Prije dva dana nadogradio sam memoriju u kompjutoru. Imao sam keks od 2GB a sad sam dodao još jedan od 2GB.Memorija je Kingmax i radi u dual channel modu.Sve radi bez problema ali sa primjetio nešto čudno u sistemskoj particiji hard diska.Prije nadogradnje memorije slobodni prostor na sistemskoj particiji bio je 31GB a nakon nadogradnje smanjio se na 28GB.Još čudnije mi je što je fragmentacija particije 28% a u grafičkom prikazu zauzeča hard diska postoje dvije kontrolne datoteke.Za defragmentaciju koristim Defragler i nikako nisam uspio smanjiti fragmentaciju.Onda mi je palo na pamet da izvadim tih 2GB kojih sam dodao i pogledam u Defragleru kad ono,slobodni prostor na particiji 31GB fragmentacija 0 i nema više dvije kontrolne datoteke.Dali je to normalno.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja bih rekao da je to čudno, prvi put čujem za ovo..
- da, normalno je. (samo nije tako uočljivo).
- uzrok je swap (pagefile). Pošto mora biti veličine RAMa a defaultno ga kontrolira OS, on je sad narastao i to na fragmeniranom dijlu diska. ...
hint, možeš isključiti swap, ali windowsi su previše 'navikli' na njega pa može biti problema. Bolje je postavit fixni swap (da se izbjegne fragmentacija u radu resizanje).
s 4GB je swap nepotreban, formula je inače do 1 do 3 xRAM ali to ima smisla do 2GB. Ako bi nekim čudom swap bio potreban a da je manji od RAMa, tad može biti problema, pa bi ipak preporučljivo bilo 4GB za swap.
.. spetljano?
Prije dva dana nadogradio sam memoriju u kompjutoru. Imao sam keks od 2GB a sad sam dodao još jedan od 2GB.Memorija je Kingmax i radi u dual channel modu.Sve radi bez problema ali sa primjetio nešto čudno u sistemskoj particiji hard diska.Prije nadogradnje memorije slobodni prostor na sistemskoj particiji bio je 31GB a nakon nadogradnje smanjio se na 28GB.Još čudnije mi je što je fragmentacija particije 28% a u grafičkom prikazu zauzeča hard diska postoje dvije kontrolne datoteke.Za defragmentaciju koristim Defragler i nikako nisam uspio smanjiti fragmentaciju.Onda mi je palo na pamet da izvadim tih 2GB kojih sam dodao i pogledam u Defragleru kad ono,slobodni prostor na particiji 31GB fragmentacija 0 i nema više dvije kontrolne datoteke.Dali je to normalno.
Da ,normalno je! Naime ,koliko rama imaš ,toliko je veličina hiberfil.sys ,hibernacijske datoteke ,a i pagefile.sys je iste veličine.
Svaki defragmenter ima ''čudnu'' osobinu prikazivati fragmentaciju diskova drugačije!
Zato se ne opterećuj s tim ,stavi taj keks rama natrag i zaboravi na to!! Zapamti - više rama ,sistem radi bolje!s 4GB je swap nepotreban, formula je inače do 1 do 3 xRAM ali to ima smisla do 2GB. Ako bi nekim čudom swap bio potreban a da je manji od RAMa, tad može biti problema, pa bi ipak preporučljivo bilo 4GB za swap.
Mislim da bi ipak bilo bolje da to zasad ostavi kako je!
Svaki defragmenter ima ''čudnu'' osobinu prikazivati fragmentaciju diskova drugačije!
Da
Ipak, najtocnije pokazuje Windowsov defragmenter
U command promptu upisite defrag C: /U /V
/U je za progres a /V je za prikazivanje verbose outputa odnosno prikazuje progres i statistike. Ili moze samo defrag C: /A < analiza