SRAM, DRAM memorije

poruka: 9
|
čitano: 5.390
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
SRAM, DRAM memorije

Čitao sam u malo starijoj knjizi da postoje dvije vrste RAM-a; SRAM (Static Random Access Memory) i DRAM (Dynamic Random Access). SRAM je brža verzija koja je i skuplja, a DRAM malo sporija i ta verzija se češće koristi, kao i to da se na "nju" misli kad se kaže "RAM". Budući da sam to pročitao u starijoj knjizi, vrijedi li to i danas, i kako se raspoznaje tijekom npr. kupnje?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: SRAM, DRAM memorije
Randomly Logical kaže...

Čitao sam u malo starijoj knjizi da postoje dvije vrste RAM-a; SRAM (Static Random Access Memory) i DRAM (Dynamic Random Access). SRAM je brža verzija koja je i skuplja, a DRAM malo sporija i ta verzija se češće koristi, kao i to da se na "nju" misli kad se kaže "RAM". Budući da sam to pročitao u starijoj knjizi, vrijedi li to i danas, i kako se raspoznaje tijekom npr. kupnje?

SRAM --- L1 L2 CACHE u Procesorima
 DRAM --- svaki sistemski ram i ram na grafičkoj-- SDRAM, RAMBUS, DDR1,2,3,4,5
16 godina
neaktivan
drago7 kaže...
 To se vidi na RAM-u ili ...? Kako to da se uopće postoje te dvije vrste?
17 godina
neaktivan
Randomly Logical kaže...
drago7 kaže...
 To se vidi na RAM-u ili ...? Kako to da se uopće postoje te dvije vrste?
 Ne, to se ne vidi na memorijskom modulu, jer su svi memorijski moduli DRAM, a L1,L2 CACHE u procesoru je SRAM. Druga je stvar što ti neznaš kaj je L1 i L2 Cache u procesoru.
16 godina
neaktivan
drago7 kaže...
 Ne, to se ne vidi na memorijskom modulu, jer su svi memorijski moduli DRAM, a L1,L2 CACHE u procesoru je SRAM. Druga je stvar što ti neznaš kaj je L1 i L2 Cache u procesoru.
Ne znam što označavaju L1 i L2 (cache - priručna memorija...), tj. kako se to vidi u trgovini (samo kao zapakirani proizvod). Da ne bi bilo zabune, ja ne trebam nikakvu kupnju, nego me zanima. Još jedna stvar; kako to da uopće postoje dvije vrste, zbog čega je stvorena druga verzija?
17 godina
neaktivan

@ Randomly Logical

pa daj suraduj... covjek ti skoro nacrta, a ti jos po svom. citaj toliko puta dok ti ne dode u glavu! a danas je tako tesko doci do informacija... samo treba utipkat pojam u google! nick ti odgovara... Neodlučan

17 godina
neaktivan
Randomly Logical kaže...
drago7 kaže...
Ne znam što označavaju L1 i L2 (cache - priručna memorija...), tj. kako se to vidi u trgovini (samo kao zapakirani proizvod). Da ne bi bilo zabune, ja ne trebam nikakvu kupnju, nego me zanima. Još jedna stvar; kako to da uopće postoje dvije vrste, zbog čega je stvorena druga verzija?
  U statičkim memorijama bitovi se pohranjuju u jednom od bistabila. Nedostatak statičkih memorija su velike dimenzije bistabila koji samim time i ograničavaju broj bistabila koje je moguće smjestiti na jednu pločicu. Osim toga manjeg su kapaciteta od DRAM-a (na istoj površini) k tome još dodaj i cijenu koja je za isti kapacitet znatno veća od DRAM-a. Logično je zašto je stvoren DRAM. Zbog potrebe za kapacitetom i nižom cijenom.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
16 godina
neaktivan
PROTECTOR kaže...
...Logično je zašto je stvoren DRAM. Zbog potrebe za kapacitetom i nižom cijenom...
Znači SRAM je postojao prije DRAM-a, ali kako to da je SRAM brži?
17 godina
neaktivan
Randomly Logical kaže...
PROTECTOR kaže...
...Logično je zašto je stvoren DRAM. Zbog potrebe za kapacitetom i nižom cijenom...
Znači SRAM je postojao prije DRAM-a, ali kako to da je SRAM brži?
  Kod DRAM-a bitovi se pohranjuju u obliku naboja u kondenzatoru. Taj naboj nije vječan, i s vremenom se gubi pa ga je potrebno obnoviti prije nego li se kondenzator isprazni (kada se isprazni gubi se podatak). Obnavljanje naboja je u biti obnavljanje memorije (eng. Memory Refreshing) a taj memory refreshing je uzrok sporom radu (naspram SRAM-a).
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice