Tableti beskorisni za pet godina?

poruka: 80
|
čitano: 13.176
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tableti beskorisni za pet godina?".
17 godina

Je i onda se probudil s palcom u supku.

Na cemu je taj lik? Tak nekaj je mogel pricat prije pet godina kad nije bilo evidentno da budu tableti pokorili svijet, ali danas tak nekaj pricat je just plain stupid.

Za pet godina moze doci do zasicenja trzista ali da od jednom postanu beskorisni cisto sumnjam. Prije budu postali korisniji zbog napredka hardvera i softvera ali nikako beskorisni.

RIP BB

21 1 hvala 0
17 godina
Re: Tableti beskorisni za pet godina?

postat će korisniji zbog pratećeg hardvera - fizičke tipkovnice, docka, eventualno veće dijagonale itd.. a nadam se i sa poštenim i korisnim OS-om.

u ovom obliku neće sigurno dočekat 2018., nepraktični su.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
15 godina
neaktivan

Ako se taj novi oblik ne pojavi začas tableti bi mogli postati prolazan trend.

Tržište već pokazuje lagane znakove zasićenja.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
3 2 hvala 0
17 godina
Ljudi jos uvijek ne kuze da su tableti primarno uredaji za konzumiranje sadrzaja a ne za kreiranje te je 99% kupaca kupilo da moze lagano bez tipkovnice i spajanja dodatnih ulaznih jedinica surfat, gledat filmove, slusat muziku ili citat knjige.

Tebi i meni je tablet mozda useless bez fizicke tipkovnice, docka i postenog OS-a ali mi smo 1%.
17 godina
g12356 kaže...

A ti si ovu analizu temeljio na kojim točno podacima?

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
16 godina
neaktivan
nixass kaže...

postat će korisniji zbog pratećeg hardvera - fizičke tipkovnice, docka, eventualno veće dijagonale itd.. a nadam se i sa poštenim i korisnim OS-om.

Problem većine ljudi je da krivo gledaju na tablete. Ovo gore kaj si ti napisal je krivi pogled. Nije tablet zamjena za desktop računalo.

Ali, nekim ljudima desktop računalo ne treba, niti je ikad trebalo, niti će ikad trebati. S druge strane tablet im je vrlo potreban. Čitanje, pregledavanje (novina, weba, slika...) je na tabletu prirodna radnja, lijepo se uvališ u fotelju i čitaš, gledaš, kaj već, a ne s mišem i tipkovnicom u čudnom položaju.

Tipkovnica i dock za tablet. A čemu? Na silu pretvarati tablet u desktop računalo? To nije tablet, za to imaš desktop računalo.

Ne bude niko projektiral ili programiral na tabletu. Ali radit će muziku, crtat i slikat će, skicirat, da, daleko jednostavnije i prirodnije nego na desktopu s mišem i tipkovnicom.

Pošteni i korisni OS. Odličan je iOS i android (pogotovo zadnje verzije). Sve više manje odlično radi, ima mjesta za poboljšanja, ali to nije desktop OS i nikad ne će biti, nema smisla tražiti opcije i mogućnosti koje su normalne na desktop OSovima na tabletima.

Veći problem su današnji desktop OS-ovi jer su baš oni nepraktični i besmisleni (Windows 8 primjerice, makar i na GNU/Linuxu i Mac OS Xu nije sve bajno (neke stvari su fenomenalno rješene, druge su onak, za ne povjerovat, ali to su više manje samo određeni dijelovi, windows 8 je cijeli koncept kriv)) .

Tak da, tableti će sigurno dočekati 2018. i nadam se s e-papirom u boji visoke razlučivosti i brzine.

17 godina

a i krivi pogled je taj što ljudi za surfanje, pregledavanje slika i ostalih nezahtjevnih operacija ljudi plaćaju tisuće kuna (stotine dolara).. usporedivo sa desktopom koji je eto "zastario".. i to ih ne brine nego još više kupuju..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
13 godina
protjeran

za mene i jesu beskorisni, kupio ipad2, koristio par mjeseci, i zakljucio da to nema smisla. surfanje i nad*kavanje po tom malom ekranu, ne moze se usporediti sa 24' desktopom i uzitkom konzumiranja sadzaja, izrade sadzaja i svega ostalog. bilo mi je fora na pocetku ali je to ustvari nepotrebno gubljenje vida, uskracivanje dozivaljaja konzumacije sadzaja, a jos kad netko kaze da gleda filmove na tome.. ne vjerujem.. postoje li takvi pacijenti..

jos jedna ogrmona mana, ne mozes ga nositi u depu, a ako ga nosis onda isto tako mozes nositi i laptop s kojim barem mozes nesto napraviti i imati neke koristi od njega..

kad nesto trebam pogledat iz fotelje ili iz dvorista onda imam u depu smartphone sa 4.5 ekranom sasvim dovoljnim za povremeno surfanje i sve ostalo sto tablet nudi..

dakle, meni ne moze zamjeniti smartphone jer ne stane u dep, ne moze zamjeniti desktop jer je ogranicen i operativnim sustavom i hardverom.. tj. audio video dozivljajem, brzinom i sl. tako da nema apsolutno nikakve svrhe. naravno da uvijek postoje mazohisti koji je sjediti tamo gdje inace sjede pred pc-em i surfati na tom malom s*anju..

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2013 10:26 (digitall1982).
Moj PC  
7 9 hvala 0
16 godina
neaktivan

Tableti neće nestati tako brzo, hardver i softwer stalno napreduje. Imam tablet i desktop i laptop, i kažem da je tablet najugodniji za lagano korištenje (web, mail, gledanje slika i filmova - desktop je za posao i igre - kako tko voli, a laptop je to u stanju sve zajedno) - najveća mana većin tableta je što imaju preslabu bateriju zbog koje ih morate puniti ko mobitele, a najveći plus im je što većina imaju superiorniju mobilnost od laptopa i bogme bolje (čitaj IPS) ekrane.

Osobno, na tabletu nikad ne surfam duže od sat-dva, ili čitam, jer mi nekako ne pašu za to sa svojim LED osvjetljenjem, koje mi izgleda smeta za dulje čitanje. Zato imam e reader od Prestigia, i dobro me još služi za knjige. Moj tablet je okej (Prestigio 5197d ultra), na njemu je jako lijepo pogledati nekoliko epizoda serije ili filmova, malo prosurfat webom i pogledat facebook ili mail. Slika je bolja nego na 15,6'' laptopu sa lcd ekranom kod kojeg je jedino bolje to što je veći. Al tablet je nekako lakše gledati, ima sto put bolji prikaz slike i tak to.

Računam da će tableti za 5g samo imati bolji softver i hardver, ali i sa boljim baterijama što će ih učiniti još privlačnijima. Već ima jedan mobitel sa dva ekrana, od koji je jedan e ink. Zamislite jedan 8'' tablet takav, ili e čitač sa e ink ekranom u boji i sa solidnim web browserom.

Mislim da će tehnologija ponuditi još kvalitetnija rješenja, samo to treba dočekati.

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
g12356 kaže...

Po tome što svakih par mjeseci na bugu ima vijest o smanjenju broja isporuka.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina
Sve se bude to jednog dana stopilo jedno s drugim a najbolji pokazatelj je Win8 koji pokusava biti OS za sav hardver (one OS to rule them all). Isto tako Apple pokusava progurat iOS princip rada u MacOS te polako pretvaraju jedno u drugo.
17 godina
g12356 kaže...
Father_Dougal kaže...
g12356 kaže...

Po tome što svakih par mjeseci na bugu ima vijest o smanjenju broja isporuka.

Jedino kaj sam ja procital je record sales. Pada udio iPada ali ne pada prodaja. Znaci prodaja Android uredaja raste puno vise od rasta iOS tableta.

Sve ukupno su rekordne brojke i idu na gore.

Zasicenje bude kad tad jer nemres prodavat muda pod bubrege u beskonacnost. Najbolji pokazatelj je trziste PC-a. Desktop racunala stagniraju iz vise razloga, jedan je boom trzista tableta a drugi je to da na kompu koji je pet godina star mozes sve ko i na naj novijem kaj je prije recimo sest godina bilo samo san snova.

Isto bude se desilo tabletima, dosli budu do frenkvencijskog plafona kod procesora i do plafona pumpanja jezgri. Plafon razlucivosti ekrana od vidljvih 300 ppi su probili i prodaju nekaj kaj se prakticki ne vidi. Za pet godina vise ne bude takvih ogromnih pomaka i tablet budes mogel ovisno o kvaliteti baterije koristit valjda deset godina prije nego ti zatreba novi.

Makar vec danas ne vidim razlog zakaj bi iPad s retinom mjenjal za novi. 

15 godina
neaktivan

Sve je to različito od korisnika do korisnika. Imam ipad3 i stvarno sam zadovoljan. Uz sve điđe miđe i svakodnevno korištenje istakuno bih i dva primjera gdje stvar funkcionira odlično, tj. gdje je tablet odlična stvar:

1) Poslovni sastanci

Svi fileovi potrebni za sastanak čekaju spremni, aplikacija tipa Notetaker HD + stylus odlično mijenja klasičan rokovnik (+ sync na sve ostale uređaje preko Evernote-a), a po potrebi u pozadini snimam audio zapis cijelog sastanka + baterija koja traje + instant on...

2) Gradnja kuće

Sva projektna dokumentacija, skice, troškovnici - sve na jednom mjestu. Fotke instalacija prije žbukanja (što olakšava eventualno traženje utičnica koje su ostale pod žbukom ;), pojašnjenja majstorima na terenu, primanje ponuda itd, itd. Ne znam ni jedan format uređaja koji bi to odradio bolje. Opet - instant on, baterija, povezivnost, prenosivost...

Hoću reći, tablet kao format uređaja me oduševio. Svakako ima prostora za poboljšanja i nije savršen, ali meni je super.

13 godina
protjeran
ma nece biti beskorisni mogu posluziti kao podmetac za djezvu vrele kave...ali kako i pise u naslovu za 5 god. jer ce zaista biti beskorisni ali ne zbog softwera ili neceg treceg nego jer ce polovnjacima cijena biti 50kn...LP
17 godina
neaktivan

a sad su korisni? za što? ne vidim ih kao zamjenu za "kartone" u bolnicama, imenike u školama... tek tu i tamo neki "entzijast" pokušava nešto ali uzalud, osim za sebe. ah, da. korisni su da mačke po njima love animirane miševe, a mogu proći i kao tace za posluživanje cuge.

Moj PC  
4 3 hvala 0
16 godina
nixass kaže...

Pa baš i neće.

Sve to što si nabrojio (fizička tipkovnica, dock, veća dijagonala, 'pošteni OS'), postoji već odavno (u formi PC tableta/convertible-a) ali baš i nije zaživjelo, što zbog (relativno gledajući) prevelike težine, što zbog previsoke cijene i premalog trajanja baterija.

Za razliku od njih, medija tableti (dakle ne 'lako prenosiva zamjena za PC', nego 'uređaj za "trošenje' medija') su očito pogodili 'u sridu'. Da točno je da dobar medija tablet košta skoro kao pristojna PC-konfiguracija ili jeftiniji laptop, ali isto tako je očito da velikom broju kupaca to nimalo ne smeta, oni očito nisu IT entuzijasti i njima je jednostavnost i lagodnost korištenja ispred dodatnih mogućnosti koje im vrlo vjerojatno nikad neće ni trebati.

12 godina
neaktivan

Po meni tablet nema buducnost samo zbog developera koji ne rade dovoljno kvalitetne aplikacije za tablete. Svaki put kad se malo ponadam da cu vidjeti nešto novo na tabletu udjem u app store ili google play i vidim još veći korak put nazad što se tiče aplikacija.

Danas kada tableti imaju dovoljno hardverske snage da vrte Batllefield 3 i još renderanje 3d modela sa strane, najpoželjnije aplikacije su kamere sa instagram efektima i angry birds tipovi igara.

Da se razumijemo ne govorim da se trebaju raditi bolje igre za tablete već samo da se po tim igricama može vidjeti kuda to vodi. Linearnost do bola.

Tablet je kao koncept u redu, ali odabir aplikacija je jednostavno grozan. Naravno da nekim ljudima ne treba komp, ali takvim ljudima najvjerojatnije ne treba niti tablet.

Po meni iskreno tablet je primarno zamišljen da uzme novce ljudima od kojih 40ak godina, koji imaju dovoljno novaca da kupe nešto takvo i nisu dovoljno upoznati sa PC industrijom tako da im ovo stvarno moš prodati kao revoluciju i taj neki next step u informatici.

Npr. ovom prijatelju se laptop pokvario i trebao je uzeti novi (lik je student) i otac mu je odmah htio kupiti iPad jer je mislio da će mu zadovoljavati sve potrebe. Na kraju kada shvatiš malo bolje, on nije htio taj iPad za sina uzesti nego za sebe.

I iskreno, po meni, do zasićenja najvjerojatnije dolazi jer ljudi sve više shvaćaju da je iPad samo veliki iPhone, a galaxy tab samo veći S3.

Da su se tableti barem malo odvojili (u pogledu aplikacija) od smartphoneova tada bi stvari bile drukcije, ovako ce najvjerojatnije pasti.

P.S.

Windows 8 su odlican proizvod i ne shvacam zasto ljudi s*ru, pokusali su jos vise pribliziti tablete i PC-ove i eto nisu uspjeli jer se dizajn ljudima ne svidja, ali sto se tice svega ostaloga to je proizvod koji je kompletan i vrijedi te cijene i BOLJI je u svakom pogledu od win7 osim ovoga sucelja. Da su recimo win8 uspjeli onda bi sve više vidjali bolje aplikacije na tabletima. 

5 8 hvala 0
17 godina

i netbooci su pogodili u sridu prije 5 godina..

a i pojmovi "pregledavanje slika" mi nekako ne odgovaraju.. postoji li zbilja netko ko to radi? ono, na dnevnoj bazi?

eventualno za surfanje (mobitel) ili u poslovne namjene - tu zbilja vidim svrhu.

dok tablet od smartfona dijeli jedino veličina dijagonale..

16 godina
neaktivan

Dolazi do diferencijacije računala. Tablet jeste računalo. Činjenica je da klasičan PC postaje overkil za konzumiranje sadržaja, tablet služi upravo tome. Budućnost  ne pripada PC segmentu, dovoljno je pogledati odnos ljudi koji stvaraju sadržaje i ljudi koji te sadržaje koriste :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2013 11:10 (rmiculini).
14 godina
neaktivan

pila naopako.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kao danas nisu beskorisni.

5 2 hvala 0
15 godina

vjerojatno ćemo imati razne proizvode kao i danas samo dosta unapređene... Evo Panasonic tablet 20" s nešto većom razlučivosti nego je ona 4K iznosi 3840*2560 točaka i omjer stranica 15:10 s windowsima 8 (koji tu imaju smisla) je odličan terenski alat za ACAD projekte samo ta aplikacija treba biti prilagođena za multitouch touchscreen... Sada se nose papiri A2, A1 i slično 

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Za 5 godina Thorsten Heins će biti bez posla, a BlackBerry neće postojati. Pametnije bi mu bilo da se bavi svojom firmom nego što će biti s tabletima za 5 godina.

10 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Byron kaže...

Panasonic tablet 20" je odličan terenski alat za ACAD projekte

Pa dobro jesi ti normalan?

12 godina
protjeran

Mazohizam je na tabletu gledati film..sve ostalo,hajd,hajd..mislim na konsjumerske aktivnosti,surfanjje na wc školjci i slično..

2 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

vidim tablete u nekom financijskom sektoru za prikazivanje brzo nekakvih rezulatata,mini prezentacija, u medicini gdje umjesto papira doktori mogu tabletom napisati sve sta ti triba, pogledat dijagnozu pacijentu,narucit ga odma, vidim ga kao sredstvo za dijagnostiku npr. za nova auta di mehanicar moze vidjeti sve stra triba sa tabletom i takve stvari...

ali i dalje ne vidim to cudo doma. Jos nevidim smisao koristenja tableta  za surfanje, muziku, video, dugorocno citanje ako imas laptop.Nevidim kako moze bit jednostavnije surfanje tabletom i mahanje prema doli prstom preko tableta umjesto na laptopu PageDown ili onim posebnim desnim dijelom touchpada za scrolanje...

Nevidim da netko zeli kupit tablet za ovu svu multimediju, a moze isto to radit sa laptopom i vise. Nema logike.

Moj PC  
6 3 hvala 0
12 godina
protjeran
Abomb kaže...

vidim tablete u nekom financijskom sektoru za prikazivanje brzo nekakvih rezulatata,mini prezentacija, u medicini gdje umjesto papira doktori mogu tabletom napisati sve sta ti triba, pogledat dijagnozu pacijentu,narucit ga odma, vidim ga kao sredstvo za dijagnostiku npr. za nova auta di mehanicar moze vidjeti sve stra triba sa tabletom i takve stvari...

ali i dalje ne vidim to cudo doma. Jos nevidim smisao koristenja tableta  za surfanje, muziku, video, dugorocno citanje ako imas laptop.Nevidim kako moze bit jednostavnije surfanje tabletom i mahanje prema doli prstom preko tableta umjesto na laptopu PageDown ili onim posebnim desnim dijelom touchpada za scrolanje...

Nevidim da netko zeli kupit tablet za ovu svu multimediju, a moze isto to radit sa laptopom i vise. Nema logike.

U potpunosti podržavam post..{#}

14 godina
odjavljen

A kaj bi postao beskoristan. Dok idem na wc, tablet ide s menom, prije su bile novine, ali sad ništa ne može zamjeniti tablet  {#}. Čak se mogu i učiti preko njega za faks ne WC-u. Jednostavno nema zamjene

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2013 13:29 (formula1live).

3 0 hvala 0
12 godina
protjeran
formula1live kaže...

A kaj bi postao beskoristan. Dok idem na wc, tablet ide s menom, prije su bile novine, ali sad ništa ne može zamjeniti tablet  {#}. Čak se mogu i učiti preko njega za faks ne WC-u. Jednostavno nema zamjene

I vremenom tablet postane vrhunski širitelj zaraze i boleština,jer,obriše se guza,a,uhvati koji puta kita,i onda se mola po ekranu tableta.. {#}

16 godina
nixass kaže...

i netbooci su pogodili u sridu prije 5 godina..

Ako ćemo iskreno, netbooci baš nikad nisu bili "pogodak u sridu".

K
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice