PNG i HEIC
• batch rename, IPTC/XMP metadata, GPX sinkronizacija i korekcija vremena snimanja
• uvoz fotografija na primarnu i rezervnu lokaciju, uz provjeru kopiranih datoteka
• izrada contact sheet PDF-ova, ispis i otvaranje fotografija u vanjskom editoru
• fullscreen video player s promjenom brzine, frame-by-frame pregledom, zoomom i pomicanjem
• automatsko učitavanje SRT titlova, podešavanje sinkronizacije i boje titlova
• nastavak reprodukcije videa od zadnje pozicije
• spremanje cijelog video framea ili zoomiranog dijela kao PNG slike
• prilagodljivi keyboard shortcuts i pretraživi pregled svih prečaca
• podrška za Apple silicon i Intel Macove

Program je potpuno besplatan. Nema oglasa, analitike, praćenja korisnika niti slanja fotografija na internet. Sve se obrađuje lokalno na Macu. Postoje samo opcionalne jednokratne napojnice kroz Appleov In-App Purchase, ali one ne otključavaju nikakve funkcije.

4 0 hvala 3
13 godina

Pozdrav, evo updaten v1.2 u app store-u

MPViewer 1.2 adds Finder integration, faster folder workflows and expanded export controls.

NEW AND IMPROVED

• Open supported photographs, camera RAW files and videos directly from Finder using Open With.
• Optionally make MPViewer the default viewer for supported image, RAW or video format groups. PDF remains excluded.
• Finder-opened files now appear directly in the fullscreen viewer, with access to the containing folder. Additional files reuse the existing MPViewer window instead of creating unnecessary windows or processes.
• A more resilient thumbnail cache uses stable file identity, continues working after file or folder renames, and automatically removes old data after 90 days or when the cache exceeds 2 GB.
• Quick Export and Batch Export can create a new destination subfolder without leaving MPViewer.
• New export resampling choices: Automatic (high-quality Apple Core Image), Bicubic, Bilinear and Nearest Neighbor.
• Press C in the gallery to add or remove the selected photograph from Comparison.
• Comparison view now supports arrow, plus/minus and numeric zoom controls.
• The Annotations command now opens the correct Effects section. Polygon text is committed for export even when Enter was not pressed first.
• Restored Geotag Map opening from the Photo menu in gallery and fullscreen views.
• Detailed, searchable in-app Help is now available in English and 27 additional languages.
• Additional fullscreen, keyboard-focus, export, memory and stability fixes.

Sad smo skoro gdje trebamo biti, i dalje otvoren za želje, sugestije i poboljšanja! Ako vidite nešto krivo ili nešto što treba biti bolje ili dodano javite.

3 0 hvala 2
15 godina

Upravo instalirao 

Usprkos svemu, ipak sam pogledao ima li kakav tutorijal. Ako bude kakvih problema oko fukcionalnosti, budem javio da uradiš cijenjeni kolega i video tutuorijal, unaprijed zahvalan! 

Mala digresija. Osobno, volim zelenu boju, pa da uradite kolega nekoliko verzija ikone aplikacije, I hope so da to ne bi tribao biti preveliki problem i zahvat ?! 

ATJ Lučko
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Hvala na instalaciji! 🙂

Za ikonu ćemo vidjeti u nekom od sljedećih updateova. Mogli bismo napraviti nekoliko alternativnih varijanti za različite teme sučelja, pa se možda provuče i zelena. 🙂

Nekakav tutorial žu stavit na web, a ako se pokaže potrebnim, možemo poslije napraviti i video. Program je zapravo prilično jednostavan za korištenje, ugrađeni Help je detaljan samo ga se treba sjetiti koristiti, može se pretraživati i dostupan je i na hrvatskom.

Evo nekoliko korisnih stvari za početak.

Otvaranje foldera i datoteka

Iz Findera se podržana fotografija, RAW datoteka ili video može otvoriti izravno u MPVieweru preko desnog klika i opcije Open With → MPViewer. Otvorit će se odgovarajući folder, a odabrana datoteka odmah će biti prikazana u fullscreen prikazu.

U Settings → Default Viewer MPViewer se može postaviti kao zadani preglednik za pojedine skupine formata: JPEG i HEIC, ostale podržane slikovne formate, Camera RAW ili video. PDF je namjerno izostavljen.

Folder se u samom programu otvara klikom na ikonu foldera u alatnoj traci ili prečacem ⌘O. Često korištene foldere moguće je dodati u Favorites, a dostupna je i povijest nedavno otvorenih foldera.

Galerija i fullscreen

U galeriji se između datoteka kreće mišem ili tipkama sa strelicama. Lijevo/desno pomiče odabir na susjednu datoteku, a gore/dolje na prethodni ili sljedeći red thumbnailova.

Fotografija se otvara u fullscreen prikazu dvostrukim klikom ili tipkama Space, F i Enter/Return. Iz fullscreen prikaza vraćate se tipkama Esc, F ili Enter/Return.

U fullscreen prikazu:

• ← / →— prethodna ili sljedeća datoteka
  • ↑ / ↓ ili + / −— postupno povećavanje i smanjivanje
  • 0— Fit to Screen
  • 1–9— povećanje od 100% do 900%
  • M— fokusna lupa od 250%
  • L / R— rotacija ulijevo ili udesno
  • Shift+Space— pokretanje ili zaustavljanje slideshowa, slideshow ima custom postavljanje 1-3600s

Kod reprodukcije videa obični Space služi za Play/Pause.

Veličina thumbnailova u galeriji mijenja se prečacima ⌘+ i ⌘−, a trenutačna veličina ostaje zapamćena.

Tipkom C označena fotografija dodaje se ili uklanja iz Comparison odabira. Odaberete jednu fotografiju i pritisnete C, zatim ponovite s drugom te otvorite Compare. Zoom i pomicanje fotografija u Comparison prikazu sinkronizirani su.

Tipkom ? ili prečacem ⌘/ otvara se pregled trenutačnih tipkovničkih prečaca. Većinu prečaca moguće je promijeniti preko Settings → Keyboard → Customize Shortcuts.

Paneli se mogu povećavati i smanjivati

Ovo je korisno, ali se lako previdi: širina panela može se podešavati povlačenjem njihova unutarnjeg ruba.

• Desni Inspector u galeriji može se proširiti ili suziti povlačenjem njegova lijevog ruba.
  • U fullscreen prikazu zasebno se mogu mijenjati širine EXIF/Histogram i Quick Adjust panela povlačenjem ruba okrenutog prema fotografiji.
  • Visina histograma također se može mijenjati povlačenjem horizontalne ručke ispod njega.
  • Kad je fotografija povećana, Navigator se može premjestiti povlačenjem njegove naslovne trake i povećati ili smanjiti ručkom u donjem desnom kutu.

Odabrane širine, visina histograma te položaj i veličina Navigatora automatski se pamte.

Quick Adjust i alati

Alati za obradu nisu zamišljeni kao zamjena za Lightroom ili Photoshop, ali mogu dobro poslužiti za brze korekcije i pripremu fotografija.

U postavkama se bira strana na kojoj će se pojavljivati EXIF i histogram, dok se Quick Adjust otvara na suprotnoj strani kako se paneli ne bi međusobno prekrivali. Quick Adjust ima i pribadaču kojom ga možete ostaviti stalno otvorenog tijekom uređivanja više fotografija.

Quick Adjust ima dvije glavne kartice:

• Adjustments— Crop & Straighten te kontrole za svjetlo, boju, balans bijele, tonsku krivulju, detalje i vinjetu.
  • Effects— annotations, gotovi filmski efekti i Custom Effects preseti.

Na dnu kartice Effects nalazi se Custom Effects → Save Current Settings, gdje trenutačni izgled možete spremiti kao vlastiti preset. Prilikom spremanja bira se želite li uključiti crop i straighten, adjustment klizače i aktivni efekt.

Filtriranje fotografija

U lijevom panelu galerije dostupni su filtri napravljeni prema sadržaju trenutačnog foldera: format, proizvođač i model kamere, objektiv, ocjena, datum snimanja, orijentacija, tagovi, geotagged i edited status.

Klikom na red filtar postaje plav i aktivan. Više odabira unutar iste skupine radi kao OR, dok se različite skupine međusobno kombiniraju kao AND.

Primjerice, ako uključite RAW i JPEG, prikazat će se oba formata. Ako zatim uključite određenu kameru i ocjenu ★4, ostat će samo RAW ili JPEG fotografije snimljene tom kamerom s ocjenom četiri ili više. Zato treba obratiti pozornost na aktivne filtre ako galerija nakon kombiniranja više uvjeta ostane prazna.

Crop, straighten i export

Crop & Straighten nudi slobodno izrezivanje i gotove omjere stranica, landscape/portrait orijentaciju, poravnanje horizonta, rotaciju, reset i kompozicijske vodiče poput Rule of Thirds, Golden Ratio, Golden Spiral, Diagonals i Center Grid.

Kod exporta možete birati JPEG, PNG ili HEIC, kvalitetu, dimenzije, dužu ili kraću stranicu, rezoluciju, metadata podatke, annotations, sharpening i metodu resamplinga. Od ove verzije moguće je iz Quick Export i Batch Export prozora kreirati novi folder ili podfolder bez prethodnog izlaska u Finder.

Prečac ⌘E otvara Quick Export, dok X otvara Crop & Straighten.

Nedestruktivni rad i XMP

Sve prilagodbe su nedestruktivne: MPViewer ne mijenja izvornu fotografiju. Quick Adjust, crop, annotations i ostali podaci spremaju se u malu XMP sidecar datoteku pokraj originala. Brisanjem odgovarajućeg XMP-a ili korištenjem reseta prikaz se vraća na original.

XMP je standardni sidecar format i standardne metadata podatke mogu čitati druge fotografske aplikacije. Međutim, MPViewerove specifične vizualne prilagodbe druge aplikacije ne moraju prikazati na jednak način.

Za dobivanje stvarno obrađene JPEG, PNG ili HEIC datoteke potrebno je napraviti export, kojim se odabrane prilagodbe, crop i annotations ugrađuju u izlaznu fotografiju, dok original ostaje netaknut.

Ako negdje zapne ili nešto nije dovoljno jasno, slobodno javite. Svaki konkretan primjer dobro dođe za poboljšavanje programa, Helpa i budućeg tutoriala. 🙂

EDIT:

evo još i detaljnije za video player fileova unutar MPViewera, normalno mogu biti pomješani video i foto kako šta naiđe bit će automatski prikazano u fullscreen modu npr.

Video player

Podržani videozapisi otvaraju se u istom fullscreen prikazu kao i fotografije. MPViewer podržava MP4, MOV, M4V, AVI i MKV datoteke koristeći kodeke dostupne u macOS-u, uključujući H.264, H.265/HEVC, ProRes, MPEG-4 i Motion JPEG.

Kontrole video playera nalaze se na vrhu ekrana i automatski se sakrivaju nakon nekoliko sekundi neaktivnosti. Ponovno se pojavljuju čim pomaknete miš, a dok je reprodukcija pauzirana ostaju vidljive.

Korisni prečaci:

• Space— pokretanje ili pauziranje reprodukcije
  • J / K— skok 10 sekundi unatrag ili naprijed
  • , / .— pomicanje jedan stvarni frame unatrag ili naprijed
  • S— promjena brzine: 0,25×, 0,5×, 1×, 1,5×, 2× i 3×
  • M— uključivanje ili isključivanje zvuka
  • 1–4— povećanje videa od 100% do 400%
  • I— prikaz tehničkih informacija o videu
  • T— uključivanje ili isključivanje titlova
  • P— spremanje screenshota videa u punoj rezoluciji
  • Shift+P— spremanje screenshota trenutačno povećanog prikaza
  • Esc— izlazak iz fullscreen prikaza

Kada je video povećan iznad 100%, možete ga pomicati povlačenjem mišem.

MPViewer automatski učitava SRT titlove ako se nalaze pokraj videa i imaju isti naziv, primjerice snimka.MOV i snimka.srt. U playeru se mogu podesiti boja titlova i vremenski pomak sinkronizacije u koracima od 0,25 sekundi.

Pomicanje frame po frame prati stvarni framerate videa, uključujući high-framerate i slow-motion snimke. Dostupan je i nastavak reprodukcije od mjesta na kojem ste prethodno stali.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.8.2026 22:31 (mladen-p).
18 godina

Imam problem, u istoj mapi su u Lightroomu "razvijena" .dng i "sirova" .cr2 datoteka. Kad dvokliknem na .dng datoteku da ju otvorim u fullscreenu, po otvaranju fotografija je ispravno prikazana, no za sekundu - dvije prikaz se prebacuje na nešto vrlo slično istovjetnoj .cr2 datoteci. Kad dalje kroz fullscreen prikaz listam fotografije i dalje su sve .dng datoteke prikazane na isti način, s tim da ni ne dobijem na krako "ispravan" prikaz. Nešto propuštam/ ne razumijem, ili to ipak ne bi trebalo biti tako?

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Ne propuštaš ništa, riječ je o načinu na koji MPViewer trenutačno prikazuje DNG/RAW datoteke.

MPViewer prvo prikaže brzi JPEG pregled ugrađen u DNG. Lightroom taj pregled može ažurirati svojim korekcijama, pa fotografija nakratko izgleda „razvijeno“. Nakon sekundu-dvije MPViewer završi kvalitetnije dekodiranje iz izvornih RAW podataka, ali Appleov RAW decoder ne primjenjuje Lightroomove Develop postavke.

Zato konačni prikaz izgleda slično izvornom CR2-u.

Dakle, MPViewer ne zamjenjuje DNG susjednom CR2 datotekom,  svaki file otvara zasebno. Razlika nastaje između Lightroomova ugrađenog pregleda i naknadno dekodiranih RAW podataka.

Za prikaz potpuno jednak Lightroomu zasad je potrebno fotografiju izvesti kao JPEG ili TIFF. Svakako ću za sljedeći update razmotriti opciju poput „Prefer Embedded Preview“, kojom bi se kod DNG/RAW datoteka mogao zadržati Lightroomov ugrađeni pregled.

Hvala na prijavi ovo je dobar primjer ponašanja koje korisniku nije očito. 
v 1.3 je u izradi, dosta rada ispod haube rješavanje bugova s memorijom kod zooma, i sl.općenito rad na ubrzanju i efikasnijem korištenju memorije. Vjerojatno početkom sljedećeg tjedna će biti vani pa će i ova funkcija „Prefer Embedded Preview“ onda zaživjeti.

18 godina
mladen-p kaže...

Svakako ću za sljedeći update razmotriti opciju poput „Prefer Embedded Preview“, kojom bi se kod DNG/RAW datoteka mogao zadržati Lightroomov ugrađeni pregled.

Hvala na prijavi ovo je dobar primjer ponašanja koje korisniku nije očito. 
v 1.3 je u izradi, dosta rada ispod haube rješavanje bugova s memorijom kod zooma, i sl.općenito rad na ubrzanju i efikasnijem korištenju memorije. Vjerojatno početkom sljedećeg tjedna će biti vani pa će i ova funkcija „Prefer Embedded Preview“ onda zaživjeti.

Da, to je točno to, navika iz FastStonea koji očito prikazuje embedded .jpg (ili mi je tako podešen). Svakako bih volio tu opciju i u MPVieweru, XnView koji sam koristio do sad na Macu to može, nemam običaj izvoziti u .jpg.

Performanse učitavanja i zumiranja imaju mjesta za napredak, priprisivao sam sporost kod sebe Intelu i učitavanjem s NAS-a. Također, mislim da bi u fullscreenu bila korisna mogućnost uključenja stalnog prikaza naziva datoteke (kako to FastStone ima, zeleni tekst gore lijevo).

Svaka čast na odrađenom do sad i entuzijazmu za daljni razvoj 

15 godina

Jedna crtica primjetio upravo 

Upravo sam upalio svoj MBP i pokrenuo update aplikacija koje mogu updateat, i jedno  surprise! 

U listi skinutih aplikacija iz "Appstorea", ovog MPVievera NEMA, molim ?!?! 

Ako je ovo random first miceki koji se u vodu bacaju OK, ali bih volio check da ne bi bilo nismo znali!

ATJ Lučko
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Zadnja aktualna dostupna verzija u app storeu je v1.2 (5) https://apps.apple.com/us/app/mpviewer-raw-photo-viewer/id6794488651?mt=12

evo slika nudi update na macbook air u appstore-u, zašto ne i drugdje nebih znao, možda neke druge postavke app store-a

v 1.3 će kroz nekoliko dana još se kuha.

+-

0 0 hvala 0
15 godina

Ovako je kod mene

ATJ Lučko
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 22:02 (ATJLučko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Koja je verzija na tom macbooku v1.1 ili neka ranija testna? rc i beta su ručno potpisane i nije ih moguće updateati sa app store-a. 

AI help, drugi mogući razlozi, redom od najvjerojatnijih:

1. MPViewer je već ažuriran.
    Stranica Ažuriranja nije popis svih instaliranih aplikacija, nego samo dostupnih i nedavno instaliranih ažuriranja.

2. Instalirana kopija nije preuzeta iz App Storea.
    Ako je instalirana naša testna, ručno kopirana ili ranija vanjska verzija, App Store je neće ažurirati.

3. Aplikacija je instalirana drugim Apple računom.
    App Store prati ažuriranja aplikacija povezanih s računom kojim su preuzete. Appleova dokumentacija

4. Aplikacija je premještena, preimenovana ili postoji više kopija.
    Primjerice, jedna u /Applications, druga u Downloads ili na Desktopu. App Store tada može izgubiti vezu s kopijom koju korisnik pokreće.

5. App Store još nije osvježio podatke.
    Ažuriranja se ponekad ne prikažu odmah zbog lokalnog cachea ili postupnog osvježavanja Appleovih servera.

6.  

Najbrža provjera:

• U MPVieweru otvoriti MPViewer → About MPViewer i pogledati broj verzije.
  • U App Storeu pronaći MPViewer preko tražilice i otvoriti njegovu stranicu.

Tamo će pisati:

• Open/Otvori– instalirana je aktualna verzija.
  • Update/Ažuriraj– dostupna je novija verzija.
  • Oblak– App Store smatra da aplikacija nije instalirana i nudi ponovno preuzimanje.
  • Get/Preuzmi– aplikacija nije povezana s trenutačnim Apple računom.

Ako korisnik ima stariju verziju, a App Store pokazuje Open, neka provjeri postoji li više kopija MPViewera. Ako pokazuje oblak, slobodno ga može kliknuti i ponovno preuzeti App Store verziju.

Postavka Automatic Updates određuje hoće li se update instalirati automatski; isključena opcija sama po sebi ne bi trebala sakriti ručno dostupno ažuriranje.

Žao mi je da ne mogu biti više od pomoći. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice