S guštom čekam dan kada ću moći otići sa prijateljem na pivo a da se doma ne vratim smrdljiv od dima.
znači smrditi na alkohol je puno bolje nego smrditi na cigaretni dim?
Je! Makar u tolikoj mjeri da mi ne smrdi kosa, odjeća, koža...
S guštom čekam dan kada ću moći otići sa prijateljem na pivo a da se doma ne vratim smrdljiv od dima.
Ne shvacam, daj mi molim te to malo bolje objasni. Ti smatras da je "kaznjavanje pusaca" to sto im im se ne bi dozvoljavalo da truju nepusace i konobare? Pa kakva je to kazna? Po kojoj logici? Ne samo to - ti smatras da, zato da se pusaci ne bi osjecali kaznjenima tako da im se uskrati mogucnost trovanja drugih ljudi cigaretnim dimom, da im zato treba i dalje ostati dozvola da kaznjavaju (truju, usmrdjuju im odjecu i tijela) nepusace i konobare? Mislim da je ovakav stav krajnje degutantan.
Javno prokazivanje i nabijanje na stup srama zbog toga što je neko bolestan pa nemože odoliti svojoj ovisnosti smatram degutantnim
Ovo bome jos nisam cuo... Ne znam, tamo gdje ti izlazis ljudi druge ljude polijevaju alkoholom?
Ljudi inače ne dišu? a vezano s tim ovisnost o alkoholu i posljedice te ovisnosti su mnogo razornije po društvo nego ovisnost o pušenju
istina, ne smrdi tebi već drugima...
Ne shvacam, daj mi molim te to malo bolje objasni. Ti smatras da je "kaznjavanje pusaca" to sto im im se ne bi dozvoljavalo da truju nepusace i konobare? Pa kakva je to kazna? Po kojoj logici? Ne samo to - ti smatras da, zato da se pusaci ne bi osjecali kaznjenima tako da im se uskrati mogucnost trovanja drugih ljudi cigaretnim dimom, da im zato treba i dalje ostati dozvola da kaznjavaju (truju, usmrdjuju im odjecu i tijela) nepusace i konobare? Mislim da je ovakav stav krajnje degutantan.
Javno prokazivanje i nabijanje na stup srama zbog toga što je neko bolestan pa nemože odoliti svojoj ovisnosti smatram degutantnim
Tko bi to tebe i kako javno prokazivao i nabijao na stup srama? To sto ti vidis znak zabranjenog pusenja u kaficu, ili to sto ti konobar kad izvadis cigaretu i hoces pripaliti kaze "Gospodine, ovdje pusenje nije dozvoljeno" je "javno prokazivanje i nabijanjen na stup srama"?
A ovo s bolesti - to pusace ne opravdava, jer ih apsolutno nista ne tjera da zapale u zatvorenom prostoru. I Irci imaju pusace pa ljudi tamo ne puse u zatvorenom prostoru - i sve je OK. Onaj tko hoce popusiti, izadje na pet minuta, popusi, vrati se i sve pet - moze uzivati u soku ili pivi, ili cemu vec, i drustvu.
Ovo bome jos nisam cuo... Ne znam, tamo gdje ti izlazis ljudi druge ljude polijevaju alkoholom?
Ljudi inače ne dišu? a vezano s tim ovisnost o alkoholu i posljedice te ovisnosti su mnogo razornije po društvo nego o ovisnost o pušenju
LOL! Fakat se sad pitam po kakvim se ti to mjestima kreces da bi ti smrdio po alkoholu jer te usmrdio dah drugih ljudi koji piju... Kolko su ti ljudi popili? Tri litre votke? I izdisali su ti na pedalj udaljenosti od tebe?
Ovisnost o alkoholu... Slobodan si otvoriti novu temu vezanu uz to. Naime, ovdje se bavimo problemima cigaretnog dima.
A cigaretni dim smrdi svima pa je ovako bar netko na dobitku.
Možemo tako u nedogled.
to treba shvatiti metaforički,sunjam da danny ima problema s alkoholom,dapače sam siguran da nema..
ali problemi vezani uz alkoholizam su daleko veći i socijalno pogubniji ,ako izuzmemo urođenu čovjekovu autodestruktivnost i fokusiramo se samo na posljedice pušenja i prekomjernog pijenja na obitelj i društvo u cjelini,alkoholizam je daleko opasniji..
od obiteljskog nasilja,preko smrtnih ishoda prometnih nesreća uzrokovanih pod utjecajem alkohola do radne i ine socijalne disfunkcije
ne bi sad opet o tome da za razliku od drugih ovisnosti pušenje ne mijenja karakterno čovjeka,mijenja njegove navike i stil života..
sve druge ovisnosti utječu na promjenu karaktera..čak i one naoko bezazlene..
i od kud ta fama da cigaretni dim smrdi !?ajde smrde skupe kubanske cigare..
meni je nepodnošljivije kad moja ili nečija roba smrdi po hrani netom pojedenog ručka..
(preporuka:nikad ne držati odjeću na otvorenim vješalicama, pogotovo u blizini kuhinje)
A cigaretni dim smrdi svima pa je ovako bar netko na dobitku.
Možemo tako u nedogled.
pušaču takođe ne smrdi cigaretni dim poslije pušenja kao ni pivopiji alkohol... smrdi i jedno i drugo i to u jednakoj mjeri... to je bila poanta mog prvog pitanja/osvrta
EDIT: i ovo što piše seneka (i ja u predhodnim postovima)
pušaču takođe ne smrdi cigaretni dim poslije pušenja kao ni pivopiji alkohol... smrdi i jedno i drugo i to u jednakoj mjeri... to je bila poanta mog prvog pitanja/osvrta
Mislim da gubiš moju poantu.
Ja kad odem u birtiju na pivo, ne pušim, i vratim se doma, smrdim po cigaretama što mi je odvratno.
Ti kad odeš u birtiju, popušiš, popiješ kavu, vratiš se doma i ne smrdiš po pivu.
Dakle ja tebe ne zasmrdim, ti mene da.
Kužiš point?
Mislim da gubiš moju poantu.
Ja kad odem u birtiju na pivo, ne pušim, i vratim se doma, smrdim po cigaretama što mi je odvratno.
Ti kad odeš u birtiju, popušiš, popiješ kavu, vratiš se doma i ne smrdiš po pivu.
Dakle ja tebe ne zasmrdim, ti mene da.
Kužiš point?
Ne, razumijem jedino tvrdoglavost iz tvog teksta, smrad je smrad iz ma kojeg izvora dolazio, point je u onome što stoji iza smrada
Tko bi to tebe i kako javno prokazivao i nabijao na stup srama? To sto ti vidis znak zabranjenog pusenja u kaficu, ili to sto ti konobar kad izvadis cigaretu i hoces pripaliti kaze "Gospodine, ovdje pusenje nije dozvoljeno" je "javno prokazivanje i nabijanjen na stup srama"?
A ovo s bolesti - to pusace ne opravdava, jer ih apsolutno nista ne tjera da zapale u zatvorenom prostoru. I Irci imaju pusace pa ljudi tamo ne puse u zatvorenom prostoru - i sve je OK. Onaj tko hoce popusiti, izadje na pet minuta, popusi, vrati se i sve pet - moze uzivati u soku ili pivi, ili cemu vec, i drustvu.
http://www.jutarnji.hr/nove-mjere-eu--pusacka-policija-i-bacanje-pepeljara/524410/
LOL! Fakat se sad pitam po kakvim se ti to mjestima kreces da bi ti smrdio po alkoholu jer te usmrdio dah drugih ljudi koji piju... Kolko su ti ljudi popili? Tri litre votke? I izdisali su ti na pedalj udaljenosti od tebe?
Ovisnost o alkoholu... Slobodan si otvoriti novu temu vezanu uz to. Naime, ovdje se bavimo problemima cigaretnog dima.
Zar tvoj "profinjeni" osjet njuha toliko osjetljiv na zadah i dim cigarete ostaje u potpunosti bešćutan pred onim alkoholnim?
S druge strane ukoliko želiš da prestanem sa temom o alkoholnom zadahu i alkoholizmu zašto onda ponovno aktualiziraš upravo tu temu
Nemoj odlaziti u off-topic - rekoh, mozes otvoriti novu temu o alkoholizmu - nemam nista protiv. Ova tema nije o tome.
ne bi sad opet o tome da za razliku od drugih ovisnosti pušenje ne mijenja karakterno čovjeka,mijenja njegove navike i stil života..
sve druge ovisnosti utječu na promjenu karaktera..čak i one naoko bezazlene..
Ne slazem se s tobom. Cigareta jako mijenja covjeka. Sramezljivi klinci odjednom postaju samoopuzdani, frajeri ili frajerice, jer rade nesto sto se "ne smije". Pusaci su svoju nesigurnost i drustvenost spremni prebaciti na cigaretu - oduzmi im to i automatski su izbaceni iz takta - ili su u potrazi za cigaretom ili postanu tjeskobni, nesigurni, ne znaju sto bi s rukama, sto bi sa sobom. Nije to samo posljedica apstinencijske krize, nego jednostavno izgube ono sto ih cini (ili sto misle da ih cini) posebnima.
Nije da se mladi ne mogu odreci cigarete, stvar je u tome da je se ne zele odreci zbog svega toga sto im cigareta donosi.
i od kud ta fama da cigaretni dim smrdi !?ajde smrde skupe kubanske cigare..
meni je nepodnošljivije kad moja ili nečija roba smrdi po hrani netom pojedenog ručka..
(preporuka:nikad ne držati odjeću na otvorenim vješalicama, pogotovo u blizini kuhinje)
A gledaj - ako si pusac, onda ti cigareta ne smrdi. Ne mozes stvari mjeriti po sebi. Meni smrdi, jako mi smrdi. I mnogim ljudima koje poznam smrdi. Usmrdjena roba pogotovo, pogotovo recimo jakne i kaputi koje ne mozes nakon svakog izlaganja dimu baciti u vesmasinu - to je naprosto odvratno.
Al meni ni nije toliki problam taj smrad, nego same cestice dima - iziritiraju mi sluznicu, moguce je i da sam na neke od njih alergican. A sad - o iritaciji dima stvarno ne mozes nista reci, jer dim sadrzava brojne iritante, od koji je valjda najpoznatiji formaldehid.
pretpostavljam da svi imamo nekakvo iskustvo s kafićima
u nekima se ne može disati i peku oči od dima, a u nekima je sasvim ugodno i podnošljivo i nepušačima..
znači stvar je u tome kako je riješena klimatizacija i samo provjetravanje kafića..
svjestan sam da u ovako siromašnoj zemnji kao što je naša nije jednostavno dati vlasniku ugostiteljskog objekta ne znam..10 000 eura za klimatizaciju ali to bi po meni bili optimalno rješenje..
ako postoje elementarni uvjeti za otvarenje nekog uslužnog objekta,ako za otvaranje dućana ili mesnice moraš imati frižidere,adekvatne police,dovoljan broj blagajni i neznamšta,zašto to ne bi bio preduvjet za otvaranje i poslovanje kafića,restorana,disko klubova i sličnog..
ali ne,ide se ultraradikalno na samo pušenje iz pomodarskih i ideoloških razloga..
u tom smislu ta beskompromisna hajka ima obilježja extremizma,nad kojima se često zgražamo kad su u pitanje neke druge kulture,npr islamske..
koje licemjerje bijelog nadčovjeka..
@mbaksa opet mi spočitavaš offtopic,a kako ću dokazivati svoju tezu ako sam ograničen samo na pušenje kao takvo,kako da ga izdvojim iz konteksta,onda možemo samo govoriti u frazama:"pušenje je štetno","dim smrdi","kvari mlade",cigarete su štetne" i sl
rasprava se onda svodi na beskrajno papagajsko ponavljanje istog..
Sorry, ja zbilja ne znam po kakvim se ti mjestima kreces da smrdis po alkoholu, ako nisi pio alkohol. Sto se za cigarete nikako ne moze reci. I upravo to je problem - ne pusis, a smrdi po cigaretnom dimu.
I sad napokon shvatite (posebno mbaksa) da se "javno nabijanje na stup srama" odnosi na suđenja pušačima, onako kako je ovim zakonom ili što li je već predloženo, ove ostale teme, tko na što smrdi, tko ima pravo pušiti a tko pravo ne biti pokraj pušača itd., smo odavno raspravili (ne kažem da ne smijete još, ali neka mi netko barem prvo odgovori na ovo što sam gore naznačio.
Meni nije jasno kako ti zamisljas ta navodna sudjenja. I kako se takvo sudjenje moze pretvoriti u nekakav posebni senzacionalizam, osim dosudjivanjem najvece moguce kazne za to djelo. Kako takvo sudjenje moze biti "sokantno"? Ajde mi molim te do objasni. Na sudjenju se moraju postivati zakoni, to valjda znas.
Ujedno, ako ce netko zavrsiti na stupu srama, to neces biti ti, nego netko poznat, neki celebrity, tako da se ne moras brinuti.
Pusacka policija? Ma daj molim te - znas li da u Hrvatskoj postoji Drzavni inspektorat? Znas koja je njegova uloga? Provjera provodjenja raznih zakona i propisa. Jedan od njih je i Zakon o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda. Koliko sam shvatio, djeluju po prijavi. Ne kuzim zasto oni ne bi mogli djelovati i bez da netko prijavi neki objekt - zasto se ne bi jednostavno mogli prosetati po gradu i provjeriti postuje li se zakon? Na kraju krajeva, ti zakoni nisu sami sebi svrha - svrha im je sprecavanje trovanja ljudi cigaretnim dimom.
Popusio si senzacionalisticki napisan tekst - tipicna propusacka propaganda. Jednostran tekst, napisan senzacionalisticki, s neopravdanim insinuacijama.
Ne slazem se s tobom. Cigareta jako mijenja covjeka. Sramezljivi klinci odjednom postaju samoopuzdani, frajeri ili frajerice, jer rade nesto sto se "ne smije". Pusaci su svoju nesigurnost i drustvenost spremni prebaciti na cigaretu - oduzmi im to i automatski su izbaceni iz takta - ili su u potrazi za cigaretom ili postanu tjeskobni, nesigurni, ne znaju sto bi s rukama, sto bi sa sobom. Nije to samo posljedica apstinencijske krize, nego jednostavno izgube ono sto ih cini (ili sto misle da ih cini) posebnima.
Nije da se mladi ne mogu odreci cigarete, stvar je u tome da je se ne zele odreci zbog svega toga sto im cigareta donosi.
Mislim da si ovim zaključcima potpuno u krivu, sramežljivi klinci ne postaju samopouzdani već pušenjem pokušavaju postati samopouzdani, frajeri i frajerice (ali im to nikad ne uspjeva, upravo zbog toga jer ovaj opijat ne mijenja svijest i osobnost), ne mijenja cigareta čovjeka već njihov nedostatak, da pojasnim, karakterne crte osobe koja ne puši i isto takve osobe koja je ovisnik a uz sebe ima cigarete bi bile potpuno iste dok to nije slučaj sa ovisnicima o heroinu, alkoholu i ostalim opijatima, oni i u opijenom stanju mijenjaju svoj karakter, osobnost i ostale crte ličnosti, o tome je čini mi se govorio seneka... dok je izlika da izgube ono što ih čini... samo izlika, ne drastična promjena karaktera
Sorry, ja zbilja ne znam po kakvim se ti mjestima kreces da smrdis po alkoholu, ako nisi pio alkohol. Sto se za cigarete nikako ne moze reci. I upravo to je problem - ne pusis, a smrdi po cigaretnom dimu.
želiš li ti da budem on ili off topic? izvrtanje riječi i značenja nije fer, kao dokaz stoji moj prvi post na ovoj stranici, nadalje pivopije smrde po alkoholu isto koliko pušači po cigaretnom dimu, pošto mi ne dozvoljavaš daljnje obrazlaganje na ovoj temi radi off topica ovdje prestajem iako se moje "daljnje" obrazloženje može iščitati iz prije navedenog
pretpostavljam da svi imamo nekakvo iskustvo s kafićima
u nekima se ne može disati i peku oči od dima, a u nekima je sasvim ugodno i podnošljivo i nepušačima..
znači stvar je u tome kako je riješena klimatizacija i samo provjetravanje kafića..
Meni nije ugodno ni u jednom kaficu u kojem se pusi - u onima s boljom ventilacijom ispocetka je dim jedna osjetljiv, ali sve dalje je sve gore, sve vise smeta. To sto tebi ne smeta, ne znaci da ne smeta drugima. Svatko od nas ima razlicitu razinu podnosljivosti. No postavlja se pitanje zasto bi to itko morao podnositi?
Glede ventilacije - ni jedna dobavljiva ventilacija ne osigurava prostor koji bi bio potpuno bez dima. A i opcenito je taj koncept promasen - zasto se muciti s izbacivanjem neceg cemu u prvom redu nije ni mjesto u zatvorenim prostorima?
ako postoje elementarni uvjeti za otvarenje nekog uslužnog objekta,ako za otvaranje dućana ili mesnice moraš imati frižidere,adekvatne police,dovoljan broj blagajni i neznamšta,zašto to ne bi bio preduvjet za otvaranje i poslovanje kafića,restorana,disko klubova i sličnog..
Slazem se s tim - trebali bi postojati propisi za minimalnu kvalitetu zraka. Cak i ako u ugostiteljskom objektu nije dopusteno pusenje, u nekima zna biti jako zagusljivo. To je obicno vise problem stare zgrade u kojoj se nalazi objekt. No, da je u tom objektu dozvoljeno pusenje, situacija bi bila neusporedivo gora.
ali ne,ide se ultraradikalno na samo pušenje iz pomodarskih i ideoloških razloga..
u tom smislu ta beskompromisna hajka ima obilježja extremizma,nad kojima se često zgražamo kad su u pitanje neke druge kulture,npr islamske..
koje licemjerje bijelog nadčovjeka..
Gdje ti tu vidis radikalizam? Gdje ti tu vidis pomodarske i ideoloske razloge? Koji su ti razlozi - navedi ih! Gdje ti tu vidis hajku? Tko i kojim sredstvima vodi hajku na koga?
Stvar se svodi na ovo - ljudi jedni drugima ne smiju raditi stetu, ne smiju krisiti njihova Ustavom zajamcena temeljna ljudska prava. Shodno tome, ne smije biti dopusteno nesto takvo. A pusenje cigareta u zatvorenom prostoru je nesto takvo - time se krse temeljna ljudska prava. Dakle, pusenje u javnim zatvorenim u prvom redu uopce ne bi smjeli ni biti dopusteno. Nemas moralno pravo na tako nesto.
Dakle, gledaj na to iz ove perspektive - stanje u kojem nitko nikome nista ne radi nazao - a to je upravo kad u zatvorenom prostoru pusenje nije dozvoljeno. Zasto bi u javnom zatvorenom prostoru pusenje trebalo biti dozvoljeno?
Propusacki lobiji i meidiji "zabranu" pusenja pokusavaju prikazati necim sto to nije. To nije zabrana pusenja - to je ukidanje dozvole pusenja u javnim zatvorenim prostorima. Jer u prvom redu nemas pravo pusenjem u zatvorenom prostoru drugim ljudima krsiti temeljna ljudska prava.
@mbaksa opet mi spočitavaš offtopic,a kako ću dokazivati svoju tezu ako sam ograničen samo na pušenje kao takvo,kako da ga izdvojim iz konteksta,onda možemo samo govoriti u frazama:"pušenje je štetno","dim smrdi","kvari mlade",cigarete su štetne" i sl
Alkoholizam ne mozes spominjati u kontekstu "ako je dozvoljen alkohol, zasto nisu cigarete" iz tri razloga: 1) jednom losom stvari ne mozes argumentirati drugu; 2) alkoholom izravno stetis samo sebi (naravno, alkoholizirana osoba s psihickim problemima moze psihicki i fizicki stetiti drugim ljudima - ali isto tako, tako se moze ponasati osoba pod utjecajem droga, nekih lijekova itd.), dok cigaretnim dimom stetis drugima; 3) konzimiranje alkohola u zatvorenom javnom prostoru mozes izbjeci, konzimiranje cigaretnog dima ne mozes. Prvi razlog je najvazniji, a ostali razlozi samo jos utvrdjuju da paralela izmedju alkohola i cigareta nije valjana.
2) alkoholom izravno stetis samo sebi (naravno, alkoholizirana osoba s psihickim problemima moze psihicki i fizicki stetiti drugim ljudima - ali isto tako, tako se moze ponasati osoba pod utjecajem droga, nekih lijekova itd.), dok cigaretnim dimom stetis drugima;
ne postoji emoticona koji bi zaljepio na ovu nebulozu a za kompletan post i off topic uslijedila je prijava...
Popusio si senzacionalisticki napisan tekst - tipicna propusacka propaganda. Jednostran tekst, napisan senzacionalisticki, s neopravdanim insinuacijama.
Nisam ja popušio ništa, sasvim je nebitno kako je tekst napisan, on prenosi prijedlog i navodi stavke unutar dokumenta.
Taj famozni dokument se predstavlja kao "Dokument Europske Unije" koji je "odobrio parlament EU". Samom činjenicom da ne postoji uniformna legislativa u EU o zabrani pušenja već su zakoni o tome prepušteni svakoj članici posebno dovodi u sumnju navode u tekstu.
BTW pokušah proguglati da nađem taj "dokument" čiji se prijedlozi i stavke navode, no prvo na što sam naletio je izvor temeljito istraženog članka u jutarnjem:
Ako slučajno ne znate, Bild je njemački populistički tabloid, toliko o vjerodostojnosti članka, samo ne kužim zašto su u jutarnjem trebale dve "novinarke" da doslovno prevedu taj tekst.
Ako mi nađete izvor ovih navoda, rado ću nastaviti diskusiju, ali ovako mislim da nema smisla, bolje da pričamo o nekim bolje argumentiranim člancima na jutarnjem, poput ovoga:
http://www.jutarnji.hr/britanci-se-ne-mogu-zasititi-bujne-lucy-pinder/525629/
Nisam ja popušio ništa, sasvim je nebitno kako je tekst napisan, on prenosi prijedlog i navodi stavke unutar dokumenta.
Taj famozni dokument se predstavlja kao "Dokument Europske Unije" koji je "odobrio parlament EU". Samom činjenicom da ne postoji uniformna legislativa u EU o zabrani pušenja već su zakoni o tome prepušteni svakoj članici posebno dovodi u sumnju navode u tekstu.
BTW pokušah proguglati da nađem taj "dokument" čiji se prijedlozi i stavke navode, no prvo na što sam naletio je izvor temeljito istraženog članka u jutarnjem:
http://www.bild.de/BILD/news/bild-english/world-news/2010/01/28/eu-attacks-smokers/new-recommendations-ashtray-ban-smoking-police-trials.html
Ako slučajno ne znate, Bild je njemački populistički tabloid, toliko o vjerodostojnosti članka, samo ne kužim zašto su u jutarnjem trebale dve "novinarke" da doslovno prevedu taj tekst.
Jedna od njih je intervjuirala poznate pusacke face s televizije, koji ce ismijavati navodne prijedloge. Ocito im je nedostajala treca, koja ce provjeriti citavu stvar i intervjuirati ljude koji misle drugacije, koji nisu propusacki nastrojeni. Nepristranost sve u sesnaest...
@dekstroza hvala na ovom post i trudu..
@mbaksa nemam snage ponavljati ono što sam već bezbroj puta rekao,dopusti offtopic pa će tema biti interesantnija a ne toliko zamorna...
Za izbacivanje cigaretnog dima u ilegalu u zatvorenim javnim prostorima zaista postoje i vise nego dovoljni opravdani razlozi.
Pročitaj tekst ponovo, pa ćeš vidjeti da pretendiraju i na javne otvorene prostore..
Takodjer, ne vidim razlog zasto, ako je vec dozvoljeno pusenje, zasto se u javnim prostorima ne bi smjelo urinirati gdje god ti pase. Sto ce nam WC-i? Uriniranje izaziva olaksanje, a nije stetno poput cigaretnog dima.
U kojem je to javnom prostoru osim kafića dozvoljeno pušenje? A kad već kompariraš te stvari, ne sjećam se niti jedne prostorije za pušenje u javnim prostorima, a wc-a koliko hoćeš..
Sve ovo ide u smjeru totalne zabrane pušenja i na javnim površinama, malo po malo. Prvo reklame, pa zatvoreni javni prostori, a na kraju i sve javne i privatne površine. I ovakvi kao mbaksa predvode takav stav, kao da imaju neke koristi od toga. Sad je teorija da pušači truju ostatak, tj. nepušače, pa je zato potrebno zabraniti tu rabotu. Hajde, s time bih se i mogao složiti, ali vidim da je to zapravo samo sredstvo, jer gospodu zapravo smeta i onaj dim koji niti vide niti osjećaju. Smeta im i kad se puši na otvorenom javnom prostoru kao i kod kuće. Jer kažu da se time stvaraju bolesti koje se trebaju liječiti, a liječenje košta i to plaćaju svi. Katastrofa, otvaranje pandorine kutije i zaključivanje zašto je neka bolest nastala. Nećemo platiti alkoholičaru liječenje jer je sam pio, onome tko se poskliznuo i slomio nogu isto tako jer je morao paziti kako hoda, a prilikom saobraćajke plaćati će samo onaj koji nije kriv.. I onome iz Siska pored rafinerije, pa tko mu je kriv što se nije odselio pa je dobio karcinom pluća.. A tek radnici Salonita. I imati ćemo svu silu birokracije koja će to kontrolirati, podsjeća me na Brazil.
Vidim sad da je vijest patka, ali tako to ide, prvo malo 'cimanja', koja neprovjerena informacija, reklama, pokoji zakon i za par godina potpuno formiraš javno mijenje kako ti paše. Ako netko na par metara od tebe zapali cigaretu, nema ti spasa..
Zabole me briga što netko truje samo sebe u svom prostoru, nek se utvrde malusi za pušače što se zdravstvenog osiguranja tiče i bog. Iako ... možemo zaista postaviti pitanje tko štiti njegovog maloljetnog potomka ili sustanare, ili kućnog ljubimca ( gdje su pusti zaštitari životinja po tom pitanju , vjerijatno su pušači )
Što se pušenja u javnim prostorima tiče, to treba iskorijeniti što prije, to bolje, nije mi jasno uopće da itko normalan tu ima išta za raspravljati. To što se u ovoj banani od republike nekolicina vlasnika lokala žalila pa moraju ispaštati svi nepušači koji zalaze u odvratno zadimljene prostore jer su više manje svi prostori takvi je tragikomično. Zar hrvatsko gospodarstvo ovisi o nekoliko kafića ili restorana koji će se zatvoriti. Pa ako nemaju uvijete ili ne nude ništa posebno nek se zatvore, to je zapravo dobro za gospodarstvo i kvalitetu života.
Neki dan sam opet zapeo van i količine dima koje su u opticaju su nevjerojatne. Pa ako normalan čovjek ne može normalno gledati ili disati u prostoru vć nekon par sekundi, zar su potrebne uopće nekakve studije da kažu da je to štetno i da to treba zabraniti?? Što se dogodilo sa zdravim razumom?
Jednako tako netko može doći u kafić sa svojim zvučničkim sustavom i puštati 130 decibela jaku riku jelena lopatara u sezoni parenja, jer je navikao piti kavu u Kopačkom ritu, a tebi ako to smeta ili se bojiš da će ti ošteti sluh, nemoj ulaziti u kafić.
Ajme meni, oprosti ali najgluplji argument ikada!!! Jel ti shvaćaš da su kafići privatno vlasnišvo? Baš me zanima bi li vlasnik dopustio to...Zašto tjerat ljude koji su uložili pare u svoj posao da gube pare zato što oni gosti koji su im manje bitni tako hoće...
ne mijenja cigareta čovjeka već njihov nedostatak, da pojasnim, karakterne crte osobe koja ne puši i isto takve osobe koja je ovisnik a uz sebe ima cigarete bi bile potpuno iste dok to nije slučaj sa ovisnicima o heroinu, alkoholu i ostalim opijatima, oni i u opijenom stanju mijenjaju svoj karakter, osobnost i ostale crte ličnosti, o tome je čini mi se govorio seneka... dok je izlika da izgube ono što ih čini... samo izlika, ne drastična promjena karaktera
Prvo se oduciraj - procitaj clanak o nikotinu, posebice o psihoaktivnim efektima, te Dependence and withdrawal - onda mozemo pricati. Nikotin ti zezne kemiju mozga isto kao i druge droge, samo u manjoj mjeri.
Zasto bi bilo u ijednom (zatvorenom) javnom prostoru dozvoljeno?
Sve ovo ide u smjeru totalne zabrane pušenja i na javnim površinama, malo po malo. Prvo reklame, pa zatvoreni javni prostori, a na kraju i sve javne i privatne površine. I ovakvi kao mbaksa predvode takav stav, kao da imaju neke koristi od toga.
Javne povrsine namijenjene su svim ljudima, a ne samo "odabranima" (citaj: pusacima).
Sto se tice privatnih "povrsina", situacija je skakljiva... Prema izvjestaju Europske komisije, u Europi je 78% djece izlozeno je cigaretnom dimu u vlastitom domu! Sto reci na to? Imaju li roditelji moralno pravo trovati svoju djecu cigaretnim dimom? Jesi li djeca privatno vlasnistvo roditelja, da mogu tako postupati s njima?
A glede koristi - zasto mislis da svi ljudi rade nesto, ili se zalazu nesto, (samo) iz koristi? Ako ti to cinis, ne znaci da i drugi to cine. Neki od nas se zalazu za sto bolji i ljepsi svijet, svijet u kojem ce se postivati temeljna ljudska prava. Duhanski dim je zlo - zasto bi itko trebao imati neku korist za borbu protiv toga?
Poceo si ulaziti u neke cudne racionalizacije, ili ne znam kako bih to nazvao. Cinjenica je da pusenje, i aktivno i pasivno, moze uzrokovati teske bolesti i smrt. Cinjenica je da cigaretni dim djeluje iritirajuce na sluznicu. Cinjenica je da se od toga usmrdi odjeca i tijelo (bas me zanima kako bi ti reagirao da te na javnim prostorima spricaju nekakvim sprejevima koji ti smrde i nadrazuju disne puteve...). Sve to je vec dovoljno da se zabrani pusenje u javnim zatvorenim prostorima. Ekonomska steta je samo jos jedan razlog vise. I da nema ekonomske stete, i dalje postoji valjano opravdanje da pusenje u javnim zatvorenim prostorima ne bude dozvoljeno.
Sto se tice otvorenih javnih prostora - zasto bih trebao udisati cigaretni dim ako stojim na autobusnoj ili tramvajskoj stanici? Ili sjedim na terasi ugostiteljskog objekta (cak i terasi slasticarnice!)? Pa nepusaci nista nazao ne rade pusacima - i isto ocekuju od pusaca - da ovi nista ne rade njima.
Ja sam prvi za apsolutnu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorima (kafićima, restoranima, poslovnim objektima itd.) mimo osobnih stanova/kuća, no ne nauštrb osnovnih ljudskih prava, tu smatram da moramo povući crtu.
O kojim konkretno temeljnim ljudskim pravima pricas?
Takodjer, ne shvacam kako ne vidis da se dopustanjem pusenja u zatvorenim prostorima ugostiteljskim objektima krse temeljna ljudska prava kako gostiju, tako i zaposlenika ugostiteljskih objekata.
Kafići manji od 50m2 i oni bilo koje kvadrature bez terase - mogućnost izbora hoće bit pušački ili nepušački. i vidljivo istaknut na vrata njihovo opredjeljenje. Kome se ne sviđa, vozi van.
Kafići veći od 50m2 i oni bilo koje kvadrature sa terasom - nepušački, napraviti IZDVOJEN prostor za pušače koji je ventiliran na pravi način. Na terasi dozvoljeno pušenje, ako je terasa veće kvadrature napraviti dio za pušače i dio za nepušače, odvojiti pregradom i mirna Bosna.
Inače, sva druga nametanja i slične p*zdarije neće imati nikakvog efekta.
A za ove koji se ne pridržavaju gore napisanih pravila - pečat na vrata, kazna par tisuća eura i nema otvaranja dok se ne prispodobiš. Mislim da bi ovo svima odgovaralo.
Majko mila, kako ti trolaš, pa to je nevjerojatno... Potpuno ignoriraš post i vraćaš se na stvari odavno raspravljene. Uopće se neću udostojiti odgovarati ti na pitanja već stoput odgovorena u ovoj temi, da te odgovori interesiraju ionako bi ih sam našao na prethodnim stranicama.
OK, članak je fake (kao što se i dalo naslutiti), ali to ne mijenja činjenicu da si potpuno spremno podržao javno ocrnjivanje i praktično progon neke skupine (pa makar ona bila i izvan zakona). Svi ostali pričaju o načinu provođenja zakona i svemu ostalom što se plete oko toga, jedino ti i dalje daviš ljude bez da uopće pokušavaš razumjeti njihove stavove, već tupiš i tupiš svoje. Žalosno, stvarno sam očekivao više...
Koliko vidim, tvoja recenica glasi (vidi u postovima prije) "Ja sam prvi za apsolutnu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorima (kafićima, restoranima, poslovnim objektima itd.) mimo osobnih stanova/kuća, no ne nauštrb osnovnih ljudskih prava, tu smatram da moramo povući crtu". Pa ako se s "no ne nauštrb osnovnih ljudskih prava" nisi mislio referencirati na prvi dio recenice, nego se odnosi na nesto sasvim drugo, onda si mogao staviti tocku i napisati drugu recenicu.
Bilo je ovdje rijec o patki pa je pitanje koliko ima smisla raspravljati o peradi. Zaista mi nije jasno zasto ti mislis da bi se nekim eventualnim "specijalnim" sudjenjima za celebrityje krsila njihova temeljna ljudska prava. Ili, bolje da tebe pitam (mislim da sam to cak vec i pitao), kakva ti mislis da ce to sudjenja biti, na koji nacin bi se ona ucinila "sokantnima"? Pa ne mogu suci nesto drugacije napraviti celebrityjima nego mogu obicnim ljudima - kakve god bile preporuke Europske komisije, one ce biti u skladu sa zakonima i Ustavom.
Spominje se tu "pribijanje na stup srama", "javno ocrnjivanje" i slicne nebuloze - jedino sto bi suci mogli napraviti, je da umjesto novcane kazne nekome dodijele kaznu u obliku drustveno korisnog rada (ako je tako nesto uopce zakonom dopusteno). Eventualno mogu izdati priopcenje za javnost u kojemu ce stajati da je taj i taj celebrity napravio to i to i da je kaznjen tom i tom kaznom - samo ne znam koliko tako nesto ima smisla, posto mediji do takvih informacija dodju prije drugim putevima, nego sluzbenim. Danas celebrity vise ni ne moze telefonirat dok vozi auto - vec ga netko pofotka i posalje fotku u 24 sata. Mislim, o cemu mi pricamo...
Mene se tu optuzuje da sam za ta neka navodna krsenja ljudskih prava - nit ste precizirali o kakvim se to krsenjima ljudskih prava radi, nit sam se ja odredio da sam za to - protiv sam ikakvih krsenja ljudskih prava!
Mislim da bi najbolje bilo da netko pronadje taj dokument (original, a ne senzacionalisticke, tabloidne interpretacije) pa onda mozemo raspravljati o takvim stvarima. Ovo nema smisla - Bild, a sad i Jutarnji list, nepotrebno i neopravdano zastrasuju ljude i pokusavaju raditi skandal oko necega u cemu nema nista skandalozno. Jutarnji je tu jos gori, jer je isao angazirati poznate televizijske face koje ce se iskljucivo negativno izrazavati o navodnom sadrzaju spornog dokumenta (dnevne novine bi trebale biti nepristrane!), a ujedno namjerno pogresno interpretiraju neke stvari - poput "pusacke policije", izraza koji je u Bildovom clanku stavljen pod navodnike i objasnjenje je jasno - da se to u prvom redu odnosi na razne inspekcijske sluzbe, koje se ne bi trebale najavljivati da ce doci u inspekciju (tako bi trebalo biti i bez da nam Europska komisija to naredjuje).
E, da - netko je povukao pitanje da nije bitno kako je clanak napisan (slucajno sam preskocio taj komentar prije) - upravo to je kljucna stvar - da clanak nije tako napisan, tako senzacionalisticki, bez pogresnog interpretiranja i zastrasivanja, mi sad tu ne bi uopce raspravljali o tome. Mediji jos uvijek pokusavaju, suprotno stavovima i preporukama struke, drustvo nahuskati protiv buducih zakona, kojima je cilj zastita temeljnih ljudskih prava (prava na zdrav zivot), odnosno smanjenje broja bolesti i smrti uzrokovanih pusenjem. Pa sad - ako tu netko vodi hajku, onda to rade mediji - a hajku vode na Europske institucije i drustveno izrazito korisne izmjene zakona.
primjetio sam da cure koje rade u kladionicama,pekarama i ostalim dučančićima izlaze ispred dučana zapaliti cigaretu, a u večini slučajeva stoje na samim vratima i puše. meni to izgleda odvratno i nehigijenski. nema te sile koja bi me natjerala da uđem u tu pekaru kupiti nešto, tako da se zalažem za potpunu zabranu pušenja i na otvorenim javnim prostorima. ako hoćeš pušit čini to doma i mirna bosna.
primjetio sam da cure koje rade u kladionicama,pekarama i ostalim dučančićima izlaze ispred dučana zapaliti cigaretu, a u večini slučajeva stoje na samim vratima i puše. meni to izgleda odvratno i nehigijenski. nema te sile koja bi me natjerala da uđem u tu pekaru kupiti nešto, tako da se zalažem za potpunu zabranu pušenja i na otvorenim javnim prostorima. ako hoćeš pušit čini to doma i mirna bosna.
LOL! Stvarno divno. Zabraniti pusenje zaposlenika ispred zgrade u kojoj rade. Stvarno demokratski!
Sto se tice privatnih "povrsina", situacija je skakljiva... Prema izvjestaju Europske komisije, u Europi je 78% djece izlozeno je cigaretnom dimu u vlastitom domu! Sto reci na to?
Sto se tice otvorenih javnih prostora - zasto bih trebao udisati cigaretni dim ako stojim na autobusnoj ili tramvajskoj stanici?
Poceo si ulaziti u neke cudne racionalizacije, ili ne znam kako bih to nazvao.
Eto ga, pun pogodak. Odmah mi je bilo jasno da je tvoj cilj potpuno iskorijeniti pušenje jer čim si i zamisliš da susjed možda u svojem stanu puši, kosa ti se na glavi diže.. I kako je to čudna racionalizacija, pa pogodio sam u sridu..
I sad počinješ pronalaziti šatro argumente ne bi li opravdao i teoriju zašto nekome zabraniti u svojem privatnom ili javnom otvorenom prostoru pušenje. Tako su i križari širili mačem riječ božju, zapravo spašavali to jadno stanovništvo od valjda sebe samih. Pa ne možeš mi govoriti da te smeta dim nekoga tko puši na tramvajskoj stanici, a ako te i smeta pa što ne napraviš korak-dva od pušača pa te neće smetati..Zapravo tebe ne smeta dim, tebe smeta to što vidiš da netko puši. A to su dvije potpuno različite kategorije..
Kako se to uklapa u tvoje viđenje ustava kojeg voliš citirati?
Sto se tice privatnih "povrsina", situacija je skakljiva... Prema izvjestaju Europske komisije, u Europi je 78% djece izlozeno je cigaretnom dimu u vlastitom domu! Sto reci na to?
Sto se tice otvorenih javnih prostora - zasto bih trebao udisati cigaretni dim ako stojim na autobusnoj ili tramvajskoj stanici?
Poceo si ulaziti u neke cudne racionalizacije, ili ne znam kako bih to nazvao.
Eto ga, pun pogodak. Odmah mi je bilo jasno da je tvoj cilj potpuno iskorijeniti pušenje jer čim si i zamisliš da susjed možda u svojem stanu puši, kosa ti se na glavi diže.. I kako je to čudna racionalizacija, pa pogodio sam u sridu..
Da, ja se nadam da ce jednog dana cigaretni dim biti potisnut u "ilegalu" (u smislu da se nece smjeti pusiti na javnim povrsinama - koliko sam cuo, u SAD-u u nekim drzava vec jest takva situacija - ujedno, njima je to postalo posve normalno). Razlog tomu je sasvim jasan - cigaretnim dimom stetis i drugim ljudima, a ne samo sebi. Osobno mene nije briga sto netko radi u svojoj kuci ili stanu, sve dok to ne utjece na mene. Dakle, ovo sto si napisao je posve neopravdana insinuacija.
Vezano uz djecu, da - zaista me muci to sto roditelji cigaretnim dimom truju svoju vlastitu djecu, u zajednickom domu. Tebe to ne muci? Pitao sam, a nisi odgovorio: Imaju li roditelji moralno pravo trovati svoju djecu cigaretnim dimom? Jesi li djeca privatno vlasnistvo roditelja, da mogu tako postupati s njima? Ako ne smijes fizicki i psihicki maltretirat svoje dijete, ako mu ne smijes davati alkohol ni druge druge, zasto ga smijes trovati cigaretnim dimom?
"Racionalizacija" o kojoj sam govorio je ta da izvrces stvari i neopravdano insinuiras ne bi li dobio opravdanje za svoje apsurde teorije. Drugim rijecima, razlozi za zabranu pusenja leze negdje drugdje, svugdje drugdje, samo ne tamo gdje stvarno leze - sprecavanje da ni krivi ni duzni stradaju od cigaretnog dima. Shvati da, ako cigaretnim dimom ne trujes drugu osobu, da se nitko nema na sto zaliti - nepusaci samo reagiraju na akcije pusaca.
Pa ne možeš mi govoriti da te smeta dim nekoga tko puši na tramvajskoj stanici, a ako te i smeta pa što ne napraviš korak-dva od pušača pa te neće smetati..
Ako mi se dim dimi u facu - normalno da me smeta. Zasto bih ja trebao napraviti korak-dva od pusaca? Jesam li ja taj koji svojom radnjom drugome cini nesto nazao? Nisam. Onda?
Zapravo tebe ne smeta dim, tebe smeta to što vidiš da netko puši. A to su dvije potpuno različite kategorije..
Vidis, to su "racionalizacije" (mozda bi bilo bolje da sam napisao iracionalizacije ili upotrijebio neku drugu rijec) o kojima pricam. Sve drugo je krivo, samo ne dim koji je otrovan i koji smrdi.
Kako se sto uklapa u moje vidjenje Ustava RH? Budi konkretan - navedi sto i navedi koje clanke Ustava bi to nesto krsilo.
LOL! Stvarno divno. Zabraniti pusenje zaposlenika ispred zgrade u kojoj rade. Stvarno demokratski!
Da, to je demokratskije nego usmrdjivati sve te ljude (ilitiga "demos", jelte - znas uopce sto znaci pojam "demokracija"?) koji ulaze u objekt. Kritika mu je sasvim opravdana - ako vec pusis ispred objekta, onda se bar odmakni od ulaza.
Problem je sto ce se takve stvari stalno dogadjati, sve dok zaista ne dodje do zabrane pusenja na svim javnim prostorima. A za to su si pusaci sami krivi - upravo zbog ovakvih postupaka. Opet - tu bi trebalo pojasniti "svim javnim prostorima" - sto se mene tice, dovoljno je da je zabrana tamo gdje se krecu svi ljudi, a ne samo pusaci - znaci, na tramvajskim, autobusnim i inim stanicama te ispred ulaza u zgradu. Ne znam, mozda jos ima nesto, samo mi sad ne pada na pamet.
Da, ja se nadam da ce jednog dana cigaretni dim biti potisnut u "ilegalu" .Razlog tomu je sasvim jasan - cigaretnim dimom stetis i drugim ljudima, a ne samo sebi. Osobno mene nije briga sto netko radi u svojoj kuci ili stanu, sve dok to ne utjece na mene. Dakle, ovo sto si napisao je posve neopravdana insinuacija.
Potpuno je meni jasno da ti cigaretu ne možeš vidjeti niti nacrtanu i imaš misiju prosvijetliti narod. Razlog je zapravo posve nejasan ako govorimo o otvorenim javnim prostorima. Je'l to dim od cigarete šteti na 10 m na otvorenom prostoru? Nemoj me nasmijavati. Ovi argumeti već poprimaju oblik slikovnica za malu djecu. Ti kad dođeš na Trg Bana Jelačića i netko na suprotnom kraju zapali cigaretu smatraš da te truje? Teška paranoja, jer to tebe muči i kad ne utječe na tebe..
Vezano uz djecu, da - zaista me muci to sto roditelji cigaretnim dimom truju svoju vlastitu djecu, u zajednickom domu. Tebe to ne muci?
O čemu ti briješ? Svi u svom privatnom prostoru imaju djecu i puše? Pa ćeš ti činjenicu da postoji netko tko truje svoje dijete iskoristiti da svima ukineš pravo da puše u svom privatnom prostoru? Vidi čuda postoje i roditelji koji fizički zlostavljaju svoju djecu, hajmo svim roditeljima oduzeti djecu i strpati je u dom, jer ih neki zlostavljaju.. Nevjerojatno koje argumente zazivaš, pa to je poput nacista, takav su otprilike oni način razmišnjanja imali..
"Racionalizacija" o kojoj sam govorio je ta da izvrces stvari i neopravdano insinuiras ne bi li dobio opravdanje za svoje apsurde teorije. Drugim rijecima, razlozi za zabranu pusenja leze negdje drugdje, svugdje drugdje, samo ne tamo gdje stvarno leze - sprecavanje da ni krivi ni duzni stradaju od cigaretnog dima. Shvati da, ako cigaretnim dimom ne trujes drugu osobu, da se nitko nema na sto zaliti - nepusaci samo reagiraju na akcije pusaca.
Ti izokrećeš činjenice, sad bi pod zabranom pušenja u zatvorenim javnim prostorima htio prošvercati zabranu i na otvorene i privatne prostore. Ovo su takve gluposti, da ne vjerujem ušima, pardon očima. Da ponovimo gradivo; ako netko puši u svom privatnom prostoru ili javnom otvorenom prostoru time ne šteti nikome osim sebi samom. Otkud ti uopće ta idiotska teorija da itko stradava od dima na otvorenom?? Upravo je tu i problem, nitko te na otvorenom dimom cigarete ne truje a ti reagiraš..
Pravo vrijeme za ustav RH, čl. 3.
Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Eh, vidiš ja sam slobodan i želim zapaliti cigaretu u svojem privatnom prostoru. Time ne trujem nikoga osim sebe i ustav RH mi jamči slobodu kao i slobodu izbora želim li to raditi. I ovakve insinuacije da bi trebalo zabraniti pušenje u privatnom prostoru je direktno narušavanje mojih ustavom zajamčenih sloboda. Sviđalo se to tebi ili ne, ja u svojem privatnom prostoru mogu raditi što želim dok god nije u suprotnosti s zakonom. A pušenje u privatnom prostoru zakonom nije zabranjeno, kao niti na otvorenim javnim površinama. Točka. Da se ne natežemo oko nečega što nema utemeljenja niti u zakonu, niti u zdravoj pameti..
Eh, vidiš ja sam slobodan i želim zapaliti cigaretu u svojem privatnom prostoru. Time ne trujem nikoga osim sebe i ustav RH mi jamči slobodu kao i slobodu izbora želim li to raditi. I ovakve insinuacije da bi trebalo zabraniti pušenje u privatnom prostoru je direktno narušavanje mojih ustavom zajamčenih sloboda. Sviđalo se to tebi ili ne, ja u svojem privatnom prostoru mogu raditi što želim dok god nije u suprotnosti s zakonom. A pušenje u privatnom prostoru zakonom nije zabranjeno, kao niti na otvorenim javnim površinama. Točka. Da se ne natežemo oko nečega što nema utemeljenja niti u zakonu, niti u zdravoj pameti..
ja kada želim zapaliti travu moram se sakrivati i strahovati od pandura, a samo zato jer je netko to proglasio ilegalnim. pa ako je to ilegalno onda želim da duhan ima isti kriterij. a trava nema ni blizu štetne čimbenike kao duhan, te se negdje čak i propisuje na recept lječnika. zašto pušači duhana mogu usmrditi i zagaditi sve živo, a ja koji zapalim 3 jointa na godinu smatram se kriminalcem? ma zajebi ti to, triba onda isti kriterij za sve i amen. dok sam bio u amsterdamu svidio mi se njihov sistem coffeshopova, tamo pušiš joint a duhan i alkohol su zabranjeni. a konobar ti nesmi poslužit piće tamo di se puši nego ga sam sebi doneseš. e moj sinek, to je prava država.