Windowsi 7 smrt za baterije

poruka: 72
|
čitano: 12.221
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Windowsi 7 smrt za baterije".
16 godina
neaktivan
RE: Windowsi 7 smrt za baterije

Za očekivati je da Win7 troši više energije, ali mislim da je ova priča napuhana, pogotovo jer se ne radi o punokrvnim laptopima.

Na hardware-u koji je na margini ugodnog rada, svako dodatno opterećenje od strane OS-a se bolje 'osjeti'. Recimo, 1GB rama je minimum za Win7, a za XP je to mnogo.

Za očekivati je da će 7-ica intezivnije koristi page file i tako zbog diska trošiti više energije.

17 godina
odjavljen

Ovo je vjerojatno prvi put da branim neki Windows :-)

7-ica ima napredniji power management i više opcija koje troše više energije, ali isto tako se te opcije mogu ugasiti, power management poštelat kako korisniku paše.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

1 0 hvala 0
17 godina
Tale kaže...

ako pogasite sve te puste 3d sheme dobit cete 30 min do sat ;)

a dobit ćete i win xp.

15 godina
neaktivan

Jao dugo čitam Bugov forum i svaki dan me iznenade biseri na ovom forumu... 

Ajd si malo razmislite neke stvari 1. kolko ti auto troši kad se normalno voziš a koliko kad ga ganjaš

2. koliko se procesa vrti više zbog aera i ostalih graf. noviteta na 7-ici, a koliko ih ima na xp-u

3. želite brzi OS koji bolje izgleda,brže radi,troši malo struje i ne traži nikakve resurse

Zaključak: ajme...

pacijenti su svugdje oko nas...

2 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Hipotetsko razmišljanje:

Da li staviti na kompjuter Win 7 i MS Office (kupljeno naravno, jer nećemo biti lopovi...)?

Ili da dodam drugi SSD disk na kojemu ću staviti samo OS i programe, dok ću na HD-u držati podatke?

Ali kako da podnosim MINT distribuciju (neki Ubuntu derivat) i OpenOffice, kada bez Microsofta je život nemoguć?

Šta mi je lakše, ispitati koji mi je video editor bolji: Cinelerra, Kino, Lives, ili tražiti crackove za sličan software na windowsima?

Učiti Gimp ili raditi sa Photoshop-om?

Da, Win 7 je bolji OS u isisavanju vašeg novčanika, ili u pretvaranju korisničke populacije u lopove.

Ovaj će se svijet promjeniti onog dana, kada će vlast doći pregledati svačiji kompjuter i početi sprovoditi zakone (za instalaciju ilegalnog softvera se po zakonu RH može dobiti do 3 godine zatvora, srećom samo na papiru za sada).

Francuzi su 'dobri'... Isključiti internet pristup 'lopovima'.

Sredit će nas oni, bez brige...

Ali sredit će njih i Linux! Nisu toga još toliko svjesni...

Tada će biti drago slušati o njemu, zar ne?

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html

0 0 hvala 0
17 godina
Ogy kaže...

Jao dugo čitam Bugov forum i svaki dan me iznenade biseri na ovom forumu...

Ajd si malo razmislite neke stvari 1. kolko ti auto troši kad se normalno voziš a koliko kad ga ganjaš

2. koliko se procesa vrti više zbog aera i ostalih graf. noviteta na 7-ici, a koliko ih ima na xp-u

3. želite brzi OS koji bolje izgleda,brže radi,troši malo struje i ne traži nikakve resurse

Zaključak: ajme...

A baš ajme. Auta prije 15 godina su više trošila nego ova danas. A ova danas su brža, udobnija, sigurnija, ljepša,...

17 godina
odjavljen

Ne stoji ti baš usporedba.

Hardware je taj koji daje performanse po watt-u, a OS je taj koji traži onoliko performansi koliko daje kroz izgled i brzinu. 7-ica nudi veći raspon izbora performansi i izgleda, a u skaldu s odabranim stupnjem je i potrošnja.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ah da, zaboravih...

Dolaze novije, sigurnije baterije, bežična punjenja, ekrani koji manje troše (OLED), SSD-ovi koji će istisnuti klasične diskove.

Ova će rasprava tada biti besmislena...

Nije problem što Windows 7 malo više troši bateriju, problem je što on košta, iako je korisnik već platio operativni sustav Microsoftu.

Ah, da, softver se samo iznajmljuje na korištenje, a mi trebamo svaku novu verziju iznova iznajmiti od Microsofta.

Hvala lijepa, ja ću radije iznajmiti Linux besplatno.

Čak i Google daje besplatno Office uslugu. Njihov ugrađeni translator na druge jezike mi je vrlo interesantan.

Sve dok ljudi ne shvate da se sloboda ne kupuje, već daje besplatno, Microsoftu će dobro ići...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

sve što nešto košta nešto i vrijedi...Namigiva

dok besplatno većinom nije tolko kvalitetno i user friendly, ne vrijedi uvijek, al većinom da...i to ne znaći da autor freeware-a nezna ili ne valja nego jednostavno nema resurse 

kao velike korporacije...

@MrBlc: pročitaj još jednom što sam napisao i onda pročitaj što si ti napisao..Namigiva

pacijenti su svugdje oko nas...
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.11.2009 9:56 (Ogy).
15 godina
neaktivan

Meni je logično da i software košta, isto kao i hardware kojeg si platio i na kojem vrtiš windowse, linux ili što već. 

To što pričaš o isisavanju novčanika.. ne stoji. Windowsi 7 su nekih 1000 kn. Jel to stvarno toliko puno da ćemo se sad zgražati?

Ima hrpetina besplatnih programa i za windowse, i za tvoj video editing. Ako već i nema, a iz nekoh razloga ipak imaš windowse, instaliraj virtualku s linuxom pa vrti što te volja na njoj.

17 godina

Ništa novo, ništa čudno. Svi dosadašnji testovi su uglavnom bili MS (plaćeni). Dobra reklama = dobar proizvod = hype kod korisnika = uspješno prodan proizvod. Bravo MS! :)

Malo je bedasta rasprava gdje traje duže baterija, ali da su mogli napraviti neki okrljašteni profil za netbooke i laptope, mogli su, ali nisu, niti neće, jer ih je briga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
zbuzanic kaže...

Ništa novo, ništa čudno. Svi dosadašnji testovi su uglavnom bili MS (plaćeni). Dobra reklama = dobar proizvod = hype kod korisnika = uspješno prodan proizvod. Bravo MS! :)

Malo je bedasta rasprava gdje traje duže baterija, ali da su mogli napraviti neki okrljašteni profil za netbooke i laptope, mogli su, ali nisu, niti neće, jer ih je briga.

Saće to preko Windows Update-a ako se digne dovoljna buka... neće si valjda dopustiti da WinXP pregazi i Win7 kao Vistu... ili da ljudi shvate da Win7 nije baš puno drugačiji od Viste, a toliko su se trudili da sve uvjere da nije tako.

17 godina
protjeran

Mislim da je bolje da se novac koji se potrošio za NT 5.0, 5.1, ... mogao bolje upotrijebiti. Kako vas motaju sa nazivom XP, Vista, Win 7...

Ta sve njih mjenja jedan dodatak na linuxu, koji se zove Wine.

Ne bi li bilo bolje dati taj novac kao donaciju za razvoj Linuxa?

A da ne govorimo o Office 2000, XP, 2003, 2007...

Kao donaciju za razvoj OpenOffice-a?

Ili kao donaciju da Wine i Mono projekt zatvore usta onima koji kažu da nešto ne radi na Linux-u?

Ali od čega bi pirati onda živjeli? Ili bi možda prestali probijati tuđe kodove i počeli programirati za razvoj koji vodi u svijet budućnosti.

Poštujem iskrenost onih koji su stvarno kupili svaki program koji koriste, od OS-a, Offica itd.

Mnogi će reći: "Ja sam pošten!", a na svom će kompjuteru imati oko 20 000 $ ukradenog softvera.

I pljuvati po Linux-u i programerima koji rade za bolje sutra cijeloga svijeta.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Joj daj, molim te, za bolje sutra cijelog svijeta? Za malo sutra.

Ti kao daješ donacije za Linux, OpenOffice i Mono?

Ja ne pljujem po Linuxu (iako se grozim OS-a kojem ja mogu prekompajlirat jezgru), ali šta se stalno petljate u Windowse i Microsoft? Nekima je bolji Linux, nekima Windows, i ok. Ali ovo tvoje... da novac rađe dajem nekom programeru koji je odlučio raditi besplatan OS. Ko mu kriv.

Uostalom, da sutra nestanu Microsoft i Windowsi, Linux više ne bi bio besplatan. Ovako ti tvoji programeri "altruisti" moraju imati bar nešto da privuku korisnike.

17 godina

Ja nisam primjetio neku razliku između viste,7 i xp-a. Jedan te isti vrag u drugom pakiranju, previše su slična ta tri sustava bar meni.

Recimo da isključe aero baterija bi više trajala.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Slicno je ko sa vistom....Nema se sta tu cudit...

17 godina
neaktivan

S obzirom da nema smisla ići uzvodno, ići ću nizvodno i sijelu stvar okrenuti u korist mojeg zaključka: Kada baterija traje kraće, ima više vremena za mrzlo pivo (dok se puni lap)

Dolje Matija Gubc
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Nema neke velike razlike između Win2000, WinXP, WinViste ili Win7. Sve je to ista serija NT 5.x.

Malo ušminkaš dodatke (IE, WindowsMedia...), malo popraviš interface (dodaš prozirnost...), malo razviješ .NET, i sve omotaš u noviji celofan, te prodaš to onima kojima si isto već prodao (ups, iznajmio), malo razviješ DirectX...

A zašto baterije gutaju više?

Pa zato što treba instalirati nove alate protiv piratstva, koji će te uredno upozoriti da ste "žrtva softverskog kriminala" i nakon toga isključiti mnoge vitalne stvari. Itd...

Ako se hardware nije promjenio, zašto kompjuter troši više?

Ima više točkica za ispisati na ekran?

Ili ga grafička kartica sa svojim procesorima, koji su izmišljeni između ostalog da rasterete glavni procesor, sada više opterećuje?

Samo slijepci ne vide zašto neki OS troši više...

I još ga zovu boljim od prethodnika, jer guta više RAM pločica, troši više GBy hard diska samo za osnovni rad itd.

Ali, kompenzirat će to proizvođači hardvera... Malo više jezgri procesora, malo više RAM-a, malo brži diskovi...

0 1 hvala 0
17 godina
branko kaže...

Mislim da je bolje da se novac koji se potrošio za NT 5.0, 5.1, ... mogao bolje upotrijebiti. Kako vas motaju sa nazivom XP, Vista, Win 7...

Ta sve njih mjenja jedan dodatak na linuxu, koji se zove Wine.

Ne bi li bilo bolje dati taj novac kao donaciju za razvoj Linuxa?

A da ne govorimo o Office 2000, XP, 2003, 2007...

Kao donaciju za razvoj OpenOffice-a?

Ili kao donaciju da Wine i Mono projekt zatvore usta onima koji kažu da nešto ne radi na Linux-u?

Ali od čega bi pirati onda živjeli? Ili bi možda prestali probijati tuđe kodove i počeli programirati za razvoj koji vodi u svijet budućnosti.

Poštujem iskrenost onih koji su stvarno kupili svaki program koji koriste, od OS-a, Offica itd.

Mnogi će reći: "Ja sam pošten!", a na svom će kompjuteru imati oko 20 000 $ ukradenog softvera.

I pljuvati po Linux-u i programerima koji rade za bolje sutra cijeloga svijeta.

al ga pretjeruješ .... i ja koristim linux, al ne idem okolo vikat da programeri koji rade u redhatu, ibm-u, novellu, canonicalu ... rade za bolje sutra cijelog svijeta. oni to rade za bolje sutra svojih obitelji, jer dobiju plaću na kraju mjeseca. nemoj da ispadnemo dosadni kao jehovi svjedoci ili ne daj bože mac useri.  ne rade svi win programi pod wineom, zapravo ne radi velika većina. nelicenciranog softvera se može imati iako koristiš i linux... imaš linux a na drugoj particiji 50Gb divx filmova.

ako ćemo bit iskreni, naslov je senzacionalistički da bi privukao što više klikova. treba sačekati još neka testiranja da bi se ova tvrdnja uistinu potvrdila

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
17 godina
protjeran

Možda i pretjerujem, ali zašto dopustiti da se šire laži?

Meni nije niti čudno da više troši, kada je ovoliko brz:

http://www.tuxradar.com/content/vista-windows-7-ubuntu-904-and-910-boot-speed-comparison

Još mogu shvatiti kada netko kaže: "Više volim windowse!", ali kada netko kaže da su windowsi bolji...

Tada zapale programera u meni!

U čemu su bolji?

Da li možda bolje pokreću linux programe na sebi, nego što linux pokreće njihove?

Da li MS Office bolje otvara datoteke, koje nisu matični format, od OpenOffice-a?

A da je windows marketing bolji, to svi znaju!

Primjer 'boljeg' se može vidjeti na driverima za Creative zvučne kartice.

I kada su programeri iz Creative shvatili da ne mogu držati kvalitetu na linuxu, otvorili su drivere i dali ih linux zajednici na razvoj.

Ali zato M-audio kartice rade kao sat na linuxu, i to u real-time modu kernela, svih 8x8 kanala na 24 bita.

Šta uopće znači bolje u nekom OS-u?

Da se višekanalni audio zvuk može normalno snimati na windowsima, ne bi se koristio Mac ili Linux.

I takva je priča sa mnogim stvarima na windowsima, ali i ja sam umoran od tih prepirki...

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.11.2009 14:20 (branko).

0 2 hvala 0
15 godina
neaktivan

E najbolje je dok krene priča sa driverima. Da bar izmisle nešto što se da utaknut u PCI slot ali za što je nemoguće napisati driver za bilo koji OS. Onda bi i Windowsi i Linux i Mac... bili sranje.

Ko da je sad proizvođač OS-a kriv što ne radi neka kartica.

I baš je pravo mjerilo boljeg to što se neki OS bootnuo sekundu prije od drugog.

3 0 hvala 0
17 godina

Na ovo sam morao reagirati: ne NIJE NORMALNO da noviji OS troši više i da baterija traje kraće!! To što nas je MS navikao na to je potpuno jedna druga stvar.

Svi valjda znaju instalacijske ekrane od 95-ice naovamo o "vaši mnovim vindouzima koji su brži, bolji, jači, sigurniji". Čak su se i u MS-u opametili i maknuli te glupe ekrane na instalacijama viste i 7.

17 godina
ratatui kaže...

Kao prvo, Windowsi 7 nisu samo ispolirana Vista. Kao drugo normalno je da noviji operacijski sustavi troše više resursa od starijih, i da baterija traje kraće. Najbolje da svi na laptope stavimo Win98 ili DOS.

Na ovo sam mislio, sori

15 godina
neaktivan

hmm... gle, noviji op. sustavi imaju brdo toga novoga što se vrti, a što nije postojalo na starim os-ovima. Ne znam, indexing service, discovery itd. Sedmica ima valjda duplo više servisa od XP-a. Pa je zato normalno da se baterija brže potroši. Ako se oni pogase, nema razloga da potrošnja bude veća od XP-a.

Na to sam mislio, da je to normalno.

0 0 hvala 0
17 godina
baaab kaže...
Alfredo nr.2 kaže...

Ja imam netbook koji cesto koristim pri putovanjima i jako mi je bitno koliko traje baterija, stoga za mene je problem ako na win 7 baterija traje krece; sad kad znam da traje manje, necu ih instalirati. Isto tako ne bi bilo rasprave da ms ne misli ugasiti xp-e. u tome je stvar. kupio sam netbook sa xpeom koji mi sluzi za putovanja. sedmica trosi vise resursa i baterija slabije traje a ja cu jednom morati prijeci na 7-icu sto automatski znaci losiju stvar za mene ako mislim ostati na windowsima. to pokazuje da sam napravio los potez samim kupovanjem netbooks xpeom. mislim da je logika jasna i zasto se ljudi bune i zasto ovi testovi i kritike na racun slabijeg trajanja baterije su dobro dosli.

sada se mogu javiti oni koji tvrde kako tehnologija ide naprijed i kako treba slijediti tehnologiju. ja nemam nista protiv da ide naprijed ali imam protiv toga da me se tjera da funkcionalan i zdrav proizvod moram zamjeniti novijim samo zato jer xp-e nece imati jos dugo podrsku. vjerovatno cu prijeci tada na linux, no vjerujem da sam bio jasan.

cijela ta igra je cista kapitalisticka pljacka i drago mi je sto se ljudi bore protiv toga umjesto da je prihvacaju zdravo za gotovo.

sorry lega, ali laprdaš bez veze...bla bla truć truć ser ser kenj kenj...kao i većina postova sa sličnom tematikom...

na netbooku sam dobio linux...i trajao je ravno 15 minuta...presudno je bilo...pustio sam mjuzu...i kad sam ugasio player...mjuza je i dalje svirala...a o grafici ne želim potrošiti ni riječi...toliko nešto ružno nisam vidio od win95 i OS/2 warp-a...toliko o linuxu...

stavio sam gore xp...poslije 4,5 sata sam ga sam ugasio...nisam mogao dočekati da se baterija isprazni...tako da iskreno i ne znam koliko traje baterija na xp-u...

stavio sam gore i vistu...jedini razlog što sam je maknuo je bilo...malo sam se zaigrao...pa instalirao i sql server i visual studio...ipak netbook nije za to...

na sedmici slična priča kao i sa xp-om...baterija traje minimum 4.5 sata...i još je nisam potrošio do kraja...

postoje opcije u power option's-u...treba malo pogledati...i podesiti na optimum...ali ne...svi bi htjeli da bude cool...fensišmensi...a da troši manje nego xp...kako da ne...

a spike tipa kapitalisti, revolucija i ostalo...možeš si ti i ostali zakačiti mačku o rep...

nije sramota ne znati...sramotno je pametovati a nemati pojma...

drago mi je da si shvatio poantu mog posta.

''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
16 godina
neaktivan
branko kaže...

Možda i pretjerujem, ali zašto dopustiti da se šire laži?

Meni nije niti čudno da više troši, kada je ovoliko brz:

http://www.tuxradar.com/content/vista-windows-7-ubuntu-904-and-910-boot-speed-comparison

Još mogu shvatiti kada netko kaže: "Više volim windowse!", ali kada netko kaže da su windowsi bolji...

Tada zapale programera u meni!

U čemu su bolji?

Ok ,zakleti si pingvin i imaš svoj stav i poštujem ga ,ali ...

Interesantno - boot OS-ova na mojoj kanti : Vista 42 sec. - 75 Firefox, Sedmica - 28 sec. - 40 Firefox ,Ubuntu 9.10 - 31 sec. - 42 Firefox.

Konfiguracija je ASUS P5Q3 MBO ,C2Q 6600 CPU ,8 GB Corsair DDR3 ,diskovi su WD Caviar black.

Svi OS-ovi su također 64 bitni ko u filmiću.

Dakle ,kod mene je Sedmica najbrža ,suprotno onoj u filmu. Shvati da jako puno toga utječe na boot i svaki je PC drugačiji.

A uostalom ,Tux stranica ,kaj se drugo moglo i očekivat!!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.11.2009 22:08 (kizo2703).
17 godina
kizo2703 kaže...

Ok ,zakleti si pingvin i imaš svoj stav i poštujem ga ,ali ...

Interesantno - boot OS-ova na mojoj kanti : Vista 42 sec. - 75 Firefox, Sedmica - 28 sec. - 40 Firefox ,Ubuntu 9.10 - 31 sec. - 42 Firefox.

Konfiguracija je ASUS P5Q3 MBO ,C2Q 6600 CPU ,8 GB Corsair DDR3 ,diskovi su WD Caviar black.

Svi OS-ovi su također 64 bitni ko u filmiću.

Dakle ,kod mene je Sedmica najbrža ,suprotno onoj u filmu. Shvati da jako puno toga utječe na boot i svaki je PC drugačiji.

A uostalom ,Tux stranica ,kaj se drugo moglo i očekivat!!

brzi boot OS-jeste dobra stvar na netboocima, ali nikako mi nije neka znacajka da je jedan OS bolji od drugog prema brzini bootanja. prije bi zelio OS (a i imam ga) kojeg ne moram bootat vise od jednom mjesecno. s windowsima to ne mogu dobit, jer nakon dosta istalacija softwarea potreban je restart

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

brzi boot OS-jeste dobra stvar na netboocima, ali nikako mi nije neka znacajka da je jedan OS bolji od drugog prema brzini bootanja. prije bi zelio OS (a i imam ga) kojeg ne moram bootat vise od jednom mjesecno. s windowsima to ne mogu dobit, jer nakon dosta istalacija softwarea potreban je restart

Upravo to je i poanta moje usporedbe - bootanje je najmanje bitna stavka!!

I ja sad imam OS (Sedmica) koji se boota jedino kad prelazim u drugi (Ubuntu). Od instalacije RTM verzije Sedmice prije dva mjeseca ,samo sam dva puta moral napravit restart zbog softvera.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.11.2009 0:33 (kizo2703).
17 godina

Jao Galiću širiš paniku ovakvima kao Alfredu, sad jadan zali svaku lipu viska datu za taj glupi laptop jerbo mu ocito za posao nuzno trebaju novi ulickani windowsi i to ultimate inacica, inace propada valjda posao. Pretpostavljam da je aplikacija tako esencijalne bitnosti notepad a i v-a-lj-d-a bolje radi uz aero -.-

No nije to bitno.

Nego Galiću ti bi ka oni u 24 sata : "Epidemijska svinjska gripa u samom centru grada!" dok je zapravo odredeni endemski primjerak starceka kasljucnuo ocesavsi uzgred novinara uz jedva cujno "..svinjska.." psujuci pritom naravno nenahranjene svinje doma. :P

"

Kevin C. Tofel, jkOnTheRun — 7:45 AM on October 29, 2009

Scott, you should be confused by what I said — because you’re absolutely right! This is what I get for multitasking during a World Series game! I was looking so hard for a variable that I didn’t think to see if it made sense. Your point leads me to believe that HG is right. Aero is surely hurting battery life, which we already knew from Vista. I’m suspecting more and more (as Brad does) that the 1008HA battery test results between XP and Win 7 are incorrect. Thanks for your point and I promise not to write during any future World Series games.

"

Pokolebao se malo prebrzo nakon testa jeli ? :P

A njegovim podacima , jelte, su naravno baratala i ona dva dodatno navedena linka s testovima. I prozivaju ga kao mesiju " eto na i onaj je rekao da ne-valja, odite si pogledat (konji nevjerni)" kad netko grakne da kaaaaak su tooo testiraliiii. :)

Ma bla, ukratko spominju se sve vise driveri kao problem koji napokon dolaze od proizvodaca kakvih laptopa/netbookova i inih izroda tate tipicnogSivogPChardwarea.

Al u biti, skrenulo je sve ovo sa dibidusima u linux i windowse (linuxas kao strucnjak za kritiku windowsa vs windowsas piratlija) pa zapravo..odo' ja gledat onu drugu kutiju. tv. Jolly :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

15 minuta upoznavanja sa Linux-om i sve ti je bilo jasno strašno!!!Izlanuo se

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice