Ram pitanje

poruka: 7
|
čitano: 5.426
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Ram pitanje

Pozdrav,

Imam laptop HP ProBook 450, i3-4000M koji ima ugrađeno 8 GB rama. Instaliran je W7 32 bita.Ima integriranu grafu intel HD 4600 i AMD Radeon HD 8750M.

Pokazuje mi samo 2188Mb rama (CPU-Z).Inače W7 32 pokazuju oko 3.2 Gb.Molio bih da mi pojasnite zašto pokazuje manje rama.Unaprijed  hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Ram pitanje

Vjerojatno ti je za integriranu grafiku u biosu dodijeljeno 1 GB rama

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Ram pitanje

-priča o 32bita..

Ograničenje zbog adresnog prostora je 4GB (minus 2).

Normalan OS može alocirati cca 3.5 (max) tj to su rezervirani resursi-adrese iz prastarih vremena i da bi se koristilo više moraju se remapirati (iznad GB adesni prostor). Pošto imaš 8GB (to je realna granica, niža je 4GB) tvoj chipset može bez problema koristiti ali ne i 32bitni OS koji još na notebooku dodatno pojede za integrirane komponente (ugl ostavi od 2.7-3.5) i na to još oduzmi VGA-RAM za integriranu (dodatna ima svoj posebno), tako da je tvoj ostatak očekivan.

'Glupost' je u tome što i 32bitni OS može više, PAE.. pa imaš izbor, instalacija 64bitnog OSa (od nule-clean) ili upotrijebi patch +4GB. (nije za ostale, tj preduvijet je HW tj chipset+CPU+BIOS koji mora podržavati barem 8GB, MBO s max 4GB ne može .. =BSOD jer nema gdje remapirati adrese. Tad ne pomaže ni 64bitni OS, samo smanji HW reserved dio pa dobiješ 500MB-1GB više).

-google ili iskopaj jednu staru temu na forumu.. win7 +4GB patch.

-nakon tog ćeš imati na raspolaganju sav RAM (minus zauzet) tj cca 4GB više. (pogeldaj prije taskmanager detalje, rezervirano za HW dio i poslje patcha).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.1.2015 23:46 (ihush).
16 godina
neaktivan

Hvala,

To sam i mislio,grafe jedu ram, ali zašto mi CPU-Z ne pokazuje pod karticom memory Size 8 Gb i SPD  slot#1 sve je prazno.

16 godina

- prazan slot je OK, tj znači da imaš jedan modul od 8GB u slotu 2. Ovisno o modelu može biti negdje na MBO pa i fixni.

- dali BIOS prikazuje 8GB? Tj kako znaš da imaš 8GB, možda imaš npr 4GB... što CPUid vidi u slotu-2?

Tek kad podesiš BIOS i odgovarajući OS (kao patch) možeš očekivati ispravno prebrojavanje svih resursa.

VGA zanemarivo 'jede' RAM, većinu (ako imaš 8GB) skriva/onemogućava OS...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Ali na slotu 1 i slotu 2 pod Spd sve je prazno.Laptop je došao instaliran sa 8 gb rama i pod računalo (svojstva) pokazuje 8gb rama a iskoristivo 2188Mb.Znači morat ću ući u bios i tamo vidjeti.Laptop inače normalno radi, ali sam samo htio znati zašto mi ovoliko umanjuje ram.Imam stolno računalo sa W7 32, 4 Gb rama (2+2) i CPU-Z mi pokazuje pod SPD slot 1 2gb , slot 2 2gb.

11 godina
neaktivan
Ram pitanje

DAn.Tehničko pitanje imam 2 X khx 1600c9ad3k2/4g....ali nemogu nać jedan stick od drugog kita.dali da stavljam tu jednu štap rama (znaći bila bi 3 )ili da ostavim na 2 ???puno hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice