Windowsi 8.1 za 120 dolara

poruka: 73
|
čitano: 8.410
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Windowsi 8.1 za 120 dolara".
17 godina
odjavljen
Re: Windowsi 8.1 za 120 dolara

Htio bih istovremeno komentirati, biti kratak, ali i završiti raspravu za koju vidim da ne vodi nikuda. Teško je.

Dakle, iz perspektive nekoga kome je posao i planiranje troškova deploymenta nekog IT sustava, tvrdim da je cijena klijentskih (i serverskih) Windowsa visoka. Nije ovdje pitanje opravdavanja pirtaluka, nego operativnih troškova i prilagodbe Microsofta promjenama. Srećom, Ballmer je napokon na putu vani, ali posla još ima dosta. Microsoft još uvijek ima preskupe proizvode u kontekstu korisničkog tržišta kakvo se formiralo od 2010. na ovamo. Proces razvoja i objave su pokušali unaprijediti i rade na tome, no pitanje je kako će se stvar razvijati s obzirom na ozbiljan pad PC tržišta i rast mobilnog.

Mislim da ne razumiješ (kizo još manje) o čemu se radi i što se posljednjih mjeseci događa na tržištu te zašto ja tvrdim da 120 još uvijek nije dovoljno malo za Windowse 8/8.1 i obične konzumente, stoga ne vidim ni kamo vodi naša rasprava, osim u besmislenu prepirku i svađu, što nikome ne koristi. Za bolje razumijevanje rado bih predložio razmotriti situaciju s Valveom, Steamom, Blizzardom, Appleom, Googleom, Ubuntuom, AMD-om, Sonyjem itd. ne nužno tim redoslijedom.

Microsoft nije posve gluh i slijep, napreduje i to se vidi po, prema svemu sudeći fantastičnom, rješenju na Xboxu, ali zasad sporije nego treba. Microsoft bi trebao požuriti rješenja koja su im još u researchu.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

hrx, za boga miloga, math nazi{#} Karikiram: Ubuntu je besplatan, a kvalitetan i time u kontekstu pojednostavljenog sustava vrijednosti, ograničenog na varijable korisne za argument, "beskonačno bolji" od Windowsa.

Eh, da je bar više math nazija, a manje grammar nazija ... {#}  Jezik je podatan, podložan promjenama, dok je matematika čvrsto temeljena na aksiomima. Nemam ništa protiv da netko piše Evropa ili Europa, ali kada se dijelovi matematike, fizike ili neke druge tvrde znanosti koriste na krivi način ili bi netko mogao pogrešno uhvatiti neki koncept ... Nula je poseban broj u matematici, kojeg ne treba olako shvaćati. Preporučam knjigu Charlesa Seifea "Nula: biografija opasne ideje", u kojem se nalazi matematički dokaz da je Winston Churchill zapravo bio mrkva. {#}

On topic - koristim Linux kroz različite distribucije još od '98., a Ubuntu od '07. (Kubuntu dok je dolazio s KDE3, kasnije Ubuntu) i moram priznati da je kvaliteta Ubuntua podosta pala u zadnje dvije godine, te bi trebali poraditi na kontroli kvalitete. 12.04 je kvalitetna verzija, što je očekivano od LTS izdanja, ali ostale verzije nisu na razini koja se očekuje. Prvenstveno je to problem Canonicalove filozofije da ubacuju komponente koje nisu gotove (ili dovoljno testirane) u među-LTS izdanja, što je postalo dosta izraženo od kada je počeo razvoj Unityja i ostalog softvera kojeg Canonical razvija. Sa druge strane, zadnje verzije Kubuntua i Xubuntua su kvalitetnije nego ikad prije i nemam rezerve preporučiti ih zainteresiranima, što nije slučaj s Ubuntuom. Dodatno, niti jednu distribuciju ne smatram beskonačno boljom od Windowsa, budući da različiti korisnici imaju različite potrebe. Npr. igračima su Windowsi bolji od bilo koje distribucije Linuxa, jednostavno zato što je količina i kvaliteta igara za Windowse znatno veća. Iako se Newell zalaže da se to promijeni (i nadam se da hoće), u ovom se trenutku to ne čini vrlo vjerojatnim.

ihush kaže...
(...) trenutna cijena u našim trgovinama OEMa 900-1000kn. Retail 1.600+, 2200+... ili trenutna cijena 8pro279$ ili 119$-home i 199$ pro, tako da je 120$ normalna cijena (i niža nego što je uobičajena za naše trgovine). Jednaka dosadašnjim cijenama uz koriekciju 119$ =  navedenih 120$. Provjeri store cijene. (...)

U ADM-u, System Builder verzija Win8 košta 850 kn, a Win8 Pro 1250 kn. Oduzmemo li PDV i pretvorimo iznos u dolare, Win8 dođe 121 dolar, a Win8 Pro 178 dolara (zanimljivo, ispod nazivne od 199 dolara). U odnosu na Retail verziju sedmice (koje su zaista bile previsoke), ovo su vrlo dobre cijene, ali mislim da bi za naše prilike maloprodajne cijene trebale biti barem 200 niže. Kupi li netko računalo za surfanje internetom i obradu teksta za 2500 kn (HP Pro 3500 u ADM-u), 850 kn za OS je prilična stavka, više od trećine vrijednosti računala, tako da je velika vjerojatnost da će se kupac odlučiti na piratsku verziju. 600-650 kuna ($90 bez poreza) izgleda znatno podnošljivije za naše prilike.

Ne očekujem da će MS davati softver (ipak im je glavni poslovni model prodaja softvera) ili ga prodavati po 20 dolara kao Apple, ali mišljenja sam da bi OS trebao biti ili besplatan (kod kojeg se poslovni model temelji na npr. prodaji teh. podrške ili freemium modelu) ili se prodavati uz pristupačnu cijenu, budući da je hardver neupotrebljiv bez OS-a. Primjerice, da Windowsi u Hrvatskoj koštaju 350 kn (50 dolara bez poreza), mislim da bi većina kupila Windowse bez previše premišljanja.

EDIT: Slažem se s Tončijevim gornjim postom. Prvi odlomak pogotovo vrijedi u mobilnom svijetu (smartphonei i tableti) - pokazalo se da MS-ov poslovni model kojeg primjenjuje na desktop tržištu (partneri proizvode uređaje, a MS im prodaje OS) nije pogodan za mobilno tržište.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.9.2013 16:11 (hrx).
17 godina
odjavljen

Kao aktivni korisnik matiše i ljubitelj, slažem se. :P No, ne slažem se da je gramatika manje bitna.

Inače, za situaciju (veći dio) gdje aplikacija X mora raditi i gdje trebaš uredski paket, Windowsi ne pružaju ništa vrijedno $120 dolara sve dok god aplikacija X postoji za besplatni OS. Za igre, Windowsi su još uvijek zakon, ali polako...

18 godina

Znaci slazemo se ja sam u pravu :) , placate cugu a kad linux bude u stanju vrtit igre onda doma nitko normalan ne bude imal Windoze.

Dosta glupiranja za danas, idem s posla i sretan sam zbog toga.
Cheers

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.9.2013 17:15 (NEW_MAN).
17 godina
odjavljen

Linux vrti igre i to velik broj. Pitanje je samo želje izdavača. ;) Sve igre koje rade na PS3, relativno se lako portaju na Mac i Linux. :)

17 godina
Tonči kaže...

Htio bih istovremeno komentirati, biti kratak..

-i tako me editor opametio... (podugačak postić).

... Što reč nego, do iduće prilike...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Ako se ovo Tončijevo ostvari, prije će MacOS propasti jer je svakako u kompletu skuplji nego identična konfiguracija s Win7/8, i sve će ih poraziti Linux koji će imati Pentium D na 2GHz i 2GB RAMa, jer je nešto jeftiniji od high-end konfiguracija.

Daklem*, onaj tko kupuje Windowse ili Android ili iPhone zna točno zašto ga kupuje i da li to vrijedi tih novaca. Tako, nakon isprobanih Linuxa, platio bih novce i imao OS s kojime mogu biti većinom produktivan i malo se zabaviti.

iPhone se kupuje po inerciji iz 2007., pa šta. Samsung ga je već dobrano prešao na dosta polja. Ali neka malo... {#}

* - namjerno napravljena gramatiča pogreška

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 1 hvala 0
17 godina
odjavljen

Baš i nije: pogledaj cijene WinRT Win8 tableta i iPad kao konkurenciju. To su realne cijene. Govorimo o konzumentskom tržištu, jer Apple baš i nema neku stvarnu serversku stranu.

Inače, Samsung je "teoretski" prešao Apple, ali to je manje-više nebitno, jer niti tko ima ikakve koristi od 1080p ekrana na mobitelu niti od 8 jezgara. To jednostavno nema smisla još uvijek. :)

12 godina
protjeran

Tonči - Windowsi su još uvijek zakon, ali polako...

Ali polako... 2100. će biti godina GNU/Linux desktopa. {#}

Tonči - Linux vrti igre i to velik broj

Pod velik broj računaš sve one silne igre dostupne po repozitorijima ali nisu to AAA naslovi. Wine? Ne hvala.
Loki Software se pojavio u krivo vrijeme i propao, tek pojavom Steama se situacija popravlja u pogledu gaminga na GNU/Linuxu.

Tonči - Pitanje je samo želje izdavača

I developera, ne mogu svi biti John Carmack.

http://braid-game.com/news/2008/08/misc-linux-questions/

http://www.develop-online.net/news/43175/Jonathan-Blow-criticizes-Linux-dev-tools

Windows has problems but lack of decent IDEs holds open source platform back, says Braid developer
Linux as a games platform is being held back by chronic shortcomings with IDEs and debuggers, says Braid developer Jonathan Blow.
The award-winning developer of the time-bending platformer has tried Linux development in the past, but said he found the experience frustrating.
"The main reason is that debugging is terrible on Linux. gdb is just bad to use, and all these IDEs that try to interface with gdb to "improve" it do it badly (mainly because gdb itself is not good at being interfaced with)," wrote Blow in a post on Ycombinator.
"Someone needs to nuke this site from orbit and build a new debugger from scratch, and provide a library-style API that IDEs can use to inspect executables in rich and subtle ways."
While some offered a defence of the GNU Project Debugger (GDB), the majority of responses spoke of similar issues when trying to break away from a Windows-centric developer environment.
"Productivity is crucial," continued Blow.
"If the lack of a reasonable debugging environment costs me even five per cent of my productivity, that is too much, because games take so much work to make. At the end of a project, I just don't have five per cent effort left any more."
With Valve now offering Steam for Linux users, there may be more financial incentive to provide native professional-quality development tools, but this will take time and money that many developers can't afford.
But many developers feel they have more incentive to move away from Windows, and this could begin to turn the tide.
"That said, Windows / Visual Studio is, itself, not particularly great," said Blow.
"There are lots of problems, and if someone who really understood what large-program developers really care about were to step in and develop a new system on Linux, it could be really appealing. But the problem is that this is largely about (a) user experience, and (b) getting a large number of serious technical details bang-on correct, both of which are weak spots of the open-source community."
One of these technical details is the lack of an audio standard on Linux.
Blow points out that issues with OpenGL are now a "red herring", but so long as sound remains a problem, Linux is going to pose problems for serious game development.

"I would be very happy to switch to an open-source operating system," concluded Blow.
"I really dislike what Microsoft does, especially what they are doing now with Windows 8. But today, the cost of switching to Linux is too high. I have a lot of things to do with the number of years of life I have remaining, and I can't afford to cut 20% off the number of years in my life."

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.9.2013 11:55 (user2013).

1 0 hvala 1
17 godina
odjavljen

Hehe, usere, da. Inače, mislim na OpenGL kao platformu koja je osnova za mnogo AAA naslova, počevši od Blizzardovih na dalje. Dakle, problem je onaj dio portanja koji je neisplativ. Stvari se tu mijenjaju.

Da, nažalost, nisu svi Carmack. :) Tekst koji si kopirao je dosta dobar i točan, da.

14 godina
neaktivan

Citam i ne mogu da vjerujem do kuda ide ova rasprava. Linux i Apple Os o cemu vi to. Ne vidim da naslov uopce spominje ta dva Os-a. Dajte malo imajte obzira prema onima koji obozavaju Microsoft i njegove proizvode jer tko nekoga tjera da kupuje nesto ako mu je preskupo.

Mislim da cijena odgovara proizvodu samo 120 USD, pa odlicno.

"Just A Dream ".
Moj PC  
2 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jel se ta cijena od 120 dolara odnosi na windows 8.1 RETAIL???

0 0 hvala 0
18 godina
odjavljen
zeroname kaže...

Jel se ta cijena od 120 dolara odnosi na windows 8.1 RETAIL???

Da:

"Za razliku od Windowsa 8, verzija 8.1 će dolaziti u punoj verziji, što će povećati fleksibilnost za korištenje u virtualnim okruženjima ili primjerice na drugoj particiji diska"

Freak Show Inc.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice