Uspješan Snow Leopard

poruka: 50
|
čitano: 165.202
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Uspješan Snow Leopard".
17 godina
RE: Uspješan Snow Leopard
M_dipl. kaže...
ChrisB kaže...
(...)

Dobro, ja sam bio pod dojmom da instalacija OSX-a na nepredodređenom hardware nije baš najlakša stvar na svijetu. Kada sam govorio o kompleksnosti mislio sam upravo to da je Windows napravljen da radi isto i da se instalira isto na apsolutno svemu, što se ipak ne može reći za OSX (ili može?, možda nisam upućen dovoljno). Isto je tako kompleksnije (a po meni i bolje) rješenje zadržavanje podrške za starije inačice Winsa unutar sedmice (virtualizacija) nego Appleovo "rezanje unatrag" koje mu omogućuje da se  fokusira na budućnost, pa o tome je bio članak u Bugu ili BOL-u nedavno.

i ja cu ti odgovoiri kao vlasnik hackitonsha, odnosno PC-a na kojem se sasvim glatko bez problema i u punoj funkcionalnosti vrti OS X Leopard

imas hrpu hakiranih distribucija OS X-a i to možeš učiniti i ti, a imaš i forum ovdje pod nazivom: Mac OS na PC u kojem se nas nekoliko bavi upravo time

to što po pravilu OS X ne radi na PC-u nema nikakve veze s kompleksnosti već s Apple-ovom politikom

da ti razjasnim, ja ću isto tako XP instalirat na najnovije računalo iz 2009 godine, iako je XP napisan 2001. Dal to znači da je Microsoft vodio brigu o budučnosti kroz izgradnju OS-a? Naravno da nije, kako će neki hardware radit na OS-u ovisi isključivo o driverima, a prilikom pisanja OS-a uopće nije bitno hoće li ga vrtiti ATI HD 2xxx ili ATI HD 4xxx

DirectX is dead! OpenGL+OpenCL forever!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Uspješan Snow Leopard

Samo da pitam Chrisa B - kako je moguce imati GPGPU samo sa centralnim procesorom bez ucesca grafickog procesora?

Citao sam da je Snow Leopard i dalje skart sto se tice 64-bitnih aplikacija/izvodjenja. I isto tako, popljuvana je sigurnost Mac OS X platforme:

"Apple didn't change anything. It's the exact same ASLR as in Leopard, which means it's not very good."

One thing that Snow Leopard did adapt, which Windows has had since XP SP2, is DEP (data execution prevention). With DEP, buffer overflow attacks are much harder to execute.

Despite Miller's opinion that Windows is the more secure OS, the large install based of Microsoft-based systems make them a much more attractive target for hackers. Still, Miller would like to see security on all platforms.

"Snow Leopard's more secure than Leopard, but it's not as secure as Vista or Windows 7," he said. "When Apple has both [in place], that's when I'll stop complaining about Apple's security."

Ne znam, bas sam se raspitivao, a mnogo ljudi prica i da su Windowsi 7 stabilniji od Mac OS X platforme...

i'm going back to 505...

1 0 hvala 0
17 godina
Uspješan Snow Leopard

Hm... Počnemo o macu i tema uvijek završi na vista vs xp vs osx....

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
el_manana kaže...

Samo da pitam Chrisa B -(1)  kako je moguce imati GPGPU samo sa centralnim procesorom bez ucesca grafickog procesora?

(2) Citao sam da je Snow Leopard i dalje skart sto se tice 64-bitnih aplikacija/izvodjenja. I isto tako, popljuvana je sigurnost Mac OS X platforme:

"Apple didn't change anything. It's the exact same ASLR as in Leopard, which means it's not very good."

One thing that Snow Leopard did adapt, which Windows has had since XP SP2, is DEP (data execution prevention). With DEP, buffer overflow attacks are much harder to execute.

Despite Miller's opinion that Windows is the more secure OS, the large install based of Microsoft-based systems make them a much more attractive target for hackers. Still, Miller would like to see security on all platforms.

"Snow Leopard's more secure than Leopard, but it's not as secure as Vista or Windows 7," he said. "When Apple has both [in place], that's when I'll stop complaining about Apple's security."

(3) Ne znam, bas sam se raspitivao, a mnogo ljudi prica i da su Windowsi 7 stabilniji od Mac OS X platforme...

(1) GPGPU na CPU izveden je na jednak nacin kao sto je Apple izveo Rosetta funkciju putem koje se Power PC aplikacije izvrsavaju na Intel procesorima, i obrnuto. Iako se radi o dvije posver azlicite procesorske arhitekture, aplikacije potpuno normalno rade. Jednaku ideju Apple je primijenio i s OpenCL-om. Dakle, ako nemas graficki procesor koji podrzava GPGPU a iste su ti potrebne, OS X ce uredno iste izvrsavati na "visku" procesorskog vremena koji prepozna na glavnom CPU.

(2) Tvoja procjena OS X 64 bita bez argumenata uopce nije vrijedna davanja odgovora. "Cuo sam" i "citao sam" jednostavno je argument koliko i "cura od frenda je cula da je netko u Australiji pricao".

A i nije mi jasno zasto uopce otvaras temu sigurnosti? Flejmaj to u nekoj drugoj temi. Podsjecam te, ovdje je prica SL, a ne Apple vs Microsoft i Mac vs PC.

(3) Odlicno argumentirano. ;-)

Jos ces mi reci da tih "mnogo ljudi" koristi jednu i drugu platformu. Yeah, right. :-)

Usput, u nesto vise od godine dana koristenja Leoparda imao sam tocno dva rusenja stroja koji radi 24 sata dnevno. SL radi posljendjih oko 2 tjedna bez prekida, i nisam iskusio bilo kakvo usporenje ili docekao restart sustava. Windowsi 7 u final release u firmi rade posljednjih nekoliko dana,  onako, u testu. Nikakav problem nije uocen do sada, no, nije niti da se nesto silno produktivno koristi. Ja opcenito ne koristim stabilnost kao argument iz jednostavnog razloga sto meni i stari, dobri XP radi bez ikakvih ozbiljnih problema. Vista me nije nimalo fascinirala svojim biserima (osobito nakon povremeni system update failure-a), ali 7-ica radi dobro. I to je ono sto imam reci na tu temu. Jedina razlika je sto ja nisam "cuo" niti se "raspitao kod ljudi", vec sve navedne sustave imam svaki dan pod kontrolom.

Uzivaj ;-)

17 godina
el_manana kaže...

I isto tako, popljuvana je sigurnost Mac OS X platforme:

istina jest da je to bilo "razočaranje" od SL (iako koliko ja znam razlog je bio da SL dođe prije sedmice, ali ionako nas čeka ubrzo 10.6.2 update...), ali stvar je u tome da je OS X općenito i praktično govoreći sigurniji iz razloga što nije miljenik hakera i proizvođača antivirusa/virusa, kad je 90% osobnih računala upogonjeno Windowsima

btw zna li itko išta o ovim popustima za studente po kupnji macbook pro-a, čuo sam da je 50% jeftinije?

17 godina
neaktivan
el_manana kaže...

Samo da pitam Chrisa B - kako je moguce imati GPGPU samo sa centralnim procesorom bez ucesca grafickog procesora?

Citao sam da je Snow Leopard i dalje skart sto se tice 64-bitnih aplikacija/izvodjenja.

Možda je GPGPU pogrešan termin. On uznačava sposobnost GPUa da izvodi i drugačije aplikacije osim grafike (General-Purpose computing on Graphics Processing Units).

OpenCL to poopćava. Daje ti C-like jezik sa vektorskim ekstenzijama. Ako imaš slobodan GPU, izvodit će se na njemu. Ako imaš slobodan CPU, radit će na njemu pomoću SSE ekstenzija. Najljepše je što ti tu ne moraš ništa napraviti - OpenCL se bez promjena može izvoditi na svemu.

Što se tiče 64bitnih aplikacija, mislim da nisi dobro informiran (kao da se informiraš kod Olega Nevinašce). OS X odavno (od Tigera, mislim) podržava izvođenje 64 bitnih aplikacija. Znači, preko 4GB RAMa po aplikaciji, korištenje x86-64 ekstenzija, itd. U SL je većina stvari 64bitna. Ono što SL još nema je famozno "bootanje u 64bitni mod" - i to na nekim račuanlima ima a na nekim ne. Problem je, jasno, u driverima koji svi moraju biti 64bitni da bi to radilo. Ali čak i kad se SL boota u "32bit mod", i onda rade 64bitne aplikaicje.

17 godina
neaktivan
ivoleko kaže...

btw zna li itko išta o ovim popustima za studente po kupnji macbook pro-a, čuo sam da je 50% jeftinije?

da bar. 10% na MB i MBP 13"

17 godina
neaktivan
Uspješan Snow Leopard

@GoranB

Pozdrav

Prvo zelim reci da mi se sviđa sto imas reci i nasuprot opcoj vecini na OVOM forumu (nisam bas na puno foruma ali ovaj ima najvise mac vs pc flame-ware-ova cim se spomene "mac" "osx" "iphone" "apple" "steve jobs" ili slicno izbije flame war)

uglavnom rekao si (ako sam dobro razumio,ispravi me ako nisam...) da koristis OS X kao...media centar ?

"Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovjek."

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
xxtoni kaže...

uglavnom rekao si (ako sam dobro razumio,ispravi me ako nisam...) da koristis OS X kao...media centar ?

Nisam rekao :) Mislim da je ChrisB pričao o tome. Ja ga koristim uglavnom za iLife stvari - iMovie (editiranje filmova s kamere), iPhoto, iTunes

U posljednje vrijeme se zapravo trudim bježati od računala, 10ak sati XPa na poslu mi je sasvim dovoljno :)

Ako te zanima media centar funkcionalnost, postoji FrontRow. Nisam ga baš koristio, pa nemogu puno o tome. Znam samo da može playati svakave formate, s PCa i s lANa, YouTube, itd. Ja baš ne gledam filmove, pa ga ne koristim.

17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
xxtoni kaže...

Nisam rekao :) Mislim da je ChrisB pričao o tome. Ja ga koristim uglavnom za iLife stvari - iMovie (editiranje filmova s kamere), iPhoto, iTunes

U posljednje vrijeme se zapravo trudim bježati od računala, 10ak sati XPa na poslu mi je sasvim dovoljno :)

Ako te zanima media centar funkcionalnost, postoji FrontRow. Nisam ga baš koristio, pa nemogu puno o tome. Znam samo da može playati svakave formate, s PCa i s lANa, YouTube, itd. Ja baš ne gledam filmove, pa ga ne koristim.

Sorry onda izgleda sam ja nesto pobrko...ali nevazno

....Posteno receno ja sam uvijek vidio Mac OS kao operativni sistem za dizajn,composition i editiranje zvuka...valjda opca ideja... ali ja mislim da je dobar u tome,samo kad pogledas high-end software kao Final Cut (naravno uzet u obzir treba i high-end cijenu)

Ja mislim da je malo steta da ga koristis samo za to,znam da ne mislis ti tako,ali daje ideju da je mac os samo dobar za idiote koji neznaju koristit windows i samo zele "point and shoot" ali nevazno...necu da opet prepiranje ispocetka krene

Da da,treba bjezat...ja osobno najvise volim na cross i staza...

Znam da ce biti ovdje "fan boy" napadi ali meni se sviđaju Apple proizvodi...cijena naravno,ali neznam ja vise volim uzeti Macbook Pro i platit $200 vise nego uzet Dell Studio istih specifikacija i Mac Pro mi je predobar high-end workstation ali mislim da su proizvodi kao mac mini,apple tv (ustvari ja jedino vidim korist mac mini-a kao neki server mali ili media centar,zasto onda apple tv  Izlanuo se) dok mi se itouch i iphone također sviđaju... iako mi je iphone vrlo interesantan vise bi volio neku kombinaciju xperia/n97 ali sa iphone os-om...

Skrenuo sam sa teme ali eto...Apple nije veliko zlo,kao ni Microsoft,Apple mi se sviđa vise,ali naravno koristim i Windows i Office...samo sto ja ne razumijem zasto uvijek te svađe oko nepotrebni gluposti...ako se nekom sviđa Macbook pro (kao meni) zasto vi njemu govorite da ga ne uzme,ja sam cvrstog uvjerenja da Apple ima najbolje laptope i najbolju radnu stanicu na trzistu...ali ako vi niste,sta to ima veze,Dell je isto solucija,ali ljudi smo,moramo se prepirat,moramo ratovat,takvi smo kakvi jesmo,svi hocemo da budemo glavni...

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.9.2009 15:40 (xxtoni).
17 godina
neaktivan
xxtoni kaže...

....Posteno receno ja sam uvijek vidio Mac OS kao operativni sistem za dizajn,composition i editiranje zvuka...valjda opca ideja... ali ja mislim da je dobar u tome,samo kad pogledas high-end software kao Final Cut (naravno uzet u obzir treba i high-end cijenu)

Ja mislim da je malo steta da ga koristis samo za to,znam da ne mislis ti tako,ali daje ideju da je mac os samo dobar za idiote koji neznaju koristit windows i samo zele "point and shoot" ali nevazno...necu da opet prepiranje ispocetka krene

A što bih više trebao raditi? Zapravo, znam što hoćeš reći, ali s poslom i obitelji, izgubi se vrijeme za besciljna lutanja i isprobavanja.

U stvari, Mac OS (još od svojih System dana) i je zamišljen kao OS za one koji ne žele puno znati o računalu. Znači one koji na računalu rade, a ne da se bave samim računalom.

To nije ništa loše, samo je većini ljudi na ovakvim forumima teško za shvatiti da postoje ljudi kojima je slika raja nešto drugo osim ubadanja kartica u slotove, kopanja po registryju i reinstaliravanja svega po sto puta na razne načine, e da bi ti proradilo nešto. Da se razumijemo, i ja to volim, ali kada ja hoću, a ne kada gospodin XP odluči štrajkati.

OS X je savršen za nekoga tko želi raditi svoj posao, a da ne mora naučiti hrpu stvari koje ga ne zanimaju. Ako želiš voziti automobil, ne moraš znati Carnotov ciklus, ne moraš znati omjere u mjenjaču i stupanj kompresije motora, ne moraš čak znati ni promijeniti žarulju. OS X je podešen tako da ti stvari rade. Ključ u bravu i vozi.

S druge strane, OS X je UNIX (čudan, ali ipak UNIX). To znači da uvijek možeš otvoriti shell i... the sky is the limit. Puno veća fleksibilnost i moć (za one koji to znaju iskoristiti) od Windowsa.

17 godina
neaktivan
GoranB kaže...

Gorane,

a-a. Krivo.

Ja Maca prvenstveno imam upravo zbog iLife aplikacija koje su mi, bez imalo pretjerivanja, neizmjerno olaksale zivot s digitalcem i digitalnom kamerom. Spomenuo sam tu cinjenicu vec niz puta, ali dok ljudi koji ne vide dalje od Windowsa ne dozive iskustvo rada u iPhoto, iMovie i iDVD-u, nece razumjeti o cemu govorimo.

Zar ne? :)

17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
xxtoni kaže...

A što bih više trebao raditi? Zapravo, znam što hoćeš reći, ali s poslom i obitelji, izgubi se vrijeme za besciljna lutanja i isprobavanja.

U stvari, Mac OS (još od svojih System dana) i je zamišljen kao OS za one koji ne žele puno znati o računalu. Znači one koji na računalu rade, a ne da se bave samim računalom.

To nije ništa loše, samo je većini ljudi na ovakvim forumima teško za shvatiti da postoje ljudi kojima je slika raja nešto drugo osim ubadanja kartica u slotove, kopanja po registryju i reinstaliravanja svega po sto puta na razne načine, e da bi ti proradilo nešto. Da se razumijemo, i ja to volim, ali kada ja hoću, a ne kada gospodin XP odluči štrajkati.

OS X je savršen za nekoga tko želi raditi svoj posao, a da ne mora naučiti hrpu stvari koje ga ne zanimaju. Ako želiš voziti automobil, ne moraš znati Carnotov ciklus, ne moraš znati omjere u mjenjaču i stupanj kompresije motora, ne moraš čak znati ni promijeniti žarulju. OS X je podešen tako da ti stvari rade. Ključ u bravu i vozi.

S druge strane, OS X je UNIX (čudan, ali ipak UNIX). To znači da uvijek možeš otvoriti shell i... the sky is the limit. Puno veća fleksibilnost i moć (za one koji to znaju iskoristiti) od Windowsa.

Bas sam to i pokusavao reci...nemoze se bolje reci nikako

Kad tebi dođe gitarista i on hoce snimit sam sta svira,zanima li njega stvarno kako ce on rijesit error 30672132321231 da bi onda ispravio pogresku u registriju i onda instalirao nove verzije svoje zvucke kartice,net framework-a i slicno...

covjek zna radit u Pro Tools,zna ga pokrenit,zna upalit komp i to je njegovo znanje kompa...

Ali naravno svaki windows fan-boy ce reci

"Koristnici mac-a su retardirani idioti koji nemaju pojma o kompjuterima" sta bi onda njima trebao reci napredni linux korisnik ili kakav system administrator...

ChrisB kaže...
GoranB kaže...

Gorane,

a-a. Krivo.

Ja Maca prvenstveno imam upravo zbog iLife aplikacija koje su mi, bez imalo pretjerivanja, neizmjerno olaksale zivot s digitalcem i digitalnom kamerom. Spomenuo sam tu cinjenicu vec niz puta, ali dok ljudi koji ne vide dalje od Windowsa ne dozive iskustvo rada u iPhoto, iMovie i iDVD-u, nece razumjeti o cemu govorimo.

Zar ne? :)

Uglavnom rekao si tocno sto sam ja pokusao reci ali nisam bas najbolje uspjeo

17 godina
Uspješan Snow Leopard

Baš je lijepo i čudno vidjeti na BUG-ovom forumu, na temi vezanoj za mac da se zaredalo 5-6 normalnih postova, normalne rasprave :).

Evo samo da i ja kažem, ja OS X koristim samo zato jer sam se umorio Windowsa i njihovog, kako je netko rekao ovdje, štrajka. (to je moj stav).

I iako sam student Računarstva i u principu u nekim stvarima ne mogu bez Windowsa, ako želim pratiti program na faksu, svejedno koristim OS X. I to sam ga instalirao na PC, s željom da ga probam i s činjenicom da mi je Mac i Macbook ipak preskup. Sad se jednostavno ne mogu odvojit od njega i u principu windowse koristim kao virtualizaciju onda kad mi trebaju.

Po meni najveća ( i jedina u principu) mana OS X-a je malen broj igara (pritom mislim na hitove) dostupnih za njega. Nadam se da sad nako što je Snow Leopard uveo OpenCL i nakon ogromne popularnosti iPhona kao igrače platforme da će se situacija promjeniti, jer mislim da mi OS X više neće moći biti primaran sustav. Sad trenutno je jer se igram na XBOX 360, a Blizzardovi hitovi su dostupni za OS X, pa u principu pokrivam sve, ali vidjet ćemo dokle...

Neznam jel Apple može napraviti išta po pitanju toga, ali po meni je glavna prepreka DirectX, jer kad bi se igre razvijale za OpenGL onda konverzija igara za OS X nebi bila veliki i neisplativ problem (bar ja tako mislim), a to bi opet značilo puno veću uspješnost Snow Leoparda, jer po meni je baš šteta da jedan onako fini Macbook pro s dva grafička sustava (jači se uključuje po potrebi), odličnom čvrstoćom, tipkovnicom i zaslonom ne može poslužiti kao igrači prijenosnik (dobro može ako instaliraš Windowse ali nije to to :D).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Hehe, lijepe želje, ali razmišljate sasvim suprotno nego što bi trebalo. Nije na Appleu da napravi OS na kojem će igre raditi, nego na developerima igara da naprave igru koja će raditi na OSX-u:)

Obzirom da je udio OSX-a u odnosu na Windowse relativno malen... you get the picture. Srećom, imamo Blizzard koji je oduvijek bio naklonjen OSX-u, a i razne Parallelse i Bootcampove pomoću kojih mogu igrati Baldur's Gate :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Uspješan Snow Leopard

Highly Unlikely :)

Apple se pozicionirao kako se pozicionirao, i po financijskih izvješćima je dobro odabrao. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Uspješan Snow Leopard

nije tolko mala baza OS X igara...jos jedna od zabluda...

http://www.apple.com/games/articles/

http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Category:Mac_OS_X_games&until=Lugaru

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.9.2009 1:18 (bistri).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Uspješan Snow Leopard

Šta mislite dali je dobro staviti ovaj Snow Leopard na moj netbook?

http://www.umpcportal.com/products/Acer/Aspire%20One%20D250/

Dali će biti brži od Windowsa i dali će mi biti problem naći drivere? Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
17 godina

nemoj pitat da li će radit brže jer eto rata :)

ja mislim da hoće jer sam se uvjerio na svojem računalu, ali opet tu je dosta (većina) drugih koji misle suprotno

uglavnom ovo je kriva tema, ali reći cu ukratko, snow leopard jos uvijek nije jednostavno instalirati na PC jer nije izašla niti jedna modana distribucija

Leopard bi koliko vidim mogao instalirati, grafika i proc su podrzani, medutim ne pise ovdje koja je matična (zvuk , ethernet, wifi), a na insanelymac forumu sam gledao i da je jedan pokusao instalirati i sve mu radi osim to troje :), dakle bilo bi muke s driverima :D

17 godina
neaktivan
Uspješan Snow Leopard

leopard je moguce na tvoj laptop instalirat sa jednim klikom jel nove distribucije su krenula dodavat podrsku za netbookove,leo bi ti bio brzi od windowsa a za snow leo ces mroat jos malo pricekat, cca oko bozica se ocekuje SL modana distribucija.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice