Vodič za izbor RAM memorije izdvojena tema

poruka: 2.916
|
čitano: 1.055.175
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Vodič za izbor RAM memorije

Ok,ajmo znalci,trebao bi vase savjete/preporuke za memoriju. 16gb 1600Mhz

Maticna je Msi z77 M Power. Nativna 1600 mhz(?)

Procesor je i5 2500K. 1333Mhz (??) 

Isto tako moram racunati da stane pod cooler. Znaci mozda neki low profile.

S obzirom da su rami jako skupi,nebi htio brzat da se ne zeznem. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Crucial Ballistix Sport Very Low Profile 1600MHz, CL9, 1,35V http://www.amazon.com/Crucial-Ballistix-Profile-DDR3-1600-BLS2C8G3D1609ES2LX0/dp/B00A14ZT8I

Kupio sam ovu i veoma sam zadovoljan.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.11.2013 21:48 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Vodič za izbor RAM memorije

nezna tiko odgovor ili je glupo pitanje :)

14 godina
basso.pula kaže...

Dobar dan.

Koliku ulogu igra voltaža radne memoriju i dali se mogu mješati memorije 1,65 i 1,5 v. a da nema nekih posljedica.

Šta ako stavim memoriju 1,65 na plocu od 1,5 v i hocu dodati memoriju drugog proizvođaca ali od 1,5 v.

Nisam baš siguran kako bi to bilo u redu.

Iz ove kombinacije mogli bi samo biti problemi, ali pričekaj još koji odgovor možda griješim.

11 godina
neaktivan

na se bas nerazumijem pa mi to brat uradi sve al otprilike ono razumijem se u ponesto

14 godina

evo pogledaj pod Best Answer ( u zeleno je odgovor )

http://www.tomshardware.com/answers/id-1698560/65v-ram-haswell.html

koolbhoy said:
 Apparently Haswell, SB and IB are all recommended a RAM voltage of 1.5v and running anything higher leads to warranty being void and an increased chance of things going wrong for the CPU!.

Absolutely false ..... I can't understand why this misinformation continues to be propagated.

1.5 volts is for the JDEC profiles .... but most RAM speeds are advertised and labeled based upon their XMP profiles......most XMP profiles for i5 and i7 RAM is 1.65.

I have seen many posts saying "Well that's a MoBo manufacturer thing". No....Intel sets the XMP profile. I agree, Intel's JDEC specifications stipulate 1.5 volts .... for JDEC profiles ..... but XMP "allows compatible DDR3 memory to perform beyond standard specifications" and is "predefined and tested" by Intel

http://www.intel.com/content/www/us/en/gaming/gaming-co...

Quote:
 Intel® Extreme Memory Profile (Intel® XMP) allows you to overclock compatible DDR3 memory to perform beyond standard specifications. It’s designed to enhance the gaming features built into Intel® technology–based PCs. If you like to overclock and squeeze as much performance from your PC as possible, then memory based on Intel XMP gives you that extra edge you need to dominate—without breaking a sweat.

Predefined and tested Intel XMP profiles can be loaded via BIOS or a specific tuning application through a computer’s operating system. Often the easiest way to load Intel XMP profiles is using a tuning utility, which may be available depending on the particular board manufacturer. To learn whether a tuning utility is available on your system, you should contact the board manufacturer.

Again, most listed compatible i5 / i7 RAM is 1.65 .... at least according to Intel's compatibility lists

Intel's approved i7 Compatibilty List for the 4770k (May 2013) includes:

12 1.65 volt modules
02 1.60 volt modules
09 1.50 volt modules

Intel's approved i5 Compatibilty List for the 4770k (May 2013) includes:

11 1.65 volt modules
00 1.60 volt modules
09 1.50 volt modules

As to speed, faster RAM and lower CAS do result in increased performance. Whether the % increase in performance is worth the increase in RAM price is questionable depending on what ya doing. However, if ya compare % performance increase with % increase in total system cost, it's not far from hard to make that argument.

Moj PC  
1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
drahic kaže...

Ok,ajmo znalci,trebao bi vase savjete/preporuke za memoriju. 16gb 1600Mhz

Maticna je Msi z77 M Power. Nativna 1600 mhz(?)

Procesor je i5 2500K. 1333Mhz (??)

Isto tako moram racunati da stane pod cooler. Znaci mozda neki low profile.

S obzirom da su rami jako skupi,nebi htio brzat da se ne zeznem.

Bolje uzmi 1333 mhz, jer mislim da nece RAM moci raditi na vise od 1333mhz zbog CPU-a

http://www.speedtest.net/result/2906188858.png
14 godina
neaktivan

Trebo bi preporuku nekog RAM-a DDR2, od 2 ili 2x1 gb. Trazim nesto povoljnije,a  novo pa ako mi može neko nes preporucit...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Tu si nađi neku koja ti je najpristupacnija , plocica od 2GB , DDR2 ! Ili  potrazi rabljenu memoriju , prilicno jeftinija !

Music As A Weapon !!
11 godina
neaktivan

Kupujem novi kompjuter i treba mi predlog za RAM memoriju ako neko moze da mi predlozi neko bio bi jako zahvalan!

HVALA Unapred!

Draka

0 0 hvala 0
15 godina

MORAŠ prvo nam reći koju matičnu ploču želiš kupiti!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

I cijenu, i gdje, i koliko ti treba, i za sto sluzi komputer.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Draka kaže...

Kupujem novi kompjuter i treba mi predlog za RAM memoriju ako neko moze da mi predlozi neko bio bi jako zahvalan!

HVALA Unapred!

Kad malo bolje razmislim ovo je za tebe prava tema http://www.bug.hr/forum/board/slaganje-pc-konfiguracija/75.aspx?sort=act

13 godina
neaktivan

Meni trenutno Radna memorija koja je na 1.65 v radi bez problema na maticnoj koja je 1.5v.

trenutno ima 16 gb koje mi trebaju za video obradu i stavio bih još 16 gb.

Sada , mogu uzeti iste kartice koje su ful skupe i rade na 1.65 a zanima me dali mogu uzeti 1.5 v i upariti s ovima koje imam. To mi je najveci problem da ne dajem tisuce kuna za niš.

U trgovini mi je covjek rekao da sada ove kartice od 1.65  i tako ne rade na 1.5v jer ploca daje samo 1.5 V.

Sad to isto nekužim kako ja onda mogu dignuti voltažu u biosu (mada nisam) i onda je to sve isklokano.

Ja ja cu poluditi sada sam tražio pola godine graficku da odgovara za moje potrebe i uzeo sam GTX770 i grafa je totalni stroj.

sada me zezaju te memorije. Nerazumijem zasto mora sve biti tako zaguljeno :)

14 godina
basso.pula kaže...

Meni trenutno Radna memorija koja je na 1.65 v radi bez problema na maticnoj koja je 1.5v.

trenutno ima 16 gb koje mi trebaju za video obradu i stavio bih još 16 gb.

Sada , mogu uzeti iste kartice koje su ful skupe i rade na 1.65 a zanima me dali mogu uzeti 1.5 v i upariti s ovima koje imam. To mi je najveci problem da ne dajem tisuce kuna za niš.

U trgovini mi je covjek rekao da sada ove kartice od 1.65  i tako ne rade na 1.5v jer ploca daje samo 1.5 V.

Sad to isto nekužim kako ja onda mogu dignuti voltažu u biosu (mada nisam) i onda je to sve isklokano.

Ja ja cu poluditi sada sam tražio pola godine graficku da odgovara za moje potrebe i uzeo sam GTX770 i grafa je totalni stroj.

sada me zezaju te memorije. Nerazumijem zasto mora sve biti tako zaguljeno :)

Basso daj napiši koji ram imaš, koji želiš kupiti i koja matična.

U pravilu trebao bi kupiti iste module s onima koje posjeduješ, znači ista ferkvencija isti napon.

Ne razumijem kako ti je podešeno u biosu 1.5V ako su moduli 1.65V i napon u biosu možeš mjenjati radi oc memorije ( više MHz viši napon ).

I bdw ako u biosu dižeš napon na ramovima to ne znači da ih oc, to se radi u drugim postavkama u biosu.

13 godina
neaktivan

Imam 

G.skill F3-2400C10-16GTX

I core 7 2600K

GigabYte GA-Z68XP-UD4

ASUS GTX 770

2x SSD GT 120 GB SATA3 6 Gb/s Corsair

WD 2 t

A želio bih uzeti još 16 gb rama radi rada u video programima i After Effectsu.

E da zaboravio sam u biosu ja sam dignuo cp na X 39 mhz a ostalo ništa nisam dirao samo mi je profil na 1 i ram radi na 1600 mhz

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2013 8:31 (basso.pula).
14 godina

http://www.gskill.com/en/product/f3-2400c10d-16gtx

Jesu to ti koje imaš?

Edit: ako su ti ramovi na 1600MHz onda im je dosta 1.5V, sad kad bi oc ram na 2400MHz onda bi trebao 1.65V.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2013 8:50 (Tiby).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Da to su ti ramovi . E sada me zanima dali mogu uzeti neke ramomove koji rade na 1600 mhz 1.5v 16 gb ili moram uzeti ove iste koji su full skupi.

kada sam kupovao nisam znao da mi je dosta 1600 mhz i mogao sam imato skoro 32 gb za te novce.

14 godina
basso.pula kaže...

Da to su ti ramovi . E sada me zanima dali mogu uzeti neke ramomove koji rade na 1600 mhz 1.5v 16 gb ili moram uzeti ove iste koji su full skupi.

kada sam kupovao nisam znao da mi je dosta 1600 mhz i mogao sam imato skoro 32 gb za te novce.

E tako.

Možeš samo moraš paziti i na ferkvenciju i na latencije novih ramova tj. moraju se poklapati s ovima G.Skill - na 1600 MHz

Samo onda ti nastaje problem što gubiš mogučnost oc rama ( tj. ovi drugi ti budu diktirali ferkvenciju ) i vjerojatno budeš sve postavke u biosu trebao unjeti ručno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2013 9:01 (Tiby).
13 godina
neaktivan

Imaš možda koji prijedlog (link) šta bih mogao uzeti. Meni ti je to sve novo podrucje.

14 godina
basso.pula kaže...

Imaš možda koji prijedlog (link) šta bih mogao uzeti. Meni ti je to sve novo podrucje.

Pogledaj u CPU-z ili u biosu koje su ti postavke latencija i po njima kupuj nove 1600 MHz ramove.

Kao na slici kod mene je 11-11-11-30 kod tebe je drukčije na 1600 MHz vjerojatno 9-9-9-24 ili tako nešto to traži i naravno još prije kupnje se posavjetuj s prodavačem.

Pazi na latencije moraju biti iste kako bi izbjegao probleme ( makar se one mogu i mjenjati u biosu ali radi predustrožnosti radi).

Napiši još na kojim latencijama voziš i sigurno ti netko bude nešto preporučio, makar koliko vidim sada je ram jako skup ( nisu normalni s cijenama ).

14 godina
neaktivan

Deklarirani napon memorije je minimalni napon koji memorija treba da bi radila na deklariranom taktu. Memoriji mozes dati visi napon a ostaviti je na istom taktu i latencijama. U tvom slucaju to znaci da mozes staviti 2x8GB 1600MHz 1.65V + 2x8GB 1600MHz 1.50V i sigurno ce ti raditi na 1.65V a mozes ih cak i pokusati drzati na 1.50V. Samo rucno postavi napone i latencije jer bi ucitavanjem XMP profila mogao dobiti nestabilnost.

2 0 hvala 1
15 godina
BlueMax kaže...

Deklarirani napon memorije je minimalni napon koji memorija treba da bi radila na deklariranom taktu. Memoriji mozes dati visi napon a ostaviti je na istom taktu i latencijama. U tvom slucaju to znaci da mozes staviti 2x8GB 1600MHz 1.65V + 2x8GB 1600MHz 1.50V i sigurno ce ti raditi na 1.65V a mozes ih cak i pokusati drzati na 1.50V. Samo rucno postavi napone i latencije jer bi ucitavanjem XMP profila mogao dobiti nestabilnost.

To ovisi o proizvođaču RAM-a. Imao sam Kingston HyperX Black DDR3 1600, C9, koji je deklarisan na 1,65V a koji je u mom računalu stabilno radio na 1,5V.

14 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
BlueMax kaže...

To ovisi o proizvođaču RAM-a. Imao sam Kingston HyperX Black DDR3 1600, C9, koji je deklarisan na 1,65V a koji je u mom računalu stabilno radio na 1,5V.

Zato sam mu i napisao da ce mu sigurno raditi na 1.65 a da moze pokusati i na 1.50 (ili 1.55).

To ne ovisi o proizvodjacu nego o modelu, a cesto ni o modelu nego o konkretnom RAM modulu. Slicno kao sto jednom procesoru treba manji napon za odredjeni takt nego drugom primjerku istog modela.

13 godina
neaktivan

Kod mene to izgleda ovako .

e da ja sam probao dignuti Mhz na 2400 nije išlo , pa na 18.. nije islo i sada na 1600 radi super .

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2013 10:50 (basso.pula).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Mogu li se ove dvije memorije kombinirati? Znam da slika izgleda užasno ali recite što treba pa ću vam ja pročitati vrijednosti. 

Sada ih oba dvije vrtim, ali kada pokrenem neku igru (npr. Call of Duty Ghosts, nema veze multi ili singleplayer), ono FREE iz task managera padne na nulu i cijeli kompjuter mi se freeza. Memorije rade na istoj ferkvenciji, nisam siguran rade li i na latenciji. To sam primjetio samo kada koristi više od 4GB da mi se kompjuter blokira i trentna aplikacija isto.

Jedna je od G.Skilla (4GB), druga je od Kingmaxa (2GB), oba dvije rade na 1333MHz Jedna je od G.Skilla (4GB), druga je od Kingmaxa (2GB), oba dvije rade na 1333MHz
Ova vrijednost kad padne na jednoznamenkasti broj sve freeza Ova vrijednost kad padne na jednoznamenkasti broj sve freeza

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Wicked_Sick87 kaže...

Mogu li se ove dvije memorije kombinirati? Znam da slika izgleda užasno ali recite što treba pa ću vam ja pročitati vrijednosti. 

Sada ih oba dvije vrtim, ali kada pokrenem neku igru (npr. Call of Duty Ghosts, nema veze multi ili singleplayer), ono FREE iz task managera padne na nulu i cijeli kompjuter mi se freeza. Memorije rade na istoj ferkvenciji, nisam siguran rade li i na latenciji. To sam primjetio samo kada koristi više od 4GB da mi se kompjuter blokira i trentna aplikacija isto.

To vjerovatno znaci da ti nije ukljucena opcija virtuelne memorije, ili da jedan (ili oba) modul/a ima/ju grešaka u sebi

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.11.2013 14:10 (Haker_x).
14 godina
neaktivan
Mogu li nekako provjeriti imaju li i koji imaju grešku na sebi, i kako da uključim virtualnu memoriju?
15 godina
neaktivan
Wicked_Sick87 kaže...
Mogu li nekako provjeriti imaju li i koji imaju grešku na sebi, i kako da uključim virtualnu memoriju?

Valjda se vidi slika, a testiras preko memtest-a

http://www.memtest.org/#downiso 

Skines "Auto-installer for USB Key" i instaliras ga na USB, restartujes komp i bootas sa USB-a memtest i testira

14 godina
neaktivan
Haker_x kaže...

Valjda se vidi slika, a testiras preko memtest-a

http://www.memtest.org/#downiso 

Skines "Auto-installer for USB Key" i instaliras ga na USB, restartujes komp i bootas sa USB-a memtest i testira

Sve je kako je, ovaj RAM od 4GB je novi, to sam kupio radi Ghostsa jer ne možeš igru ni upaliti ako nemaš 6, pa sam taj uzeo u nadi da će normalno raditi bez da sam išta provjerio.

Memtest ću sada napraviti.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice