Past će broj XP kad crknu računala u javnoj upravi a poznavajući koliko se ulaže znači 2020.
Sve zavisi o potrebama korisnika.
Ne pišite ovakve tekstove, vratit ću se na XP! 
Ja sam se jedva prisilio da pređem na win7 a i kad sam prešao jedno 3-4 tjedna stalno sam se pitao dali da se ipak vratim na xp. Ipak nakon 2 mjeseca win7 se uvuče u kožu i nema više povratka na staro.
Win 8 CP? Ma daj! I što s tim poludovršenih OS-om mogu napraviti? Imam i ja Win 8 CP i ne služi mi baš ničemu.
Win XP su super OS i mogu potrajati još dugo, pogotovo u ustanovama koje ne namjeravaju ili jednostavno ne mogu kupiti nove kompjutere s kojima bi stigao i novi OS (Win 7).
Jedno je imati mišljenje za sebe i ponašati se sukladno tome unutar svoja 4 zida, a drugo je imati doticaja s velikim ustanovama i firmama koje zasigurno neće žuriti u masovnu nabavu nove opreme samo tako.
Dokaz da sam ipak bio u pravu. Prije nekih mjesec - dva sam dobio ban kad sam pitao što je to tolko bitno na 7-ici pa svi pohrlili instalirat.
Dobivao sam i podrugljive komentare da ću se vjerojatno moći spojit na forum preko xp-a. LOL
A interesantno da baš taj XP koji "ništa ne valja" još uvijek zauzima prvo mjesto. :)
Prema tome, ban sam dobio potpuno neopravdano.
To što neki imaju nestabilan karakter ili kvazistabilan pa se žele svađat nije bio moj problem.
Samo sam ja tada rekao ono što su sada Bugovci napisali. E ljudi moji....
Trenutno je velika akcija antipiratstva u BiH. Izuzetno veliki broj firmi vrsi aktivaciju nekoliko godina starih i instaliranih XP-ova. MIslim da je upravo to razlog svega sto se desava.
Kod nas u školi su prošle godine stavili oko 40 novih Windows 7 s Officeom 2010.
Meni je oduvijek bilo interesantno sledeće pitanje: Šta radnik zaposlen u organu državne institucije dobija sa tim, što je njegov OS Windows 7?
Trenutno većina računara ima OS Windows XP, a samo noviji računari Windows 7.
Ja OS uopšte ne koristim, za šta mi treba, da bih na njega mogao instalirati programe koji mi trebaju? Koja glupost bacati bruku para na nešto što ljudima uopšte nije ni potrebno.
Da je više sreće, da je sve na Linux-ovim besplatnim distribucijama, da ljudi koriste Open Office i da su svi srećni. U čemu je suština priče, većina ljudi u određenim institucijama ne miće dalje od Word-a, pobogu, to mogu da koriste na bilo kom OS-u, u suštini sa mnogo manje para.
Zašto da se ja prilagođavam Microsoft-u, da mijenjam OS kada njima padne na pamet, pa to je čista glupost, bacanje para. Super je to imati računar dok mu traje garancija, posle toga ga mijenjati, uzimati nove OS-ove, nove servere, sve super, naravno da će sve bolje i raditi, ali kolika je cijena svega toga?
Znači svakih par godina bih morao investirati "brdo" para, zbog čega? Boljih performansi - koje mi ne trebaju - smiješno.
Trenutno je kod mene na računaru instaliran XP i ne žurim se da ga mijenjam, da bih imao neke malo bolje performanse - trenutno mi ne trebaju. Usput, ako hoću nešto isprobati ima uvijek verzija OS-ova - raznih, sve mogu da sredim. Hvala bogu, particija uvijek koliko želim, a i VM, samo Image i diži, sve što ti se sviđa.
Kada bi svi imali para, pa da to tako šljaka - bilo bi odlično. Ovako, mislim da je sve samo potrošačko društvo i bacanje para u tuđe džepove.
Ako se pokaže profitabilno, onda će svakih par mjeseci izlaziti novi OS, kao i Call of Duty, a šta onda. Ima broja, ali kvalitet opada, pa čak i ako ne opada, onda je na nivou istog.
Veliki pozz za sve!
Past će broj kad crknu računala u javnoj upravi a poznavajući koliko se ulaže znači 2020.
Poanta svega je da če XP još gurat dugo, tamo gdje je dovoljan(i gdje ga neko plača) a prema svemu sudeči Windows 7 če imat još i znatno duži vijek od XP to sigurno.

Ja sam se jedva prisilio da pređem na win7 a i kad sam prešao jedno 3-4 tjedna stalno sam se pitao dali da se ipak vratim na xp. Ipak nakon 2 mjeseca win7 se uvuče u kožu i nema više povratka na staro.
neznam zasto si se premisljo. ja kad sam ga instaliro zaboravio sam xp istog trenutka
Past će broj kad crknu računala u javnoj upravi a poznavajući koliko se ulaže znači 2020.
Nonsens. Što prosječni korisnik može brže, odnosno bolje uraditi na Win 7 u odnosu na XP? Većini poduzeća je takvo ulaganje krajnje neisplativo.
Nonsens. Što prosječni korisnik može brže, odnosno bolje uraditi na Win 7 u odnosu na XP? Većini poduzeća je takvo ulaganje krajnje neisplativo.
A što sve može admin i IT odjel? Olakšani backup i restore, povećana sigurnost podataka, bolja kontrola nad r/w ovlastima, pouzdaniji OS, manje trošenja vremena na support i reinstalacije...
XPu uskoro ističe podrška pa neće više biiti updatea. Tvrtka si za cijenu extended supporta umalo može priušiti VLK licence za Sedmicu i tako se osigurati za idućih nekoliko godina. Update će redovito ići, manje gnjavaže oko instaliranja istih u odnosu na XP strojeve...
Ne kažem da svi odmah moraju pokupovati Win7 licence ali tvrtke koje imaju (financijske) mogućnosti i odgovarajući hardver (ne stariji od 3-4 godine) mogu olakšati život svojim korisnicima i adminima te posljedično povećati učinkovitost.
SVE
Meni je oduvijek bilo interesantno sledeće pitanje: Šta radnik zaposlen u organu državne institucije dobija sa tim, što je njegov OS Windows 7?
Ja OS uopšte ne koristim, za šta mi treba, da bih na njega mogao instalirati programe koji mi trebaju? Koja glupost bacati bruku para na nešto što ljudima uopšte nije ni potrebno.
Da je više sreće, da je sve na Linux-ovim besplatnim distribucijama, da ljudi koriste Open Office i da su svi srećni. U čemu je suština priče, većina ljudi u određenim institucijama ne miće dalje od Word-a, pobogu, to mogu da koriste na bilo kom OS-u, u suštini sa mnogo manje para.
Zašto da se ja prilagođavam Microsoft-u, da mijenjam OS kada njima padne na pamet, pa to je čista glupost, bacanje para. Super je to imati računar dok mu traje garancija, posle toga ga mijenjati, uzimati nove OS-ove, nove servere, sve super, naravno da će sve bolje i raditi, ali kolika je cijena svega toga?
Znači svakih par godina bih morao investirati "brdo" para, zbog čega? Boljih performansi - koje mi ne trebaju - smiješno.
Trenutno je kod mene na računaru instaliran XP i ne žurim se da ga mijenjam, da bih imao neke malo bolje performanse - trenutno mi ne trebaju. Usput, ako hoću nešto isprobati ima uvijek verzija OS-ova - raznih, sve mogu da sredim. Hvala bogu, particija uvijek koliko želim, a i VM, samo Image i diži, sve što ti se sviđa.
Kada bi svi imali para, pa da to tako šljaka - bilo bi odlično. Ovako, mislim da je sve samo potrošačko društvo i bacanje para u tuđe džepove.
Ako se pokaže profitabilno, onda će svakih par mjeseci izlaziti novi OS, kao i Call of Duty, a šta onda. Ima broja, ali kvalitet opada, pa čak i ako ne opada, onda je na nivou istog.
Veliki pozz za sve!
Vidi ovako ja licno koristim linux, ali jedno znam sutra kad bude puno korisnika na linuxu vjeruj mi da ce pocet da se naplacuje, vj ne puno ali hoce, doduse uvjek ce bit besplatna, jer kad se linux pocne naplacivat to vise nije linux :)
Na čemu ti onda radiš? Na pisaćoj mašini?? 
OS (Operating System) je i bilo koja distribucija Linuxa ,Mac OS X ,Android ,iOS ,Symbian ,itd.
Probaj ,pa onda reci!! Firme ne plaćaju licence 2000 kuna kao ''civili''. Licence za VLK su mnogo jeftinije kada imaš ugovor s MS-om i vrlo brzo se isplate.
Imam instaliran virutalni XP, ali samo zbog skenera. Da imam više starijih uređaja koji ne rade na win 7, sasvim bih ostao na XP. Što se mene tiče, razlike su minimalne i ne znače mi skoro ništa.
Veliki pozz za sve!
To što si ti informatički prilično nepismen, ne znači da su i ostali (a izgleda da niti ne radiš ništa previše pametno). OS se koristi i za druge stvari, osim otvaranja Word-a. Interakcija OS-a s programima, administriranje OS, iskorištavanje memorije, zaštita računala... puno stvari OS može olakšati.
Ono o čemu se ovdje priča je to da je nelogično da se uzima "novi" zastarjeli OS, kada možeš po istoj cijeni dobiti novi (a ne o tome da se zamjenjuju svi stariji OS-evi čim izađe novi, kako si ti to zaključio). Svako računalo staro par godina, može raditi s W7, tako da niti tu nije problem.
Ne pišite ovakve tekstove, vratit ću se na XP! 
XP nema ama bas nikakvu predost na Windows 7. Tako da te ne treba brinut ovo hehehe
Osim toga, PC koji je preslab za Sedmicu (<1.5ghz, <2GB RAM, <DX9 64MB) vjerojatno ne može poslužiti za ništa drugo osim Office paketa i sličnih manje zahtjevnih aplikacija. Teško da će itko na tome vrtjeti AutoCAD noviji od 2006, PS noviji od CSa 2 a da ne pričamo i 3D programima...
Dakle, taj slabašni PC može raditi nekoliko stvari - Office, računovodstvo, skladište, upravljanje opremom, printer server za plotere i sl. Ako malo bolje pogledamo, Windowsi mu ni ne trebaju - može neki Linux. LibreOffice je sasvim ok, ove računovodstveno/skladištarske programe bi se jako lako moglo upogoniti u Wineu jer ne ovise o nikakvi posebnim funkcijama iz Win APIja a za print server bi se trebalo malo više potruditi.
Ukratko, dobar dio uredskih PCja može praktički odmah na linux - pogotovo oni koji vrte neke web aplikacije pa im je sasvim svejedno koji je OS ispod browsera.
Osim toga, PC koji je preslab za Sedmicu (<1.5ghz, <2GB RAM, <DX9 64MB) vjerojatno ne može poslužiti za ništa drugo osim Office paketa i sličnih manje zahtjevnih aplikacija. Teško da će itko na tome vrtjeti AutoCAD noviji od 2006, PS noviji od CSa 2 a da ne pričamo i 3D programima...
Dakle, taj slabašni PC može raditi nekoliko stvari - Office, računovodstvo, skladište, upravljanje opremom, printer server za plotere i sl. Ako malo bolje pogledamo, Windowsi mu ni ne trebaju - može neki Linux. LibreOffice je sasvim ok, ove računovodstveno/skladištarske programe bi se jako lako moglo upogoniti u Wineu jer ne ovise o nikakvi posebnim funkcijama iz Win APIja a za print server bi se trebalo malo više potruditi.
Ukratko, dobar dio uredskih PCja može praktički odmah na linux - pogotovo oni koji vrte neke web aplikacije pa im je sasvim svejedno koji je OS ispod browsera.
Kanta stara jedanaest godina sa P III i 512 mb rama (podrazumijeva se ,mora imati neku AGP grafiku s vlastitom memorijom) može tjerat Sedmicu i Office 2007 ,te priključena dva printera bez ikakvih problema ,ali nema šanse da pokrene Ubuntu 10.04?!
I onda netko veli da je Sedmica sranje?!Kanta stara jedanaest godina sa P III i 512 mb rama (podrazumijeva se ,mora imati neku AGP grafiku s vlastitom memorijom) može tjerat Sedmicu i Office 2007 ,te prilkjučena dva printera bez ikakvih problema ,ali nema šanse da pokrene Ubuntu 10.04
Znao sam da ćeš mi to postati 
PC koji može upogoniti sedmicu i PC na kojem se može raditi sa sedmicom nije isto. Ne znam kakva je situacija sad sa tim PCjem al pokušaj na njega staviti neki antivirus, nabaci par gluposti u startup, vrati servise na početne postavke (neke si sigurno ugasio), instaliraj FF i pokušaj otvoriti neku stranicu sa par reklama i Word odjednom. Radit će ali neće biti baš ugodno za rad. Sedmici treba minimalno 1ghz da bi radila recimo ok sa par pokrenutih programa, 1.5ghz da ne razmišljaš o tome "jel ovaj program baš mora biti upaljen" i treba ti bar 1GB RAMa da PC ne ulovi štucati kad odeš na net.hr. Za ugodan rad treba konfa koju sam naveo gore a za pokretanje Sedmice je očito dovoljno 800mhz i 512MB RAMa.
Što se tiče ubuntua, koji to DE koristi? Gnome? Za takav PC ti treba neki linux sa LXDE ili XFCE enviromentom. Ne mogu do SSa sada od jednog starijeg PCja (1ghz Sempron - to je negdje kao 900mhz PIII, nisam siguran dal 256 ili 512 MB RAMa i neka bijesna nvidia iz FX serije, one što se griju ko lude a ku*** nisu vrijedile sa 64MB RAMa) koji vrti Mint 10 LXDE sasvim solidno. PC služi kao internet caffe i nitko se ne žali da je spor.
Znao sam da ćeš mi to postati 
PC koji može upogoniti sedmicu i PC na kojem se može raditi sa sedmicom nije isto. Ne znam kakva je situacija sad sa tim PCjem al pokušaj na njega staviti neki antivirus, nabaci par gluposti u startup, vrati servise na početne postavke (neke si sigurno ugasio), instaliraj FF i pokušaj otvoriti neku stranicu sa par reklama i Word odjednom. Radit će ali neće biti baš ugodno za rad. Sedmici treba minimalno 1ghz da bi radila recimo ok sa par pokrenutih programa, 1.5ghz da ne razmišljaš o tome "jel ovaj program baš mora biti upaljen" i treba ti bar 1GB RAMa da PC ne ulovi štucati kad odeš na net.hr. Za ugodan rad treba konfa koju sam naveo gore a za pokretanje Sedmice je očito dovoljno 800mhz i 512MB RAMa.
Što se tiče ubuntua, koji to DE koristi? Gnome? Za takav PC ti treba neki linux sa LXDE ili XFCE enviromentom. Ne mogu do SSa sada od jednog starijeg PCja (1ghz Sempron - to je negdje kao 900mhz PIII, nisam siguran dal 256 ili 512 MB RAMa i neka bijesna nvidia iz FX serije, one što se griju ko lude a ku*** nisu vrijedile sa 64MB RAMa) koji vrti Mint 10 LXDE sasvim solidno. PC služi kao internet caffe i nitko se ne žali da je spor.
Čuj da ,ali nemoj se sad osjetit pogođenim! 
Naravno da je pogašeno sve kaj nije bitno ,ali svejedno radi četrdesetak servisa ,uključujući i AV (MSE). Instaliran je FF 11 ,naravno s AdBlockom ,i može se u isto vrijeme i bit na netu ,pisat u Wordu i kontrolirat poštu u Outlooku.
Naravno da to nije glatko ko na i7 sa 4 ili 8 GB rama ,ali radi!!
Šteta kaj nije upaljen ,spojil bi se sad na njega i napravil ti SS! (Pošto je u firmi ,u skladištu)
A na Ubuntu-u neće ni završit instalaciju sistema ,zbog nedostatka rama!! A gdje je još promjena DE-a?
Sorry ,but je
i ga!!
Taman napišem post i sjetim se "sad će mi kizo uletit sa onim PIII tosterom koji pomoću crne magije vrti Sedmicu". Sve je ok, taj PC je ultimativni argument za Sedmicu, ja sam uletio nepripremljen :D
Nego, probaj dignuti Mint 10 LXDE na tom PCju. Sa USBa, sa CDa će biti očajno tako da cijeli pokus pada u vodu. Ako ne podržava boot sa USBa, posluži se sa Plop boot managerom (skini, sprži na CD, pikni stick sa linuxom u komp, bootaj Plop, odaberi USB iz popisa i uživaj). 99% sam siguran da će raditi super, ako ne i bolje od te tvoje Sedmice :P
Offtopic smo ali treba malo obrazovati pučanstvo...
Taman napišem post i sjetim se "sad će mi kizo uletit sa onim PIII tosterom koji pomoću crne magije vrti Sedmicu". Sve je ok, taj PC je ultimativni argument za Sedmicu, ja sam uletio nepripremljen :D
Nego, probaj dignuti Mint 10 LXDE na tom PCju. Sa USBa, sa CDa će biti očajno tako da cijeli pokus pada u vodu. Ako ne podržava boot sa USBa, posluži se sa Plop boot managerom (skini, sprži na CD, pikni stick sa linuxom u komp, bootaj Plop, odaberi USB iz popisa i uživaj). 99% sam siguran da će raditi super, ako ne i bolje od te tvoje Sedmice :P
Offtopic smo ali treba malo obrazovati pučanstvo...
Ma sve pet ,samo ga više neću dirat ,sam bog da sam ga se riješil iz kuće!!
I Ubuntu radi sa sticka (i da ,koristil sam Plop na njemu ,jel nema Quick Boot opcije) bez problema ,ali se neda instalirati!!
Jesmo OT ,ali kak veliš ,nek se djeca uče!! 

Ali dobro ,ajmo sad o temi - koliko god neki voljeli i zagovarali XP ,morat će prijeći na našto novije u sljedeće dvije godine (do 14. 06. 2014.) ,bila to Sedmica ,Osmica ,neki Linux ,OS X!!
Ne sviđa mi se Win7 generalno, ne bih nikada mijenjao XP s njim, ne osjetim potrebu, ne vidim razlog... Možda ima dotjeraniji izgled, međutim, to mi ništa ne znači... A za ono što ja radim, između Win XP i 7 više povjerenja iz prakse i iskustva imam sa XP-om, svidjelo se to nekome ili ne... Morat će se desiti bitniji upgrade u svakodnevnoj funkcionalnosti da uzmem neki naredni Win... Po svemu sudeći preskačem i 8...
Možda ima dotjeraniji izgled
Pa to je najmanje važno! Windows 7 donosi još hrpu prednosti.
Ne sviđa mi se Win7 generalno, ne bih nikada mijenjao XP s njim, ne osjetim potrebu, ne vidim razlog... Možda ima dotjeraniji izgled, međutim, to mi ništa ne znači... A za ono što ja radim, između Win XP i 7 više povjerenja iz prakse i iskustva imam sa XP-om, svidjelo se to nekome ili ne... Morat će se desiti bitniji upgrade u svakodnevnoj funkcionalnosti da uzmem neki naredni Win... Po svemu sudeći preskačem i 8...
Sami sigurnosni upgrade-i u Visti i onda u Sedmici (pošto je nasljednik) bi pametnom trebali biti dovoljan razlog za prelaz na noviji OS!
Već samo odvajanje procesa koji se izvršavaju pod userom od onih sistemskih je itekakav napredak u sigurnosti i funkcionalnosti!!
O UI-ju i svemu ostalom da i ne počinjem!
A ovakvi postovi ,dvije i pol godine nakon izlaska Sedmice i skoro 6 od Viste su .... 
Sorry ,ali istina je ! 
Vezano za toster - zanimljivo da se ne može instalirati a radi normalno u Live modu. Morat ću to isprobati jednoj kanti doma (700mhz, 256MB RAM, legendarna Riva TNT2 16MB - doduše morat će GF4 MX440 64MB umjesto nje jer na Rivi radi samo DSL Linux i ostale stanem-na-2-floppya distre.
Znači 14.6.2014. je kraj supporta. Do kada se može kupiti extended support (nešto sam čitao o tome da se može za starije OSeve tako riješit) i jel uopće ima ograničenja? Teško da si neka velika firma sa 200+ XP kanti može dopustiti prekid podrške.
Kao što ti je kizo gore napisao, 14.6.2014. ćeš morati prijeći na nešto novije (bio bi red, XP ima sada 11 godina) jer neće biti niti supporta niti updatea. Osim ako nećeš posebno platiti ili ćeš korisiti Windowse bez updatea što baš i nije najpametnija ideja. Win7 Home Premium košta ~700kn. To je 2kn svaki dan godinu dana. Kreni danas sa sakupljanjem...