Pušiona

poruka: 700
|
čitano: 329.800
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pušiona".
17 godina
neaktivan
RE: Pušiona
wyks kaže...

To se odnosi na ige-a i bed-a koji očito trollaju a osjećam se sve više glupim što feedam trollove.

-.- Po stoti put, ja ne podržavam pušenje! Cigaretu zapalio nisam u životu. Ja samo kažem da nije tebi stalo do zdravlja, nego jednostavno ne voliš cigarete. I ono razmišljanje, ja hoću ići u kafić i da tamo bude sve po mom.

Al dobro, mene toliko boli k*rac da mi se neda više raspravljat :) Odi u svoju udrugu bez dima i tamo si uživajte -.-

Prodajem USB 2.0 Flash drive 16GB KINGSTON DataTraveler 102 nove, zapakirane s jamstvom 5 godina za 180kn, novi su 300kn.
17 godina
neaktivan
Ige kaže...

da mi se neda više raspravljat

Ovo je najpametnije što si napisao u ovoj temi.

17 godina
neaktivan
Ige kaže...
wyks kaže...

To se odnosi na ige-a i bed-a koji očito trollaju a osjećam se sve više glupim što feedam trollove.

-.- Po stoti put, ja ne podržavam pušenje! Cigaretu zapalio nisam u životu. Ja samo kažem da nije tebi stalo do zdravlja, nego jednostavno ne voliš cigarete. I ono razmišljanje, ja hoću ići u kafić i da tamo bude sve po mom.

Al dobro, mene toliko boli k*rac da mi se neda više raspravljat :) Odi u svoju udrugu bez dima i tamo si uživajte -.-

Nema to baš nikakve veze što si nekoliko puta ponovio da u životu nisi zapalio cigaretu.

Jednostavno si previše tolerantan prema pušačima i kao takvoga te treba--- što ono???

Inače nema nikakve svrhe prepucavanje o novom-starom zakonu.

Tu je i aj'mo se prilagoditi. Pa tko opstane tko propadne. Zabole me. Šteta će se i onako namiriti iz đžepova sviju.

Eto moje društvo je počelo. Danas nas sedmorica. Trojca smo pušači li-la. Možemo piti kavu bez cigarete. Jedan zakleti nepušač. Trojca pušači.

vani hladno. Ne bi našli kafić sa zgodnom konobaricom da se ubiješ. I to je bio glavni razlog zašto smo se odlučili na coffe to go.

Nikakve zabrane.

Davorka Ručević - Kasandra... forever :)
16 godina
neaktivan
wyks kaže...

A je'l ti argument..

Najviše volim ovakve. Treba biti realan i nazvati stvari pravim imenom, a ne mantrati i navlačiti na svoju stranu pa i neistinama.

Pušenje je štetno, nezdravo i bedasto. Pasivno pušenje je štetno, nezdravo i bedasto. Tvrditi da je pasivno pušenje štetnije od aktivnog je samo bedasto..

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 0:05 (bed).
17 godina
neaktivan
Pušiona

Ovdje se većinom raspravlja samo o kafićima i savjet pušača nepušačima je da ne ulaze u kafiće ako im smeta dim. Ali netko je spomenuo i koncerte. Zar mi nepušači nemamo prava niti posjećivati koncerte? Kad već spominjemo segregaciju Namigiva

Nedavno sam bio na koncertu brendana Perrya u Mochvari, prvi puta sam bio tamo i prostor je jako mali. Skupila se raja u velikom broju i uskoro je u dvorani bilo tako toplo da se jedva moglo disati. I pogodili ste, to nije spriječilo pušače da zapale i pokvare nama nepušačima ugođaj na, inače, odličnom koncertu. Bio sam na više koncerata po Italiji i tamo nisam nikad vidio da je netko zapalio cigaretu u dvorani gdje se održava koncert, bila to diskoteka, kazališna dvorana i sl.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
bed kaže...
Treba biti realan i nazvati stvari pravim imenom, a ne mantrati i navlačiti na svoju stranu pa i neistinama.

Pušenje je štetno, nezdravo i bedasto. Pasivno pušenje je štetno, nezdravo i bedasto. Tvrditi da je pasivno pušenje štetnije od aktivnog je samo bedasto..

Pa je štetnije, aktivno štetiš sebi svojom voljom , pasivno "ubi" čovjeka ni kriva ni dužna... meni je to pasivno puno štetnije. :)

17 godina
neaktivan
Pušiona

pasivno pušenje je u najmanju ruku jednako štetno kao i aktivno. To što onaj tko aktivno puši ujedno biva izložen i pasivnom pušenju ne utječe na istinitost ove tvrdnje . Na kraju krajeva netko može kuriti u hodu pa samim tim nije izložen pasivnom, sekundarnom dimu u dovoljnoj mjeri. A pasivno pušenje, zamisli u kafiću od 30 m2, kad zakuri njih 50, i tako par sati ... nepušač unutra pasivno ( zapravo aktivno, moraš udisati sav taj dim ) popuši minimalno dvije kutije duvana.

mislim ono, nije mi jasno da ima likova ovdje koji i dalje propagiraju pušenje kao stil života i žale se na "zabranu" koja to uopće nije ... pa puši doma koliko god hoćeš, ili van ... jer sljedeći korak će vjerojatno biti da eć zabraniti i van pušenje ... pa vani već ima zabrana i po otvorenim prostorima gdje je cirkulacija ljudi velika.

Svejedno, ja bi bio vrlo zadovoljan da se recimo konzumacija marihuane zabrani kao što je zabranjeno pušenje, premda ne dimim maricu odavno  ... al zašto ne? 

A.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 10:48 (artfull).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
artfull kaže...

Svejedno, ja bi bio vrlo zadovoljan da se recimo konzumacija marihuane zabrani kao što je zabranjeno pušenje, premda ne dimim maricu odavno  ... al zašto ne? 

??!?

Zar je komzumacija marihuane dozvoljena? Znači slobodno zapalim joint u kafiću, kad već cigaretu nesmijem?

17 godina
neaktivan
bed kaže...
artfull kaže...

??!?

Zar je komzumacija marihuane dozvoljena? Znači slobodno zapalim joint u kafiću, kad već cigaretu nesmijem?

da se zabrani kao što je zabranjeno pušenje ... što ti nije jasno? dakle da smijem pušiti maricu van javnih prostora. Ilustriram da pušenje duvana nije zabranjeno kao što neki tvrde ... samo je regulirano.

A.
17 godina
neaktivan
bed kaže...
artfull kaže...

??!?

Članak 3.

(1) Zabranjuje se uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti opojne droge te izrada, posjedovanje i promet opojnih droga, biljki i dijelova biljki iz kojih se može dobiti opojna droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojne droge, osim pod uvjetima određenim ovim Zakonom u medicinske, prehrambene, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe.    

(2) Zabranjuje se posjedovanje sredstava za izradu opojne droge, osim pod uvjetima određenim ovim Zakonom u medicinske, prehrambene, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe.

(3) Zabranjuje se uporaba opojne droge osim pod uvjetima koji su propisani ovim Zakonom i drugim propisima iz područja zdravstva i veterinarstva.

16 godina
neaktivan

Krivo shvatio, što se mene tiče može i u kafićima.. :o)

17 godina
neaktivan
wyks kaže...
bed kaže...
artfull kaže...

??!?

Članak 3.

(1) Zabranjuje se uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti opojne droge te izrada, posjedovanje i promet opojnih droga, biljki i dijelova biljki iz kojih se može dobiti opojna droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojne droge, osim pod uvjetima određenim ovim Zakonom u medicinske, prehrambene, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe.    

(2) Zabranjuje se posjedovanje sredstava za izradu opojne droge, osim pod uvjetima određenim ovim Zakonom u medicinske, prehrambene, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe.

(3) Zabranjuje se uporaba opojne droge osim pod uvjetima koji su propisani ovim Zakonom i drugim propisima iz područja zdravstva i veterinarstva.

dakle nikotin nije opojna droga? :D

A.
17 godina
neaktivan
Pušiona

jeste se raskokodakali.. al niko nije uspio reci da uje  EU od 2012 (ak se ne varam) je ban na pusenje na svim javnim mjestima... sv ostalo kaj se nadrobili su obicne pizd*** i nema veze s razumom... jer kao kafici ce biti prazni... ma zamisli a koliko su bili puni prije dvije godine dok nije bilo zabrene pusenja? il je i onda raja sjedila po terasama dok u lokalima nije bilo u prosjeku vise od 5 ljudi?

i umjesto da sjedite i pusite po cijele dane po fakin kaficima usput kujuci svakojake teorije zavjere i ko jos zna kakva sranj*** o propasti drzave, ekonomije, hladne pive, cija zena ima dlakavije noge, i ciji golf ima gore felge radje se gibajte malo i napravite nesto korisno za sebe...

--- ako se oces svadjati samnom, onda si nadji nekg drugog

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pušiona

Popis kafića u kojima je dozvoljeno pušenje

Kao i slučaju popisa branitelja, ne poštuju se zakoni Republike Hrvatske! Ovu stranicu treba hitno ukloniti a odgovorne za njeno postavljanje odmah uhititi! Da imamo cenzuru Interneta kao u Kini onda se ovakve stvari ne bi dešavale!

/sarkazam

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pušiona

može se pušiti u kafičima,samo ne cigare Namigiva

mama mi je gej a otac lezbijka

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ahuramazda kaže...

I to je kažnjivo zakonom, blud na javnom mjestu.

15 godina
neaktivan
wyks kaže...
ahuramazda kaže...

a zašto si odmah pomislio na ONU stvar,ja mislio nekaj drugo

mama mi je gej a otac lezbijka
17 godina
neaktivan
ahuramazda kaže...
wyks kaže...
ahuramazda kaže...

a zašto si odmah pomislio na ONU stvar,ja mislio nekaj drugo

jer sam seksualno biće i u tome ne vidim ništa loše.Cool

16 godina
neaktivan
Pušiona

prije sam imao birc,pa da su mi onda tako šta radili (da se ne smije pušiti) poludio bi.ako već plaćam sve što trebam,onda je to moje i ja odlučujem kako će biti.

evo primjer gdje bi onda sve moglo biti zabranjeno.glazba koja šteti sluhu i razumu (narodnjaci),neki ih "konzumiraju" a neki ne,ajde onda da se to zabrani,isto je štetno.

pa alkohol,mislim čovječe,ALKOHOL!pa koliko taj štetnih nuspojava ima,od ciroze do nasilja pa nazad,i onda se cigarete zabrane u istom tom objektu gdje se jedan otrov može konzumirati,dok je drugi demoniziran.sad bi netko mogao reći:pa ja ne pijem a to što netko drugi radi meni ne šteti kao dim.e pa šteti,jer kad se neki malo zahebaniji lik napije pa te malo iscipelari,onda ti šteti.ali to niti nije poanta,već da ti ne moraš ući u moju kuću ako ti se ne sviđa,čak što više,nisi ni pozvan što se mene tiče.pa koje ti onda pravo imaš da meni (nekom vlasniku)govoriš kako ću ja voditi svoj kafić?onda mi se može reći i kako da ga uredim (boja,dekoracija i sl.) i koju glazbu da puštam.ma idiotizam,ako ti se ne sviđa,izvoli frajeru dalje.bilo je i prije kafića gdje se ne smije pušiti,a uostalom,to je nekom poslovno strateški potez kad cilja samo na nepušaće da dolaze,a ovako se čak i u moju poslovnu strategiju zadire.to bi bilo kao da želiš proizvoditi majonezu a netko ti kaže da moraš senf,bez obzira što na majonezi možeš više zaraditi,ali majoneza ima više masnoće pa šteti,i nema veze što ljudi svijesno odluče jesti nezdravu hranu.hoče li nam i u restoranu zabraniti da naručimo nezdravu većeru jer dolaze i neki koji se zdravo hrane,pa da im ne pokvarimo apetit?

moj stav nije uvijetovan s tim da zapalim u kafiću (baš nikad i niti u jednoj situaciji ne pušim dok nisam pivo uzeo u ruke,samo kad pijem zapalim,dakle ja sam praktički nepušač),ali radi se o tome da je biram gdje ću izači,i još više od toga,da vlasnik bira tko će se igrati u njegovom dvorištu,osnove slobode su teško narušene s tim.i otvaraju se vrata za bezbroj drugih zabrana i umanjivanja ljudskih prava.

pa tako za kraj onda,samo je pitanje vremena onda kad će ti netko u tvojoj kući govoriti kako se trebaš ponašati (ono,ne smiješ u gačama i sl.),ne računamo žene koje to i sad vole raditi Smijeh.

edit:htio sam samo još dodati nešto što sam zaboravio reći ranije.ako mi se neki gost ne sviđa (kako se ponaša i bilo šta drugo),ja ga mogu izbaciti (ili ajde zamoliti da izađe) iz mog birca.pa zašto onda nemogu ako ja ne želim ne pušaće (ili bar one kojima smeta dim),isto tako izbaciti?želim kafić gdje će dolaziti ljudi koji ne služaju narodnjake,piju pivo i puše,a da ne moram ugrađivati neke preskupe ventilacije i imati posebne prostore,pogotovo ako imam manji objekt.zar ja to ne mogu odlučiti kad sam već uložio toliki novac u to?

više anarhije i osobnosti,i svima bi bilo bolje!
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 17:23 (shimano).

2 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
shimano kaže...

prije sam imao birc,...

...ako mi se neki gost ne sviđa (kako se ponaša i bilo šta drugo),ja ga mogu izbaciti

Nije ni čudo da ga više nemašSmijeh

BTW, skroz si fulao u svemu, ne da mi se sad sve objašnjavati jer je sve to bilo već napisano, ali reći ću ti samo ovo: ako želiš imati kafić moraš se prilagoditi zakonu koji regulira ponašanje u javnom prostoru, u protivnom zovi ljude doma da piju i puše do mile volje i nitko ti neće ništa naređivati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 17:39 (jastreb).
16 godina
neaktivan
jastreb kaže...
shimano kaže...

prije sam imao birc,...

...ako mi se neki gost ne sviđa (kako se ponaša i bilo šta drugo),ja ga mogu izbaciti

Nije ni čudo da ga više nemašSmijeh

ma pametno moje malo,sad iznajmljujem pa ne moram k.rcem mrdnuti a zaradim,a ti?

ne znam zašto imam poriv da odgovorim nekom tko ne  zna ništa pametno reći,osim što misli da je neku pametnu dosjetku bacio,ali se ipak zahebo.ali eto,da imalo znaš nešto,znao bi da je situacija upravo suprotna,oni koji ne mogu ispuniti uvijete za pušenje će prije zatvoriti od ovih drugih,ali to je već viša sfera postojanja za tebe.

16 godina
neaktivan
jastreb kaže...

ako želiš imati kafić moraš se prilagoditi zakonu koji regulira ponašanje u javnom prostoru, .

pa to i je idiotizam,taj Orwell-ovski zakon"!a moj prostor nije javni nego moj,e sad su tu tehnikalije koje zapravo onda otvaraju jednu kutiju od neke ženske i omogučavaju da se niti alkohol ne služi,i da se određuje vlasniku koju glazbu da sluša itd.,da se ne ponavljam sve sam to već rekao,a ako ti nisi uspio shvatiti,to je onda već problem koji ćeš sam morati liječiti.

samo još jedan primjer,u nekim se disko klubovima,kafićima i dr.,primjenjuje pravilo podobnosti.pa recimo ako se vlasniku ne sviđa kako tvoja njuška izgleda,ili šta imaš na sebi,ne možeš ući,i to je legitimno pravo vlasnika.pa gdje je onda razlika ovdje?

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 18:02 (shimano).
17 godina
moderator
shimano kaže...

evo primjer gdje bi onda sve moglo biti zabranjeno.glazba koja šteti sluhu i razumu (narodnjaci),neki ih "konzumiraju" a neki ne,ajde onda da se to zabrani,isto je štetno.

pa alkohol,mislim čovječe,ALKOHOL!pa koliko taj štetnih nuspojava ima,od ciroze do nasilja pa nazad,i onda se cigarete zabrane u istom tom objektu gdje se jedan otrov može konzumirati,dok je drugi demoniziran.sad bi netko mogao reći:pa ja ne pijem a to što netko drugi radi meni ne šteti kao dim.e pa šteti,jer kad se neki malo zahebaniji lik napije pa te malo iscipelari,onda ti šteti.ali to niti nije poanta,već da ti ne moraš ući u moju kuću ako ti se ne sviđa,čak što više,nisi ni pozvan što se mene tiče.pa koje ti onda pravo imaš da meni (nekom vlasniku)govoriš kako ću ja voditi svoj kafić?onda mi se može reći i kako da ga uredim (boja,dekoracija i sl.) i koju glazbu da puštam.ma idiotizam,ako ti se ne sviđa,izvoli frajeru dalje.bilo je i prije kafića gdje se ne smije pušiti,a uostalom,to je nekom poslovno strateški potez kad cilja samo na nepušaće da dolaze,a ovako se čak i u moju poslovnu strategiju zadire.to bi bilo kao da želiš proizvoditi majonezu a netko ti kaže da moraš senf,bez obzira što na majonezi možeš više zaraditi,ali majoneza ima više masnoće pa šteti,i nema veze što ljudi svijesno odluče jesti nezdravu hranu.hoče li nam i u restoranu zabraniti da naručimo nezdravu većeru jer dolaze i neki koji se zdravo hrane,pa da im ne pokvarimo apetit?

Provociras, a? Ovakve postove cu ubuduce brisati i dijeliti kartoncice za off-topic. Ako zelis raspravljati o alkoholu, otvori temu. Ako zelis raspravljati o glazbi koja "steti sluhu i razumu" - otvori temu. Ovdje se raspravlja o pusenju i zabrani istog. Kakve veze to sto su neke druge stvari stetne ima veze sa stetnoscu cigareta? Nikakve. Dakle - off-topic.

17 godina
moderator
shimano kaže...

samo još jedan primjer,u nekim se disko klubovima,kafićima i dr.,primjenjuje pravilo podobnosti.pa recimo ako se vlasniku ne sviđa kako tvoja njuška izgleda,ili šta imaš na sebi,ne možeš ući,i to je legitimno pravo vlasnika.pa gdje je onda razlika ovdje?

Razlika? Daj mi reci, postuju li se u takvim disko-klubovima i kaficima sanitarni propisi? Da? Zar ne moze vlasnik odluciti da nece imati WC? Da nece prati case? Ili neke druge propise, recimo one vezane uz buku - zar vlasnik moze odluciti da ce iz njegovog kafica ili disko-kluba izbijati buka koja ce smetati ljudima koji okolo imaju stanove?

Iako si ti vlasnik, prostor kafica je javni prostor, i kao takav podlijeze odgovarajucim zakonima i propisima - ako hoces u njemu obavljati ugostiteljsku djelatnost. Ako neces obavljati nikakvu djelatnost, mozes u svom kaficu raditi sto hoces. Shvacas sad gdje je razlika?

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Provociras, a? Ovakve postove cu ubuduce brisati i dijeliti kartoncice za off-topic. Ako zelis raspravljati o alkoholu, otvori temu. Ako zelis raspravljati o glazbi koja "steti sluhu i razumu" - otvori temu. Ovdje se raspravlja o pusenju i zabrani istog. Kakve veze to sto su neke druge stvari stetne ima veze sa stetnoscu cigareta? Nikakve. Dakle - off-topic.

karton ili ne,ali ako ne možeš shvatiti kakve ima veze,onda je čudno što imaš "značku".mislim,najlakše je obrisati nešto što nisam shvatio.ali da probam objasniti,radi se o tome da se pušenje zabranjuje zbog štetnosti,a ako je tako,onda bi se i druge stvari koje su štetne trebale zabraniti:alkohol,nezdrava hrana,pa čak i narodnjaci (koji mnogim ljudima jako štete) i sl.,prema tome to je bilo sve u svrhu pokazne vježbe o opasnom zakonu.poslije se lijepo vidi da čak ni to nije toliko bitno koliko pravo vlasnika da odlučuje kakvu klijentelu želi ugostiti,što sam najbolje pojasnio zadnjim primjerom o podobnosti.e sad,ako se tebi briše,i ako želiš pokazivati "mišiće" na takav način,onda je to isto tvoje pravo kao bugovog suradnika,uostalom to je pravo svakog vlasnika,zar ne?

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Razlika? Daj mi reci, postuju li se u takvim disko-klubovima i kaficima sanitarni propisi? Da? Zar ne moze vlasnik odluciti da nece imati WC? Da nece prati case? Ili neke druge propise, recimo one vezane uz buku - zar vlasnik moze odluciti da ce iz njegovog kafica ili disko-kluba izbijati buka koja ce smetati ljudima koji okolo imaju stanove?

Iako si ti vlasnik, prostor kafica je javni prostor, i kao takav podlijeze odgovarajucim zakonima i propisima - ako hoces u njemu obavljati ugostiteljsku djelatnost. Ako neces obavljati nikakvu djelatnost, mozes u svom kaficu raditi sto hoces. Shvacas sad gdje je razlika?

i rekao sam da gledano ispravno prostor je moj,ali pružam javnu uslugu pa...samo što to opet povlači jednu drugu priču,koliko je javni a koliko moj,tj. gdje je granica kad će mi netko govoriti kako bi moj kafić trebao izgledati?

sad bih ja mogao reći kakve veze ima wc i čaše s pušenjem,jer radi se o ljudima koji trebaju doći u moj prostor,pa ako ja ne želim gadne,prljave ili bilo šta drugo (što već ne žele vlasnici na takvim mjestima),onda isto tako mogu ne dopustiti nepušačima ulaz,koja je tu razlika?

17 godina
moderator
shimano kaže...
mbaksa kaže...

karton ili ne,ali ako ne možeš shvatiti kakve ima veze,onda je čudno što imaš "značku".mislim,najlakše je obrisati nešto što nisam shvatio.ali da probam objasniti,radi se o tome da se pušenje zabranjuje zbog štetnosti,a ako je tako,onda bi se i druge stvari koje su štetne trebale zabraniti:alkohol,nezdrava hrana,pa čak i narodnjaci (koji mnogim ljudima jako štete) i sl.,

Ti ne shvacas da ti je argumentacija logicki pogresna i to iz dva aspekta.

1) Tvoja argumentacija govori o eventualnoj neprincipijelnosti Vlade, a ne o tome bi li trebalo zabraniti pusenje ili ne. To sto je Vlada neprincipijelna ne znaci da pusenje ne treba zabraniti. Ako hoces govoriti o neprincipijelnosti Vlade - otvori temu.

2) Vecina stvari (ne znam sto bih ti rekao za narodnjake) koje si ovdje naveo je tipa da nastrada onaj koji konzumira - kod cigareta nastrada i onaj koji konzumira i svi oko njega, ni krivi ni duzni.

Stoga je takva argumentacija off-topic.

shimano kaže...

e sad,ako se tebi briše,i ako želiš pokazivati "mišiće" na takav način,onda je to isto tvoje pravo kao bugovog suradnika,uostalom to je pravo svakog vlasnika,zar ne?

Ovo je uvredljivo. Postove brisem(a) ne zato jer mi/nam se ne svidjaju, nego zato sto krse pravila foruma.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ti ne shvacas da ti je argumentacija logicki pogresna i to iz dva aspekta.

1) Tvoja argumentacija govori o eventualnoj neprincipijelnosti Vlade, a ne o tome bi li trebalo zabraniti pusenje ili ne. To sto je Vlada neprincipijelna ne znaci da pusenje ne treba zabraniti. Ako hoces govoriti o neprincipijelnosti Vlade - otvori temu.

2) Vecina stvari (ne znam sto bih ti rekao za narodnjake) koje si ovdje naveo je tipa da nastrada onaj koji konzumira - kod cigareta nastrada i onaj koji konzumira i svi oko njega, ni krivi ni duzni.

Stoga je takva argumentacija off-topic.

1)ma uvijek je najlakše zakomplicirati jednostavnu stvar.pa ti sad upličeš vladu u to koja su prava vlasnika.svodi se na jednostavnu stvar,a to je pitanje koliko ja kao vlasnik imam prava odlučiti da mi kafić bude za nepušače ili pušače?ako već postoje prava izbora gostiju,zašto to isto nemavlasnik kafića koji ne želi goste koji će cendrati zbog dima?

2)tvoj je izbor koliko ćeš ti stradati od tog dima,isto kao što je tvoj izbor hočeš li se pojaviti među protivničkim navijačima u bojama svog kluba.pa tako recimo neko stoji uz cestu kad se vozi cestovna utrka,a netko ne,treba li zbog toga zabraniti utrke?

17 godina
moderator
shimano kaže...
i rekao sam da gledano ispravno prostor je moj,ali pružam javnu uslugu pa...samo što to opet povlači jednu drugu priču,koliko je javni a koliko moj,tj. gdje je granica kad će mi netko govoriti kako bi moj kafić trebao izgledati?

Kafic nije samo prostor - pojam kafic obuhvaca (u pravilu privatni) prostor i obavljanje javne (ugostiteljske) djelatnosti. Svatko tko obavlja neku djelanost, mora tu djelatnost obavljati po nekim standardima, koje nalazu zakoni i propisi. Kamo bi dosli da nemamo zakone i propise koji to reguliraju? Zakoni ti ne propisuju koje boje ti trebaju biti zidovi - propisuju ti da moras imati WC, da ti prostor mora zadovoljiti odredjene higijenske standarde, da moras platiti porez i izdati racun itd.

Vlasnik kafica moze prestati obavljati ugostiteljsku djelatnost pa mozes raditi sto hoce. No, dok god obavlja takvu djelanost, mora se pridrzavati propisa. I taj prostor tada nije njegova kuca, nego prostor za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

shimano kaže...

sad bih ja mogao reći kakve veze ima wc i čaše s pušenjem,jer radi se o ljudima koji trebaju doći u moj prostor,pa ako ja ne želim gadne,prljave ili bilo šta drugo (što već ne žele vlasnici na takvim mjestima),onda isto tako mogu ne dopustiti nepušačima ulaz,koja je tu razlika?

Nije bitno zelis li ti prljav, nehigijenski prostor ili ne - zakonom je propisano da prostor ne smije biti takav. Isto kako je to propisano, nema razloga zasto ne bi bila propisana zabrana pusenja. Dakle, da u kaficu mora biti cist zrak. Sto se mene tice, zakon bi trebao za svaki ugostiteljski objekt propisati minimalni standard kvalitete zraka - i u nekim objektima u kojima se ne smije pusiti zbog nepostojanja prakticki bilo kakve ventilacije, zrak je uzasan, mozda i opasan za zdravlje zbog niske razine kisika.

16 godina
neaktivan

Ja i dalje ne vidim razlog zašto jednostavno neki kafići ne bi bili isklučivo pušački, bez ti silnih ventilacija? Stvarno ne vidim u čemu je problem, nepušačima to ne odgovara i u takav kafić neće zalaziti. A pušačima je to ionako ok.

Npr. gay bar. Pa, ne pada mi na pamet ulaziti u takav objekt, nije moj interes i zaobiđem takvo mjesto. Ili ćumez s ocvalom pevaljkom u pedesetim i cajke na 100dB. Drugi puta..

Pa tako i kad nepušač naleti na pušački kafić, lijepo zaključi da nije u njegovoj sferi interesa i ode u drugi, nepušački. U čemu je problem?

Problem je u tome što su većina posjetitelja kafića zapravo pušači i vjerojatno bi nepušačkih bilo vrlo malo. Što će reći da je teorija da su time uskraćena prava nepušača na čist zrak zapravo samo paradigma. Obzirom da je duhan u slobodnoj prodaji na teritiriju RH, a ista ga i subvencionira prilikom proizvodnje, to ga potrošači imaju pravo i konzumirati. A slijedom toga da je većina mušterija kafića pušača, to je teror manjine nad većinom, pod izgovorom suprotnosti ustava.

Vidim ja više u ustavu zajamčenih prava koje bi se dale zakonski regulirati, poput prava na rad ili prava na dostojan život od plaće,.. Mogla bi se sad udruga 'bez dima' na to orjentirati, kad je zakon već donesen?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice