Uzeo bih 2 ventilatora za stražnju stranu kučišta od 80 mm (npr. Scythe Kama Flow 2) pošto su rupe za vijke udaljene oko 7 cm (jel to odgovara?). Kojim komponentama pomažu pri hlađenju? Da li stražnji ventilatori uvlače ili izbacuju zrak iz kučišta? Da li se može iskombinirati da jedan uvlači a drugi izbacuje zrak (i koji staviti gore ili dolje) i kako to izvesti (jedan bi morao biti s vanjske strane)? Kučište je MS ATX i pola prednje strane se može otvoriti za zrak (skinuo sam 3 plastike za ugradnju CD/DVD). Planiram i ugradnju coolera Scythe Katana 3, pa molim za odgovore, iskustva, savjete za kombinacije i sl. Navedeno spada u cjenovnu kategoriju koja mi odgovara. Znam da je mnoštvo pitanja ali to prvi puta radim pa da ne fulam nešto.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Stavljaš li ti ventilatore jer imaš rupe ili zbog pregrijavanja? Ventilatori smanjuju ukupnu temperaturu u kućištu, ali mogu i povečati temperaturu nekih komponenti, najčešće napajanja ako su jaki ventilatori dosta blizu napajanja, a kućište je prilično zatvoreno. Stražnji ventilatori uvijek ispuhuju zrak. Koliko i gdje ćeš ih staviti najviše ovisi o grijanju komponenti u kućištu. Ako ti se aktivno hlađena grafička grije, onda je bolje staviti usisni ventilator što niže. Ako se procesor grije, onda ili pojačati ispuh, s tim da je preporučivo uvijek imati približno jednak usis i ispuh.
Našao sam neke savjete (http://hardwarezona.blog.hr/2010/01/1627184139/hladenje-stolnog-racunala.html) ali još ne znam odnos izlaznih ventilatora i ostalih komponenti. Planiram OC 10% i dodatna 2 GB RAM-a pa ne znam da li da uzmem 2 dodatna ventilatora 80 mm (uz cooler Katanu 3). PC upotrebljavam za igre, 2D grafiku i sitnice. Dešavalo se da mi smrzne sistem kod Crysis warhead na srednjim postavkama grafike što ne bi smio (zadovoljava sve na CanYouRunIt). Grafička nije nešto, ali bi trebala to tjerati. Zanima me da li ću kupnjom navedenih coolera i ventilatora riješiti probleme smrzavanja sistema (pa i nakon clockinga 10%).
OC 10% ćeš vjerojatno moći napraviti bez dizanja napona što baš neće imati veliki utjecaj na temperaturu, kao ni 2GB rama. Što se tiće problema koji imaš, trebaš viditi koja ti komponenta izaziva problem i da li je problem u temperaturi, a onda krenit dalje, a ne zaprdit 2 ventilatora pa šta bude.
Dosta sam ovih dana čitao po forumima u vezi utjecaja hlađenja na rad svih komponenti tako da nije pa šta bude. Krenut ću od hlađenja jer mi računica to dozvoljava, a i hlađenje koje uzimam hladit će bilo koju nadogradnju u iduće dvije-tri godine. Prije par dana sam uzeo solidnu matičnu ploču koja isto može otrpiti pojačanja. Stara MB je bila uzrok nekih kvarova pa sam je morao zamjeniti. Ako i tada bude nekih problema morat ću ih pretrpjeti jer ne mogu ulagati u bolju VGA u skorije vrijeme.
Poslije svih ovih mojih pitanja preostaje još samo jedno: Jesmo li sami u svemiru?
Izgleda da ću prije dobiti odgovor na to pitanje nego što ću dobiti koji savjet više o temi s ventilatorima u kučištu. Šteta.
Pokušat ću ovako: Skinuo sam 12 cm ventilator sa starog napajanja i stavit ću ga da uvlači zrak s prednjeg dijela kučišta. Zbog lima mogu oblikovati smjer ventilatora da bude blago nakošen prema dolje tako da hladi grafičku, RAM, MB i CPU istovremeno. Na stražnje 2 otvora složit ću 2 ventilatora 8 cm da izvlače zrak iz kučišta. Mislim da bi to trebalo biti ok za dobro hlađenje (uz novi cooler procesora umjesto običnog koji je sada). Ali pošto to još nisam radio trebam savjete da li je to u redu, da ne smišljam toplu vodu. Ili da ne stavljam prednji ventilator?
Mislim da ti je pametno stavit prednji ventilator. Možda čak pametnije 12 cm prednji + 8 cm zadnji, nego samo 2x8cm zadnji. Naravno, možeš i jedno i drugo, ali je pitanje koliko ima potreba i opravdava li buku.
Mislim da bi bilo najbolje stavit sva 3 pa ako se pokaže da nema potrebe za tako jakim hlađenjem spustit napon da se smanji buka.
Ok, hvala. Vjerojatno mi sutra stižu CPU cooler i 2 ventilatora, pa ću se s tim pozabaviti. Stavit ću prekidač do prednjeg ventilatora tako da ga isključim kad ne igram (kad igram ionako imam slušalice pa ne čujem :)
Da ne otvaram novu temu, kupujem novo kućište http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_34_71&products_id=8185
pa me zanima, koliko ventilatora da u njega stavim? Dal bi me netko mogo savjetovat, koliko bi mi bilo pametno u njega ventilatora stavit. Ja bih uzeo ova dva, http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_49_224&products_id=7565. Što vi mislite, jel to dovoljno ili da još kojeg prikeljim. Samo ne znam dal će mi stat, u ovo kućište. Možda netko ima upravo ovo, pa nek me posavjetuje koliko ih je on stavio i koje marke tj dimenzije ventilatora je stavio. Hvala
Da ne otvaram novu temu, kupujem novo kućište http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_34_71&products_id=8185
pa me zanima, koliko ventilatora da u njega stavim? Dal bi me netko mogo savjetovat, koliko bi mi bilo pametno u njega ventilatora stavit. Ja bih uzeo ova dva, http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_49_224&products_id=7565. Što vi mislite, jel to dovoljno ili da još kojeg prikeljim. Samo ne znam dal će mi stat, u ovo kućište. Možda netko ima upravo ovo, pa nek me posavjetuje koliko ih je on stavio i koje marke tj dimenzije ventilatora je stavio. Hvala
To kuciste ti ima naprijed ventilator od 14 cm usisni, i jos ima ugrađen jedan ventilator na straznjem djelu kucista od 12 cm za ispuh i jos jedan od 4 cm gore iza kojeg moš skinut slobodno jer od njega je korist nikakva. Tak da ne trebas kupovat dodatne bas ne trebaju ti, no ak oces onda mozes uzet jedan eventualno i to ovaj dole oznake S nije skup i dobar je te tih. Njega stavis na mjesto ovog od 4cm kojeg skines, jer moze ic na to mjesto i jedan od 12 cm bez frke.
http://www.coolermaster-usa.com/product.php?product_id=2912
http://www.coolermaster-usa.com/upload/product/2912/gallery/full/10.jpg?1321632991
http://www.links.hr/?option=artikl&id_artikl=050.908.103
To kuciste ti ima naprijed ventilator od 14 cm usisni, i jos ima ugrađen jedan ventilator na straznjem djelu kucista od 12 cm za ispuh i jos jedan od 4 cm gore iza kojeg moš skinut slobodno jer od njega je korist nikakva. Tak da ne trebas kupovat dodatne bas ne trebaju ti, no ak oces onda mozes uzet jedan eventualno i to ovaj dole oznake S nije skup i dobar je te tih. Njega stavis na mjesto ovog od 4cm kojeg skines, jer moze ic na to mjesto i jedan od 12 cm bez frke.
http://www.coolermaster-usa.com/product.php?product_id=2912
http://www.coolermaster-usa.com/upload/product/2912/gallery/full/10.jpg?1321632991
Hvala ti na savjetu, nisam znao da ima ugrađene ventilatore. I vjerojatno ću napravit ovo što si ti reko, skinut ovaj od 4 cm i kupit shark od 12cm. Sad kad si već tu, a vidim da se kužiš. Dal mi ovo hladilo za memoriju pokriva cijelo područje memorije, ili samo određen broj. Trenutno imam dominator memoriju 2x2 gb, al uzeo bi još jedan paket iste i onda me zanima ako bih kupovo ovaj hladnjak za memoriju dal on ide preko svih tih 8 gb memorije ili samo 4gb odnosno dva utora? Evo primjer tog hladnjaka za memoriju, ne znam dal ga ima tko pa da mi da savjet jel mi pametno to kupit. Ja mislim da je, samo me brine, da mi neće moć cijelu memoriju hladit pošto ću uzet još dva kanala po 2gb znači sveukupno 8gb. Ako mi nije dosta jedan ovaj paket, dal da naručim dva ova primjerka pa će mi vjerojatno bit dosta da mi cijela memorija bude u osvježenju. http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_49_178&products_id=6167
Hvala ti još jednom na odgovoru, dobar savjet zlata vrijedi. 
Vidim da bočni poklopac kućišta podržava ugradnju dodatna 2 ventilatora 120mm. Možda ne bi bilo loše uzeti barem 1 tako da sa strane uvlaći zrak hladeći pritom grafu, matičnu i memoriju istovremeno.
Savjet: Nemoj ponoviti moju pogrešku i uzmi ventilator koji ima manji broj okretaja pazeći da bude sa što manje dB. Ja sam uzeo ultra brze ventilatore ali je buka ogromna i moram ih paliti jedino kad igram zahtjevnije igrice i kad stavim slušalice. 12 cm ulazni ventilator sam spojio preko jednog a 2 izlazna 8 cm ventilatora preko drugog prekidača tako da ih po potrebi mogu uključivati kad zatreba.
E vidim tema je stara al da ne otvaram drugu radi jednog pitanja .
E ovako imam jedan vent na kucistu koji se ukupcava maticnu, i sad na mojom maticnoj ima samo da dva ustekaca za ventilatore. tj pise na maticno fan1 i dole pise fa2 i tu mi je jedan vent ukupcan jeli to znaci da mi u kuciste moze samo 2 venta ili imaju ventovi koji se spajaju na napajanje ,mislim raditi neki case moding pa pitam dali mogu imati u kucitu vise od dva venta(ne racunajuci one na gradi i proc) ili NE.
E ovako imam jedan vent na kucistu koji se ukupcava maticnu, i sad na mojom maticnoj ima samo da dva ustekaca za ventilatore. tj pise na maticno fan1 i dole pise fa2 i tu mi je jedan vent ukupcan jeli to znaci da mi u kuciste moze samo 2 venta ili imaju ventovi koji se spajaju na napajanje ,mislim raditi neki case moding pa pitam dali mogu imati u kucitu vise od dva venta(ne racunajuci one na gradi i proc) ili NE.
možeš imati više, spajati ih na molex, ali ih ona nečeš moći kontrolirati iz biosa
ventove možeš spojit na napajanje preko molex-a ili 3pin>molex adaptera tako da ih možeš stavit koliko hoćeš
možeš imati više, spajati ih na molex, ali ih ona nečeš moći kontrolirati iz biosa
Kako s tim molex spajati molim te objasni malo laik sam od toga ugrađivanja.nije mi bitno kontrolisanje.
Jeli da molex kabal pa onda spojim na napanje ma u vent ili kako.
Kako s tim molex spajati molim te objasni malo laik sam od toga ugrađivanja.nije mi bitno kontrolisanje.
molex ti je onaj konektor što imaš na napajanju za spajat npr na cd-rom
ventilator koji ima 3pin konektor (kakav je na matičnoj) spajaš preko 3pin>molex adaptera koji imaš kupit tamo gdje i ventove
ako vent ima molex konektor onda samo prištekaš na napajanje
molex ti je onaj konektor što imaš na napajanju za spajat npr na cd-rom
ventilator koji ima 3pin konektor (kakav je na matičnoj) spajaš preko 3pin>molex adaptera koji imaš kupit tamo gdje i ventove
ako vent ima molex konektor onda samo prištekaš na napajanje
Ok hvala sad mi je lakse.
EDIT:Znaci da ovo kupim 3pin>molex adapter