Preporuka kupovine WLAN routera

poruka: 21
|
čitano: 16.393
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Prilikom useljenja u Zagreb planiram uzeti uslugu od bnet-a XCARNet. Kod njih se ne dobije router na korištenje (osim naravno ako ga ne kupite u njihovoj ponudi ili ne plačate mjesečnu pretplatu), osim mogućnosti da se dobije LAN router nakon korištenja 36 mjeseci njihove usluge. Dakle trebao bih kupiti router. Neke osnovne karakteristike znam, ali ne znam točno na što da obraćam pažnju.

Maksimalan Upload/Download bilo kojeg routera kojeg kupio biti će mi dovoljan, većinom 11/54 Mbps. Svi imaju LAN 10/100 Mbps. Te me sad zanima koja je razlika između sad nekog routera od 200kn i routera od 500kn?
Za usporedbu evo dva routera: ROUTER1 vs. ROUTER2 kojem je cjenovna razlika 300kn. Te što je sa ovim routerima wireless n-standarda sa više antena? Bolja vidljivost na veće daljine od routera sa jednom antenom ili je to korištenje više kanala gdje se dobija veća brzina?

Te mi nije jasno kada piše 'WAN 1x 10/100/1000 Mbps, LAN 4x 10/100/1000Mbps', razumijem da LAN standard žičanim putem ima teoretske brzine u ovom slučaju i do 1Gbps, ali ne razumijem ovu specifikaciju gdje roter ima mogućnost teoretske brzine za komuniciranje sa ISPom i WAN-om? Jel nisu te brzine ograničene kao recimo za običan ADSL od nekih 12-16 Mbps pa ADSL2+ na neke veće brzine, itd.?

Hvala na odgovorima. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Za konekcije do 30-40mbita mozes kupiti bilo koji router jer i oni najjeftiniji mogu posluziti skroz fino.

Najveca razlika u routerima sto se cijene tice je throughput, odnosno koliki kapacitet imaju wan -> lan. 

Ovi jeftini ce zakucat vec na 35-40mbita, jer nemaju procesora za vise. Vecini ljudi sa normalnim dsl / kablovskim konekcijama to je vise nego dovoljno.

Jeftini routeri ce imati switch sa 4x 100mbit portova, dok ce malo skuplji imati 4x 1gbit. To jos uvijek ne mora znaciti da mogu slati sav taj kapacitet i na wan port.

Routeri kao Linksus e4200 i asus rt-66 mogu lopatat izmedju 600 i 800mbita wan->lan, ali tada smo vec na cijenama oko 1000kn.

Sto se routera sa vise antena tiche, to su u sustini pravi 802.11n koji na 5ghz sa vise streamova mogu doci i do 300mbita na wirelessu. Naravno uz odgovarajucu mreznu kartu sa vise antena.

Opet to je sve u teoriji. 

Moja preporuka, ako mozes naci Cisco Linksys WRT54GL jeftino, najbolja opcija za sub 30mbit konekcije. Jest da je ruzan, ali je stabilan, firmware je zasnovan na linuxu, i podrzava dd-wrt router firmware, koji je daleko bolji od orginala.

Danas kada postajem pionir ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.9.2012 13:55 (zeleni).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hvala na odgovorima, pomogli su mi da shvatim neke stvari.

Dakle bolje je da dam 200kn više od ovih drugih "žnj" routera koji su po specifikacijama isti za Linksys WRT54GL? To je zbog ove podrške za dd-wrt koji mogu stavit te samim time imati bolje mogućnosti i bolje opcije pošto je open-source? Te ove dvije antene, kako to da onda ne podržava 'n' standard, nije da mi je to sada potrebno ali pitam tek toliko što me zanima.
Ako je to router koji je stabilan, koji je preporuka puno ljudi uzet ću ga. Realna je cijena, samo što ima i jeftinijih za duplo pa kažem. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Preporuka kupovine WLAN routera

Za Linksys WRT54GL trebaš imati već postojeći modem-router, ovo je samo router, da se ne bi zeznuo. Eto ja baš prodao svog prošli tjedan...

Ako nisi neki zahtjevan korisnik, uzmi neki polovni na oglasniku. Samo nemoj da bude Kasda hehe!

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
15 godina
neaktivan

Sad ne kužim razliku ni zašto mi treba modem? Pa jel nije router bez modema klasičan switch? Ovaj router ima WAN ulaz. Za što onda treba modem? I jel uopće postoji modem-router, te što je to onda u razlici u običnog routera?

17 godina
avantgard kaže...

Sad ne kužim razliku ni zašto mi treba modem? Pa jel nije router bez modema klasičan switch? Ovaj router ima WAN ulaz. Za što onda treba modem? I jel uopće postoji modem-router, te što je to onda u razlici u običnog routera?

Modem ti treba da ti prevodi signale da mogu putovati preko telefonske linije.

Router ti treba da dijelis svoju mrezu na vise klijenata, racunar, smartphone ili sta vec ne.

Postoji kombinovan box naravno, ali ti onda trebaju postavke ISPa da konfigurises modem. Kad radi radi, kad ne radi, baci ga od zid

Danas kada postajem pionir ...
16 godina
avantgard kaže...

-zato jer trebaš cable modem.

-btw, sve se dobije i kod njih. mjesećni najam 15kn, s wlanom 30.. ako se nije nešto promijenilo. Enivej, isplati se kupiti router s wan portom već za godinu korištenja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Pa jel sam ja onda do sad imao sve routere kombinirane sa modemom ili? Siemensom SX763, ZyXEL neki, KASDA? Oprostite na mome neshvačanju, ali malo mi je ovo sve paradoksalno. Ovaj Linksys WRT54GL ima WAN port, te kako onda nema svoj "modem" unutra? Sad je forumaš iznad mene napisao: "Enivej, isplati se kupiti router s wan portom već za godinu korištenja." ?
Oprostite, ali stvarno mi nije jasno. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
avantgard kaže...

Pa jel sam ja onda do sad imao sve routere kombinirane sa modemom ili? Siemensom SX763, ZyXEL neki, KASDA? Oprostite na mome neshvačanju, ali malo mi je ovo sve paradoksalno. Ovaj Linksys WRT54GL ima WAN port, te kako onda nema svoj "modem" unutra? Sad je forumaš iznad mene napisao: "Enivej, isplati se kupiti router s wan portom već za godinu korištenja." ?
Oprostite, ali stvarno mi nije jasno. 

B-net je kabelska... (nema veze s t-com, iskon, amis, optima -- ADSLom i tel. linijama. Zato trebaš njihov modem. Na njega spajaš svoj router s wan portom i wlanom.. ili odmah uzmeš taj u paketu za 15kn viši mjesećni najam (15kn-30kn).

edit: i pošto želiš uslugu (nešto)Carnet tad opet zbog dailupa (tarifa, ali za jednog korsnika), trebaš drugi router s wan portom koji će umjesto jednom računalu dati pristup za više računala (što oni pokušavaju onemogućiti dailupom..). Pa nema smisla uzeti njihov wlan cable modem (računica).

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.9.2012 23:47 (ihush).
15 godina
neaktivan

Aha, dakle bnet ide preko svoje vlastite mreže, koje je kako ti kažeš kablovska. Hvala na pomoći, cijelo vrijeme sam u zabludi da oni idu preko telefonskih linija. I cijelo vrijeme sam u zabludi da se modemi više ne koriste, mislim 56K sigurno ne, ali nisam znao da ima tkz. ADSL modema. Dakle oni prožvaču signal od bneta i šalje ga routeru razumljivog kao da ide telefonskom linijom, laički rečeno?

Znači moj odabir bi trebao biti ili router iz bnetove ponude (router+modem combo) ili recimo kupnja sa nekom shopa isto router+modem combo.
Ako bi htjeo imati normalan router, dakle recimo ovaj Linksys WRT54GL koji je preporučen kao dosta dobar router open-source softvera te brdom mogućnosti, trebao bih kupiti i još posebno ADSL modem, recimo ovako nešto. Te kad bi odmah tako nešto trebao kupiti, da li bi trebao paziti za Annex A/B? Koliko je objašnjeno na netu A je za tel. liniju (ADSL), a B za ISDN.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
avantgard kaže...

Aha, dakle bnet ide preko svoje vlastite mreže, koje je kako ti kažeš kablovska. Hvala na pomoći, cijelo vrijeme sam u zabludi da oni idu preko telefonskih linija. I cijelo vrijeme sam u zabludi da se modemi više ne koriste, mislim 56K sigurno ne, ali nisam znao da ima tkz. ADSL modema. Dakle oni prožvaču signal od bneta i šalje ga routeru razumljivog kao da ide telefonskom linijom, laički rečeno?

Znači moj odabir bi trebao biti ili router iz bnetove ponude (router+modem combo) ili recimo kupnja sa nekom shopa isto router+modem combo.
Ako bi htjeo imati normalan router, dakle recimo ovaj Linksys WRT54GL koji je preporučen kao dosta dobar router open-source softvera te brdom mogućnosti, trebao bih kupiti i još posebno ADSL modem, recimo ovako nešto. Te kad bi odmah tako nešto trebao kupiti, da li bi trebao paziti za Annex A/B? Koliko je objašnjeno na netu A je za tel. liniju (ADSL), a B za ISDN.

-skoro pa da si sve razumio.. ipak si previše informacija pomješao.

- Anex AB je za tel standarde (samo je Optima na onom drugom standardu još iz vremena kad je prva uvela korištenje tel. uz t-com račun.. politika pa zato i razlika, neki uređaji podržavaju oba standarda), nema veze u slučaju B-neta koji je cable operater (nekad je bio samo TV..., ANTENSKI KABEL! ne tel. žica-parica). Za Bnet moraš koristiti njihov cable modem kojeg ćeš dobiti u najam, običan za 15kn/mj (neki Atlantis.. bilo je i Motorola itd..). B-net (namjerno) ograničava broj korisnika (u firmwareu modema) na jedan PC. Jednak kao i Carnet opcija koja to radi kroz dailup. Tad (ako želiš više računala..) trebaš neki router (ne modem) s WAN portom. Upravo u tomu je razlika, modem, anex ab, ...wan port nema veze s tim to je kao switch-mreža.. ali u kombinaciji npr carnet-dailup ima upravo tu opciju (rubriku za dailup) uneseš user i pass i taj router se spoji (umjesto tvog PCa) i daje pristup ostatku mreže, zaobilazi njihovo ograničenje od jednog usera. Dodatno (svi) takvi routerei imaju i opciju kliniranja MAC adrese, jer je upravo po MAC adresi Bnetov modem zaključan na prvi PC koji se spoji ... (to nije bitna opcija, reset cable modema rješava stvar, ali bolje je imati i tu mogućnost).

- WLAN je druga stvar, gledajući mjesećni najam tvoj izbor je dali Bnetu plaćati 15kn više ili kupiti svoj. Kad nebi bilo gornjeg razloga (više usera-PCa) mogao bi tako odlučiti, ali već taj gornji razlog ti kaže da je logičnije kupit Router s WAN portom i wirelessom nego taj novac dati Bnetu (i biti ograničen zbog opcije Carnet na jednog usera). Cijena takvih uređaja je 150-250kn. To se vrati kroz godinu najma i imaš svoj router koji se ne resetira kad se oni sjete, sve opcije su otključane (ISPovci ograničavaju) itd.

Svaki router za svoj subnet može spojiti cca 250 usera. Jasno ti je zašto provider to ne želi.

btw, (edukacijski dio):

Modem, je svaki uređaj koji modulira.. iz vremena analogije je stari 'zujalica'.. sad je to ADSL ali je i dalje modem.

Router je (samo) dio uređaja koji je zadužen za .... (naravno) routing.

Switch, ... (to znaš), postoje i patch paneli, mrežni hubovi. Switchevi su samo pametniji hubovi. (kao razvodni kabel)

DHCP server ..

WLAN (server)

Print server, Media server:..

portovi: DMZ, WAN, LAN..

Firewal, portovi..:

.. i ISPov firmware za razliku od originalnog-tvorničkog. ISP namjerno onemogući neke funkcije. Prečesto ljudi 'pljuju' po npr Thomsonu.. bezveze. Tvornički uređaj je OK, svaki (jeftinije marke D-Link, TP-Link, .. imaju vrlo kvalitene uređaje koji rade godinama, skuplje kao Siemens, Thomson.. ne mogu biti lošije od tih jeftikanera). ISP ugrađuje svoj firmware (npr logo-zaštitne boje..). Većina problema je tu. Zato upute ne vrijede (za druge kombinacije).

-to sve je ono što ljudi (kolokvijalno, pogrešno jer je samo jedna od funkcija..) nazivaju ruter. Nazovimo je kutijica. U slučaju B-neta to je Cable-Modem, Tcoma ADSL-Modem (dok se ostale funkcije ne nabrajaju) ali npr nekad nije postojao wireless, pa su kad se pojavio novi imali upravo to u nazivu, WLAN (za razliku onih koji nemaju wlan). Možemo dodati i USB, koji može biti za npr media server za USB-Flash disk, možda i HDD (ako ima dovoljno struje i software-firmware za podršku) ili Printer-Server. Usporedi s nekom DVBt kutijicom (prijemnikom koi može omati i PVR, player, mp3, mp4-divx.. itd.).

Dakle, 'the-kutijica' je samo kutijica, naziv bi trebao biti precizan, tad bi bilo manje nesporazuma .. .ali nisu sve stvari u životu jasne. Ta kutijica osim fizičkog dijela (priključaka) najviše ovisi o softwareu i standardima. (ne o tomu kako ju kolokvijalno nazovemo ili onemogućimo funkcije). Dodaj u priču SetTopBoxove (MaxTV i sl.), DVBt, NASove, mrežne multimedijalne playere (npr WD-Live) itd. pa ćeš primjetiti da se više finkcija isprepleću. Razlike koje među njima postoje su samo zbog specijalizirane namjene i ograničenja ugrađenog softwarea-firmwarea.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.9.2012 11:34 (ihush).
15 godina
neaktivan

Dakle cable-internet je sasvim nešto drugo od klasičnog ADSL koji nam pruža usluge putem telefonske linije, a ne preko koaksijalnog kabela kod cable-interneta. Dakle sasvim drukčiji komunikacijski vod. Opet mi je bilo malo nelogično čemu upotreba tih kabela koji se koriste u kabelskoj teleziji, ali nisam znao da čak pružaju veće brzine za razliku ADSLa preko telefonskih vodova. Za takvu vrstu komunikacije treba imati i poseban uređaj cable-modem, modulator koji će demodulirati signal računalu prepoznatljivom, iliti prvo routeru prepoznatljivom. Dakle kako do sada nisam imao potrebe za eksternim posebnim modemom kod ADSL-a prilikom korištenja T-Com internet je bila stvar u ADSL routeru, koji dakle u sebi ima i ADSL modulator. Cable modem (router) je router koji u sebi ima cable modulator.

Sad sam se raspitao u bnet SZK u vezi vlastitog routera, te sam dobio odgovor da nema smisla imati vlastiti router jer najam se mora plaćati koristili mi njihov router ili ne, tj. ne može se odbiti najam. "Otkupljivanje" njihovog routera važi kao jednokratno plaćanje korištenja routera na 3 godine, te nakon isteka 3 godine se opet plaća redovni najam, ako već ne produžimo opet na 3 godine. Vlastiti izbor je (kako si mi i sam predložio) tko će izabrati žičani modem (možda i iz razloga što se spaja samo na jedno računalo žičano) i router/WLAN router (ako želi spajati više računala istovremeno) i plaćati 14,34 kn mjesečno ili odmah WLAN cable modem/router sa kojime može spajati istovremeno više računala te plaćati 29,72 kn mjesečno.

Moja tupavost je mislila da bilo gdje, prilikom bilo kakvog spajanja na internet je potreban router, te da je router najnaprednija "kutija" koja je sastoji od switcha i modema. To je krivo laičko učenje u 4. razredu računarstva, ali sad znam u čemu je kvaka. Prilikom odabira bnetove opreme ovisno o najmu i mogućnostima koje želimo imamo žičani modem i bežićni modem/router, dakle ja sam svaki put krivo shvačao definiciju prve opreme, shvačao sam to kao router. Ali router je zapravo samo switcher koji mrežu dijeli na više kanala te omogučuje nesmetanu komunikaciju, a router sa "prefiksima" - 'ADSL', 'cable' je router sa integriranim modemom. Dakle, treba obratiti na sve riječi jer svaka riječ ima posebno i bitno značenje.

ihush, zahvaljujem ti puno što si odvojio vremena i truda da mi objasniš razliku između meni do sad nekih nepojmljivih stvari. :)

EDIT: Čitajući ponovo tvoj još prijašnji odgovor na ovu temu imam pitanje.

"i pošto želiš uslugu (nešto)Carnet tad opet zbog dailupa (tarifa, ali za jednog korsnika), trebaš drugi router s wan portom koji će umjesto jednom računalu dati pristup za više računala (što oni pokušavaju onemogućiti dailupom..). Pa nema smisla uzeti njihov wlan cable modem (računica)."

Ne razumijem zašto je razlika prilikom uzimanja usluge bila klasična MEGA 6 ili XCARNet u spajanju na internet? Koliko sam shvatio prilikom spajanja na internet i sa bnetovim WLAN modem/routerom biti ću prinuđen korisitit internet samo na jednom računalu? Inače znam prilikom davnog korištenja CARNeta da je spajanje bilo dail-up, ali šta je i sada? Mislio sam da je spajanje isto, samo što se ovdje "paketi" prosljeđuju CARNetu. Ili opet nešto krivo shvačam?

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.9.2012 1:54 (avantgard).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
avantgard kaže...

..

EDIT: Čitajući ponovo tvoj još prijašnji odgovor na ovu temu imam pitanje.

"i pošto želiš uslugu (nešto)Carnet tad opet zbog dailupa (tarifa, ali za jednog korsnika), trebaš drugi router s wan portom koji će umjesto jednom računalu dati pristup za više računala (što oni pokušavaju onemogućiti dailupom..). Pa nema smisla uzeti njihov wlan cable modem (računica)."

Ne razumijem zašto je razlika prilikom uzimanja usluge bila klasična MEGA 6 ili XCARNet u spajanju na internet? Koliko sam shvatio prilikom spajanja na internet i sa bnetovim WLAN modem/routerom biti ću prinuđen korisitit internet samo na jednom računalu? Inače znam prilikom davnog korištenja CARNeta da je spajanje bilo dail-up, ali šta je i sada? Mislio sam da je spajanje isto, samo što se ovdje "paketi" prosljeđuju CARNetu. Ili opet nešto krivo shvačam?

-prvi dio je OK. Nastavak..

- Opcija Carnet:

- kod svih opetatera, silom zakona, operateri nemaju koristi od nje pa je ne ističu pretjerano ali je imaju.. jer je za tebe jeftinija, naravno zato što si učenik, kao i mjesečni ZETov pokaz. To s današnjim paketima nije pretjerano jeftinije, bilo je dok nisu svi nudili Flat-internet+tel za 100kn (99kn) praktički je država (Carnet) poklanjao školarcu razliku od Start paketa na Flat paket za 1kn. To je još iz doba T-comovskih tarifa i vezanih paketa (npt tel.linija). Zakon je sad drugačiji, pa dozvoljava internet od jednog, tel, od druog, TV od trećeg operatera, tj. nema vezanja usluge. ... ali to je samo na papiru.

- Sad je opcija Carnet samo nešto malo (cca 50kn) niža tarifa za flat-paket (neovisno o operateru) cca 100kn umjesto cca 150kn koliko je prosječno internet+tel kod svih (osim t.coma koji je skuplji). Pojavom Flata i ADSLa nestaje PPPoE i koristi se route mod, nema spajanja konstantno si online, nema ograničenja na usera (koji je u dailupu user-pass).

- naravno, ograničena je na jednog usera, PPPoE (Dail-Up) umjesto route moda. Pošto je to umjetno ograničenje, mreža je mreža, internet je mreža, može se spojiti daleko više nego jedan user. Tad je rješenje drugi router s WAN portom koji će obavljati Dail-up (user-pass) i umjesto PCa imati liniju (kao jedan user), ali na internoj strani možeš spojiti do 250 usera.

- To pravilo vrijedi za sve providere, dok za Bnet još dodatno zbog razlike u mjesećnom najmu +15kn (kod svih ostalih je sad wlan router standardna oprema, nema bez wlana), a bnetov cable modem (bez wlana) je ograničen na jedan PC (po MAC adresi), što opet Router-WAN rješava, jer on postaje taj 'PC' i dalje dijeli vezu drugima..

- Kad se u priču ubaci i IPTV (MaxTV...) jasno je zašto provideri više ne koriste PPPoE, jer je potrebna konstantna veza. .. sve ove priče oko Carneta i dailupa, wlana .. treba gledati u kontekstu prošlog vremena-razvoja. Vrati se unazad cca 5 godina. (?)

- Nije Flat bio standard, malo tko je imao ADSL, wlan, nije cijena bila ovakva..

Zato se uz Carnet opciju isplati imati svoj router (za sve providere), zato se na Bnetu svakako isplati imati svoj router (jer inače ograničenje na jedan PC i cijena +15kn za WLAN).. naravno ako imaš potrebe spajanja više od jednog računalaili ako trebaš WLAN. Danas svi imaju više, pa i mobiteli, TVi itd... dok recimo samo par godina još wlan nije bio toliko raširen. Usporedi npr AMISov paket s Bnetovim (bez Carnet i s Carnet opcijom), sve je to slično, samo Bnet ograničava na jedno računalo dok ostali ne ili naplaćuje wlan dok drugi više ni nemaju bez wlana. Kupnjom svog routera (s WAN portom i WLANom) imaš mogućnosti koje ISP onemogučuje u svojoj opremi i možeš ga koristiti na svakoj od tih mreža, ne samo za Bnet ili ga pretvoriti u Access Point, nešto kao kućna mreža i sl.

16 godina
neaktivan

ako ikako imaš kako nabaviti, kupi ovo:

http://www.bug.hr/forum/topic/mrezni-hardver/asus-nt-66-ru-dark-knight/162252.aspx

Imam ga već neko vrijeme i ne mogu nahvaliti.

Domet savršen.

opcija - milijun.

veza ne puca, ima 6 mreža wifi - 4 guest, 2 zaključane,

žičani net 1Gb.

ASUS ti daje static IP preko njegovog servera i programa itd...

mrak ukratko.

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

@ihush:

Da, u današnje vrijeme je routing mod potreban u cijelokupnoj mreži različitih uređaja zbog raširenosti mogućnosti bežičnog spajanja. Znam koja je tu razlika, sjećam se još 2007 kada sam na KASDA routeru još podešavao routing mod zbog potrebe spajanja na internet dva računala i još zbog online igrana jedne igre. Ma da je to ne bitno, samo znam uglavnom koja je razlika.

Dakle CARNetova usluga kod bilo kojeg providera je dail-up, te "ograničana" na jednog usera. Naravno da mreža računala spojenih na jedan router nema nikakve veze sa kanalom | CARNet -> Router | jer tu je router koji dozvoljava u određenom trenutku vezu samo jednom računalu | Računalo -> CARNet |. Tj. svaka usluga priključka na internet od bilo kojeg providera je dail-up, bio CARNet, T-com ili bilo tko drugi, te ako imamo modem koji ne podržava route mod morati ćemo se i spajati dail-upom. Ali upotrebom routera koji podržava route mod, imamo mogućnost spajanja više računala istovremeno.

Zbunilo me je to što si napisao da bnet namjerno ograničava broj korisnika na jednog korisnika u firmwareu modema, jer taj modem svejedno ima jedan LAN izlaz. Dakle tu smo fizički prinuđeni koristit jedno računalo. Zabrijao sam da onda ISP u ovom slučaju bnet ograničava i u firmwareu WLAN routera maksimalno spajanje jednog računala na internet, što nebi imalo smisla jer si uzeo za duplo veći najam router u cilju da spajaš istovremeno više računala. Dakle i sa samim njihovim WLAN cable-modemom imamo mogućnost routing modea te ne moramo još jedan router uzimat, jer router je to računalo koje se spaja dail-upom, a ono tu vezu preoblikuje u routing mode. Nadam se da mi je dobro shvačanje. Dobro si se ti izrazio, samo što ograničavanje firmwareom na jednog usera mi je odmah predočilo da to rade i na modem-router uređaju, ali tu nebi imalo smisla. Želiš reći da se najbolje od svega isplati uzeti njihov žičani modem, te svoj vlastiti router spojiti na modem jer se ne isplati davati 15kn veći najam za njihov modem-router koji će uvijek biti u njihovom vlasništvu.

Jel sam sad sve pohvato? :)

@diablo2211: Hvala na prijedlogu, ali ne treba mi takva mašinerija. Odličan je, ali i 4 puta je skuplji nego što ja planiram izdvojiti za router. :D (ASUS NT66U, cijena > 200$)

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.9.2012 23:55 (avantgard).
13 godina
neaktivan
avantgard kaže...

@ihush:

...ako imamo modem koji ne podržava route mod morati ćemo se i spajati dail-upom. Ali upotrebom routera koji podržava route mod, imamo mogućnost spajanja više računala istovremeno.

Mala ispravka: router ako ima akevatan firmware možemo konfogurirati na dva načina: 1. u bridge mode PPPoE (konekciju vršimo dial-upom) ili 2. routing mode (uglavnom se konfigurira kao allways connected) sve ostalo kako je u postovima opisao.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.9.2012 11:11 (Hardwhelper!!!).
15 godina
neaktivan
ja imam jeftini dlink od 120kn
sluzi za wifi i za lan partye
sasvim zadovoljan
osim ako nisi na najbrzoj opciji od bneta, dovoljno
There are only two races on this planet-the intelligent and the stupid.
16 godina
avantgard kaže...

..usera mi je odmah predočilo da to rade i na modem-router uređaju, ali tu nebi imalo smisla. Želiš reći da se najbolje od svega isplati uzeti njihov žičani modem, te svoj vlastiti router spojiti na modem jer se ne isplati davati 15kn veći najam za njihov modem-router koji će uvijek biti u njihovom vlasništvu.

Jel sam sad sve pohvato? :)

..

-jesi.

- samo dodatak, na wlan modelu (nisam siguran, mislim) nema ograničenja na jednog usera. Ali zbog cijene najma i kombinacije Carnet ne isplati se (svaki od tih razloga je dovoljan za kupnju svojeg routera koji nema ograničenja u firmwareu.. i ostaje tvoj i kad nemaš carnet ili bnet, lako postane AP i sl..).

Hardwhelper!!! kaže...
.Mala ispravka: router ako ima akevatan firmware možemo konfogurirati na dva načina:..

-točno. Ali ne u slučaju kad ISP ograniči-onemoguči svojim firmwareom (pa i ugovorom, kojim korsnik nebi smio mijenjati neke postavke ili mu se resetiraju na njihove).. upravo tomu služi kupljeni router.

-ISPov uređaj je 'zaključan', resetira se na postavke, oni imaju kompletnu kontrolu kroz žicu (ne samo bnet, svi).

B-net je specifičan iz starih vremena (prije wlana) zbog naplate najma (nebi smejli jer ugovorom vežu..bla-bla), razlike u cijeni, ograničenju na jednog usera po MAC adresi.

17 godina

Samo da se nadovežem, možda je već spomenuto.

Bivši cimer i ja smo imali Carnet preko Iskona, imali smo Thompson modem ako se ne varam, žičani. Uredno smo se obojica spajali na net u isto vrijeme sa istom šifrom. Samo je trebalo napraviti konekciju koju si morao svaki puta povezati kada bi išao na net.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
15 godina
neaktivan

Zahvaljujem svima, posebno ihush-u na izdvojenom vremenu!

Sa dodatnom edukacijom da shvatim princip i uopće da postoje ISPovi koji omogućuju davanje usluga i preko drukčijih vodova od telefonskih, te da postoje i drukčiji modemi, i da modem nije samo nekad bio prilikom starinskog dail-upa, te da je i danas modem u upotrebi samo što se ne nabraja u nazivu uređaja. Kao učenik koji se zanima za računarstvo i koji je maturirao računarstvo i upisao FER (da se odmah pohvalim :D) trebao bih to znati (ne u vezi toga što provider koji nudi, nego da postoji usluga interneta i preko nečega što nije telefonski vod), ali kroz karijeru se uči i napreduje. :)

Dakle rješenje ove teme je uzimanje bnet-ove opcije XCARNet sa najmom žičanog modema i kupovine vlastitog routera, za koji se već budem odlučio. Moguće je zbog podrške za dd-wrt firmwareom koji podržava navedeni Cisco Linksys WRT54GL, te brdom mogućnost sa kojima se budem igrao.

Pozdrav. 

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Da ne otvaram novu temu zanima me preporuka routera.

Želio bih kupiti router koji je prije svega stabilan i na koji ću se spajati wlanom. Dosad sam imao iskustva sa D-link dir-300 routerom koji je btw. smeće od routera. Njega sam spajao sa WAN-om na Speedlink modem/router koji sam dobio od Iskona. Uređaj bi imao vezu, pa malo ne, pa malo da, pa malo ne...

Sa Speedlinkom je bio problem svaki put kad bi se neko od ukućana diskonektao sa neta ja bih izgubio isto vezu(koristim Iskon Carnet), što je veoma frustrirajuće ako se igra online igra.

Zanima me ovaj Linksys, no on mi je mao skup, cca 450kn.

Može li preporuka routera koji je stabilan, radi svoj posao a da nije tako skup(do 300 kn). 

vauvauvau jipi ju jipi je
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice