Talijani protiv Microsofta

poruka: 129
|
čitano: 31.827
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Talijani protiv Microsofta".
17 godina

na kraju je naslov promijenjen u "tužba protiv preinstaliranih windowsa" .  ako ovu tužbu dobiju, njih preko 2000 korisnika linuxa, a dobit će, jer EULA kaže da ako se ne prihvati licenca, ima se pravo povrata sredstava od OEM-a, tada taj OEM neće biti baš u milosti microsofta, vjerovatno će izgubiti pravo povlaštene cijene softwarea. ako ovo uzme maha, možda i spriječi štetne ugovore koji rezultiraju nepoštenom konkurencijom  (za konkurecijski software npr. linux) od strane OEM-a i microsofta

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama

2 0 hvala 0
17 godina
RE: Talijani protiv Microsofta

Po cemu je to nepostena konkurencija?

Linux je besplatan? Kakav monopol?

I'm going woo woo
17 godina
tnakir kaže...

Po cemu je to nepostena konkurencija?

Linux je besplatan? Kakav monopol?

nije mi jasno zašto rijetki shvate što znači free kod FOSS. free znači kao sloboda, a ne cijena. ja mogu prodavati linux, ali sa izvornim kodom i pod istim GPL uvjetima koje sam ja dobio od linusa torvaldsa. OEM-i mogu prodavati linux

pogledaj moj post na predhodnoj strani gdje microsoft ne dopušta OEM-ima dualboot, a i poznat je slučaj gdje je dellu zabrani isporuku bez OS-a. još jedan link o tome sa slashdota ovdje.nadam se da je sad jasnije zašto nepoštena konkurencija.  a ovdje imaš odličan članak koje sve microsoft krši odredbe EU zakona sa svojim tajnim ugovorom s OEM-ima.

ovaj članak ispod primorava sve proizvođače da vrate sredstva, ako se kupac ne slaže s tim člankom iz EULA-e. 

[ ... ] If you do not agree to the terms of this EULA, Manufacturer and Microsoft are unwilling to license the software product to you. In such event, you may not use or copy the software product and you should promptly contact Manufacturer for instructions on return of the product(s) for a refund.

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2010 13:02 (hrvooje).
16 godina
neaktivan

Samo bih rekao na ovu temu da je ta tužba napominjem po mom mišljenju bez ikakve veze i da ako sud prihvati tako što da je to totalna glupost.

Znaći da ja otvorim tvrtku koja bih proizvodila računala i napravim ugovor s nekim proizvođaćem os i njegov os prodajem predinstaliran na računalu ljudi bih me zbog toga trebali tužiti. S tim se nikako ne slažem. Tko got da kupuje računalo može birati računalo sa određenim os ili jednostavno kupiti računalo bez os odnosno os free.

na tržištu postoje računala s windowsom, linuxom, mac itd. kao i računala bez operativnog software. pa znači biraj što ti odgovara a ne kupiš nešto i znaš što kupuješ i onda ga tužiš za to isto, pa nije te nitko prisilio da to kupiš.

nisam za nićiji monopol na tržištu ali ovo s OEM nema veze s monopolom.

ljep pozdrav...

17 godina
majstor.zlatko kaže...

Samo bih rekao na ovu temu da je ta tužba napominjem po mom mišljenju bez ikakve veze i da ako sud prihvati tako što da je to totalna glupost.

Znaći da ja otvorim tvrtku koja bih proizvodila računala i napravim ugovor s nekim proizvođaćem os i njegov os prodajem predinstaliran na računalu ljudi bih me zbog toga trebali tužiti. S tim se nikako ne slažem. Tko got da kupuje računalo može birati računalo sa određenim os ili jednostavno kupiti računalo bez os odnosno os free.

na tržištu postoje računala s windowsom, linuxom, mac itd. kao i računala bez operativnog software. pa znači biraj što ti odgovara a ne kupiš nešto i znaš što kupuješ i onda ga tužiš za to isto, pa nije te nitko prisilio da to kupiš.

nisam za nićiji monopol na tržištu ali ovo s OEM nema veze s monopolom.

ljep pozdrav...

ja kupim model računala nekog OEM-a koji dolazi s windowsima. cijena windowsa je uključena u cijenu računala. donesem kući računalo, pokrenem instalaciju i dođem do dijela kada trebam prihvatiti EULA. ne želim pritisnuti tipku f8 i prihvatiti EULA i dalje čitam:

If you do not agree to the terms of this EULA, Manufacturer and Microsoft are unwilling to license the software product to you. In such event, you may not use or copy the software product and you should promptly contact Manufacturer for instructions on return of the product(s) for a refund.

lijepo piše u licenci da mi proizvođač mora vratiti novac ukoliko ne želim windowse. ovo je u skladu sa zakonom i nema tog suda kod kojeg ovo neće proći. 

16 godina
neaktivan

Ne shvačam zašto bih netko kupovao računalo sa predinstaliranim OEM i onda rekao meni se to ne sviđa oču free računalo, zar nije jednostavnije onda kupiti računalo bez predinstaliranog OS.

shvačam ja to što piše u ugovoru o prihvačanju ili ne samo ne shvačam zašto bih kupio računalo s tim OS od microsofta a onda odustao od njega i tražio povrat za isti. sad i cijena OEM je daleko manja za proizvođača računala nego li kad istu kupiš sam. tako da neznam baš koliko je to sve skupa uredu.

Ne nisam na ničijoj strani ali već mi je poznato ovakovi stavovi jer živimo u društvu u kojem odvjetnici masno zarađuju a mi mali se samo potucamo po sudovima nebi li iznudili negdje neku oštetu.

i to samo zato što smo se predomislili.

Moral ovog društva je strašno upitan...

Ali opet svatko ima pravo na svoje mišljenje pa tako i oni koji zbog svojega, predomišljanja idu po sudovima a gotovo bespotrebno.

Ono kad je bilo u pitanju internet explorer windows media s tim bih se složio da ljudi trebaju imati pravo izbora za pretraživač i mediju koju žele koristiti ali ovo s ovakim stvarima kao što je OS ne vidim zašto od toga praviti cirkus. Kad svatko može birati hoče li kupiti ili ne kupiti računalo s predinstaliranim OS ili ne.

ljep pozdrav...Osmijeh 

17 godina
odjavljen

Prvo, često nemaš računalo istih performansi bez predinstaliranog OS-a. Drugo, kad kupuješ Windows ti ne kupuješ CD, ti kupuješ licencu. Prema tome, kupnja je pravovaljana tek kad ti prihvatiš uvjete licence (kao da si u tom trenutku potpisao ugovor).

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

2 0 hvala 0
16 godina
MrBlc kaže...

Prvo, često nemaš računalo istih performansi bez predinstaliranog OS-a. Drugo, kad kupuješ Windows ti ne kupuješ CD, ti kupuješ licencu. Prema tome, kupnja je pravovaljana tek kad ti prihvatiš uvjete licence (kao da si u tom trenutku potpisao ugovor).

.. i ne prihvaćanjem licence, ostvaruje pravo na povrat novca. Jer to piše (među ostalim u samoj licenci) ...

To zapravo pokazuje besmislenost EULE koju bi trebalo zaraniti, ovako je samo spretni kupac (pravno) iskoristi za povrat novca i malo medijske pompe (ili mislite da je to slučajan kupac? koji nije dobro upoznat sa situacijom?.. nebih rekao).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
odjavljen

Nije to samo zato što to piše u EULI, već zato što si ti morao dati novce koje si MS-u dužan dati ako prihvačaš EULU, ako ne prihvačaš, onda MS nema pravo zadržati te novce, već ti ih mora vratiti.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice