Airlive WN-380 vs Airlive WL-1700

poruka: 13
|
čitano: 15.237
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav,

Dakle, zanima me razlika između ove dvije kartice:

Realtek RTL8191SU

http://hr.airlive.com/product/WN-380USB

Realtek RTL8187L

http://hr.airlive.com/product/WL-1700USB

Primjerio sam da je WN-380 jeftinija od WL-1700 koji je trenutno na akciji, te sam isto tako primjetio da se prema slikama radi o identičnom kučištu, te da je WN380 b/g/n a WL1700 b/g:

http://www.instar-informatika.hr/airlive-ovl-wn-380usb/OVL-WN-380USB

http://www.instar-informatika.hr/airlive-wl-1700usb-long-range-11g-wireless-usb-adapter-akcija/OVL-WL-1700USB

Zanima me koja je od te dvije kartice bolja/jača, za svhru kvalitetnog prijema signala sa velikih udaljenosti. Za WN380 nisam pronašao puno na forumima, dok WL1700 svi hvale. Pretpostavljam da je WN380 novija kartica, je li WN380 nasljenik WL1700, te znaci li to da je bolji?
Koristio bih za spajanje na bežicni internet u vikendici, te razmišljam i ovoj anteni: http://hr.airlive.com/product/WAI-101 - koliki domet bi mogao očekivati?

Adapter bi spajao na računalo, a USB verzija mi je svakako prednost zbog prenosivosti, mogucnoscu spajanja na prijenosnik, te nedostupnost/nedostatka PCI/PCI-e porta u racunalu. Je li razlika naspram PCI/PCI-e verzija velika, ili je ova kartica nejbolje sto se moze nabaviti po razumnoj cijeni? 

www.dreamteh.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Airlive WN-380 vs Airlive WL-1700

Prema specifikacijama bi WN-380 trebala biti jača jer daje više izlazne snage u odnosu na WL-1700.
WN-380USB
11n: 22dBm (Typical) ±1
11g: 24dBm (Typical) ±1
11b: 28dBm (Typical) ±1

WL-1700USB
802.11g: up to 18 ± 1 dBm
802.11b: up to 19 ± 1 dBm

S tim da ćeš morati staviti južnu Ameriku kao područje iz kojeg dolaziš. {#} Za EU je izlazna snaga ograničena na 20 dBm. Općenito, WN-380 je novija, pa bi trebala biti bolja. Podrška za 802.11n standard je svakako prednost.

Sa WAI-101 antenom ćeš povećati domet, ali čuda ne očekivaj. Sve ovisi o okruženju. Npr., recimo da želiš loviti signal od pristupne točke koja je udaljena 50-100m. Sa navedenim uređajem ćeš to moći, ALI ako se između tebe i te točke nalazi par poštenih prepreka, tada ništa od toga. Najveći pomak u performansama imaš kada se umjesto omni antene stavi usmjerena.

Nisam primjetio neku veliku razliku u odnosu na WN-300PCI. Razlika je u načinu priključivanja na komp, 2 antene (podrška za MIMO) i izlaznoj snazi (WN-380USB daje opet više.).

No, 2 antene neće značajno povećati domet već samo brzinu. A tu brzinu sigurno nećeš iskoristiti budući da ti uređaj treba samo za internet. Domet ćeš povećati stavljanjem bolje antene i pojačavanjem izlazne snage. Tako da je i u ovom slučaju WN-380USB u prednosti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.4.2013 12:58 (D1001).
14 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru, što se WN-300PCI tice, na njoj je Ralink RT3062 chipset za kojeg nemam povjerenja (smatram da su Intel i Realtek najbolji što se tiće mrežne opreme).
Nisam siguran da ću tako jednostavno (odabirom lokacije) moći povećati snagu, imam osjecaj da je za naše tržište to dublje u firmware-u sređeno, no ionako nebitno ako svi WL-1700 hvale, a ima par dBm manje kako piše.

Da, i meni WN-380 izgleda novijim i boljom, no cijena je - 20kn manja ? Mislim, mora postojati neki trik, ne vjerujem da bi rasprostranjenost WL-1700 modela uzorkovala da je cijena veća od boljeg i jačeg modela.

Iako WN-380 podrzava 802.11 n mode (sto je zgodno ali za sufranje potpuno nepotrebno), upravo mi je netko rekao kako on nema 1000mW izlazne i ulazne snage kao što to ima WL-1700 model. Što bi značilo da je WL-1700 ipak bolji odabir. Može li ovo netko potvrditi, tko se više razumije u mrežnu opremu?

Što se antene tice, hoću li bolje rezultate postići sa kantenom nego sa WAI-101? Imam i male jagice, no ne znam hoce li raditi na 2.4Ghz? Ako i kantena daje bolji prijem, onda nema smisla da dajem 90kn za WAI-101 antenu, rađe uložim u izradu wlan yagice.

Mislim da je ipak provjereni WL-1700 bolja kupnja nego WN-380, obzirom da, navodno, ima 1W snage? Jedino je malo 802.11 n bed, ako bi kanio umrežiti koje računalo doma, no to mogu i žicno napraviti, a za ostale potrebe ne vjerujem da ću 802.11 n mode koristiti u blizoj buducnosti, nemam ostalih uređaja koje bih umrežio u lokalnu mrežu.

Vezano za AP tog WL-1700 adaptera, je li moguće istovremeno biti spojen preko njega, i da služi kao AP? Odnosno, da se putem njega spojim na, recimo, 200m udaljen router, te da unutar kuće on bude AP kako bih se i putem moba/laptopa mogao povezati?

Vjerojatno ću danas skočiti po WL-1700 ako je zaista tako da je jači (1W) i po tome bolji od WN-380. Bitniji mi je domet i jačina signala od 802.11 n mode.

www.dreamteh.com
15 godina
neaktivan

- Ne znam jesi li čuo za ruter Linksys WRT54GL. Navedeni uređaj je već dost dugo na tržištu. Ruter jest stvarno dobar, tu nema rasprave, ali je zastario. U međuvremenu su izašla bolja rješenja. No, cijena mu je i dalje visoka. Pitaš se zašto. Zbog dobrog glasa potražnja je i dalje velika, pa mu cijena ne pada. Vjerujem da je sličan slučaj i sa WL-1700USB koji si je do sada izgradio pristojnu reputaciju. WN-380 je relativno nov, pa ljudi još nemaju povjerenja u taj uređaj. Što ne znači da je loš. Jednostavno nije istestiran toliko kao i WL-1700. Sam procijeni.

- Imam jedan Airlive ruter koji može do 29 dBm. Isprva sam i ja sam mislio da je u firmwareu izlazna snaga ograničena na 20 dBm. Nije. Promjenom kontinenta(ili države) otključaju se dodatni decibeli. No, nemoj me uzeti za riječ. Možda je kod WN-380 drugačije.
- Sa dobro napravljenom usmjerenom kantenom ćeš postići bolje rezultate. Pogotovo yagicom.
- Ako tvoja računala podržavaju 802.11n standard, onda podržavaju i 802.11g standard. Neće biti problema sa kompatibilnošću. Jedino što je brzina kod 802.11g manja.
- Ako WL-1700 podržava repeater modus, onda je moguće da istovremeno i lovi i odašilje signal. To jest najjeftinije rješenje, ali ti ne bih preporučio tu kombinaciju. Ping će se udvostručiti i funkcionira samo ako je na usb adapter priključena omni antena. Sa usmjerenom nema efekta. Imaš na ovom podforumu teme koje su posvećene isključivo usb adapterima, pa ćeš tamo moći više saznati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.4.2013 15:20 (D1001).
14 godina

Koristim Airlive 1700USB na računalu s kojega ovo pišem, radi bez problema, preporuka, nema boljega.

Valentin

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Pozdrav, molio bih da mi kažete koja bi antena bila bolja od standardne na Airlive wl-1700. jer unatoč poziciji adaptera itd gubim signal kad je sunčano. da kad je lijepo vrijeme jedva ima signala :) I molim vas nemojte reć da je riješenje grid antena jer nemam 500 kunića za set. hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

pet metara produžnog kabla, odvrneš atenicu, zavrneš kabal i zavrneš antenicu na drugi kraj kabla i tržiš di je signal bolji

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.4.2013 14:00 (Kamikaza1600vti).
13 godina
neaktivan

Airlive WL-1700 ti je skupji dvadesetak kuna jer je na njemu 5dBi dipole antena, a na WN-380 je 5dBi detachable antena. 

ps. 1 dipole antena ti je isto kao i dvije detachable antene, možeš primati i slati signal.  

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.5.2013 13:01 (lithiumion).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

Kupio sam wn 380

e sad brine me ovo..

Jačina signala nikad nejde preko 60% jel to normalno?? modem je thomson tg 782 i t-com

računalo mi je udaljeno cca 6 metara od modema i samo vrata prijece signal...

tx power mi je na 1% iako ne znam za što to znaci mogu stavit na maks 100%..

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 16:21 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Kod mog frenda je ista stvar, modem mu 5 metara od antene i signal priječe samo jedna drvena vrata, ali signal mu ne prelazi 60%.. tako da ti je to "normalno". 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Postupno povećavaj tx power i pritom provjeravaj jačinu signala.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 22:41 (D1001).
12 godina
neaktivan
toxic kaže...

Kupio sam wn 380

e sad brine me ovo..

Jačina signala nikad nejde preko 60% jel to normalno?? modem je thomson tg 782 i t-com

računalo mi je udaljeno cca 6 metara od modema i samo vrata prijece signal...

tx power mi je na 1% iako ne znam za što to znaci mogu stavit na maks 100%..

signal također može biti slabiji ako je preblizu, a to je dosta jak adapter i dosta je blizu

tx power ostavi na jedan jer to je neka snaga adaptera (ili neš slično, nesjećam se više) i netreba bit na 100% za 6 metara udaljenosti

ali baz obzira na to važniji je link quality nego signal strenght

17 godina

Da se i ja uključim u temu... 

Evo problema: sestra se spaja na net pomoću Dlinkovog DWA122 USB adaptera koji užasno radi(slab signal,veza stalno puca) pa me zanima šta bi bilo bolje uzeti ? U obzir dolaze adapteri do 200 kn pa su mi zapela ova 2 Airlive modela WN380 i WL1700. Razlika u cijeni je mala, 180 kn za WL1700 i 160 za WN380. Koja je razlika između Dipole(WL1700) i Detachable(WN380) antene ? Imate šta drugo za preporučiti ? Možda PCI karticu neku ? Udaljenost od sestrinog kompa od rutera je cca.10 metara i prepreke su 3 zida i jedan ormar. Svaki savjet je dobrodošao :)

WN-380

WL-1700

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice