Čitam Vaša razmišljanja stavove, potrebe i ostalo i ne mogu da se ne nasmijem da sa 4k 42" gdje ako već mi zatreba sa window modom mogu imati na toj površini i 3k i 2k i 1080p a i HD ako hoću....sve veličine monitora....slika u slici, samo biram što želim, koliki da bude ekran i koja rezolucija....sve stane u ta 42 incha
i onda ako igras nesto duze vrijeme kao HC gamer, i ta odrezana pozadina koja ima staticki prikaz nece dobiti burn in?
ja sam probao igrat kao windowed 1440p na 4k monitoru, i prikazana slika je bila nekako premala na 32" monitor, barem meni. ne baci sliku sirine 60 cm koliko je 1440p monitor nego recimo 40-50 kao 1080p monitor, tako da mi ta solucija nije pasala.
dok mi 1440p full screen na 4k monotoru izgleda mutno, i kao da nesto ne valja sa slikom
Govorim hipotetski kada bi imao slabiju konfiguraciju pa da biram kako ću koju igru da vozim....window ekran mičeš kamo i kako hočeš te nebi dobio burn in jedino da ga stalno koristiš i da bude na istom mjestu, odnosno da ga isforsiraš.....inače ovo funkcionira fantastično, isprobano no pošto imam dovoljno snažno računalo ne koristim na taj način.
edit: premala na 32 da, no sa površinom 42 onda staviš kako hočeš....na veličinu 32, 31, 30, 29, 28, 27.....kako mijenjaš veličinu ekrana mijenja se i sama rezolucija.....
Evo još jedno pitanje oko OLED monitora. Kupiš si fino pravi gamerski monitor za jedno recimo 600 - 700€ i sve cool. Ideš ga prodati za 3-4 godine jer sad već ima triple tandem ili šta već, neki novi. Tko će kupit onda taj monitor i za koliko, ako oni koji se kontaju znaju da je "potrošen", jer OLED baš ima ono doslovno "wear and tear" i doslovno umire? Jedino što mi pada na pamet da će kupit netko tko nema pojma o tome. Inače, kako bi si racionalno kupio nešto što znaš da je osuđeno da se krene raspadati sad taman kad ga ti kupiš, star par godina?
za nisku cijenu bi ga kupio neka stoji kao drugi monitor. neke stvari radije pustim kao backup ako je cijena preniska
pa ljudi prodaju oled tve bez problema, zasto bi bilo drugacije s monitorima. samo cijena mora biti realna s aktualnim cijenama
cijena monitorima pada relativno brzo kao se tehnologija mjenja. ja sam OG samsung g7 platio 700e koji je tada bio najbolji gaming monitor u to vrijeme, i nakon 3-4 godine ga nemos prodat za 300 jer za te novce ima slicni bolji model u trgovini. isto tako kupio g7 miniled za 600 i sada jedva vrijedi 300 jer ima slicnih minileda za tu lovu, a ako zelis top imas oled.
tko zna sta ce biti aktualno za 3-4g
Da jbg, OLED nije za "financijski pismene". Odnosno, ne drzi vrijednost i istina je sve sto kazes o wear and tearu, al isto se zapravo desava sa svim monitorima, nije da ni za IPS/ VA mozes dobit veliku lovu nakon 4 godine kad bude tada novijih boljih modela za manje para. Jednostavno tehnologija ide naprijed. A burn in nije tolko velik problem vise, zbilja. Moras se bas izivljavat na panelu da mu naskodis, zato i je 3 god garancije industrijski standard sada, bez obzira na upotrebu... A i kad krene burn in, to bude postupno i treba ga bas ubit da postane primjetno igdje izvan test screenova. Ja racunam da sam sad ok jedno 5 iducih generacija OLED-a, a onda ili zadrzim kao sekundarni ili poklonim frendu u najgorem slucaju.
Ma da, jasno mi je to sve što kažete, samo sam ovako više to napisao kao neki komentar svoj, retorički. OLED je baš po tome specifičan, ali cijene su se "popravile" u samo dvije tri godine bitno. U smislu da negdje pred 2 - 3 godine nisi mogao kupit manje više nikakav OLED za manje od 1000€, a sad ih imaš sasvim oke za već negdje 500-600€. Za 2-3 godine kad i ako novih bude za oko 300€, to je to onda opet i nitko se neće zamarati oko ovih nekih "mana". A i ono, logično, uvijek se gubi najviše na najskupljim stvarima.
Životni vijek Oled prije degradacije svjetline je od oko 20 000 do 60 000 sati, uzmimo prosjek neka bude 40 000 sati i da se koristi 10h dnevno ispadne nekih 4000 dana što bi na kraju bilo u grubo nekih 11g.
Ne znam nikoga da ga je još bacio.....u bližoj okolini ih znam za 50tak što monitora što tv uređaja