Vodič za izbor RAM memorije izdvojena tema

poruka: 2.916
|
čitano: 1.062.882
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Vodič za izbor RAM memorije
cecenac kaže...

Zna li netko koliki je vijek trajanja DDR1 400mhz radne memorije? Otprilike me zanima jer na jedan stari pc moram instalirat windowse, a svaki put faila zbog pokvarenog rama pa moram sa njuškala kupit .. I ako moze savjet da li stavit win7 na 1GB rama + stariji procesor (athlon 64 cini mi se) ili xp?

Moze trajati 1dan a moze vjecno. Nema pravila.

clock2much
14 godina
neaktivan
Vodič za izbor RAM memorije

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_160_246&products_id=10024

Su rami dobri? I ak neko objasni te latencije pobliže plz, ovaj ima 9-9-9-24. Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Rami su dobri , no pazi da ako imas velik CPU hladnjak da ti nebi smetali ! Inace za latencije mozes procitati 1. post u ovoj temi , no ti i objasnjenje !

Latencija memorije se javlja kada CPU treba povratiti informaciju iz memorije. Da bi CPU dobio potrebnu informaciju iz memorije šalje se zahtijev preko FSB-a (front side bus) odnosno sabirnice. S obzirom da je CPU znatno brži od memorije prisiljen je čekati dok traženi segment memorije nije lociran i učitan prije nego što se šalje nazad CPU-u. Latencija memorije se mjeri u "propalim" ciklusima sabirnice. Znači smanjenjem latencije zapravo želimo postići da se podaci do CPU-a vrate što brže, odnosno u što manje ciklusa.

Inace tu razliku u latencijama neces ni primjetit ako si obican korisnik ! Vecina obicnih DDR3 memorija ima 9-9-9-24 latencije !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ali za gaming? I da, imat ću Spire Thermax II. Hoće si pasat, i jel Spire ide na s1155? http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_49_178&products_id=10422

Tu je jedino izostavljen s1155...

15 godina
neaktivan
fallout3fan kaže...

Ali za gaming? I da, imat ću Spire Thermax II. Hoće si pasat, i jel Spire ide na s1155? http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_49_178&products_id=10422

Ali pise 1156 znaci da moze i na 1155

http://www.speedtest.net/result/2082576031.png
15 godina
fallout3fan kaže...

Ni u gamingu neces primjetit razliku u latencijama ! Spire Thermax II ide na LGA1155 ! Mislim da mu ti rami nece smetat jer nije tako velik hladnjak !

Music As A Weapon !!
14 godina
neaktivan

Jedno pitanjce, trenutno koristim memoriju pod "moj PC"

Namjeravam unaprijedenje na Z77 chipset i 3570K , zanima me ima li smisla ici na 8Gb 1600Mhz memorije ili da dodam jos 2 sticka istog rama za 16 giga 1333Mhz memorije?

Isto tako mozda mali offtopic, isto me zanima koliko pada cijena rama nakon kupovine?

Gledam u linksu npr. ovaj isti ram poput mog http://www.links.hr/?naziv=memorija-pc-10666-8-gb-g-skill-ripjaws-series-f3-10666cl9d-8gbrl-ddr3-1333mhz-kit-2x4gb&option=artikl&id_kategorija=05121009&id_artikl=051.210.087 kosta 400kn, kolika bi mu bila cijena da je npr. koristen i kupljen prije godinu dana?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ashelor kaže...

Namjeravam unaprijedenje na Z77 chipset i 3570K , zanima me ima li smisla ici na 8Gb 1600Mhz memorije ili da dodam jos 2 sticka istog rama za 16 giga 1333Mhz memorije?

Razlika izmedju 1600 i 1333mhz rama je skoro nikakva, bolje uzmi 16GB RAM-a mada ti je toliko nepotrebno ali ja bih ti prije preporucio da ides na 16GB 1333mhz nego 8GB 1600mhz

http://www.speedtest.net/result/2082576031.png
14 godina
neaktivan
Haker_x kaže...
Ashelor kaže...

Razlika izmedju 1600 i 1333mhz rama je skoro nikakva, bolje uzmi 16GB RAM-a mada ti je toliko nepotrebno ali ja bih ti prije preporucio da ides na 16GB 1333mhz nego 8GB 1600mhz

Thx, tako sam i pretpostavljao.

Samo me jos zanima ovo pitanje o cijeni rama.

Ima neko ideju?

13 godina
neaktivan

zasto je ddr2 memorija skuplja od ddr3 memorije to mi nema nikako logike ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kas0 kaže...

Pretpostavljam...

ddr2 se vise ne proizvodi ili je znacajno smanjena proizvodnja. logicno da cijene idu gore:)

14 godina
neaktivan
Kas0 kaže...

Jer je viša cijena proizvodnje, a i dijelom i zbog toga što se proizvelo dosta viška DDR3 pa je cijena njemu pala.

clock2much
17 godina
Zato sta se vise ne proizvodi i raprodaju se zalihe pa je zato skuplje jer ih nema puno, a kupljene su po vecim cijenama od ddr3 pa nemaju nikakve zarade ako prodaju za manje nego su ih platili. Isto kao i kada je dosao ddr2 pa je ddr postao skuplji od ddr2
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
16 godina
neaktivan

update-manji ispravci, uskoro cu srediti preporuke ;)

0 0 hvala 0
15 godina

Samo bih napomenuo jos jednu vaznu stvar kod odabira memorije !

Pošto se izbacuje sve više memorije s visokim hladnjakom , u slucaju da imamo velik CPU hladnjak ( npr. Noctua NH-D14 , TT Frio Extreme , ThermalRight Silver Arrow ... )  trebalo bi pripazit da se uzme LOW-PROFILE memorija , tj. ona s niskim hladnjakom da nebi smetala CPU hladnjaku ili obrnuto !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Evo jedno pitanje za znalce...Dakle imam za izbor dvije memorije koje sma nabavio pa me zanima tocno koja je bolja da se sebi ostavim a drugu prodam,tj.vec je prodana ali me zanima koja je bolja meni i zasto...Da li ima bilo kakve razlike izmedu 2 plocice po 2 gb ili jedne plocice od 4 gb,rad u duall channelu ili nesto slicno??? naime imam 2x2 GB corsaira xm3 DDR3,1600 mhz,latencija,9-9-9-24,1.65 V,verzija 2.3 ovakvi: http://www.corsair.com/memory-by-product-family/xms-classic/cmx4gx3m2a1600c9.html

i drugi kit od 1x4 GB corsair vengeance,1600 mhz,latencija takoder 9-9-9-24,1.50 V,verzija 2.12,ove: http://www.corsair.com/en/vengeancer-8gb-dual-channel-ddr3-memory-kit-cmz8gx3m2a2133c11b.html samo u komadu 4 gb

Zanima me koja je bolja opcenito,jel ima neke razlike??? za clockanje koja je bolja i koja ce bolje ici uz am3 platformu mozda am3+ te da li je bolja koja prima ili ima 1.65 V odnosno drugi corsairovi 1.5 V,sta je bolje u ovom slucaju manje ili vise V??

TL
14 godina
neaktivan
Tomo53nja kaže...

Kod napona tu vrijedi manje je bolje, modul koji radi na manjem naponu je bolji modul (isto kao kod procesora, bolji primjerak je onaj koji odredeni takt postize na manjem naponu u usporedbi sa drugim identicnim procesorom).

Moj izbor bi tu bio Vengeance. Osim ako nemas situaciju da ti heatspreader na njemu smeta CPU hladnjaku.

Inace, obje memorije su super i neces ni sa jednom pogrijesiti.

clock2much
14 godina
protjeran
mate960 kaže...
Tomo53nja kaže...

Kod napona tu vrijedi manje je bolje, modul koji radi na manjem naponu je bolji modul (isto kao kod procesora, bolji primjerak je onaj koji odredeni takt postize na manjem naponu u usporedbi sa drugim identicnim procesorom).

Moj izbor bi tu bio Vengeance. Osim ako nemas situaciju da ti heatspreader na njemu smeta CPU hladnjaku.

Inace, obje memorije su super i neces ni sa jednom pogrijesiti.

ok,zahvaljujem mate na informacijama za memoriju to nisam znao da je kao kod procesora jer me nije ni zanimalo...{#}

I ja bi nekako isao na vegeance,plus sto je u komadu 4 gb,plus to sam zaboravio napisat,ima garu i plus jos su noviji koliko znam,jedino to za hladnjak ali sto se tice hladnjaka ne vjerujem da ce smetat jer trenutno necu uzimat neki ogormni hladnjak tako da nece smetat,a i ako budem uzimao nadam se da nece zauzet sve utore od memorije pa da ce moc stat bar u zadnji utor tako da to zasada nije problem,ako bude bio rijesit cemo ga vec nekako,ugl.onda idem na njih...

Hvala jos jednom...{#}

TL
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.10.2012 11:52 (Tomo53nja).
17 godina

Treba mi pomoc oko odabira memorije. Uzimao bih za overclocking pa bih htio neki kvalitetnije 2*4gb ddr3  kit do 600Kn max. Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

Treba mi pomoc oko odabira memorije. Uzimao bih za overclocking pa bih htio neki kvalitetnije 2*4gb ddr3  kit do 600Kn max. Hvala

Izvoli

17 godina

Može malo pojašnjenja zašto baš ta?. Mislim našao sam ja dosta njih ali htio bih što kvalitetniju memoriju do 600kn, pa me zanimaju iskustva overclockera

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

Može malo pojašnjenja zašto baš ta?. Mislim našao sam ja dosta njih ali htio bih što kvalitetniju memoriju do 600kn, pa me zanimaju iskustva overclockera

Jednostavno, što je veći radni takt memorije, to se lakše/više overclocka.

15 godina

Ako si obican korisnik , tu razliku u frekvencijama  između npr. 1600 i 2133Mhz u praksi neces ni primjetit !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

ja mislim da je ta frenkvencija samo muda pod bubrege i marketinski trikovi

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Nisam običan korisnik pa zato i želim kvalitetniju memoriju

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

Nisam običan korisnik pa zato i želim kvalitetniju memoriju

Na kojem setupu ces ju koristiti?

clock2much
17 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

Nemas apsolutno potrebe za nikakvom boljom memorijom, ionako ce radit na stock taktu jer BCLK neces moci dirati, vec samo clockati CPU putem multipliera.

clock2much
17 godina

Ma mislim sada kupiti bolju memu jer tko zna mozda cu kasnije staviti i7, ovog puta me jedan forumaš pretekao i uzeo i7 3770k, mozda uskoci koja prilika pa cu nadograditi u buducnosti

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice