Windows XP opet u padu

poruka: 38
|
čitano: 4.342
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Windows XP opet u padu".
16 godina
neaktivan
Re: Windows XP opet u padu
Vojkovic kaže...

Iskreno, ja baš i ne znam argumente kojima bih uvjerio upravu kakve firme da s XP-a pređe na novi OS, kupi tih par stotina licenci i plati tehničara koji će par mjeseci raditi update OS-a. Slično je i s većinom privatnih korisnika.

Evo gledam - Windows 7 Ultimate Retail u Hrvatskoj je nešto sitno preko 2500 kuna. Treba to opravdati.

žalosno je ako ne možeš jednoj firmi/upravi istaknuti prednosti povećane produktivnosti, sigurnosti, mobilnosti....a s druge strane jako malo privatnih korisnika ima ralnu potrebu za ultimate verzijom (a home premium dođe manje od 1000kn) a za firme koje kupuju retail verzije nemam komentara

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2012 22:00 (cekpi).
17 godina
Solo kaže...

Ta racunala su ZMAJEVI za vecinu potreba koja prosecna firma moze imati. Proguglaj koji je to hardware. Jedna stamparija moze napraviti prelom na PIII za 500MB memorije na Win 2k i Acrobat 5.

Da ne pricam o firmama kojima je tekst i ispis teksta jedina potreba.

Sta ce njima grafa i OS koji moze da pokrene BF3?

Ocito da sam uvijek radio u nekim nadprosjecnim firmama, u kojima su vecna radila sa nekim CAD ili developreskim alatima kojima ne samo da novi hw povecava produktivnost, nego je cesto bio i nuzan jer je na starom hardware-u stvar bila neupotrebljiva. Eh da, bilo je i slucajeva gdje se kao stedilo, pa su se tajnicama davala starija racunala pa je svako malo: "cekam 5 minuta da se otvori word dokument", "blokira mi se ovo"... itd... {#}

Cudna je to neka racunica u nasim tvrtkama, na radniku se godisnje trosi jedno 50000kn (to je neto od mizernih 3000kn, ako uopce netko radi na racunalu za taj iznos), pa do vise od 240000kn (placa od 10000kn), a tesko je dati 5000kn za racunalo svakih 5 godina da mu olaksa i ubrza rad... {#}

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2012 21:58 (SupremeCommander).
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

pa je svako malo: "cekam 5 minuta da se otvori word dokument", "blokira mi se ovo"... itd... {#}

Ovo je nemoguc scenarij na stroju star 5+ godina. Do, recimo, 10. Ovo je moguce na stroju preko 15 godina.

Nije stvar koji je os moderniji pa onda automatski i produktivniji. Takvo nesto je zabluda. Ta ista tajnica se onda pogubi na novom OSu i novim funkcijama i tako u krug.

Firme ne menjaju OS jer je ovaj "zastareo". Takvo nesto je nemoguce u svakodnevnim potrebama jedne tajnice jer je to ciklus koji se ponavlja i njoj je apsolutno svejedno koji je OS. Njoj treba Word i kraj.

I opet: "zastareo" OS NE POSTOJI.

Windows 3.1 radi savrseno na stroju koji je bio namenjen za Windows 3.1 i sa programima koji su bili napisani za tu verziju. Cak radi i mreza na tom OSu ako umes da je nastelas.

Windows XP radi savrseno za potrebe koje ljudi obicno imaju i zato je besmisleno silovati ih da predju na neki OS koji im u biti i ne treba.

To mi lici kao da nekoga saljes na plasticnu operaciju jer ti mislis da treba lepse/drugacije izgledati, kao sto danas svi izgledaju. To radi propaganda.

[/sarcasm]

16 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
Vista je izasla 2007., sada je 2012. Za racunala starija od 2007. nema puno smisla raditi upgrade na Win7, jer je i upitno da li imaju dovoljno dobar hardware.

Ali kakve su to firme koje imaju 5+ godina stara racunala? Sto ljudi rade sa tim zastarjelim racunalima?

I reci da je cijena windowsa 2500kn je isto kao i sto je cijena iPhone-a 8000kn...  {#} (nitko normalan ne placa tu cijenu)

A što to fali 5 godina starom računalu u prosječnom uredskom okruženju? Nova računala trebaju grafičarima i sličnoj ekipi, za prosječan uredski rad sve proizvedeno zadnjih 7-8 godina je dobro, ako ima dovoljno radne memorije. Mijenja se kada se pokvari...

Cijena korporativnih licenci je istina niža, ali računaj da tehničar košta cca. 200 kuna/sat, da će ti korisnik biti najmanje par sati bez računala (znači ni on ne može raditi svoj posao), da će možda još 2-3 dana trebati podešavati postavke. I onda - čemu sve to? Troškovi kada se sve skupa uračuna - 2-3.000 kuna po korisniku. Još ako imaš kakve izdvojene poslovne jedinice, od Županje do Komiže, eto veselja.

16 godina
neaktivan
cekpi kaže...
 žalosno je ako ne možeš jednoj firmi/upravi istaknuti prednosti povećane produktivnosti, sigurnosti, mobilnosti....a s druge strane jako malo privatnih korisnika ima ralnu potrebu za ultimate verzijom (a home premium dođe manje od 1000kn) a za firme koje kupuju retail verzije nemam komentara

Pa, to se vrlo jednostavno riješi - odeš na HitroNET, otvoriš firmu za 20.000 kuna, kupiš svojim radnicima najbolje strojeve, najnoviji OS, najnovije programe, pa onda uništiš tu neefikasnu konkurenciju s XP-ovima. :) Po čemu to kod prosječnog uredskog rada noviji OS povećava produktivnost? 99% aktivnosti se obavlja u Wordu ili Excelu (gdje se ljudi još spetaljvaju s ribonima...). Za sigurnost postoji softver, a glede mobilnosti - većina ljudi voli ostaviti poslovno računalo na stolu i da ih nitko ne gnjavi do narednog radnog dana.

O Ultimate verziji govorim u smislu power-korisnika koji to kupuje za doma. Obično se uz račnalo kupi povoljna OEM verzija, dakle novi OS bi trebalo kupiti i mnogi se onda upitaju - da li im to treba. Prosječnom korisniku često ne treba, a ponekad ne treba ni power korisniku, kojemu neki specifični programi čak ni ne podržavaju nove OS-ove.

Usput, velike strane kompanije su još konzervativnije po pitanju promjene softvera. Na legalnost se jako pazi, a to znači npr. 1000 OS-ova, 1000 novih verzija programa X, 1000 novih verzija programa Y i tako dalje. Cifra se jako brzo umnoži...

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2012 23:36 (Vojkovic).
17 godina
nontryer kaže...
Iubenica kaže...

Ako gledamo samo OS, postoji li ijedan program, igra ili bilo sto, sto radi na sedmici a ne radi na winxp?

Postoji nekoliko DX 10/11 only igara, tipa BF3, Just Cause 2..etc

Ma postoji par ucjena. Npr. After Effects CS5 jednostavno neide na XP, pa čak ni XP x64. Naravno da mi svaki novi stroj ide sa novim osom.

Neznam sad kako će ići sa Win8, ali WIn7x64 je zasad standard kod mojih novih strojeva. No stari barebone sa amd athlonom 3400+ i 2gb rama,

taj laptop sa 3gb rama i T2600 rade sa osovima (jasnoupdateanim) s kojim su isporučeni. I sve teče savršeno funkcionalno, te stoga nema smisla popravljat ispravno.

17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

Ocito da sam uvijek radio u nekim nadprosjecnim firmama, u kojima su vecna radila sa nekim CAD ili developreskim alatima kojima ne samo da novi hw povecava produktivnost, nego je cesto bio i nuzan jer je na starom hardware-u stvar bila neupotrebljiva. Eh da, bilo je i slucajeva gdje se kao stedilo, pa su se tajnicama davala starija racunala pa je svako malo: "cekam 5 minuta da se otvori word dokument", "blokira mi se ovo"... itd... {#}

u svoje vrijeme (prije 4 godine) radio sam grafičku pripremu na 486ici s windowsom 95 i u starom corelu. sad imam phenomII, adobe cs5.5 i radne memorije koliko sam na 486ici imao memorije na 2 hard diska a prije te 4 godine sam zarađivao 18 puta više nego sad dok mi je produktivnost i kvaliteta rada porasla zanemarivo. Magazine slažeš kako slažeš. Samo više nemaš staru aplikaciju već novu, no neke krucijalne razlike nema.

Novi hardware NE ZNAČI i povećanje produktivnosti. a priče o najnovijim cad programima me nasmijavaju. Znam primjere u kojima agencija za projektiranje godišnje vrti milijunea  radi na xp-u i autocadu mislim iz 2000 godine a aplikacija sap im je toliko stara da skoro moraju dos imati na računalu da bi ju mogli startat.... no sve radi savršeno i nema potrebe za nečim novim. To je uobičajena praska. Dok radi ne mijenja se. Samo megalomani poput tcoma i sličnih koji i tako žive na račun lihvarenja jadne raje mogu se šepurit i mijenjat računala svake 2 godine.

Ono što danas kupiš za mjesec dana je već ionako staro. Tako da u samom startu gubiš utrku. hardware i software se kupuju tako da se na njima može zadovoljavajuće odraditi potreban zadatak a ne da bi se uštedjelo 15 sec jer programera strašno nervira što mu procesor radi samo na 1.6GHz. Neki ovdje malo previše gledaju bajkovite dokumentarce o Googleu gdje je sve savršeno al nažalost 80% te priče je samo marketing.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.3.2012 9:49 (hondo).
17 godina
hondo kaže...
SupremeCommander kaže...

Samo megalomani poput tcoma i sličnih koji i tako žive na račun lihvarenja jadne raje mogu se šepurit i mijenjat računala svake 2 godine.

A frend radi tamo (jasno jedan od onih koji ce dobiti otkaz, jer je tehničar a njima je draže zadržati managere nego radnike) pa kaže da je isključivi razlog

tog mijenjanja zadržavanje dodijeljenog novca odjelu. Imaju taj i taj postotak sredstava namijenjen odjelu, ako se ne potroši, slijedeće godine neće dobiti

nagradu nego će im smanjiti sredstva. Onda se naručuje najbjesnije servere, softver i komponente kojih se mogu sjetiti i opravdati ih samo da zadrže fond.

Naravno, to pak daje ostatak vremena nepotrebnog dodatnog posla tehničarima koji moraju prebacivati i upoganjati nove igračke. Sve se svelo na kraju

na to da dobar dio ljudi novi hardver ni ne otpakirava(osim monitora, mobitela, laptopa), i radije radi na starome.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice