Ram DDR 1 na starom kompjuteru

poruka: 29
|
čitano: 16.355
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Znači komp mi jako spor pa došao na rješenje da pojačam ram memoriju .

kao 1. hoće li to sigurno pomoć ?

sada imam 512mb, 201megaherca DDR1

zanima me jel mogu taj stari slot memorije izbacit van i ubacit skroz neki novi ddr1 ali jači,, jel moram pazit da bude ista marka ko ovaj sada ili ne mora bit ?

ako ubacim novi DDR1 jel ću morat nešto podesit i na kompjuteru što se tiče softwera ili ne ??

hvala unaprijed na odgovorima ...

http://www.apartmani-kamen.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Ram DDR 1 na starom kompjuteru

- svaka MBO (matična ploča) ima 2, 3 ili 4 DIMM utora za RAM.

- kakav modul imaš, jedan ili više, dali imaš slobodan utor?

- noviji RAM DDR(1) je sigurno na 400Mhz (200 u DDR = 400).

- svi RAMovi bi trebali raditi, ali je uvjek preporuka da budu jednaki. To je vjerojatno najmanji problem.

Problem može biti samo povezan sa starošću MBO-chipseta ili BIOSa koji moraju prepoznati RAM, ako kupiš npr 1GB modul može biti problema (da ga ne prepozna) dodatno možda bi prepoznao drugačiju verziju (jednostrani-dostrani i 4-8 /9 chopova, tj 'gustoća').

Na starijim MBO je ugl ograničenje na 2GB (do max 4), koliko mogu podržavati, koje veličine ... to sve provjeri u manualu od MBO, pronađi na str. proizvođača..

- Najjednostavnjije je otvoriti kučište i vidjeti - zapisati sve podatke, može i CPU-id ...

Isplativost, na XPu ti 512MB nije premalo. Tj. ovisi koji software koristiš, ali time nećeš ubrzati kompijuter. Za igre je najvažnija VGA. Brzinu ostatka najkonkretnije određuje CPU ali i MBO, HDD, količina RAMa može biti samo problem kad ga nema dovoljno, višak ne pomaže (malo na Sedmici..).

- cijena starog DDR(1) je osjetno viša nego novog DDR3. Ako kupuješ npr 2GB usporedi cijene, i vidjet ćeš da je za razliku moguće kupiti jeftinu novu MBO.. Tako za malo više novca (za CPU) dođeš do novog računala koji je u svemu daleko jači nego stari, garancija itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

novi DDR400 od 1GB košta oko 280 kn. Jedino da nađeš negdje polovni u ubaciš unutra... 

nema ti tu nikakve filozofije ubaciš ga u slot i normalno pališ računalo... 

Svatko želi biti netko; nitko ne želi raditi na tome.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kruzic kaže...

Znači komp mi jako spor pa došao na rješenje da pojačam ram memoriju .

kao 1. hoće li to sigurno pomoć ?

sada imam 512mb, 201megaherca DDR1

zanima me jel mogu taj stari slot memorije izbacit van i ubacit skroz neki novi ddr1 ali jači,, jel moram pazit da bude ista marka ko ovaj sada ili ne mora bit ?

ako ubacim novi DDR1 jel ću morat nešto podesit i na kompjuteru što se tiče softwera ili ne ??

hvala unaprijed na odgovorima ...

Prije svega, najprije koja je tvoja matična ploča tj ime i marke modela i na internetu se može saznat do koliko rama memorija podržava.

17 godina
neaktivan

uf frende jesi ga zakomplicirao :) hehe

imam 4 slota i jedan je zasada popunjen,,, nije mi toliko do igrica nego jednostavno kompjuter dok obavlja normalne funkcije (internet, office) krklja pa krklja nikako da iskrklja :)usporen do jaja, naročito kad ga upalim pa mi dođe desktop i onda krklja nekih 20minuta i tek onda mogu počet s radom...

sve sam napravio, antivirusni, defragmenter, Tune-up utilities, imam slobodno više od pola HDD-a, virual memory povećao, izbirsao temp i sve nepotrebne programe itd, jedino nisam prašinu usisao ali i to ću jedan dan. komp star 6 godina. :/

i jedino mi još pada na pamet dignut RAM-e

14 godina
neaktivan

Aj ti tu lijepo stavi cijelu svoju konfu, pa cemo vidit jel ti se uopce isplati..neznamo kakav proc imas..

A koju memoriju stavis, nebitno, memorija s bilo kojom frekvencijom se spusta na najmanju u slotovima..

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2011 14:56 (brane47).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nadogradnja RAM-a se uvijek isplati - s 1GB bi se sigurno preporodio. Samo bi bilo dobro da znamo koja je matična ploča.

17 godina
neaktivan

Evo vam sve:

MS- WINDOWS 32 BIT

CPU - AMD ATHLON 64 3200+

MATIČNA GIGABYTE

SOCKET 939

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Proc je slab..imat ces vidljive koristi od rama, ali ne puno..i opet nisi dao model maticne

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

Motherboard
    Manufacturer    Gigabyte Technology Co., Ltd.
    Model    NF-CK804
    Chipset Vendor    NVIDIA
    Chipset Model    nForce4
    Chipset Revision    A3
    Southbridge Vendor    NVIDIA
    Southbridge Model    nForce4 MCP
    Southbridge Revision    A3
    System Temperature    25 °C
       BIOS
          Brand    Award Software International, Inc.
          Version    F1
          Date    05/03/2005

jel ovo pomaže ? jel treba još kaj ? Specy mi samo ovo pokaže što se tiče matične ...

everest ne mogu instalirat

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Kad si zadnji put mijenjao Win.Probaj sa friskim win,to bi moglo ubrzat stvar.Ako ti se to neda,defragmentiraj disk.Ko zna koliko su ti stari windowsi,i sta sve nema unutra.

Prije 7 dana sam ubacivao windows xp na takvu slicnu konfu.Proc je bio sporiji(2800+) ali je imao 768mb ddr1.Poslije instalacije win je radio osjetno brze.

Nisam siguran da se isplati ulagat u tu konfu,jedino ako nadjes povoljno ram.

Evo sad sam pogledao na njuskalu imas ddr 400 512mb 50kn. http://www.njuskalo.hr/ram-memorija/ddr-400-512mb-oglas-3149188

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2011 17:32 (tadic).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Kupite modul od 512 MB (recimo taj od 50 Kn) i to je to. Proces nadogradnje je jednostavan - ugasite računalo (prethodno, ako ste overclockirali nešto samo vratite postavke FSB-a, napona na početne), isključite naponski kabel (ili jednostavno na prekidač na napajanju), otvorite računalo, ispušete (ili usišete) prašinu, ugradite memorijski modul (pazeći pritom da ne dirate kontakte i memorijske čipove), zatvorite kučište, priključite naponski kabel, uključite računalo i kada se podignu Windowsi provjerite u "My computer" da li je memorija ispravno adresirana.

Vezano za korištenje RAM-a različitih proizvođača - ne bi smjelo biti nikakvih problema. Govorim to iz iskustva, pošto i sam imam u računalu RAM od dva proizvođača i nemam nikakvih problema. Jedino bi trebalo obratiti pažnju na to da se ne miješaju jednostrani i dvostrani memorijski moduli.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2011 18:42 (Izzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

http://www.nabava.net/radna-memorija-ram__190/transcend-ram-1gb-ddr-400mhz__59071

mislio sam na ovo, za 170kn,,, znači izvadim stari modul koji ima 512 mg i 200megaherca i ubacim ovaj ??? pritom da naravno pazim na ove sve gore navedene stavri....

da možda kupim 2 modula odmah ili je ovaj jedan sasvim dosta ???

ne da mi se re-instaliravat win, a defregmentirao sam već miljon puta, ne pomaže toliko :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

nikad ne kupujem već korišteno

Moj PC  
0 4 hvala 0
14 godina

Evo pokusavam nesto pametno da smislim,ali posto ne kupujes polovno onda nista.Zato najbolje je da ubacis 512mb memorije,i novi windows.Ostalo nista vise ne ulazi.Jer nikakav veliki pomak neces dobit sa vise memorije.Taj komp je dao svoje,jos malo sa njim mozes na net i pogledat kakav film i to je to. Znaci neka jos mako gura i onda novi. Ali ne guraj novce u staru kantu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
ihush kaže...
....

- cijena starog DDR(1) je osjetno viša nego novog DDR3. Ako kupuješ npr 2GB usporedi cijene, i vidjet ćeš da je za razliku moguće kupiti jeftinu novu MBO.. Tako za malo više novca (za CPU) dođeš do novog računala koji je u svemu daleko jači nego stari, garancija itd..

Kao sto jekolega rekao.Vise se isplati bolja ploca,proc i ram,nego ddr1 memorija.

http://www.njuskalo.hr/maticne-ploce/maticna-asus-m2v-amd-athlon-x2-3800-am2-2x512-mb-ddr2-oglas-2356246 300kn ploca i x2 proc

http://www.njuskalo.hr/ram-memorija/ddr2-800mhz-2-512mb-transcend-oglas-3206380  60kn 1gb ddr2

17 godina
neaktivan

ok hvala na odg. iako kolko vidim ni nema više drr-a sa samo 512mb, samo 1gb, ali dobro od viška glava ne boli ;)

16 godina
kruzic kaže...

..imam 4 slota i jedan je zasada popunjen,,,

..normalne funkcije (internet, office) krklja pa krklja nikako da iskrklja :)usporen do jaja, naročito kad ga upalim pa mi dođe desktop i onda krklja nekih 20minuta i tek onda mogu počet s radom...

..

sve sam napravio, antivirusni, defragmenter, Tune-up utilities, imam slobodno više od pola HDD-a, virual memory povećao, izbirsao temp i sve nepotrebne programe itd, jedino nisam prašinu usisao ali i to ću jedan dan. komp star 6 godina. :/

i jedino mi još pada na pamet dignut RAM-e

- pošto imaš slobodnih slotova dodavanje nije poblem, DDR(1) npr 256MB moduli su 'za baciti'.. vidi nekog frenda ima li koji za baciti i ubodi. Ako nakupiš cca 1GB to bi moralo eliminirati moguć nedostatak RAMa. Normalna kupnja je neisplativa. (nelogična).

- Sve je to OK, osim što treba bježati od TuneUpa. JEdan od razloga za sporije paljenje i 'roštanje' je upravo čišćenje, jer OS mora ponovo kreirati sve npr icon-cache ...

Puno bolje rješenje je deinstal i gašenje svih nepotrebnih dodataka, HBOa, toolsa ... koji nešto rade bez potrebe (paraziti, gori od malwarea).

Kao što recimo java-update ili flash nemoraju konstantno provjeravati veziju i upgradeati, dovoljno je ručno par puta godišnje...

Ovisi i o antivirusu, koji recimo skenira sve kod paljenja. Svi ostali (većinom nepotrebni) procesi mogu biti uklonjeni.

Virt.mem se ne povećava samo tako. Formula je 1:1 pa naviše, ispod 2GB RAMa je normal 1.5:1-3x. Tj u tvom slučaju je optimalnije postaviti swap na 2GB (ili 1.5) fixno (min-max). Također, swap i temp bi trebali biti na posebnim particijama (upravo za to) i kreirani na čistom (formatiranom-defragmentiranom) prostoru da bi swap bio kontinuiran.

Nije problem količine RAMa 512MB na XP, dovoljno je za noramalan rad 256+ (smao OS i AV, sve ostalo ovisi o konkretnom requriementu za aplikaciju). To samo znači da imaš previše 'smeća'. Kao i novije generacije softwarea-toolsa koji su za novije OSeve i PCje (pa očekuju 2-4GB)...

14 godina
neaktivan

evo ja imam za pokloniti 2x1 gb ddr 400 mhz

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Želja , poslao ti PM

17 godina
neaktivan

- Sve je to OK, osim što treba bježati od TuneUpa. JEdan od razloga za sporije paljenje i 'roštanje' je upravo čišćenje, jer OS mora ponovo kreirati sve npr icon-cache ...

Puno bolje rješenje je deinstal i gašenje svih nepotrebnih dodataka, HBOa, toolsa ... koji nešto rade bez potrebe (paraziti, gori od malwarea).

Kao što recimo java-update ili flash nemoraju konstantno provjeravati veziju i upgradeati, dovoljno je ručno par puta godišnje...

Ovisi i o antivirusu, koji recimo skenira sve kod paljenja. Svi ostali (većinom nepotrebni) procesi mogu biti uklonjeni.

Virt.mem se ne povećava samo tako. Formula je 1:1 pa naviše, ispod 2GB RAMa je normal 1.5:1-3x. Tj u tvom slučaju je optimalnije postaviti swap na 2GB (ili 1.5) fixno (min-max). Također, swap i temp bi trebali biti na posebnim particijama (upravo za to) i kreirani na čistom (formatiranom-defragmentiranom) prostoru da bi swap bio kontinuiran.

Nije problem količine RAMa 512MB na XP, dovoljno je za noramalan rad 256+ (smao OS i AV, sve ostalo ovisi o konkretnom requriementu za aplikaciju). To samo znači da imaš previše 'smeća'. Kao i novije generacije softwarea-toolsa koji su za novije OSeve i PCje (pa očekuju 2-4GB)...

virtual sam stavio na 1500 i initial i max na c disku, na drugom disku mi je 2000 oboje.

ipak smatram da je od tune upa više koristi nego štete, a i mogu se sve te kopije lako zbrisati ili jednostavno ne raditi kod čišćenja..

i uklonio sam većinu nepotrebnih programa ali neke nisam, jbg neki mi i trebaju :)

inače imam 512 mb i 201 mhz

14 godina

Da sam ja na tvom mjestu a nisam, ja bi ovako:

1.Čista instalacija win xp i vidio kako radi..

2. eventualno stavio još 512 mb rama

više od toga ne!{#}

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

tenks ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

pa ja radio sa 1 ghz procom i 128 mb rama pa nist nije stekalo {#}.

dobar laptop ali steta imo sam ga pa se smrsko ekran{#}

Dejan
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

ej pozdrav imam jedan problem sto se tice ram memorije ddr 1 imam 7 plocica i sve su ispravne jer sam ih iisprobao kad sam kupovo modeli su svi isti

ddr 266mhz cl 2.5 imam 3 utora na maticnoj ploci ali samo mi jedan prepoznaje znaci stavim tri plocice po 256 mg ali opet saam prepozna 256 mislio sam 

da utori nisu svi ispravni ali jesu mozda znate u cemu je problem hvala unaprjed...

0 0 hvala 0
16 godina
elvoo kaže...

ej pozdrav imam jedan problem sto se tice ram memorije ddr 1 imam 7 plocica i sve su ispravne jer sam ih iisprobao kad sam kupovo modeli su svi isti

ddr 266mhz cl 2.5 imam 3 utora na maticnoj ploci ali samo mi jedan prepoznaje znaci stavim tri plocice po 256 mg ali opet saam prepozna 256 mislio sam 

da utori nisu svi ispravni ali jesu mozda znate u cemu je problem hvala unaprjed...

- (prvo test, jedan po jedan stavljati u svaki utor, paljenje-gašenje i očitavanje količine RAMa u BIOSu).

-ako su RAMovi testirani i ako su utori ispravni..:

Da bi RAM radio na nekoj ploči (chipsetu) mora biti podržan, količina pojedinog modula (256MB) gustoća (broj chipova, jednostrani-dvostrani..) i ukupna količina. Možeš probati postavit jedan keks u prvi utor, jedan u treći.

Ako je problem u maximumu za ploču ili gustoći tad nemaš što napraviti. Ipak treba provjeriti dali postoji noviji BIOS i dali rješava problem...

Maximum za prosječnu MBO iz generacije Pentium4 je 1.5-2GB i to za posljednje verzije MBO tih generacija, dok su starije imale manje maximume..

13 godina
neaktivan

ok sve sam to testirao prije medutim utori rade to je sigurno,eh da li je moguce da u biosu nesto nije podseno ili cu probati noviji bios u svakom slucaju hvala

17 godina
protjeran

delete me, krivi topik

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2012 18:55 (Prince-Artas).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice