Pušiona

poruka: 700
|
čitano: 329.805
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pušiona".
16 godina
neaktivan
RE: Pušiona
mbaksa kaže...

Kafic nije samo prostor - pojam kafic obuhvaca (u pravilu privatni) prostor i obavljanje javne (ugostiteljske) djelatnosti. Svatko tko obavlja neku djelanost, mora tu djelatnost obavljati po nekim standardima, koje nalazu zakoni i propisi. Kamo bi dosli da nemamo zakone i propise koji to reguliraju? Zakoni ti ne propisuju koje boje ti trebaju biti zidovi - propisuju ti da moras imati WC, da ti prostor mora zadovoljiti odredjene higijenske standarde, da moras platiti porez i izdati racun itd.

Vlasnik kafica moze prestati obavljati ugostiteljsku djelatnost pa mozes raditi sto hoce. No, dok god obavlja takvu djelanost, mora se pridrzavati propisa. I taj prostor tada nije njegova kuca, nego prostor za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Nije bitno zelis li ti prljav, nehigijenski prostor ili ne - zakonom je propisano da prostor ne smije biti takav. Isto kako je to propisano, nema razloga zasto ne bi bila propisana zabrana pusenja. Dakle, da u kaficu mora biti cist zrak. Sto se mene tice, zakon bi trebao za svaki ugostiteljski objekt propisati minimalni standard kvalitete zraka - i u nekim objektima u kojima se ne smije pusiti zbog nepostojanja prakticki bilo kakve ventilacije, zrak je uzasan, mozda i opasan za zdravlje zbog niske razine kisika.

kamo bi došli da nemamo zakone?pa isto gdje kao i kad imaš glupe i nerazumne zakone.a kažeš da zakone ne propisuje kakve ti boje zidovi trebaju biti,pa ni pušenje nije propisivao pa sad to radi,isto tako može i ovo.jer opet da te pitam,gdje je granica koja određuje prava vlasnika?isto tako kao što tvrdiš da se moraju sanitetski zakoni provoditi,pa nećemo valjda tvrditi da pušenje ide u tu kategoriju?

a sito tako vlasnik kafića može,a da ne prestane obavljati trenutnu djelatnost kako ti predlažeš,izabrati način na koji će provodtiti svoju poslovnu strategiju.

a propisi o minimalnoj ventilaciji su nešto drugo,i to ne uključuje da moraš imati kabine ili sustave koji kvalitetu zraka čine boljom od one na ulici,pa nije to zdravstvena ustanova.onda treba "zatvoriti" i gradove s velikom količinom smoga.

više anarhije i osobnosti,i svima bi bilo bolje!
16 godina
neaktivan
shimano kaže...

pa to i je idiotizam,taj Orwell-ovski zakon"!a moj prostor nije javni nego moj,e sad su tu tehnikalije koje zapravo onda otvaraju jednu kutiju od neke ženske i omogučavaju da se niti alkohol ne služi,i da se određuje vlasniku koju glazbu da sluša itd.,da se ne ponavljam sve sam to već rekao,a ako ti nisi uspio shvatiti,to je onda već problem koji ćeš sam morati liječiti.

samo još jedan primjer,u nekim se disko klubovima,kafićima i dr.,primjenjuje pravilo podobnosti.pa recimo ako se vlasniku ne sviđa kako tvoja njuška izgleda,ili šta imaš na sebi,ne možeš ući,i to je legitimno pravo vlasnika.pa gdje je onda razlika ovdje?

Ovo nije ad hominem, nego samo komentar - nekim svojim odgovorima ostavljas dojam da ne razumijes sam svoj potpis. Osobnost se ocituje u fleksibilnosti i stabilnosti, ne u reakcionizmu, a poprilicno je jednostavno isprovocirati tvoju reakciju. Takodjer, anarhija nema veze s kaosom i samostalnim odlucivanjem naustrb zajednice.

Sto se tice disko klubova, mislim da nisi u pravu - sluzbeno te nitko ne smije izbaciti jer mu se ne svidja kako izgleda, osim ako eventualno nemas prikladnu odjecu, ali to postoji svugdje, recimo u banku ne smijes u kupacem kostimu.

Ako im se ne svidjas kao osoba, kazu da je u pitanju privatno okupljanje i pitaju za pozivnicu. Dogodilo mi se masu puta... puno izbacivaca ne voli celavce. Ali poanta je da mi nikad nisu rekli "Ne smijes unutra jer izgledas kao da ces napraviti sr***". Uvijek "Privatna zabava", "Jesi li na listi", etc....

Ontopic, siguran sam da sam u Oslu vidio pusacke kafice - tamo se prodaju i puse vecinom cigarilosi, no stvarno ne znam da li ti kafici placaju nekakve dodatne namete. Ako sam dobro shvatio, poanta ukidanja pusenja je u nekom dugorocnom cilju, gdje je vlada prema statistikama i po uzoru na druge drzave zakljucila da puno vise novaca izgubi lijecenjem karcinoma pluca nego porezom na cigarete.

Trenutni kratki survey po Montrealu, takodjer je zabranjeno pusenje u svim zatvorenim prostorima, i ono sto mi je vrlo vrlo cudno, omjer pusaca po ulici je skoro nistavan. Ima BILIJUN ljudi koji puse jointove, tako da prakticno svaki kilometar nanjusim jedan, ali ne sjecam se kad sam zadnji put namirisao cigaretu.

Don't try to undertand if you weren't there... you felt different then - Marching off to War...
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 19:07 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ovo nije ad hominem, nego samo komentar - nekim svojim odgovorima ostavljas dojam da ne razumijes sam svoj potpis. Osobnost se ocituje u fleksibilnosti i stabilnosti, ne u reakcionizmu, a poprilicno je jednostavno isprovocirati tvoju reakciju.

Sto se tice disko klubova, mislim da nisi u pravu - sluzbeno te nitko ne smije izbaciti jer mu se ne svidja kako izgleda, osim ako eventualno nemas prikladnu odjecu, ali to postoji svugdje, recimo u banku ne smijes u kupacem kostimu.

Ako im se ne svidjas kao osoba, kazu da je u pitanju privatno okupljanje i pitaju za pozivnicu. Dogodilo mi se masu puta... puno izbacivaca ne voli celavce.

Ali poanta je da mi nikad nisu rekli "Ne smijes unutra jer izgledas kao da ces napraviti sr***". Uvijek "Privatna zabava", "Jesi li na listi", etc....

prvo je off topic kako kaže mod,ali ću na kraju nešto ipak reći.

a za mišljenja znamo kako se kaže,pa onda kad kažeš da misliš da te se ne može izbaciti,možeš ti misliti šta hočeš,ali u neke objekte sigurno nečeš ući ako na udovoljavaš uvjetima.

a sad što se tiče potpisa,nije mi jasno kako ti bolje shvačaš ono što ja mislim,ali eto da objasnim.osobnost bi meni značila da imaš svoj osobni stav i da ga se ne bojiš reći bez obzira na konsekvence.da imaš izgrađen stav,osobnost,kužiš?

a zašto onda ne i prohibicija?pa posljedice alkohola su puno teže,u svakom pogledu.zašto samo pušenje?

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 19:10 (shimano).
16 godina
neaktivan
shimano kaže...

a za mišljenja znamo kako se kaže,pa onda kad kažeš da misliš da te se ne može izbaciti,možeš ti misliti šta hočeš,ali u neke objekte sigurno nečeš ući ako na udovoljavaš uvjetima.

a sad što se tiče potpisa,nije mi jasno kako ti bolje shvačaš ono što ja mislim,ali eto da objasnim.osobnost bi meni značila da imaš svoj osobni stav i da ga se ne bojiš reći bez obzira na konsekvence.da imaš izgrađen stav,osobnost,kužiš?

a zašto onda ne i prohibicija?pa posljedice alkohola su puno teže,u svakom pogledu.zašto samo pušenje?

Pa, vecina nas ovdje iznosi misljenja, mislim da je korektnije reci da nesto "mislim", nego da tvrdim da je nesto istina a pritom nisam u to siguran.

Nisam rekao da mislim da cu uci u objekt bez obzira na sve, nego sam rekao da mi nikad nisu zabranili ulaz rekavsi da im se ne svidja moj izgled.

Alkohol ne steti u umjerenim kolicinama, dapace, neka nova istrazivanja (s kojima se pretezito uopce ne zamaram) tvrde da je pogodan za zdravlje; pretpostavljam da isto ne vrijedi za cigarete, a i da vrijedi, ne poznajem osobu koju bi nazvao "pusacem", koja pusi manje od 10ak dnevno. Pretpostavljam da 10ak cigareta sadrzi dovoljno katrana i raznih aditiva da se mogu smatrati puno stetnijim od case vina za rucak ili case piva u kaficu.

Don't try to undertand if you weren't there... you felt different then - Marching off to War...
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Pa, vecina nas ovdje iznosi misljenja, mislim da je korektnije reci da nesto "mislim", nego da tvrdim da je nesto istina a pritom nisam u to siguran.

Nisam rekao da mislim da cu uci u objekt bez obzira na sve, nego sam rekao da mi nikad nisu zabranili ulaz rekavsi da im se ne svidja moj izgled.

Alkohol ne steti u umjerenim kolicinama, dapace, neka nova istrazivanja (s kojima se pretezito uopce ne zamaram) tvrde da je pogodan za zdravlje; pretpostavljam da isto ne vrijedi za cigarete, a i da vrijedi, ne poznajem osobu koju bi nazvao "pusacem", koja pusi manje od 10ak dnevno. Pretpostavljam da 10ak cigareta sadrzi dovoljno katrana i raznih aditiva da se mogu smatrati puno stetnijim od case vina za rucak ili case piva u kaficu.

da ne idemo u off topic,jer su rekli da je to tako.reći ću samo kratko,koja je to umjerena količina alkohola?meni se žena napije od čaše vina,a ja opet imam puno,puno veči prag tolerancije.a znači li mala količina dima onda isto?recimo dođe lik u kafić popije kavu (isto štetnu i ovisnu) i zapali jednu cigaretu i ode.pa to je mala količina i nikome ne može ozbiljno štetiti,znači li to da je to ok?

17 godina
moderator
bed kaže...

Ja i dalje ne vidim razlog zašto jednostavno neki kafići ne bi bili isklučivo pušački, bez ti silnih ventilacija? Stvarno ne vidim u čemu je problem, nepušačima to ne odgovara i u takav kafić neće zalaziti. A pušačima je to ionako ok.

Jesi napravio istrazivanje? Koliko pusaca bi radije da imaju ventilaciju i da smiju pusiti, nego da borave u prostoru bez ventilacije? Nakon zabrane pusenja dosta je pusaca zapravo reklo da im to odgovara.

Nepusacima ne odgovara - no ipak ce, zato jer se zele druziti, otici tamo. I trpjeti. A ne bi trebali. Pricas ko da nepusaci nemaju pravo na drustveni zivot. Eto, u tome je problem. Nepusaci se u ugostiteljske objekte dolaze druziti. Ako pusaci u ugostiteljske objekte dolaze samo pusiti, onda ni ne moraju  dolaziti - ti objekti nisu deklarirani kao pusionice.

Ne zaboravio da si preskocio ljude koji rade u tim ugostiteljskiim objektima - zasto bi oni morali stradavati?

bed kaže...

Pa tako i kad nepušač naleti na pušački kafić, lijepo zaključi da nije u njegovoj sferi interesa i ode u drugi, nepušački. U čemu je problem?

U tome da nisu svi jednaki pred zakonom - u tome da ni na jednom drugom mjestu zaposlenik ne smije biti izlagan cigaretnom dimu, osim u ugostiteljstvu. U tome sto se radi segregacija drustva ili sto se indirektno nepusace prisiljava da ulaze u objekte u kojima je dopusteno pusenje.

bed kaže...
Problem je u tome što su većina posjetitelja kafića zapravo pušači i vjerojatno bi nepušačkih bilo vrlo malo.

Vec smo stoput prezvakali zasto je to tako. Inace, terminologija "nepusacki kafic" nije u redu - to nije nepusacki kafic, to nije kafic za nepusace, to je kafic u kojem nije dopusteno pusiti.

bed kaže...

Obzirom da je duhan u slobodnoj prodaji na teritiriju RH, a ista ga i subvencionira prilikom proizvodnje, to ga potrošači imaju pravo i konzumirati.

I ovo smo vec stoput obradili. To sto je nesto u slobodnoj prodaji, ne znaci da to nesto smijes koristiti tako da stetis drugoj osobi. U slobodnoj prodaji su i automobili, no to ne znaci da smijes njima gaziti ljude ili da se smijes voziti preko ogranicenja ili krsiti zakone.

bed kaže...
A slijedom toga da je većina mušterija kafića pušača, to je teror manjine nad većinom, pod izgovorom suprotnosti ustava.

Ne, to bi bio teror pusaca nad zaposlenicima ugostiteljskih objekata.

bed kaže...

Vidim ja više u ustavu zajamčenih prava koje bi se dale zakonski regulirati, poput prava na rad ili prava na dostojan život od plaće,.. Mogla bi se sad udruga 'bez dima' na to orjentirati, kad je zakon već donesen?

Na pravo na zrak cist od cigaretnog dima? To pravo je regulirano u clanku 69. Samo sto se mnogi, ukljucujuci i zakonodavca, prave da taj clanak ne postoji.

shimano kaže...
kamo bi došli da nemamo zakone?pa isto gdje kao i kad imaš glupe i nerazumne zakone.a kažeš da zakone ne propisuje kakve ti boje zidovi trebaju biti,pa ni pušenje nije propisivao pa sad to radi

Procitaj Ustav, clanak 69, procitaj Zakon o zastiti na radu - jedini koje Zakon o zastiti na radu ne pokriva i jedini koje ce stiti Ustav su zaposlenici ugostiteljskih objekata. Ove izmjene zakona su protuustavne. Zakon o potpunoj zabrani pusenja u javnim prostorima trebao je biti donesen u trenutku kad je donesen Ustav ili barem u trenutku kad je zazivio Zakon o zastiti na radu koji zabranjuje pusenje na radnom mjestu.

Tako da mi nije jasno sto se ti sad bunis, kad je pusenje trebalo odavno biti zabranjeno - i u pogledu naseg zakonodavstva i u pogledu struke.

shimano kaže...

a sito tako vlasnik kafića može,a da ne prestane obavljati trenutnu djelatnost kako ti predlažeš,izabrati način na koji će provodtiti svoju poslovnu strategiju.

Stogod da vlasnik radi, mora to raditi u skladu sa zakonom. Ako zakonodavac kaze - PDV vise nije 22 nego 23 posto, ne moze sad vlasnik kafica reci "ja necu placati 23%, ja cu zadrzati svoju poslovnu strategiju i placati PDV od 22%.".

shimano kaže...

a propisi o minimalnoj ventilaciji su nešto drugo,i to ne uključuje da moraš imati kabine ili sustave koji kvalitetu zraka čine boljom od one na ulici

Ovo uopce nije istina.

16 godina
neaktivan

Procitaj Ustav, clanak 69, procitaj Zakon o zastiti na radu - jedini koje Zakon o zastiti na radu ne pokriva i jedini koje ce stiti Ustav su zaposlenici ugostiteljskih objekata. Ove izmjene zakona su protuustavne. Zakon o potpunoj zabrani pusenja u javnim prostorima trebao je biti donesen u trenutku kad je donesen Ustav ili barem u trenutku kad je zazivio Zakon o zastiti na radu koji zabranjuje pusenje na radnom mjestu.

...

Stogod da vlasnik radi, mora to raditi u skladu sa zakonom. Ako zakonodavac kaze - PDV vise nije 22 nego 23 posto, ne moze sad vlasnik kafica reci "ja necu placati 23%, ja cu zadrzati svoju poslovnu strategiju i placati PDV od 22%.".

a propisi o minimalnoj ventilaciji su nešto drugo,i to ne uključuje da moraš imati kabine ili sustave koji kvalitetu zraka čine boljom od one na ulici

Ovo uopce nije istina.

zaštita na radu,ako ja odaberem rad na opasnom poslu,hoče li mi to zakon braniti?varioc je iznimno opasno po zdravlje zanimanje,pa ljudi izaberu ipak baš to.treba li zakonom propisati varenje bez dima?pa automobili i sve vezano,ma masa primjera.zašto pod izlikom zdravlja donositi jedan zakon i biti nedosljedan?

da mora biti u skladu sa zakonom,ali se isto može buniti ako je taj zakonštetan za njegovo poslovanje.kao kad bi uveli pdv od 50%,morao bi se toga držati,ali jel mora biti i sretan zbog toga ili tražiti da se to ukine ili ublaži?

krivo sam se izrazio (spor sam pisač pa se svašta dogodi),htio sam reći: i to ne bi trebalo uključivati...

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 19:41 (shimano).
17 godina
moderator
Deus ex machina kaže...

ne poznajem osobu koju bi nazvao "pusacem", koja pusi manje od 10ak dnevno. Pretpostavljam da 10ak cigareta sadrzi dovoljno katrana i raznih aditiva da se mogu smatrati puno stetnijim od case vina za rucak ili case piva u kaficu.

Iako ovi stalno vuku na tu off-topic stranu, uopce nije bitno je li stetnija casa vina ili pive od cigareta, zato sto ces vinom ili pivom stetiti samome sebi, a ne i svima oko sebe, kao kod cigareta i cigaretnog dima.

A glede kolicine popusenih cigareta - to je cista zloupotreba proizvoda. Cigarete malo tko pusi iz gusta, vecina ih pusi iz ovisnosti - jer ne mogu bez njih. Da ljudi puse samo iz gusta, ne bi nam trebali takvi zakoni. A i tada bi covjeku vise bilo bitno da si zgusta tu jednu ili dvije cigarete, od toga gdje je gusta. Mogao bi si je vani zgustati i sve 5. Ali ne - treba unutra popusiti deset cigareta, zatrovati zrak, potrovati konobare, usmrditi sve oko sebe.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Iako ovi stalno vuku na tu off-topic stranu, uopce nije bitno je li stetnija casa vina ili pive od cigareta, zato sto ces vinom ili pivom stetiti samome sebi, a ne i svima oko sebe, kao kod cigareta i cigaretnog dima.

A glede kolicine popusenih cigareta - to je cista zloupotreba proizvoda. Cigarete malo tko pusi iz gusta, vecina ih pusi iz ovisnosti - jer ne mogu bez njih. Da ljudi puse samo iz gusta, ne bi nam trebali takvi zakoni. A i tada bi covjeku vise bilo bitno da si zgusta tu jednu ili dvije cigarete, od toga gdje je gusta. Mogao bi si je vani zgustati i sve 5. Ali ne - treba unutra popusiti deset cigareta, zatrovati zrak, potrovati konobare, usmrditi sve oko sebe.

i to je krivo,ti ne možeš tvrdit da cigareta pušaču nije gušt,kao što ispijaču kave (koja također stvara ovisnost kao i alkohol po tom pitanju) ista nije gušt.a za posao sam već ranije rekao.

17 godina
moderator
shimano kaže...
zaštita na radu,ako ja odaberem rad na opasnom poslu,hoče li mi to zakon braniti?varioc je iznimno opasno po zdravlje zanimanje,pa ljudi izaberu ipak baš to.treba li zakonom propisati varenje bez dima?pa automobili i sve vezano,ma masa primjera.zašto pod izlikom zdravlja donositi jedan zakon i biti nedosljedan?

Koliko je uopce stetan dim kod varenja? Koliko je varenje stetno za ljude oko varioca? Zar se vari toliko da je to postao javni zdravstveni problem?

Glede nedosljednosti - to govori nesto o onome tko donosi takve zakone, a ne o tome je li neki zakon dobar ili los, odnosno je li ga trebalo ili ga nije trebalo donijeti. Novi zakon o ogranicavanju uporabe duhana i duhanskih proizvoda je bilo nuzno donijeti, ove izmjene se nije smjelo donijeti jer su sad konobari koji rade u kaficima u kojima je dopusteno pusenje izlozeni cigaretnom dimu (iako manje nego prije), sto je i dalje u suprotnosti s Ustavom i Zakonom o zastiti na radu.

shimano kaže...

da mora biti u skladu sa zakonom,ali se isto može buniti ako je taj zakonštetan za njegovo poslovanje.kao kad bi uveli pdv od 50%,morao bi se toga držati,ali jel mora biti i sretan zbog toga ili tražiti da se to ukine ili ublaži?

Praksa drugih zemalja pokazala je da zakon nije toliko stetan za poslovanje koliko ga se pokusava prikazati. A uoci i to da se tu mijenja zdravlje ljudi za profit. Koliko kosta ljudski zivot?

shimano kaže...
mbaksa kaže...

i to je krivo,ti ne možeš tvrdit da cigareta pušaču nije gušt,kao što ispijaču kave (koja također stvara ovisnost kao i alkohol po tom pitanju) ista nije gušt.a za posao sam već ranije rekao.

Ajde mi ti sad objasni kako kod pusaca ovisnika razlikovati gust i ovisnost? Ispocetka mu je pusenje bilo gust, ali kad pusi kutiju ili dvije cigareta dnevno - jel je to gust? Popusi cigaretu i dobije sus, kul mu je, smireniji je, opusteniji, no prodje neko vrijeme i sve ono sto mu je donijela cigareta nestaje i pocinje se osjecati gore nego prije nego sto je zapalio cigaretu pa hoce novi sus da mu opet sve oko njega bude ruzicasto - pa zapali opet. Sorry, ali to nije gustanje - pusenje kutije ili dvije cigareta nije gustanje. To je isto ko da kazes da je gustanje popiti dvije litre Coca Cole ili pive dnevno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 19:59 (mbaksa).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
shimano kaže...

Koliko je uopce stetan dim kod varenja? Koliko je varenje stetno za ljude oko varioca? Zar se vari toliko da je to postao javni zdravstveni problem?

Glede nedosljednosti - to govori nesto o onome tko donosi takve zakone, a ne o tome je li neki zakon dobar ili los, odnosno je li ga trebalo ili ga nije trebalo donijeti. Novi zakon o ogranicavanju uporabe duhana i duhanskih proizvoda je bilo nuzno donijeti, ove izmjene se nije smjelo donijeti jer su sad konobari koji rade u kaficima u kojima je dopusteno pusenje izlozeni cigaretnom dimu (iako manje nego prije), sto je i dalje u suprotnosti s Ustavom i Zakonom o zastiti na radu.

shimano kaže...

Praksa drugih zemalja pokazala je da zakon nije toliko stetan za poslovanje koliko ga se pokusava prikazati. A uoci i to da se tu mijenja zdravlje ljudi za profit. Koliko kosta ljudski zivot?

pitaj svakog varioca,ako već sam ne možeš zamisliti koliko je štetno udisati vruči metal i hrđu,pa ćeš vidjeti koliko je štetno.a sad o omjeru varioca i konobara (jer govorimo o zaštiti na poslu,a goste ćemo ponovo objasniti),teško je reći kojih ima više ovako napamet,ali ako uzmemo jako veliki broj pušača konobara,onda dođemo do zaključka da je varenje gori problem po hrvatsko zdravstvo.

uspoređivati hrvatsku ekonomiju s praksom drugih zemalja,je u najmanju ruku smiješno,kod ovakvih uvjeta poslovanja je svaki gost bitan a kamoli veći broj.

nećemo se skrivati iza brige o ljudskom zdravlju i životu,jer onda ne bi bilo ni beskučnika ni gladnih,a ni drugih po zdravlje opasnih zanimanja,tvrditi da je naša vlad toliko dobra i draga da pazi na naše zdravlje,neću ni komentirati.i na kraju,svatko bira svoj posao,pa tako ti ne želiš raditi recimo na naftnoj platformi jer je to poprilično opasno,ili još gore,biti profesionalni vojnik u nekoj privatnoj vojsci.

17 godina
neaktivan
Pušiona

Joj ajd ne s*rite više nepušači, sad vas smetaju zdravstvene posljedice. Bar budete iskreni i recite da smrdi ;) Da vas boli k*rac za zdravlje ne bi toliko spamali po forumu nego bi trenirali :D

Prodajem USB 2.0 Flash drive 16GB KINGSTON DataTraveler 102 nove, zapakirane s jamstvom 5 godina za 180kn, novi su 300kn.
Moj PC  
2 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ige kaže...

Joj ajd ne s*rite više nepušači, sad vas smetaju zdravstvene posljedice. Bar budete iskreni i recite da smrdi ;) Da vas boli k*rac za zdravlje ne bi toliko spamali po forumu nego bi trenirali :D

to je ključna riječ: smrdi  odatle je krenuo taj trend,kakva briga za zdravlje...!?
briga za zdravlje postoji samo na osobnoj razini,pod svu silu besmrtnostCool

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 20:20 (seneka).
16 godina
neaktivan
Ige kaže...

Da vas boli k*rac za zdravlje ne bi toliko spamali po forumu nego bi trenirali :D

ne mogu vjerovati,ali evo jednom se s ige-om moram složiti,doduše djelomično,ali ipak.da je briga za zdravlje veća,bilo bi više uvijeta za sportske aktivnosti,a i oni koji su tu bi više trebali trenirati,pa bi zdravlje bilo još bolje,i živjeli bi forever and ever...

@seneka-mislim da bi neki teoretičar zavjere mogao naći i neke druge razloge,ali nećemo sad o tome.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 20:16 (shimano).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ne zaboravio da si preskocio ljude koji rade u tim ugostiteljskiim objektima - zasto bi oni morali stradavati?

Svatko ima pravo izbora pa i konobari; ako su pušači i žele raditi u takvom okruženju ne vidim problem.

mbaksa kaže...

I ovo smo vec stoput obradili. To sto je nesto u slobodnoj prodaji, ne znaci da to nesto smijes koristiti tako da stetis drugoj osobi. U slobodnoj prodaji su i automobili, no to ne znaci da smijes njima gaziti ljude ili da se smijes voziti preko ogranicenja ili krsiti zakone.

Hm, ako voziš auto i po propisima, također zagađuješ zrak, samo se to zagađenje tolerira. Ovaj primjer s autom odnosi se na neprimjereno korištenje nečega. A pušenjem cigarete radiš upravo ono za što je i namjenjena, ne koristiš taj proizvod na način koji nije primjeren. Pa dim je osnova pušenja ili nusprodukt, kako želiš. Dakle ovo je sve licemjerno do bola; ili nema prodaje cigareta i proizvodnje duhana u RH ili ako je već dozvoljeno, tada treba biti i moguće konzumirati taj proizvod.

mbaksa kaže...

Na pravo na zrak cist od cigaretnog dima? To pravo je regulirano u clanku 69. Samo sto se mnogi, ukljucujuci i zakonodavca, prave da taj clanak ne postoji.

Ne, recimo članak 54. ustava rh;

Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.

Ili čl. 55.;

Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život.

Evo malo statistike; 318.000 građana RH ne može ostvariti ustavom zajamčeno pravo po čl. 54, a vjerojatno još toliko po čl. 55. Pa što taj dio prava i zloboda zakonski ne reguliramo i uskladimo s ustavom? Po čemu je to pušenje na javnim mjestima veće zlo za društvo, nego nemogućnost života radi materijalnih mogućnosti? Zašto je baš trebalo donijeti zakon o pušenju, a ne recimo o zapošljavanju?

Mislim da je to samo zabava za narod, 'kikiriki i grickalice' za mozak dok pasivno gledaju kako gospodarstvo tone.. 

17 godina
moderator
shimano kaže...
pitaj svakog varioca,ako već sam ne možeš zamisliti koliko je štetno udisati vruči metal i hrđu,pa ćeš vidjeti koliko je štetno.

To nije razlog da pusenje bude dopusteno - to nema veze s tim. To je opet izlazak u off-topic. To je, ako je zaista toliko stetno, razlog da se poboljsa zastita varioca! Da se napravi istrazivanje koliko je stetno, da se istrazi kako najbolje zastititi varioce i da se onda to sprovede u djelo.

shimano kaže...
teško je reći kojih ima više ovako napamet,ali ako uzmemo jako veliki broj pušača konobara,onda dođemo do zaključka da je varenje gori problem po hrvatsko zdravstvo.

Nisu problem samo konobari - problemu su i pusaci i nepusaci koji borave u takvim prostorima.

shimano kaže...

uspoređivati hrvatsku ekonomiju s praksom drugih zemalja,je u najmanju ruku smiješno,kod ovakvih uvjeta poslovanja je svaki gost bitan a kamoli veći broj.

Nije tu stvar u ekonomiji, tu je stvar o tome koliko su se pusaci spremni inatiti zakonodavcu jer im je zabranio pusenje. U drugim zemljama se to pokazalo kao 20 dana. Nakon toga promet se vratio na uobicajenu ili skoro uobicajenu razinu. Kako ce biti kod nas - ostaje za vidjeti. Ako koji ugostitelji i propadnu, to nece biti zbog zakona, koji se prije ili poslije morao donijeti, nego zbog pusaca koji se nisu spremni prilagoditi. Ali prilagodit ce se.

16 godina
neaktivan

Dakle ovo je sve licemjerno do bola; ili nema prodaje cigareta i proizvodnje duhana u RH ili ako je već dozvoljeno, tada treba biti i moguće konzumirati taj proizvod.

ovo je dobro,to sam propustio navesti.onda ako već nešto demoniziramo,ajmo do kraja kao s marihuanom.ona se ne smije pušiti,ali se niti ne smije prodavati niti uzgajati.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
shimano kaže...
pitaj svakog varioca,ako već sam ne možeš zamisliti koliko je štetno udisati vruči metal i hrđu,pa ćeš vidjeti koliko je štetno.

To nije razlog da pusenje bude dopusteno - to nema veze s tim. To je opet izlazak u off-topic. To je, ako je zaista toliko stetno, razlog da se poboljsa zastita varioca! Da se napravi istrazivanje koliko je stetno, da se istrazi kako najbolje zastititi varioce i da se onda to sprovede u djelo.

shimano kaže...
teško je reći kojih ima više ovako napamet,ali ako uzmemo jako veliki broj pušača konobara,onda dođemo do zaključka da je varenje gori problem po hrvatsko zdravstvo.

Nisu problem samo konobari - problemu su i pusaci i nepusaci koji borave u takvim prostorima.

shimano kaže...

Nije tu stvar u ekonomiji, tu je stvar o tome koliko su se pusaci spremni inatiti zakonodavcu jer im je zabranio pusenje. U drugim zemljama se to pokazalo kao 20 dana. Nakon toga promet se vratio na uobicajenu ili skoro uobicajenu razinu. Kako ce biti kod nas - ostaje za vidjeti. Ako koji ugostitelji i propadnu, to nece biti zbog zakona, koji se prije ili poslije morao donijeti, nego zbog pusaca koji se nisu spremni prilagoditi. Ali prilagodit ce se.

ako ćemo se voditi politikom da je svaki primjer kontra zakona off topic,onda nema puno prostora za raspravu.

govorili smo da je to i zbog zaštite na poslu,pa stoga onda ovo ima veze.

pa jasno,treba ih slomiti,isto kad ljudi štrajkaju treba ih ignorirati,jel to ono što ti tvrdiš?i opet isto,nepušač tjera pušača da se prilagodi.a da recimo nešto što ti voliš zabrane jer nekom drugom smeta,jel bi to bilo ok?

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Svatko ima pravo izbora pa i konobari; ako su pušači i žele raditi u takvom okruženju ne vidim problem.

Ti mu ne smijes po Ustavu uvjetovati da mora raditi u takvim uvjetima pa onda, pa nek se odluci hoce-nece. I jos jedna stvar - pusac u kaficu mozda provede dnevno pola sata, sat ili dva - konobari tamo provode OSAM sati! I da - nisu svi konobari pusaci.

bed kaže...
Hm, ako voziš auto i po propisima, također zagađuješ zrak, samo se to zagađenje tolerira. Ovaj primjer s autom odnosi se na neprimjereno korištenje nečega. A pušenjem cigarete radiš upravo ono za što je i namjenjena, ne koristiš taj proizvod na način koji nije primjeren. Pa dim je osnova pušenja ili nusprodukt, kako želiš. Dakle ovo je sve licemjerno do bola; ili nema prodaje cigareta i proizvodnje duhana u RH ili ako je već dozvoljeno, tada treba biti i moguće konzumirati taj proizvod.

Pa i pusenje u drustvu drugih ljudi je neprimjereno koristenje necega - truj sebe, ne truj druge. Glede licemjrenosti - licemjerna je Vlada, a ne zakon. Zasto bi ljudi morali ispastati da Vlada ne ispadne licemjerna?

bed kaže...
mbaksa kaže...

Ne, recimo članak 54. ustava rh;

Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.

Ili čl. 55.;

Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život.

Evo malo statistike; 318.000 građana RH ne može ostvariti ustavom zajamčeno pravo po čl. 54, a vjerojatno još toliko po čl. 55. Pa što taj dio prava i zloboda zakonski ne reguliramo i uskladimo s ustavom? Po čemu je to pušenje na javnim mjestima veće zlo za društvo, nego nemogućnost života radi materijalnih mogućnosti? Zašto je baš trebalo donijeti zakon o pušenju, a ne recimo o zapošljavanju?

Mislim da je to samo zabava za narod, 'kikiriki i grickalice' za mozak dok pasivno gledaju kako gospodarstvo tone..

Po cemu je Zakon o ogranicavanju uporabe duhana i duhanskih proizvoda u sukobu s navedenim clancima Ustava RH?

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ti mu ne smijes po Ustavu uvjetovati da mora raditi u takvim uvjetima pa onda, pa nek se odluci hoce-nece. I jos jedna stvar - pusac u kaficu mozda provede dnevno pola sata, sat ili dva - konobari tamo provode OSAM sati! I da - nisu svi konobari pusaci.

Pravo izbora, ako ne želi može raditi u nepušačkom kafiću. Zašto bi uopće tjerao bilo koga na bilo što?

A viđam likove da i po 16 sati vise u kafiću, tu i tamo izađu do kladionice prekoputa..

mbaksa kaže...

Pa i pusenje u drustvu drugih ljudi je neprimjereno koristenje necega - truj sebe, ne truj druge. Glede licemjrenosti - licemjerna je Vlada, a ne zakon. Zasto bi ljudi morali ispastati da Vlada ne ispadne licemjerna?

Nije. Koliko mi je poznato zakon je obuhvatio javne zatvorene prostore. Cigarete su legalan proizvod u RH i koristiti taj proizvod na primjeren način, znači pušiti na javnom otvorenom prostoru u prisustvu drugih ljudi nije neprimjereno. Niti zakonski nedozvoljeno. A tko donosi zakone?

mbaksa kaže...

Po cemu je Zakon o ogranicavanju uporabe duhana i duhanskih proizvoda u sukobu s navedenim clancima Ustava RH?

Zar sam rekao da su ti članci u sukobu??

Rekao sam da ima i drugih prava i sloboda zajamčenih ustavom poput i navedenog br. 69., ali ne vidim zašto je baš bilo potrebno ta prava regulirati posebnim zakonom, a ne recimo ona koja sam naveo. Ja bih rekao da bi to više pridonjelo zdravlju nacije..

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Pravo izbora, ako ne želi može raditi u nepušačkom kafiću. Zašto bi uopće tjerao bilo koga na bilo što?

Time mu nisi dao pravo izbora - dao si mu izbor - ili se truj osam sati dnevno u cigaretnom dimu ili put pod noge. To nije izbor, to je prisiljavanje ljudi na trovanje. Ljudi ne konobare zato jer to zele (iako valjda ima i takvih), nego jer moraju. Malo tko ima luksuz danas da bira sto ce raditi.

Drugim rijecima - ne mozes mu dati pravo na takav izbor da jedan od tih izbora podrazumijeva da ce morati pristati na krsenje njegovih ustavnih prava i prava koja dobiva Zakonom o zastiti na radu. A drugi izbor je - nista od posla.

bed kaže...
mbaksa kaže...

Zar sam rekao da su ti članci u sukobu??

Rekao sam da ima i drugih prava i sloboda zajamčenih ustavom poput i navedenog br. 69., ali ne vidim zašto je baš bilo potrebno ta prava regulirati posebnim zakonom, a ne recimo ona koja sam naveo. Ja bih rekao da bi to više pridonjelo zdravlju nacije..

Ja vidim zasto je i zakonom eksplicitno trebalo regulirati clanak 69 - zato jer ljudi ne znaju sto pise u Ustavu i zato jer ga cesto ignoriraju - a to je temeljni dokument nase zemlje!

A glede drugih clanaka - nemam nista protiv da se i oni zakonski dodatno reguliraju. No, kakve to veze ima s temom? To nije razlog da se ne donese Zakon o ogranicavanju uporabe duhana i duhanskih proizvoda, to je razlog da se donesu drugi zakoni koji ce eksplicitno regulirati i te clanke.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 20:52 (mbaksa).
17 godina
mbaksa kaže...

Ima puno postova s ovim argumentom štetnosti zanimanja, ali evo, obrecnuti ću se ovdje;

potpuno je nebitno koliko je štetan dim kod varenja. Kako sve ima svoje uzroke i posljedice, tako sve ima i svoje zašto i zato - bez varioca se jako puno stvari ne bi moglo napraviti na ovome svijetu, a još uvijek ne postoji varenje mislima i bez nekakvih nuspojava, tako da... Također nema niti slikanja slomljenih kostiju bez zračenja, kao što i posao policajca sa sobom nosi određeni rizik ozljeda ili čak smrti. Ipak, sve te djelatnosti su nužne državi i društvu, pa se prihvaćaju rizici koje nose sa sobom. Zato postoje beneficirani radni staž, posebne dodatne pogodnosti i slično.

Pušenje nije djelatnost kao takva, te ne spada u ovu kategoriju.

Što se konobara tiče, njihov posao je uslužiti gosta. Mogu li to raditi bez trovanja? Mogu? Onda ne vidim u čemu je problem. Uostalom, ideja ventilacija u pušačkim kafićima i je ta da se dim odvodi vani i da se ne zagađuje zatvoreni prostor, tj. da se minimizira utjecaj štetnih tvari na zaposlenike.

E sad, koliko je vlasnik škrt iskeširati lovu za ventilaciju, pa se ne traže dozvole, to je druga stvar. Ispada da pad prometa i nije baš tako velik, ako za time nema potrebe, zar ne?

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Pušiona

Vidim da je ljude mori jako velika briga za financijsko i poslovno stanje ugostitelja.

Pa što je tako teško biti solidaran tih par sati na kavi i sjesti u kafić te podržati ugostitelje.

Nepušačima se vrijeme provedeno u kafićima sigurno nije smanjilo, a siguran sam da će se i povećati.

Znači ipak je važnije popušiti dvije cigarete nego poduprijeti ugostitelja i suzdržati se.

Promet se smanjio isključivo zato jer su pušači izrazili bunt. Prema kome? Vlasti? Da vlast je donijela zakon pa je opravdano da je bunt njima upućen.

No sve mi se čini da ste svoj bunt usmjerili direktno na ugostitelja a tek onda na vlast.

Da meni osobno netko kaže da mi ne želi ući u kafić i potrošiti novac zato jer je vlast zabranila pušenje rekao bih mu da više nikada ne dođe jer je izrazio nepoštovanje prema meni kao ugostitelju.

Znači da mu je bitnija cigareta (njegovo opravdano pravo) i od te kave i od mene  (za čije se radno mjesto po komentarima jako puno brinete) pa i od druženja kojeg ste ranije s guštom prakticirali.

Moj PC  
4 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pušiona

mislim da je više besmisleno tupiti o tome.jedni će govoriti jedno,a drugi drugo i tu nema kraja.ali u cijeloj toj priči je najvažnije da je takvo stanje stvari činjenica,i da se to neće promijeniti ako se netko,ili čak svi ovdje uvjere,pušenje će i dalje biti zabranjeno.no samo pravde i istine radi,da kažemo onda da to nije zbog brige vlade i svijeta o našem zdravlju.

progon je krenuo iz amerike,a znamo kako oni stoje sa socijalnim zbrinjavanjem i zdravstvom prema svojim ljudima.nema tu nikakve ljubavi niti brige.pa tako onda ni kod nas nije takav slučaj,ili možda netko misli da je milinoviću stalo do nas?smiješno je i pomisliti takvo nešto.

na kraju nešto što se već reklo,zašto nešto tako štetno,ne zabraniti potpuno (kao i ganju),pa se ljudi ne bi ni po ulici ni nigdje trovali niti dolazili u napast,a kad smo kod toga,onda još i poneku drugu stvar.a netko je rekao da alkohol ne šteti drugima,ma nemoj,pa kad netko pijan radi s.anja razna,pa se i autom zaleti u nekog i primjerice mu otkine noge,i bezbroj drugih primjera,a da ne govorimo o ovisnosti i vezanim bolestima.

prema tome,tako je kako je,ali zašto,to je jedna sasvim druga priča od one koja se servira.

1 0 hvala 0
17 godina
wyks kaže...

Vidim da je ljude mori jako velika briga za financijsko i poslovno stanje ugostitelja.

Pa što je tako teško biti solidaran tih par sati na kavi i sjesti u kafić te podržati ugostitelje.

Nepušačima se vrijeme provedeno u kafićima sigurno nije smanjilo, a siguran sam da će se i povećati.

Znači ipak je važnije popušiti dvije cigarete nego poduprijeti ugostitelja i suzdržati se.

Promet se smanjio isključivo zato jer su pušači izrazili bunt. Prema kome? Vlasti? Da vlast je donijela zakon pa je opravdano da je bunt njima upućen.

No sve mi se čini da ste svoj bunt usmjerili direktno na ugostitelja a tek onda na vlast.

Da meni osobno netko kaže da mi ne želi ući u kafić i potrošiti novac zato jer je vlast zabranila pušenje rekao bih mu da više nikada ne dođe jer je izrazio nepoštovanje prema meni kao ugostitelju.

Znači da mu je bitnija cigareta (njegovo opravdano pravo) i od te kave i od mene  (za čije se radno mjesto po komentarima jako puno brinete) pa i od druženja kojeg ste ranije s guštom prakticirali.

Toliko se slažem s ovime da jednostavno moram ostaviti čitav citat...

Ovaj tvoj post me podsjetio na jednu simpatičnu pričicu o sličnom problemu u Južnoj Americi, kada je gradonačelnik jednog grada (mislim da je u pitanju bila Curitiba, ali nemojte me loviti za riječ) odlučio izbaciti vozila iz centra grada. Obzirom da je pretpostavljao da će naići na veliki otpor stanovnika, pregovarao je sa izvođačima sve dok nije poslove koji su trebali trajati mjesec dana sveo na pet. I onda im je rekao da imaju tri dana i da počinju u petak poslijepodne. Posao je obavljen, a tjedan je započeo s dječjim radionicama po čitavom centru, kako bi se lakše obranio od gnjeva taksista. Nakon što je početna euforija prošla, sve se svelo u normalu i nakon još niza mjera Curitiba je danas najzeleniji grad Brazila, možda i na svijetu...

Ljudi su u principu teški na promjene, makar one bile i za njihovo dobro. Nekada se postupci mogu predvidjeti i reagirati na vrijeme (obično u nekoj drugoj državi), nekada ne (obično u našoj vlastitoj), ali mijenjati navike je jako teško svakome od nas i ponekada je lakše napraviti čisti rez nego trpiti vrijeme prilagodbe. Šteta.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
bed kaže...

A viđam likove da i po 16 sati vise u kafiću, tu i tamo izađu do kladionice prekoputa..

Genijalno, za obraniti svoj argument uspoređujete alkose i propalice sa normalnim ljudima. Pa zar njih netko tjera da sjede 16 sati u kafiću. Za razliku od konobara koji u kafiću rade, oni barem imaju izbora i ne moraju se trovati.

Prema tvojoj rečenici ispada da ne treba štititi konobare od dima na radnom mjestu jer postoje propalice koje provode vrijeme u kafiću i više od njih.

A ako misliš na to da viđaš konobare koji ostaju u kafiću nakon radnog vremena, isti odgovor: Pa tko ih tjera, nek si nabave život. Većina konobara, siguran sam, to ne radi.

17 godina
neaktivan
Pušiona

Čekaj malo nekima je argument da reguliranje zakona o pušenju ( jer tu nema govora o nekakvoj zabrani - marihuana je zabranjena, duhan nije ) nije dobro jer postoje i druge loše ili štetne pojave u društvu koje još nismo uspjeli regulirati?? Jel ja to dobro shvaćam? lol ... Pa vi niste normalni. Gle, idemo jedno po jedno ... kako što dođe na red. Ili bi bilo bolje ništa ne regulirati jer je nemoguće sve odjednom? Najbolje da se vratimo u prahistoriju. Kad će više izumrijeti dinosaurusi koji ovako razmišljaju ... đizus i marija!

A.

1 0 hvala 0
17 godina
moderator
shimano kaže...
a netko je rekao da alkohol ne šteti drugima,ma nemoj,pa kad netko pijan radi s.anja razna,pa se i autom zaleti u nekog i primjerice mu otkine noge,i bezbroj drugih primjera,a da ne govorimo o ovisnosti i vezanim bolestima.

Govoris o uporabi ili zlouporabi alkohola? Da, govoris o ovome drugome. Zlouporaba alkohola se indirektno kaznjava - zakonski ti nije dopusteno sjesti pijan (pa ni pripit, zapravo) za volan, a isto tako nije ti dopusteno radit "s.anja razna" (bilo pod utjecajem alkohola ili ne). Dakle, zlouporaba alkohola pri kojoj stetis nekome ili dovodis u opasnost je zabranjena. Ne mozes legalno alkoholom stetiti nekome, kao s cigaretom (ujedno, samim konzumiranjem alkohola ne stetis nikome - sve dok ga ne zloupotrebljavas). Odnosno, vise ne mozes ni s cigaretom - sad je zabranjena i zlouporaba cigareta, osim u kaficima koji su ishodili dozvolu. Zbog svega toga ne mozes dovoditi u vezu pusenje i alkohol.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
shimano kaže...
a netko je rekao da alkohol ne šteti drugima,ma nemoj,pa kad netko pijan radi s.anja razna,pa se i autom zaleti u nekog i primjerice mu otkine noge,i bezbroj drugih primjera,a da ne govorimo o ovisnosti i vezanim bolestima.

Govoris o uporabi ili zlouporabi alkohola? Da, govoris o ovome drugome. Zlouporaba alkohola se indirektno kaznjava - zakonski ti nije dopusteno sjesti pijan (pa ni pripit, zapravo) za volan, a isto tako nije ti dopusteno radit "s.anja razna" (bilo pod utjecajem alkohola ili ne). Dakle, zlouporaba alkohola pri kojoj stetis nekome ili dovodis u opasnost je zabranjena. Ne mozes legalno alkoholom stetiti nekome, kao s cigaretom (ujedno, samim konzumiranjem alkohola ne stetis nikome - sve dok ga ne zloupotrebljavas). Odnosno, vise ne mozes ni s cigaretom - sad je zabranjena i zlouporaba cigareta, osim u kaficima koji su ishodili dozvolu. Zbog svega toga ne mozes dovoditi u vezu pusenje i alkohol.

govorim o posljedicama konzumiranja,a ne o zlouporabi i tome što je zakonom zabranjeno.kao što su posljedice konzumiranja cigareta štetne,tako su i posljedice konzumiranja alkohola štetne.

i da se ne bi opet vrtio u krug,pitanje je jasno,zašto se ne zabrane potpuno kao štetne?i da li ti misliš da se oni brinu za naše zdravlje pa to brane?te za kraj,zašto se u nekim lokalima može birati goste,a u ovom slučaju nemaš to pravo?

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2010 0:09 (shimano).
17 godina
shimano kaže...
govorim o posljedicama konzumiranja,a ne o zlouporabi i tome što je zakonom zabranjeno.kao što su posljedice konzumiranja cigareta štetne,tako su i posljedice konzumiranja alkohola štetne.

i da se ne bi opet vrtio u krug,pitanje je jasno,zašto se ne zabrane potpuno kao štetne?i da li ti misliš da se oni brinu za naše zdravlje pa to brane?

Zato što uspoređuješ kruške s jabukama. Štetna je i odjeća ako ju smotaš i objesiš se (ili nekog drugog) o luster, pa to ne znači da ljudi trebaju hodati okolo goli.

Gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice