Uspješan Snow Leopard

poruka: 50
|
čitano: 165.224
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Uspješan Snow Leopard".
17 godina
neaktivan
Uspješan Snow Leopard

"...oko 100 dolara manja cijena OS-a u odnosu na prethodnika..."

I eto uspješne prodaje i novih pripadnika te religije! O tome sam govorio kada sam predlagao da sličan model provedu u prodaji igara. Bio bi to snažan udar na piratiziranje.

Me a skeptic? I hope you have a proof!

2 0 hvala 0
17 godina
RE: Uspješan Snow Leopard

Ja i dalje ne kužim kako nešto može biti novi os, makar je samo ne značajno nadograđen.  Nije da su nešto novo revolucionarno napravili. Kad opereš auto i staviš novi radio, ne znaći da je auto nov.

17 godina
neaktivan
Uspješan Snow Leopard

I Microsoft je snizio cijenu Windowsa 7 za studente, pa će Windows 7 Professional i Home Premium (Upgrade) za studente u SAD-u koštati 30 dolara, a u Velikoj Britaniji najvjerojatnije 30 funti.

Windows 7 za 29,99$.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
PICART kaže...

Ja i dalje ne kužim kako nešto može biti novi os, makar je samo ne značajno nadograđen.  Nije da su nešto novo revolucionarno napravili. Kad opereš auto i staviš novi radio, ne znaći da je auto nov.

Napravimo izravnu usporedbu, volio bih da mi odgovoris sto mislis o ovome: je li vec razlika izmedju Windowsa Viste i Windowsa 7, ili izmedju OSX Leoparda i OSX Snow Leoparda?

17 godina
neaktivan
PICART kaže...

mozda...

ali nemora znacit samo zato sto korisnik ne vidi neko pretjerano poboljasanje da nije tako...

a koda je u biti vazno je li novi OS ili samo nadogradnja...ne kosta pretjerano puno a znamo da oni koji imaju maca ce vjerovatno skinut to manje legalnim putem xD

"Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovjek."
17 godina
ChrisB kaže...
PICART kaže...

Napravimo izravnu usporedbu, volio bih da mi odgovoris sto mislis o ovome: je li vec razlika izmedju Windowsa Viste i Windowsa 7, ili izmedju OSX Leoparda i OSX Snow Leoparda?

Odgovor od milion $, bravo. Optimizirana i doterana Vista = Windows 7. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2009 22:05 (Kuzo).
17 godina
neaktivan
PICART kaže...

Gdje piše da je ovo novi OS? Ovo je nova verzija OS X-a! Kao što je Golf VI nova verzija Golfa!

17 godina
neaktivan
PICART kaže...

Evo pa skuži:

http://arstechnica.com/apple/reviews/2009/08/mac-os-x-10-6.ars

Inače, tako treba izgledati review. 35 000+ riječi. Svaka čast. A ne dvije stranice marketing speaka.

P.S. zabava počinje oko pete stranice

16 godina
protjeran
Uspješan Snow Leopard

koliko mi se cini da mene apple nece vidit te jabuke su za mene preskupe (ne mislim na osx neg na konfiguracije)

We don't need no education We dont need no thought control No dark sarcasm in the classroom Teachers leave them kids alone Hey! Teachers! Leave them kids alone! All in all it's just another brick in t
Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
Kuzo kaže...
ChrisB kaže...
PICART kaže...

Evo ga opet, kakve veze ima Vista tj 7-ica sa mojim postom. Ali si u pravu šte se toga tiće. Win 7 je dotjerana Vista...

Uglavnom jedni i drugi imaju dobar marketing kako izglancati nešto i prodati pod novo...

17 godina
protjeran
Uspješan Snow Leopard

Jasno mi je da će korisnici windowsa biti malo u čudu što se tiče Snow Leoparda... u smislu, "pa izgleda identično kao i Leopard"

Samo zato što nije doživio grafički revamp ne znači da se ništa nije promijenilo.

A promijenilo se mnogo toga, ali ispod haube. Sada je to Intel-only sustav, full 64 bitni. I to su glavne promjene. 

Manje opterećuje resurse računala, nativne aplikacije se brže pokreću, sleep mode je dodatno usavršen.

To nisu sitnice, to su korjenite promjene.

Živim za dan kada će neka nova verzija windowsa biti takva da krajnji casual user jedva bude sposoban primijetiti razliku.

To će značiti sa je windowsima ostalo malo mjesta za usavršavanje.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
PICART kaže...
Kuzo kaže...
ChrisB kaže...
PICART kaže...

Evo ga opet, kakve veze ima Vista tj 7-ica sa mojim postom. Ali si u pravu šte se toga tiće. Win 7 je dotjerana Vista...

Uglavnom jedni i drugi imaju dobar marketing kako izglancati nešto i prodati pod novo...

Da si procitao (a vjerojatno neces sigurno) link koji ti je ponudio GoranB. Shvatio bi koliko je Snow Leopard tehnicki doista nov OS.

"Novi OS" ne znaci nuzno novi dizajn sucelja. Ako mene pitas - cemu mijenjati dobitnu kombinaciju? A OSX je upravo to.

S druge strane, cak i kad bi SL gledao samo kao "oprani auto" kako ti govoris, razlika je u tome koliko Apple naplacuje pranje auta, a koliko ga naplacuje Microsoft.

17 godina
neaktivan
Ammadeus kaže...

Jasno mi je da će korisnici windowsa biti malo u čudu što se tiče Snow Leoparda... u smislu, "pa izgleda identično kao i Leopard"

Samo zato što nije doživio grafički revamp ne znači da se ništa nije promijenilo.

A promijenilo se mnogo toga, ali ispod haube. Sada je to Intel-only sustav, full 64 bitni. I to su glavne promjene. 

Manje opterećuje resurse računala, nativne aplikacije se brže pokreću, sleep mode je dodatno usavršen.

To nisu sitnice, to su korjenite promjene.

Živim za dan kada će neka nova verzija windowsa biti takva da krajnji casual user jedva bude sposoban primijetiti razliku.

To će značiti sa je windowsima ostalo malo mjesta za usavršavanje.

Windowsima se to zadnji puta dogodilo kada je Microsoft objavio release 3.1 i 3.11 for Workgroups kao upgrade na Windows 3.0.

I eventualno kod NT-a kada je napravljen upgrade s 3.5 (prvi NT) na 3.51

Jedino sto nije isto je da je Microsoft oba puta to naplatio kao normalni OS.

I apsolutno se slazem s tobom. S tehnicke strane gledano, Snow Leopard napravio je jako veliki tehnicki iskorak, dakle, ispod haube. Ono sto je cinjenica - postavio je temelje za posve nov nacin pisanja i optimizacije aplikacija za "nove" hardverske tehnologije (multicore procesore i 64 bita). Da Windows korisnici ne bi sad skocili na ovu cinjenicu, OSX je vec dulje vrijeme 64-bitan, i odavna podrzava viseprocesorske sustave, multithreading, itd. No, Snow Leopard radi veliki skok u platformi koja ce programerima olaksati zivot a aplikacijama osigurati puno produktivnije koristenje hardvera.

Silina je stvari koje su mijenjane. Nije tu rijec samo o Dispatcheru, OpenCL-u i opcenitoj optimizaciji koda. Dodatno poboljsani file system, posve nov nacin kako OSX rukuje (de)kompresijom podataka na disku, QTime X platforma, ...

Paralelno zivim u "oba svijeta" jos od legendarnog "Fat Maca" i Windowsa 286, dakle, od 80.-tiih godina. Ono sto je Apple napravio sa Snow Leopardom moze se usporediti s onim tehnoloskim skokovima koje je Microsoft izveo s tada novim Windowsima NT, ili Apple s objavom OSX platforme. Jedina bitna razlika u svemu tome je sto se Microsoft uvijek cvrsto drzao odredjenih preduvjeta (Intel platforma, evolucija kernela, itd). Svaki tehnoloski zaokret (pa cak i puno manje od toga) izazivao je probleme s aplikacijama, kompatibilnoscu, hardverom. S druge strane, Apple je promijenio 3 hardverske platforme (Motorola 68x, IBM PowerPC, Intel Core) i 3 kernela (Apple, NeXT, BSD) i nista dramaticno se nije dogodilo.

Ne, ne idealiziram jednog a umanjujem vrijednost drugog. Apple ima ogromnu prednost svog hardvera koji bitno olaksava neke kriticne stvari. Ali ipak u konacnici jednostavno radi bolji posao. Kamo srece da je jeftiniji pa da je dostupan doista svakome... To je jedino za cime istinski zalim.

17 godina
GoranB kaže...
PICART kaže...

Evo pa skuži:

http://arstechnica.com/apple/reviews/2009/08/mac-os-x-10-6.ars

Inače, tako treba izgledati review. 35 000+ riječi. Svaka čast. A ne dvije stranice marketing speaka.

P.S. zabava počinje oko pete stranice

Zapravo, zabava počinje već na prvoj stranici - to ne samo da je marketing speak, ovo je najniži oblik mumbo-jumba koji te bombardira s ekrana u teleprodaji, čak sadrži i oblik fraze 'ali to nije sve!' ("But wait a second, didn't I just mention ..."). Pazi samo ova dva uvodna odlomka:

"That's right, the next major release of Mac OS X would have no new features. The product name reflected this: "Snow Leopard." Mac OS X 10.6 would merely be a variant of Leopard. Better, faster, more refined, more... uh... snowy.

This was a risky strategy for Apple. After the rapid-fire updates of 10.1, 10.2, and 10.3 followed by the riot of new features and APIs in 10.4 and 10.5, could Apple really get away with calling a "time out?" I imagine Bertrand was really sweating this announcement up on the stage at WWDC in front of a live audience of Mac developers. Their reaction? Spontaneous applause. There were even a few hoots and whistles."

Pa to je umjetnost sama po sebi. Ne želim ulaziti u dubinu ostatka članka, vjerujem da je čovjek kvalitetan u svom poslu i sumnjam da može natući 35.000 znakova gluposti (OK, sve je moguće - ipak,  dobro je biti pozitivan u životu), ali mi je dovoljno pogledati ostale njegove članke i vidjeti da piše o Jobsu, Macu i OSX-u, počesto na nimalo tehnički način, a glavni fičer mu je da može natrpati članak znakovima ("When he's not destroying the Ars Technica CMS with 45,000-word articles, ..."). Čak i kad piše o Chromeu, piše o Appleu:

"It's not that any particular feature of Chrome is so wonderful, or even that the sum of those features puts Safari back on its heels in the browser wars. It's the idea that someone other than Apple has taken such clear leadership in this area."

OK, čovjek piše članke o Appleu - to je ono što on radi. Pošteno.

Kada bi barem bio malo (a zapravo hoću reći - puno) manje senzacionalističi nastrojen pritom, to bi bilo nekako lakše za progutati. Ovako u najmanju ruku ispada pristran. Na kraju, zašto uvijek moraju pisati eplaši o mekovima i pisijaši o vindovsima? Zašto nitko ne nađe za shodno ponuditi onima iz suprotnog tabora da se napravi tekst, pa ma kakv ispao? Meni osobno bi to bilo puno interesantnije vidjeti (nešto kao 'pogled s druge strane')?

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan
ChrisB kaže...

To je jedino za cime istinski zalim.

Plašim se da i mene hvata ta viroza... Tek sam kupio pomalo gejmerski laptop PC i paralelno za sina MacBook Pro, a već mu zavidim kad vidim kako je taj Mac "božanski" složen i kako radi.

Šmrc Plač ne želim biti bolestan od Apple boleština, neeeee!

A kad misliš da bi trebalo pojeftiniti?

Osmijeh

Me a skeptic? I hope you have a proof!
17 godina
neaktivan

Obzirom na legendarnu Appleovu rigidnu politiku, cisto sumnja da ce se takvo sto brzo dogoditi. Na zalost.

17 godina
Uspješan Snow Leopard

po meni je snow leopard najveći skok koji je OS X doživio

ali naravno kako nema značajnih kozmetičkih promjena, to je mnogima samo nekakav update

ali što jest jest, apple je stvarno napravio veliki korak, uhvatio se ekskluzivno 64 bita (i dao gomilu posla developerima software), omogućio GPGPU kroz OpenCL (kojeg usput rečeno je Apple i razvio), zatim tu je Grand Central Dispatch, QuickTimeX, unaprijedio gestikulacije na touchpadu, oslobodio se PowerPC arhitekture i tako i 7GB prostora na disku, povečao performanse u glavnim operacijama od 50 do 100 %, ugradio u sustav Microsoft Exchange server itd...

ima tu još podosta manjih novosti, ali mislim da ove gore navedene su dovoljan razlog da snow leopard nosi status novog OS-a, a ne kao nekakav patch/update na Leopard

DirectX is dead! OpenGL+OpenCL forever!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

OK, čovjek piše članke o Appleu - to je ono što on radi. Pošteno.

Kada bi barem bio malo (a zapravo hoću reći - puno) manje senzacionalističi nastrojen pritom, to bi bilo nekako lakše za progutati. Ovako u najmanju ruku ispada pristran. Na kraju, zašto uvijek moraju pisati eplaši o mekovima i pisijaši o vindovsima? Zašto nitko ne nađe za shodno ponuditi onima iz suprotnog tabora da se napravi tekst, pa ma kakv ispao? Meni osobno bi to bilo puno interesantnije vidjeti (nešto kao 'pogled s druge strane')?

Zar ti stvarno misliš da je lako ili smisleno popljucati OS na kojem je radilo par stotina vrhunskih ljudi dvije godine ( sa 0 novih featuresa ) od strane jednog jedinog "novinara".

Šteta što je ovako kvalitetnih i tehnički jakih reviewa malo.

snow leopard je jednostavno evolucija a ne revolucija OSXa. Ljudi su napravili i popravili sve što su mogli u dvije godine, puno toga je ostalo za 10.6 puno još posla oko tranzicije QT i iTunesa koji su core za budućnost OSa.

Meni se sviđa pristup ... snow leopard je 5. OSX u nizu koji radi brže od prethodnog na istom hardwareu.

A.

17 godina
neaktivan
Uspješan Snow Leopard

jednostavno ne kuzim ove usporedbe win7/vista - os x snow leo

svako ko je radio na leu duze od 15 minuta shvaca da apple slobodno moze spavat sljedecih 3-4 godine, tolko je leo ispred win7

snow leo je veci iskorak nego sto je vista - win7 nemjerljivo u svim segmentima.

cijena upgradea je takva kakva bi trebala bit i za win masine, al ne, uvijek msoft predstavi revolucionarni os koji je ispod haube isti ko prosli.

Ogame player
Moj PC  
3 3 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Ne želim ulaziti u dubinu ostatka članka
...

Kada bi barem bio malo (a zapravo hoću reći - puno) manje senzacionalističi nastrojen pritom

...

Zašto nitko ne nađe za shodno ponuditi onima iz suprotnog tabora da se napravi tekst, pa ma kakv ispao?

Veliki, daj pročitaj članak prije nego ga komentiraš. Ne znam koliko je tvoje razumijevanje engleskog, niti koliko si pažljivo čitao, ali ono što na prvoj stranici piše je Siracusino čuđenje kako je Apple uspio prodati priču o 0 featura kao nešto super. I njegovo objašnjenje toga. Nikakav senzacionalizam. Inače, Siracusa je jedan od najvećih kritičara Applea kad su u pitanju neke odluke oko dizajna OSa, i npr. Findera. Čovjek zna o čemu priča, i ima argumente.

Ja više volim ovakve reviewe, koje napišu stručnjaci. Kad bi netko tko nikad nije koristio OS X napisao članak o njemu, onda to nije review, nego člančić "For Dummies" koji je najčešće samo flame-bait, zapravo trolanje da bi se privuklo što više klikova. Tog već imamo dovoljno u teenagerskim časopisima poput Buga Nevinašce Polu-šala, ali pogledaj samo potpis pod slikom i reci da nije trolerski (kao i većina opreme članaka o Macu ili Linuxu). Isto tako, ne vjerujem u "tabore". To su obično nezreli balavci koji nemaju pametnijeg posla. Koristim i radim na jako puno OSova. Neki me frustriraju manje, neki više. Svaki od njih je čudo inžinjerstva.

Što se tiče samog OS Xa, količina novih i "novih" tehnologija koje su ugurane unutra je strašna. Kao netko tko je u svojim developerskim danima radio na optimizaciji i povećanju performansi kroz paralelizam, GCD mi se čini kao odgovor na skoro sve moje molitve od tada. Zatim tu su blokovi u Objective Cu. Napokon da se i klasični C malo "funkcionalizira". C# je tu zasad najdalje otišao, nadam se da će se i Java trgnuti. Pa da ne pričam o OpenCLu, koji bi mogao pokopati i CUDAu i Stream (pogotovo jer ga podržava i nVidia).

Zanimljivo je da Apple otvara kod najbitnijih stvari na kojima radi - LLVM, GCD, OpenCL, WebKit - ništa nije zatvoreno. Nadam se da će većina tih stvari naći put u Linux. Čak mislim da je tu Apple "otvoreniji" od Linuxa :) Većina stvari koje Apple izda je pod BSD-like licencom, i to predstavlja problem "viroznom" GPLu u Linuxu Belji se

S poslovno-tehničke strane, način na koji rade tranzicije zadržavajući kompatibilnost unatrag je zadivljujući. Netko je već pričao o ISAi i kernelu. Sad to vidimo i s QT X, HPF+. Ili recimo kako se zajedno vrte 32bit i 64bit aplikacije. Kako na "32bit" OSu aplikacije koriste više od 4GB RAMa. Itd.

Ono što je žalosno je da su sve te krasne stvari nedostupne 95% korisnika računala. No, money talks. Apple je odavno izračunao da im se više isplati držati se high-end tržišta nego prodavati npr. shrot laptope od 500$. Zato i jesu jedni or rijetkih koji imaju ogromne profite i u ovakvoj situaciji. Poslovno - super, ali zapravo - šteta (ne profit, nego raširenost).

17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

(1)"That's right, the next major release of Mac OS X would have no new features. The product name reflected this: "Snow Leopard." Mac OS X 10.6 would merely be a variant of Leopard. Better, faster, more refined, more... uh... snowy.

(2)This was a risky strategy for Apple. After the rapid-fire updates of 10.1, 10.2, and 10.3 followed by the riot of new features and APIs in 10.4 and 10.5, could Apple really get away with calling a "time out?" I imagine Bertrand was really sweating this announcement up on  the   stage at WWDC in front of a live audience of Mac developers. Their reaction? Spontaneous applause. There were even a few hoots and whistles."

(3)"It's not that any particular feature of Chrome is so wonderful, or even that the sum of those features puts Safari back on its heels in the browser wars. It's the idea that someone other than Apple has taken such clear leadership in this area."

Di ti vidis senzacionalizam ovdje?

1. Tip kaze da mu je fascinantno, da ne kuzi kako ce oni prodat nešto gdje tvrde da nema novih featurea, kad svi korisnici vole vidit ono listu neceg novog, opipljivo i vidljivo. I da je to zanimljiv marketing, onako apple stil.

2. Sta ako je bio aplauz i zvizdanje, senzacionalizam je to napisat?

3. Usporedjuje Chrome sa Safariom, ne zato sto je apple fan boy, nego jer je Safari jedan od najboljig browsera na trzistu trenutno, po mnogima i najbolji. Pa ce naravno Chrome usporedjivat s najboljima pa tek onda ostalima. Ipak se vodi bitka za 1. mjesto. Ostala nekima i nisu tako bitna...

Inace opcenito malo vi ljudi moji previše brijete na neke stvari. Previše ste se uzivili u "zle planove" Apple i MSa. Osobno koristim win 7 na lapu, Vistu na kompu i OS X na macbook pro-u. I sva 3 OSa rade onako kako trebaju te neam niti jedan problem. Zadovoljan sam  sa sva 3 OSa. Pogotovo me iznenadila win sedmica. Tako najviše volim vidit kad netko krene pljuvat po recimo Visti (to obozavaju ljudi radit) ili po macu, a da nisu probali i koristili kako bog zapovijeda...

17 godina
GoranB kaže...
Veliki Brat kaže...
Ne želim ulaziti u dubinu ostatka članka
...

Kada bi barem bio malo (a zapravo hoću reći - puno) manje senzacionalističi nastrojen pritom

...

Zašto nitko ne nađe za shodno ponuditi onima iz suprotnog tabora da se napravi tekst, pa ma kakv ispao?

Veliki, daj pročitaj članak prije nego ga komentiraš. Ne znam koliko je tvoje razumijevanje engleskog, niti koliko si pažljivo čitao, ali ono što na prvoj stranici piše je Siracusino čuđenje kako je Apple uspio prodati priču o 0 featura kao nešto super. I njegovo objašnjenje toga. Nikakav senzacionalizam. Inače, Siracusa je jedan od najvećih kritičara Applea kad su u pitanju neke odluke oko dizajna OSa, i npr. Findera. Čovjek zna o čemu priča, i ima argumente.

Nemam problem s engleskim, niti s tematikom (računala i sl.), ali ipak nisam pročitao članak. Iskreno - nemam volje (molim te, strpi se i prođi do kraja kroz ovaj ogroman post jer ima veze s oba odgovora, tebi i mislavu).

Ne radi se o tome da smatram OSX SL lošim sustavom, upravo obratno - smatram OSX generalno vrlo kvalitetnim sustavom s odličnim temeljima (pa ipak se radi o unixoidu s odlično dizajniranim grafičkim sučeljem, a Apple je ozbiljna kompanija - kako to može biti loše?). Problem imam s količinom euforije koja izvire iz svake pore tipičnog Macovca. Općenito, ne volim generalizirati stvari, ali Mac ljubitelj mi je u kategoriji jehovinog svjedoka. Jesu sve to predrasude, ali mi se svaki put ponovo potvrde.

Jednostavno - ne volim kada ljudi nemaju mjere i ono što vole proglašavaju bezgrešnim. Kako je netko gore (ili u nekoj drugoj temi na forumu) već napisao - strašno je kada Apple tvrdi za OSX Leopard da je genijalan, najbolji na svijetu, bez mane. I onda u sljedećoj iteraciji izbaci dio tog genijalnog OS-a, unaprijedi još tonu stvari, smanji se veličina za XGB (koliko čitam, iskustva su različita) i sad je to opet genijalan, najbolji OS na svijetu, bez mane. Pa dajte ljudi, nabavite si kriterije...

Lijepo piše M_dipl. koji post iznad ovog mog (a i općenito inteligentna i normalna osoba može sama zaključiti) - sve na svijetu dolazi s prednostima i manama. Osoba koja si to nije u stanju priznati jednostavno ima nekakvih problema ili si nešto želi dokazati. Jasno mi je kada Apple ima marketing koji to koristi, ali kada imaš određenu grupu ljudi koji to puši i nije u stanju razviti kritičko mišljenje, postaje problem.

Kako sam napisao u postu ranije, ne govorim o samom OS-u. Ne znam ništa o njemu i ne komentiram ga. Prije toga, dao sam i palac gore ChrisB-ovom postu, gdje priča neke stvari s kojima se slažem (primarno onaj dio o naplati 'pranja auta'). Ono što sam komentirao je bio članak koji si linkao i okarakterizirao ga kao čisto tehnički, nepristran tekst. Želio sam ga pročitati a kad tamo - na prvoj strani gomila PR-a. To čak ne znači da čovjek nije kritičar Applea (kao što sam kažeš), ali ga svrstava u njihov marketinški tabor. Pa čak i o Jobsu piše u istoj maniri u kojoj ga ti ovdje predstavljaš (kao najvećeg kritičara Applea) - i to od jedne izuzetno tehnički orjentirane osobe? Ma daj... I tada sve što napiše postaje upitno, ma koliko možda bilo kvalitetno i istinito. Jednostavno mu ne vjerujem. Što nas opet dovodi na početak priče zašto nisam pročitao tekst. Nemam volje niti živaca za tako nešto, nakon ovakvog uvoda (na što smatram da imam potpuno pravo obzirom da ionako ne komentiram OS kao takav).

BTW, pod suprotnim taborom nisam mislio na neke neuke ljude, već stručnjake iz npr. drugih časopisa (ili web-siteova ili nekoih drugih polja djelatnosti). Meni osobno bi bilo izuzetno zanimljivo pročitati tekst Bill Gatesa i njegov stav o OSX-u SL. Misliš li da bi bio nekvalitetan tehnički? Sumnjam. Pro-M$ orjentiran? Vjerojatno, ali to kao čitatelj uzimaš u obzir čim vidiš temu i autora. Ovo je naravno, samo kao ideja, totalno iskarikirana, ali vjerujem da bi se našlo i novinara ili inženjera koji su autoriteti u svojim područima, a koji bi bili voljni obaviti jedan ovakav posao. Pa čak i neplaćen, da ne bi naknadno bilo nekih gluposti (iako osobno mislim da bi bilo sasvim u redu i da se to honorira, bez obzira koliko tekst ispao negativan ili pozitivan).

mislav_01 kaže...
Di ti vidis senzacionalizam ovdje?

1. Tip kaze da mu je fascinantno, da ne kuzi kako ce oni prodat nešto gdje tvrde da nema novih featurea, kad svi korisnici vole vidit ono listu neceg novog, opipljivo i vidljivo. I da je to zanimljiv marketing, onako apple stil.

2. Sta ako je bio aplauz i zvizdanje, senzacionalizam je to napisat?

3. Usporedjuje Chrome sa Safariom, ne zato sto je apple fan boy, nego jer je Safari jedan od najboljig browsera na trzistu trenutno, po mnogima i najbolji. Pa ce naravno Chrome usporedjivat s najboljima pa tek onda ostalima. Ipak se vodi bitka za 1. mjesto. Ostala nekima i nisu tako bitna...

Inace opcenito malo vi ljudi moji previše brijete na neke stvari. Previše ste se uzivili u "zle planove" Apple i MSa. Osobno koristim win 7 na lapu, Vistu na kompu i OS X na macbook pro-u. I sva 3 OSa rade onako kako trebaju te neam niti jedan problem. Zadovoljan sam  sa sva 3 OSa. Pogotovo me iznenadila win sedmica. Tako najviše volim vidit kad netko krene pljuvat po recimo Visti (to obozavaju ljudi radit) ili po macu, a da nisu probali i koristili kako bog zapovijeda...

Nema tu nikakvih 'zlih planova'. Sve su to firme koje se bore za svoje mjesto pod suncem i što bolju zaradu i svaka to radi na svoj način.

Ako ne vidiš PR u citiranim dijelovima teksta, popričaj malo s nekim (školovanim) novinarom o istom, pa vidi što će ti reći. Kako se stvara priča, kako se radi hype. Nije valjda da misliš kako bilo tko (a pogotovo tehnička osoba) ima dara za pisanje i da sve što bilo tko napiše može biti interesantno, zanimljivo, pobuditi emocije? Da bi nekoga emotivno angažirao, moraš mu ponuditi uspone i padove, dotaknuti dno i onda napraviti neočekivani obrat. Pa to je priča stara stotinama godina (rekao bi milijunima, ali bi me netko prije ili kasnije krivo i doslovno shvatio :) i ja sam već bio uvjeren da je opće poznato. Ali očito griješim.

Apple to izgleda zna bolje od ikog. I u skladu s ovim iznad (borba za zaradu), svaka im čast na tome, mehanizam im funkcionira odlično. Meni je osobno samo žao što ljudi to nekritički prihvaćaju.

Inače, ako želiš po točkama;

1. Definitivno zanimljiv marketing, dio kompletnog Apple imidža, čija je on samo produžena ruka. Pa ipak je to biznis, ne misliš valjda da su Appleu odlučili sve prepustiti slučaju i što bude - bude? Hmda, sigurno, a Steve Jobs se svaki put baš slučajno nađe na setu u trapericama, tenisicama i crnoj dolčevitki... Imidž ide puno dalje nego što to ti, ja ili zapravo većina nas (koji se marketingom ne bavimo direktno) to može pojmiti.

2. Da, kada pišeš na način na koji on to radi. Eh, daj me podsjeti - je li on to pisao izvještaj s predstavljanja ili je radio tehnički, neovisan pogled na OS? Hmmm, možda sam ipak trebao pročitati kompletan članak :)

3. Ova treća točka zahtijeva malo podrobnije objašnjenje;

Apple, kao i obično ima izvrstan dizajn. Onako - minimalistički funkcionalan. Probao sam Safari (I Chrome i Operu i IE8) i fale mi neke sitnice iz FF-a (koje uglavnom dobijem kroz dodatke), pa mi je lakše ostati na nešto sporijem FF-u, nego se odreći tih detalja 'koji život znače'. Ili mi ga barem čine ugodnijim.

Inače, mala digresija - ono što me stvarno smeta kod Chromea je način rada u nekim prilikama, koji ne mogu progutati. Najbolji primjer ovoga bi bio kada sam neki dan, dok sam isprobavao Chrome i pisao iz njega reply ovdje negdje na forumu, slučajno zatvorio karticu prije poslanog odgovora. Nakon povrata kartice, mojeg teksta više nije bilo. U FF-u mi se to nije nikada dogodilo (mislim na gubitak neposlanog sadržaja, naravno). Naravno da sam odustao od pokušaja povrata toka misli i zaključio kako je onda bolje da ništa niti ne odgovaram.

No, on ne uspoređuje Chrome sa Safarijem, on ističe koliko je Apple superiorna dizajnerska kompanija. On piše o Appleu. Čemu to u tekstu o Chromeu, stvarno nemam pojma. A da bi to vidio, trebaš pobliže pogledati izraz fraze "back on one's heels" (ovdje npr. imaš malu diskusiju koja govori na tu temu). I naravno, pratiti linkove iz njegovog teksta da bi skužio kako je čovjek imao potrebnu napisati na Twitteru: "Chrome is a wake-up call for the Safari UI guys". Ne znam koliko je ovo tebi očito, ali meni je - iz njegove perspektive, Chrome nije tu da bi 'probudio' sve (dakle, dizajnere sučelja svih browsera, ili čak dizajnere sučelja općenito), Chrome je tu zbog Applea. Pa čovjek zna koja ga publika čita...

Eto, to su moji razlozi. I opet, kako kaže M_dipl. gore - svaki OS ima svoje prednosti i mane. Trik je u tome da nađeš onaj koji tebi odgovara, ane da natjeraš ostale da slijede tvoj primjer. Pa gdje bi ljudi danas bili da svi zajedno imamo jedno mišljenje?

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 15:01 (Veliki Brat).
17 godina
Uspješan Snow Leopard

majko mila o čemu vi pričate

DirectX is dead! OpenGL+OpenCL forever!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Odlican post Veliki Brate Osmijeh

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 15:34 (mislav_01).
17 godina
neaktivan

Za Velikog Brata (da ne citiram kilometre teksta):

Zanimljivo je kako ArsTechnicu napadaju svi - da se prodala MSu, da su Apple zombiji, FSFovci se uvijek pjene da su izdacije, Linuxovci malo galame da su u oblacima, a malo da su u krevetu s zlim korporacijama. Ali to je valjda tako kad nisi ni u jednom taboru nego razmišljaš svojom glavom. Vjerujem da su ti članci u Bugu objektivno? Sigurno tako misliš, nije to ništa protiv tebe, nego samo rezultat desenzibilizacije. Čovjeku njegova okolina brzo postaje "normalna", a sve ostalo čudno. Zato sam duboko uvjeren da tvoje krivo tumačenje  nekoliko rečenica koje si pročitao nije rezultat nesposobnosti, nego zbira okolnih utjecaja tijekom dugog vremena.

Fanboya imaš svugdje. To što si nešto senzibliraniji na jednu skupinu je samo posljedica tvoje povijesti i trenutnog položaja. Idi na neke Mac/Linux forume i uvijek će se pojaviti neki Linux/Win/Mac trol. Svugdje je isto. Ono što ljude možda smeta kod Mac korisnika je možda ista stvar koja smeta vlasnike europskih auta kad im ja pričam o tome što se sve pokvarilo na mojem japanskom (ništa). Jedino što ja nisam previše glasan oko toga. Ali pustimo psihologiju, ZX-C64, Amiga-Atari, Vi-Emacs, bash-csh i slične ratove. Dovoljno je reći da idiota ima svugdje.

Isto tako, marketing je marketing. Developers, developers, developers. Trebam dalje?

E, da ne zaboravim. Safari uspoređuje s Chromeom jer na Macu nema IE, postotak korištenja Opere je statistička greška, a FF je zloglasan po (ne)pridržavanju HIGa na Macu. Zato i je zadivljen kako je Chrome usklađen s filozofijom Maca.

Nazad na temu :)

Tema je bila je li SL "novi" OS ili nije. Ako usporediš količinu razlika između Viste i Win 7 sa novostima koje donosi SL, onda definitivno je. Razlike su drastične, usporedive s XP->Vista prijelazom. To sam pokušao potkrijepiti onim linkom. Ako ga pročitaš, vjerujem da ćeš se složiti sa mnom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 22:39 (GoranB).
17 godina
GoranB kaže...
...
Nazad na temu :)

Tema je bila je li SL "novi" OS ili nije. Ako usporediš količinu razlika između Viste i Win 7 sa novostima koje donosi SL, onda definitivno je. Razlike su drastične, usporedive s XP->Vista prijelazom. To sam pokušao potkrijepiti onim linkom. Ako ga pročitaš, vjerujem da ćeš se složiti sa mnom.

Ma stari, sve OK, ne mislim ja ništa loše s ovim što pišem gore, samo primjećujem i dajem svoj stav (ma kakav on bio);

Što se OSX-a tiče, kako sam već rekao: *nix osnova + Apple UI = Super. Ne mislim sada ulaziti u dodatne detalje, jer svatko malo upućeniji u problematiku vjerojatno može razumjeti moje razloge. Samo ću dodati jedan, vrlo osoban - prvi put sam zaista shvatio što trebam i kako raditi na računalu da bi nešto napravio tek 1996. kada sam si nabavio Slackware 2.x (sjećam se da je još 1.x kernel bio u igri). Podešavanje X-a, printera, pronalaženje alternativnih aplikacija. Zato mi je *nix samo još bliži. OK znam, Linux nije BSD, ali sve su to isti korijeni u globalu...

Uostalom, što je danas novi OS? Meni se osobno puno više sviđa (kao što sam već milijun puta do sada napisao) *nix nasljeđe i Arch Linux mi je tu genijalan jer mi omogućava da jednostavno i kontinuirano nadograđujem sistem, pri čemu je besplatan. Tko može reći nakon dovoljno vremena da nemam novi OS? Ako je  90% stvari u njemu izmijenjeno, nadograđeno, poboljšano, unaprijeđeno, dodano, oduzeto... Ali kvragu sve, kad sam zapeo s Canonom MF4150 multifunkcijskim printerom, kojeg nisam mogao natjerati da proradi i da ga imam na kućnoj mreži stalno spojenog na kućni print/file/media server. O AutoCAD-u neću niti pričati, koji mi je temelj svakodnevnog rada a povremeno ga koristim doma za posao, kao i neke sitnice u fušu (tipa namještaj za po doma, raspored u potkrovlju starcima u kuči i sl., za koje ionako nikada ne bi kupio legalnu verziju za po doma - ako do toga dođe, radije ostanem dulje na poslu i obavim što trebam).

BTW, vidio sam danas jedan jako simpatičan filmić koji otprilike sumira ono što mislim kada dižem glas na temama o Macu. Jednostavno - već kao dijete sam naučio da kada ljudi govore s puno pridjeva, zapravo ti prodaju priču. Od tada ne vjerujem kada se ljudi ponašaju na način kao u tom filmiću. Što je zapravo šteta, jer sam uvjeren da je OSX odličan proizvod i zapravo mi je izuzetno žao što Apple nije malo fleksibilniji, te što nemaju veći tržini udio pa da se i određene aplikacije prebace i sve postane bliže 'običnim' korisnicima. Da, znam da je situacija različita u US-and-A, ali ja živim ovdje i moram se nakako snaći u međuvremenu.

Opet mala digresija, ispričavam se onome kome se ovo da čitati (obojici - tebi i dežurnom moderatoru :), ali... Kad već pričamo o okolini i BUG-u, bilo bi zgodno spomenuti da se i sam smatram određenim 'kritičarem' BUG-a (u svojoj domeni ili barem koliko mi je stalo); u samim počecima foruma bila je tema o tome što ne valja u BUG-u (zaključana je zbog standardnih gluposti, ali nikada nije otključana, što također smatram lošim - možda je netko sada i otključa), gdje sam prigovarao upravo telegrafskom prevođenju uputa u oblik sastavka kada obrađuju neki hardver (kao da slušam nekoga kako čita upute).

To se dosta popravilo, zbog čega sam osobno vrlo zadovoljan, iako mislim da sam upravo u zadnjem broju vidio još jedan takav tekst. Svejedno, puno ih je manje. E da, i da ne ostane neprimjećeno (iako sam im to već napisao u zasebnoj temi) - posebno sam sretan jer su vratili stari način potpisivanja. Ne znam jesi li primijetio, ali zadnja dva broja ponovo potpisuju autore ispod naslova (onako, 'novinarski'), što su promijenili negdje oko vremena ulaska Dvoraka u časopis, kada je krenula ta famozna 'amerikanizacija' (pa su krenuli stavljati potpise na kraj teksta, ne mora nužno biti vezano) koja i danas ima tragove (bezboroj ogromnih grafikona koji rijetko nose baš tako bitne informacije i pojedu tonu mjesta u časopisu). Uglavnom - stari stari (ovo duplo 'stari' je namjerno :) način potpisivanja je vraćen i ja sretan kao malo dijete (što ćeš, neke stvari zaista ne možeš kupiti novcem :)).

NHF, pokušavam malo ući u tekst, ali na prve dvije strane on još ima uvod, pa sam se sjetio zašto nisam mogao to čitati. Kasno je, umoran sam i sutra opet dolazi na red posao. Možda kad se vratim s posla sutra, tebi za dušu :). Nakon dvije strane teksta, jedino za što mogu reći da mi je OK je ovaj dio (kako Appleova filozofija, tako i njegov tretman iste):

"To be clear, installing the $29 upgrade to Snow Leopard on a system not already running a properly licensed copy of Leopard is a violation of the end-user license agreement that comes with the product. But Apple's decision is a refreshing change: rewarding honest people with a hassle-free product rather than trying to punish dishonest people by treating everyone like a criminal. This "honor system" upgrade enforcement policy partially explains the big jump to $169 for the Mac Box Set, which ends up re-framed as an honest person's way to get iLife and iWork at their usual prices, plus Snow Leopard for $11 more."

I naravno, sam kraj druge strane, odmah ispod gorne citiranog teksta:

"And yes, speaking of installing, let's finally get on with it."

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 0:16 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Uspješan Snow Leopard

Moram se javit na post od velikoga brata jel jednostavno me je ostavio bez teksta.

Tema je uspjesan start snow leoparda, tema je snow leopard, za nekog ko izjavi sljedece:

"Ne radi se o tome da smatram OSX SL lošim sustavom, upravo obratno - smatram OSX generalno vrlo kvalitetnim sustavom s odličnim temeljima"

par redaka kasnije:

"Kako sam napisao u postu ranije, ne govorim o samom OS-u. Ne znam ništa o njemu i ne komentiram ga."

imas ogromnu kolicinu teksta

Same po sebi izjave su epske posto je ovo SL tema, no nebi me jos ni to primoralo na odgovor al ovo mi je genijalno:

Općenito, ne volim generalizirati stvari, ali Mac ljubitelj mi je u kategoriji jehovinog svjedoka. 

Sumljam da ikoji jehovin svjedok moze upotrijebit vise rijeci a da nekaze apsolutno nista.

Nevidim nikakve veze u postovima  sa snow leopardom al ajd. 

Ja da napisem tolko teksta kao osvrt na sustav koji ne koristim, neznam bas puno o njemu zapito bi se o kategoriji u kojoj sam osobno.

Ima mac lovera ima mac hatera ali cinjenica je da OS x koristi najnaprednije tehnologije i najlaksi je za koristit, kod drugih osova te dvije rijeci nepasu skupa nikako. Cijena mu je ultra povoljna, upgrade je 99,9 % bez problema, os donosi promjena ispod haube kolko nijedan drugi.

aj malo o samom sustavu.

Jehovin svjedok.

Ogame player
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 0:51 (bistri).
Moj PC  
2 2 hvala 0
17 godina
bistri kaže...

Moram se javit na post od velikoga brata jel jednostavno me je ostavio bez teksta.

...

Eh, što da ti sad kažem i ostanem pristojan?

Tema ja koja je i u tom kontekstu se rasprava proširila, pri čemu ja odgovaram na točno određene postove - posve normalno na jednom forumu. Sve ovo što pokušavaš izvući iz konteksta napisanog (a nije mi jasno zašto) je zapravo i jedina istina - zaista tada nisam govorio o OSX-u, već sam ga samo usput spomenuo (kao što i sam kažeš - tema je OSX, a količina teksta je ogromna).

I da, istina je da ne volim generalizirati stvari, kao što je istina i da iznimka dokazuje pravilo.

Na kraju, hvala ti što si sve napisano s moje strane samo potvrdio kompletnim svojim postom - jer mene nećeš naći naći kako na jednom, drugom, trećem, četvrtom ili nekom petom Mac forumu blatim OSX. Ali tebe vidim ovdje, na ovom (prvenstveno PC orjentiranom) forumu, kako nepismeno i neargumentirano pljuješ po meni osobno ("Sumljam da ikoji jehovin svjedok moze upotrijebit vise rijeci a da nekaze apsolutno nista."), iako se dosta ljudi čak i složilo s mojim mišljenjem, što su i potvrdili pritiskom na palac gore. Pa eto, barem si u potpisu pogodio bit stvari...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 14:55 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Nema me dva dana na forumu, i onda padnem u nesvijest kad vidim kako su se ljudi raspisali o ovoj temi. Ako nista drugo, tjesi me cinjenica da jos uvijek ima ljudi koji definitivno znaju o cemu pricaju i trude se do maksimuma biti objektivni. Palac gore svima, da vas ne nabrajam jer znate koji ste ga s moje strane dobili.
No, iako se u nacelu slazem s mnogim ovdje iznesenim stavovima pojedinaca, neke stvari ipak sezu u domenu nagadjanja ili krivog gledanja na tehnologiju. Znam da sam i sebi vec dosadan, ali reda radi moram opet podsjetiti kako obje platforme koristim doslovce desetljecima u svakodnevnom radu. U biti, PC silom prilika cak i znatno vise, ali ipak...   Zato mi dozvolite da to i prokomentiram.
M_dipl. kaže...

Često se upustim u ovakve rasprave pa to završi flejmanjem. Evo ponuditi ć u svoj stav o odnosu dvaju OS-eva (SL i W7). Ne volim Apple, niti politiku tvrtke niti njihovu propagandu, ali smatram da objektivno mogu ocijeniti kakvi su im proizvodi, da se razumijemo - isto tako ne volim ni Microsoft. Sad, (1) smatram da su Windowsi objektivno kompleksniji te samim time i bolji sustav, također se mora uzeti u obzir da je (2) rađen s ciljem da radi na svakom hardwareu (kao i Linux) te time u težoj poziciji od OS X-a.

U nekoliko navrata oslanjas se na objektivnost u svojem postu, ali ta objektivnost nije utemeljena na nikakvim konkretnim argumentima.
(1) Nisam siguran da te mogu pratiti u ovoj tvrdnji. Po cemu su to Windowsi kompleksniji OS, pa time i bolji?
Probat cu te razuvjeriti u to.
Prije svega, kompleksnost o kojoj govoris apsolutno ne postoji. Jedina kompleksnost u kojoj su Windowsi neprikosnoveni je cijeli niz verzija istog OS-a (Home, Premium, itd). Cinjenica je da je OSX jedan, jedini i u smisu funkcionalnosti pokriva apsolutno sve sto Microsoft selektivno nudi u cijeloj lepezi verzija istog OS-a.
Kompleksnost OS-a u tehnickom smislu kod Windowsa je jedino krivnja samog Microsofta koji sa svakom novom verzijom sustava mijenja memory model, driver model, API handlere, itd. Svaka nova verzija dodaje nove i nove slojeve na sam kernel i umjesto da OS postaje produktivniji, optimiziraniji, stabilniji, dogadja se gotovo pa suprotan efekt. Vrlo konkretan primjer: ako izuzmemo Windowse 7, svaka nova verzija Windowsa uvijek je bila sve gladnija za hardverskim resursima. Smijesno je, primjerice, koje preduvjete Vista postavlja pred hardver da bi radio Aero. S druge strane, OSX radi u svim dosadasnjim iteracijama jednako dobro ili brze na istom hardveru.
Da se razumijemo, apsolutno podrzavam onu pricu o tome da samo ljudi upitnog IQ-a uvijek ispocetka gutaju pricu o savrsenom OS-u bez premca, do dolaska nove verzije koja je "bolja, stabilnija, itd, itd". Apple marketing radi cuda po tom pitanju, ali samo zahvaljujuci potrosacima koji su tu pricu spremni uvijek iznova platiti.
Kako rijesiti vertikalnu kompatibilnost? Virtualizacijom kao u slucaju Windowsa 7? To mi je istinski tragicno. Na jedan OS instalirati drugi, stariji OS istog proizvodjaca samo da bi se mogle pokreati aplikacije koje su pisane za iAPX arhitekturu?! Oh, come on. Da, definitivno su Windowsi kompleksniji.
Appleov OSX nije Microsoft sustav, niti je njegov cilj kompatibilnost s istime. A ipak, s druge strane, isti taj OSX normalno funkcionira u Microsoftovom Active Directory okruzenju. Ne govorim o shareanim resursima, vec o imenickom sustavu s group policy-ima. I ono sto je meni osobno zanimljivo jest cinjenica da mi cesto Mac lakse odradi posao unutar domene nego PC s Windowsima. Vidis, ja u tome VIDIM kompleksnost, ali na nacin da je to netko rijesio elegantnije za krajnjeg korisnika nego je to slucaj s originalnim proizvodjacem. U biti, to vidim kao umjetnost.
Microsoft ide korak dalje, pa postoje 32- i 64-bitne izvedbe OS-a i pratecih aplikacija. Jedno uvjetuje drugo u smislu da 64-bitni OS moze pokretati 32-bitne aplikacije, ali obrat ne vrijedi. To je glupost. Zasto? Pogledaj OSX i kako se nosi s jednim i drugim aplikacijama, a on sam je danas uglavnom 64-bitan, no do jucer je bio 32-bitan a ipak je u oba slucaja podrzavao 64-bitne aplikacije. Kompleksnost? Je, u slucaju OSX-a. Ali opet skrivena od korisnika.
GPGPU... opet prica za sebe. I da zivimo u svijetu u kojem postoji samo PC, prihvatili bi cinjenicu da nVida-ino i ATi-ijevo vidjenje rjesenja znace i njihov hardver. Ali onda Apple predstavi SL-a koji u jezgri podrzava GPGPU i to ne uz eksluzivnu nV ili ATi platformu, vec mu je sasvim svejedno s kime komunicira. Eh da... cak je u stanju GPGPU "vrtiti" na hardveru koji uopce nema takvo sto u svojem siliciju - na centralnom procesoru. I idemo opet... kompleksnost? Da, ali skrivena od korisnika.
Mogao bih u nedogled o ovoj temi, ali zaokruziti cu ju na malo drugaciji nacin. S tobom se mogu sloziti o tome da su Windowsi kompleksniji, ali ne zato sto imaju vise funkcija jer to apsolutno nije tocno, vec su kompleksniji za samog korisnika. Samo kao detalj - probaj instalirati mrezni printer na Windowsima i na Macu. Guess what? Na Macu ga NE instaliras, Mac ga SAM prepozna i ukljuci podrsku, a da toga nisi niti svjestan dok ne pozelis nesto na tom istom printeru ispisati.
Ukratko, teorija "kompleksnost = bolji sustav" u ovom konkretnom slucaju apsolutno ne drzi vodu.
(2) Nacelno da. Ali u proslosti.
Kako to mislim?
Apple strojevi danas nisu gotovo nista drugo nego sminkerski upakirani PC. Nekome se viualno svidjaju, nekome ne. O ukusima nemojmo raspravljati. Reci cu samo da ne spadam niti u jedan od tih tabora, jer definitivno mi "ladica" ne pada na pod kad vidim iMac (ok, gledam ga doma svaki dan) ili Mac Pro.
Jedina razlika je sto sam OSX Apple stiti na nacin da radi iskljucivo uz Apple strojeve ili njemu kompatibilne koji imaju svojevrsni hardverski ili softverski jailbreak pa "prevare" OSX pri bootanju. Najbolji primjer jest jedan moj kolega koji doma na starom IBM NetVista PC-u s Celeron procesorom vrti OSX Leopard. Ne virtualiziran vec instaliran na samom stroju. I radi bez ikakvih problema, nestabilnosti, nekompatibilnosti, itd. Doista RADI.
A zasto govorim da se ipak nacelno slazem s tobom?
Samo zato sto je Apple nekada koristio drugaciju platformu, ne-Intelovu. Od prastare Motorola 68xxx arhitekture pa do IBM Power PC arhitekture.
Danas OSX moze raditi na bilo kojem hardveru koji predstavlja temelj Windows PC-a stoga tvoja tvrdnja opstaje samo u nekim proslim vremenima.
Hoces bolji primjer iz komercijalnog svijeta?
VMware. Aktualni virtualizacijski softver podrzava pokretanje OSX-a i OSX servera u 32- i 64- bitnoj okolini. Obzirom da virtualni strojevi VMware-a svoj rad temelje na generickom BIOS-u i generickim virtualnim hardverskim komponentama (procesori i jezgre, mrezni i graficki adapteri, itd), tim vise rusi tvoju tvrdnju o strogoj usmjerenosti OSX-a na jedinstveni, specificni hardver. Stvar je samo softverskog kljuca, i to je to.
M_dipl. kaže...

Svatko bira OS koji mu treba (prije svega), koji mu je ljepši/draži i koji je od tvrtke koja mu je draža i ne vidim čemu sve te borbe. Da ne igram igre, bio bih ili na Linux ili na OS X-u. Linux bi me vukao zbog činjenice da je open source i da ne (većinom) neprofitabilan, OS X bi me privlačio svojom jednostavnošću i dizajnom (nekome je možda dizajn W7 draži), i to je to, o čemu se više ima raspravljati?

Apsolutno se slazem s tobom.
U poslu odnedavno uz XP i Vistu (govorim iskljucivo o klijentskim OS-ovima, ne i o serverskim koje ionako gledam svaki dan) koristim i Windowse 7. I moram priznati - Microsoft je daleko dogurao, doista svaka cast. Ali me fascinira kao su sposobni jednostavne stvari uciniti kompliciranima do bola.No, poslovni je svijet vec odavno rekao svoje odabravsi Windowse, i ja sam se tome priklonio od prvog dana. I ne bunim se, vec sam zadovoljan sa svakom novom funkcijom koja dodje ili s novom verzijom samog OS-a ili s novim Service Packom.
Koristim i Linux (ok, kao virtualni stroj) i OSX, naravno. Linux iz neke zabave i povremenog "vjezbanja" X-a, cisto da ne zakrzljam u poslu, znanju i iskustvu.
OSX - nakon sto me godinama frustrirala cinjenica o nepostojanju doista pravom, posve user friendly rjesenja za bolna organiziranja stotina fotografija s digitalaca, filmova s digitalnih kamera, na temelju tih sadrzaja jednostavnu i efektnu izradu kucnih DVD-ova, OSX mi je dosao kao melem na ranu. I ne bih ga mijenjao ni za sto! To sto se bez problema spaja na Active Directory domenu unutar firme u kojoj radim, sto ne moram paliti notebook da bih startao Remote Desktop i slicne stvari tamo negdje daleko od mjesta na kojem se nalazim, samo su dobro dosle "ali to nije sve" ljepote.
Na kraju dana, kako je netko prije rekao - volim ih sve, sve OS-ove s njihovim prednostima i manama. Ponekad me svatko od njih na svoj nacin frustrira, ali na kraju dana ipak sam zadovoljan (priznjem, najmanje s Vistom).
Eto, toliko od mene.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 19:35 (ChrisB).
Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Dobro, ja sam bio pod dojmom da instalacija OSX-a na nepredodređenom hardware nije baš najlakša stvar na svijetu. Kada sam govorio o kompleksnosti mislio sam upravo to da je Windows napravljen da radi isto i (1) da se instalira isto na apsolutno svemu, što se ipak ne može reći za OSX (ili može?, možda nisam upućen dovoljno). Isto je tako (2) kompleksnije (a po meni i bolje) rješenje zadržavanje podrške za starije inačice Winsa unutar sedmice (virtualizacija) nego Appleovo "rezanje unatrag" koje mu omogućuje da se  fokusira na budućnost, pa o tome je bio članak u Bugu ili BOL-u nedavno.

(1)

Ja cu se opet vratiti na prije spominjanu kompleksnost.

Jesi li ikada vidio kako izgleda instalacija OSX-a? Vjerujem da nisi sto samo po sebi nije nista negativno.

No, ono sto moras znati je da se OSX posve automatizirano instalira na bilo kojem stroju, a jedino sto ce te putem pitati je:

a) koje sporedne elemente OS-a zelis instalirati (poput Rosette, QT7 i slicnog)

b) kako se zoves

c) Regional settings-e,

Otprilike je to - to. Primijeti ovo pod (c) jer ce ti OSX u pravilu ponuditi regiju na temelju automatiziranog prepoznavanja gdje se nalazi. Znas li kako to uspjeva napraviti? Jedini preduvjet je pristup internetu. Naime, cim se starta instalacija, OSX je vec "prosnjufao" cijelu okolinu i spojio se na net, pa ce shodno svojim internim algoritmima skuziti da si u Hrvatskoj i predloziti ti postavke.

I ne, to nema veze s Macom, jer jednako tako radi i na PC-u, vjeruj mi. Da se razumijemo, govorim o SL-u. Prethodne verzije nisu imale prepoznavanje lokacije pa si sam odabirao drzavu i pratece regionalne postavke.

(2)

To sto si rekao potpuna je neistina, i malo ce grubo zvucati, pokazuje koliko ne poznajes OSX i generalno Apple, sto mi je zao.

Apple apsolutno nije napravio NIKAKAV REZ. Apple je jednostavno nakon godina u kojima je njihov OS i aplikacije transparentno radio na dvije posve razlicite hardverske platforme (IBM Power PC i Intel Core) jednostavno odlucio kako je sada vrijeme da se prestara platforma napusti. Temeljni razlog za to je taj sto PowerPC jednostavno hardverski nije sposoban za tehnoloske pomake u samom OS-u koji se nalaze u razvojnom planu.

Jedna mala digresija.

Da li ti je poznata cinjenica da je MS Windows NT u nekoliko prvih verzija (3.5, 3.51, 4.0 i 2000) radio na nekoliko hardverskih platformi koje su postupno napustane? Ako ne znas ili si zaboravio tu cinjenicu, dozvoli da te podsjetim. Windows NT je radjen za Sun SPARC, Digital (kasnije Compaq pa HP) Alpha, IBM Power PC te Fairchildov Clipper. Kroz vrijeme Microsoft je napustao jednu za drugom te platforme zbog iznimno lose prihvacenosti njihovog OS-a. Ali cak i u vrijeme kada su Windowsi radili na svim tim platformama, niti su one imale iste aplikacije, niti su iste aplikacije radile na svim platformama iz istog programskog koda. Jednaka je prica danas s Windowsima na Intelovoj Itanium (ili Itanic, kako ga od milja zovu Ameri) platformi - aplikacije za Intel X86/X86-64 platformu ne radi na Itaniumu. Logicno, vrijedi i obrat.

Apple vec godinama unutar svojih OS-ova (dakle, i System 7 i Mac OS 8, prije OSX-a), jos iz vremena kada je Power PC tek ulazio u Macintosh svijet razvio tehnologiju koja se zove Rosetta. Rosetta je svojevrsni JIT (just in time) koji u letu prevodi kod aplikacije iz izvornog oblika u procesorsku arhitekturu na kojoj radi. Ukratko, u praksi to znaci da ja i dan danas na svojem Macu koji radi pod SL-om uredno imam instalirane aplikacije koje su pisane za Power PC, a moj Mac je opremljen Intelovim procesorom. Dakle, NIKAKVA virtualizacija kao sto je to slucaj s Windowsima. Paradoks je tim veci sto su i XP i 7-ica pisani za Intela, a OS nije u stanju odrzati razinu kompatibilnosti u kojoj bi sve ili vecina XP aplikacija radila pod 7-icom. I oba OS-a su 32-bitna. Rosetta ne samo da omogucuje gotovo potpunu kompatibilnost (100% ipak ne mozes postici ako netko pise "prljavi" kod) dviju potpuno razlicitih hardverskih platformi (RISC i CRISP - da ne bi bilo zabune, ponavljam - CRISP), vec sve to potpuno transparentno radi za 32- i 64-bitne aplikacije.

Ja nisam rekao da virtualizacija nije rjesenje, jer ona to jest i radi iznimno dobro zahvaljujuci prvom i osnovnom preduvjetu - hardverskoj podrsci od strane samog procesora (ako je nema, zaboravi "XP Mode"), ali predstavlja ipak dodatnu komplikaciju samom korisniku jer na istom hardveru ne odrzava (u smislu system updatea i ostaloga) jedan vec dva operacijska sustava.

Eto. Hvala na paznji.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 22:09 (ChrisB).
Moj PC  
3 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice