Ne radi mi zvučna, ne radi mi TV, ne radi mi daljinski, ne rade mi mobiteli, ne rade mi igre.
Eto, kad se to popravi, bit će super.
Ne radi mi zvučna, ne radi mi TV, ne radi mi daljinski, ne rade mi mobiteli, ne rade mi igre.
- a tvoj problem je ??
- meni recimo ne radi gramofon, mislim da je pukla igla. Bili pomoglo da resetiram BIOS frižidera?
Imam dojam da jedan od nas dvoje ne razumije, a moguce da sam to ja jer sam siguran da ne razumijem:
ako ja napisem software i licenciram ga pod GPL-om - nitko i nista me ne sprijecava da ja taj software naplacujem, dokle god uz isporuceni binary dajem i source code.
Koliko ja znam, nitko ne inzistira na dostavljanju build skripti i build procesa, a sve i da se to trazi, build moze biti toliko kompliciran da ga ne moze svatko odraditi.
Odlican primjer - napravim aplikaciju za vodjenje skladista. Source je vani, a ja nudim uslugu instalacije.
Nek gazda downloadira source i sam si to instalira ako vjeruje da moze :-) Jedna stvar je izguglati kako rade autotoolsi, sasvim druga compilirati homebrew python skriptama.
Kuzis?
Kuzis?
-ne. (sarkastički..) - pročitaj kraj, how to apply terms..
ukratko, ako si nešto uzeo uz GNU-GPLa to je i dalje GNU-GPL. Mora biti open i free, dok proprieatary to nije. Svugdje je i dalje Copyright-Author (kao i kićenje tuđim perjem-plagijat), razlika je samo što korisnik smije mijenjati, distribuirati, to kod komercijalnog ne smije. ... već to što komercijalni ne smiješ, preostaje ti jedino (suprotno) nekomercijalni pod Stallmanom. (npr ne smiješ bez dozvole MSa distribuirati DirectX driver, npr BUG mora dobiti dozvolu, mada je to driver-cijena = free).
Usporedi header nekog MS-batcha, dll-a, s nekim kao 7z. Samo 'naivcima' bi tad mogao prodati 7z, ali možeš naplatiti uslugu instaliranja (nečeg što jesi napravio, ne samo copypasteao tuđe).
----
Can I use the EXE or DLL files from 7-Zip in a Commercial Application?
Yes, but you are required to specify in your documentation (1) that you used parts of the 7-Zip program, (2) that 7-Zip is licensed under the GNU LGPL license and (3) you must give a link to www.7-zip.org, where the source code can be found.
----
konkretna licenca u 7z:
License7-Zip Copyright (C) 1999-2010 Igor Pavlov.
Licenses for files are:
7z.dll: GNU LGPL + unRAR restriction
The GNU LGPL + unRAR restriction means that you must follow both GNU LGPL rules and unRAR restriction rules.
Note: You can use 7-Zip on any computer, including a computer in a commercial organization. You don't need to register or pay for 7-Zip.
Read file License.txt for full information about license.
----
-dakle, možeš ga koristiti, ali ne kao da si vlasnik, autor... nego samo kao posrednik. U suprotnom si 'lažnjak'.
-Dobio si besplatno, možeš samo dati besplatno. Dobio si otvoren kod, ne možeš ga zatvoriti...
-pronađi takvu dozvolu u nekoj MS-batch skripti ili bilo kojem dijelu koda (imaš MSovu dozvolu za runtime.dll distribuciju royality free u VisaualStudiu jer bi inače bilo nemoguće isporučiti aplikaciju i to je sve.). Tad taj kod ne može dobiti Stallmanovu GNU-GPL, dok 7z može.
Pricamo o dvije razlicite stvari.
Ja ne kazem da kod mozes zatvoriti, samo tvrdim da buildanje u binary i na kraju krajeva, konfiguracija, ne mora biti tako jednostavno da bi se rijesilo u dva klika ili copy-paste komandama.
Probaj skompilirati linux kernel na ruke. Da ljudi nisu odlucili napraviti besplatne distribucije sa stock kernelima, tesko da bi 80% ljudi danas vrtilo linux. Ne zato jer im je zabranjeno ili je kod nedostupan, nego cisto zato jer ne bi bili sposobni odraditi taj zadatak.
Ne zato jer su glupi, nego mozda ne znaju gdje potraziti informacije, mozda ih ne znaju aplicirati, ali velika vecina zapravo nema vremena uopce to uciti.
Virusna priroda GPL-a koju navodis u primjeru samo znaci da ako si koristio GPL software, to znaci da i tvoj software mora biti GPL.
Primjerice, radis igru i koristis 7zip. Source tvoje igre mora biti dostupan, ali:
1. Build sistem ne mora (ko hoce besplatno, nek si zbuilda sam kako zna i umije)
2. Asseti ne moraju (grafika, zvuk)
3. Online podrska ne mora
Tehnicki, da, source je vani, ali nitko ga ne zna zbuildati u klijent koji radi.
P.S. Sad sam skuzio gdje ti je greska u razmisljanju - smatras da bi samo naivac kupio software koji si moze sam scompilirati.
Kako rekoh - GPL licence ne zahtijevaju uporabu autotoolsa, cmakea ili bilo kojeg pristojnog build sistema. Nitko te niti sili dati svoj build sistem vani, nego samo sourceove. Pa nek si sami analiziraju fileove da ustanove dependencye, sto interne sto externe. Nek sami pronadju ispravne verzije ostalih librarya koje si koristio.
Tako rado bih dao svakom source od Conanovog klijenta, nek zabuildaju windows verziju, bez dokumentacije :-D :-D