Povećanjem brzina i kapaciteta na nekih 128-256GB dobit ćemo zgodne prilično upotrebljive kamere za FullHD. Fora.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-btw, nije ti upalo u oko, trenutno povećanje brzine? ... sa 104Mb/s na 104MB/s??
-To je više nego što nam je trenutno potrebno.
Povećanjem brzina i kapaciteta na nekih 128-256GB dobit ćemo zgodne prilično upotrebljive kamere za FullHD. Fora.
32GB je sasvim dovoljno za sat i pol snimke na Canonu 550D na 1080p, a za brzinu je na H.264 dovoljno i klasa 4 (6 je idealna). I ta snimka je za današnje doba jako upotrebljiva.
No za jače kompresije i 4K snimke naravno da pozdravljam povečanje...
Govorim ipak o full-fps snimkama od vise sati. Sat i pol je mrvicu 'kratko'.
Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
hebote 300 mb/s to je brze od ssd diska
Ne vjerujem da je megabajta. Prije da se radi o megabitima. ihush je već rekao.
Brzine su sigurno u megabitima/sek jer SD karice koriste SPI komunikaciju sa 1 ili 4 data linije. Jedini nacin ubrzanja je dodavanje novih data linija. Ubrzanje prijenosa podataka nije moguce jer bi zahtjevalo diferencijalnu komunikaciju, npr LVDS sto zahtjeva dvije zice po data liniji. Upitno kak bi bilo kompatibilno sa starim karticama. Moguce da ce dignuti na 8 bita sto ne bi bio problem jer se novi pinovi mogu staviti iza starih (mislim da je tako i nacrtano).
Takodjer, brzine se strikitno odnose na prijenos podataka, a ne na brzinu citanja/pisanja. SSD koji ima SATAu ima 3Gb/s prijenos podataka, ali je brzina citanja/pisanja reda 200MB/s. Pripazite na razliku u b i B, gdje B znaci byte, a b bit. Zamjesati to dvoje znaci ubrzati/usporiti min 8x.
Pisanje megabajta i megabita nije baš svugdje jednoznačno određeno. Neki izvori pišu B za byte, a neki za bit, a neki obrnuto.
Osobno koristim B za bajt i b za bit, jer je to po IEC standardu.
- preblag si. Barem za kriterij prema BUGu (autorima), jer... (ma znaš, nije to stvar piščeve slobode, nego standarda).
- Dozvoljavam (kao nepostojeći autoritet
) takvu slobodu kod oznaka KB-KiB, GB-GiB itd, jer je ipak navika, ovdje ne, jer postaje dezinformacija.
Usput, povećanje brzina je cca x3 jer su dosadašnje max bile (po class oznakama x1=1MB i x1=1MiB) x10 i x16 (mada sam u prodaji vidio samo do x6, x10 se nesjećam...) sad najavljeno do x45-x48 ili cca 300Mb/s (x32?) ... što je u rangu današnjih diskova. (nice!)
- pošto je najavljeno do 2TB neće biti problem ''samo sat i po'' snimke, ali kao što nisam (u našim trgovinama) vidio npr x16, također pitanje cijene... i vrijeme, jer ovakve stvari (za sad) uvijek dođu godinu-dvije kasnije nego što bi bile stvarno tehnološki zanimljivo. Zato su nam kartice-memorije, uvjek ''male i spore''... pogotovo spore za kopiranje npr 32GB. (kao da bi proizvođači trebali stati s kapacitetom dok ne riješe brzinu?)
Govorim ipak o full-fps snimkama od vise sati. Sat i pol je mrvicu 'kratko'.
full-fps? Prvi put se susrećem sa tim pojmom. Što to točno znači?
Inače snimam filmove sa Canon 550D i dvije kartice od 32GB su mi dovoljno (a i previše) za cijelo dnevno snimanje na setu u rezoluciji 1920x1080 na 24 nativno progresivno na H.264 codecu. Jedna kartica je ekvivalenta 90 minutnoj HDV kazetici koje nikad nisam potrošio više od dvije prilikom snimanja u jednom danu, s tim da se ovdje ne gubi na kvaliteti snimke prilikom presnimavanja. Naravno jedan cijeli blueray video nemože stati na nju ali to i nije njezin posao, ona treba samo sakupiti "clipove" koji se snimaju prije montaže. Bilo bi lijepo koristiti jednu ali nije bed u par sekundi promijeniti karticu.
Čisto informativno, za što točno bi ti trebala?
Mislio sam da 550D ne može snimati 30FPS na 1080p. Gledam malo sada po netu i piše da može. Zanimljiva mi je dugotrajna autonomija zbog montaže na nešto što mora biti van kabelskog doticaja neko vrijeme i ne prekidati snimku satima.
Tebi to nije ni bitno, jer koliko znam, Cannon namjerno ograniči video clipove na 30s. Barem je na 5D mk2 tako.