Symbian ispred Androida?

poruka: 18
|
čitano: 5.142
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Symbian ispred Androida?".
18 godina
Symbian ispred Androida?

Svi bilježe rast, s time da Android najžešći od 1033%.

nešto više

0 0 hvala 0
18 godina
Symbian ispred Androida?

2013. je daleko, ja se nebi upuštao u tako duge prognoze jer je pitanje da li će Nokia zadržati tu poziciju. Osobno mislim da će se pojaviti nekoliko novih modela koji će uzeti dio kolača trenutno najzastupljenijim proizvođačima. Andriod je definitivno osvježenje i mislim da će prventstveno uzeti tržište WM-u, a kroz par godina će sigurno biti vodeći. Osobno mi se Symbian uopće ne dopada i pojam koji ga najbolje opisuje mi je "dosadan". Ono što mi se ne dopada je da Satio radi na Symbianu, a to je mob. koji sljedeći planiram kupiti.

There's no business like showbusiness
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Symbian ispred Androida?

Onda ga nemoj ni kupit.

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
Symbian ispred Androida?

Kupit ću ga najviše zbog kamere! A tko zna, možda netko uspije staviti Android na njega Namigiva

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Symbian ispred Androida?
southy kaže...

Kupit ću ga najviše zbog kamere! A tko zna, možda netko uspije staviti Android na njega Namigiva

Pa ako je tome tako, zasto ne kupis onda samo fotic za 700kn? :D

18 godina
Symbian ispred Androida?

Gle, ne trebaš brinuti što ću si ja kupiti samo kažem da bi radije da nije Symbian nego Android.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Symbian ispred Androida?

A ja bi radije da je recimo windows 7 gore sa desktop hardware-om unutra i da mi se ukaze netko i kaze sedmicu na lotu...

Mislim, sto bi netko radije, kao da ima veze sto ce biti. Nokia-u ce se tesko skinuti (vise zbog svoga imena, nego kvalitete (mada je kvalitetna)... Pokusavaju je sa trona skinuti jos tamo od analognih uredjaja...

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
southy kaže...

mislim da nije teh. izvedivo, no nikada se nezna.

...a Nokija ima i karizmu, povijest. Da budem iskren malo i sumljam u ishod predviđanja.

16 godina
neaktivan
Symbian ispred Androida?

Mislim da bi najbolji potez koji bi Nokia mogla da uradi (pored rekonstrukcije UI Symbiana i ubjeđivanja da će to biti najbolji OS za smartphonove) je izdavanje "eksperimentalnih" telefona na Androidu i Windows Mobile-u... Samsung to recimo radi jako dobro. Naprave odličan hardver i samo ubace OS različitih proizvođača. Ne bih poredio Samsung i Nokiu jer se zna ko je "tata" u mobilnoj telefoniji, no ako Nokia želi da ostane primarna i dominantna, onda mora da radi ono što je i dosad radila = svestrano pokrivala tržište! Oni prave sve moguće klase i podklase telefona, imaju nekoliko platformi "S40", "S60" i sad Maemo... (da ne nabrajam još i pojedine edicije pomenutih operativnih sistema) i zaista imaju izgrađeno ime u svijetu.

Posjedujem Nokiu E72 i iskreno smatram da kvalitetnije izrađen telefon ne postoji. Doslovno je savršena - hardverski. No Symbian i nije baš za pohvalu... A rado bih vidio Android na njemu, pod punom funkcionalnošću. E na to kad bi Nokia obratila pažnju, mislim da bi još više prodala svojih smartphonova. No njihova politika  je očito okrenuta ka izdavanju novih telefona baziranih na Maemu... nebitno koji OS da koriste, bitno je samo da se ODLUČE za jedan, i da "stick to it", jer ako je iko pokazao kako se pravi OS i aplikacije, onda je to uradio Apple, koliko god ga neki mrzili i voljeli.

1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Symbian ispred Androida?

Tko kaže da Nokia gura samo Symbian?

Maemo 5 anyone? N900?

http://www.gsmarena.com/nokia_n900-2917.php

Geek Phone. Uređaj koji je 10.000 godina ispred iShit-a.

(i N95 je 100 godina ispred iShita)

http://en.wikipedia.org/wiki/Maemo

http://sokac.net/blog/2009/11/nokia-n900-i-maemo-5/

I da se razumijemo, obožavam Symbian i njegovu modabilnost.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 1:24 (Don Kihoty).
Moj PC  
0 3 hvala 0
18 godina
neaktivan
Symbian ispred Androida?

Symbian OS je odnedavno otkupljen od strane Nokie i u procesu je puštanja u open source (eclipse licenca) LINK.

Isto tako je nastala i Symbian Foundation, neprofitna organizacija (valjda u stilu Mozilla Foundation).

Don Kihoty kaže...

I da se razumijemo, obožavam Symbian i njegovu modabilnost.

Mislim da će to postati i najveća prednost nakon puštanja u open source.

Faith is only fiction.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 1:50 (D4RKL1NG).

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Symbian ispred Androida?

Imajte i na umu da Nokia sredinom ove godine planira OGROMNI redizajn sučelja u Symbianu. Nedavno sam u nekoj temi stavljao link na video gdje jedan Nokijin zaposlenik na nekoj konferenciji predstavlja novo Symbianovo sučelje (sad nikako da ga nađem). Među ostalim je naglasio i da će Symbian odsada biti mainstream platforma, a da će se Maemo koristiti isključivo u high-end mobitelima.

When power leads men towards arrogance, poetry reminds him of his limitations...
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Tko kaže da Nokia gura samo Symbian?

Maemo 5 anyone? N900?

http://www.gsmarena.com/nokia_n900-2917.php

Android Dual Boot anyone? Namigiva

Usput evo i novo symbian sučelje

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 2:29 (Paolo2612).
18 godina
Paolo2612 kaže...

Android Dual Boot anyone? Namigiva

to ima i WM platforma još odavno.

18 godina
Symbian ko OS je predobar ali kak ovaj striček na jubitou govori problem je u UI.

Ista je priča sa WM, odličan OS ali groblje od UI. Pa ko još oče imat "Windowse" na telefonu?
OS tipa iphone owna i "samo" zbog toga je taj uređaj tolko uspješniji.
17 godina
neaktivan
Symbian ispred Androida?

Symbian OS je zastario konceptualno i stvarno je već vrijeme da ga Nokia ugasi. To što mu oni pokušavaju unaprijediti sučelje je kao da pokušavate staviti Windows 7 skin na Windowse 95. Vjerujem da ako im uspije ovaj linux eksperiment sa N900, da će to biti početak kraja Symbiana, ali do 2013 se svašta još može dogoditi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Symbian nije zastario, nego evoluira iz dana u dan.

Ako je tebi symbian samo ono osnovno šta dobiješ recimo sa jednim N95,

onda ni ne koristiš symbian ni 1%.

Symbian je mnogo više od toga.

Osobito bi mogao biti dobar na snažnijem mobu, gdje bi mogao biti još elastičniji.

Primjerice, N95 je izašla 2007, i za dašnji standard jopš uvjek nije zastarila (nudi više nego iWanabeAMobilephone),

ali zbog "presporog" ARM11 procesora je tromija nego jedna N85 ili N97.

Symbian je prevelik, i nije kao "windows 95" da zastaruje. I ne radi ga microsft da treba 10.000 patcheva, pa da izda novi OS,

koji se opet mora krpat.

Bitno je da Symbian radi, i radi dobro. Daje ti onoliko koliko ti sam ulažeš u njegovo učenje, te postaje boljim čim

ga bolje i podobnije upoznaš. Malo literature, učenje, modanje, i viola, imaš ono što hoćeš.

I da, open source ga čini najboljom stvari na svijetu (prije nije bio), te 90% novih aplikacija je free,

a ove koje plaćaš imaš sigurno i u slobodnim inačicama, samo drugačijeg koncepta (open office op.a).

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
17 godina
neaktivan
Symbian ispred Androida?

Hm, ja radim sa Symbianom još od verzije 6 (Siemens SX1, Nokia 6600, ...) kao developer aplikacija. Tada je već bilo problema s njim, neke stvari je imao užasno riješene, npr. handling memorije, a to se vuklo još od njegovog prethodnika EPOC-a. I takav bugoviti kod je stalno nadograđivan, pomalo ispravljan, pomalo nadopunjavan da bi danas imali ovakav Frankenstein-Symbian. Iskreno, nekad se začudim kako to uopće radi.  Smijeh  Mislim, pogledaj samo koliko je Nokiji trebalo da napravi kakav-takav touch UI na bazi OS-a koji izvorno nije za to projektiran. Sony Ericsson je imao svoj UIQ na bazi Symbiana koji je bio od početka dizajniran za touch, i po mom mišljenju je bio općenito nešto bolji, ali njega su ugasili (pitam se zašto, hehe?).

Na kraju, danas aplikacije prodaju mobitele, a Microsoft je tu tradicionalno vrlo jak. Bilo tko, tko je ikad radio u Visual Studiju, može za kratko vrijeme napisati aplikaciju za Windows Mobile. C, C++, C#, VB, sve radi i na Windows Mobile. Emulatori vrhunski, doslovne kopije pravih uređaja. Apple također ima vrlo dobre alate - broj aplikacija na Apple Storeu dovoljno mu govori u prilog. Symbian (Nokia) na primjer ima gcc cross-compiler koji ti radi jedan kod za device, a potpuno drugi za emulator, da možeš probati aplikaciju - ako se emulator smiluje i ne sruši. Jedino tržišna pozicija - veliki broj korisnika ima Nokije - opravdava da se uopće nešto radi za Symbian, zapravo, ja u zadnje vrijeme jednostavnije aplikacije za Nokiju radim kao Web Runtime Widget, a tu je manje-više sve JavaScript, samo da bi imao što manje posla sa Symbianom.

Moj PC  
1 0 hvala 2
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice