A dobar je... Odličan! Al nakon Androida, jednostavno nije to to.
Ipak je prevazidjen... pored androida i ostalih, skoro se vise i neprimjecuje.... ipak ce on brzo u vjecna lovista..
odlican os, radi na svakakvom smecu od hardvera,a multitasking je rijesen bolje od androida/wm/ios-a, glade radi i od "genijalnog" multitaskinga ma webos-u, a ta "alt-tab" opcija na mobitelu mi je skoro najvaznija, ako to nije odlicno odradeno ostalo ni ne gledam
Ipak je prevazidjen... pored androida i ostalih, skoro se vise i neprimjecuje.... ipak ce on brzo u vjecna lovista..
da, zato ih se proda skoro kao svih ostalih zajedno
A za zvat slat poruke i offica i nuzde surfanja vise nego dovoljno.Vecina jos uvijek mobitel koriste ko mobitel ne racunalo.I vjerovatno najeftinij prepostavno sa symbianom mobiteli idu najvise.
Nešto što se dobro prodaje nemora nužno znaćiti da je i najbolje...
to Apple može najbolje potvrditi
Nešto što se dobro prodaje nemora nužno znaćiti da je i najbolje...
[sarkazam]Zašto se odmah moraju javiti Symbian hateri!?[/sarkazam]
Pa nitko i ne kaže da je najbolji, ali u kombinaciji s Nokia HW-om očito je najbolji prema kriterijima prema kojima najveći broj korisnika smartphone-a bira mobitel.
Moj stari koristi E66 i jedini problem mu je što mu baterija kratko traje. Sad traži mobitel na kojem će mu baterija dulje trajati, pa me zove i kaže da mu je neki prijatelj rekao da je taj software u Nokiji, neki Symbian, stvar prošlosti i da mu je bolje uzeti neki s novijim software-om. Koje gluposti! Osim što Symbian uopće nije toliko mrtav kako se to nastoji prikazati, on to govori osobi kojoj mobitel mora zadovoljavati samo 3 kriterija: Da baterija što dulje traje, da ima BT i da ima što veća i čitljivija slova. Opcionalno je da može jednom u 2 mjeseca pokrenut Garmina, što je opet + za Symbian (i za Win, ali mislim da Win mobitel ipak nije za njega).
Da, ali symbian ide i na full kilave mobove...
Da, ali symbian ide i na full kilave mobove...
symbian odlicno radi na svakakvom usranom hardveru(osim na n97), od 100mhz i 4MB rama pa na vise
symbian je odlican i stabilan OS (govorim iskljucivo za v3 verziju)... v5 verzija nije ono sto je trebala biti i tu je symbian zaostao... znaci za ne-touch mobitele je i dalje najbolji OS, ali je zakazao na touch uredajima... i to prvenstveno zbog nokijinih gresaka u postavkama hardvera...
symbian je odlican i stabilan OS (govorim iskljucivo za v3 verziju)... v5 verzija nije ono sto je trebala biti i tu je symbian zaostao... znaci za ne-touch mobitele je i dalje najbolji OS, ali je zakazao na touch uredajima... i to prvenstveno zbog nokijinih gresaka u postavkama hardvera...
Meni 5800 savrseno funkcionira.
Nisam cuo ni korisnike X6 i slicnih da se zale.
Jedino je n97 imala problema...
Sto se tice vijesti...hell yea! :D
Jedino je n97 imala problema
Mislim da je N97 usporena zbog toga jer su previše toga nabacali i ništa drugo.
Ja sam full zadovoljan sa xm5800 i neznam šta joj fali i šta fali samom OS-u?
Jedino je n97 imala problema
Mislim da je N97 usporena zbog toga jer su previše toga nabacali i ništa drugo.
Ja sam full zadovoljan sa xm5800 i neznam šta joj fali i šta fali samom OS-u?
fali joj fizicka tipkovnica, a na n97 fali glatkoca izvodenja, ali sada dolazi symbian sa hardverski akceleriranim UI-om, pa nece faliti nista

i ja sam sa symbianom jako zadovoljan, posjedujem symbian mobitele od verzije 6.x do verzije 9.x, a negdje imam jos i psion 5mx sa epocom(tako se prije zvao symbian, u devedesetima, uredaj je cak imao i touchscreen 640x240 u 1999 godini!!! a ima i ranijih touchscreen symbiana :P)
da ne govorimo kako prvi netbook pokrece symbian(tj epoc32)
Ja imam nokiu 5530 XM i prezadovoljan sam s njom i sa symbianom S60 V9.4, baterija drži 5 dana bez beda, jedino što nema 3G i GPS (ali ni to nije neki preveliki problem), symbian radi odlično (multitasking, aplikacije, net, video itd...), nedavno sam napravio update softvera na 31.005 (promjenio sam product code, jer kod nas je tek verzija 11.00 dostupna) i sad radi brže, i scroll-anje ide glađe (dodali su kinetic scroll). Da rezimiramo Symbian još nije spreman za ropotarnicu, The Force Is Strong In That One :-)
ale fcking luja da je symbian napokon u nečem prvi, jbta svi živi pljuju po tom os-u a on još uvijek veselo kucka na mojoj 3650 (za vas mlađe: to je ona ružna cigla s tipkovnicom u krug ;) i ne daje ni znaka starenja, vrti divx, mp3, navigacija se može spojit preko BT dongle-a od P1i. ma symbian ftw

mislim da je 6600 ili 6630 bio bas pravi symbian uredaj s kojim si mogao svasta nesto... pogotovo kad je krenula N-serija.. volim te symbian uredaje... bez problema mu promjenis jezik, hackiras ga, instaliras programe, master reset rjesava gotovo sve softverske probleme.... da dalje ne nabrajam..
Imao sam i 6600 i 6630 i jos mnogo symbiana. U to vrijeme je razvoj tehnologije mobitela isla naprijed na dnevnoj bazi. A ne kao danas kada apple prodaje nesto sto sam imao na mobu prije pet ili vise godina kao nesto novo i revolucionarno. Kakav iphone. Pa to usporedbi sa symbianom nije smartphone uopce, samo ga apple i steve jobs imaju obraza tako zvati sram ih bilo. Samo je problem sto je symbian godinama usavrsavan i poliran ali ne za touch screen mobitelel koji su sad hit nego za normalne mobitele i tu jos uvijek vlada i vladati ce. A nokiji bi bilo pametnije vise izbaciti novi operativni sustav predviden za touchscreen sucelje nego mrcvariti jadan symbian koji ipak nije za to predviden.
Samo je problem sto je symbian godinama usavrsavan i poliran ali ne za touch screen mobitelel koji su sad hit nego za normalne mobitele i tu jos uvijek vlada i vladati ce. A nokiji bi bilo pametnije vise izbaciti novi operativni sustav predviden za touchscreen sucelje nego mrcvariti jadan symbian koji ipak nije za to predviden.
Svi samo briju da nije Symbian za touch ekrane...
Od kuda vam ta ideja. Imam Omnia HD (to je ono što je n97 trebala biti :) ), i mogu reći da sve predobro i jako jako brzo radi...
Nikakvih problema s premalim virtualnim tipkama ili slično... Također imam nekolicinu poznanika s Nokijama (n97, 5800) i nitko nikada nije izjavio da mu je nešto čudno ili da ne može nešto označiti.
Uz to, iCigle i telefoni na andoridima imaju po 1GHz procesore da bi mogli raditi "brzo" dok optimizirani Symbian radi za upola (ili čak 3 puta) slabijim hardverom jednako brzo...
I sve radi na njemu. Moglo bi se jedino reči da nije toliko "fancy-shmancy" izgled ko na androidu ili iOS-u, ali sav taj kič prestane biti bitan nakon par dana, a onda dalje se traži brzina i dugotrajna baterija.
So long live Symbian...
e da, mozda se varam, ali mislim da je nokia imala prvi mob sa x86 procom, intelovim 386 tocnije davne 1996. godine, kasnije amd 486, a da ne govorimo da su nokijini mobovi iz 9xxx serije realno prvi pravi smartphoneovi, malo OT ali zanimljivo nadam se
nemojte zaboraviti Ericsson R380... menis osobno jedan od najzanimljivijih mobova toga doba... izgleda kao obicni mob (nije cigla kao 9210) a uz to je samrtphone sa prethodnikom symbiana...
vidite da nokia sve vise S40 uredaje zamjenjuje sa S60 (symbian) uredajima... prije 6-7 godina sybian uredaj iz nokie je bio uvije Top-model... a sad ga imaju u svakoj klasi po svakoj cijeni....
za ne-touch uredaje, boljeg OS-a nema (kad se sjetim samo onog Win-mo na Motoroli mpx220, katastrofa :( ) a valjda ce stavri nadoc na novoj ^3 verziji... a sumnjam da ce se nokia okanit symbiana jer je u njega ulozila tolike pare a najvise a ona i promovira.. tu i tamo Samsung, a mislim da ce i SE jos neko vrijeme...
Symbian je super, koristim ga godinama...
U usporedbi sa sveprisutnim iOS-om i Androidom treba mu malo privlačnije sučelje i bolje developer okruženje. I jedno i drugo bi trebalo biti riješeno uskoro. Ipak moram priznati da bih radije uzeo meego nego symbian mobitel. Možda bi symbian stvarno trebao biti za mid-range mobitele jer tamo jednostavno pomete konkurenciju.
ale fcking luja da je symbian napokon u nečem prvi, jbta svi živi pljuju po tom os-u a on još uvijek veselo kucka na mojoj 3650 (za vas mlađe: to je ona ružna cigla s tipkovnicom u krug ;) i ne daje ni znaka starenja, vrti divx, mp3, navigacija se može spojit preko BT dongle-a od P1i. ma symbian ftw
Imam i ja 3650, ali nije baš u najboljem stanju. Pas je pojeo poklopac od baterije. Mobitel je bio pregenijalan. A tek izraz lica ljudi oko mene kad ga izvadim iz džepa, pa onda pitanje "Što je to, daljinski od klime?". A najveća baza je kad netko pita za poruku
mislim da je 6600 ili 6630 bio bas pravi symbian uredaj s kojim si mogao svasta nesto... pogotovo kad je krenula N-serija.. volim te symbian uredaje... bez problema mu promjenis jezik, hackiras ga, instaliras programe, master reset rjesava gotovo sve softverske probleme.... da dalje ne nabrajam..
Naravno govorimo o seriji 60. Prvi je bio 7650 (i njega sam imao), taj mobitel je bio ispred svog vremena, jedino mu je nedostajalo memorije (4 MB), a kartice nije podržavao. Poslje su došli 3650 i 3660 (razlika je samo u tipkovnici, 3650 ima okruglu, a 3660 normalnu). Za 3660 me čudi da nije baš zaživio jer mislim da 6600 nije donio ništa novo osim oblika kućišta.
a da ne govorimo da su nokijini mobovi iz 9xxx serije realno prvi pravi smartphoneovi, malo OT ali zanimljivo nadam se
Ako se ne varam to je isto Symbian, samo S90.
a da ne govorimo da su nokijini mobovi iz 9xxx serije realno prvi pravi smartphoneovi, malo OT ali zanimljivo nadam se
Ako se ne varam to je isto Symbian, samo S90.
ne, prvi sa x86 procovima su bili na GEOS-u(znaci vrtili su desktop os, kao sada maemo uredaji) koji se vrtio iznad DOS-a, kasnije kad su presli na ARM9 RISC sa 9210 je dosao i symbian

ne, prvi sa x86 procovima su bili na GEOS-u(znaci vrtili su desktop os, kao sada maemo uredaji) koji se vrtio iznad DOS-a, kasnije kad su presli na ARM9 RISC sa 9210 je dosao i symbian
Dobro je i to znati. Nisam znao da su i x86 mobiteli bili iz 9xxx serije.